Chapter: Environmental Issues
1. Pollution is any undesirable change in physical, chemical and biological characteristics of.
A. Land
B. Soil
C. Air and Water
D. All of these
Answer--->>D. All of these
_____________________________________________________________________________
To protect and improve the quality of our environment which act was passed and in Which
2.
year?
A. The environment act 1986
B. The environment act 1988
C. The Air (Prevention and control of pollution) act 1981
D. The Water (Prevention and control of pollution) act 1974
Answer--->>A. The environment act 1986
_____________________________________________________________________________
3. What is the effect of air pollution on living organisms?
A. Reduce growth and yield of crops
B. Cause premature death of plants
C. Premature leaf fall
D. Both A and B
Answer--->>D. Both A and B
_____________________________________________________________________________
4. Which gas is responsible for increase in atmospheric temperature?
A. O2
B. CO2
C. SO2
D. CO
Answer--->>B. CO2
_____________________________________________________________________________
5. 99% of SPM in the exhaust of thermal power plant can be separated by.. .
A. Electrostatic precipitator
B. Solvents
C. Scrubber
D. Chimney
Answer--->>D. Chimney
_____________________________________________________________________________
6. In an Electrostatic precipitators the velocity of air blown between the plates must be.
A. Low
B. High
C. Moderate
D. Very high
Answer--->>A. Low
_____________________________________________________________________________
7. The Scrubber is used to remove gases like…
A. SO2
B. NO2
C. CO2
D. SO3
7. The Scrubber is used to remove gases like…
Answer--->>A. SO2
_____________________________________________________________________________
8. Particulate matter of which size causes greatest harm to human health?
A. 2.5 micrometer or less in diameter
B. More than 2.5 micrometer
C. More than 3.5 micrometer
D. Less than 3.5 micrometer
Answer--->>A. 2.5 micrometer or less in diameter
_____________________________________________________________________________
Which type of damage can be caused by Particulate matter of 2.5 micrometer or less in
9.
diameter to human health?
A. Breathing and respiratory symptom
B. Inflammation and damage to lungs
C. Premature death of an individual
D. All of these
Answer--->>D. All of these
_____________________________________________________________________________
10. Which is the main cause of atmospheric pollution in major cities?
A. Industrialization
B. Noise
C. Automobiles
D. Dust particles and SPM
Answer--->>C. Automobiles
_____________________________________________________________________________
11. Which catalyst should be fitted into filters in order to reduce emission of poisonous Gases?
A. Selenium
B. Rhodium
C. Magnesium
D. Manganese
Answer--->>B. Rhodium
_____________________________________________________________________________
12. Which metal is the main air pollutant in metro cities?
A. Lead
B. Copper
C. Magnesium
D. Iron
Answer--->>A. Lead
_____________________________________________________________________________
13. Which catalyst converts unburnt hydrocarbons into CO2 andH2O?
A. Platinum-Palladium
B. Platinum-Chloride
C. Palladium- Chloride
D. Lead
Answer--->>A. Platinum-Palladium
_____________________________________________________________________________
14. What is the effect of catalytic converter on carbon monoxide and nitrogen oxide of exhaust?
A. Converts them into CO2 andH2O
B. Converts them into CO2 andNitrogen gas
14. What is the effect of catalytic converter on carbon monoxide and nitrogen oxide of exhaust?
C. Converts them into CO2 andNH4
D. It converts them into CO2 andNO2
Answer--->>B. Converts them into CO2 andNitrogen gas
_____________________________________________________________________________
15. In which year noise was also included as an air pollutant?
A. 1981
B. 1987
C. 1986
D. 1984
Answer--->>B. 1987
_____________________________________________________________________________
16. Sound waves of_____ decibels causes damage to eardrum or permanently impair hearing?
A. 150db or more
B. 120db or more
C. More than 80db
D. 110db
Answer--->>A. 150db or more
_____________________________________________________________________________
Which type of pollution causes altered breathing pattern, increased heartbeats and
17.
sleeplessness?
A. Noise pollution
B. soil pollution
C. Radioactive pollution
D. Thermal pollution
Answer--->>A. Noise pollution
_____________________________________________________________________________
According to 1990s survey which city ranked 4th among the 41 most polluted cities of the
18.
world?
A. Ankleshwar
B. Delhi
C. Japan
D. China
Answer--->>B. Delhi
_____________________________________________________________________________
19. Name the metropolitan city leading the country in its levels of air pollution.
A. Ankleshwar
B. Delhi
C. Chennai
D. Bangalore
Answer--->>B. Delhi
_____________________________________________________________________________
20. Which is the drastic change seen in Delhi public transport after 2002?
A. All the buses run by CNG
B. Use of unleaded petrol
C. Use of LPG in buses
D. All the buses run by methanol
Answer--->>A. All the buses run by CNG
_____________________________________________________________________________
21. Which is correct according to EURO II norms?
A. Sulphur can be controlled at 350ppm in diesel and 150ppm in petrol
B. Sulphur can be controlled at 150ppm in petrol
C. Lead can be controlled at 350ppm in diesel
D. Lead can be controlled at 150ppm in petrol
Answer--->>A. Sulphur can be controlled at 350ppm in diesel and 150ppm in petrol
_____________________________________________________________________________
Which harmless gases are produced by smokes stakes of thermal power plant and
22.
smelters?
