Misspelt Word
Misspelt Word
A.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Abandon 47. Acquaintance 93. Advise
2. Abbreviate 48. Acquiesce 94. Advisory
3. Abductor 49. Acquiescence 95. Aesthetic
4. Aberrance 50. Acquire 96. Aestivation
5. Aberration 51. Acquisition 97. Affectionate
6. Abhorrent 52. Acquittal 98. Affidavit
7. Ability 53. Acquitted 99. Affiliate
8. Abnormality 54. Acrimonious 100. Affiliation
9. Abolish 55. Acrimony 101. Affection
10. Absence 56. Across 102. Afforestation
11. Absolute 57. Actually 103. Aggravate
12. Abstinence 58. Actuation 104. Aggression
13. Abstinent 59. Adamant 105. Aggressive
14. Abundance 60. Addiction 106. Agitation
15. Abundant 61. Address 107. Agrarian
16. Accelerate 62. Adequate 108. Agreement
17. Acceleration 63. Adherent 109. Agriculture
18. Accent 64. Adjacent 110. Aisle
19. Accentuate 65. Adjourn 111. Alacritous
20. Acceptable 66. Adjournment 112. Alert
21. Acceptance 67. Administration 113. Algebra
22. Accessibility 68. Adjacent 114. Alien
23. Accessible 69. Adjourn 115. Alienate
24. Accessory 70. Adjournment 116. Alignment
25. Accident 71. Administration 117. Alimony
26. Accidentally 72. Administrator 118. Alimony
27. Acclaim 73. Admirable 119. Alkali
28. Accommodate 74. Admiration 120. Allegation
29. Accommodation 75. Admissible 121. Allegorical
30. Accommodative 76. Admission 122. Allergic
31. Accompaniment 77. Admittance 123. Allergy
32. Accompany 78. Admitted 124. Alleviate
33. Accomplice 79. Admonish 125. Alliance
34. Accomplish 80. Admonition 126. Alligator
35. Accomplishment 81. Adolescence 127. Alliteration
36. Accountancy 82. Adolescent 128. Allopathy
37. Accredited 83. Adrenaline 129. Allowance
38. Accumulate 84. Adroit 130. Almanac
39. Accustomed 85. Adulterant 131. Almighty
40. Achieve 86. Adulteration 132. Alpine
41. Achievement 87. Advantageous 133. Already
42. Acknowledge 88. Adventure 134. Altitude
43. Acknowledgement 89. Adversary 135. Amass
44. Acoustic 90. Advertise 136. Amateur
45. Acoustics 91. Advertisement 137. Ambassador
46. Acquaint 92. Advisable 138. Ambiguous
139. Ambition 173. Apparently 207. Assassination
140. Ambitious 174. Appeal 208. Assertion
141. Amenable 175. Appearance 209. Assessment
142. Amendment 176. Appease 210. Assiduous
143. Amplification 177. Appeasement 211. Assignment
144. Amusement 178. Appended 212. Assimilate
145. Amusement 179. Appreciate 213. Associate
146. Analogues 180. Appreciation 214. Assuage
147. Analogues 181. Apprehensive 215. Assurable
148. Analyzable 182. Apprentice 216. Assurance
149. Analysis 183. Approach 217. Assure
150. Ancestral 184. Appropriate 218. Assuredly
151. Aneurysm 185. Appropriation 219. Athlete
152. Annexations 186. Aquarium 220. Atrocious
153. Annihilate 187. Aqueous 221. Attacked
154. Anniversary 188. Arbitrates 222. Attendance
155. Annotate 189. Archaeology 223. Attention
156. Announcement 190. Architecture 224. Audacious
157. Annoyance 191. Argue 225. Audacity
158. Annunciation 192. Argument 226. Audible
159. Anomaly 193. Aromatic 227. Audience
160. Anonymous 194. Arraign 228. Auditorium
161. Antecedent 195. Arrangement 229. Auspicious
162. Antidote 196. Arrival 230. Austere
163. Antioxidant 197. Arrogance 231. Authorities
164. Antiseptic 198. Article 232. Authority
165. Anxiety 199. Articulate 233. Autumn
166. Apartheid 200. Ascendance 234. Auxiliary
167. Apathy 201. Ascendant 235. Avalanche
168. Apology 202. Ascension 236. Aversion
169. Appalling 203. Ascent 237. Aviary
170. Apparatus 204. Ascertain 238. Aviation
171. Apparel 205. Assassin 239. Awful
172. Apparent 206. Assassinate 240. Awfully
B.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Bachelor 21. Believe 41. Bifurcated
2. Baggage 22. Belligerent 42. Bilingual
3. Balloon 23. Bemoan 43. Billion
4. Barbarian 24. Bench 44. Binocular
5. Barrel 25. Beneath 45. Biscuit
6. Barren 26. Beneficial 46. Biscuits
7. Barricade 27. Beneficiary 47. Bitter
8. Barrier 28. Benefited 48. Bizarre
9. Battalion 29. Benefitted 49. Blandness
10. Beaker 30. Benevolence 50. Blemish
11. Beautiful 31. Benevolent 51. Blessing
12. Beautifully 32. Benign 52. Blight
13. Beggar 33. Bereave 53. Blind
14. Beggarly 34. Bereavement 54. Bliss
15. Begin 35. Bereaving 55. Blister
16. Beginner 36. Berry 56. Blithesome
17. Beginning 37. Besiege 57. Blizzard
18. Beguile 38. Better 58. Blossom
19. Behave 39. Bewitched 59. Board
20. Behold 40. Biannual 60. Boast
61. Booty 70. Brisk 79. Budgetary
62. Boundary 71. Bristle 80. Bulletin
63. Bouquet 72. Bristles 81. Bungalow
64. Boutique 73. Brittle 82. Buoyant
65. Bracelet 74. Broadcaster 83. Bureaucracy
66. Brakes 75. Brochure 84. Bureaucrat
67. Breath 76. Brood 85. Burglary
68. Bridle 77. Brutality 86. Burlesque
69. Briefcase 78. Budget 87. Business
C.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Cabbage 46. Changeable 91. Commotion
2. Cacophony 47. Character 92. Communication
3. Cactus 48. Characteristic 93. Comparable
4. Calculate 49. Chargeable 94. Comparison
5. Calendar 50. Charisma 95. Compassionate
6. Callous 51. Charitable 96. Competence
7. Camaraderie 52. Chauffer 97. Competition
8. Camouflage 53. Chemistry 98. Competitor
9. Campaigns 54. Chirpy 99. Complacent
10. Capable 55. Chocolate 100. Complaisance
11. Capacity 56. Choir 101. Complaisant
12. Capricious 57. Choose 102. Complement
13. Career 58. Christmas 103. Completely
14. Careful 59. Chronology 104. Compromise
15. Carnivorous 60. Circuit 105. Compulsory
16. Carriage 61. Circuitous 106. Conceal
17. Carrier 62. Circumlocution 107. Conceit
18. Carrying 63. Circus 108. Conceivable
19. Cassette 64. Clairvoyant 109. Conceive
20. Castigated 65. Clandestine 110. Concentrate
21. Catalogue 66. Clarify 111. Conciliation
22. Catastrophe 67. Classification 112. Conciliatory
23. Catch 68. Clattering 113. Concise
24. Category 69. Cleaver 114. Concomitant
25. Causeway 70. Clever 115. Concurrence
26. Cautious 71. Coadunation 116. Concurrently
27. Cautiously 72. Coalescence 117. Concussion
28. Cease 73. Coalition 118. Condemn
29. Ceiling 74. Coercion 119. Condom
30. Celebrant 75. Collaborate 120. Confession
31. Celebrate 76. Colleague 121. Confidence
32. Celebration 77. Colonel 122. Canfident
33. Celebrity 78. Colonize 123. Confirmed
34. Cemetery 79. Combination 124. Confiscate
35. Centenarian 80. Comedian 125. Conformist
36. Central 81. Commemorate 126. Congregate
37. Century 82. Commencement 127. Coniferous
38. Ceremonial 83. Commendation 128. Conjectural
39. Ceremony 84. Commensurate 129. Conjecture
40. Certainly 85. Commentary 130. Conjugate
41. Certificate 86. Commissariat 131. Conjure
42. Challenge 87. Commission 132. Connivance
43. Challenging 88. Commit 133. Connoisseur
44. Champion 89. Committee 134. Conquer
45. Chancellor 90. Committee 135. Conscience
136. Conscientious 164. Continuance 192. Countenance
137. Conscious 165. Continuation 193. Counterfeit
138. Consciousness 166. Continuity 194. Courageous
139. Consensus 167. Continuous 195. Courier
140. Consequence 168. Contraction 196. Courteous
141. Consequent 169. Contradiction 197. Cracker
142. Consequently 170. Contraption 198. Creator
143. Conservative 171. Controversial 199. Credible
144. Consignment 172. Controversy 200. Credulous
145. Consistency 173. Contusion 201. Cremator
146. Consistent 174. Convenience 202. Cricketer
147. Consolation 175. Conveyance 203. Criminal
148. Constitute 176. Conviction 204. Cruelly
149. Constitution 177. Convincing 205. Cumbersome
150. Constraint 178. Cooperate 206. Curiosity
151. Construction 179. Cooperation 207. Curious
152. Consumerism 180. Corporate 208. Curriculum
153. Consummation 181. Correlative 209. Curry
154. Contagious 182. Correspond 210. Curse
155. Contemporary 183. Correspondent 211. Cursor
156. Contemptible 184. Corrigendum 212. Cursory
157. Contemporary 185. Corrigible 213. Curtsy
158. Contemptible 186. Corroborate
214. Curvaceous
159. Contemptuous 187. Corrupt
215. Custody
160. Content 188. Corruption
161. Contextual 189. Cortege 216. Custom
162. Contiguous 190. Councillor 217. Customary
163. Continual 191. Counsellor 218. Cylinder
D.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Daughter 28. Deliberately 55. Destiny
2. Debilitate 29. Delicious 56. Destruction
3. Debtor 30. Deliquescence 57. Detach
4. Decease 31. Delirious 58. Detail
5. Decease 32. Deliver 59. Detainees
6. Deceit 33. Demagogue 60. Detect
7. Deceive 34. Demarcation 61. Deter
8. Decency 35. Demeanour 62. Detergent
9. Decibel 36. Demoralize 63. Deteriorate
10. Decision 37. Denial 64. Determination
11. Decisive 38. Denounce 65. Determining
12. Declension 39. Denial 66. Deterred
13. Declination 40. Denounce 67. Deterrent
14. Defence 41. Deodorize 68. Detest
15. Defer 42. Dependent 69. Detrimental
16. Deferred 43. Deplorable 70. Develop
17. Defiance 44. Descendant 71. Deviate
18. Deficiency 45. Descent 72. Deviation
19. Deficient 46. Describe 73. Device
20. Define 47. Desecration 74. Devious
21. Definite 48. Desert 75. Devotion
22. Definitely 49. Desiccate 76. Devout
23. Definition 50. Design 77. Diabolical
24. Deflate 51. Desire 78. Diagnose
25. Deform 52. Desperate 79. Dialogue
26. Delegate 53. Despise 80. Diamond
27. Deliberate 54. Dessert 81. Diaphragm
82. Diarrhoea 108. Disapproval 134. Dithering
83. Dictionary 109. Disapprove 135. Dive
84. Diesel 110. Disastrous 136. Divert
85. Dietician 111. Discern 137. Divide
86. Difference 112. Disciple 138. Divine
87. Different 113. Discipline 139. Division
88. Differentiate 114. Discomfort 140. Docile
89. Differently 115. Disconcerted 141. Doctor
90. Difficult 116. Discrepancy 142. Dominant
91. Diffidence 117. Discretion 143. Dormitory
92. Diffuse 118. Discrimination 144. Doubtfully
93. Diffusion 119. Discriminatory 145. Dreadful
94. Dignitary 120. Discussion 146. Dreamy
95. Dilapidated 121. Disease 147. Dribble
96. Dilemma 122. Disguise 148. Drought
97. Diligence 123. Disguising 149. Drunkenness
98. Dimension 124. Dishevelled 150. Dubious
99. Diminish 125. Disillusionment 151. Durable
100. Diminution 126. Disorientation 152. Duration
101. Dining 127. Disparage 153. Dwarf
102. Dinosaur 128. Disparaging 154. Dwelling
103. Directory 129. Disposable 155. Dwindle
104. Disallow 130. Dissatisfied 156. Dysentery
105. Disappear 131. Disseminating 157. Dysfunction
106. Disappoint 132. Distance
107. Disappointment 133. Distillation
E.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Eager 30. Electric 59. Engraving
2. Eagle 31. Elegant 60. Enigmatic
3. Early 32. Elementary 61. Enmity
4. Earn 33. Eligible 62. Ensure
5. Earnest 34. Eliminate 63. Enthusiasm
6. Earring 35. Elocution 64. Entrepreneur
7. Earthiness 36. Eloquent 65. Entrepreneurship
8. Easier 37. Embankment 66. Envelope
9. Eccentricity 38. Embarrass 67. Environment
10. Echelon 39. Embarrassed 68. Equality
11. Eclipse 40. Embarrassment 69. Equivocation
12. Economy 41. Embellish 70. Eradication
13. Ecstasy 42. Embodiment 71. Erroneous
14. Ecumenical 43. Embody 72. Escalation
15. Edible 44. Embrace 73. Essential
16. Edition 45. Eminent 74. Establish
17. Eerie 46. Emission 75. Esteem
18. Effect 47. Emolument 76. Estimate
19. Effectively 48. Emphasis 77. Etiquette
20. Efficient 49. Emphasize 78. Evacuation
21. Effigy 50. Emphatic 79. Evaluation
22. Efflorescence 51. Employed 80. Evaporation
23. Effluents 52. Emporium 81. Evasion
24. Effort 53. Encouragement 82. Eventually
25. Effusively 54. Encyclopedia 83. Evidence
26. Eighth 55. Endeavour 84. Evidently
27. Eighty 56. Energy 85. Evocation
28. Election 57. Engineer 86. Exacerbate
29. Electorate 58. Engineering 87. Exact
88. Exaggerate 112. Exercise 136. Explain
89. Exaggeration 113. Exhale 137. Explained
90. Example 114. Exhaust 138. Explanation
91. Exasperated 115. Exhausted 139. Expletive
92. Exasperation 116. Exhaustive 140. Explicit
93. Excavation 117. Exhibit 141. Explode
94. Exceed 118. Exhibition 142. Exploit
95. Excellence 119. Exhilarate 143. Explosion
96. Except 120. Exhilaration 144. Exquisite
97. Exception 121. Exhilaration 145. Extempore
98. Excess 122. Existence 146. Extension
99. Excessive 123. Existential 147. Extensive
100. Exchange 124. Exonerate 148. Extinct
101. Excite 125. Expanse 149. Extirpate
102. Excitement 126. Expansive 150. Extortion
103. Exclaim 127. Expansion 151. Extract
104. Exclamation 128. Expect 152. Extravagant
105. Exclamatory 129. Expedient 153. Extrusion
106. Excruciating 130. Expedition 154. Exuberance
107. Excursion 131. Expenditure 155. Exuberant
108. Execution 132. Experience 156. Exuberantly
109. Executive 133. Experiment 157. Exultation
110. Exemplify 134. Expertise
111. Exempt 135. Expire
F.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Fabulous 27. Fifteenth 53. Fortieth
2. Facade 28. Fifty 54. Fortuitous
3. Facsimile 29. Finance 55. Fortunate
4. Fahrenheit 30. Financial 56. Forty
5. Faithfully 31. Financially 57. Forward
6. Fallacious 32. Fission 58. Fourteenth
7. Falsification 33. Fitter 59. Fourth
8. Familiar 34. Fixation 60. Foyer
9. Family 35. Flamboyant 61. Fractional
10. Fascinate 36. Flashy 62. Fragmentation
11. Fascination 37. Flavour 63. Frantic
12. Fascism 38. Flexible 64. Freeze
13. Fascist 39. Flippant 65. Frenetically
14. Fashion 40. Floor 66. Frenzied
15. Fastidious 41. Flounder 67. Frequency
16. Fatality 42. Flour 68. Frequent
17. Fatally 43. Flourish 69. Frolicked
18. Fattening 44. Flower 70. Frothiest
19. February 45. Fluorescent 71. Frustrated
20. Femininity 46. Fomentation 72. Fugitive
21. Fermentation 47. Forcibly 73. Fulfil
22. Ferocious 48. Forecast 74. Fulfilment
23. Feudal 49. Foreign 75. Fundamental
24. Fictitious 50. Foreigner 76. Furious
25. Field 51. Foreseeable
26. Fierce 52. Forfeit
G.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Gadget 22. Global 43. Greenery
2. Gaiety 23. Gloomy 44. Gregarious
3. Gait 24. Glory 45. Grief
4. Galaxy 25. Gloss 46. Grievance
5. Gallant 26. Glutton 47. Grieve
6. Gallery 27. Gobble 48. Grievous
7. Galley 28. Goddess 49. Gritty
8. Gallop 29. Goggles 50. Groggy
9. Garbage 30. Gorgeous 51. Groom
10. Gauge 31. Gorilla 52. Groovy
11. Gazette 32. Gourmandize 53. Grotesque
12. General 33. Government 54. Guarantee
13. Generation 34. Grammar 55. Guaranty
14. Generosity 35. Grammatic 56. Guard
15. Generous 36. Grammatical 57. Guardian
16. Genuine 37. Grandeur 58. Guerrilla
17. Geometry 38. Grandly 59. Guidance
18. Gesticulate 39. Grateful 60. Guilty
19. Gimmick 40. Gratifying 61. Gynecology
20. Glamorous 41. Gratuitous 62. Gypsy
21. Glamour 42. Gravity
H.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Haematite 21. Heiress 41. Horoscope
2. Hemoglobin 22. Helicopter 42. Horrible
3. Haemorrhage 23. Hereditary 43. Horrid
4. Hallucination 24. Heresy 44. Horror
5. Handkerchief 25. Hesitancy 45. Hospitable
6. Happened 26. Hesitate 46. Hospitality
7. Harass 27. Heterogeneous 47. Hostile
8. Harassment 28. Hibernate 48. Hostility
49. Humane
9. Hasten 29. Hierarchy
50. Humanitarian
10. Hasty 30. Hilarious
51. Humanitarianism
11. Haughtiness 31. Hindrance 52. Humiliated
12. Hazard 32. Hoarse 53. Humiliation
13. Hazardous 33. Holiday 54. Humorous
14. Hazy 34. Homage 55. Humour
15. Headache 35. Homely 56. Hurdle
16. Headmistress 36. Homeopathy 57. Hygiene
17. Heavenly 37. Homoeopath 58. Hygienic
18. Height 38. Honorarium 59. Hypnotist
19. Heighten 39. Honorary 60. Hypochondria
20. Heinous 40. Horizontal 61. Hypocrisy
I.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Idealize 7. Idyllic 13. Illiterate
2. Identically 8. Ignominious 14. Illogical
3. Identification 9. Ignorance 15. Illumination
4. Ideology 10. Illegible 16. Illustrious
5. Idiosyncrasy 11. Illegitimate 17. Ill-will
6. Idiotic 12. Illicitly 18. Imaginary
19. Immaculate 59. Indomitable 99. Intelligence
20. Immediacy 60. Inedible 100. Intelligent
21. Immediate 61. Ineffectual 101. Intelligibility
22. Immediately 62. Inefficient 102. Intention
23. Immense 63. Inept 103. Intentional
24. Immigration 64. Inequality 104. Interest
25. Immunize 65. Inevitable 105. Interesting
26. Impact 66. Inexplicable 106. Interfere
27. Impeach 67. Inextinguishable 107. Interference
28. Impeccable 68. Infallible 108. Intermittently
29. Impending 69. Inferior 109. Interference
30. Impenetrable 70. Infest 110. Intermittently
31. Imperial 71. Infinitely 111. Interrupt
32. Impersonators 72. Inflammable 112. Interruption
33. Impetuous 73. Influence 113. Intimation
34. Implement 74. Information 114. Intrigue
35. Implements 75. Infrastructure 115. Intriguing
36. Implicated 76. Ingenious 116. Introvert
37. Implication 77. Ingenuity 117. Inundate
38. Implore 78. Ingratitude 118. Invasion
39. Impoverish 79. Ingredient 119. Inventor
40. Impression 80. Ingredients 120. Invisible
41. Impudence 81. Inherent 121. Invitation
42. Inadvertent 82. Inimical 122. Invite
43. Incidentally 83. Injection 123. Inviting
44. Inclusion 84. Innocence 124. Irradiate
45. Incommunicable 85. Innovate 125. Irrational
46. Incongruous 86. Innumerable 126. Irrefutable
47. Inconvenience 87. Inoculate 127. Irregular
48. Inconvenienced 88. Inquietude 128. Irrelevant
49. Incorrigible 89. Inquisitive 129. Irreparable
50. Incredible 90. Insects 130. Irresistible
51. Incremental 91. Insignificant 131. Irreverent
52. Independence 92. Insoluble 132. Irrevocable
53. Independent 93. Insolvency 133. Irrigation
54. Indicate 94. Installation 134. Irritable
55. Indigenous 95. Installment 135. Irritant
56. Indisposition 96. Instantaneous 136. Irritate
57. Individual 97. Institutional 137. Itinerant
58. Individualize 98. Insure 138. Itinerary
J.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Janitor 9. Jewellery 17. Judicious
2. January 10. Jocularly 18. Jumble
3. Jarring 11. Jostle 19. Junior
4. Jasmine 12. Journey 20. Jurist
5. Javelin 13. Jovial 21. Juvenile
6. Jealous 14. Jubilant 22. Juxtapose
7. Jealousy 15. Judgment 23. Juxtaposition
8. Jeopardy 16. Judiciary
K.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Kettle 3. Kleptomaniac 5. Knowledgeable
2. Kindergarten 4. Knowledge
L.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Laboratory 19. Legionnaire 37. Livelihood
2. Laborious 20. Legitimacy 38. Loafer
3. Labour 21. Leisure 39. Loathsome
4. Labourer 22. Lenient 40. Lonely
5. Labyrinth 23. Lethargy 41. Loopholes
6. Lacquer 24. Liable 42. Lubricant
7. Lamentable 25. Liaison 43. Lucrative
8. Language 26. Libertarian 44. Ludicrous
9. Lantern 27. Library 45. Luggage
10. Lapped 28. License 46. Luminescent
11. Lascivious 29. Lieutenant 47. Luminous
12. Lateral 30. Liquefier 48. Luscious
13. Latitude 31. Literal 49. Lustrous
14. Latter 32. Literary 50. Luxuriant
15. Laudable 33. Literate 51. Luxuries
16. Laughter 34. Literature 52. Luxury
17. Lecture 35. Litigants 53. Luxurious
18. Legible 36. Liveable
M.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Machiavellian 32. Maternity 63. Miniature
2. Machinery 33. Mathematician 64. Mining
3. Magazine 34. Mathematics 65. Minuscule
4. Magisterial 35. Matter 66. Miraculous
5. Magnanimous 36. Maximum 67. Miscellaneous
6. Magnificent 37. Meadow 68. Mischievous
7. Maintain 38. Meagre 69. Misdemeanor
8. Maintenance 39. Measure 70. Missionary
9. Malicious 40. Mechanic 71. Misspell
10. Mlignant 41. Meddle 72. Modern
11. Malleable 42. Medieval 73. Molestation
12. Mammal 43. Mediocre 74. Momentary
13. Manageable 44. Meditative 75. Momentous
14. Mandatory 45. Megalomaniac 76. Monarch
15. Manhandle 46. Melancholy 77. Monologue
16. Manifestation 47. Mellifluence 78. Monopoly
17. Manipulate 48. Memoir 79. Monotonous
18. Manipulates 49. Mendacious 80. Mortgage
19. Manipulation 50. Mention 81. Mountaineer
20. Mannered 51. Mercenary 82. Moustache
21. Manoeuvre 52. Meritocratic 83. Muesli
22. Mansion 53. Midget 84. Multifarious
23. Manufacture 54. Migraine 85. Multiple
24. Marriage 55. Migrant 86. Municipality
25. Married 56. Mileage 87. Murderous
26. Marshal 57. Milieu 88. Murmuring
27. Marzipan 58. Militant 89. Musician
28. Masculine 59. Millennia 90. Mutineers
29. Massacre 60. Millennium 91. Mysterious
30. Massage 61. Millionaire
31. Matchless 62. Mimic
N.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Narcissism 4. Nationalist 7. Naturopathy
2. Narrate 5. Naturalistic 8. Naughty
3. Narrator 6. Nature 9. Nausea
10. Nautical 26. Nemesis 42. Nomenclature
11. Navigation 27. Neolithic 43. Nonchalant
12. Necessary 28. Neoplasm 44. Non-commissioned
13. Necessity 29. Never 45. Normally
14. Nefarious 30. Nervous 46. Noticing
15. Negation 47. Notification
31. Neurosurgeon
16. Negative 48. Notional
32. Neutral
17. Negativity 49. Notoriety
33. Never
18. Neglect 50. Notorious
34. Nibble
19. Negligence 51. Nourish
35. Niece
20. Negligible 36. Nightingale 52. Nourishment
21. Negotiate 37. Nineteen 53. November
22. Negotiation 38. Nineteenth 54. Nuclear
23. Neighbour 39. Ninety 55. Nuisance
24. Neighbouring 40. Nirvana 56. Nursery
25. Neither 41. Nocturnal 57. Nurture
O.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Obedient 17. Occurred 33. Opposition
2. Obeisance 18. Occurrence 34. Oppressed
3. Objectionable 19. Occurring 35. Oppression
4. Obliterate 20. October 36. Option
5. Obnoxious 21. Odour 37. Opulence
6. Obscure 22. Offence 38. Opulent
7. Observer 23. Offered 39. Orchestra
8. Obsessive 24. Olfactory 40. Ordinance
9. Obsolescing 25. Omelette 41. Ordinarily
10. Obsolete 26. Ominous 42. Orientation
11. Obstacle 27. Omission 43. Original
12. Obvious 28. Omitted 44. Original
13. Occasion 29. Onerous 45. Orthopaedic
14. Occasionally 30. Operator 46. Oscillate
15. Occupancy 31. Opinion 47. Ostentation
16. Occupation 32. Opportunity 48. Outrageous
P.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Palatable 22. Patience 43. Permanent
2. Palladium 23. Patrimony 44. Permissible
3. Palliative 24. Patriotism 45. Permission
4. Palmistry 25. Patronage 46. Permit
5. Paltry 26. Pedestal 47. Permitted
6. Pancreas 27. Pedestrian 48. Permitted
7. Pantomime 28. Penetrate 49. Pernicious
8. Parachute 29. Penitent 50. Perpetuity
9. Parakeets 30. Pensive 51. Perseverance
10. Parallel 31. Perceive 52. Personnel
11. Parallelogram 32. Percolation 53. Perspiration
12. Parapet 33. Percussive 54. Persuasion
13. Paraphernalia 34. Perennially 55. Pertinacious
14. Parody 35. Perforate 56. Peruse
15. Parsimonious 36. Performance 57. Perverted
16. Particle 37. Peripheral 58. Pessimism
17. Particular 38. Periphery 59. Pharaoh
18. Partner 39. Perishable 60. Pharmaceutical
19. Passenger 40. Periphery 61. Phenomenon
20. Pastor 41. Perishable 62. Philosophy
21. Pasture 42. Perjury 63. Physician
64. Pictures 107. Precedent 150. Proficient
65. Picturesque 108. Precedents 151. Profuse
66. Piece 109. Preceding 152. Proliferate
67. Pierce 110. Precious 153. Prolific
68. Piety 111. Precipitate 154. Promiscuous
69. Pigeon 112. Precise 155. Promote
70. Pilgrimage 113. Precision 156. Promulgate
71. Pillion 114. Predilection 157. Pronunciation
72. Pioneer 115. Prefer 158. Propeller
73. Pious 116. Preferable 159. Propensity
74. Piteous 117. Preference 160. Propitiate
75. Plagiarist 118. Preferential 161. Proportion
76. Plaintiff 119. Preferred 162. Prospect
77. Planning 120. Premier 163. Prosperous
78. Plaque 121. Preparation 164. Protein
79. Plateau 122. Preposterous 165. Protrude
80. Playwright 123. Prerequisite 166. Protrude
81. Pleasant 124. Prescience 167. Protuberance
