MATHS | 22nd Jan.
2025 _ Shift-1
SECTION – A
1. A circle C of radius 2 lies in the second quadrant and touches both the coordinate axes. Let r be the radius of a
circle that has centre at the point (2, 5) and intersects the circle C at exactly two points. If the set of all possible
values of r is the interval (α, β), then 3β – 2α is equal to:
(1) 14 (2) 12 (3) 15 (4) 10
Sol. (3)
(2, 5)
C2
C1
C1: (x + 2)2 + (y – 2)2 = 22
C2: (x – 2)2 + (y – 5)2 = r2
|r1 – r2| < C1 C2 < r1 + r2
|2 – r| < ( 2 + 2)2 + (5 − 2)2 2 + r
|2 – r| < 5 < 2 + r
|r – 2| < 5
–5<r –<5
– 3 < r < 7; r>3
3 < r < 7 r (3, 7)
= 3, = 7
Now 3 – 2 = 3(7) – 2(3) = 21 – 6 = 15
2. Let the foci of a hyperbola be (1, 14) and (1, –12). If it passes through the point (1, 6), then the length of its
latus-rectum is :
144 288 24 25
(1) (2) (3) (4)
5 5 5 6
Sol. (2)
|SP – S’P| = 2a
SS' = 2ae
S(1, 14), S'(1, –12) point P(1, 6)
(1−1)2 + (14 − 6)2 − (1−1)2 + (−12 − 6)2 = 2a
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
(8)2 − (−18)2 = 2a
|8 – 18| = 2a
10 = 2a
a=5
2ae = (1−1)2 + (14 +12)2
2ae = ( 26)2
2ae = 26
ae = 13
length of latus rectum = =
2 2
(
2b2 2a e −1 )
a a
=
(
2 ( ae) − a2
2
) = 2(169 − 25)
a 5
2 144 288
L= =
5 5
+3
= x8 , x 0 , is :
2
3. The product of all solutions of the equation e5(loge x)
6 8
(1) e 5 (2) e (3) e 5 (4) e2
Sol. (3)
e5(loge x) + 3 = x8 ,x 0
2
Let, logex = t x = et
2
+3
e5t = e8t
5t2 + 3 = 8t 5t2 – 8t + 3 = 0
(5t – 3)(t – 1) = 0
3
t = 1, t =
5
3
x=e &x= e 5
3 8
Product of solution = ee 5 = e5
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
m
4. Let A = {1, 2, 3, …… , 10} and B = : m,n A,m n and gcd(m,n) =1 . Then n(B) is equal to:
n
(1) 29 (2) 36 (3) 31 (4) 37
Sol. (3)
A = {1, 2, 3, ...., 10}
m
`B = { ; m, nA, m < n, and gcd (m, n) = 1}
n
n=2 m = {1} =1
n=3 m = {1, 2} =2
n=4 m = {1, 3} =2
n=5 m = {1, 2, 3, 4} =4
n=6 m = {1, 5} =2
n=7 m = {1, 2, 3, 4, 5, 6} =6
n=8 m = {1, 3, 5, 7} =4
n=9 m = {1, 2, 4, 5, 7, 8} =6
n = 10 m = {1, 3, 7, 9} =4
31
5. Two balls are selected at random one by one without replacement from a bag containing 4 white and 6 black
balls. If the probability that the first selected ball is black, given that the second selected ball is also black, is
m
, where gcd (m, n) = 1, then m + n is equal to:
n
(1) 14 (2) 4 (3) 13 (4) 11
Sol. (1)
4W + 6B
E1 : First ball black
E2: 2nd ball black WB + BB
P ( E1 E2 ) BB
P ( E1 / E2 ) = =
P ( E2 ) WB + BB
6 5
= 10 9
6 5 4 6
+
10 9 10 9
30 5
= =
30 + 24 5 + 4
5 m
= =
9 n
m + n = 14
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
6. Let a1, a2, a3, … be a G.P. of increasing positive terms. If a1a5 = 28 and a2 + a4 = 29, then a6 is:
