GK Questions for Class 3 with Answers
Q1. In which country was Chess originated
Answer: Chess originated in India.
Q2. Which is the national tree of India
Answer: Banyan tree is the national tree of India.
Q3. Who was the first president of India
Answer: Dr. Rajendra Prasad was the first president of India.
Q4. Which is the highest mountain peak in the world
Answer: Mount Everest in Nepal is the highest mountain peak in the world.
Q5. Who invented the printing press
Answer: The printing press was invented by Johannes Gutenberg.
Q6. Which is the smallest bird in the world
Answer: Bee Hummingbird is the smallest bird in the world.
Q7. Who was the first to invent the computer
Answer: The computer was invented by Charles Babbage.
Q8. Who was known as the “Human Computer”
Answer: Shakuntala Devi was known as the Human-Computer for her extraordinary skills.
Q9. Which country was the first to start using paper money
Answer: China was the first country to start using paper money.
Q10. Which is the smallest continent in the world
Answer: Australia is the smallest continent in the world.
Q11. In terms of area, which is the largest country in the world
Answer: Russia is the largest country in the world with an area of 17.1 million km².
Q12. Which is the fastest land animal
Answer: Cheetah is the fastest land animal.
Q13. How many moons does Jupiter have
Answer: Jupiter has 79 moons.
Q14. How far is the Sun from the Earth
Answer: The Sun is 153 million kilometres away from the Earth.
Q15. Which is the highest mountain peak in India
Answer: Kanchenjunga is the highest mountain peak in India.
Q16. Which city in Asia got the first electric street light
Answer: Bengaluru in India was the first Asian city to get electric street lights.
Q17. What is the largest moon of Saturn named
Answer: The largest moon of Saturn is named Titan.
Q18. What is the biggest part of the brain called
Answer: The biggest part of the brain is called Cerebrum.
Q19. Who are the founders of Google
Answer: The founders of Google are Larry Page and Sergey Brin.
Q20. Who first calculated the value of Pi
Answer: the value of Pi was first calculated by Archimedes.
Q21. What instrument is used to calculate the speed of the wind
Answer: The speed of the wind is calculated by Anemometer.
Q22. Which planet takes the longest to complete one revolution around the Sun
Answer: Neptune takes the longest time to complete one revolution around the Sun.
Q23. Which substance is the hardest on Earth
Answer: Diamond is the hardest substance on Earth.
Q24. Who was the first person to land on the moon
Answer: Neil Armstrong was the first person to land on the moon.
Q25. How many years did the first world war last
Answer: The first world war lasted for four years from 1914-1918.
Q26. Which is the smallest country in the world
Answer: Vatican City is the smallest country in the world.
Q27. When is World Environment Day celebrated
Answer: World Environment Day is celebrated every 5th June.
Q28. Who is referred to as the “Nightingale of India”
Answer: Sarojini Naidu is known as the Nightingale of India.
Q29. Who was the first woman Prime Minister of India
Answer: Indira Gandhi was the first woman Prime Minister of India.
Q30. Which is the longest bone of the human body
Answer: The Femur is the longest bone of the human body.
Q31. Who is the first woman president of India
Answer: Pratibha Patil was the first woman president of India.
Q32. Who is known as the Father of the Indian Constitution
Answer: Dr. B.R. Ambedkar is known as the Father of the Indian Constitution.
Q33. Which is the national flower of India
Answer: The lotus is the national flower of India.
Q34. Which is the coldest location on Earth
Answer: The coldest location on Earth is the Vostok Station in Antarctica.
Q35. Which is the hottest place in the world
Answer: Danakil Depression in Ethiopia is known to be the hottest place in the world.
Q36. Which country is referred to as the “Land of White Elephants”
Answer: Thailand is referred to as the “Land of White Elephants”.
Q37. Which is the world’s largest rainforest
Answer: Amazon rainforest is the world’s largest rainforest.
Q38. Which part of the computer is called its brain
Answer: The CPU of the computer is known as its brain.
Q39. Which is the shortest bone in the human body
Answer: The stapes bone in the middle ear is the shortest bone in the human body.
Q40. What are all elements made up of
Answer: All elements are made up of Atoms.
Q41. How many times has India won the ICC World Cup
Answer: India has won the World Cup twice.
Q42. Who is the only woman boxer to have won a medal in each one of the seven
world championships
Answer: Mary Kom is the only woman boxer to have won a medal in each of the seven
world championships.