A. N2, O2
B. CO2
C. CO, N2
D. SO2
Answer--->>A. N2, O2
_____________________________________________________________________________
23. For reducing vehicular pollution which measures are taken by Delhi government?
A. Phasing out old vehicles
B. Use of unleaded and low sulphur petrol and diesel
C. Use of catalytic converter in vehicles
D. All of these
Answer--->>D. All of these
_____________________________________________________________________________
24. In which cities Bharat stage II is applied from 1st april’2005?
A. Delhi, Mumbai, Chennai, Baroda, Surat
B. Delhi, Mumbai, Kanpur, Baroda, Surat
C. Delhi, Mumbai, Chennai, Baroda, Pune
D. Mumbai,Pune,Bangalore,Surat,Ahmedabad
Answer--->>D. Mumbai,Pune,Bangalore,Surat,Ahmedabad
_____________________________________________________________________________
25. A substantial fall in the level of which gases have been found between1997 to2005 in Delhi?
A. CO2,SO2
B. CO2,CO,SO2
C. CO2,SO2 ,NO2
D. CO2,CO,CFC
Answer--->>A. CO2,SO2
_____________________________________________________________________________
26. To safeguard our water resource the amendment was passed in the year.
A. 1974
B. 1981
C. 1986
D. 1987
Answer--->>A. 1974
_____________________________________________________________________________
Which chemical of petrol inactivates the catalysts of filter for reducing emission of
27.
poisonous gases?
A. Lead
B. Rhodium
C. Straunsium
D. Iron
Which chemical of petrol inactivates the catalysts of filter for reducing emission of
27.
poisonous gases?
Answer--->>A. Lead
_____________________________________________________________________________
28. Which colloidal material is seen in domestic sewage?
A. Sand and silt
B. Fecal material and bacteria
C. Sodium and calcium
D. Phosphorus
Answer--->>B. Fecal material and bacteria
_____________________________________________________________________________
29. What happens to the O2 level and BOD of river water at sewage discharge point?
A. Sharp decline in O2 level and rise in BOD
B. O2 level and BOD both increases
C. No change in BOD but O2 level increases
D. No change in O2 level but BOD increases
Answer--->>A. Sharp decline in O2 level and rise in BOD
_____________________________________________________________________________
30. What is the reason for mortality of fish in water body?
A. Biodegradation of organic matter by microbes
B. Due to algal bloom
C. Due to decrease in BOD
D. a and b both
Answer--->>A. Biodegradation of organic matter by microbes
_____________________________________________________________________________
31. Which plant is known as ‘Terror of Bengal’?
A. Chara
B. Wulffia
C. Hydrilla
D. Eichhornia
Answer--->>D. Eichhornia
_____________________________________________________________________________
32. Which is world’s most problematic aquatic weed?
A. Chara
B. Wulffia
C. Hydrilla
D. Eichhornia
Answer--->>D. Eichhornia
_____________________________________________________________________________
33. Which compound used in refrigerator is a source of chlorine
A. Freon
B. HFC
C. BHC
D. None
Answer--->>A. Freon
_____________________________________________________________________________
34. What is biological magnification of DDT in large size fish eating birds?
A. 25ppb
B. 25ppm
34. What is biological magnification of DDT in large size fish eating birds?
C. 2.5ppm
D. 0.25ppm
Answer--->>B. 25ppm
_____________________________________________________________________________
35. By which method large number of particles of pollutants are separated?
A. Cyclone collector
B. Porous filter
C. Electrostatic precipitator
D. By using solvent
Answer--->>C. Electrostatic precipitator
_____________________________________________________________________________
36. Which of the following is not responsible for pollution?
A. Wood
B. SO2
C. Unsaturated carbon
D. Solar energy
Answer--->>D. Solar energy
_____________________________________________________________________________
37. The population of eagles and hawks is declining because of,
A. Food scarcity
B. game lovers
C. Harmful effects of pesticides
D. Very few dead animals are found in fields
Answer--->>C. Harmful effects of pesticides
_____________________________________________________________________________
38. BOD of a river was found to be very low, this means the water
A. Was clean
B. Was polluted
C. Contains algae
D. Contains other dissolved minerals
Answer--->>A. Was clean
_____________________________________________________________________________
39. More pollution loads in lake, no self purification because.
A. There is no O2 to sustain microbial activity
B. No sunlight available
C. Microbes die
D. Pollutants settles down at the bottom
Answer--->>A. There is no O2 to sustain microbial activity
_____________________________________________________________________________
40. Warmth on the surface of the earth is due to
A. Solar radiation
B. Green house effect
C. Geothermal energy
D. All above
Answer--->>B. Green house effect
_____________________________________________________________________________
41. Thinning of eggshell and their premature breaking is due to
A. Eutrophication
41. Thinning of eggshell and their premature breaking is due to
B. Global warming
C. Green house effect
D. Biological magnification
Answer--->>D. Biological magnification
_____________________________________________________________________________
42. Aging of lake is accelerated by
A. Cultural Eutrophication
B. Biological magnification
C. Biological accumulation
D. Algal bloom
Answer--->>A. Cultural Eutrophication
_____________________________________________________________________________
43. Which chemicals increase growth of aquatic organism?
A. Nitrogen and phosphoru
B. Calcium and iron
C. Nitrogen and calcium
D. Nitrogen and iron
Answer--->>A. Nitrogen and phosphoru
_____________________________________________________________________________
Arrange the following statements with reference to accelerated eutrophication in proper
manner.
