Click here for YouTube
video on this topic
Top Most Important
Electrical Engineering
MCQ’s
1. PLC stands for _____ Logic Controller.
a. Programmable
b. Peripheral
c. Pneumatic
d. Periodic
Ans. a. Programmable
2. An unitary PLC has ___ inputs and ___ outputs.
a. 20;20
b. 20;18
c. 20;12
d. 20;10
Ans. c. 20;12
3. HMI stands for ____ machine interface.
a. Human
b. Heart
c. Hard
d. Heat
Ans. a. Human
4. PLC with less than 100 inputs called as
a. Medium PLC
b. Small PLC
c. Large PLC
d. None of these
Ans. b. Small PLC
5. Small PLC has a memory ranging from ___ to store the users
logic programs.
a. 2KB to 10KB
b. 10KB to 20KB
c. 20KB to 30KB
d. 50KB to 100KB
Ans. a. 2KB to 10KB
6. Medium PLC has how many inputs and outputs?
a. 100 to 200
b. 1000 to 2000
c. 2000 to 3000
d. 4000 to 8000
Ans. d. 4000 to 8000
7. In order to protect PLC from surges it is equipped with
a. Transformer as isolator
b. ADC
c. Transducer
d. DAC
Ans. a. Transformer as isolator
8. _______ instructions are used to turn an output ON or OFF after
its timer has been ON for a pre-set time interval.
a. Retentive time
b. Timer ON delay
c. Timer OFF delay
d. Machine level
Ans. a. Retentive time
9. What is the largest integer number which a PLC counter
function may reach if it uses a 16 bit register?
a. 32768
b. 65535
c. 65536
d. 32767
Ans. b. 65535
10. Ladder logic usually consist of ?
a. Alphanumeric codes
b. Virtual relay contacts and coils
c. Logic gates with bus bars
d. Flip flops and connecting lines
Ans. b. Virtual relay contacts and coils
11. What differentiates the online and offline PLC programming?
a. By where the edited program resides
b. By the type of program
c. If the PLC is running or stopped
d. Whether PLC has internet connectivity or not
Ans. a. By where the edited program resides
12. The “OR” function can be implemented in ladder logic as
a. Normally open contacts in Series
b. Normally open contacts in parallel
c. Normally closed contacts in Series
d. Normally closed contacts in parallel
Ans. b. normally open contacts in parallel
13. Application for a timed interrupt in PLC is
a. A start stop function for MOTOR
b. A math function block
c. Communication block
d. PID function block
Ans. d. PID function block
14. Instructions present in the PLC can be categorised in ..
a. Basic ladder and enhanced ladder instructions
b. Basic ladder and simple ladder
c. Enhanced ladder and relational ladder
d. None of these
Ans. b. Basic ladder and simple ladder
15. Which of the following method is used for entering ladder logic
a. TINT
b. Segment programming
c. Boolean mnemonics
d. Machine level programming
Ans. c. Boolean mnemonics
16. SCADA stands for
a. Super Control and Debug Association
b. Supervisory Control and Data Access
c. Supervisory Control and Debug Access
d. Supervisory Control and Data Acquisition
Ans. d. Supervisory Control and Data Acquisition
17. The nominal DC voltage required for PLC is?
a. +24V
b. +12V
c. +6V
d. +3.7V
Ans. a. +24V
18. Which one of the following is a SCADA software?
a. Proteous
b. MATLAB
c. RS View32
d. Orcad
Ans. c. RS View32
19. How many contactors are used in DOL starter?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Ans. a. 1
20. What are the least number of push button required for NO and
NC type?
a. 2NO, 1NC
b. 1NC, 1NO
c. 2NC, 2NO
d. 1NO, 1NC
Ans. b. 1NC, 1NO
21. Which one of the following is the PLC programming tool?
a. MATLAB
b. RS View 32
c. RS logix 500
d. Keil U vision
Ans. c. RS logix 500
22. DOL stands for ?
a. Direct On Line Starter
b. Dual On Off liquid starter
c. Direct On Support Liquid Starter
d. Double On Line Starter
Ans. a. Direct On Line Starter
23. NO stands for ?
a. Normally open
b. Normally operational
c. Normally optical
d. Normally out
Ans. a. Normally open
24. NC stand for?
a. Not closing
b. Normally close
c. Normally class
d. Normal configuration
Ans. b. Normally close
25. Drives are used for ?
a. Controlling SCADA
b. Controlling PLC
c. Controlling HMI
d. Controlling AC and DC
Ans. d. Controlling AC and DC
26. PIT stands for
a. Pressure indicating transmitter
b. Pressure indicating transformer
c. Pressure indication transformer
d. None of these
Ans. a. Pressure indicating transmitter
27. PLC has ___ in built scada
a. 1
b. 2
c. 0
d. 3
Ans. c. 0
28. VFD stands for
a. Variable frequency drive
b. Variable frame drive
c. Valve frequency drive
d. None of these
Ans. a. Variable frequency drive
29. PLC can be____.
a. Programmed only
b. Programmed and Reprogrammed
c. Only Reprogrammed
d. None of these
Ans. b. Programmed and Reprogrammed
30. Conventional relays operate ____ than PLC.
a. Faster
b. Slower
c. Almost similar
d. Same
Ans. b. Slower