82. Plebeian 125. Presidential 168. Proverbial
83. Plight 126. Pressure 169. Providence
84. Pneumatic 127. Pressurized 170. Provision
85. Pneumonia 128. Prestige 171. Proximate
86. Poetry 129. Presume 172. Prudently
87. Poignant 130. Presumptuous 173. Pseudonym
88. Politician 131. Pretensions 174. Pseudonymous
89. Pollutant 132. Prevalent 175. Psychiatrist
90. Pompous 133. Prevent 176. Psychiatry
91. Pontifical 134. Priestly 177. Psychological
92. Popularly 135. Primarily 178. Psychology
93. Portuguese 136. Primary 179. Psychometric
94. Possess 137. Princely 180. Puddle
95. Possesses 138. Principally 181. Punctuation
96. Possession 139. Priority 182. Pungent
97. Possibility 140. Privilege 183. Punishment
98. Posture 141. Probable 184. Pupil
99. Potassium 142. Procedure 185. Puppeteer
100. Potatoes 143. Proceed 186. Pupil
101. Potential 144. Proceedings 187. Puppeteer
102. Practical 145. Procession 188. Puppies
103. Practice 146. Productive 189. Puritanical
104. Preamble 147. Profession 190. Purport
105. Precariously 148. Professional 191. Pursuit
106. Precaution 149. Professor
Q.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Quadrangle 8. Quarrel 15. Quintessence
2. Quadrant 9. Quarrelled 16. Quizzes
3. Quadruple 10. Questionnaire 17. Quotation
4. Qualification 11. Queue 18. Quote
5. Quantify 12. Quiet 19. Quotient
6. Quantitative 13. Quieten
7. Quantity 14. Quinine
R.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Radiant 4. Random 7. Rationale
2. Radius 5. Rapport 8. Rationing
3. Rambunctious 6. Rational 9. Ravishing
10. Reality 51. Rejuvenation 92. Resentment
11. Realm 52. Release 93. Resettlement
12. Rebel 53. Relegate 94. Reside
13. Rebellious 54. Reliable 95. Residual
14. Recalcitrant 55. Reliant 96. Residue
15. Recede 56. Relieve 97. Resistance
16. Receipt 57. Religious 98. Respectable
17. Receive 58. Remarkable 99. Respectful
18. Recent 59. Remember 100. Resplendence
19. Receptacle 60. Remembrance 101. Resplendent
20. Reception 61. Reminder 102. Responsibility
21. Recession 62. Reminiscence 103. Restaurant
22. Recipient 63. Reminder 104. Resultant
23. Recommend 64. Reminiscence 105. Resurrect
24. Recommendation 65. Reminiscent 106. Retaliate
25. Recondite 66. Remittance 107. Retrieve
26. Reconnaissance 67. Remnant 108. Retrospect
27. Recruit 68. Remonstrate 109. Reveal
28. Recruitment 69. Remuneration 110. Revellers
29. Recuperate 70. Remunerative 111. Revenue
30. Recurrent 71. Renaissance 112. Reverberate
31. Refer 72. Rendezvous 113. Reverberation
32. Referee 73. Repent 114. Reverence
33. Reference 74. Repentance 115. Reverent
34. Referred 75. Repentant 116. Reverse
35. Reflection 76. Repercussion 117. Revise
36. Reference 77. Repertoire 118. Revision
37. Referred 78. Repetition 119. Revolutionary
38. Reflection 79. Replaceable 120. Revolutionize
39. Refrigerator 80. Replaced 121. Rhapsodic
40. Refurbish 81. Replacement 122. Rhapsody
41. Regular 82. Repository 123. Rhinoceros
42. Regularization 83. Representation 124. Ridiculous
43. Regulate 84. Representative 125. Righteous
44. Rehabilitation 85. Reproduce 126. Rivalry
45. Rehearsal 86. Repugnance 127. Robbery
46. Reign 87. Require 128. Rogue
47. Reimbursement 88. Requirement 129. Routine
48. Reinforcement 89. Requisite 130. Rumble
49. Reinstate 90. Resemblance 131. Running
50. Reiterate 91. Resemble 132. Rupee
S.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Saccharine 18. Scarce 35. Scrutinize
2. Sacrament 19. Scarcity 36. Secondary
3. Sacred 20. Scavenger 37. Secrecy
4. Sacrifice 21. Scenery 38. Secretary
5. Sacrilege 22. Schedule 39. Sediment
6. Sacrilegious 23. Scheme 40. Seize
7. Sacrosanct 24. Schizophrenia 41. Selection
8. Salary 25. Scholar 42. Semblance
9. Salient 26. Scientific 43. Sensation
10. Sanctimonious 27. Scimitars 44. Sense
11. Sanctity 28. Scintillate 45. Sentiment
12. Sanctuaries 29. Scintillating 46. Sentimentalist
13. Sanguine 30. Scintillators 47. Separable
14. Sarcasm 31. Scissors 48. Separate
15. Satellite 32. Scramble 49. Separately
16. Satiate 33. Scripture 50. Separation
17. Scanty 34. Scrupulous 51. Sequence
52. Serendipity 92. Stampede 132. Superfluous
53. Sergeant 93. Stationery 133. Superintendent
54. Serious 94. Statistician 134. Superiority
55. Serpent 95. Stereotype 135. Supernumerary
56. Session 96. Stoically 136. Supersede
57. Settle 97. Straightway 137. Superstitious
58. Seventeenth 98. Stratagem 138. Supplement
59. Severity 99. Strategy 139. Supplementary
60. Shameful 100. Strength 140. Support
61. Shining 101. Stretch 141. Supporters
62. Siege 102. Stridency 142. Supporting
63. Signage 103. Struggle 143. Suppose
64. Significance 104. Studious 144. Suppression
65. Silhouette 105. Stupefaction 145. Suppressor
66. Simulation 106. Stupefy 146. Surely
67. Simultaneous 107. Stylistics 147. Surprise
68. Sincerely 108. Submission 148. Surrender
69. Sincerity 109. Submitted 149. Surreptitious
70. Sizable 110. Subsequence 150. Surroundings
71. Skilful 111. Subservient 151. Surveillance
72. Slander 112. Substantive 152. Survey
73. Society 113. Substitution 153. Susceptible
74. Solution 114. Subtle 154. Suspicion
75. Solvent 115. Subway 155. Suspicious
76. Somnambulist 116. Succeed 156. Sustain
77. Souvenir 117. Success 157. Swallow
78. Sovereignty 118. Successful 158. Sweater
79. Spacious 119. Succession 159. Swivelling
80. Sparrow 120. Successive 160. Sycophant
81. Special 121. Succinct 161. Syllabi
82. Speciality 122. Succulent 162. Sympathize
83. Spectacles 123. Succumb 163. Sympathy
84. Spectacular 124. Suffering 164. Symphony
85. Speculative 125. Sufficient 165. Symptomatically
86. Sponsor 126. Suggestion 166. Synchronize
87. Spontaneity 127. Summary 167. Syndrome
88. Spontaneous 128. Summon 168. Synthetic
89. Squirrel 129. Sumptuous 169. Systematic
90. Stagnation 130. Supercilious 170. Systematically
91. Stain 131. Superficial
T.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Tailor 18. Tentative 35. Threshold
2. Talent 19. Terrible 36. Thriller
3. Tamarind 20. Territory 37. Throttled
4. Tangible 21. Terrorism 38. Thunderous
5. Tapestry 22. Theoretical 39. Thwart
6. Teacher 23. Theorise 40. Tinker
7. Technique 24. Therapeutic 41. Tabacco
8. Tedious 25. Thermometer 42. Toffee
9. Telepathy 26. Thesaurus 43. Tolerate
10. Temperament 27. Thespian 44. Tomorrow
11. Temperate 28. Thespian 45. Tongue
12. Temperature 29. Thorough 46. Torrent
13. Tempest 30. Thoroughfare 47. Tractable
14. Temple 31. Thoroughly 48. Traditional
15. Temporary 32. Thrashing 49. Traffic
16. Temptation 33. Threshold 50. Traipse
17. Tendency 34. Thriller 51. Tranquility
52. Tranquilize 62. Tremendous 72. Truthful
53. Transferred 63. Trespasser 73. Tuition
54. Transition 64. Triangulation 74. Tumble
55. Translucent 65. Trickery 75. Tumultuous
56. Transmission 66. Triumph 76. Turbulence
57. Transmit 67. Trivial 77. Turmoil
58. Transparent 68. Tropical 78. Twelfth
59. Treachery 69. Trousseau 79. Typical
60. Treasure 70. Truism 80. Tyranny
61. Treasury 71. Truly 81. Tyrant
U.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Ubiquitous 12. Unforgettable 23. Unruffled
2. Ulterior 13. Unfortunately 24. Unruly
3. Umbilical 14. Unique 25. Unsurpassable
4. Umbrella 15. University 26. Unsustainable
5. Unanimous 16. Unmindful 27. Upheaval
6. Unattractiveness 17. Unnecessary 28. Uproar
7. Undergarment 18. Unnerve 29. Usable
8. Undoubtedly 19. Unnerving 30. Usually
9. Undulate 20. Unparalleled 31. Usurp
10. Unduly 21. Unprecedented 32. Utterance
11. Unfathomable 22. Unpretentious
V.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Vaccination 17. Velocity 33. Violation
2. Vacillation 18. Vendetta 34. Violence
3. Vacuum 19. Venerable 35. Violin
4. Vagabond 20. Vengeance 36. Virtual
5. Vague 21. Verification 37. Virtually
6. Valediction 22. Verisimilitude 38. Virtuous
7. Valiant 23. Vermilion 39. Viscous
8. Valour 24. Vessel 40. Visibility
9. Valuable 25. Veterinary 41. Visionary
10. Value 26. Vicarious 42. Visualize
11. Variability 27. Vicious 43. Vivacious
12. Variety 28. Victorious 44. Vogue
13. Vastness 29. Victory 45. Voluntary
14. Vegetarian 30. Video 46. Varacious
15. Vegetation 31. Village 47. Voyage
16. Vehicle 32. Villain
W.
S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling S.N. Correct Spelling
1. Wakeful 14. Willingness 27. Wrinkle
2. Wealth 15. Winning 28. Writing
3. Weather 16. Winning
4. Wednesday 17. Wisdom X.
5. Weird 18. Wither 1. Xenophobia
6. Welfare 19. Witnesses
7. Wherefore 20. Winning Y.
8. Whether 21. Wisdom
1. Yield
9. Whimper 22. Wither
10. Whimsical 23. Witness Z.
11. Whisper 24. Woollen
12. Whither 25. Worshipped 1. Zealot
13. Wilful 26. Worthwhile 2. Zoologist
Question Based on Various Exams of Previous Years
(c) The athlete’s achievements are imprressive.
A (d) The athletees achievements are impressive.
1. Select the option that can be used as a one- SSC CGL 19/09/2024 (Shift-II)
word substitute for the given group of words. Ans. (a) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) 'The athelete's
Lack of interest, enthusiasm or concern achievements are impressive' keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe
(a) Sympathy (b) Apathy efJekeâuheeW ceW Imprressive, acheivements Deewj athletees keâe
(c) Empathy (d) Antipathy splling (Jele&veer) ieuele nw Fmekeâer mener spelling 'Impressive
SSC CGL 19/09/2024 (Shift-III) (ØeYeeJeMeeueer) achievements (GheueefyOeÙeeW) SJeb athlete's
Ans. (b) : efoÙes ieÙes Substitute Lack of Interest, (athlete) keâer spelling mener nw~
inthusiasm or concern' keâe one word efJekeâuhe (b) 'Apathy' 6. Select the correctly spelt word.
(Goemeervelee) nesiee~ (a) Aposire (b) Apositte
peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW kesâ DeLe& nw– (c) Apposite (d) Aposite
Antipathy – Ie=Cee SSC MTS 19/05/2023 (Shift-III)
Empathy – menevegYetefle Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) ‘Apposite’
Sympathy – menevegYetefle (GefÛele/ÙeesiÙe) keâer Jele&veer Megæ nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
2. Select the correct spelling to fill in the blank. DeMegæ nw~ Dele: efJekeâuhe (c) mener Gòej nw~
I often fail to ______ remember someone’s 7. Select the wrongly spelt word.
name. (a) Unconventional (b) Alturistic
(a) accurately (b) accuriately (c) Ethical (d) Unsavoury
(c) accuratially (d) acusatively SSC MTS 12/05/2023 (Shift-III)
SSC CGL 23/09/2024 (Shift-III) Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) ‘Alturistic’ keâer
Ans. (a) : efoÙes ieÙes sentence kesâ efjòeâ mLeeve ceW efJekeâuhe (a) Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Altruistic' (hejeshekeâejer)
accurately (mener ™he ceW) keâer spelling mener nw DevÙe efJekeâuhees keâer nesieer~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
spelling mener vener nw~ Unconventional - Dehejbhejeiele, Demebiele
Complete sentence - I often fail to accurately remember Ethical - veweflekeâ
someone's name.
Unsavoury - veerjme/Heâerkeâe
3. Select the most appropriate option that can
rectify the incorrectly spelt word in the 8. The sentence given below has one misspell
following sentence. word. Spot the INCORRECTLY spelt word
I doubt that these lifts can acommodate 100 and select its correct spelling.
people. Abreviation's are not understood by everyone.
(a) acommodate (b) accomodate (a) Abreviashions (b) Abbriviations
(c) accommodatte (d) acomodate (c) Abbreviations (d) Abriviations
SSC CGL 23/09/2024 (Shift-III) SSC GD 16/01/2023 (Shift-III)
Ans. (a) : efoÙes ieÙes Sentence ceW 'Acommodate' keâer spelling Ans. (c) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW 'abreviation's keâer Jele&veer DeMegæ nw~
incorrct nw- Fmekeâer mener spelling 'Accommodate' (meceeÙeesefpele Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Abbreviations (mebef#ehleerkeâjCe) nesieer~ efJekeâuheeW
keâjvee) nw~ ceW oer ieÙeer DevÙe Jele&veer DeMegæ nw~
4. Identify the INCORRECTLY spelt word in the Correct Sentence-
following sentence and select its correct spelling Abbreviations are not understood by everyone.
from the given options. 9. Select the correct spelling of the underlined
His acquiantance with the author led to many word in the following sentence.
fruitful collaborations. The architectre of the building is worth seeing.
(a) acquaintence (b) aquaintance (a) Arckitecture (b) Architecture
(c) acuiantance (d) acquaintance (c) Architecher (d) Architecter
SSC CGL 11/09/2024 (Shift-I) SSC GD 08/02/2023 (Shift-IV)
Ans. (d) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (d) 'Acquaintance' Ans. (b) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW jsKeebefkeâle Meyo 'Architectre' keâer
(peeve henÛeeve) keâer spelling correct nw~ Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Architecture' (Jeemlegkeâuee)
5. Select the correctly spelled sentence. nesieer~ efJekeâuheeW ceW oer ieÙeer DevÙe Jele&veer DeMegæ nw~
(a) The athlete’s achievements are impressive. Correct Sentence-
(b) The athlete's acheivements are impressive. The architecture of the building is worth seeing.
10. Select the INCORRECTLY spelt word. 15. Identify the INCORRECTLY spelt word in the
(a) Allmost (b) Treble following sentence.
(c) Nozzle (d) Moisture Staying healthy and exercising daily enhances
SSC CGL (Tier-I) 21/07/2023 (Shift-II) an athelet’s ability.
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Allmost', keâer Jele&veer DeMegæ (a) athelet’s (b) healthy
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Almost' (ueieYeie/ØeeÙe:) nesieer~ peyeefkeâ (c) exercising (d) enhances
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC CHSL (Tier-I) 04/08/2023 (Shift-III)
Treble - efleiegvee Ans. (a) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW 'athelet's ' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Nozzle - veekeâ/veeskeâ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'athlete's (efKeueeÌ[er keâer) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW
Moisture - veceer/ieerueeheve keâer Jele&veer Megæ nw~
Correct Sentence-
11. Select the INCORRECTLY spelt word.
Staying healthy and exercising daily enhances an
(a) Aristocrate (b) Preference
athlete’s ability.
(c) Occurrence (d) Advertise
SSC CGL (Tier-I) 18/07/2023 (Shift-III) 16. Select the wrongly spelt word.
(a) Aesthetic (b) Affectation
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Aristocrate' keâer Jele&veer DeMegæ
(c) Abase (d) Arei
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Aristocrat' (kegâueerve/Deceerj) nesieer~ peyeefkeâ SSC CHSL (Tier-I) 15/03/2023 (Shift-III)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes ''Arei'' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Preference - hemevo/lenpeern
Fmekeâer Megæ Jele&veer ''Airy'' (nJeeoej/nJeeF&) nesieer~ peyeefkeâ DevÙe
Occurrence - Iešvee/Ieefšle nesvee
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Advertise - efJe%eeheve keâjvee/metÛevee osvee
Aesthetic - meeQoÙe&/meg®efÛehetCe&
12. Select the INCORRECTLY splet word.
Affectation - efoKeeJee/ke=âeflecelee
(a) Dearth (b) Corrupt
(c) Barely (d) Accepttible Abase - Deheceeefvele keâjvee
SSC CGL (Tier-I) 27/07/2023 (Shift-III) 17. Select the wrongly spelt word.
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Accepttible' keâer Jele&veer (a) Articulate (b) Arduous
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Acceptable' (mJeerkeâeÙe&/«ee¢e) (c) Arrogate (d) Artefect
nesieer~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC CHSL (Tier-I) 15/03/2023 (Shift-III)
Dearth - Deekeâeue/ogue&Yelee Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes ''Artefect'' keâer Jele&veer DeMegæ
Corrupt - Yeü°/otef<ele nw ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer ''Artifact'' (efJe™heCe mee#Ùe) nesieer~ peyeefkeâ
Barely - cegefMkeâue mes DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
13. Select the correct spelling of the underline Articulate - mhe°/JÙeòeâ
word. Arduous - keâef"ve/keâce&"
They denied having any associasion with the Arrogate - nÌ[hevee
terrorists.
18. Choose the incorrectly spelt word.
(a) association (b) assocciation
(a) Cramp (b) Damp
(c) assosiation (d) asociation
(c) Agravate (d) Stamp
SSC CGL (Tier-I) 14/07/2023 (Shift-I)
SSC CHSL (Tier-I) 09/03/2023 (Shift-IV)
Ans. (a) : Ghejesòeâ underlined word ‘associasion’ keâer Jele&veer
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Agravate' keâer Jele&veer DeMegæ
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer efJekeâuhe (a) 'Association'
(mebieefle/mebIe) nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer "Aggravate" (YeÌ[keâevee/efyeieeÌ[vee) nesieer
peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Dele: efJekeâuhe (a) mener Gòej nw~
Cramp - leveeJe/SW"ve
14. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Architecture (b) Ambassador Damp - vece/ieeruee
(c) Awful (d) Accomodate Stamp - [ekeâ efškeâš/ceesnj
SSC CHSL (Tier-I) 09/08/2023 (Shift-III) 19. Select the correctly spelt word.
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Accomodate' keâer Jele&veer (a) Assembly (b) Asembly
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Accommodate' (meceeÙeesefpele/ (c) Asemmbly (d) Assemmbly
Devegketâue yeveevee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC MTS-06/07/2022 Shift-III
Architecture – Jeemlegkeâuee/mLeehelÙe keâuee Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (A) 'Assembly'
Ambassador – jepeotle (meYee/pevemecetn) keâer Jele&veer Megæ nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer
Awful – YeÙebkeâj/Ieesj/Kejeye Jele&veer DeMegæ nw~ Dele: efJekeâuhe (A) mener Gòej nw~
20. Select the INCORRECTLY spelt word. 25. Four words are given, out of which only three
(a) Aisle (b) Altar words are spelt correctly. Choose the one spelt
(c) Attick (d) Adorn incorrectly.
SSC CGL (Tier-I) 13/04/2022 Shift-I (a) soporific (b) asthetic
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Attick' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (c) sedulous (d) solicitous
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Attic' (Dešejer) nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer DSSSB PRT 27/03/2022 (Shift-I)
Jele&veer Megæ nw~ Ans. (b) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'asthetic' keâer
Aisle - ieefueÙeeje Jele&veerDeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Esthetic' (meeQoÙe&MeeŒe -
Altar - Jesoer mecyebOeer) nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Adorn - mepeevee Soporific - efveõepevekeâ/efveõeoeÙekeâ oJee
21. Select the INCORRECTLY spelt word. Sedulous - heefjßeceer/lelhej
(a) Announcement (b) Anonymous Solicitous - efÛebleeMeerue/Glmegkeâ
(c) Annivarsary (d) Anguish 26. Choose the correctly spelt word from the
SSC CGL (Tier-I) 19/04/2022 Shift-III following :
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Annivarsary' keâer Jele&veer (a) Acquaintence (b) Aquaintence
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Anniversary' (meeueefiejn/yejmeer) (c) Acquaintance (d) Aquaintance
nesieer~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ NVS PGT -17/09/2019 (shift-II)
High Court RO 05/01/2022
Announcement - Iees<eCee/efveJesove
Ans. (c) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) 'Acquaintance)
Anonymous - iegceveece/De%eele
(heefjefÛele JÙeefòeâ) keâer Spelling correct nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe
Anguish - heerÌ[e/Jesovee
Demebiele nw~
22. Select the incorrectly spelt word.
(a) Extrovert (b) Appology
Dele: efJekeâuhe (c) mener nw~
(c) Lugubrious (d) Collaborate 27. Four words are given, out of which only one
SSC CHSL 26.05.2022 Shift-I word is spelt correctly. Choose the correctly
spelt word.
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Appology' keâer Jele&veer DeMegæ (a) Adequate (b) Adequete
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Apology' (#ecee ÙeeÛevee) nesieer~ peyeefkeâ (c) Adaquate (d) Adaquete
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ ACIO (Tier-II) 20/02/2021 (Shift-I)
Extrovert - yeefnceg&Keer Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Adequate' (heÙee&hle) keâer
Lugubrious - Meeskeâekegâue spelling Megæ nQ~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~
Collaborate - menÙeesie/efceuepegue keâj keâece keâjvee Dele: efJekeâuhe (a) mener nw~
23. Select the incorrectly spelt word. 28. Four words are given, out of which only one
(a) Secretary (b) Performance word is spelt correctly. Choose the correctly
(c) Valuable (d) Arguement spelt word.
SSC CHSL 24.05.2022 Shift-III (a) acommodate (b) accommodate
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Arguement' keâer Jele&veer DeMegæ (c) accomodate (d) acomodate
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Argument' (yenme/leke&â) nesieer~ peyeefkeâ DSSSB Junior Assistant 21/8/2021 Shift-III
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Accommodate' (Devegketâue)
Secretary - meefÛeJe keâer Jele&veer Megæ nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~ Dele: efJekeâuhe
Performance - efve<heeove/ØeoMe&ve (b) mener nQ~
Valuable - cetuÙeJeeve 29. Choose the correctly spelt word:
24. Four words are given, out of which only three (a) appropriate (b) ambitous
words are spelt correctly. Choose the one spelt (c) convenently (d) exagerate
incorrectly. High Court RO 10/12/2021 (Shift-II)
(a) alliviate (b) diffident Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Appropriate' (GefÛele) keâer
(c) honorary (d) consequential Jele&veer Megæ nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ DevÙe
DSSSB PRT 25/03/2022 (Shift-III) efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer –
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Alliviate keâer Ambitious – cenlJeekeâeb#eer,
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Alleviate (keâce keâjvee) nesieer~ Conveniently – Deemeeveer mes
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Exaggerate – yeÌ{e-ÛeÌ{ekeâj keânvee
Diffident - mebkeâeWÛeer
30. (a) Adulation (b) Adalation
Honorary – ceeveveerÙe/DeJewleefvekeâ (c) Aduletion (d) Addulation
Consequential – cenlJehetCe& DSSSB- ØeeFcejer efMe#ekeâ hejer#ee (29-12-2013)
Ans : (a) 'Adulation' (Ûeeheuetmeer) keâer spelling efoS ieS ÛeejeW 37.
(a) Aggrevate (b) Alleviate
efJekeâuheeW ceW mes mener nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer spelling Demebiele nQ~(c) Leisurely (d) Spurious
31. (a) Affedevit (b) Afidevit DSSSB TGT (English) Exam 02/09/2018
(c) Affidevit (d) Affidavit Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Aggrevate keâer
DSSSB- ØeeFcejer efMe#ekeâ hejer#ee (29-12-2013) Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Aggravate nesieer efpemekeâe
Ans : (d) efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (d) Affidavit (MeheLe DeLe& (YeÌ[keâevee) neslee nw~
he$e) keâer spelling mener nww~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer mener nQ–
DeMegæ nQ~ Alleviate – keâce keâjvee
32. Find the correctly spelt word. Leisurely – Deejece mes
(a) Accessible (b) Akcessible
Spurious – vekeâueer, efceLÙee
(c) Accesseble (d) Accesible
DSSSB - ØeMeemeefvekeâ DeefOekeâejer hejer#ee (31-05-2015) 38. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. Choose the
Ans. (a) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) Accessible (hengBÛeves correctly spelt word.