(p)Silt and debris pile up at the bottom of the lake
44.
(q)Marsh plants take roots in the shallows begin to fill the lake basin
(r)Introduction of large number of nitrogen and phosphate in the pond
(s)Encouragement of growth of aquatic organisms.
A. p,q,r,s,
B. r,s,q,p
C. r,s,p,q
D. s,r,p,q
Answer--->>C. r,s,p,q
_____________________________________________________________________________
45. Give full form of FOAM.
A. Friends of Arcata Marsh
B. Friends of Arctic Marsh
C. Friends of Antarctic Marsh
D. Foam of Arcata Marsh
Answer--->>A. Friends of Arcata Marsh
_____________________________________________________________________________
46. In which cities Ecosan toilets are working?
A. Kerala and Srilanka
B. Shrinagar and Kerala
C. Kullu and Srilanka
D. Tamilnadu and Kerala
Answer--->>A. Kerala and Srilanka
_____________________________________________________________________________
47. Recycling of e-waste is done in developing countries like…
A. China, India, Pakistan
B. India, Pakistan Shrilanka
47. Recycling of e-waste is done in developing countries like…
C. China, Pakistan, Bangaladesh
D. China, India, Shrilanka
Answer--->>A. China, India, Pakistan
_____________________________________________________________________________
48. Name the metals recovered during recycling process of e-waste.
A. Gold, Nickle, Copper, Silicon
B. Gold, Copper, Silver, Magnecium
C. Gold, Silver, Copper, Selenium
D. Nickle, Copper, Silicon Silver
Answer--->>A. Gold, Nickle, Copper, Silicon
_____________________________________________________________________________
Increase in the concentration of a nonbiodegradable substance of various tropic level is
49.
called
A. Eutrophication
B. Global warming
C. Biological bloom
D. Biological magnification
Answer--->>D. Biological magnification
_____________________________________________________________________________
50. Deforestation results in
A. Change in climatic condition
B. Reduce rain fall
C. Loss of biodiversity
D. All of these
Answer--->>D. All of these
_____________________________________________________________________________
51. Chipko movement is associated with prevention of
A. Air pollution
B. Cutting of trees
C. River pollution
D. Construction of dams
Answer--->>B. Cutting of trees
_____________________________________________________________________________
52. Jhum refers to.
A. Crop Cultivation
B. Social forestry
C. Shifting cultivation
D. Large scale agriculture
Answer--->>C. Shifting cultivation
_____________________________________________________________________________
53. Ultraviolet radiation from sunlight causes a reaction that produces
A. Fluoride
B. CO
C. SO2
D. Ozone
Answer--->>D. Ozone
_____________________________________________________________________________
54. The biological amplification of DDT in various tropic levels is known as
A. Eutrophication
B. Global warming
C. Biological bloom
D. Biological magnification
Answer--->>D. Biological magnification
_____________________________________________________________________________
55. BOD is related to
A. Detergent
B. Inorganic pollutants
C. Organic pollutants
D. Organophosphorus
Answer--->>C. Organic pollutants
_____________________________________________________________________________
56. CFC’s splits up in stratosphere to release chlorine by the action of..
A. UVA
B. UVB
C. UVC
D. All of these
Answer--->>B. UVB
_____________________________________________________________________________
57. Noise was recognized as air pollutant through amendment of
A. Environment act
B. the air act
C. Noise act
D. All of above
Answer--->>A. Environment act
_____________________________________________________________________________
If there was no CO2 in the earth’s atmosphere, the temperature of earth’s surface would be.
58.
CBSE1995
A. Dependent on amount of O2 in the atmosphere
B. Higher than present
C. Less than present
D. The same
Answer--->>C. Less than present
_____________________________________________________________________________
With the help of Electrostatic precipitators how much particulate pollutants can be
59.
removed?
A. 50%
B. 99%
C. 40%
D. 100%
Answer--->>B. 99%
_____________________________________________________________________________
Enrichment of a water body with organic waste results in sudden algal bloom. This
60.
phenomenon is known as
A. Eutrophication
B. Aqua bloom
Enrichment of a water body with organic waste results in sudden algal bloom. This
60.