(1) 526 (2) 628 (3) 812 (4) 784
Sol. (4)
a1, a2, ...... , a3 be a G.P. r > 1
a1a5 = 28 a × ar4 = 28 ar × ar3 = 28
a2 + a4 = 29 ar + ar3 = 29
then ar = 1 and ar3 = 28
r2 = 28
a6 = ar5 = ar(r2)2
= 1(28)2 = 784
7. The area of the region, inside the circle (x – 2 3 )2 + y2 = 12 and outside the parabola y2 = 2 3 x is:
(1) 6 – 8 (2) 3 + 8 (3) 6 – 16 (4) 3 – 8
Sol. (3)
2 3,0
(x − 2 3)2 + 2 3x = 12
x2 − 4 3x + 12 + 2 3x = 12
x2 − 2 3x = 0
x = 0, x = 2 3
1
4
(
A = 2 (2 3)2 − 0
2
) 3
2 3 x dx
( x3/2 )
2 3
= 2 3 − 2 3 = 2 3 − (2 3)1/2 2 (2 3)3/2
3/ 2 3
0
2
= 2 3 − (2 3)2 = 2(3− 8)
3
A = 6−16
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
1 1
8. Let x = x (y) be the solution of the differential equation y2dx + x – dy = 0. If x(1) = 1, then x is :
y 2
1 3
(1) +e (2) 3 + e (3) +e (4) 3 – e
2 2
Sol. (4)
1
y2dx + x − dy = 0 , x(1) = 1
y
y3dx + (xy – 1)dy = 0
dx x 1
+ = |
dy y2 y3 LDE
2 dy −
1 1
1
IF = e y = e y xe−1/y = e−1/y 3 dy
y
−1 1
Put = t , 2 dy = dt
y y
= − et tdt
−1
xe y = −et ( t −1) + c
−1 −1
− −1
1
xe y = −et ( t −1) + c xe y = −e y −1 + c
y
1+ y
1
x= + ce y
y
Given : x = 1, y = 1
−1
c=
e
1
1 1 + 2 −1 12
x = +
1 e
e
2
2
e2
= 3− 3−e
e
1
Then x = 3 − e
2
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
9. Let f(x) be a real differentiable function such that f(0) = 1 and f(x + y) = f(x)f ' (y) + f '(x)F(y) for all x, y R.
100
Then log f (n) is equal to:
n =1
e
(1) 2525 (2) 2384 (3) 5220 (4) 2406
Sol. (1)
f(x + y) = f(x)f'(y) + f'(x)f(y);
Put x = 0, y = 0
f(0) = f'(0) + f'(0)
1
f'(0) =
2
Put y = 0, f(x) = f(x)f'(0) + f'(x)f(0);
f (x)
f(x) = + f '( x )
2
y dy x
= lny = + c
2 dx 2
x
y = ke 2
f(0) = 1, k=1
x
n
y = e 2 lnf ( x ) =
2
1 100
5050
2 n=1
(1+ 2... +100) =
2
= 2525
10. The number of non-empty equivalence relations on the set {1, 2, 3} is:
(1) 5 (2) 7 (3) 4 (4) 6
Sol. (1)
A = {1, 2, 3}
R1: {(1, 1), (2, 2), (3, 3)}
R2: {(1, 1), (2, 2), (3, 3), (1, 2), (2, 1)}
R3: {(1, 1), (2, 2), (3, 3), (1, 3), (3, 1)}
R4: {(1, 1), (2, 2), (3, 3), (2, 3), (3, 2)}
R5: {(1, 1), (2, 2), (3, 3), (1, 2), (2, 1), (1, 3), (2, 3), (3, 1), (3, 2)}
Ans = 5
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
11. Let f : R → R be a twice differentiable function such that f (x + y) = f(x) f(y) for all x, y R. If f ' (0) = 4a and
f satisfies f '' (x) – 3af ' (x) – f(x) = 0, a > 0, then the area of the region
R = {(x, y) | 0 y f(ax), 0 x 2} is:
(1) e2 – 1 (2) e4 + 1 (3) e4 – 1 (4) e2 + 1
Sol. (1)
f(x + y) = f(x)f(y)
f'(x + y) = f'(x)f(y)
x = 0, y = x
f'(x) = f'(0)f(x)
f '( x )
f ( x ) = 4a. lnf(x) = 4ax + c