ÙeesiÙe) keâer spelling mener nw~ (a) Athiest (b) Atheast
peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Demebiele nQ~ (c) Atheist (d) Etheist
33. Find the wrongly spelt word. DSSSB LDC Exam 17-08-2019 Shift-III
(a) Amature (b) Manual Ans. (c) : efJekeâuhe (c) 'Atheist' - (veeefmlekeâ) keâer Jele&veer mener nw~
(c) Nephew (d) Athletic
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DSSSB - ØeMeemeefvekeâ DeefOekeâejer hejer#ee (31-05-2015)
39.
Four words are given, out of which only one
Ans. (a) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW Amature keâer spelling ieuele nw word is spelt correctly. Choose the correctly
Fmekeâer mener spelling 'Amateur' neslee nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeWspelt word.
keâer Jele&veer mener nQ~ (a) Acomodation (b) Accommodation
Amateur– a person who is not skilled- veewefmeefKeÙee, efmeKeves (c) Accomodation (d) Acommodation
Jeeuee~ DSSB – cewš^ve Je Jee[&ve Yeleea hejer#ee (26/06/2014)
Directions (34-35): Choose the mis-spelt one. UPSSSC JE Exam – (27/12/2015)
34. (a) Allottee (b) Almighty SSC GD – 18/02/2019 (shift – III)
(c) Allright (d) Altogether DSSSB LDC Exam. 25-08-2019 Shift-I
DSSSB LDC Exam 30-08-2015 SSC CGL (Tier - I) – 10/06/2019 (shift – III)
Ans. (c) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW 'Allright' keâer spelling ieuele nw DSSSB Junnior Assistant Exam. 21-08-2021
efpemekeâer mener spelling 'Alright' ("erkeâ, efyeukegâue mener) nesleer nw~ Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) Accommodation
DevÙe MeyoeW keâer Spelling mener nw, efpevekesâ DeLe& -Almighty-
(DeeJeeme) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe keâer Jele&veer DeMegæ nw~
meJe&Meefòeâceeve, F&Õej, Allottee- Úesše efkeâjeÙesoej, Altogether-
kegâue efceueekeâj, mechetCe&~ Directions (40 - 42): In each group of words given
below, one word is spelt wrongly. Choose the word.
35. Choose the misspelt word.
40. (a) Across (b) Adharence
(a) accomodation (b) superstitious
(c) Arbitrage (d) Accidentally
(c) program (d) privilege
DSSSB- ns[ keâebmšsyeue hejer#ee (29-06-2014)
KVS TGT 2016
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Adharence keâer
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Accomodation' keâer Jele&veer
DeMegæ nQ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Accommodation (meceeÙeespeve, Jele&veer DeMegæ nw Dele: Fmekeâer Megæ Jele&veer Adherence (heeueve)
megefJeOee) nesieer~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW Jele&veer mener nQ~ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Superstitious – DebOeefJeMJeemeer, Program – keâeÙe&›eâce, Privilege 41. (a) Assasination (b) Asasination
– efJeMes<eeefOekeâej~ (c) Asassination (d) Assassination
36. (a) Altruism (b) Alltogether KVS TGT 2014
(c) Allowance (d) Allusion Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Assassination'
DSSSB- mšsvees«eeheâj hejer#ee (27-07-2014) (nlÙee) keâer Jele&veer mener nQ~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer ieuele
Ans : (b) 'Alltogether' keâer mener spelling 'Altogether' neslee nQ~
nw, efpemekeâe DeLe& nw – Skeâ meeLe, hetCe&leÙee~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW 42. (a) Accurate (b) Acurate
keâer Jele&veer mener nw~ (c) Accuratte (d) Acurrate
Altruism – hejeshekeâeefjlee KVS TGT Work Experience 2017
Allowance– Yeòee, Útš Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Accurate' (Megæ)
Allusion – mebkesâle, FMeeje~ keâer Jele&veer mener nQ~ peyeefkeâ efJekeâuheeW keâer Jele&veer ieuele nQ~
43. Select the wrongly spelt word: 48. Select the incorrectly spelt word.
(a) receive (b) believe (a) assimilate (b) readable
(c) perceive (d) acheive (c) acquire (d) acknowlege
NVS PGT 18/09/2019 (Shift-I) SSC CHSL (Tier-I) –09/08/2021 (Shift-I)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'acheive' keâer Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Acknowlege' keâer
Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'achieve' (Øeehle keâjvee) nesieer~ Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'acknowledge' (mJeerkeâej
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ keâjvee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
receive – Øeehle keâjvee Assimilate - Deheveevee
believe – efJeÕeeme keâjvee Readable - he"veerÙe
Perceive – mecePevee Acquire - Øeehle keâjvee~
44. Select the INCORRECTLY spelt word: 49. Select the incorrectly spelt word.
(a) Ambiguos (b) Adventurous (a) Eligibility (b) Acheivmant
(c) Ambitious (d) Antique (c) Relevant (d) Adamant
NVS PGT 17/09/2019 (Shift-II) SSC CHSL (Tier-I) –19/04/2021 (Shift-I)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe 'Ambiguos' keâer
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Acheivmant keâer
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Ambiguous (Demhe°) nw~ Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Achievement' (GheueefyOe)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Adventurous – meenmeer/peesefKece mes Yeje Eligibility - ÙeesiÙelee
Ambitious – cenlJeekeâeb#eer
Relevant - Deveg®he
Antique – DeveesKee/hegjevee
Adamant - meKle~
45. Select the wrongly spelt word:
50. Select the incorrectly spelt word.
(a) arrogant (b) awkward
(a) Bouquet (b) Abridge
(c) abundent (d) accomplish
(c) Pledge (d) Acquarium
NVS PGT 17/09/2019 (Shift-I)
SSC CGL (Tier-I) –17/08/2021 (Shift-I)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) abundent keâer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) acquarium keâer
Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Abundant' (ØeÛegj) nesieer DevÙe
Jele&veer
DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'aquarium' (ceÚueerIej) nw~
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Arrogant – IeceC[er
Bouquet - iegueomlee
Awkward – Yeöe
Pledge - mebkeâuhe
Accomplish – hetje keâjvee
Abridge - mebef#ehleerkeâjCe
46. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Changeable (b) Acidentaly 51. Select the wrongly spelt word.
(c) Tomorrow (d) Possession (a) pupil (b) capacity
SSC CHSL (Tier-I) –16/04/2021 (Shift-I) (c) teacher (d) abilty
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) acidentaly keâer SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-I)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'accidentally' (Dekeâmceele) Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'abilty' keâerr Jele&veer
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'ability' (ÙeesiÙelee) nesieer~ DevÙe
Possession - DeefOekeâej efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Tomorrow - Deeves Jeeuee keâue pupil - efMe<Ùe, capacity - #ecelee, teacher - DeOÙeehekeâ
Changeable - DemLeeÙeer 52. Select the misspelt word.
47. Select the misspelt word. (a) adjourn (b) afiliate
(a) applause (b) modern (c) etiquette (d) inimical
(c) arrivel (d) serious SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-II)
SSC CHSL (Tier-I) –06/08/2021 (Shift-I) Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) afiliate keâerr
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) arrivel keâer Jele&veer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'affiliate' (mebyeæ) nesieer,
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'arrival' (hengbÛevee) nesieer~ DevÙe DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ adjourn - vÙeeefÙekeâ keâeÙe&Jeener Deeefo keâes kegâÚ meceÙe kesâ efueS jeskeâ
Applause - Meeyeemeer osvee~
Modern - DeeOegefvekeâ etiquette - efMe°eÛeej
Serious - iebYeerj~ inimical - neefvekeâejkeâ/DeefmlelJe keâes mebkeâš ceW [euevee
53. Select the correctly spelt word. 59. Select the wrongly spelt word.
(a) advertizment (b) adversery (a) Evasion (b) Aviation
(c) advantegious (d) adventurous (c) Omission (d) Avertion
SSC CGL (Tier-I) – 19/06/2019 (Shift-III) SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-II)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'adventurous' Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Avertion keâerr
(meenefmekeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Jele&veer
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'aversion' (Ie=Cee keâjvee)
DevÙe efJekeâuheebs keâer Megæ Jele&veer- nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Advertizement- efJe%eeheve, Evasion - yenevee, šeuevee, Aviation - nJeeyeepeer, Omission -
Adversary- efJejesOeer ueeshe
Advantageous- ueeYeoeÙekeâ~ 60.
Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) audible (b) audiance
54. Select the correctly spelt word. (c) austere (d) authority
(a) accomplish (b) hieghten
SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-I)
(c) repitition (d) aggrravate
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) audiance keâerr
SSC CGL (Tier-I) – 12/06/2019 (Shift-III)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'audience' (ßeesleeieCe) nesieer~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) accomplish (hetje
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Audible - ßeJÙe, Austere- meeoe, Dee[byejnerve, Authority-
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- DeefOekeâej
Heighten- TBÛee keâjvee
61. Select the INCORRECTLY spelt word.
Repetition- oesnjevee (a) amateur (b) audience
Aggravate- YeÌ[keâevee/ÚsÌ[vee (c) acheivement (d) audacity
55. Select the correctly spelt word. SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-II)
(a) arguement (b) argument Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) acheivement keâerr
(c) argeument (d) arguemant Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'achievement' (GheueeqyOe)
SSC CGL (Tier-I) – 11/06/2019 (Shift-III) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'argument' amateur - DevegYeJenerve
(yenme keâjvee/leke&â efJeleke&â keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW audience - oMe&keâ
keâer Jele&veer DeMegæ nw~ audacity - meenme
56. Select the correctly spelt word. 62. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) adolescence (b) adolescance (a) argyu (b) tongue
(c) adolescense (d) adolesense (c) vague (d) vogue
SSC CGL (Tier-I) – 10/06/2019 (Shift-I) SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-II)
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'adolescence' Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) argyu keâerr Jele&veer
(efkeâMeesjeJemLee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'argue' (leke&â) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW
57. Select the correctly spelt word. keâer Jele&veer Megæ nw
(a) attendence (b) abundance vague - Demhe°
(c) arrogence (d) apearance vogue - ØeÛeueve
SSC CGL (Tier-I) – 07/06/2019 (Shift-III)
63. Select the INCORRECTLY spelt word.
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) abundance (a) incremental (b) ferocious
(DeefOekeâlee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (c) alignement (d) amenable
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-II)
Arrogance - (Ieceb[) Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) alignement keâerr
Attendance - (GheefmLeefle) Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'alignment' (mebjsKeCe/ceeie&
Appearance - (GheefmLeefle) jsKee) nesieer~
58. Select the wrongly spelt word. DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(a) Article (b) Precious Incremental - Je=efæ
(c) Audibal (d) Conceal ferocious - ›etâj
SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-II) amenable - GòejoeÙeer
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Audibal keâerr Jele&veer 64. Select the correctly spelt word.
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'audible' (megveves ÙeesiÙe) nesieer~ DevÙe (a) Acquasition (b) Acquision
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Acquesition (d) Acquisition
Article - DevegÛÚso, Precious - Deveceesue, Conceal - efÚheevee SSC CHSL (Tier-I) –11/07/2019 (Shift-III)
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'acquisition' (Dee|pele 70. Select the wrongly spelt word.
keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) assurence (b) assurable
(c) assure (d) assuredly
65. Select the correctly spelt word.
(a) achievement (b) acknoledgement SSC CHSL (Tier-I) –02/07/2019 (Shift-I)
(c) accreditted (d) accoustomed Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) assurence keâerr
SSC CHSL (Tier-I) –09/07/2019 (Shift-I) Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'assurance' (DeeÕeemeve)
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) achievement nesieer~
(GheueefyOe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- Assurable- efJeÕemeveerÙe
Acknowledgement- mJeerkeâeÙe& Assure- DeeÕemle/efJeÕeeme
Accredited- ceevÙe Assuredly- efJeÕeemehetJe&keâ/efve:mebosn
accustomed - DeYÙemle 71. Select the wrongly spelt word.
66. Select the wrongly spelt word. (a) Advisible (b) Invisible
(a) acheive (b) receive (c) Capable (d) Irritable
(c) believe (d) grieve SSC CHSL (Tier-I) 26/10/2020 (Shift-II)
SSC CHSL (Tier-I) –08/07/2019 (Shift-II)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Advisible keâerr
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) acheive keâerr Jele&veer
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'advisable' (GefÛele) nesieer~
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'achieve' (hengBÛe) nesieer~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw-
Invisible - DeÂMÙe, Capable - me#ece/ÙeesiÙe, Irritable -
Receive- Øeehle keâjvee
efÛeÌ[efÛeÌ[e/legvekeâefcepeepe
Believe- efJeÕeeme keâjvee
72. Select the incorrectly spelt word.
Grieve- og:Ke osvee, Meeskeâ ceveevee
(a) Distance (b) Arguement
67. Select the wrongly spelt word. (c) Commitment (d) Existence
(a) accumulate (b) accommodate
SSC CHSL (Tier-I) 16/10/2020 (Shift-II)
(c) accelarate (d) accomplice
SSC CHSL (Tier-I) –05/07/2019 (Shift-III) Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) arguement keâerr
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) accelarate keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer argument (leke&â) nesieer~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'accelerate' (ieefle yeÌ{evee) DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Distance - otjer, Devlejeue, Commitment - Øeefleyeælee,
Accumulate- pecee keâjvee DeefmlelJe, Existence - DeefmlelJe~
Accommodate- meceeÙeesefpele keâjvee 73. Select the INCORRECTLY spelt word.
Accomplice- DehejeOe keâe meeLeer (a) Acceptable (b) Beginning
68. Select the wrongly spelt word. (c) Accomodate (d) Quizzes
(a) attendance (b) alliance SSC CHSL (Tier-I) 13/10/2020 (Shift-I)
(c) affilate (d) affluence Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Accomodate
SSC CHSL (Tier-I) –04/07/2019 (Shift-II) keâer Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Accommodate'
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) affilate keâerr Jele&veer ("njvee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'affiliate' (mebyeæ) nesieer~ DevÙe Acceptable – mJeerkeâej keâjves ÙeesiÙe
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Beginning – ØeejefcYekeâ DeJemLee
Attendance- GheefmLeefle
Quizzes – hensefueÙeeB
Alliance- mebefOe
74. Select the wrongly spelt word.
Affluence- mece=efæ
(a) Appreciate (b) Judiciary
69. Select the wrongly spelt word. (c) Virtual (d) Ambasador
(a) aggrassive (b) agriculture
SSC CHSL (Tier-I) 12/10/2020 (Shift-II)
(c) agitation (d) agreement
SSC CHSL (Tier-I) –03/07/2019 (Shift-II) Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) ambasador keâerr
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) aggrassive keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'ambassador' (jepeotle)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer aggressive (Dee›eâecekeâ) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Appreciate – ØeMebmee keâjvee~
Agriculture- ke=âef<e, Agitation- Gkeâmeevee, Agreement- Judiciary – vÙeeÙeheeefuekeâe
DevegyebOe, mecePeewlee~ Virtual – DeeYeemeer
75. Select the INCORRECTLY spelt word. 81. Select the correctly spelt word.
(a) Ambiteous (b) Gorgeous (a) Adrress (b) Address
(c) Serious (d) Curious (c) Addres (d) Adress
SSC CHSL (Tier-I) 20/10/2020 (Shift-I) SSC MTS – 20/08/2019 (Shift-II)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) ambiteous keâerr Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) address (helee)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'ambitious' (cenlJeekeâeb#eer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 82. Select the correctly spelt word.
Gorgeous - Deekeâ<e&keâ, YeJÙe (a) Agression (b) Appearence
Serious - efÛebleepevekeâ (c) Assasination (d) Assimilate
Curious - efpe%eemeg, meerKeves keâe FÛÚgkeâ~ SSC MTS – 16/08/2019 (Shift-II)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) assimilate
76. Select the correctly spelt word.
(a) Exquiste (b) Recquirement (meefcceefuele keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
(c) Acquaintance (d) Squirrell DeMeg æ nw peyeefkeâ Fvekeâer Megæ Jele&veer–
SSC CHSL (Tier-I) 20/10/2020 (Shift-II) Aggression - Dee›eâceCe, Dee›eâceCelee
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) acquaintance Appearance - Øekeâšve, efoKeeJeš
(heefjefÛele) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Assassination - nlÙee~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer nw- 83. Select the correctly spelt word.
Exquisite – DelÙevle megvoj, (a) Asthetic (b) Already
(c) Outragous (d) Orignal
Requirement – pe™jle/Dehes#ee
SSC MTS – 14/08/2019 (Shift-III)
Squirrel – efieuenjer
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) already (henues
77. Select the wrongly spelt word. mes ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) Tolerate (b) Temperate
Fvekeâer Megæ Jele&veer–
(c) Accomodate (d) Promulgate
SSC CHSL (Tier-I) 19/03/2020 (Shift-II) Aesthetic– meewvoÙe&hejkeâ,
Outrageous– Deheceevepevekeâ
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) accomodate keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'accommodate' Original– cetue, ceewefuekeâ~
(meceeÙeesefpele) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 84. Select the correctly spelt word.
Tolerate–menve keâjvee, Temperate–meceMeerlees<Ce, (a) Administrater (b) Administrator
(c) Administratur (d) Administretor
Promulgate– Iees<eCee keâjvee~
SSC MTS – 13/08/2019 (Shift-III)
78. In the following question, a word has been
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) administrator
written in four different ways out of which only
one is correctly spelt. Select the correctly spelt (ØeMeemekeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
word. 85. Select the wrongly spelt word.
(a) Accedent (b) Akcident (a) Quote (b) Require
(c) Accident (d) Acciant (c) Queue (d) Accquire
SSC MTS 11-10-2017 (Shift-II) SSC MTS – 08/08/2019 (Shift-II)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) accident Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) accquire keâerr
(ogIe&švee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Jele&veer DeMegæ nw~Fmekeâer Megæ Jele&veer acquire (Øeehle keâjvee) nesieer~
79. In the following question, a word has been DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
written in four different ways out of which only Quote - GodOe=le keâjvee
one is correctly spelt. Select the correctly spelt Require - pe™jle nesvee
word.
Queue - hebefkeäle
(a) Acomplish (b) Accomplish
(c) Akcomplish (d) Accomplesh 86. Choose the correctly spelt word.
SSC MTS 11-10-2017 (Shift-II) (a) Disccusion (b) Suspition
(c) Adjourn (d) Procedings
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) accomplish (hetje
SSC MTS – 07/08/2019 (Shift-II)
keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) adjourn (mLeefiele
80. Select the correctly spelt wod.
keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) Anniversery (b) Anniversary
(c) Anniversiry (d) Aniversary DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer-
SSC MTS – 09/08/2019 (Shift-I) Discussion - Jeeo efJeJeeo
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) anniversary Suspicion - mebosn
(meeueefiejn) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Proceedings- keâeÙe&Jeener
87. Select the correctly spelt word. 92. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Acheive (b) Achieve (a) Swimming (b) Borowing
(c) Acheeve (d) Achiev (c) Sovereign (d) Preserve
SSC GD – 14/02/2019 (Shift-I) SSC MTS-06/07/2022 Shift-II
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) achieve (Øeehle Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Borowing' keâer
keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Jele&veer
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Borrowing' (GOeej uesvee)
nesieer~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Swimming – lewjvee
B Sovereign – Meemekeâ/meJe&ßes‰
88. Select the INCORRECTLY spelt word.
Preserve – j#ee keâjvee
(a) Interrupt (b) Occurrence 93. Select the INCORRECTLY spelt word.
(c) Beggining (d) Cemetery (a) Mathematician (b) Musician
SSC CGL 19/09/2024 (Shift-III) (c) Technician (d) Beautycian
Ans. (c) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuheeW 'Beggining' keâer SSC CHSL 25.05.2022 Shift-I
spelling (Jele&veer) DeMegæ nw~ peyeefkeâ Fmekeâer mener Spelling Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Beautycian' keâer
'Beginning' (Meg™Deele) nesieer~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW kesâ DeLe& SJeb Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Beautician' (meewvoÙe& MeeŒeer)
meaning – nQ~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Cemetery – keâefyeÇmleeve Mathematician - ieefCele%e
Interrupt – ™keâeJeš [euevee Musician - mebieerlekeâej
Occurrence – Iešvee Technician - lekeâveerkeâerkeâej
89. Select the INCORRECTLY spelt word. 94. In the given question, four words are given out
(a) Drifter (b) Haughty of which one word is correctly spelt. Choose the
(c) Hinterland (d) Bellweather correctly spelt word.
SSC CGL (Tier-I) 26/07/2023 (Shift-II) (a) Bookeeper (b) Book keeper
(c) Bookkeepar (d) Bookkeper
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Bellweather' keâer Jele&veer
DSSSB PRT 24/03/2022 (Shift-III)
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Bellwether' (jenvegcee/veslee/DeiegDee
Ans. (b) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Book keeper
nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(yenerKeelee efueKeves Jeeuee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer
Drifter - DeeJeeje/heÙe&škeâ
Jele&veer DeMegæ nw~
Haughty - Ieceb[er/{er"
95. (a) Beginer (b) Besiege
Hinterland - he=‰ ØeosMe/he§eYetefce
(c) Perishable (d) Privilege
90. Identify the sentence with correct spellings. DSSSB- mšsvees«eeheâj «es[-III hejer#ee (11-06-2017)
(a) Rahul was ashamed of beehaving so badly.
Ans. (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Beginer keâer Jele&veer
(b) Rahul was ashamed of behaving so badly.
(c) Rahul was ashamed of bihaving so badly. DeMegæ nQ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Beginner' nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer
(d) Rahul was ashamed of biheving so badly. Jele&veer Megæ nQ–
SSC CGL (Tier-I) 20/07/2023 (Shift-I) Besiege – Iesj uesvee, Perishable – veMJej, Privilege – meewYeeiÙe
Ans. (b) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) ceW ØeÙegòeâ 96. (a) bussiness (b) business
sentence ceW behaving (JÙeJenej keâjvee) keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) busyness (d) businness
peyeefkeâ DevÙe sentence ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~ DSSSB- ØeeFcejer efMe#ekeâ hejer#ee (25-08-2013)
Correct Sentence- Ans : (b) efoS ieS efJekeâuheeW ceW business (JÙeJemeeÙe, JÙeeheej) keâer
Rahul was ashamed of behaving so badly. spelling efJekeâuhe (b) ceW mener ™he ceW efoÙee ieÙee nw~
91. Choose the incorrectly spelt word. 97. Four words are given, out of which only one
(a) Morning (b) Washing word is spelt correctly. Choose the correctly
(c) Calling (d) Burnig spelt word.
SSC CHSL (Tier-I) 21/03/2023 (Shift-IV) (a) belwether (b) belwhether
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'burnig' keâer Jele&veer (c) bellwhether (d) bellwether
DSSSB Junior Assistant 25/8/2021 Shift-I
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'burning' (peuevee/peueevee) nesieer
peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Bellwether'
Morning – megyen (DeiegDee) keâer spelling Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~
Washing – Oeesvee 98. Four words are given, out of which only one
word is spelt correctly. Choose the correctly
Calling – hegkeâejvee spelt word.
(a) belvedere (b) beveldere 105. Select the correctly spelt word.
(c) bevelder (d) belveder (a) bouckey (b) bookay
DSSSB Junior Assistant 21/8/2021 Shift-II (c) bowquet (d) bouquet
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW, efJekeâuhe (a) 'Belvedere' (GÅeeve) SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-II)
keâer Jele&veer mener nQ~ DevÙe efJekeâuhe keâer Jele&veer Demebiele nQ~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) bouquet
99. (a) Bouquet (b) Bouquete (iegueomlee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) Bouquette (d) Boquet 106. Select the wrongly spelt word.
KVS TGT 2014 (a) bridle (b) brisk
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Bouquet' (c) bristel (d) brittle
(iegueomlee) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~ SSC CGL (Tier-I) – 07/06/2019 (Shift-II)
100. Select the correctly spelt word: Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) bristel keâerr Jele&veer
(a) benevolent (b) banevolent DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'bristle' (meerOee KeÌ[e nesvee) nesieer
(c) banevoilent (d) beneviolent DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
NVS PGT 17/09/2019 (Shift-II) Bridle - ueieece osvee
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Benevolent Brisk - Ûeeueekeâ
(Goej/hejeshekeâejer) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Brittle - Deemeeveer mes štšves Jeeuee
DeMegæ nw~
107. Select the wrongly spelt word.
101. Solve as per direction given above
(a) benethe (b) behold
(a) Benifitted (b) Benifited (c) bench (d) begin
(c) Benefited (d) Benefeted SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-II)
UPSSSC JE Exam 27/12/2015
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) benethe keâerr Jele&veer
Ans: (c) efoÙes ngS ÛeejeW efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) ceW efoÙes ieÙes DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'beneath' (veerÛes/veerÛes keâer Deesj)
Meyo Benefited keâer ner Jele&veer Megæ nw efpemekeâe DeLe& ueeYeeefvJele nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
nesvee neslee nw~
behold- efvenejvee, bench-leKle/vÙeeÙeeueÙe, begin-Meg™Deele
102. Solve as per direction given above keâjvee~
(a) Bouquete (b) Bouguette
108. Select the wrongly spelt word.
(c) Bouquet (d) Boqquet
(a) Burglery (b) Treasury
UPSSSC JE Exam 27/12/2015
(c) Aviary (d) Nursery
Ans: (c) efoÙes ngS ÛeejeW efJekeâuheeW ceW kesâJeue efJekeâuhe (c) ceW efoÙes SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-II)
ieÙes efJekeâuhe Bonquet kesâ Éeje ner mener Jele&veer oer ieF& nw efpemekeâe
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Burglery keâerr
DeLe& hetâueeW keâe iegÛÚe neslee nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Burglary' (Ûeesjer) nesieer~
103. Select the wrongly spelt word. DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
(a) Geometry (b) Scenery
(c) Primary (d) Boundary Treasury - Kepeevee, Aviary - heef#eÙeeW kesâ jnves keâe mLeeve,
SSC Sel. Post Phase-VIII (M.L.) 09.11.2020 (Shift-III) Nursery - heewOee Iej
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Boundry' ieuele 109. Select the correctly spelt word.