phenomenon is known as
C. Biological bloom
D. Biological magnification
Answer--->>A. Eutrophication
_____________________________________________________________________________
61. Which of the following is mismatched?
A. Fossil fuel burning - Release of CO2
B. Nuclear power station - Radioactive waste
C. Solar energy – Green house effect
D. Biomass combustion – Release of CH4
Answer--->>C. Solar energy – Green house effect
_____________________________________________________________________________
62. Which of the following is not causing pollution?
A. Thermal power plant
B. Nuclear power plant
C. Automobiles
D. Hydroelectric power plant
Answer--->>D. Hydroelectric power plant
_____________________________________________________________________________
63. Soil conservation can be best achieved by having …
A. Wind screen
B. Good plant cover
C. Restricted human activity
D. Low rain fall
Answer--->>B. Good plant cover
_____________________________________________________________________________
64. Biological treatment of water pollution can be done by
A. Lichen
B. Phytoplankton
C. Algae
D. None of these
Answer--->>B. Phytoplankton
_____________________________________________________________________________
65. Eichornia is a…
A. Desert plant
B. Water plant
C. Terrestrial plant
D. Parasitic plant
Answer--->>B. Water plant
_____________________________________________________________________________
66. Who created the Haryana Welfare Club?
A. Ramesh Dagar
B. Sunderlal Bahuguna
C. Ahmad Khan
D. Suresh Dagar
Answer--->>A. Ramesh Dagar
_____________________________________________________________________________
67. What is the major problem of using nuclear energy?
A. Accidental leakage
B. It is very costly
C. Safe Disposal
D. Both A and C
Answer--->>D. Both A and C
_____________________________________________________________________________
68. Which is the recommended depth to burry nuclear waste?
A. 500mt
B. 5000mts
C. 600mts
D. 50mts
Answer--->>A. 500mt
_____________________________________________________________________________
69. Name the natural phenomenon responsible for heating of earth’s surface and atmosphere?
A. Global warming
B. Green house effect
C. Eutrophication
D. Aforestation
Answer--->>B. Green house effect
_____________________________________________________________________________
70. What is the average temperature of earth maintained by green house effect?
A. 15°c
B. 18°c
C. 25°c
D. 30°c
Answer--->>A. 15°c
_____________________________________________________________________________
71. In which form earth ‘s surface reemits heat?
A. UV radiation
B. Infrared radiation
C. Gamma rays
D. rays
Answer--->>D. rays
_____________________________________________________________________________
72. Which gases are commonly known as green house gases?
A. CO2 & CH4
B. CO2 & NH4
C. CO & N2
D. NH4, CO ,SO2
Answer--->>A. CO2 & CH4
_____________________________________________________________________________
73. What is correct for the region labeled as a,b,c and d?
A. a- CO2 60% ,b- CH4 20% , c- CFC 14% ,d-N2O 6%
B. a- CFC60% ,b- CH4 20% , c- CO2 14% ,d-N2O 6%
C. a- CFC60% ,b- CO2 20% , c- CH4 14% ,d-N2O 6%
D. a- CFC60% ,b- CH4 20% , c- N2O 14% ,d- CO2 6%
Answer--->>A. a- CO2 60% ,b- CH4 20% , c- CFC 14% ,d-N2O 6%
_____________________________________________________________________________
.In the given chart of biological magnification what does a and b indicate? Fish eating birds-
74.