f(0) = 1 f(x) = e4ax
f'(x) = 4ae4ax
f"(x) = – 16a2e4ax
Then f'' (x) – 3af'(x) – f(x) = 16a2 – 3a 4a – 1 = 0
16a2 – 3a 4a – 1 = 0
1
4a2 – 1 = 0 a =
2
f(ax) = ex
0 2
0
2
area = ex dx ex 0 = e2 −1
12. From all the English alphabets, five letters are chosen and are arranged in alphabetical order. The total number
of ways, in which the middle letter is ‘M’, is:
(1) 6084 (2) 14950 (3) 4356 (4) 5148
Sol. (4)
12 C2 13 C2 = 6 1113 6 = 5148
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
n
(2n –1)(2n +1)(2n + 3)(2n + 5) n 1
13. If T =
r =1
r
64
, then lim
n →
T is equal to:
r =1 r
1 2
(1) 0 (2) (3) 1 (4)
3 3
Sol. (4)
Tn = Sn – Sn–1
1
Tn =
8
( 2n −1)( 2n + 1)( 2n + 3)
1 8
=
Tn (2n −1)(2n + 1)(2n + 3)
n n
lim = lim8
1 1
r =1 (2n − 1)(2n + 1)(2n + 3)
n → →
r =1 Tr
n
8
1 1
= lim −
n → 4
(2n −1)(2n +1) (2n +1)(2n + 3)
1 1 1 1
= lim2 − + − +
n→
1.3 3.5 3.5 5.7
2
=
3
x –1 y – 2 z – 3 x – 2 y – 4 z–5
14. Let L1 : = = and L2: = = be two lines. Then which of the following points
2 3 4 3 4 5
lies on the line of the shortest distance between L1 and L2 ?
8 1 5 14 22 1
(1) , –1, (2) – , –7,1 (3) , –3, (4) 2,3,
3 3 3 3 3 3
Sol. (3)
ˆı ˆ kˆ
VL = VL1 VL2 = 2 3 4 = −1,2, −1
3 4 5
A on L1: (2 + 1, 3 + 2, 4 + 3)
B on L2: (3+ 2, 4 + 4, 5 + 5)
VAB || VL
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
2 − 3 −1 3 − 4 − 2 4 − 5 − 2
= =
−1 2 −1
2 – 2 – 1 = 0, 11 – 14 – 6 = 0
14 – 14 = 7
11 – 14 = 6
3 = 1
1
=
3
5 13
Now A: ,3,
3 3
13
x− y − 3 z−
L: 3= = 3 =k
−1 2 −1
5 13
P: − k,3 + 2k, − k
3 3
k=–3
5 13
= + 3,3 − 6, + 3
3 3
14 22
= , −3,
3 3
15. Let the parabola y = x2 + px – 3, meet the coordinate axes at the points P, Q and R. If the circle C with centre at
(–1, –1) passes through the points P, Q and R, then the area of PQR is:
(1) 5 (2) 6 (3) 7 (4) 4
Sol. (2)
y = x2 + px – 3
Let P(, 0), Q(, 0), R(0, –3)
Circle with centre (–1, –1) is (x + 1)2 + (y + 1)2 = r2
Passes through (0, –3)
12 + (–2)2 = r2
r2 = 5
(x + 1)2 + (y + 1)2 = 5
Put y = 0
(x + 1)2 = 5 – 1
(x + 1)2 = 4
x + 1= + 2
x = 1 or x = – 3
P(1, 0) and Q(–3, 0)
1 0 1
1
Area of PQR = −3 0 1 = 6
2
0 −3 1
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
16. Let the triangle PQR be the image of the triangle with vertices (1, 3), (3, 1) and (2, 4) in the line x + 2y = 2. If
the centroid of PQR is the point (, ), then 15 ( – ) is equal to:
(1) 21 (2) 22 (3) 24 (4) 19
Sol. (2)
Let ‘G’ be the centroid of formed by (1, 3) (3, 1)
and (2, 4)
8
G 2,
3
Image of G w.r.t x + 2y – 2 = 0
8 2 + 16 − 2
−2 −
= 3 = −2 3
1 2 1+ 4
−2 16
=
5 3
−32 −2 −32 2 8 −24
= + 2 = , = + =
15 15 15 3 15
15( – ) = – 2 + 24 = 22
4 4
17.