Jele&veer Jeeuee Meyo nw~ Fmekeâe mener Meyo 'Boundary' (meercee jsKee) (a) Benigne (b) Benine
nesieer~ (c) Benign (d) Bennine
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-I)
Geometry – pÙeeefceefle Ans. (c) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes ef Jekeâuhe (c) benign
Scenery – ÂMÙe (oÙeeuet/meewcÙe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Primary – ØeeLeefcekeâ DeMeg æ nw~
104. Select the misspelt word. 110. Select the wrongly spelt word.
(a) beguile (b) bemoan (a) fomentation (b) bureaucrecy
(c) bereave (d) beseige (c) plateau (d) horizontal
SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-I) SSC CHSL (Tier-I) –10/07/2019 (Shift-II)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) beseige keâerr Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) bureaucrecy keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'besiege' (Iesje yeboer keâjvee) Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'bureaucracy' (veewkeâjMeener)
nesieer, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
beguile - ceesnvee Fomentation- Gòespevee/peesMe
bemoan - jesvee Plateau- he"ej/DeefOelÙekeâe
bereave - og:Keo, DeHeâmeesme pevekeâ~ Horizontal- #eweflepe/DevegØemLe
111. Select the wrongly spelt word. 117. Select the correctly spelt word.
(a) Bliss (b) Behaive (a) Beautifuli (b) Beautifuly
(c) board (d) better (c) Beautifully (d) Beautefully
SSC CHSL (Tier-I) –03/07/2019 (Shift-I) SSC MTS – 13/08/2019 (Shift-III)
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) behaive keâerr
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'beautifully'
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'behave' (JÙeJenej) nesieer~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (megvojleehetJe&keâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Bliss- Deevebo, n<e&, Board- "njvee, ceb[ue, Better- yesnlej, DeMeg æ nw~
DeÛÚe 118. Select the correctly spelt word.
112. Select the wrongly spelt word. (a) Buraucracy (b) Bureaucracy
(a) berry (b) barren (c) Bureaucrasy (d) Bureucracy
(c) barel (d) barrier SSC GD – 18/02/2019 (Shift-II)
SSC CHSL (Tier-I) –02/07/2019 (Shift-I) Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'bureaucracy'
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) barel keâerr Jele&veer (DeefOekeâejer Jeie&) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'barrel' (heerhee) nesieer~ DevÙe DeMegæ nw~
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Berry- yesj, Barren- yebpej/Gmej, Barrier- DeJejesOe/ØeefleyevOe
113. Select the wrongly spelt word.
(a) booty (b) brood
C
(c) blosom (d) boast 119. Select the correctly spelt word to fill in the
SSC CHSL (Tier-I) –02/07/2019 (Shift-III) blank.
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) blosom keâerr Jele&veer Calder Hall is a nuclear power station in
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'blossom' (hegef<hele) nesieer~ DevÙe England which is known as the first nuclear
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ power station to generate electricity for
booty (uetš keâe ceeue, uetš), brood (efÛebeflele nesvee, Goeme neskeâj ___________ purposes.
yew"vee), boast (MesKeer yeIeejvee, yeÌ[er - yeÌ[er yeeles keâjvee, [eRie (a) commerceil (b) comercail
neBkeâvee) (c) commercial (d) comercial
114. Select the INCORRECTLY spelt word. SSC CGL 18/09/2024 (Shift-II)
(a) Balloon (b) Adulteration Ans. (c) : Ghejesòeâ sentence kesâ efjòeâ mLeeve ceW GefÛele Meyo
(c) Irritant (d) Bunglaw
efJekeâuhe (c) commercial Yeje peeÙesiee~ DevÙe efJekeâueheeW ceW Fme
SSC CHSL (Tier-I) 16/10/2020 (Shift-II)
Meyo keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) bunglaw keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'bunglow' (Iej, yebieuee) Commercial – JÙeeJemeeefÙekeâ, JeeefCeefpÙekeâ
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 120. Select the word with the correct spelling to fill
Balloon - iegyyeeje, Adulteration - efceueeJeš, Irritant - Gòespekeâ in the blank.
115. Select the correctly spelt word. Hiren loves to use ________ words while
(a) Bouquet (b) Secquence writing anything.
(c) Acquirum (d) Frequensy (a) colloquial (b) coloquial
SSC CHSL (Tier-I) 15/10/2020 (Shift-I) (c) colloquil (d) colloqual
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) bouquet SSC CGL 18/09/2024 (Shift-III)
(iegueomlee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW Megæ Jele&veer Fme Ans. (a) : Ghejesòeâ efjòeâ mLeeve ceW efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe
Øekeâej nw~ (a) colloquial (yeesue-Ûeeue kesâ) Meyo keâer Jele&veer Megæ nw, DevÙe
'Sequence' - efmeueefmeuee, ›eâce 'Aquarium' - peuepeerJeMeeuee, efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~ Dele: efJekeâuhe (a) DeYeer° Gòej nw~
'Frequency' - DeeJe=efòe mebKÙee Correct Sentence-
116. Select the correctly spelt word. Hiren loves to use colloquial words writing anything.
(a) Memor (b) Studiuous
121. Select the correctly spelt word.
(c) Restaurent (d) Business
SSC CHSL (Tier-I) 13/10/2020 (Shift-III) (a) Conscancious (b) Consciatious
(c) Conscientous (d) Conscientious
Ans. (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) business
SSC CGL 11/09/2024 (Shift-II)
(JÙeeheej) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer nw~
Memoir – Je=leeble, efÛe$eesheeKÙeeve Ans. (d) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (d) 'Conscientious'
Studious – DeOÙeÙeveMeerue (keâle&JÙeefve‰) nesiee, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
Restaurant – jsmlejeB, YeespeveeueÙe Dele: efJekeâuhe (d) mener nw~
122. Select the correctly spelt word to fill in the Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes "Clovver" keâer Jele&veer DeMegæ
blank. nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Clever' (Ûelegj) nesieer~ peyeefkeâ DevÙe
All the chefs in the world are famous because efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
of their ____ skills.
(a) kolinary (b) kulinary Sharpen - vegkeâeruee/Oeejoej
(c) culinary (d) colinary Sunrise - metÙeexoÙe
SSC CGL 11/09/2024 (Shift-III) Happen - Ieefšle nesvee
Ans. (c) : efoÙe ieÙes JeekeäÙe kesâ efjòeâ mLeeve ceW efJekeâuhe (c) 128. Four words are given, out of which only one
'Culinary' (heekeâMeeuee mebyebOeer) Correctly spelt word nw~ peyeefkeâ word is spelt incorrectly. Choose the
DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~ incorrectly spelt word.
(a) quotidian (b) contencious
123. Identify the INCORRECTLY spelt word in the
following sentence. (c) refute (d) prevaricate
You need to be concious enough to listen to the DSSSB PRT 30/03/2022 (Shift-I)
question. Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) contencious keâer
(a) concious (b) enough Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'contentious' (efJeJeeoemheo)
(c) question (d) listen nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CGL 12/09/2024 (Shift-III) Quotidian – owefvekeâ
Ans. (a) : Ghejesòeâ Sentence kesâ Meyo 'Concious' keâer Jele&veer Refute – Keb[ve
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Conscious' (meÛesle, meeJeOeeve) Prevaricate – Úuekeâheš
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW kesâ MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
129. Four words are given, out of which only one
124. Select the INCORRECTLY spelt word. word is spelt correctly. Choose the correctly
(a) Centenary (b) Consumerist spelt word.
(c) Capitalist (d) Countemptible (a) crematarium (b) cremetorium
SSC CGL 12/09/2024 (Shift-III) (c) crematorium (d) cremetarium
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Countemptible DSSSB PRT 26/03/2022 (Shift-III)
keâer Jele&veer DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer Contemptible (Ie=efCele, Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Crematorium
efIeveewvee) nesiee~ DevÙe efJekeâuhe keâer Jele&veer Megæ nw– (MeceMeeve/oenie=n) keâer Jele&veer Megæ nw, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Capitalist – hetBpeerJeeoer, hetBpeerheefle DeMegæ nw~
Centenary – Meleeyoer, meoer 130. Four words are given, out of which only one
Consumerist – GheYeesòeâeJeeoer word is spelt correctly. Choose the correctly
125. Select the correctly spelt word. spelt word.
(a) Concensus (b) Concencus (a) cosmopolition (b) cosmopolitan
(c) Consencus (d) Consensus (c) cosmopoliton (d) cosmopoitian
SSC MTS 10/05/2023 (Shift-I) DSSSB PRT 26/03/2022 (Shift-II)
DSSB Junier Assistant 21/08/2021 (shift - II) Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) cosmopolitan
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) ceW ØeÙegòeâ (meJe&osMeerÙe/efJeMJeJeeoer) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
'consensus' (Deece menceefle/cesue) keâer Jele&veer Megæ nw~ peyeefkeâ DevÙe DeMegæ nw~
efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~ 131. Four words are given, out of which only one
Dele: efJekeâuhe (d) mener Gòej nw~ word is spelt correctly. Choose the correctly
126. Select the INCORRECTLY spelt word. spelt word.
(a) Announce (b) Cotarminous (a) connoiseur (b) connosiseur
(c) Ambient (d) Felicitate (c) connoisseur (d) conoisseur
SSC CGL (Tier-I) 25/07/2023 (Shift-IV) DSSSB PRT 27/03/2022 (Shift-I)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'cotarminous' keâer Jele&veer Ans. (c) : Ghejes k eäle ef JekeâuheeW mes ef Jekeâuhe (c) connoisseur
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'coterminous' (men-meerceeJeleea) (efJeMes<e%e/heejKeer) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
nesieer~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DeMegæ nw~
Announce - Iees<eCee keâjvee 132. Select the correctly spelt word.
(a) Imigrant (b) Chauvinist
Ambient - JÙeehekeâ
(c) Contemperary (d) Cosmopolition
Felicitate - Deefle ØemeVe nesvee SSC MTS-05/07/2022 Shift-III
127. Choose the incorrectly spelt word. Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'chauvinist' (DebOeje„^Jeeoer) keâer
(a) Clovver (b) Sharpen Jele&veer Megæ nw peyeefkeâ efJekeâuheeW ceW efoÙes ieÙes DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer
(c) Sunrise (d) Happen
DeMegæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
SSC CHSL (Tier-I) 09/02/2023 (Shift-II)
Immigrant - DeØeJeemeer/hejosMeer Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Charishma' keâer Jele&veer DeMegæ
Contemporary - mecekeâeueerve nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Charisma' (ØeefleYee) nesieer~ peyeefkeâ DevÙe
Cosmopolitan - efJeÕeJeeoer/meeJe&ueewefkeâkeâ efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
133. Select the correctly spelt word. Elegant - efMe°/megvoj
(a) Convect (b) Conect Cavalier - IegÌ[meJeej/DeefYeceeveer
(c) Convert (d) Concent Dominate - Øeyeue nesvee/ØeYeglJe
SSC CGL (Tier-I) 18/04/2022 Shift-I
138. Select the incorrectly spelt word.
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes ‘convert’ (Oecee&vleefjle) keâer
(a) Customary (b) Domicile
Jele&veer Megæ nw peyeefkeâ efJekeâuheeW ceW efoÙes ieÙes DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer (c) Tactile (d) Concentratte
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer efvecve nw- SSC CHSL 31.05.2022 Shift-III
Convict - oes<eer "njevee/DehejeOeer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Concentratte' keâer Jele&veer
Connect - peesÌ[vee/pegÌ[vee
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'concentrate' (OÙeeve ueieevee) nesieer
Consent - menceefle/menceefle osvee
peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
134. Select the sentence which has no spelling error. Customary - ØeLeeiele/™Ì{
(a) Neeta represented Global School in the state
level debate competition. Domicile - DeefOeJeeme/mLeeÙeer efveJeeme
(b) Gupta empire posed a competetoin to the Tactile - mheMe&veerÙe
invaders in ancient India. 139. Four words are given, out of which only one
(c) The cooking compitition was judged by the word is spelt correctly. Choose the correctly
head chef of Garland Hotels. spelt word.
(d) There is a high market compettion due to the (a) coelesce (b) coalase
advent of online shopping.
(c) coalesce (d) coalecse
SSC CHSL 26.05.2022 Shift-II
DSSSB PRT 27/03/2022 (Shift-II)
Ans. (a) : Ghejesòeâ JeekeäÙeeW kesâ efJekeâuhe (a) ceW ØeÙegòeâ Meyo
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Coalesce
'competition' (ØeefleÙeesefielee) keâer Jele&veer Megæ nw~ peyeefkeâ DevÙe
efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~ (meefcceefuele/ mebÙegòeâ nesvee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer
Correct Sentence- Jele&veer DeMegæ nw~
Neeta represented Global School in the state level 140. Which of the following is incorrectly spelt?
debate competition. (a) Dissimilarity (b) Contrast
135. Select the incorrectly spelt word. (c) Contianment (d) Sanitaire
(a) Opportunity (b) Conversation ACIO (Tier-II) 20/02/2021 (Shift-III)
(c) Warrant (d) Collaegue Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Contianment' keâer
SSC CHSL 26.05.2022 Shift-II Jele&veer DeMegæ nQ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Containment' (jeskeâLeece)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Collaegue' keâer Jele&veer DeMegæ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nQ–
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'colleague' (menkeâceea) nesieer~ peyeefkeâ DevÙe Dissimilarity –(efJe<ecelee)
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Contrast– (Deblej)
Opportunity - DeJemej/megefJeOee
Sanitaire – (meHeâeF&keâceea)
Conversation - Jeelee&ueehe
Warrant - DeefOekeâej/peceevele osvee 141. Which of the following is correctly spelt?
(a) Commancement (b) Commencemant
136. Select the incorrectly spelt word.
(c) Comencemment (d) Commencement
(a) Frigidity (b) Corteous
(c) Mandatory (d) Amnesia ACIO (Tier-II) 20/02/2021 (Shift-II)
SSC CHSL 27.05.2022 Shift-II Ans. (d) : Ghejes òeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Corteous' keâer Jele&veer DeMegæ 'Commencement' (ØeejcYe) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW
nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Courteous' (efJeveceü/efMe°) nesieer~ peyeefkeâ keâer Jele&veer DeMegæ nQ~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 142. Four words are given, out of which only one
Frigidity - Meerleuelee word is spelt correctly. Choose the correctly
spelt word.
Mandatory - DeefveJeeÙe&lee
(a) Coquette (b) Coquete
Amnesia - Meyomce=efleueeshe, Yetueves keâer yeerceejer
(c) Coqquete (d) Cuqoette
137. Select the INCORRECTLY spelt word. DSSSB Junior Assistant 25/8/2021 Shift-III
(a) Elegant (b) Cavalier
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Coquette' (veKeje
(c) Charishma (d) Dominate
SSC CHSL 26.05.2022 Shift-III
efoKeevee) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~
143. Four words are given, out of which only one 150. Point out the choice in which the word is
word is spelt correctly. Choose the correctly correctly spelt.
spelt word. (a) Confidance (b) Confidense
(a) Conceited (b) Concieted (c) Confydence (d) Confidence
(c) Concetied (d) Conceitied DSSSB- ns[ keâebmšsyeue SJeb Heâe@jsmš iee[& hejer#ee (28-09-2014)
DSSSB Junior Assistant 31/8/2021 Shift-II Ans : (d) efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Confidence keâer
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Conceited' Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~
(DeefYeceeveer) keâer Jele&veer Megæ nQ~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
151.
144. Four words are given, out of which only one (a) Connoisseur (b) Cannabes
word is spelt correctly. Choose the correctly (c) Cannily (d) Cannery
spelt word. DSSSB TGT (Sanskrit/Urdu) Exam 19/08/2018
(a) Comprehensible (b) Comprehencible Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes cannabes keâer Jele&veer DeMegæ nw
(c) Comprehensibel (d) Comprehenisible
Fmekeâer Megæ Jele&veer cannabis (ieebpee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW kesâ
DSSSB Junior Stenographer Exam 23/4/2021 Shift-II
DeLe&–
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a)
Connoisseur – efJeMes<e%e/heejKeer
'Comprehensible' (mecePeves ÙeesiÙe) keâer Jele&veer mener nQ~ DevÙe
Cannily – ÛelegjeF& mes
efJekeâuhe Demebiele nQ~
Cannery – [yyees ceW meceeve Yejves Jeeuee keâejKeevee
145. Four words are given, out of which only one
word is spelt correctly. Choose the correctly 152. In the given question, four words are given out
spelt word. of which one word is correctly spelt. Choose the
(a) Shampain (b) Champagne correctly spelt word.
(c) Champain (d) Champaine (a) Calander (b) Kalendar
DSSSB Junior Assistant 21/8/2021 Shift-I (c) Calender (d) Calendar
DSSSB LDC Exam 17-08-2019 Shift-III
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Champagne' (Skeâ
Ans. (d) : efoS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (d) Calendar - (heÛeebie) keâer
Øekeâej keâer ceefoje) keâer Jele&veer mener nQ~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
Jele&veer mener nw~ peyeefkeâ DevÙe MeyoeW keâer spelling ieuele nw~
146. Find the correctly spelt word.
(a) Camouflages (b) Camaflouge 153. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. Choose the
(c) Cemouflege (d) Cemouflage
correctly spelt word.
DSSSB - ØeMeemeefvekeâ DeefOekeâejer hejer#ee (31-05-2015)
(a) Conscience (b) Concince
Ans. (a) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) camouflages (c) Concinse (d) Caunscience
(ÚueeJejCe) keâer spelling mener nw~ DSSSB LDC Exam 18-08-2019 Shift-I
DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~ Ans. (a) : efoÙes ieÙes efJekeâuhe ceW Conscience (Devle:keâjCe)
147. (a) Communication (b) Comunication word Megæ nw, Mes<e DevÙe efJekeâuhe $egefšhetCe& nw~
(c) Comunnication (d) Coumnicetion 154. (a) Commissioner (b) Comissioner
DSSSB- ØeeFcejer efMe#ekeâ hejer#ee (25-08-2013) (c) Commisioner (d) Commissoner
Ans : (a) efoS ieS efJekeâuheeW ceW Communication (mebÛeej, KVS TGT Work Experience 2015
mebJeeo) keâer spelling mener nw pees efJekeâuhe (a) ceW efoÙee ieÙee nw~ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuhe ceW 'Commissioner' keâer Jele&veer Megæ
148. Select the wrong spelling nQ~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
(a) flattering (b) Commendeable Directions (Q. 155 and 156) : A word has been
(c) adequate (d) Zealot written in four different ways out of which only
DSSSB TGT (Physical Education) Exam 30/04/2017 one is correctly spelt. Choose the correctly spelt
word.
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) commendeable
155. (a) Commettee (b) Committe
keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Commendable nesieer~ (c) Comittee (d) Committee
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSSMTS 7/8/19
DevÙe efJekeâuheeW kesâ DeLe&– KVS PRT 16/12/2013
flattering - (Ûeeheuetmeer keâjvee), Adequate - (ØeÛegj), Zealot - Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) committee
(keâójhebLeer), Commendable – mejenveerÙe, ØeMebmeveerÙe~ (meefceefle) keâer Jele&veer Megæ nw, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
149. (a) Character (b) Charecter 156. (a) Collaboration (b) Collaberation
(c) Charactor (d) Charectar (c) Colaboration (d) Coleberation
DSSSB- heâeÙej Dee@hejsšj hejer#ee (31-08-2014) KVS PRT 16/12/2013
Ans : (a) efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) character (Ûeefj$e, Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) collaboration
mJeYeeJe) keâer spelling mener nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~ (menÙeesie) keâer Jele&veer Megæ nw, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
157. Select the correctly spelt word : DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw-
(a) Cummission (b) Comission Acquaintance – peeve henÛeeve~
(c) Commision (d) Commission
Ascendance – DeejesnCe, Glkeâ<e&Ce~
NVS PGT 19/09/2019 (Shift-I)
Countenance – meceLe&ve/Ûes°e
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ces mes efJekeâuhe (d) Commission
(DeeÙeesie) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ 163. Select the option which is correctly spelt.
(a) contageous (b) contegious
158. Select the INCORRECTLY spelt word: (c) contagious (d) countagious
(a) Cautious (b) Conspicuous SSC Sel. Post Phase-VII (M.L.) 15.10.2019 (Shift-I)
(c) Conscious (d) Conscencious
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW meW efJekeâuhe (c) 'contagious'–
NVS PGT 18/09/2019 (Shift-I)
(meb›eâecekeâ) keâer Jele&veer Megæ nw~ Mes<e efJekeâuheeW keâer spelling DeMegæ nw~
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe "Conscencious' keâer
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'conscious' (peeie™keâ 164. Select the misspelt word
(a) Credulous (b) Contagious
/meÛesle) nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Consensus (d) Contemptous
Cautious – meeJeOeeve SSC Sel. Post Phase-VIII (G.L.) 09.11.2020 (Shift-II)
Conspicuous – efJeefMe° / megmhe° Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) contemptous
Conscious – peeie™keâ keâer Jele&veer DeMegæ nw Dele: Fmekeâer Megæ Jele&veer 'contemptuous'
159. Select the INCORRECTLY spelt word. (eflejmkeâejhetCe&) nesieer~ Mes<e efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(a) Absence (b) Conferense Credulous- efJeÕeemehee$e/efJeÕeeme ØeJeCelee
(c) Expense (d) Entrance
Consensus- Deece menceefle~
SSC Constable GD-10/12/2021 Shift-III
Contagious- meb›eâecekeâ~
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'conferense' keâer Jele&veer DeMegæ
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Conference' (meccesueve/meYee) nesieer~ 165. Select the wrongly spelt word.
peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) custody (b) curtesy
(c) custom (d) cursory
Absence - DevegheefmLeefle
SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-I)
Expense - JÙeÙe/ueeiele
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) curtesy keâerr
Entrance - ØeJesMe/mecceesefnle keâjvee Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'courtesy' (veceülee/efMe°eÛeej)
160. Select the incorrectly spelt word. nesieer, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(a) Concensus (b) Articulate
custody - efnjemele, custom - ØeLee, Deeole, cursory - melener,
(c) Colossal (d) Magnificent
SSC CGL (Tier-I) –20/08/2021 (Shift-I) 166. Select the correctly spelt word.
(a) comosion (b) cammosion
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) concensus keâer
(c) commotion (d) camotion
Jele&veer DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'consensus' (Deece menceefle) SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-I)
nw, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) commotion
Articulate - mhe°
(Meesjiegue) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Colossal - ØeÛeb[/efJeMeeue
167. Select the correctly spelt word.
Magnificent - Meeveoej
(a) cartificate (b) sertificate
161. Select the incorrectly spelt word. (c) certificate (d) sartifikate
(a) Calender (b) Cadre SSC CGL (Tier-I) – 19/06/2019 (Shift-III)
(c) Commit (d) Carnivorous
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) certificate
SSC CGL (Tier-I) –20/08/2021 (Shift-I)
(ØeceeCe he$e) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) calender keâer
168. Select the correctly spelt word.
Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'calendar' (hebÛeebie) nesieer~
(a) chooze (b) chooj
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) chuse (d) choose
Cadre - kebâkeâeue, Commit - Øeefleyeæ, Carnivorous - ceebmeenejer SSC CGL (Tier-I) – 13/06/2019 (Shift-III)
162. In the following question, four words have been Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) choose (Ûegvevee,
given out of which one word is incorrectly hemebo keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
spelt. Select the incorrectly spelt word.
(a) Acquaintance (b) Ascendance 169. Select the correctly spelt word.
(c) Claervoyance (d) Countenance (a) Challeng (b) Challange
SSC CGL (Phase-II) 17/02/2018 (c) Chalenge (d) Challenge
Ans. (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW Claervoyance keâer spelling SSC CGL (Tier-I) – 10/06/2019 (Shift-II)
incorrect nw, Fmekeâer mener spelling 'clairvoyance' (efoJÙe-Âef°) Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) challenge
nesieer~ (Ûegveewleer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
170. Select the correctly spelt word. Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) consceince keâerr
(a) Concentious (b) Conscentious Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'conscience' (efJeJeskeâ,
(c) Conscientious (d) Consenteous Devlejelcee) nesieer~
SSC CGL (Tier-I) – 10/06/2019 (Shift-II)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw-
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'conscientious'
Comparable- legueveerÙe
(F&ceeveoej) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Committee- meYee, meefceefle
171. Select the correctly spelt word.
Commission- DeeÙeesie~
(a) concious (b) corigible
(c) complascent (d) contemptible 176. Select the wrongly spelt word.
SSC CGL (Tier-I) – 07/06/2019 (Shift-III) (a) ambitious (b) fictitious
(c) capritious (d) nutritious
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) contemptible
SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-II)
(veerÛe/Ie=efCele) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) capritious keâerr
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'capricious' (mevekeâer/
Conscious - Ûesleve
ceveceewpeer) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
Complacent - Deelcemevleg°
Ambitious- Demhe°/DeveskeâeLeea, Fictitious -keâeuheefvekeâ/Pet"e,
Corrigible - mebMeesOeveerÙe
Nutritious - hees<ekeâ/heewef°keâ~
172. Select the wrongly spelt word. 177. Select the correctly spelt word.
(a) controversial (b) conquer (a) Credibel (b) Creddible
(c) contamporary (d) cooperation
(c) Credible (d) Credibal
SSC CGL (Tier-I) – 06/06/2019 (Shift-I) SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-I)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) contamporary
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) credible
keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'contemporary' (efJeÕemeveerÙe keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
(mecekeâeueerve) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DeMegæ nw~
Controversial - efJeJeeefole
178. Select the correctly spelt word.
Conquer - hejeefpele keâjvee (a) counterfiet (b) countorfelt
Cooperation - menÙeesie (c) counterfeit (d) counterfate
173. Select the wrongly spelt word. SSC CHSL (Tier-I) –11/07/2019 (Shift-III)
(a) callous (b) career Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'counterfeit'
(c) calander (d) carriage (peeueer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC CGL (Tier-I) – 04/06/2019 (Shift-I)
179. Select the correctly spelt word.
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) calander keâerr Jele&veer (a) commemorete (b) comemorate
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'calendar' (hebÛeeie) nesieer~ (c) commemmorate (d) commemorate
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw - SSC CHSL (Tier-I) –10/07/2019 (Shift-II)
Callous - keâ"esj Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) commemorate
Carriage - ieÌe[er (mcejCeeslmeJe ceveevee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
174. Select the wrongly spelt word. DeMegæ nw~
(a) Comparison (b) Communication 180. Select the correctly spelt word.
(c) Compitition (d) Comparable (a) contrapsion (b) cunstruction
SSC CGL (Tier-I) – 04/06/2019 (Shift-II) (c) controversy (d) controdiction
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) compitition keâerr SSC CHSL (Tier-I) –10/07/2019 (Shift-III)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'competition' (ØeefleÙeesefielee) Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'controversy'
nesieer~ (efJeJeeo) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw - DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
Comparison- leguevee Contraption- keâece ÛeueeT GheeÙe
Communication- mebÛeej Construction- efvecee&Ce
Comparable- legueveerÙe Contradiction- DebleefJe&jesOe
175. Select the wrongly spelt word. 181. Select the wrongly spelt word.
(a) comparable (b) committee (a) comencement (b) resentment
(c) consceince (d) commission (c) continuation (d) triangulation
SSC CGL (Tier-I) – 04/06/2019 (Shift-III) SSC CHSL (Tier-I) –09/07/2019 (Shift-III)
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) comencement keâerr 187. Select the word with the correct spelling.
