Important Question for Class 6
Mathematics
Chapter 5 – Understanding Elementary Shapes
Very Short Answer Questions 1 Mark
1. 1 mm = ____ cm
Ans: 0.1
2. Instrument used to measure angle is called_____.
Ans: Protractor
3. Standard unit for measuring angle is called ______ and is denoted by
______.
Ans: degree,
4. 90.5 is called ____ angle.
Ans: Obtuse
5. 177 is called _____ angle.
Ans: Obtuse
6. The sum of angles of a quadrilateral is _______.
Ans: 360
Class VI Maths www.vedantu.com 1
7. The diagonals of an isosceles trapezium are ______.
Ans: Equal
8. A sphere has _____ vertex and 0 edge.
Ans: Zero
9. Cube and cuboid have equal number of faces, vertices and edges. Say True
or False.
Ans: True
10. A triangular pyramid is called a ______.
Ans: Tetrahedron
Short Answer Questions 2 Marks
1. How many degrees are there in
(a) four right angles
Ans: four right angles 4 90 360 .
1
(b) 2 right angles
2
Ans:
1 1
2 right angles 2 90
2 2
5
90 225
2
Class VI Maths www.vedantu.com 2
2. How many degrees are there in between the clock hands when it displays
70 clock?
Ans:
It is 30 between any two numbers on the clock.
So, there are 7 divisions between 12 and 7.
Thus, total degrees 7 30 210
3. What is the condition for two triangles to be congruent?
Ans: Two triangles are said to be congruent if the corresponding sides and angles
of both triangles are equal to each other.
4. What is the perimeter of a triangle?
Ans: The sum of all three sides of a triangle is called the perimeter of a triangle.
5. Find the value of x 0 .
Ans: Sum of angles of a triangle 180 (By angle sum property of a triangle)
Class VI Maths www.vedantu.com 3
8 35 x 180
43 x 180
x 180 43
x 137
6. Find angles of a triangle which are in ratio 4: 6: 8.
Ans: Let the angles be 4 x0 ,6 x0 ,8x0
4 x 6 x 8x 180 (Angle sum property of triangle)
18x 180
x 10
So, angles are 40 ,60 ,80
7. Name the solid objects for each of the 3D shape
(a) cone
Ans: Party hats, oil funnel, Ice cream cone
(b) cylinder
Class VI Maths www.vedantu.com 4
Ans: Coke can, gas cylinder, electric cells
(c) cube
Ans: Rubix, dice, sugar and ice cubes
Short Answer Questions 3 Marks
1. Explain the various types of triangles considering the length of their sides.
Ans: On the basis of length of sides, there are three types of triangles:
(a) Equilateral triangle: It is a triangle in which all sides and all angles equal to
each other.
(b) Isosceles triangle: It is the triangle with two sides and two angles opposite to
the two sides are equal to each other.
(c) Scalene triangle: It has none of the sides or angles equal to each other.
Class VI Maths www.vedantu.com 5
2. Explain the types of triangles considering the angles.
Ans: On the basis of angles, there are three types of triangles:
a. Acute angled triangle: Triangle in which all the three angles are acute (less than
90 ) X , Y , Z 90
b. Right angled triangle: Triangle in which one angle is 90 , B 90
c. Obtuse angled triangle: Triangle in which at least one angle is obtuse(greater
than 90 and less than 180 )
Class VI Maths www.vedantu.com 6
Long Answer Questions 4 Marks
1. Say True or False
(a) Equilateral triangle, each angle measures 600 .
Ans: True
(b) A scalene triangle has two sides equal.
Ans: False, In scalene triangle none of the sides are equal.
(c) The angle opposite to equal sides of an Isosceles triangle are equal.
Ans: True
(d) In a right angled triangle, the sum of two acute angles is 180 .
Ans: False, the sum of two acute angles is \(90) .
2. The measure of two angles of a triangle are 720 and 550 . Find the measure of
the third angle.
Ans: Let A, B, C are the angles of a triangle
Let the required missing triangle be x
A B C 180 (By angle sum property of triangle)
Thus,
Class VI Maths www.vedantu.com 7
72 55 x 180
127 x 180
x 180 127
x 53
3. In ABC if 3A 4B 5C . Calculate A, B, C
Ans: let 3A 4B 5C x
3A x , 4B x and 5C x
x x x
A , B and C
3 4 5
x x x
180 (by angle sum property of triangle)
3 4 5
1 1 1
x 180
3 4 5
20 15 12
x 1802
60
47
x 180
60
180 60
x 229.78
47
x x x
So, A 76.5 , B 57.4 , C 45.9
3 4 5
4. Explain the following:
(a) Convex quadrilateral
Class VI Maths www.vedantu.com 8
Ans: Quadrilateral which has each of the interior angles less than 180 is called a
convex quadrilateral.
(b) Concave quadrilateral
Ans: Quadrilateral which has each of the interior angles greater than 180 is called
a concave quadrilateral.
Long Answer Questions 5 Marks
1. Define the following:
(a) Acute angle
Ans: Acute angle: Angle which is less than 90 is called an acute angle
Class VI Maths www.vedantu.com 9
(b) Right angle
Ans: Right angle: Angle which is equal to 90 is called a right triangle.
(c) Obtuse angle
Ans: Obtuse angle: Angle greater than 90 and less than 180 is called an obtuse
angle.
(d) Straight angle
Ans: Straight angle: Angle equal to 180 is called a straight angle.
Class VI Maths www.vedantu.com 10
(e) Complete angle
Ans: Complete angle: Angle equal to 360 is called a complete angle.
(f) Zero angle
Ans: Zero angle: Angle equal to 0 is called a zero angle.
2. State the type of angle
(a)
Ans: Straight angle
(b)
Ans: Right angle
Class VI Maths www.vedantu.com 11
(c)
Ans: Obtuse angle
(d)
Ans: Zero angle
(e)
Ans: Acute angle
(f)
Ans: Reflex angle
3. Explain the difference between Square and Rectangle.
Class VI Maths www.vedantu.com 12
Ans: The differences are:
Square Rectangle
All sides are equal. Only opposite sides are equal.
4. Explain similarity between Rhombus and Parallelogram.
Ans: The similarity is:
Both Rhombus and Parallelogram have two pairs of parallel sides.
Both Rhombus and Parallelogram diagonal bisect each other.
Parallelogram Rhombus
5. Say True or False
(a) Parallelogram has both the diagonals equal.
Ans: True
Class VI Maths www.vedantu.com 13
(b) The diagonals of a rectangle are perpendicular to each other.
Ans: False
(c) A square is also a parallelogram.
Ans: True
(d) The diagonals of a rhombus are equal.
Ans: True
6. Write the number of faces, edges and vertices of
(a) Square based pyramid
Ans: Square based pyramid
Faces 5 ( 4 triangular, 1 square)
Edges 8
Vertices 1
(b) Triangular based prism
Triangular based prism
Faces 5
Edges 9
Vertices 6
Class VI Maths www.vedantu.com 14