Let for f(x) = 7tan8x + 7 tan6x – 3tan4x – 3tan2x, I1 = f (x)dx and I2 =
0
xf (x)dx . Then 7I
0
1 + 12I2 is equal to:
(1) 1 (2) 2 (3) 2 (4)
Sol. (1)
f (x) = 7tan6 x sec2 x − 3tan2 x sec2 x
( )
= 7tan4 x − 3 tan2 x sec2 x
I1 = (7tan4 x − 3) tan2 x sec2 x dx
0
4
Put tanx = t sec2 x dx = dt
0 (7t4 − 3)t2dt
1
=
(
= t 7 − t3 )1
0
=0
I2 = 0
4 xf (x)dx
= x tan7 x − tan3 x 4 −
0 ( tan7 x − tan3 x )dx
0
4
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
=0− 0
4 tan3x
( tan 2
)
x −1 sec2 xdx
Put tanx = t sec2 x dx = dt
0 ( )
1
= − t3 t 2 −1 dt
1
t6 t 4 1 1
= − − = − −
6 4 0 6 4
2 − 3 1
= − I2 =
12 12
7I1 + 12I2 = 1
18. Using the principal values of the inverse trigonometric functions, the sum of the maximum and the minimum
values of 16((sec–1x)2 + (cosec–1 x)2) is:
(1) 242 (2) 222 (3) 182 (4) 312
Sol. (2)
( 2
)
y = 16 sec−1 x + cosec−1 x − 2sec−1 x − sec−1 x
2
sec–1x = t
2
= 16 − 2t − t
4 2
2
= 16 − t + 2t 2
4
2
= 32 t 2 − t +
2 8
2 2
= 32 t − + , t [0, ] −
4 16 2
ymin = 2
92 2
ymax = 32 + = 202
16 16
sum = 22 + 202 = 222
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
19. A coin is tossed three times. Let X denote the number of times a tail follows a head. If and denote the mean
and variance of X, then the value of 64( + 2) is:
(1) 48 (2) 32 (3) 64 (4) 51
Sol. (1)
x = 0 {TTT, HHH, THH, TTH}
x = 1 {HTT, THT, HHT, HTH}
1
P ( X = 0) =
2
1
P ( x = 1) =
2
pi xi = 2
1
=
pi xi − ( x)2 0 + 2 12 − 4 = 4
1 1 1
2 =
1 1
then64( + 2 ) = 64 + = 64 = 48
3
2 4 4
–
20. Let z1, z2 and z3 be three complex numbers on the circle |z| = 1 with arg(z1) = , arg (z2) = 0 and arg (z3) =
4 4
. If |z1 z 2 + z2 z3 + z3 z1 |2 = + 2 , , Z, then the value of 2 + 2 is :
(1) 41 (2) 29 (3) 31 (4) 24
Sol. (2)
z1 = e−i/4 z2 = 1 z3 = ei/4
2
z1z2 + z2 z3 + z3 z1 = e−i/4 1 + 1 e−i/4 + ei/4 ei/4
2
2
= 2e−i/4 + i
2
1 1
= 2 − i + i =| 2 − 2i + i 2
2 2
( )
= 2 + ( 2 −1)2 = 2 + 3 − 2 2
=5−2 2
= 5, = −2
2 +2 = 29
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
SECTION – B
→ → →
21. Let c be the projection vector of b = î + 4kˆ , > 0, on the vector a = î + 2 ĵ + 2 k̂ . If | a + c | = 7, then
→ →
the area of the parallelogram formed by the vectors b and c is __________ .