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'commencement' (a) Inseckts (b) Contemptuous
(Meg™Deele) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Aggresive (d) Biscits
SSC CHSL (Tier-I) 17/03/2020 (Shift-II)
Resentment- DeØemeVelee, Continuation- efvejblejlee,
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'contemptuous'
Triangulation- ef$eYegpeve,
(eflejmkeâejhetCe&) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
182. Select the wrongly spelt word.
(a) particle (b) consize
nw ~
(c) discern (d) nurture DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
SSC CHSL (Tier-I) –05/07/2019 (Shift-I) Insects– keâerÌ[s-cekeâesÌ[s,
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) consize keâerr Jele&veer Aggressive–Dee›eâecekeâ,
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'concise' (ueIeg) nesieer~ DevÙe Biscuit–efyemkegâš,
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 188. Select the wrongly spelt word.
Particle- keâCe, (a) Conjugate (b) Corporate
Discern- henÛeevevee, (c) Collaborate (d) Comemorate
Nurture- heeueve hees<eCe keâjvee, SSC CHSL (Tier-I) 18/03/2020 (Shift-I)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) comemorate
183. Select the wrongly spelt word.
(a) curious (b) curse keâer r Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer commemorate
(c) curry (d) cursore (mcejCees lmeJe ceveevee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) cursore keâerr Jele&veer conjugate - mebÙegòeâ, mecyeæ
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'cursor' (metÛekeâ) nesieer~ DevÙe corporate - meecetefnkeâ ™he mes
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ collaborate - me=peve Ùee Glheeove keâeÙe&
Curious- Glmegkeâ, efpe%eemeg 189. Select the wrongly spelt word.
Curse- keâesmevee, Meehe osvee (a) Courteous (b) Circueteous
(c) Momentous (d) Delicious
Curry- meeueve, keâjerheòee
SSC CHSL (Tier-I) 21/10/2020 (Shift-I)
184. Select the wrongly spelt word.
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) circueteous keâerr
(a) celebrity (b) celebrate
(c) celeberation (d) celebrant Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'circuitous' (Ûekeäkeâjoej)
SSC CHSL (Tier-I) –01/07/2019 (Shift-III) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) celeberation keâerr Courteous – efJeveceü/efMe°
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'celebration' (GlmeJe) nesieer~ Momentous – ØeYeeJeMeeueer
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Delicious – mJeeefo°
185. Select the INCORRECTLY spelt word. 190. Select the wrongly spelt word.
(a) Changable (b) Mileage (a) Attacked (b) Clearify
(c) Arrangement (d) Practice (c) Provision (d) Promote
SSC CHSL (Tier-I) 16/10/2020 (Shift-III) SSC CHSL (Tier-I) 15/10/2020 (Shift-II)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) changable keâerr Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) clearify keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer changeable (heefjJele&ve ÙeesiÙe) Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'clarify' (mhe°) nesieer~ DevÙe
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Mileage - ueeYe, ceerueeW keâer mebKÙee, Arrangement - JÙeJemLee, Attacked - Dee›eâceCe efkeâÙee, Provision - DeefYehetefle&, Promote
Practice - DeYÙeeme - Deeies yeÌ{ves ceW meneÙelee keâjvee~
186. Select the INCORRECTLY spelt word. 191. Select the correctly spelt word.
(a) Resultant (b) Constraint (a) Changeable (b) Insigneficant
(c) Expanse (d) Conscentious (c) Immpending (d) Unsustanable
SSC CHSL (Tier-I) 21/10/2020 (Shift-II) SSC CHSL (Tier-I) 14/10/2020 (Shift-III)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) conscentious Ans. (a): Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) changeable
keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'conscientious' (heefjJe&leve ÙeesiÙe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
(F&ceeveoej) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DeMegæ nw~ Fvekeâerr Megæ Jele&veer Fme Øekeâej nw-
Resultant – heefjCeece mJe™he, Insignificant–veieCÙe, cenlJenerve, Impending – DeemeVe,
Constraint – yeeOee/efJeJeMelee, GheefmLele~
Expanse – efJemleej/ØemeejCe, Unsustainable – Dej#eCeerÙe
192. Select the wrongly spelt word. Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) changeable
(a) conveyance (b) conviencing (heefjJele&veerÙe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) commemorate (d) commensurate
SSC CHSL (Tier-I) 20/10/2020 (Shift-III) D
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) conviencing keâerr
199. Select the correctly spelt word to fill in the
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'convincing' (DeeÕemle keâjves blank.
Jeeuee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Helium is used with oxygen for asthma
conveyance - heefjJenve, commemorate - mcejCeeslmeJe ceveevee, treatment because it ____________ very easily.
commensurate - Deveg™he (a) difuses (b) difusez
193. Select the wrongly spelt word. (c) diffuses (d) diffuzes
(a) Compromize (b) Sympathize SSC CGL 18/09/2024 (Shift-I)
(c) Scrutinize (d) Colonize Ans. (c) : Ghejesòeâ sentence kesâ efjòeâ mLeeve ceW GefÛele Meyo
SSC CHSL (Tier-I) 19/03/2020 (Shift-II) efJekeâuhe (c) diffuses (JÙeÙe keâjvee, Øemeeefjle keâjvee) Yeje peeÙesiee~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'compromize' DevÙe efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~
keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'compromise' (mecePeewlee 200. Select the INCORRECTLY spelt word.
keâjvee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Thankful (b) Dutyful
Sympathize– menevegYetefle jKevee, scrutinize– peeBÛevee, (c) Merciful (d) Plentiful
Colonize– GheefveJesMe yemeevee~ SSC GD 23/01/2023 (Shift-IV)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Dutyful' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
194. Select the word the correct spelling.
(a) Capricious (b) Ecstacy Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Dutiful' (keâòe&JÙehejeÙeCe) nesieer, peyeefkeâ DevÙe
(c) Complasent (d) Avalaunche efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) 17/03/2020 (Shift-III) Thankful - ke=âle%e
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Capricious' Merciful - oÙeeuet
(mevekeâer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Plentiful - ØeÛegj/ØeYegle
Fvekeâer Megæ Jele&veer Fme Øekeâej nw- 201. Select the INCORRECTLY spelt word from
Ecstasy - n<eexvceeo, Complacent - Deheveer GVeefle mes mebleg°, the given sentence.
Avalanche - efncemKeueve Drunkeness, riot and brawling were the order,
there, every night.
195. In the following question, a word has been
(a) Order (b) Drunkeness
written in four different ways out of which only (c) Brawling (d) Riot
one is correctly spelt. Select the correctly spelt
SSC CHSL (Tier-I) 08/08/2023 (Shift-II)
word.
(a) Conservative (b) Conservetive Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Drunkeness' keâer Jele&veer
(c) Concervative (d) Conservrative DeMeg æ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Drunkenness' (ceeokeâlee/Kegceej)
SSC MTS 7-10-2017 (Shift-I) nes i eer ~ peyeefkeâ efJekeâuheeW ceW efoÙes ieÙes DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) conservative Correct Sentence-
(™efÌ{Jeeoer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Drunkenness , riot and brawling were the order, there,
every night.
196. Select the correctly spelt word.
202. Select the wrongly spelt word.
(a) Comittee (b) Commite
(a) Malleable (b) Nascent
(c) Committee (d) Commitee
(c) Obsequious (d) Dissiminate
SSC MTS – 09/08/2019 (Shift-I)
SSC CHSL (Tier-I) 15/03/2023 (Shift-I)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) committee SSC MTC – 07/07/2022 (shift-II)
(meYee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Dissiminate' keâer Jele&veer
197. Choose the correctly spelt word. DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer "Disseminate" (Øemeej/Hewâueevee)
(a) Convenience (b) Konvenience
(c) Convinience (d) Conveniense
nesieer~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC MTS – 07/08/2019 (Shift-I) Malleable - ueÛeeruee/vecÙe
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'convenience' Nascent - veJepeele/GlheVe
(megefJeOee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Obsequious - Ûeeheuetme/DelÙevegJeleea
198. Select the correctly spelt word. 203. Select the correctly spelt word.
(a) Changeble (b) Changable (a) Disstract (b) Destarct
(c) Chageable (d) Changeable (c) Distract (d) Distarct
SSC GD – 11/02/2019 (Shift-II) SSC MTS-13/07/2022 Shift-I
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Distract' (efJeÛeefuele) keâer Jele&veer 209. Select the correctly spelt word.
Megæ nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~ Dele: (a) disgise (b) disguice
efJekeâuhe (c) mener Gòej nw~ (c) disguise (d) disguize
DSSSB Junior Stenographer Exam 26/11/2021 Shift-I
204. Select the INCORRECTLY spelt word.
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'disguise' (JesMe
(a) Conscious (b) Opportunity
(c) Disturbence (d) Genius yeouevee) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~
SSC CGL (Tier-I) 19/04/2022 Shift-II 210. Four words are given, out of which only one
word is spelt correctly. Choose the correctly
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Disturbence' keâer Jele&veer
spelt word.
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Disturbance' (DeMeebefle/yeeOee) nesieer, (a) daquiri (b) daiquire
peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) daqueri (d) daiquiri
Conscious - meÛesle/peeie™keâ DSSSB Junior Assistant 21/8/2021 Shift-III
Opportunity - DeJemej/megefJeOee Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Daiquiri' (ceeokeâ
Genius - ØeefleYee/mJeYeeJe hesÙe) keâer Jele&veer Megæ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~
205. Select the incorrectly spelt word. 211. Choose the misspelt word-
(a) Neutron (b) Decieve (a) Dilligent (b) Diaspora
(c) Gothic (d) Frosty (c) Conspicuous (d) Abysmal
SSC CHSL 26.05.2022 Shift-III High Court RO 10/12/2021 (Shift-I)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Decieve' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW 'Dilligent' keâer Spelling DeMegæ
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'deceive' (OeesKee/yenkeâevee) nesieer, peyeefkeâ DevÙe nQ Fmekeâer Megæ Jele&veer Diligent (heefjßeceerr) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer
efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Jele&veer Megæ nQ–
Neutron - vÙegš^esve (DeCeg) Diaspora – ØeJeemeer, Conspicuous – megmhe°,
Gothic - yeye&j Abysmal – DeLeen,
Frosty - "b[e/MeerleÙegòeâ 212. Four words are given, out of which only one
206. Select the incorrectly spelt word. word is spelt correctly. Choose the word with
the correct spelling.
(a) Discipline (b) Delicious
(a) Diadictic (b) Didaict
(c) Desparate (d) Dependence (c) Didactic (d) Didiactic
SSC CHSL (Tier-I) –15/04/2021 (Shift-I) ACIO (Tier-II) 18/02/2021 (Shift-I)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) Desparate keâer Jele&veer Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Didactic'
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Desperate (efvejeMe) nesieer~ DevÙe (efMe#eeØeo) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 213. (a) Dictonery (b) Dixnery
Dependence - efveYe&jlee, Discipline - DevegMeemeve, Delicious - (c) Dictionory (d) Dictionary
mJeeefo° DSSSB- cewš^ve Je Jee[&j Yeleea hejer#ee (29-06-2014)
207. Select the incorrectly spelt word. Ans. (d) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (d) Dictionary
(a) Deliceous (b) Progress (MeyokeâesMe) Meyo keâer spelling mener nw~
(c) Present (d) Approve 214. Find the wrongly spelt word.
SSC Constable GD-06/12/2021 Shift-III (a) Boundary (b) Exhibit
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Deliceous' keâer Jele&veer DeMegæ (c) Depresion (d) Demonstration
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Delicious' (mJeeefo°/ceOegj) nesieer~ peyeefkeâ DSSSB - ØeMeemeef vekeâ Deef Oekeâejer hejer#ee (31-05-2015)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans. (c) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) depresion keâer
Progress - Øeieefle/Je=efæ spelling ieuele nw Fmekeâer mener spelling 'depression' (efvejeMee,
Present - Jele&ceeve leveeJe) neslee nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer spelling Megæ nQ~
Approve - Devegceesove keâjvee Boundary– meercee, Exhibit– ØeoMe&ve, efoKeevee
Demonstration– ØeoefMe&le keâjvee~
208. Four words are given, out of which only one
word is spelt correctly. Choose the correctly 215. (a) Conceit (b) Dungaon
spelt word. (c) Dismissible (d) Distil
(a) debonair (b) debenair DSSSB- mšsvees«eeheâj «es[-III hejer#ee (11-06-2017)
(c) debaner (d) deboniar Ans. (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW 'Dungaon' keâer Jele&veer DeMegæ nQ~
DSSSB PRT 26/03/2022 (Shift-I) Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Dungeon' (lenKeevee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) debonair Jele&veer Megæ nQ~
(KegMeefcepeepe) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ Conceit – IeceC[, Dismissible – nševes ÙeesiÙe, Distil – mJeÛÚ
nw~ keâjvee~
216. Choose the misspelt alternative. Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) definate keâerr Jele&veer
(a) devide (b) destroy DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer definite (efve§ele) nesieer~
(c) develop (d) deviate
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DSSSB- heer.peer.šer. (30-11-2014)
Deflate - keâce nesvee/Keb[ve keâjvee
Ans. (a) :The misspelt word is 'devide'.
Deform - efJeke=âle keâjvee/™he efyeieeÌ[vee
Correct spelling is - Divide (efJeYeeefpele keâjvee)
Define - heefjYeeef<ele keâjvee/mhe° keâjvee
Develop- (efJekeâefmele keâjvee)
223. Select the wrongly spelt word.
Destroy- (ve° keâjvee)
(a) devine (b) dive
Deviate- (ceeie& mes nšvee) ~ (c) deviate (d) divide
217. SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-II)
(a) delicacy (b) deliria Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) devine keâerr Jele&veer
(c) delicius (d) deliquesce DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'divine' (owJeerÙe) nesieer~
DSSSB TGT (Sanskrit/Urdu) Exam 19/08/2018
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw-
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes delicius keâer Jele&veer DeMegæ nw
Fmekeâer Megæ Jele&veer delicious (mJeeefo°) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW kesâ Dive- [gyekeâer ueieevee
DeLe&– Deviate- efJeÛeefuele nesvee
Delicacy – efJeveceülee Divide- efJeYeeefpele keâjvee~
Deliria – Øeueehe 224. Select the wrongly spelt word.
(a) describe (b) descern
Deliquesce – lejuelee
(c) descent (d) desert
218. (a) Dicieve (b) Deceive SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-II)
(c)Decieve (d) Diceive
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) descern keâerr Jele&veer
KVS PRT (Music) 2016
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'discern' (peevevee/helee ueieevee)
Ans. (b) : GheÙeg&keäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Deceive nesieer~
(OeesKee) keâer Jele&veer Megæ nw, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw -
219. Select the option which is correctly spelt.
Describe- JeCe&ve/yeÙeeve keâjvee,
(a) discpline (b) discipiline
(c) discipline (d) descripline Descent- JebMepe,
SSC Sel. Post Phase-VII (M.L.) 15.10.2019 (Shift-I) Desert - jsefiemleeve,
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) discipline – 225. Select the INCORRECTLY spelt word.
(DevegMeemeve) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ (a) despise (b) describe
nw~ (c) desire (d) designe
SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-I)
220. Select the wrongly spelt word.
(a) decease (b) decibel Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) designe keâerr Jele&veer
(c) decieve (d) decency DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'design' (Øee™he) nesieer~ DevÙe
SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-I) efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) decieve keâer despise - Ie=Cee keâjvee, describe - JeCe&ve keâjvee, desire- FÛÚe
Jele&veer DeMegæ nQ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'deceive' (OeesKee osvee) nesieer, keâjvee
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 226. Select the INCORRECTLY spelt word.
decease - cele=keâ, decibel - lejbieeW keâer leer›elee keâe ceehe, decency (a) illumination (b) discrimnation
- efMe°eÛeej (c) hallucination (d) intimation
SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-II)
221. Select the correctly spelt word.
(a) desperete (b) disparat Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) discrimnation
(c) desperate (d) desparate keâer r Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'discrimination' (Yeso-
SSC CGL (Tier-I) – 11/06/2019 (Shift-II) YeeJe) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'desperate' illumination - ØekeâeMe
(nleeMe/efvejeMe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer hallucination - Yeüecekeâ
DeMegæ nw~ intimation - metÛevee
222. Select the wrongly spelt word. 227. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) definate (b) define (a) orientation (b) disappointment
(c) deform (d) deflate (c) corroborate (d) disapprooval
SSC CGL (Tier-I) – 07/06/2019 (Shift-I) SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-II)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) disapprooval Harass – Glheer[ve keâjvee
keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'disapproval' Heavenly – mJeie& mes mecyeefvOele,
(Demenceefle) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Advisable – GheÙegòeâ, efJeJeskeâer~
Orientation - veerefle, efoMeeefveoxMe 233. Select the INCORRECTLY spelt word.
Disappointment - Goeme (a) Corruption (b) Discriminition
Corroborate - heg° keâjvee (c) Embodiment (d) Identification
228. Select the INCORRECTLY spelt word. SSC CHSL (Tier-I) 15/10/2020 (Shift-I)
(a) Dimention (b) Jostle Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Discriminition
(c) Ideology (d) Illiterate keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Discrimination'
SSC CHSL (Tier-I) 16/10/2020 (Shift-I) (YesoYeeJe) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Dimention keâerr 'Corruption' - Yeü°eÛeej
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Dimension (DeeÙeece/hewceevee) 'Embodiment' - vecetvee, cetle&™he
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 'Identification' - heefjÛeÙe
Jostle - Peškeâe, Ideology - efJeÛeejOeeje, Illiterate - efvej#ej~ 234. Select the wrongly spelt word.
229. Select the INCORRECTLY spelt word. (a) Diferently (b) Accidentally
(a) Fattening (b) Decieve (c) Evidently (d) Prudently
(c) Dessert (d) Business SSC CHSL (Tier-I) 21/10/2020 (Shift-III)
SSC CHSL (Tier-I) 13/10/2020 (Shift-I) Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) diferently keâerr
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) decieve keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'differently' (Deueie-Deueie)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer deceive (OeesKee osvee) nesieer~ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Accidentally - ogIe&švee«emle
Fattening – ceesše keâjves Jeeuee Evidently - mhe°le:
Dessert – Yeespeve kesâ yeeo ceer"e Prudently - mecePeoejer mes
Business – JÙeeheej 235. Select the INCORRECTLY spelt word.
230. Select the wrongly spelt word. (a) Vicious (b) Obvious
(a) Valediction (b) Selection (c) Deliceous (d) Courageous
(c) Conviction (d) Defenition SSC CHSL (Tier-I) 19/10/2020 (Shift-III)
SSC CHSL (Tier-I) 18/03/2020 (Shift-I) Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) deliceous keâerr
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) defenition keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'delicious' (mJeeefo°) nesieer~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Definition' (heefjYee<ee) DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw-
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Obvious– mhe°
Valediction- efJeoeF& Yee<eCe Vicious– Yeü°, Deveweflekeâ
Selection- ÛeÙeve, Ûegvee peevee Courageous– meenmeer~
Conviction- oes<e efmeefæ 236. Select the correctly spelt word.
231. Select the wrongly spelt word. (a) Definitly (b) Definitely
(a) Transparent (b) Deterent (c) Definetely (d) Definately
(c) Different (d) Irreverent SSC MTS – 08/08/2019 (Shift-III)
SSC CHSL (Tier-I) 21/10/2020 (Shift-I) DSSSB LDC Exam–18/08/2019 (shift-I)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) deterent keâerr Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) definitely
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Deterrent' (efveJeejkeâ) nesieer~ (efveef§ele ™he mes) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DeMegæ nw~
Transparent – heejoMeea/ mhe° 237. Choose the correctly spelt word.
Different – efYeVe/he=Lekeâ (a) Dilema (b) Dilemma
Irreverent – JesDeoye/Deheceevepevekeâ (c) Dillema (d) Dielema
SSC MTS – 05/08/2019 (Shift-II)
232. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Harass (b) Heavenly Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) dilemma
(c) Advisable (d) Disposeable (ogefJeOee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) 19/10/2020 (Shift-I) 238. Choose the correctly spelt word.
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) disposeable keâerr (a) Dominent (b) Disiase
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Disposable' (HeWâkeâves ÙeesiÙe) (c) Deminish (d) Dependent
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC MTS – 02/08/2019 (Shift-III)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) dependent
(efveYe&j) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
E
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer – 243. Select the INCORRECTLY spelt word.
Dominant - Øeyeue, neJeer (a) Embarrass (b) Occurrence
(c) Exhilarate (d) Accommodate
Disease - yeerceejer, jesie SSC CGL 12/09/2024 (Shift-I)
Diminish - #eerCe keâjvee, keâce keâjvee~ Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Exhilerate keâer
239. Select the correctly spelt word. Jele&veer DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer Exhilarate (KegMe keâjvee,
(a) Surrander (b) Priviledge nef<e&le keâjvee) nesiee~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Fasinate (d) Desperate Embarrass – MeefceËoe keâjvee
SSC MTS – 16/08/2019 (Shift-III) Accommodate – meceeÙeesefpele keâjvee, Devegketâueve keâjvee
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Desperate' Occurrence – ogIe&švee, neoeme
(yeskeâjej/ceeÙetme) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer 244. In the given question, four words are given out
Fme Øekeâej nw- of which one word is correctly spelt. Choose the
correctly spelt word.
Surrender - Deelcemecehe&Ce keâjvee (a) Exaggerate (b) Eccgarate
Privilege - efJeMes<eeefOekeâej (c) Exajarate (d) Exajjarate
Fascinate - ceesefnle keâjvee DSSSB PRT 07/03/2022 (Shift-I)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Exaggerate
240. Select the wrongly spelt word.
(DeefleMÙeesefòeâ keâjvee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
(a) Journey (b) Condemn
DeMegæ nw~
(c) Anxiety (d) Dimond
245. Select the correctly spelt word.
SSC MTS – 14/08/2019 (Shift-II)
(a) Exploitation (b) Conversatian
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) dimond keâerr (c) Reveneue (d) Pashion
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Diamond' (nerje) nw~ DevÙe SSC MTS-07/07/2022 Shift-I
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Exploitation' keâer
Journey– Ùee$ee, Condemn– efvevoe keâjvee, Anxiety– efÛeblee~ Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fvekeâer
241. Select the correctly spelt word.
Meg æ Jele&veer efvecve nesieer-
(a) Discipline (b) Disatraus Conversation - yeeleÛeerle
(c) Diractory (d) Dormitery Revenue - jepemJe/DeeÙe
SSC MTS – 13/08/2019 (Shift-II) Passion - pegvetve/Glmeen
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Discipline' 246. Select the correctly spelt word.
(a) Entirely (b) Entierely
(DevegMeemeve) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ (c) Entierly (d) Entyrely
nw~ SSC MTS-15/07/2022 Shift-I
DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer- Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Entirely' (hetjer lejn mes) keâer
Disastrous - efJeOJebmekeâejer~ Jele& veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~
Directory - veece-helee Jeeueer hegmlekeâ~ Dele: efJekeâuhe (a) mener Gòej nw~
Dormitory - MeÙevekeâ#e~ 247. Select the correctly spelt word.
(a) Unrravel (b) Equilibrium
242. Select the correctly spelt word. (c) Compeling (d) Esctasy
(a) Devlop (b) Diffrence SSC MTS-15/07/2022 Shift-I
(c) Discribe (d) Disappear Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Equilibrium' (meblegueve/meecÙe)
SSC MTS – 13/08/2019 (Shift-II) keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW ceW efoÙes ieÙes MeyoeW keâer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) disappear Jele&veer DeMegæ nw~ Fvekeâer Megæ Jele&veer efvecve nw-
(DeÂMÙe nesvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Unravel - meguePeevee/Keesuevee
DeMegæ nw~ Compiling - mebkeâueve
DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer- Ecstasy - hejceevebo/Glmeen
Develop - efJekeâeme keâjvee~ 248. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Miscellaneous (b) Disciplinarian
Difference - efYeVelee, Deblej~
(c) Exclaimation (d) Correspondence
Describe - JeCe&ve keâjvee~ SSC CGL (Tier-I) 13/04/2022 Shift-II
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Exclaimation' keâer Jele&veer Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuhe ceW mes efJekeâuhe (a) Excupalate keâer
DeMegæ nw, peyeefkeâ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Exclamation' Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer exculpate (meHeâeF& osvee)
(efJemceÙeeefoyeesOekeâ) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Miscellaneous - efJeefJeOe/efceefßele Satiate – mebleg<š
Disciplinarian - DevegMeemeveelcekeâ/DevegMeemekeâ Precarious – mebefoiOe
Correspondence - meecebpemÙe/he$e-JÙeJenej unadorned – Deveuebke=âle/meeoe
249. Select the incorrectly spelt word. 254. Four words are given, out of which only one
(a) Environment (b) Encouregement word is spelt correctly. Choose the correctly
(c) Achievement (d) Advertisement spelt word.
SSC CHSL 26.05.2022 Shift-II (a) embarassment (b) embarrasment
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Encouregement' keâer Jele&veer (c) embarrassment (d) embarasment
DeMegæ nw, peyeefkeâ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Encouragement' DSSSB Junior Assistant 25/8/2021 Shift-II
(Øeeslmeenve/ØesjCee) nesieer~ Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Embarrassment'
Environment - JeeleeJejCe/heefjJesMe (MeefceËoieer) keâer Jele&veer mener nQ~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe keâer Jele&veer ieuele
Achievement - GheueefyOe nQ~
Advertisement - ØeÛeej/efJe%eeheve 255. Select the incorrect spelling.
250. Select the incorrectly spelt word. (a) Exhbition (b) Mendicant
(a) Equine (b) Equilateral (c) Bristle (d) Beautify
(c) Equilebrium (d) Equanimity DSSSB- TGT/PGT keâchÙetšj meeFbme hejer#ee (21-06-2017)
SSC CHSL 26.05.2022 Shift-II DSSSB TGT (Computer Science) Exam – 21/05/2017
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Equilebrium' keâer Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) Exhbition keâer Jele&veer
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Equilibrium' DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer – 'Exhibition' – (vegceeFMe,
(meblegueve/meecÙe) nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer MeÏæ nw~ ØeoMe&veer) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nQ
Equine – IeesÌ[eW mes mebyebOeer Mendicant – efYe#egkeâ,
Equilateral - meceYegpe Bristle – keâÌ[e yeeue,
Equanimity – meceYeeJe, mecelee Beautify – mebJeejvee
251. In the given question, four words are given out 256. (a) enterpreneur (b) entrepreneur
of which one word is correctly spelt. Choose (c) entraprenuer (d) entrapreneur
the correctly spelt word. DSSSB - LDC (30-08-2015)
(a) Ellicit (b) Ellissit Ans. (b) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) Entrepreneur
(c) Elissit (d) Elicit (GÅeceer, GÅecekeâlee&) keâer spelling mener nw~
DSSSB PRT 07/03/2022 (Shift-II)
257. In the given question, four words are given out
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe "Elicit" (ØekeâeMe ceW of which one word is correctly spelt. Choose the
ueevee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ correctly spelt word.