DDT -25ppm
A. a=phytoplanktons,b=insects eating bird
B. a= Zooplanktons , b=large fish Small fish-DDT - 0.5ppm
C. a=DDT-0.03ppm,b=DDT-2ppm
D. a=DDT-0.04ppb,b-DDT-2ppb Water- DDT -0.0003ppm
Answer--->>B. a= Zooplanktons , b=large fish Small fish-DDT - 0.5ppm
_____________________________________________________________________________
75. Name the disease caused by water pollution?
A. Polio
B. Typhoid
C. Tuberculosis
D. Leprosy
Answer--->>B. Typhoid
_____________________________________________________________________________
76. Which disease is not caused by water pollution?
A. Cholera
B. Typhoid
C. Tuberculosis
D. Dysentery
Answer--->>C. Tuberculosis
_____________________________________________________________________________
77. Which is the main pollutant content of domestic sewage?
A. Biodegradable organic matter
B. Biodegradable inorganic matter
C. Flurohydro carbons
D. Dissolve salts
Answer--->>A. Biodegradable organic matter
_____________________________________________________________________________
78. What I the result of El Nino Effect?
A. Melting of polar icecap
B. Rise in sea level
C. Melting of Himalayan snow caps
D. All of these
Answer--->>D. All of these
_____________________________________________________________________________
79. What are the reasons for soil erosion and desertification?
A. Over cultivation
B. Unrestricted grazing
C. Deforestation
D. All of these
Answer--->>D. All of these
_____________________________________________________________________________
80. Heavy metals can be defined as elements with density…
A. >5g/cm3
B. <5g/cm3
C. <5g/m3
D. >5g/cm3
Answer--->>A. >5g/cm3
_____________________________________________________________________________
81. What should be the forest cover recommended by National forest policy1988?
A. 30% in plains and 76% in hill
B. 33% in plains and 67% in hills
C. 35% in plains and 76% in hills
D. 22% in plains and 70%in hills
Answer--->>B. 33% in plains and 67% in hills
_____________________________________________________________________________
82. Name the community known for its peaceful coexistence with nature?
A. Bishnoi
B. Bikaneries
C. Krishnoi
D. Jhodhapuries
Answer--->>A. Bishnoi
_____________________________________________________________________________
83. Bad ozone is formed in ——— layer of atmosphere ?
A. Troposphere
B. Stratosphere
C. Thermosphere
D. Ozonosphere
Answer--->>A. Troposphere
_____________________________________________________________________________
84. What is snow blindness?
A. Can not see due to Cataract
B. Cannot see in the snow
C. Inflammation of cornea
D. Inflammation of eyeball
Answer--->>C. Inflammation of cornea
_____________________________________________________________________________
85. Which atoms are released by the action of UV rays on CFC?
A. O
B. C
C. Fl
D. Cl
Answer--->>D. Cl
_____________________________________________________________________________
86. In which part of atmosphere degradation of ozone takes place?
A. Troposphere
B. Stratosphere
C. Thermosphere
D. Ozonosphere
Answer--->>B. Stratosphere
_____________________________________________________________________________
87. Measurement of ozone layer is done by ——— unit.
A. Du
B. Db
C. Ds
D. dv
Answer--->>A. Du
_____________________________________________________________________________
88. Formation of ozone gas in upper layer depends on
A. U V ray
B. Infrared
C. gamma rays
D. rays.
Answer--->>A. U V ray
_____________________________________________________________________________
89. In the water of flooded river what type of change is seen in BOD?
A. Increase
B. Decreases
C. Remains same
D. Drastic decrease
Answer--->>A. Increase
_____________________________________________________________________________
90. The death of fishes due to Eutrophication is because of
A. Increase O2 content
B. Decrease CO2 content
C. Decrease O2 content
D. ) Increase CO2 content
Answer--->>C. Decrease O2 content
_____________________________________________________________________________
91. When huge amount of sewage is dumped in a river the BOD will
A. Increase
B. Decreases
C. Remains same
D. Drastic decrease
Answer--->>A. Increase
_____________________________________________________________________________
92. The Montreal protocol was made effective from..
A. 1987
B. 1989
C. 1976
D. 1986
Answer--->>B. 1989
_____________________________________________________________________________
93. What do you understand by greenhouse effect?
A. Increase in temperature due to increase in O2 concentration of the atmosphere
B. Decrease in temperature due to decrease in O2 concentration of the atmosphere
C. Increase in temperature due to increase in CO2 concentration of the atmosphere
D. Decrease in temperature due to decrease in CO2 concentration of the atmosphere
Answer--->>C. Increase in temperature due to increase in CO2 concentration of the atmosphere
_____________________________________________________________________________
94. In which sphere of atmosphere the ozone layer is seen?
A. Troposphere
B. Stratosphere
C. Homosphere
D. Thermosphere
Answer--->>B. Stratosphere
_____________________________________________________________________________
95. The release of phosphates and nitrates in lakes and ponds leads to
A. Reduce algal growth
B. Eutrophication
C. Nutrient enrichment
D. Both B and C
Answer--->>D. Both B and C
_____________________________________________________________________________
96. Deforestation has an alarming effect on
A. Soil erosion
B. increase in grazing area
C. weed control
D. All of these
Answer--->>A. Soil erosion
_____________________________________________________________________________
97. Amruta Devi Bishnoi Wild life Protection award has recently instituted for
A. Extraordinary courage and dedication in protecting wildlife
B. Extraordinary courage and dedication in protecting plants
C. Extraordinary courage and dedication in protecting wild animals
D. Extraordinary courage and dedication in Protecting Environment
Answer--->>A. Extraordinary courage and dedication in protecting wildlife
_____________________________________________________________________________
98. Which is the main factor of water pollution?
A. Ammonia
B. Smog
C. detergents
D. None of these
Answer--->>D. None of these
_____________________________________________________________________________
99. Which one of these has highest levels of DDT deposition?
A. Eel
B. Phytoplankton’s
C. Sea gull, Eagle
D. Crab
Answer--->>C. Sea gull, Eagle
_____________________________________________________________________________
100. Exhaust of motor vehicles produces pollutants like
A. CO
B. Hydrocarbons
C. SO2
D. All of these
Answer--->>D. All of these
_____________________________________________________________________________
101. The stress reaction is caused by
A. Air pollution
B. Nuclear pollution
C. Water pollution
101. The stress reaction is caused by
D. Noise pollution
Answer--->>D. Noise pollution
_____________________________________________________________________________
102. Deforestation may reduce the chances of…. (CBSE1990)
A. Rain fall
B. Frequent cyclones
C. Erosion of surface soil
D. Frequent landslide
Answer--->>A. Rain fall
_____________________________________________________________________________
103. Most severe environmental hazard to mankind is due to…. (DPMT1986)
A. Air pollution
B. Radioactive pollution
C. Water pollution
D. Noise pollution
Answer--->>B. Radioactive pollution
_____________________________________________________________________________
104. Which is biodegradable pollutant?
A. Mercury salt
B. Polythene bags
C. Domestic sewage
D. Aluminum canes
Answer--->>C. Domestic sewage
_____________________________________________________________________________
According to government of India’s new policy what should be the level of aromatic
105.
hydrocarbons of the concerned fuel?
