EASA Module 15 : Part-3 Engine Inlet Question
1. If an electrical de-icing system is operating, thrust will.
A. decrease.
B. remain constant.
C. increase.
Ans : remain constant.
Explanation: Hot air anti icing will reduce thrust, not electrical.
2. A bellmouth compressor inlet is used on.
A. helicopters.
B. supersonic aircraft.
C. aircraft with low ground clearance.
Ans : helicopters.
Explanation: Jepperson Gas Turbine Powerplant Page 3-5 refers.
3. Electrical de-icing operates.
A. continuously and intermittently.
B. cyclically independent of ambient air temperature.
C. cyclically dependent on ambient air temperature.
Ans : continuously and intermittently.
Explanation: Rolls Royce The Jet Engine page 150 refers.
4. The inlet door on a variable geometry intake is open at.
A. idle speed.
B. supersonic speeds.
C. subsonic speeds.
Ans : subsonic speeds.
Explanation: Rolls Royce The Jet Engine fig 23.9 refers.
5. Anti-ice is recommended during.
A. OAT +10°Centigrade and visible moisture.
B. thunderstorms.
C. OAT below 10°Centigrade .
Ans : OAT +10°Centigrade and visible moisture.
Explanation: Jepperson Gas Turbine Powerplants Page 9-2 Refers.
6. A pitot intake is divergent from front to rear because it.
A. reduces ram compression.
B. produces the maximum amount of ram compression.
C. speeds up the air before it hits the compressor face.
Ans : produces the maximum amount of ram compression.
Explanation: NIL.
7. Anti icing of jet engine air inlets is commonly accomplished by.
A. electrical heating elements located within the engine air inlet cowling.
B. electrical heating elements inside the inlet guide vanes.
C. engine bleed air ducted through the critical areas.
Ans : engine bleed air ducted through the critical areas.
Explanation: NIL.
8. The term 'Ram Ratio' in regard to air intakes is the relationship between.
A. ambient pressure and ambient temperature.
B. ambient temperature and compressor inlet temperature.
C. ambient pressure and compressor inlet pressure.
Ans : ambient pressure and compressor inlet pressure.
Explanation: NIL.
9. An increase in the Ram Ratio of an intake will.
A. have no effect upon the temperature of the air.
B. increase the temperature of the air.
C. decrease the temperature of the air.
Ans : decrease the temperature of the air.
Explanation: NIL.
10. As an aircraft approaches the transonic range, the aerodynamic efficiency of
a Pitot type intake.
A. increases due to the ram effect.
B. decreases due to the shock wave.
C. is not effected by forward speed.
Ans : decreases due to the shock wave.
Explanation: NIL.
11. Inlet guide vanes are anti-iced with.
A. rubber boots.
B. thermal blankets.
C. engine bleed air.
Ans : engine bleed air.
Explanation: Jeppesen Gas Turbine Powerplants Page 9-1 Refers.
12. Intake air turbulence.
A. decreases the efficiency of the compressor.
B. increases the efficiency of the compressor.
C. has little effect on the efficiency of the compressor.
Ans : decreases the efficiency of the compressor.
Explanation: Jeppesen Gas Turbine Powerplants Page 3-1 Refers.
13. What will be the effect of operating the intake anti-icing system of a gas
turbine engine?.
A. A decrease in power.
B. Increased power at altitude.
C. Increased power for take off.
Ans : A decrease in power.
Explanation: Bleeding off air from the compressor must reduce power.
14. A Pitot intake is divergent from front to rear because it.
A. produces the maximum amount of ram compression.
B. reduces ram compression and turbulence.
C. speeds up the air before it hits the compressor face.
Ans : produces the maximum amount of ram compression.
Explanation: Rolls Royce Jet Engine Page 245 refers.
15. With an electrical ice protection system, the heating elements operate.
A. continuously.
B. part continuous - part intermittent.
C. intermittently.
Ans : part continuous - part intermittent.
Explanation: Rolls Royce The Jet Engine Page 150 refers.