252. Four words are given, out of which only one (a) Exhilerate (b) Axhilerate
word is spelt incorrectly. Choose the (c) Exhelerate (d) Exhilarate
incorrectly spelt word. DSSSB LDC Exam 18-08-2019 Shift-I
(a) expatia (b) paucity Ans. (d) : efoÙes ieÙes efJekeâuhe ceW correct word is (d) Exhilarate
(c) notoriety (d) partisan (Deeveefvole keâjvee) nesiee, Mes<e DevÙe efJekeâuhe $egefšhetCe& nw~
DSSSB PRT 30/03/2022 (Shift-II)
Direction (258-260) In each group of words given
Ans. (a) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Expatia keâer below only one word is spelt correctly. Choose the
Jele&veer DeMegæ nw Dele: Fmekeâer Megæ Jele&veer Expatiate (ØeJeÛeve one.
keâjvee) nesieer~ 258. (a) Etiquete (b) Etiquette
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw - (c) Ettiquete (d) Ettiquette
Notoriety - yeoveeceer SSC MTS 21/8/19
Paucity - keâceer KVS PGT Computer Science 11/12/2017
Partisan - he#eheeleer Ans. (b) : GheÙeg&òeâ efJekeâuheeW ces mes efJekeâuhe (b) Etiquette
253. Four words are given, out of which only three (efMe°eÛeej) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
words are spelt correctly. Choose the one spelt 259. Find the correctly spelt word and indicate your
incorrectly. correct choice.
(a) excupalate (b) satiate (a) Evanscente (b) Evanscant
(c) precarious (d) unadorned (c) Evanescent (d) Evansent
DSSSB PRT 26/03/2022 (Shift-I) NVS PGT 19/09/2019 (Shift-I)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Evanescent Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Exept' ieuele
(#eefCekeâ) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Jele&veer Jeeuee Meyo nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Except' (kesâ efmeJeeÙe)
260. (a) Efficient (b) Treatmeant nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Beterment (d) Employd Expect - Gcceero jKevee
UPSSSC JE Exam 27/12/2015 Exact - Skeâoce mener nesiee
Ans: (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) 'Efficient' (keâeÙe& Excess - DeefOekeâlee
kegâMeue) keâer Jele&veer Megæ nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer 266. Select the wrongly spelt word.
DeMegæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer– (a) exprimant (b) occurring
Treatment – GheÛeej, (c) sediment (d) umbrella
betterment – megOeej, SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-I)
Employed – keâeÙe&jle, Ans. (a) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes ef Jekeâuhe (a) exprimant keâerr
261. Select the INCORRECTLY spelt word.
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer experiment (ØeÙeesie) nesieer,
(a) Erode (b) Eraser DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Erosion (d) Eratic occurring - Ieefšle nesves Jeeuee, sediment - leueÚš, umbrella
SSC Constable GD-16/11/2021 Shift-III - Úlejer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Eratic' keâer Jele&veer 267. Select the misspelled word.
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Erratic' (DeefveÙeefcele/DeefmLej) (a) cautions (b) carriage
nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) explotion (d) descent
SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-II)
Erode - Kelce/ve° keâjvee
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) explotion keâerr
Eraser - jyej/KegjÛeveer
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'explosion' (efJemHeâesš)
Erosion - keâšeJe/Dehe#ejCe
nesieer, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
262. Select the misspelt word. cautions - meeJeOeeveer, carriage - ieeÌ[er, descent - DeJejesnCe
(a) Endevour (b) Acknowledge
(c) Individual (d) Auspicious 268. Select the misspelled word.
(a) separate (b) existance
SSC CHSL (Tier-I) –13/04/2021 (Shift-I)
(c) proceed (d) dependent
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) endevour keâer SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-II)
Jele&veer DeMegæ nw~ Dele: Gmekeâer Megæ Jele&veer 'endeavour' (ØeÙeeme) Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) existance keâerr
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'existence' (DeeqmlelJe) nesieer,
Individual - efJeefMe°/JÙeefòeâiele, Acknowledge - mJeerkeâej keâjvee, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Auspicious - MegYe separate - Deueie/he=Lekeâ
263. Select the incorrectly spelt word. proceed - keâeÙe&Jeener keâjvee~
(a) Esscalator (b) Sanctity
269. Select the correctly spelt word.
(c) Automated (d) Refurbish
(a) afliction (b) tuetion
SSC CGL (Tier-I) –23/08/2021 (Shift-I) (c) exhibition (d) voilation
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Esscalator keâer SSC CGL (Tier-I) – 11/06/2019 (Shift-II)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Escalator' (Ûeueleer meerÌ{er) Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) exhibition
nw~ (ØeoMe&veer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
Sanctity - heefJe$elee, Automated - mJeÛeeefuele~ affliction- keâ°/og:Ke, Tuition- DeOÙeeheve, violation-
264. Select the option which is correctly spelt. GuuebIeve~
(a) exserssive (b) excesive 270. Select the wrongly spelt word.
(c) excessive (d) exsesiv (a) expire (b) explain
SSC Sel. Post Phase-VII (M.L.) 15.10.2019 (Shift-I) (c) expereince (d) except
SSC CGL (Tier-I) – 06/06/2019 (Shift-I)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW meW efJekeâuhe (c) excessive –
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) expereince keâerr
(DelÙeefOekeâ) keâer Jele&veer Megæ nw~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'experience' (DevegYeJe)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ nesieer~DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
265. Select the wrongly spelt word Expire - meceehle nesvee
(a) Expect (b) Exact
Explain - JÙeeKÙee keâjvee
(c) Excess (d) Exept
SSC Sel. Post Phase-VIII (M.L.) 09.11.2020 (Shift-III) Except - DeueeJee
271. Select the wrongly spelt word. 276. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) exploite (b) explode (a) diagnosis (b) accumulate
(c) explicit (d) expire (c) ecstacy (d) athlete
SSC CGL (Tier-I) – 04/06/2019 (Shift-I) SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-I)
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) exploite keâerr Jele&veer Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) ecstacy keâerr Jele&veer
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'exploit' (Mees<eCe keâjvee) nesieer~ DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'ecstasy' (hejce Deevebo) nesieer~ DevÙe
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
explicit - mhe° Diagnosis - jesie efveoeve
explode - efJemHeâesš Accumulate - mebefÛele keâjvee
expire - meceehle nesvee Athlete - efKeueeÌ[er, JÙeeÙeeceer
272. Select the wrongly spelt word. 277. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Examplify (b) Example (a) acquaintance (b) acquisition
(c) Exhale (d) Exempt
(c) aggregate (d) explaination
SSC CGL (Tier-I) – 04/06/2019 (Shift-II)
SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-I)
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Examplify keâerr
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) explaination keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Exemplify' (GoenjCe osvee)
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'explanation' (JÙeeKÙee)
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Example- GoenjCe,
Acquaintance - heefjefÛele, LeesÌ[er-yengle peevekeâejer
Exhale- meeBme ÚesÌ[vee,
Exempt- cegòeâ, Acquisition - DeefOe«enCe
Aggregate - Skeâ$e keâjvee, hetCe& Ùeesie
273. Select the wrongly spelt word.
(a) exchange (b) exercise 278. Select the wrongly spelt word.
(c) exclaim (d) exite (a) Embarrass (b) Embelish
SSC CGL (Tier-I) – 04/06/2019 (Shift-III) (c) Embody (d) Embrace
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) exite keâerr Jele&veer SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-I)
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'exit' (efvekeâeme Éej) nesieer~ DevÙe Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) embelish keâerr
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'embellish' (meJeebjvee)
Exchange- Deouee-yeoueer nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Exercise- JÙeeÙeece Embarrass - (mebkeâš/yeeBOee/cegmeeryele ceW [euevee), Embody-
Exclaim- hegkeâejvee, efÛeuueekeâj keânvee~ (DeJeleej uesvee), Embrace - (Deeefuebieve, Øesceeefuebieve, ieues efceuevee)
274. Select the wrongly spelt word. 279. Select the correctly spelt word
(a) effigy (b) effort (a) execption (b) ecseption
(c) effect (d) effecient (c) exception (d) ecxeption
SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-II) SSC CHSL (Tier-I) –09/07/2019 (Shift-II)
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) effecient keâerr Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) exception
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'efficient' (me#ece) nesieer~ (DeheJeeo) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nQ~
280. Select the wrongly spelt word.
Effigy- hegleuee
(a) extract (b) eligible
Effort- ØeÙeeme (c) extension (d) explaination
Effect - ØeYeeJe~ SSC CHSL (Tier-I) –08/07/2019 (Shift-I)
275. Select the INCORRECTLY spelt word. Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) explaination keâerr
(a) economy (b) eclipse Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Explanation' (mhe°erkeâjCe)
(c) echelon (d) ecsentricity nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-I)
Extract- GæjCe osvee~
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) ecsentricity keâerr
Eligible- ÙeesiÙe nesvee
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'eccentricity' (mevekeâ) nesieer~
Extension- efJemleej/Øemeej keâjvee
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
281. Select the wrongly spelt word.
economy - DeLe&JÙeJemLee
(a) missionary (b) jewellery
eclipse - «enCe ueievee
(c) elementery (d) hereditary
echelon - keâleejyeboer~ SSC CHSL (Tier-I) –04/07/2019 (Shift-III)
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) elementery keâerr Resettlement – hegveJee&me
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer elementary (ØeeLeefcekeâ) Undergarment – Deboj kesâ keâheÌ[s
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 287. In the following question, a word has been
Missionary- efceMeve mebyebOeer written in four different ways out of which only
Jewellery- DeeYet<eCe one is correctly spelt. Select the correctly spelt
word.
Hereditary- DeevegJeebefMekeâ, hejbhejeiele
(a) Eighth (b) Eaight
282. Select the wrongly spelt word. (c) Aight (d) Eihght
(a) emphasis (b) emolument SSC MTS 10-10-2017 (Shift-I)
(c) emporium (d) emmision
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) eighth (Dee"Jeeb)
SSC CHSL (Tier-I) –02/07/2019 (Shift-III)
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) emmision keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'emission' (Glmepe&ve) nesieer~ 288. Select the correctly spelt word.
(a) Engineer (b) Ingineer
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw- (c) Injineer (d) Enginere
emphasis - ‘peesj osvee’, SSC MTS – 22/08/2019 (Shift-II)
emolument - ‘heeefjßeefcekeâ’, Jesleve Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) engineer
emporium - ‘efye›eâer YeC[ej/Yeb[ej’ (DeefYeÙeblee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
283. Select the wrongly spelt word. nw~
(a) earn (b) eerie 289. Choose the correctly spelt word.
(c) early (d) eagel (a) Axhilarate (b) Exhilarate
SSC CHSL (Tier-I) –01/07/2019 (Shift-III) (c) Axilarate (d) Exilarate
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) eagel keâerr Jele&veer SSC MTS – 07/08/2019 (Shift-I)
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'eagle' (ie™Ì[) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW SSC CGL (Tier-I) 12/06/2019 (shift-I)
keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) exhilarate
284. Select the wrongly spelt word. (KegMeer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) Experiment (b) Extinct 290. Choose the correctly spelt word.
(c) Extempore (d) Expidition (a) Peirce (b) Indevidual
SSC CHSL (Tier-I) 17/03/2020 (Shift-I) (c) Extract (d) Luxeuries
Ans. (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) expidition keâerr SSC MTS – 06/08/2019 (Shift-I)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'expedition' (DeefYeÙeeve) Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) extract (GæjCe
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ meej) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Experiment–hejer#eCe, Extinct–efyeueghle, DeØeÛeefuele, Pierce - ØeJesMe keâjvee, Individual - JÙeefòeâiele, Luxuries -
Extempore – efyevee lewÙeejer kesâ, leelkeâeefuekeâ efJeueeefmeleehetCe&
285. Select the wrongly spelt word. 291. Choose the correctly spelt word.
(a) Envioronment (b) Solvent (a) Extravagant (b) Extrawagant
(c) Residual (d) Pollutant (c) Extravagent (d) Extrevagant
SSC CHSL (Tier-I) 18/03/2020 (Shift-III) SSC MTS – 05/08/2019 (Shift-III)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) envioronment Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) extravagant
keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Environment' (Heâeuelet) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw
(JeeleeJejCe) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 292. Choose the correctly spelt word.
Solvent – Iegueves Jeeuee (a) Allert (b) Excead
Pollutant – Øeot<ekeâ (c) Emphasize (d) Equipped
Residual – DeJeefMe„ SSC MTS – 05/08/2019 (Shift-II)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) equipped
286. Select the wrongly spelt word.
(a) Embarassment (b) Announcement (™efÌ{Jeeoer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
(c) Resettlement (d) Undergarment nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer
SSC CHSL (Tier-I) 12/10/2020 (Shift-II) Alert - ÛeewkeâVee, Exceed - DeefOekeâ nesvee, Emphasize - cenlJe
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) embarassment osvee~
keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'embarrassment' 293. Choose the correctly spelt word.
(a) Bachelar (b) Existence
(GuePeve/Ieyejenš) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Calender (d) Antedote
Announcement – metÛevee/Ssueeve/Iees<eCee SSC MTS – 02/08/2019 (Shift-III)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) existence Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) exaggeration
(DeefmlelJe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (DeefleMeÙeesefòeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- 301. Select the correctly spelt word.
Bachelor - DeefJeJeeefnle, kegbâJeeje (a) Embarrasment (b) Embassassmment
Calendar - hebÛeeie, metÛeer (c) Embarrassment (d) Embarassment
Antidote - efJe<enj, Øeeflekeâejkeâ~ SSC GD – 11/02/2019 (Shift-III)
294. Choose the correctly spelt word. Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) embarrassment
(a) Anthusiasm (b) Enthusiesm (Ieyejenš) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) Enthusiasm (d) Entheusiasm
SSC MTS – 02/08/2019 (Shift-II) F
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) enthusiasm
(Glmeen) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ 302. Select the INCORRECTLY spelt word in the
given sentence.
295. Select the correctly spelt word. Fundamentels of every subject need to be
(a) Exhoustive (b) Exaustive learnt on priority basis.
(c) Exhostive (d) Exhaustive (a) priority (b) basis
SSC MTS – 20/08/2019 (Shift-I) (c) Fundamentels (d) learnt
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) exhaustive (meJee&ieeRCe) SSC CGL 19/09/2024 (Shift-I)
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Ans. (c) : efoÙes ieÙes Sentence kesâ base hej word efJekeâuhe (c)
296. Select the correctly spelt word. fundamentels' Incorrectly spelt word nw~ peyeefkeâ Fmekeâer mener
(a) Essentail (b) Essencial spelling 'Fundamentals' (ceewefuekeâ) nesieer, DevÙe efJekeâuheeW kesâ
(c) Essential (d) Essensial mener spelling (Jele&veer) SJeb meaning (DeLe&) nw –
SSC MTS – 13/08/2019 (Shift-I) Priority – ØeeLeefcekeâlee
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) essential (DeeJeMÙekeâ) Learnt – meerKee
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Basis – DeeOeej
297. Select the correctly spelt word. 303. Select the correct spelling of the underlined
(a) Elimantry (b) Elementary word in the sentence.
(c) Elemantry (d) Elimentary Can you please come back to reality from the
SSC MTS – 09/08/2019 (Shift-III) fectitious world you live
(a) fictitious (b) factitious
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) elementary (ØeeLeefcekeâ)
(c) factional (d) fractional
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ SSC CGL 23/09/2024 (Shift-II)
298. Choose the correctly spelt word. Ans. (a) : efoÙes ieÙes Sentence ceW underline word
(a) Explanation (b) Submision 'Fectitious' keâer Correct spelling (Jele&veer) 'Fictitious'
(c) Conquor (d) Confidense (keâeuheefvekeâ) nesiee, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~ DevÙe efJekeâuheeW
SSC MTS – 07/08/2019 (Shift-II) kesâ DeLe& nw-
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) explanation Factitious - ke=âef$ece
(JÙeeKÙee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Factional - ouemebyebOeer
DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer- Fractional - DeebefMekeâ
Submission - mecehe&Ce, DeOeervelee-mJeerkeâjCe 304. Select the INCORRECTLY spelt word.
Conquer - peerlevee, hejemle keâjvee (a) Philosophy (b) Horrendous
Confidence - DeelceefJeMJeeme (c) Passive (d) Farmaceutical
299. Select the correctly spelt word. SSC GD 06/02/2023 (Shift-III)
(a) Energancy (b) Emergency Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Farmaceutical' keâer Jele&veer
(c) Emeregency (d) Emargency DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Pharmaceutical' (oJee) nesieer,
SSC GD – 02/03/2019 (Shift-II) peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) emergency Philosophy - oMe&veMeeŒe
(Deeheelekeâeue) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ Horrendous :- pevce kegâC[ueer
nw~ Passive :- efveef<›eâÙe/Goemeerve
300. Select the correctly spelt word. 305. Select the wrongly spelt word.
(a) Exaggeration (b) Exageration (a) Invulnerable (b) Intrepid
(c) Exeggeration (d) Exaggaration (c) Litigation (d) Fortuous
SSC GD – 18/02/2019 (Shift-III) SSC CHSL (Tier-I) 15/03/2023 (Shift-I)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes ''Fortuous'' keâer Jele&veer DeMegæ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Fiduciary'
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Fortuitous' (Deekeâefmcekeâ) nesieer, peyeefkeâ (efpeccesoejer JÙeefòeâ) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DeMegæ nQ~
Invulnerable - DeYeso/DeKeC[veerÙe 312. (a) Villain (b) Forcast
Intrepid - efve[j/meenmeer (c) Forego (d) Omission
Litigation - cegkeâocesyeepeer KVS TGT 2016
306. Choose the incorrectly spelt word. Ans. (b) : GheÙeg&òeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Forcast keâer Jele&veer
(a) Practical (b) Glowing DeMegæ nw Dele: Fmekeâer Megæ Jele&veer Forecast (YeefJe<ÙeJeeCeer) nesieer~
(c) Released (d) Fraighter DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) 10/03/2023 (Shift-III) Directions (Questions 313-315): In each of these
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes "Fraighter" keâer Jele&veer DeMegæ questions, choose the correctly spelt word.
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer "Fighter" (Ùeesæe/ueÌ[ekeâe) nesieer, peyeefkeâ 313. (a) Farahenite (b) Fahrenheit
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Farahanit (d) Farheneit
KVS TGT Work Experience 2015
307. Select the incorrectly spelt word.
(a) Segregation (b) Jingoistic Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Fahrenheit'
(c) Fecilitation (d) Resplendent (HeâejsveneFš) keâer Jele&veer Megæ nQ~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
SSC CHSL 27.05.2022 Shift-I 314. Four words are given, out of which only one
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Fecilitation' keâer Jele&veer DeMegæ word is spelt correctly. Choose the word with
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Facilitation' nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW the correct spelling.
keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Fortutius (b) Fortuious
(c) Fortoitus (d) Fortuitous
Segregation - DeueieeJe/he=LekeäkeâjCe
ACIO (Tier-II) 19/02/2021 (Shift-I)
Jingoistic - je„^Jeeoer/keâój osMeYeòeâ
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Fortuitous'
Resplendent - Ûecekeâeruee/oerefhleceeve
(Deekeâefmcekeâ) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~
308. In the given question, four words are given out
315. (a) Foreign (b) Foreine
of which one word is correctly spelt. Choose the
correctly spelt word. (c) Fariegn (d) Forein
(a) Fidget (b) Fudgit UPSSSC JE Exam 27/12/2015
(c) Figit (d) Fidgit Ans: (a) efoÙes ngS ÛeejeW efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) ceW efoÙee ieÙee
DSSSB PRT 16/03/2022 (Shift-III) Meyo Foreign - (efJeosMe) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Fidget (ÛebÛeuelee) Jele&veer DeMegæ nQ~
keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ 316. Select the misspelt word :
309. In the given question, four words are given out (a) intrigue (b) foreiner
of which one word is correctly spelt. (c) summon (d) conjure
Choose the correctly spelt word. SSC CGL (Tier-II) 16/11/2020 (3 pm - 5 pm)
(a) Forfette (b) Forfiet Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) foreiner keâer
(c) Forfeit (d) Forfiett
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer foreigner (efJeosMeer) nesieer~
DSSSB PRT 25/03/2022 (Shift-II)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW cebs mes efJekeâuhe (c) forfeit
Intrigue - meeefpeMe
(DeLe&oC[/]peyleer) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheebs keâer Jele&veer
DeMegæ nw~ Summon - yegueevee/Yespevee
310. (a) Foreiner (b) Foriegon Conjure - peeot-šesvee
(c) Foreinor (d) Foreigner 317. Select the misspelt word.
DSSSB- heâeÙej Dee@hejsšj hejer#ee (31-08-2014) (a) florish (b) approach
Ans : (d) efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (d) Foreigner (efJeosMeer, (c) partner (d) slander
SSC CGL (Tier-II) 16/11/2020 (3 pm - 5 pm)
DevÙeosMeerÙe) keâer spelling mener nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer spelling
DeMegæ nQ~ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) florish keâer Jele&veer
311. Four words are given, out of which only one
DeMeg æ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer flourish (Heâuevee-Hetâuevee) nesieer~
word is spelt correctly. Choose the correctly DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
spelt word. Approach - Âef°keâesCe/hengBÛe
(a) Fiduciary (b) Feduciary Partner - menYeeieer
(c) Feduiciary (d) Fiduiciary
DSSSB Junior Stenographer Exam 23/4/2021 Shift-II
Slander - yeoveeceer
318. Select the word with the correct spelling. Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) flevor keâerr Jele&veer
(a) favouret (b) favourite
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'flavour' (mJeeo) nesieer~ DevÙe
(c) favourate (d) favoirite
SSC CPO-SI (Tier-II) 27/09/2019 (3 pm - 5 pm)
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) favourite Flower - hetâue~
(hemeboeroe) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Flour - Deeše~
319. Select the wrongly spelt word. Floor - heâMe&~
(a) fascination (b) fashion 325. Select the wrongly spelt word.
(c) fascism (d) fastedious (a) Awfully (b) Unduly
SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-I) (c) Faithfuly (d) Unruly
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) fastedious keâerr SSC CHSL (Tier-I) 12/10/2020 (Shift-I)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'fastidious' (legvekeâefcepeepe) Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) faithfuly keâerr
nesiee~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'faithfully' (efJeÕemeveerÙe)
fascism - meceepeJeeo efJejesOeer cele, fashion - JesMeYet<ee keâer Mewueer
fascination - Deekeâ<e&keâ
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Awfully - Kejeye lejerkesâ mes
320. Select the correctly spelt word.
(a) fourtyeth (b) fourtieth Unduly - DeveeJeMÙekeâ ™he mes/DeÙeesiÙe jerefle mes
(c) fortieth Unruly - yesueieece/efvejbkegâMe
(d) fortyth 326. Choose the correctly spelt word.
SSC CGL (Tier-I) – 13/06/2019 (Shift-I)
(a) Foreign (b) Eddition
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) fortieth (c) Forrward (d) Enfluence
(ÛeeueermeJeeb) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ SSC MTS – 05/08/2019 (Shift-III)
321. Select the INCORRECTLY spelt word.
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) foreign (efJeosMeer)
(a) generous (b) malicious
(c) victorious (d) fallicious keâer r Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-II) DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) fallicious keâerr Edition- mebmkeâjCe, forward- Deeies yeÌ{evee,
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'fallacious' (oes<e Ùegòeâ ) Influence - ØeYeeJe~
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw 327. Choose the correctly spelt word.
generous - Goej (a) Financialy (b) Financially
malicious - ogYee&Jevee hetCe& (c) Finantially (d) Finencially
322. Select the wrongly spelt word. SSC MTS – 02/08/2019 (Shift-II)
(a) Fourtieth (b) Seventeenth Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) financially
(c) Fifteenth (d) Fourteenth
SSC CHSL (Tier-I) –11/07/2019 (Shift-I)
(Deeef Le&keâ ™he mes) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) fourtieth keâerr
DeMegæ nw~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'fortieth' (ÛeeueermeJeeB) nesieer~ 328. Select the correctly spelt word.
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Feudal (b) Feudel
323. Select the correctly spelt word. (c) Fuedal (d) Fudal
(a) February (b) Janury SSC MTS – 20/08/2019 (Shift-I)
(c) Octuber (d) Novamber Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) feudal (meecebleer)
SSC CHSL (Tier-I) –05/07/2019 (Shift-I) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) February keâerr 329. Select the correctly spelt word.
Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) Foriegn (b) Foaurth
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer - (c) February (d) Foward
January- peveJejer SSC MTS – 19/08/2019 (Shift-I)
October- Dekeäštyej Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) february keâerr
November- veJecyej Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
324. Select the wrongly spelt word. Foreign - efJeosMe~
(a) Flower (b) Flour
Fourth - ÛeewLee~
(c) Flevor (d) Floor
SSC CHSL (Tier-I) 26/10/2020 (Shift-I) Forward - Deeies Yespevee~
336. Four words are given, out of which only one
G word is spelt correctly. Choose the correctly
spelt word.
330. (a) genwin (b) genvine (a) Gulliotine (b) Guilotine
(c) genuine (d) jenuine (c) Guliotine (d) Guillotine
DSSSB- cewš^ve Je Jee[&j Yeleea hejer#ee (29-06-2014) DSSSB LDC Exam. 25-08-2019 Shift-I
SSC MTS - 05/08/2019 (shift-I) Ans. (d) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW efJekeâuhe (d) Guillotine (keâeiepe
SSC CGL (Tier-I) 14/07/2023-(shift-I) keâešves keâe Ùeb$e) mener nw~ DevÙe efJekeâuhe keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Ans. (c) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) genuine (JeemleefJekeâ,
337. In the given question, four words are given out
Demeueer) Meyo keâer spelling mener nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~ of which one word is correctly spelt. Choose the
331. Select the INCORRECTLY spelt word in the correct spelt word.
given sentence. (a) Greteful (b) Grateful
the gathering of glitterring dignitaries, sat in (c) Gretful (d) Gratefull
their assigned rows and joked with vegetarian DSSSB LDC Exam 18-08-2019 Shift-III
Brahmin apprentices. SSC GD - 14/02/2019 (shift-II)
(a) glitterring (b) assigned
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Grateful' (efkeâmeer
(c) apprentices (d) beggars
SSC CGL (Tier-I) 14/07/2023 (Shift-I)
keâe ke=âle%e nesvee) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes ‘glitterring’ keâer Jele&veer DeMegæ
DeMegæ nQ~
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'glittering' (Ûecekeâvee) nesieer, peyeefkeâ JeekeäÙe 338. Four words are given, out of which only one
word is spelt correctly. Choose the correctly
ceW ØeÙegòeâ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~ spelt word.