A. 40%
B. 30%
C. 42%
D. 35%
Answer--->>C. 42%
_____________________________________________________________________________
106. What would have been the temperature of the earth without green house effect?
A. -15° C
B. -28° C
C. -18°C
D. -10°C
Answer--->>C. -18°C
_____________________________________________________________________________
107. Which is the native place of Bishnoi community?
A. Bikaner
B. Jodhpur
C. Jamshedpur
D. Jaipur
Answer--->>B. Jodhpur
_____________________________________________________________________________
108. Formation of ozone hole is maximum over. .CBSE1997
A. Antarctica
108. Formation of ozone hole is maximum over. .CBSE1997
B. Europe
C. Africa
D. India
Answer--->>A. Antarctica
_____________________________________________________________________________
109. The main problem arose due to green revolution is…
A. Over production of food
B. Water logging
C. Soil salinity
D. Both B and C
Answer--->>D. Both B and C
_____________________________________________________________________________
110. What is importance of catalytic converter?
A. They increases average of the vehicles
B. They reduces emission of harmful gases
C. They convert CO and nitric oxide into CO2 and H2O
D. Both B and C
Answer--->>B. They reduces emission of harmful gases
_____________________________________________________________________________
111. With the help of ____ SO2 is removed from the industrial exhaust?
A. Electrostatic precipitator
B. Solvents
C. Scrubber
D. None of these
Answer--->>C. Scrubber
_____________________________________________________________________________
112. How much forest area is lost in tropics and temperate regions respectively?
A. 40%, 1%
B. 1%, 40%
C. 33%,40%
D. 40$,33%
Answer--->>A. 40%, 1%
_____________________________________________________________________________
113. What is the rise in the temperature of earth since last three decades?
A. 0.6° C
B. 0.5°
C. 6°C
D. 5°C
Answer--->>A. 0.6° C
_____________________________________________________________________________
114. How can we control global warming?
A. By reducing the use of fossil fuel
B. Aforestation
C. By slowing down the growth of human population
D. All of these
Answer--->>D. All of these
_____________________________________________________________________________
What is the present scenario of deforestation in India as compared to beginning of
115.
twentieth century?