16. The purpose of a bellmouth compressor inlet is to.
A. provide an increased ram air effect at low airspeeds.
B. maximize the aerodynamic efficiency of the inlet.
C. provide an increased pressure drop in the inlet.
Ans : maximize the aerodynamic efficiency of the inlet.
Explanation: Jeppesen A&P Technician Propulsion Textbook 5-20.
17. The vortex dissipators installed on some turbine-powered aircraft to prevent
engine FOD utilize.
A. variable geometry inlet ducts.
B. variable inlet guide vanes (IGV) and/or variable first stage fan blades.
C. a stream of engine bleed air blown toward the ground ahead of the engine.
Ans : a stream of engine bleed air blown toward the ground ahead of the engine.
Explanation: Jeppesen A&P Technician Propulsion Textbook 3-12.
18. Variable Ramp Intakes restrict airflow by.
A. diverting the airflow around the intake.
B. reducing the area of the intake.
C. creating shock-waves in the intake.
Ans : creating shock-waves in the intake.
Explanation: Jeppesen Aircraft Powerplant Page 3-5.
19. The inlet door of a variable geometry intake at supersonic speeds will be.
A. closed.
B. open.
C. mid-Position.
Ans : closed.
Explanation: Jeppesen Aircraft Gas Turbine Powerplant page 3-5 refers.
20. When operating an engine in icing conditions, care should be taken when
the.
A. temperature is below +10°Centigrade with visible moisture.
B. temperature is below 10°Centigrade.
C. temperature is below 0°Centigrade.
Ans : temperature is below +10°Centigrade with visible moisture.
Explanation: Jeppesen Aircraft Gas Turbine Powerplant page 9-1 refers.
21. Anti-icing for a turboprop is achieved by.
A. bleed air supply from compressor.
B. electric bonded heater mats.
C. hot oil supply from lubrication system.
Ans : electric bonded heater mats.
Explanation: Jeppesen Aircraft Gas Turbines Powerplant Page 9-14 and RR
Page 130 Fig.13-4 refers.
22. A divergent intake is.
A. divergent from front to rear.
B. convergent/divergent from front to rear.
C. divergent/convergent from front to rear.
Ans : divergent from front to rear.
Explanation: Jeppesen Aircraft Gas Turbines Powerplant Page 3-2 refers.
23. What purpose does the nose cone serve on the(N1) fan on a high bypass
engine?.
A. Streamlined fairing.
B. Reduce and straighten any turbulent air.
C. Assist in diffusing airflow.
Ans : Streamlined fairing.
Explanation: The nose cone is fitted to the N1 fan disc streamlining the airflow
into the fan.
24. A variable geometry intake at subsonic speeds.
A. jet pipe area is increased.
B. throat area is decreased.
C. throat area is increased.
Ans : throat area is increased.
Explanation: The inlet is only reduced at mach 1.0 or above.
25. Electrical anti-ice.
A. heats oil which is distributed around engine.
B. heats elements, placed under mats around engine.
C. heats air which is distributed around engine.
Ans : heats elements, placed under mats around engine.
Explanation: Rolls Royce The Jet Engine page 150 refers.
26. The cycling speed of the electrical de-icing mat.
A. comes in 4 speeds.
B. is not affected by weather conditions.
C. is affected by weather conditions.
Ans : is affected by weather conditions.
Explanation: Jeppesen Aircraft Gas Turbine Powerplant Page 9-4 refers.
27. The variable inlet guide vanes are operated.
A. by fuel pressure.
B. electrically from cockpit.
C. using N1 fan speed.
Ans : by fuel pressure.
Explanation: IGV's have traditionally been electrically controlled and fuel
operated, within an IGV actuator.
28. The intake of a gas turbine engine is designed to.
A. protect compressor from FOD .
B. provide turbulent free air.
C. provide streamlined fairing for aircraft.
Ans : provide turbulent free air.
Explanation: Rolls Royce The Jet engine Page 245 refers.
29. The velocity of air on entry to compressor inlet on an aircraft flying
supersonic speed would be controlled at.