332. Select the INCORRECTLY spelt word. (a) gimickey (b) gimmicky
(a) Giant (b) Girdle (c) gimicky (d) gimmickey
(c) Gingar (d) Giggle DSSSB Junior Assistant 21/8/2021 Shift-II
SSC CGL (Tier-I) 21/04/2022 Shift-III Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Gimmicky'
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Gingar' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (yeveeJešer) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Ginger' (Deojkeâ/YeÌ[keâeruee) nesieer, peyeefkeâ DevÙe
339. Select the INCORRECTLY spelt word:
efJekeâuheeW kesâ DeLe& efYeVe nw~ (a) Grandeur (b) Guardian
Giant - efJeMeeue/cenekeâeÙe (c) Garrantee (d) Gorgeous
Girdle - keâjOeveer/keâcejyebo NVS PGT 19/09/2019 (Shift-I)
Giggle - efKeefmeÙeevee Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Garrantee keâer
333. Select the INCORRECTLY spelt word. Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Guarantee (yebOekeâ/ØelÙeeYetefle)
(a) Guide (b) Guard nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Geilty (d) Global Grandeur – MeeveewYeJe
SSC CHSL 25.05.2022 Shift-I Guardian – DeefYeYeeJekeâ
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Geilty' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Gorgeous – YeJÙe/Meeveoej
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Guilty' (oes<eer/DehejeOeer) nesieer, peyeefkeâ DevÙe
340. Solve as per direction given above
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(a) Gaurantee (b) Guarantee
Guide - ceeie&oMe&keâ
(c) Garuntee (d) Guaruntee
Guard - keâ#ekeâ/yeÛeeJe UPSSSC JE Exam 27/12/2015
Global - JewefÕekeâ KVS TGT 2014
334. (a) goverment (b) government Ans: (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Guarantee'
(c) govarnment (d) gournament ‘peceevele’ keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DSSSB- cewš^ve Je Jee[&j Yeleea hejer#ee (29-06-2014)
341. In the given question, four words are given out
Ans. (b) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) government of which one word is correctly spelt. Choose the
(mejkeâej) keâer spelling mener nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~ correctly spelt word.
335. (a) Goverment (b) Professional (a) Gorgaous (b) Gorigious
(c) Grammar (d) Introduction (c) Gorgeius (d) Gorgeous
DSSSB LDC Exam 30-08-2015 ACIO (Tier-II) 20/02/2021 (Shift-III)
Ans. (a) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW Goverment keâer spelling ieuele Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Gorgeous'
nw Fmekeâer mener spelling 'Government' (mejkeâej) nesleer nw~ (YeJÙe) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
342. Select the INCORRECTLY spelt word. 349. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Ground (b) Grind (a) Gallop (b) Gallary
(c) Greive (d) Groan (c) Galley (d) Gallant
SSC CHSL (Tier-I) –13/04/2021 (Shift-I) SSC CHSL (Tier-I) 20/10/2020 (Shift-I)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Greive keâer Jele&veer Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) gallary keâerr
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Grieve' (ogKe/Meeskeâ) nesiee~ Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'gallery' (efJeefLekeâe) nesieer~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ground - Yetefce, Grind - heermevee, Groan - keâjenvee~ Gallop- mejheš oewÌ[, Galley - uebyeer veeJe, Gallant - Jeerj,
343. Select the wrongly spelt word. yeneogj~
(a) Reliant (b) Eliminate
350. Select the INCORRECTLY spelt word.
(c) Gluton (d) Allergy
(a) Allegation (b) Disapprove
SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-II)
(c) Permanent (d) Grammer
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Gluton keâerr Jele&veer SSC CHSL (Tier-I) 14/10/2020 (Shift-II)
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'glutton' (hesšt) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) grammer keâerr
keâer Jele&veer Megæ nw~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'grammar' (JÙeekeâjCe)
Reliant - efveYe&j, Eliminate - efvekeâeuevee, Allergy - efÛeÌ{
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
344. Select the INCORRECTLY spelt word.
Allegation– Deejeshe, Disapprove– DemJeerkeâej keâjvee,
(a) gadget (b) galaxy
(c) gaiety (d) gallary Permanent– mLeeÙeer~
SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-I) 351. In the following question, a word has been
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) gallary keâerr Jele&veer written in four different ways out of which only
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'gallery' (JeerLeer/ieefueÙeeje) nesieer~ one is correctly spelt. Select the correctly spelt
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw word.
(a) Grammatoical (b) Grammatical
Gadget - Ùeb$e, Galaxy - DeekeâeMe iebiee, Gaiety - ØemeVelee
(c) Grammetical (d) Garammatical
345. Select the INCORRECTLY spelt word. SSC MTS 7-10-2017 (Shift-I)
(a) miscellaneous (b) gregerious
(c) hilarious (d) multifarious Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'grammatical'
SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-II) (JÙeekeâjCe mebyebOeer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) gregerious keâerr DeMeg æ nw ~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'gregarious' (efceuevemeej) 352. In the following question, a word has been
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw written in four different ways out of which only
hilarious - Guueeefmele one is correctly spelt. Select the correctly spelt
word.
multifarious - efJeefJeOe
(a) Grammar (b) Grammer
346. Select the correct spelt word. (c) Grammured (d) Grammor
(a) gayety (b) gaiety
SSC MTS 10-10-2017 (Shift-I)
(c) gaity (d) gaeity
SSC CHSL (Tier-I) –05/07/2019 (Shift-III) Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) grammar
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'gaiety' (KegMeer) keâerr (JÙeekeâjCe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
347. Select the correctly spelt word.
H
(a) genuine (b) genaral 353. In the given question, four words are given out
(c) guillty (d) generus of which one word is correctly spelt. Choose the
SSC CHSL (Tier-I) –04/07/2019 (Shift-II) correctly spelt word.
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) genuine (a) Harmonyus (b) Harmonous
(JeemleefJekeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (c) Harmonious (d) Harmonous
348. Select the wrongly spelt word. DSSSB PRT 25/03/2022 (Shift-I)
(a) glory (b) goggles Ans. (c) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Harmonious
(c) gobbel (d) global (meecebpemÙehetCe&) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
SSC CHSL (Tier-I) –03/07/2019 (Shift-II) nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) gobbel keâerr Jele&veer
354. Solve as per direction given above
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'gobble' (Yekeâesmevee/nÌ[hevee) nesieer~
(a) Humorous (b) Ganerous
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Pupolous (d) Maretorious
Global- meeJe&Yeewefcekeâ, Glory- JewYeJe, keâerefle&, Goggles- ÛeMces
UPSSSC JE Exam 27/12/2015
Ans: (a) efoÙes ngÙes ÛeejeW efJekeâuheeW ceW kesâJeue efJekeâuhe (a) ceW efoÙes ieÙes 360. (a) Distress (b) Hachit
Meyo Humorous (nemÙeemheo) kesâ Éeje GefÛele Jele&veer Øeoeve keâer ieF& (c) Conjurer (d) Transpired
DSSSB TGT (Library) Exam 21-07-2019
nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer efvecve nw -
Generous - Goej Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Hachit' keâer
Populous - DeefOekeâ Deeyeeoer Jele&veer DeMegæ nw~ efpemekeâer Megæ Jele&veer Hatchet nw~ DevÙe efJekeâuheeW
Meritorious - mejenveerÙe
keâer Jele&veer Megæ nw~
355. Select the wrongly spelt word
DevÙe efJekeâuheeW kesâ DeLe& -
(a) gauche (b) fallacious hatchet – kegâuneÌ[er
(c) erudite (d) harange Distress – mebkeâš
SSC CHSL (Tier-I) 17/03/2023 (Shift-III) Conjurer – peeotiej
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'harange' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Transpired – efjmevee
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'harangue' (DeeJesMehetCe& Yee<eCe) nesieer, peyeefkeâ 361. Select the wrongly spelt word.
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) hazard (b) hazy
Gauche - Yeöe/HetânÌ[ (c) hasitate (d) hasty
Fallacious - ieuele/Yeüecekeâ SSC CGL (Tier-I) – 06/06/2019 (Shift-III)
Erudite - efJeÉeve/yengßegle Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) hasitate keâerr
356. Select the incorrectly spelt word. Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'hesitate' (mebkeâesÛe) nesieer~
(a) Horror (b) Hostil DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
(c) Hospital (d) Huddle
Hasty - GleeJeuee/peuoyeepeer
SSC CHSL 27.05.2022 Shift-II
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Hostil' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Hazard - Keleje, peesefKece
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Hostile' (Me$egleehetCe&/efJe®æ) nesieer, peyeefkeâ DevÙe Hazy - Demhe°
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 362. Select the INCORRECTLY spelt word.
Horror - [jeJevee/Deelebkeâ (a) humour (b) homage
Hospital - efÛeefkeâlmeeueÙe (c) hoarse (d) hinderence
Huddle - YeerÌ[-YeeÌ[/{sj ueieevee SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-I)
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) hinderence keâerr
357. Select the incorrectly spelt word.
(a) Resolute (b) Hautily Jele& veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Hindrance' (yeeOee) nesieer~
(c) Discussion (d) Evidence DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
SSC CHSL (Tier-I) –05/08/2021 (Shift-I) Humour - nemÙe, Homage- ßeæebpeueer, Hoarse - keâke&âMe, Yeejer
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Hautily keâer DeeJeepe
Jele&veer DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Haughtily' (Denbkeâej mes) 363. Select the correctly spelt word.
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) humillated (b) humilated
Resolute - ÂÌ{, Evidence - mee#Ùe, Discussion - yenme (c) humelated (d) humiliated
358. Select the incorrectly spelt word. SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-I)
(a) Seasonal (b) Hygeinic Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) humiliated
(c) Gymnastic (d) Celestial (Deheceeefvele) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw
SSC CGL (Tier-I) –18/08/2021 (Shift-I)
364. Select the wrongly spelt word.
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe Hygeinic keâer Jele&veer
(a) Tranquility (b) Conscientious
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Hygienic' (mJeÛÚ) nw~ DevÙe (c) Hinderance (d) Quarrelled
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-I)
Seasonal - ceewmeceer/meceÙeevegketâue, Gymnastic - JÙeeÙeece,
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) hinderance keâerr
Celestial - efÉJÙe
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Hindrance (yeeBOee) nesieer~
359. Four words are given, out of which only one DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
word is spelt correctly. Choose the correctly
spelt word. Tranquility - (Meebefle, Oeerjpe, ØeMeebefle), Conscientious -
(a) Haemorraghe (b) Heamorraghe (F&ceeveoej, Oece&Meerue), Quarrelled - (PeieÌ[e, keâesueenue)
(c) Heamorrhage (d) Haemorrhage 365. Select the wrongly spelt word.
DSSSB Junior Stenographer Exam 23/4/2021 Shift-II (a) Homoepathy (b) Naturopathy
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Haemorrhage' (c) Allopathy (d) Telepathy
(jòeâŒeeJe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ SSC CHSL (Tier-I) 18/03/2020 (Shift-III)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Homoepathy (a) inetiates (b) enetiates
keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Homeopathy' (c) initiates (d) enitiates
(nescÙeeshewLeer) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC CGL 23/09/2024 (Shift-II)
naturopathy - Øeeke=âeflekeâ efÛeefkeâlmee Ans. (c) : efoÙes ieÙes JeekeäÙekesâ efjòeâ mLeeve ceW efJekeâuhe (c) 'Initiates'
Allopathy - SueeshewLeer (DeejbYe) keâe ØeÙeesie nesiee~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~
Complete Sentence-
Telepathy - ceeveefmekeâ otjmebÛeej
My grandmother initiates the preparation of every
366. In the following question, a word has been festival celebration in my house.
written in four different ways out of which only
372. Select the sentence that does NOT have a
one is correctly spelt. Select the correctly spelt
spelling error.
word.
(a) The paintings are structured chronologically,
(a) Heinious (b) Heinies
starting from cubism to surealism
(c) Heinous (d) Hienous
(b) The artist received recognition for her
SSC MTS 9-10-2017 (Shift-I) impressive etchings, buclic landscapes, and
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) heinous (peIevÙe) recreation of natural scenes around her
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (c) The insouciance of the rock star considering
367. Select the correctly spelt word. the importance of the occasion, came as a
(a) Hijean (b) Higiene shock to the audience who expected stressful
moments
(c) Hygene (d) Hygiene
(d) The focus of the exibition is to reinforce
SSC MTS – 22/08/2019 (Shift-III) versatility and creative thinking
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Hygiene SSC CGL 12/09/2024 (Shift-II)
mJeÛÚlee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) The insouciance
368. Choose the correctly spelt word. of the rock star considering the importance of the
(a) Hotiness (b) Haughtyness occasion, came as a shock to the audience who expected
(c) Haughtiness (d) Hautiness stressful moments; ceW efkeâmeer Yeer Øekeâej keâer spelling error veneR
SSC MTS – 02/08/2019 (Shift-I) nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Haughtiness' 373. Choose the incorrectly spelt word.
(Denbkeâej) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) insigt (b) Supply
369. Select the correctly spelt word. (c) Optical (d) Cares
(a) Hiearchy (b) Hierarky SSC MTS 18/05/2023 (Shift-I)
(c) Hierarchy (d) Hirarchy Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes ‘insigt’ keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC GD – 11/02/2019 (Shift-III) Fmekeâer Megæ Jele&veer ‘insight’ (Devleo&=ef„) nesieer, peyeefkeâ DevÙe
DSSSB LDC Exam 18/08/2019 -(shift- III) efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Hierarchy Supply – Deehetefle&/Yeb[ej
(Deveg›eâce) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Optical – ØekeâeMeerÙe
Cares – efÛeblee/hejJeefjMe
I 374. Parts of the following sentence have been
underlined and given as options. Select the
370. Select the INCORRECTLY spelt word. option that contains a spelling error.
(a) Instinctual (b) Initiative If more is desired than the instantanious
(c) Implusive (d) Intuition impact on the mind, the advertising value of
SSC CHSL (Tier-II) 18/11/2024 the poster falls sharply, within limits of outdoor
Ans. (c) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) 'Implusive' publicity, however it is at present unchallenged.
(a) unchallenged (b) instantanious
Incorrectly spelt word nw~ peyeefkeâ Fmekeâer mener Spelling
(c) advertising (d) desired
'Impulsive' (DeeJesMe hetCe&) nesiee~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW kesâ SSC CGL (Tier-I) 21/07/2023 (Shift-II)
Spelling SJeb DeLe&-
Ans. (b) : Ghejesòeâ JeekeäÙe kesâ underlined word ceW mes
Instinctual - menpeJe=efòe 'instantanious' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer
Initiative- henue 'instantaneous' (leelkeâeefuekeâ/Skeâoce) nesieer, peyeefkeâ DevÙe MeyoeW
Intuiton- Devle%ee&ve keâer Jele&veer Megæ nw~
371. Select the correctly spelt word to fill in the Unchallenged - Ûegveewleer
blank. Advertising - efJe%eeheve
My grandmother ________ the preparation of
every festival celebration in my house. Desired - JeebefÚle/DeYeer°
375. Select the correct spelling of the underlined Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) ceW ØeÙegòeâ
word in the given sentence. 'Inability' (DemeceLe&lee/DeÙeesiÙelee) keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ Mes<e
Incidently, I happened to bump into my efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~ Dele: efJekeâuhe (c) mener Gòej
childhood friend at the airport yesterday.
nw~
(a) Incidentaly (b) Incidentally
(c) Incidantly (d) Incidantally 380. Select the correctly spelt word.
SSC CHSL (Tier-I) 10/08/2023 (Shift-I) (a) Institute (b) Insitute
(c) Instute (d) Insetute
Ans. (b) : Ghejesòeâ JeekeäÙe kesâ underline word 'Incidently' keâer
SSC MTS-08/07/2022 Shift-I
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Incidentally' (mebÙeesie mes)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) ceW ØeÙegòeâ
nesieer~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
'Institute' (mebmLeeve) keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ Mes<e efJekeâuheeW ceW
376. Parts of the following sentence have been given Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~
as options. Select the option that contains an
error. Dele: efJekeâuhe (a) mener Gòej nw~
You need to acknowledge the itinary and 381. Select the correctly spelt word.
accommodation details of your journey as per (a) Influnce (b) Influence
the given calendar. (c) Influance (d) Influennce
(a) acknowledge (b) itinary SSC MTS-06/07/2022 Shift-I
(c) calendar (d) accommodation Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) ceW ØeÙegòeâ
SSC CHSL (Tier-I) 02/08/2023 (Shift-I) 'Influence' (ØeYeeJe/Øeefle…e) keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe
Ans. (b) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW ØeÙegòeâ 'itinary' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~ Dele: efJekeâuhe (b) mener Gòej
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Itinerary' (Ùee$ee keâeÙe&›eâce) nesieer, peyeefkeâ JeekeäÙe nw~
kesâ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 382. From among the words given in bold, select the
Acknowledge - mJeerkeâej keâjvee incorrectly spelt word in the following
Calendar - hebÛeebie sentence.
And more than the muggings, the waiting to be
Accommodation - DeeJeeme megefJeOee muggged, fearing the dark that transformed
377. Select the incorrectly spelt word form the given shoddy innocous side streets into giant fangs
sentence. crouching, springing to demolish this one last
The city had a hundred thousand inhabitents- reminder.
some think double as many. (a) shoddy (b) innocous
(a) Thousand (b) Hundred (c) demolish (d) crouching
(c) Double (d) Inhabitents SSC CHSL 27.05.2022 Shift-I
SSC CHSL (Tier-I) 14/08/2023 (Shift-IV) Ans. (b) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW 'Innocous' keâer Jele&veer DeMegæ nw,
Ans. (d) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW ØeÙegòeâ 'Inhabitents' keâer Jele&veer peyeefkeâ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Innocuous' (Deneefvekeâj) nesieer~ JeekeäÙe
DeMegæ nw~ Fmeer Megæ Jele&veer 'Inhabitants' (efveJeemeer ueesie) nesieer, ceW ØeÙegòeâ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
peyeefkeâ JeekeäÙe kesâ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Shoddy - legÛÚ/vekeâueer
Thousand - npeej Demolish - OJemle keâjvee
Hundred - mewkeâÌ[e Crouching - Pegkeâvee
Double - ogievee 383. Four words are given, out of which only one
378. Select the wrongly spelt word word is spelt correctly. Choose the word with
(a) Innocuous (b) Ingenous the correct spelling.
(c) Inimical (d) Invulnerable (a) irreverence (b) irreverance
SSC CHSL (Tier-I) 17/03/2023 (Shift-III) (c) irrevarence (d) irrevarance
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Ingenous' keâer Jele&veer DeMegæ ACIO (Tier-II) 19/02/2021 (Shift-III)
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Ingenious' (mejue/ØeJeerCe) nesieer, peyeefkeâ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) 'Irreverence'
DevÙe efJekeâuheeW kesâ DeLe& efYeVe nw~ (Deheceeve) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer spelling DeMegæ
Innocuous - Deneefvekeâejkeâ nw~
Inimical - efJejesOeer/Øeefleketâue 384. Which of the following is correctly spelt?
Invulnerable - DeYesÅe/DeKeb[veerÙe (a) Imperturbable (b) Impertarbable
(c) Imperterbable (d) Imparturbable
379. Select the correctly spelt word.
ACIO (Tier-II) 20/02/2021 (Shift-II)
(a) Innability (b) Inabilty
(c) Inability (d) Inablity Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) 'Imperturbable'
SSC MTS-12/07/2022 Shift-I (DeefJeÛeefuele) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~
385. Four words are given, out of which only one Ans : (b) efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) invador keâer
word is spelt correctly. Choose the correctly spelling ieuele nw Fmekeâer mener spelling 'Invader' (Dee›eâceCekeâejer)
spelt word.
(a) Incorporeal (b) Incoperal nesleer nw~
(c) Incoporeal (d) Incorpreal Exonerate – efveoex<e "njevee, oes<e cegòeâ keâjvee~ Exorbitant –
DSSSB Junior Assistant 31/8/2021 Shift-II DelÙeefOekeâ~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) 'Incorporeal' (Decetle&) 393. (a) Transparent (b) Intermision
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (c) Incorrigible (d) Vandal
386. Four words are given, out of which only one DSSSB- «es[- III hejer#ee (24-09-2017)
word is spelt correctly. Choose the correctly Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW ' Intermision' keâer Jele&veer DeMegæ
spelt word. nQ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Intermission' (efJejece) nesieer~ DevÙe
(a) Inflamattion (b) Infammation efJekeâuheeW keâer Jele&veer mener nQ~
(c) Inflammation (d) Infalmmation
Transparent – heejoMeea, Vandal – melÙeeveeMeer, Incorrigible –
DSSSB Junior Assistant 31/8/2021 Shift-II
DemegOeeÙe&
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) 'Inflammation'
(ØepJeueve) keâerr Jele&veer mener nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer mener 394. Select the correct spelling
(a) dilapidatad (b) Contingant
veneR nw~
(c) irrelevent (d) immigrant
387. Four words are given, out of which only one DSSSB TGT (Physical Education) Exam 30/04/2017
word is spelt correctly. Choose the correctly
spelt word. Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Immigrant
(a) Incarcerate (b) Incarserate (DeØeJeemeer ) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) Incerate (d) Incarcarate DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
DSSSB Junior Stenographer Exam 23/4/2021 Shift-II Dilapidated- hegjevee, Contingent - mewvÙeoue, Irrelevant-
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) 'Incarcerate' (kewâo Demebiele~
keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~
395. (a) Imprevement (b) Improvement
388. Four words are given, out of which only one (c) Improvmant (d) Improvemant
word is spelt correctly. Choose the correctly DSSSB- heâeÙej Dee@hejsšj hejer#ee (31-08-2014)
spelt word.
(a) ignoniminy (b) ignomini Ans : (b) efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) Improvement
(c) ignominy (d) ignonimini ( megOeej, mebMeesOeve) keâer spelling mener nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
DSSSB Junior Assistant 21/8/2021 Shift-II DeMegæ nQ~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) 'Ignominy' (yeoveeceer) 396. Choose the incirrectly spelt word from the
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ given options.
389. (a) indiginous (b) indigenous (a) immigrate (b) emigrate
(c) indegenus (d) indigenus (c) ignishum (d) immature
DSSSB - LDC (30-08-2015) DSSSB TGT (Social Science) Exam 15/10/2018 Shift-III
Ans. (b) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) Indigenous Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) keâer ignishun
Ans. (c) :
(mJeosMeer, cetue efveJeemeer) keâer spelling mener nw~ DevÙe efJekeâuhe keâer Jele& v eer DeMeg æ nw Megæ Jele&veer Ignition (ØepJeue) nesiee~
Demebiele nQ~ Immigrate hejosMe ceW yemevee
390. (a) intelegencia (b) intelligentsia emigrate efJeosMe ceW yemevee
(c) inteligensia (d) intelligencia Immature DeheefjhekeäJe
DSSSB - LDC (30-08-2015) 397. (a) Indispansable (b) Indespensable
Ans. (b) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) Intelligentsia (c) Indispensable (d) Indespansable
(efMeef#ele-Jeie&, yegefæpeerJeer-Jeie&) keâer spelling mener nw~ KVS LDC 2015
391. (a) Subservient (b) Obfuscate Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Indispensable
(c) Indegenous (d) All are correct (DeheefjneÙe&) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DSSSB- «es[- IV hejer#ee (17-09-2017) 398. In the following question, four words have been
Ans : (c) Indegenous keâer mener spelling 'Indigenous' given out of which one word is incorrectly
(mJeosMeer, cetue efveJeemeer) neslee nw~ DevÙe efJekeâuhe keâer Jele&veer Megæ nQ~ spelt. Select the incorrectly spelt word.
(a) Irreprassible (b) Irrefutable
Subservient – DeOeerve, Dee%eekeâejer, Obfuscate – nesMe-nJeeme iegce
(c) Irrevocable (d) Irresistible
keâj osvee, Ieyeje osvee, GuePevee~
SSC CGL (Phase-II) 17/02/2018
392. (a) Exonerate (b) Invador
Ans. (a) 'Irreprassible' keâer spelling incorrect nw, Fmekeâer
(c) Transmitter (d) Exorbitant
Correct spelling 'Irrepressible' – (efmLej, DeocÙe) nesieer~
DSSSB- «es[- II (Tier-I) hejer#ee (25-06-2017)
DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw- 404. Select the word with the correct spelling.
Irrefutable – DeKeb[veerÙe~ (a) Impresionable (b) Propencity
(c) Impeccable (d) Suceptible
Irrevocable – efmLej/meoe Skeâ mee~
SSC CHSL (Tier-I) 18/03/2020 (Shift-II)
Irresistible – DeØeeflejesOÙe~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) impeccable
399. Identify the word that is misspell. ($e+efšnerve) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) Immediate (b) Inosense
(c) Special (d) Irrelevant
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
SSC Sel. Post Phase-VIII (H.L.) 09.11.2020 (Shift-I) Impressionable - ØeYeeefJele
Ans. (b) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW The misspell word is (b) Propensity - PegkeâeJe
inosense nw peyeefkeâ Fvekeâer mener Spelling – Innocence – Susceptible - DeeflemebJesoveMeerue
(mejuelee/yesiegveener) nesieer~ 405. Select the INCORRECTLY spelt word.
DevÙe efJekeâuheeW keâer spelling correct nw- (a) Inadvertent (b) Imigration
Immediate - legjvle (c) Unsurpassable (d) Equivalent
Irrelevant - Demebiele SSC CHSL (Tier-I) 19/10/2020 (Shift-I)
Special - efJeMes<e Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) imigration keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Immigration' (DeØeJeemeve)
400. Select the misspelled word.
(a) irritible (b) enmity nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) gallery (d) earnest Inadvertent – DemeeJeOeeveer Devepeeves ceW
SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-II) Unsurpassable – meJeexlke=â°
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) irritible keâerr Equivalent – meceeve
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'irritable' (efÛeÌ[efÛeÌ[e) nesieer, 406. Select the INCORRECTLY spelt word.