A. Beginning of twentieth century 30%, now 19.4%
B. Beginning of twentieth century 30% ,now 18.4%
C. Beginning of twentieth century 33%, now 19.4%
D. Beginning of twentieth century 23%, now 16.4%
Answer--->>A. Beginning of twentieth century 30%, now 19.4%
_____________________________________________________________________________
116. What should be the forest cover recommended by National Forest policy (1988)?
A. 33% for the plains, 67%for the hills
B. 40% for the plains, 60%for the hills
C. 24% for the plains, 76%for the hills
D. 23% for the plains, 77%for the hills
Answer--->>A. 33% for the plains, 67%for the hills
_____________________________________________________________________________
117. Ozone depletion in the stratosphere will cause .. AIMS1992
A. Increased incidence of skin cancer
B. Forest fire
C. Global warming
D. None of these
Answer--->>A. Increased incidence of skin cancer
_____________________________________________________________________________
118. Eutrophicatico causes decrease in .. AIMS1996
A. Dissolved oxygen
B. Dissolved salts
C. Dissolved hydrogen
D. All of these
Answer--->>A. Dissolved oxygen
_____________________________________________________________________________
119. Green house effect is caused by… AFMC2002
A. Green plant
B. Infra red rays
C. Uv rays
D. X-rays
Answer--->>B. Infra red rays
_____________________________________________________________________________
120. Ozone hole refers to… AFMC2001
A. Reduction in thickness of ozone layer in troposphere
B. Reduction in thickness of ozone layer in stratosphere
C. Hole in ozone layer in stratosphere
D. Increased concentration of ozone
Answer--->>C. Hole in ozone layer in stratosphere
_____________________________________________________________________________
121. Green house effect is due to..… AMU2001
A. Higher CO2 concentration
B. Absorption of infrared rays by gases & dust particles
C. Ratification of atmosphere
D. Both B & C
Answer--->>D. Both B & C
_____________________________________________________________________________
122. As it travels along the food chain the concentration of DDT.. KCET2001
A. Increase
B. Stays constant
C. Decreases
D. Fluctuates randomly.
Answer--->>A. Increase
_____________________________________________________________________________
123. Reason for ozone hole is KCET2001
A. Increased UV radiation
B. Green house effect
C. Global warming
D. Acid rain
Answer--->>A. Increased UV radiation
_____________________________________________________________________________
124. In the coming year skin related disorders might be more common due to …
A. Use of detergent
B. Water pollution
C. Depletion of ozone layer
D. Air pollution CBSE1997
Answer--->>C. Depletion of ozone layer
_____________________________________________________________________________
125. Which unit is used for measuring thickness of ozone layer? AIIMS2009
A. P
B. DU
D. RA.
Answer--->>B. DU
_____________________________________________________________________________
Match the items given in
column I and II
Column-1 Column-II
126. (P) Catalytic converter (i) Cl
(Q) Scrubber (ii) CO &Nitrogen oxide
(R) Polyblend (iii) SO2
(S) Freon (iv) Plastic
A. (p-ii), (q-iii), (r-iv), (s-i)
B. ( p-i), (q-ii) ,(r-iii), (s-iv)
C. (p-ii), (q-iii), (r-I), (s-iv)
D. (p-iv), (q-i),(r-ii) ,(s-iii)
Answer--->>A. (p-ii), (q-iii), (r-iv), (s-i)
_____________________________________________________________________________
Match the items given in column I and II KeralaPMT2011
Column-1 Column-II
127. (P) Electrostatic precipitator (i) Removes gases like SO2
(Q) Scrubber (ii) Removes impurities from exhaust of vehicles
(R) Catalytic converter (iii) Removes particulate matter
A. (p-i) ,(q-ii),(r-iii)
B. (p-iii),(q-i),(r-ii)
C. (p-iii),(q-ii),(r-i )
D. (p-ii),(q-i),(r-iii)
Match the items given in column I and II KeralaPMT2011
Column-1 Column-II
127. (P) Electrostatic precipitator (i) Removes gases like SO2
(Q) Scrubber (ii) Removes impurities from exhaust of vehicles
(R) Catalytic converter (iii) Removes particulate matter
Answer--->>B. (p-iii),(q-i),(r-ii)
_____________________________________________________________________________
Match the items given in column I and II
Column-1 Column-II
(P) CNG (i) Rhodium
128.
(Q) Ozone (ii) Db
(R) Catalytic converter (iii) Du
(S) Noise (iv) Non carcinogenic
A. ( p-i), (q-ii) ,(r-iii), (s-iv) )
B. (p-iv), (q-iii), (r-i), (s-ii)
C. (p-ii), (q-iii), (r-I), (s-iv)
D. (p-iv), (q-i),(r-ii) ,(s-iii)
Answer--->>B. (p-iv), (q-iii), (r-i), (s-ii)
_____________________________________________________________________________
Match the items given in column I and II
Column-1 Column-II
129. (P) Biodegradable waste (i) Bottles,cans,metals
(Q) Nonbiodegradable waste (ii) Domestic waste,cow dung
(R) Recyclable waste (iii) Mercury,DDT
A. (p-iii) (,q-ii),(r-i)
B. (p-ii),(q-i),(r-iii)
C. (p-ii),(q-iii),(r-i )
D. (p-i),(q-ii),(r-iii)
Answer--->>B. (p-ii),(q-i),(r-iii)
_____________________________________________________________________________
Match the items given in column I and II
Column-1 Column-II
(P) Global warming (i) Mercury,DDT
130.
(Q) Eutrophication (ii) Rise in sea level
(R) Biological magnification (iii) CH4,CO2
(S) Green house effect (iv) Algal bloom
A. (p-iv), (q-i),(r-ii) ,(s-iii)
B. ( p-i), (q-ii) ,(r-iii), (s-iv)
C. (p-ii), (q-iii), (r-I), (s-iv)
D. (p-ii), (q-iv), (r-i), (s-iii)
Answer--->>D. (p-ii), (q-iv), (r-i), (s-iii)
_____________________________________________________________________________
Match the items given in column I and II
Column-1 Column-II
(P) 1988 (i) Noise pollution added in Air act
131.
(Q) 1974 (ii) Concept of joint forest management
(R) 1980 (iii) Chipako movement
(S) 1987 (iv) Natoinal Forest policy
A. (p-iv), (q-iii), (r-i), (s-ii)
B. ( p-i), (q-ii) ,(r-iii), (s-iv)
C. (p-iv), (q-iii),(r-ii) ,(s-i)
Match the items given in column I and II
Column-1 Column-II
(P) 1988 (i) Noise pollution added in Air act
131.
(Q) 1974 (ii) Concept of joint forest management
(R) 1980 (iii) Chipako movement
(S) 1987 (iv) Natoinal Forest policy
D. (p-ii), (q-iv), (r-i), (s-iii)
Answer--->>C. (p-iv), (q-iii),(r-ii) ,(s-i)
_____________________________________________________________________________
Match the items given in column I ,II and III
Column-1 Column-II Column-III
(P) Garhwal (i) Ramesh Dagar (a) Bishnoi Community
132.
(Q) Jodhpur (ii) Ahmad Khan (b) Chipako movement
(R) Haryana (iii) Sunderlal Bahuguna (c) Polyblend
(S) Bangalore (iv) Amruta Devi (d) Organic farming
A. (p-iii-b), (q-iv-a), (r-i-d), (s-ii-c)
B. ( p-i-a), (q-ii -b) ,(r-iii-c), (s-iv-d)
C. ( p-i-a), (q-ii -b) ,(r-iii-c), (s-iv
D. (p-iii-b), (q-iv-a), (r-ii-c), (s-i-d)
E. (p-iv-b), (q-i-c),(r-ii-a) ,(s-iii-d)
Answer--->>A. (p-iii-b), (q-iv-a), (r-i-d), (s-ii-c)
_____________________________________________________________________________
Match the items given in column I and II
Column-1 Column-II
(P) Water accumulation in potted plant (i) Chemical fertilizers
133.
(Q) Aquatic weed (ii) Mercury,DDT
(R) Eutrophication (iii) Eichhornia
(S) Nonbiodegradable (iv) Water logging
A. (p-ii), (q-iv), (r-i), (s-iii)
B. ( p-i), (q-ii) ,(r-iii), (s-iv)
C. (p-iv), (q-iii),(r-ii) ,(s-i)
D. (p-iv), (q-iii), (r-i), (s-ii)
Answer--->>D. (p-iv), (q-iii), (r-i), (s-ii)
_____________________________________________________________________________
For the given statement which option is correct?
Statement:
134.
(X) Air pollution causes injury to all living organisms.