Q43. Who was the first woman to win a medal in Badminton at the Olympics
Answer: Saina Nehwal was the first woman to win a medal in Badminton at the Olympics.
Q44. Which is the tallest statue in the world
Answer: The tallest statue in the world is the Statue of Unity in India.
Q45. Which state is referred to as the “Fruit Bowl” of India
Answer: Himachal Pradesh is referred to as the “Fruit Bowl” of India.
Q46. Which state of India consists of the maximum population
Answer: Uttar Pradesh has the maximum population in India.
Q47. Which is the official language of Jammu and Kashmir
Answer: Urdu is the official language spoken by the natives of Jammu and Kashmir.
Q48. Which is the biggest Coral Reef in the world
Answer: The biggest coral reef in the world is the Great Barrier Reef.
Q49. Where is the Indian Parliament located
Answer: The Indian Parliament is located in New Delhi.
Q50. When is Republic Day celebrated
Answer: Republic Day is celebrated on the 26th of January.
Q51. Where is the Pyramid of Giza located
Answer: The Pyramid of Giza is located in Egypt.
Q52. Where is the Statue of Liberty located
Answer: The Statue of Liberty is located in New York, USA.
Q53. Which is the language that is widely spoken by the natives of Assam
Answer: The natives of Assam widely speak Assamese.
Q54. Which is one of the major languages spoken in Meghalaya
Answer: Khasi is one of the major languages spoken in Meghalaya.
Q55. Which is language widely spoken by the residents of Kerala
Answer: Malayalam is the largely spoken language by the natives of Kerala.
Q56. What was the Jim Corbett National Park earlier known as
Answer: Jim Corbett National Park was earlier known as Hailey National Park.
Q57. Which state has the highest number of National Parks
Answer: Madhya Pradesh has the highest number of National Parks.
Q58. Which state is also known as the Tiger State of India
Answer: Madhya Pradesh is also known as the Tiger State of India for being home to 19% of
India’s Tiger population.
Q59. Which is the smallest national park in India
Answer: South Button National Park is the smallest national park in India.
Q60. What do BC and AD stand for
Answer: BC and AD stand for Before Christ and Anno Domini respectively.
Q61. What do AM and PM stand for
Answer: AM and PM stand for Ante Meridiem and Post Meridiem respectively.
Q62. Which is the longest human-made structure in the world
Answer: Great Wall of China is the longest human-made structure in the world.
Q63. Which is the only country that does not have a rectangular flag
Answer: Nepal is the only country that does not have a rectangular flag.
Q64. Which country’s national anthem has only music
Answer: Spain’s national anthem has only music and no words.
Q65. Which of the seven wonders of the world is found in India
Answer: Taj Mahal is one of the seven wonders of the world found in India.
Q66. Which is the tallest building in the world
Answer: Burj Khalifa in Dubai is the tallest building in the world.
Q67. Which is the most spoken language across the world
Answer: The most spoken language across the world is Mandarin Chinese.
Q68. What is the art of folding paper in beautiful shapes called
Answer: Origami is the art of folding paper in beautiful shapes.
Q69. What is the sum of all angles in a triangle
Answer: The sum of all angles in a triangle is equal to 180 degrees.
Q70. What number does not have its own Roman numeral
Answer: Zero does not have its own Roman numeral.
Q71. Which three consecutive numbers give the same answer both when added
and multiplied
Answer: 1, 2 and 3 give the same answer when added and multiplied together.
Q72. How many seconds are there in a day
Answer: There are 86,400 seconds in a day.
Q73. How many bones does a newborn baby have
Answer: A newborn baby has 300 bones.
Q74. When was Chhatrapati Shivaji Maharaj born
Answer: Chhatrapati Shivaji Maharaj was born on February 19, 1630.
Q75. What are the animals that sleep during the day and are awake at night
called
Answer: Animals that sleep during the day and awake at night are known as Nocturnal
Animals.
Q76. In which year did the Quit India Movement start
Answer: The Quit India Movement started in 1942.
Q77. When did Chandra Gupta Maurya establish the Mughal Empire
Answer: Chandra Gupta Maurya established the Mughal Empire in 321 BC.
Q78. When was Subhas Chandra Bose born
Answer: Subhas Chandra Bose was born on 23rd January 1897.
Q79. When was Television introduced in India
Answer: Television was introduced in India in the year 1959.
Q80. What is the metal filament in a lightbulb made of
Answer: The metal filament in a lightbulb is made up of Tungsten.