A. Mach 2.2.
B. Mach 1.
C. Mach 0.4.
Ans : Mach 0.4.
Explanation: The variable ramp causes a normal shock wave to form in the
intake thus Mach 1 is the maximum speed through it; however it is further
slowed by diffusion in the divergent portion of the intake duct. Jeppesen a+p
Technician Powerplant Textbook page 5-18.
30. If an inlet is choked then the velocity.
A. increases and pressure decreases.
B. increases and pressure increases.
C. decreases and pressure increases.
Ans : decreases and pressure increases.
Explanation: A choked nozzle will occur as the air reaches Mach 1; hence it is
forming a shock-wave in the intake.
31. In an aircraft flying at supersonic speed, to reduce the air velocity at the
compressor, the variable intake.
A. exhaust jet cone area increased.
B. throat area is decreased.
C. throat area is increased.
Ans : throat area is decreased.
Explanation: Rolls Royce The Jet Engine Page 247 refers.
32. A well designed intake will take advantage of forward speed by.
A. converting kinetic energy into pressure energy.
B. converting velocity energy into kinetic energy.
C. converting pressure energy of the air into kinetic energy.
Ans : converting kinetic energy into pressure energy.
Explanation: This is known as Ram effect.
33. In subsonic multi-engine aircraft, a normal inlet duct will.
A. decrease and then increase in size, front to rear, along length of the duct.
B. increase in size, front to rear, along length of the duct.
C. increase and then decrease in size, front to rear, along length of the duct.
Ans : increase in size, front to rear, along length of the duct.
Explanation: Page 3-2 Jeppesen Aircraft Gas Turbine Powerplants refers.
34. What type of intake is one that decreases gradually in area and then
increases?.
A. Convergent.
B. Convergent / Divergent.
C. Divergent.
Ans : Convergent / Divergent.
Explanation: The fixed plug supersonic intake is a con/di shaped intake.
35. In an electrical de-icing system, the main elements will be on.
A. intermittently, 8 times a minute, dependant on OAT .
B. intermittently, 4 times a minute, dependant on OAT .
C. continuously and intermittently.
Ans : continuously and intermittently.
Explanation: Rolls Royce the Jet Engine Page 150 refers.
36. Intakes are designed to.
A. decrease the intake air pressure.
B. decelerate the free air stream flow.
C. accelerate the free air stream flow.
Ans : decelerate the free air stream flow.
Explanation: Jeppesen Aircraft Gas Turbine Powerplant page 3-2 refers.
37. The air intake for a gas turbine powered subsonic aircraft would be of.
A. convergent form.
B. divergent form.
C. convergent/divergent form.
Ans : divergent form.
Explanation: Jeppesen Aircraft gas turbine Powerplant page 3-2 refers.
38. turboprop engine inlet anti-ice system operates.
A. continuously.
B. cyclically dependant on weather conditions.
C. cyclically independent on weather conditions.
Ans : continuously.
Explanation: Whilst the blades may be intermittent the intake mat is on
continuously.
39. What is true for a bellmouth intake?.
A. Pressure increases and velocity decreases.
B. Velocity increases and pressure decreases.
C. Pressure and velocity decrease.
Ans : Velocity increases and pressure decreases.
Explanation: A bellmouth intake is only used on helicopters or static test beds to
improve aerodynamic efficiency. It is a convergent duct therefore pressure
decreases and velocity increases.
40. What is the system that breaks up ice formations on a turboprop engine nose
cowl called?.
A. Nose cowl heating.
B. De-icing.
C. Anti-icing.
Ans : De-icing.
Explanation: Whilst the nose cowl is heated (by air or oil) the question is about
removing ice after it has formed so deicing is correct.
41. In a variable geometry intake, the velocity of the air on the engine
compressor
face is controlled by.
A. ramp and spill doors.
B. intake augmentation doors.
C. shock-wave pattern, ramp and spill doors.
Ans : shock-wave pattern, ramp and spill doors.
Explanation: Rolls Royce The Jet Engine page 247 para 12 fig 23-9.