(Y) The harmful effect depends on the concentration of pollutants, duration .
A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
B. Both X and Y are correct.Y does not give correct explanation for X
C. X is correct, Y is wrong
D. X is wrong and Y is correct
Answer--->>A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
_____________________________________________________________________________
For the given statement which option is correct?
Statement:
135. (X) Polyblend is a fine powder of recycled modified plastic.
(Y) In Bangalore roads are made of mixture of Polyblend and bitumen which increases
Strength of the road.
A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
B. Both X and Y are correct.Y does not give correct explanation for X
For the given statement which option is correct?
Statement:
135. (X) Polyblend is a fine powder of recycled modified plastic.
(Y) In Bangalore roads are made of mixture of Polyblend and bitumen which increases
Strength of the road.
C. X is correct, Y is wrong
D. X is wrong and Y is correct
Answer--->>A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
_____________________________________________________________________________
For the given statement which option is correct?
Statement:
136.
(X) Due to green revolution production of crop is more.
(Y) Water logging and soil salinity is the outcome of green revolution.
A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
B. Both X and Y are correct.Y does not give correct explanation for X
C. X is correct, Y is wrong
D. X is wrong and Y is correct
Answer--->>A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
_____________________________________________________________________________
For the given statement which option is correct?
Statement:
137. (X)Unleaded petrol should be used in automobiles with catalytic converter to reduce
pollution.
(Y)Lead in the petrol inactivates Rhodium and palladium .
A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
B. Both X and Y are correct.Y does not give correct explanation for X
C. X is correct, Y is wrong
D. X is wrong and Y is correct
Answer--->>A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
_____________________________________________________________________________
For the given statement which option is correct? Statement:
138. (X)DDT and plastic both are nonbiodegradable Waste
(Y) As the time passes, Pollutants of domestic sewage does not remain pollutants.
A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
B. Both X and Y are correct.Y does not give correct explanation for X
C. X is correct, Y is wrong
D. X is wrong and Y is correct
Answer--->>B. Both X and Y are correct.Y does not give correct explanation for X
_____________________________________________________________________________
For the given statement which option is correct?
Statement
139.
(X)Organic farming means agriculture with the help of chemicals.
(Y)500 members of Haryana Kissan welfare club have adopted this agricultural practice.
A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
B. Both X and Y are correct.Y does not give correct explanation for X
C. X is correct, Y is wrong
D. X is wrong and Y is correct
Answer--->>D. X is wrong and Y is correct
_____________________________________________________________________________
For the given statement which option is correct?
Statement
140.
(X)Deforestation is one of the important factor for global warming.
(Y)Green house gas CO2 increases due to deforestation. .
A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
B. Both X and Y are correct.Y does not give correct explanation for X
C. X is correct, Y is wrong
D. X is wrong and Y is correct
Answer--->>A. Both X and Y are correct.Y gives correct explanation for X
_____________________________________________________________________________
141. How many molecules of ozone canbe decomposed by one atom of chlorine?
A. 100
B. 2.00.000
C. 1.00.000
D. 1000
Answer--->>C. 1.00.000
_____________________________________________________________________________
142. Which gas is responsible for increase in atmosphere temperature?
A. O 2
B. CO2
C. SO2
D. CO
Answer--->>B. CO2
_____________________________________________________________________________
143. Slash and burn agriculture means..
A. Agriculture on desert land
B. Jhum cultivation
C. Cultivation on hills
D. Reforestation.
Answer--->>B. Jhum cultivation
_____________________________________________________________________________
144. Which of the following is responsible for protection of living organism on earth?
A. Ozone layer
B. Green house strategy
C. Troposphere
D. Uvrays
Answer--->>A. Ozone layer
_____________________________________________________________________________
With respect to value of BOD, arrange the following in descending order.
i) Distilled water
145. ii) Tap water
iii)Industrial effluent
iv)Sewage discharge in the river
A. i– ii – iii - iv
B. iii –iv – ii - i
C. iv –iii – ii - i
D. ii – I – iv – iii
Answer--->>B. iii –iv – ii - i
_____________________________________________________________________________
146. Domestic sewage with -------% impurities is unfit for human use.
A. 0.2%
B. 0.01%
C. 0.1%
D. 0.02%
Answer--->>C. 0.1%
_____________________________________________________________________________
Green house Effect is the cumulative result of the influence of certain gases. Identify the
147.
gas which is not involved in the influence Karnataka2005
A. CO
B. CFC
C. N2
D. CH4
Answer--->>C. N2
_____________________________________________________________________________
148. If fertilizers are added to fresh water .. AIIMS2002
A. Plants will die
B. Eutropication will occur
C. Fish population will decrease
D. Overall animal population will decrease
Answer--->>B. Eutropication will occur
_____________________________________________________________________________
With the help of electrostatic precipitator which Air pollutant produced by cement factory
149.
is separated?
A. NO2
B. CO
C. SO2
D. SPM
Answer--->>D. SPM
_____________________________________________________________________________
150. Which of the following does not occur when the sewage is discharged into the river?
A. Eutropication
B. Depletion of O2
C. Increase in O2
D. Algal bloom DPMT2003
Answer--->>A. Eutropication
_____________________________________________________________________________