Sol. (16)
ba
c = aˆ
|a|
( + 8) ˆi 2jˆ 2kˆ
= , ,
3 3 3 3
9
i,
9
j,
9
(
+ 8 ˆ 2( + 8) ˆ 2( + 8) ˆ ˆ ˆ ˆ
a+c = k + i,2j,2k )
+ 17 2 + 34 2 + 34
= , ,
9 9 9
Given a + c = 7
( +17)2 + (2 + 34)2 + (2 + 34)2 = 7 9
= ( +17) 3 = 7 3
+ 17 = 21
=4
b = ( 4,0,4) 4 8 8
c = , ,
3 3 3
ˆi ˆj kˆ
Area of parallelogram = b c = 4 0 4
4 8 8
3 3 3
−32 ˆ 32 16 ˆ 32
= ˆi − j − + k
2 3 3 3
= 16
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
22. Let A be a square matrix of order 3 such that det (A) = –2 and det(3adj( – 6adj (3A))) = 2m+n 3mn, m > n. Then
4m + 2n is equal to __________ .
Sol. 34
|A| = 2
|3adj(– 6adj(3A))|
= 33 |– 6×adj(3A)|2
= 3366 |adj(c)|2
= 33 × 66×|c|4
= 3366|3A|4
= 3366
=
=
m + n = 10
m×n = 21
m = 7, n = 3
4m + 2n = +
= + =
23. Let the function,
–3ax2 – 2, x 1
f(x) =
a + bx, x 1
2
be differentiable for all x R, where a > 1, b R. If the area of the region enclosed y = f(x) and the line y = –
20 is + 3 , , Z, then the value of + is __________ .
Sol. 34
−3ax2 − 2 x 1
f ( x) =
a2 + bx x 1
by continuity
– 3a – 2 = a2 + b.
a2 + 3a + 2 = – b
by differentiability
−6ax
Now f ' ( x ) =
b
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
– 6a = b
a2 + 3a + 2 = 6a
a2 – 3a + 2 = 0
a = 2 as a > 1
−6x2 − 2; x 1
f ( x) =
4 −12x; x 1
(−6x − 2 + 20)dx + ( 4 −12x + 20)dx
1 2
Area = 2
− 3 1
= 16 + 12 3 + 6
= 22 + 12 3
+ = 34
5 11
m
2r + 2
C2r +1
24. If = , gcd (m, n ) = 1, then m – n is equal to ___________ .
r =0 n
Sol. 2035
5 11
C
2r+1 = 11!
r=0 2r + 2 (2r +1)!(10 − 2r)!(2r + 2)
11!
=
(2r + 2)!(10 − 2r )!
1 2
= C2r +2
12
1 5 12
1
C2r+2 = 2 C2 +12 C4 +12 C6 +12 C8 +12 C10 +12 C12
12 r=0 12
2 −1 = 2047
1 11 1
12 12
m = 2047 n = 12
m – n = 2035
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in
x –1 y –1 z + 1 x–2 y z+4
25. Let L1 : = = and L2 : = = , R, be two lines, which intersect at the point
3 –1 0 2 0
B. If P is the foot of perpendicular from the point A(1, 1, –1) on L2, then the value of 26 (PB)2 is ________ .
Sol. 216
x −1 y −1 z + 1
= = =
3 −1 0
Point on line [3 + 1, – + 1, – 1]
x −2 y z+4
= = =
2 0
Point on line 2+ 2,0, 3 − 4
Coplanar lines
2 0
3 −1 0 =2(3) + (–2) = 0
1 −1 −3
6 = 2 = 3
(3+1, –+1, –1)(2µ+2, 0, 3µ–4)
– + 1 = 0 …(1)
=1
3 – 4 = – 1 … (2)
3 = 3
=1
B(4, 0, –1)
A(1, 1, –1)
(2, 0, 3)
(2 + 2, 0, 3 –4)
(2 + 1, – 1, 3 – 3)(2, 0, 3) = 0
4 + 2 + 9 – 9 = 0
7
13 = 7 =
13
40 −31 2 468
P ,0, ( PB) =
13 13 169
26( PB) = 216
2
Motion Education | 394-Rajeev Gandhi Nagar | : 1800-212-1799 | url : www.motion.ac.in