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Appreciation (b) Escalation
enmity - Me$eglee gallery - ieefueÙeeje earnest - F&ceeveoej (c) Irritable (d) Irational
401. Select the misspelled word. SSC CHSL (Tier-I) 15/10/2020 (Shift-III)
(a) immediately (b) virtually Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) irational keâerr
(c) infinitly (d) eventually Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer irrational (leke&ânerve) nesieer~
SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-II) DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) infinitly keâerr Appreciation - iegCe oes<e efJeJesÛevee, Escalation - Je=efæ keâjvee,
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'infinitely' (Demeerce) nesieer, Irritable - peuoer ›egâæ nesves Jeeuee, efÛeÌ[efÛeÌ[e~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 407. Select the INCORRECTLY spelt word.
immediately - (legjvle) (a) implicatted (b) pressurised
virtually - (ueieYeie/lekeâjeryeve), DeeYeemeer ™he mes (c) coercion (d) suppression
eventually - (Deble ceW) SSC CHSL (Tier-I) 15/10/2020 (Shift-III)
402. Select the INCORRECTLY spelt word. Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) implicatted keâerr
(a) equipment (b) paraphernalia Jele& veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'implicated' (Hebâmeevee)
(c) apparatus (d) impliments nes i eer ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-II) Pressurised - oyeeJe [euevee, Coercion - peyejomleer,
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) impliments keâerr Suppression - oceve~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'implements' (Deceue ceW 408. Select the wrongly spelt word.
ueevee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Interfear (b) Electorate
Equipment - meece«eer, GhekeâjCe, Paraphernalia - efvepeer (c) Acrimony (d) Selection
meece«eer, Apparatus - GhekeâjCe, meece«eer SSC CHSL (Tier-I) 15/10/2020 (Shift-II)
403. Select the wrongly spelt word. Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) interfear keâerr
(a) Inefficent (b) Independence Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'interfere' (nmle#eshe keâjvee)
(c) Influence (d) Inequality nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) –03/07/2019 (Shift-I) Electorate-celeoelee, Acrimony - keâšg YeeJeveeSB, Selection -
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) inefficent keâerr ÛeÙeve~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer inefficient 409. Select the INCORRECTLY spelt word.
(DeÙeesiÙe/DeØeYeeJeer) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Irregular (b) Irradicate
Independence- mJeleb$elee, Influence- ØeYeeefJele nesvee, (c) Irreverent (d) Irrational
Inequality- Demeceevelee SSC CHSL (Tier-I) 19/10/2020 (Shift-III)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) irradicate keâerr 415. Select the correctly spelt word.
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'eradicate' (Gvcetueve) nesieer~ (a) Inqusitive (b) Inqustive
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Inqisitive (d) Inquisitive
SSC MTS – 21/08/2019 (Shift-III)
Irregular – DeefveÙeefcele, Irreverent – DeveeojÙegòeâ,
Irrational – De%eeveer~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'inquisitive'
410. Select the INCORRECTLY spelt word.
(efpe%eemeg) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) Irritable (b) Irrilegious 416. Select the correctly spelt word.
(c) Irrigate (d) Irrelevant (a) Individual (b) Indivisual
SSC CHSL (Tier-I) 19/10/2020 (Shift-II) (c) Indevidual (d) Indeviduel
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) irrilegious keâerr SSC MTS – 21/08/2019 (Shift-I)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'irreligious' (DeOeeefce&keâ) Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) individual
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (JÙeefòeâiele) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Irritable – efÛeÌ[efÛeÌ[e, Irrigate – efmebÛeeF& keâjvee, Irrelevant– 417. Select the correctly spelt word.
Demebiele~ (a) Infrastracture (b) Infrastructure
411. Select the INCORRECTLY spelt word. (c) Imfrastructure (d) Infrastructur
(a) Separate (b) Symphony SSC GD – 02/03/2019 (Shift-I)
(c) Marriage (d) Intriging Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'infrastructure'
SSC CHSL (Tier-I) 14/10/2020 (Shift-II) (DeeOeeefjle mebjÛevee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'intriging' keâerr DeMegæ nw~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer intriguing (hesÛeeroe) nesieer~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ J
Separate - Deueie keâjvee, Symphony - mJej keâer mecelee,
418. Choose the incorrectly spelt word.
Marriage - Meeoer-efJeJeen~
(a) Helpful (b) Energetic
412. Select the correctly spelt word. (c) Juorney (d) Possible
(a) Intention (b) Transishion SSC MTS 08/05/2023 (Shift-III)
(c) Fassion (d) Injecshun
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Juorney' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) 13/10/2020 (Shift-II)
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Journey' (Ùee$ee) nesieer, peyeefkeâ efJekeâuhe ceW efoÙes
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) intention (Fjeoe)
ieÙes DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Helpful - ueeYeoeÙekeâ
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer -
Energetic - Tpee&Jeeve
Transition - heefjJele&ve nesvee
Fashion - ™he osvee/Deeke=âefle osvee Possible - mecYeJe
Injection - FbpeskeäMeve 419. Select the incorrectly spelt word.
(a) Jelous (b) Labour
413. Select the correctly spelt word.
(c) Leisure (d) Measure
(a) Independent (b) Independant
SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-II)
(c) Indipendent (d) Indepindent
SSC MTS – 08/08/2019 (Shift-III) Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Jelous keâer Jele&veer
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) independent DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Jealous' (F&<Ùee&) nesieer~ DevÙe
(mJeleb$e) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
414. Choose the correctly spelt word. Labour - ßece, Leisure - Keeueer meceÙe, Measure - ceehe~
(a) Exausted (b) Intelligent 420. Select the incorrectly spelt word.
(c) Equaly (d) Amigrate (a) Endurance (b) Elite
SSC MTS – 05/08/2019 (Shift-I) (c) Juniar (d) Tolerance
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'intelligent' SSC CHSL (Tier-I) 13/10/2020 (Shift-II)
(Øeyegæ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Juniar keâer Jele&veer
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Junior' (keâefve‰) nesieer~ DevÙe
Exhausted - yengle Lekeâe ngDee efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Equally - meceeve ™he mes Endurance - OewÙe&, Elite - DeefYepeele Jeie&, Tolerance -
Emigrate- GlØeJeeme keâjvee, mJeosMe ÚesÌ[keâj efJeosMe ceW pee yemevee~ menveMeeruelee~
421. Select the INCORRECTLY spelt word : 427. Select the correctly spelt word.
(a) Jewellary (b) Jugglery (a) Knowlege (b) Knowledge
(c) Jittery (d) January (c) Knoledge (d) Knowdedg
NVS- PGT (13-06-2019) SSC GD – 02/03/2019 (Shift-I)
NVS PGT-18/09/2019 (shift-I) Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) knowledge
Ans. (a) : efoS ieS efJekeâuheeW ceW jewellary keâer spelling ieuele nw (peevekeâejer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
Fmekeâer mener spelling 'jewellery' (DeeYet<eCe) nesleer nw~ Jittery nw~
hejsMeeve, yesÛewve, Jugglery Fbõpeeue~
422. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) jumble (b) junior L
(c) journy (d) jovial
SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-I) 428. Four words are given, out of which only one
word is spelt correctly. Choose the correctly
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) journy keâerr Jele&veer spelt word.
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Journey (Ùee$ee) nesieer~ DevÙe (a) liasion (b) laison
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw (c) liaison (d) liassion
jumble - ie[yeÌ[er DSSSB Junior Assistant 21/8/2021 Shift-III
jovial - KegMe SSC CHSL (Tier-I) 2/08/2023 (shift-I)
423. Select the incorrectly spelt word. Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) Liaison' (cesue peesue)
(a) Luxury (b) Jugler keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW Jele&veer DeMegæ nQ~
(c) Boundary (d) Elementary 429. Parts of the following sentence have been
SSC CGL (Phase-II) 17/02/2018 underlined and given as options. Select the
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Jugler keâer Jele&veer option that contains a spelling error.
DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Juggler' (peeotiej) nesieer~ DevÙe Most hobbies are to some extent constructive,
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw- but that they may be useful is of secondary
Luxury - efJeueeefmelee, Boundary - meercee, Elementary - significance, and that they may be lucreative is
a minor consideration.
ØeeLeefcekeâ (a) constructive (b) consideration
(c) significance (d) lucreative
K SSC CGL (Tier-I) 19/07/2023 (Shift-IV)
Ans. (d) : Ghejesòeâ JeekeäÙe kesâ underlined words ceW
424. Select the incorrectly spelt word.
(a) Knav (b) Stop 'Lucreative' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Lucrative'
(c) Eager (d) Leisure (ueeYeoeÙekeâ) nesieer, peyeefkeâ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) 26/10/2020 (Shift-II) constructive - jÛeveelcekeâ/efvecee&Cekeâejer
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Knav keâer Jele&veer consideration - efJeÛeej/OÙeeve
DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Knave' (og°) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW significance - cenlJe/Øeefle…e
keâer Jele&veer Megæ nw~ 430. Select the incorrectly spelt word.
Stop - jeskeâvee, Eager - Glmegkeâ, Leisure - Keeueer meceÙe~ (a) Judicial (b) Zealous
425. Select the incorrectly spelt word. (c) laxuryous (d) Innocent
(a) Rogue (b) Blunt SSC CHSL 24.05.2022 Shift-III
(c) Knak (d) Dull Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Laxuryous' keâer Jele&veer DeMegæ
SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-I) nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Luxurious' (efJeueeefmeleehetCe&) nesieer, peyeefkeâ
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Knak keâer Jele&veer DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Knack' (kegâMeuelee) nesieer~ DevÙe Judicial – vÙeeefÙekeâ/vÙeeÙeeueÙe-mecyevOeer
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Zealous – Glmeener
Rogue - og°, Blunt - kegbâo, Dull - veerjme
Innocent – ceemetce/yeskeâmetj
426. Choose the correctly spelt word.
431. Four words are given, out of which only one
(a) knowledge (b) Patner
word is spelt correctly. Choose the correctly
(c) Lisence (d) Neice spelt word.
SSC MTS – 06/08/2019 (Shift-II) (a) logoreah (b) logorhoea
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'knowledge' (c) logorrhea (d) logorhea
(%eeve) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ DSSSB Junior Assistant 25/8/2021 Shift-II
DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer- Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) 'Logorrhea'
Licence - DeefOekeâej, Niece- Yeebpeer, Partner - mebieer/meeLeer~ (ueIegieCekeâ) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW Jele&veer DeMegæ nQ~
432. Select the incorrectly spelt word. Ans : (b) Liesurely keâer mener spelling 'Leisurely' (Oeerjs–
(a) Licenced (b) Aesthetic Oeerjs) nesiee~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Haphazard (d) Chandelier
Irrevocable – Dešue, DeKeC[veerÙe, Plaintiff– DeefYeÙeesieer, Jeeoer~
SSC CGL (Tier-I) –24/08/2021 (Shift-I)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Licenced keâer 439. (a) Lieutenant (b) Leutenant
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Licensed' (Dee%ee (c) Liutenant (d) Lieutinant
KVS PRT 2016-2017
Jeeuee/DeefOekeâej Jeeuee) nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Haphazard - DeJÙeJeefmLele, Aesthetic - meeQoÙe&, Chandelier - Ans. (a) : Ghejes ò eâ ef JekeâuheeW ces mes ef Jekeâuhe (a) lieutenant
Petcej~ (ueesefheäšveWš) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
433. Select the wrongly spelt word. 440. Select the correctly spelt word.
(a) boundary (b) olfactory (a) Roberry (b) Leisure
(c) elementary (d) laboratary (c) Restaurent (d) Meazure
SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-I) SSC CGL (Tier-I) – 12/06/2019 (Shift-II)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) laboratary keâerr Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Leisure'
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'laboratory' (ØeÙeesieMeeuee) (DeJekeâeMe, Keeueer meceÙe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer
nesieer, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Jele&veer DeMegæ nw~
boundary - meercee, olfactory - metbIevesJeeuee, elementary - DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
ØeejefcYekeâ,ØeeLeefcekeâ Robbery - uetš-heeš, Restaurant - nesšue, Measure - ceehe,
434. (a) Lieutenant (b) Psychology hewceevee~
(c) Rapport (d) Leiftenant 441. Select the correctly spelt word.
DSSSB TGT (Library) Exam 21-07-2019 (a) luxery (b) luxry
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Leiftenant keâer (c) lugzury (d) luxury
Jele&veer DeMegæ nw~ efpemekeâer Megæ Jele&veer Lieutenant nw~ DevÙe SSC CGL (Tier-I) – 12/06/2019 (Shift-III)
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Luxury
Lieutenant– ØeefleefveefOe (efJeueeefmelee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
Psychology– ceveesefJe%eeve nw~
Rapport– mecyevOe, Ieefve‰lee 442. Select the INCORRECTLY spelt word.
435. Four words are given, out of which only one (a) laboratery (b) labour
word is spelt correctly. Choose the correctly (c) lantern (d) literature
spelt word. SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-I)
(a) Luminiscene (b) Luminescine
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) laboratery keâerr
(c) Luminesense (d) Luminescence
DSSSB LDC Exam. 25-08-2019 Shift-I Jele& veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'laboratory' (ØeÙeesieMeeuee)
Ans. (d) : Ghejesòeâ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
JeekeäÙe ceW efJekeâuhe (d) Luminescence
Lantern - ueeue šWve
(Ûecekeâ) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe keâer Jele&veer DeMegæ nw~
436. In the given question, four words are given out literature - meeefnlÙe
of which one word is correctly spelt. Choose the labour - ßece
correctly spelt word. 443. Select the wrongly spelt word.
(a) License (b) Lisense
(a) Palliative (b) Representative
(c) Lisence (d) Laisence
(c) Lucretive (d) Productive
DSSSB LDC Exam. 23-08-2019 Shift-I
SSC CHSL (Tier-I) 19/03/2020 (Shift-III)
Ans. (a) : ØeMve ceW efoS efJekeâuhe (a) license (Deveg%eehe$e) keâer
Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe keâer Jele&veer DeMegæ nQ~ Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Lucretive keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'lucrative' (ueeYeØeo) nesieer~
437. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. Choose the DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
correctly spelt word. Palliative: heerÌ[enjCe keâjves Jeeueer Deew<eefOe; Productive :
(a) Leisur (b) Liesure GhepeeT~
(c) Leisure (d) Leissure 444. Select the INCORRECTLY spelt word.
DSSSB LDC Exam 18-08-2019 Shift-III
(a) Syllabi (b) Aggravate
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW 'leisure' (Hegâme&le) keâer Jele&veer Megæ (c) Zoologist (d) Luxurient
nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~ SSC CHSL (Tier-I) 26/10/2020 (Shift-II)
438. (a) Irrevocable (b) Liesurely Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'luxurient' keâerr
(c) Plaintiff (d) All are correct Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'luxuriant' (efJeueemeer) nesieer~
DSSSB- «es[- IV hejer#ee (17-09-2017) DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Syllabi – meejebMe/hee"dÙe›eâce~ Conscientious - F&ceeveoej, efJeJeskeâMeerue
Aggravate – YeÌ[keâevee/Gòesefpele keâjvee~ Ostentatious - efoKeeJee, Dee[cyejer
Zoologist – peerJe efJe%eeveer~ Accommodate - Devegketâue ve keâjvee, meceeÙeesefpele keâjvee
445. Select the INCORRECTLY spelt word. 451. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Liason (b) Magisterial (a) Spiteful (b) Rotational
(c) Maintain (d) Jurist (c) Magnificient (d) Debatable
SSC CHSL (Tier-I) 26/10/2020 (Shift-II) SSC GD 27/01/2023 (Shift-I)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) liason keâerr Jele&veer Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes ‘Magnificient’ keâer Jele&veer
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'liaison' (cesue-peesue) nesieer~ DevÙe DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Magnificent' (Meeveoej/DeeueerMeeve)
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Magisterial - Deoeueleer/ieewjJehetCe&~ Spiteful - És<ehetCe&/õesner
Maintain -mebYeeuevee/yeveeÙes jKevee~ Rotational - IetCee&keâej/DeeJele&veMeerue
Jurist - efJeefOeJesòee/keâevetveefJeo~ Debatable - efJeJeeoemheo
446. In the following question, a word has been 452. Select the INCORRECTLY spelt word.
written in four different ways out of which only (a) Anticipate (b) Calculate
one is correctly spelt. Select the correctly spelt (c) Menipulate (d) Instigate
word.
SSC GD 06/02/2023 (Shift-III)
(a) Livaeble (b) Lieivable
(c) Livable (d) Liveble Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Menipulate' keâer Jele&veer DeMegæ
SSC MTS 9-10-2017 (Shift-II) nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Manipulate' (peesÌ[leesÌ[/nsjHesâj keâjvee)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) livable (jnves nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
ueeÙekeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Anticipate - DeeMee jKevee
447. Select the correctly spelt word. Calculate - ieCevee keâjvee
(a) Luminescent (b) Luminscent Instigate - YeÌ[keâevee
(c) Luminscent (d) Luminascent 453. Select the INCORRECTLY spelt world.
SSC MTS – 20/08/2019 (Shift-III) (a) Naturally (b) Laundry
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) luminescent (c) Maintainance (d) Jeweller
(leeheoerefhle) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ SSC GD 01/02/2023 (Shift-II)
448. Select the correctly spelt word. Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Maintainance' keâer Jele&veer
(a) Lubrisent (b) Lubricant DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Maintenance' (jKe-jKeeJe/mebj#eCe)
(c) Bubrecant (d) Lubricent nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC MTS – 09/08/2019 (Shift-II)
Naturally :- menpe ™he mes/Øeeke=âeflekeâ ™he mes
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) lubricant
Laundry :- OegueeF& Iej
(mvessnkeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Jeweller :- peewnjer
454. Select the wrongly spelt word.
M (a) militant (b) migraine
449. Replace the underlined word in the given (c) midget (d) migrent
sentence with its correctly spelt version. SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-I)
I have been morning the death of my pet dog. Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) migrent keâerr
(a) moruning (b) mourning Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'migrant' (ØeJeemeer) nesieer,
(c) murning (d) merning DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CHSL (Tier-II) 18/11/2024 militant - G«eJeeoer, migraine - DeOekeâheejer, midget - ueIeg,
Ans. (b) : efoÙes ieÙes sentence ceW underline word 'Morning' yeewvee
keâer correct spelling 'Mourning' (efJeueehe keâjvee) nesiee~
455. Choose correctly spelt word :
450. Select the INCORRECTLY spelt word. (a) Monotonuous (b) Monotonous
(a) Conscientious (b) Ostentatious (c) Monotonauos (d) Monatonous
(c) Accommodate (d) Mischievious
Rajasthan High Court Civil Judge 2021
SSC CGL 18/09/2024 (Shift-I)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) 'Monotonous'
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Mischievious
keâer Jele&veer DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer Mischievous (GheõJeer, (veerjme) keâer spelling Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW spelling DeMegæ
og°) nesieer~ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw- nQ~
456. Detect the mis-spelt word from the given 463. (a) Moverik (b) Assistant
options. (c) Affluent (d) Excursion
(a) bereaved (b) bemused DSSSB- «es[- III hejer#ee (24-09-2017)
(c) bestow (d) begining
DSSSB TGT (Hindi) Exam 28/08/2018 Shift-II Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) 'Moverik' keâer Jele&veer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) begining keâer DeMegæ nQ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer (Maverick) (efJeõesner) nesieer~ DevÙe
Jele&veer DeMegæ nw~ mener Jele&veer-Beginning (Meg™Deele keâjvee) nesieer~ efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nQ~ Assistant – meneÙekeâ, Affluent –
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ mece=æ, Excursion – heÙe&šve
457. 464. (a) Miserable (b) Misdemeanour
(a) Momantous (b) Fragrant (c) Miscreant (d) Mischievious
(c) Facilitate (d) Industrious DSSSB- mšs vees «eeheâj hejer#ee (27-07-2014)
DSSSB TGT (English) Exam 02/09/2018 Ans : (d) Mischievious keâer mener spelling 'Mischievous –
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Momantous keâer og<š, neefveØeo~ Misdemeanour – Kejeye DeeÛejCe, og<keâce&,
Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer Momentous (meyemes Dence) Miserable – oÙeveerÙe, DeYeeiee, Miscreant – heeKeb[er, efJeOeceea~
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 465. (a) minate (b) minite
DevÙe efJekeâuheeW kesâ DeLe&- (c) minut (d) minute
Facilitate - megefJeOeepevekeâ, Industrious - cesnveleer, Fragrant - KVS PRT 13/02/2011
megiebefOele Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) MINUTE keâer
458. In the given question, four words are given out Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
of which one word is correctly spelt. Choose the
correctly spelt word. 466. (a) Simpal (b) Bannar
(a) Medievel (b) Medival (c) Pattren (d) Modern
(c) Medeival (d) Medieval UPSSSC JE Exam 27/12/2015
DSSSB LDC Exam. 23-08-2019 Shift-I Ans: (d) efoÙes ngS Ûeejes MeyoeW keâer Jele&efveÙeeW ceW kesâJeue efJekeâuhe
Ans. (d) : ØeMve ceW efoS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (d) Medieval - (d) ceW efoÙes ieÙes Meyo Modern (DeeOegefvekeâ) keâer Jele&veer Megæ nw
ceOÙekeâeueerve keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~ DevÙe efJekeâuhe (a) simple kesâ mLeeve hej simpal ieuele nw efJekeâuhe
459. In the given question, four words are given out (b) ceW Banner kesâ mLeeve hej Bannar leLee efJekeâuhe (d) ceW
of which one words is correctly spelt. Choose Pattern kesâ mLeeve hej Pattren ieuele nw~
the correctly spelt word.
(a) Mirorred (b) Mirrorred 467. Select the correctly spelt word.
(c) Mirored (d) Mirrored (a) momentery (b) mommentary
DSSSB PRT 23/03/2022 (Shift-III) (c) momentory (d) momentary
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Mirrored SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-I)
(Øeefleefyebye [euevee) keâer Jele&veer MegÉ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Ans. (d) : Ghejes ò eâ ef JekeâuheeW ceW mes ef Jekeâuhe (d) momentary
DeMegæ nw~ ( #eef Cekeâ) keâer Jele& v eer Meg æ nw ~ DevÙe ef
J ekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
460. In the given question, four words are given out 468. Select the misspelled word.
of which one word is correctly spelt. Choose the (a) magnificient (b) mediocre
correctly spelt word. (c) millionaire (d) miraculous
(a) Mimesiss (b) Mimesis SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-II)
(c) Memesis (d) Mimessis
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) magnificient
DSSSB PRT 16/03/2022 (Shift-II)
keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'magnificent' (Meeveoej)
Ans. (b) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Mimesis
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(DevegkeâjCe) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
mediocre - Deewmele opex keâe meeOeejCe
461. (a) Magnificient (b) Magnificent
(c) Magneficient (d) Megnifecient millionaire - ueKeheefle
KVS TGT NER 2017 miraculous - ÛecelkeâejhetCe&
Ans. (b) : GheÙeg&òeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Magnificent 469. Select the correctly spelt word.
(Meeveoej) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) mantion (b) mentoin
462. (a) Millonare (b) Millionaire (c) mension (d) mention
(c) Millionare (d) Millonaire SSC CGL (Tier-I) – 13/06/2019 (Shift-II)
KVS PGT Computer Science 11/12/2017 Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'mention'
Ans. (b) : GheÙeg&òeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) millionaire (GuuesKe keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
(keâjes[Ì heefle) keâer Jele&veer Megæ nesieer DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ DeMegæ nw~
470. Select the correctly spelt word. Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) menifestation
(a) manipulate (b) menipulate keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'manifestation'
(c) manepulate (d) manipulete (Iees<eCee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CGL (Tier-I) – 11/06/2019 (Shift-III) Eradication – Gvcetueve; Regularization – efveÙeceve~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'manipulate'
477. Select the word with the INCORRECT
(nsjHesâj keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer spelling.
DeMegæ nw~ (a) Medetative (b) Appended
471. Select the correctly spelt word. (c) Apprehansive (d) Pensive
(a) maintainence (b) maintenence SSC CHSL (Tier-I) 18/03/2020 (Shift-II)
(c) maintenance (d) mentainance Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) medetative keâerr
SSC CGL (Tier-I) – 10/06/2019 (Shift-I) Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'meditative' (OÙesÙe) nesieer~
DSSB LDC Exam 23/08/2019 (shift-I) DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) maintenance Appended - mebueive
(jKejKeeJe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Apprehensive - YeÙeYeerle
472. Select the wrongly spelt word. Pensive - efÛeblee«emle
(a) megre (b) meadow 478. In the following question, a word has been
(c) matter (d) measure written in four different ways out of which only
SSC CGL (Tier-I) – 06/06/2019 (Shift-II) one is correctly spelt. Select the correctly spelt
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) megre keâerr Jele&veer word.
(a) Micsellaneous (b) Miscelaneous
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'meagre' (keâceer) nesieer~ DevÙe
(c) Miscelanious (d) Miscellaneous
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw SSC MTS 11-10-2017 (Shift-III)
473. Select the INCORRECTLY spelt word. DSSB Junior Assistant 28/08/2021 (shift-II)
(a) ridiculous (b) mischivious Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'miscellaneous'
(c) humorous (d) mysterious (efJeefJeOe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-I)
479. In the following question, a word has been
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'mischivious' keâerr written in four different ways out of which only
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'mischievous' (Mejejleer) one is correctly spelt. Select the correctly spelt
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw word.
ridiculous - nemÙeemheo (a) Maintane (b) Maintain
(c) Muntain (d) Maintein
humorous - nemÙehetCe&
SSC MTS 11-10-2017 (Shift-III)
mysterious - jnmÙeceÙe
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) maintain
474. Select the correctly spelt word. (cejccele keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
(a) Manegeable (b) Managable DeMegæ nw~
(c) Manageble (d) Manageable
480. Choose the correctly spelt word.
SSC CHSL (Tier-I) –11/07/2019 (Shift-I)
(a) Jelousy (b) Corupt
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) manageable (c) Intrest (d) Miniature
(efveÙev$eCeerÙe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ SSC MTS – 06/08/2019 (Shift-I)
475. Select the INCORRECTLY spelt word. Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'miniature'
(a) Immediate (b) Amass (ueIeg,Úesše) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) Messanger (d) Massage Jealousy - F&<Ùee&, peueve, Corrupt - Yeü°, Interest - yÙeepe,
SSC CHSL (Tier-I) 16/10/2020 (Shift-I) ®efÛe~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) messanger keâerr 481. Select the correctly spelt word.
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'messenger' (mebosMe Jeenkeâ) (a) Maintnance (b) Medieual
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Millenium (d) Moustache
Immediate - lelkeâeue, Amass - Skeâ$e keâjvee, Massage - SSC MTS – 14/08/2019 (Shift-III)
ceeefueMe Ans. (d) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'moustache'
476. Select the wrongly spelt word.
(cetBÚ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) Eradication (b) Manipulation DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer-
(c) Menifestation (d) Regularization Maintenance– jKe-jKeeJe, Medieval– ceOÙekeâeue,
SSC CHSL (Tier-I) 19/03/2020 (Shift-III) Millennium– menœeeyoer
482. Select the correctly spelt word. 488. From among the words given in bold, select the
(a) Modern (b) Moddern incorrectly spelt word in the following sentence.
(c) Modrran (d) Modren The Imitations of Horace raise issues of
SSC MTS – 09/08/2019 (Shift-III) political nautrality, partisanship and moral
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) modern satire and as such are key texts of the Augustan
age.
(DeeOegefvekeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) satire (b) partisanship
483. Select the correctly spelt word. (c) Augustan (d) nautrality
(a) Mathmetics (b) Mathamatics SSC CHSL 27.05.2022 Shift-III
(c) Mathametics (d) Mathematics
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Nautrality' keâer Jele&veer DeMegæ
SSC GD – 18/02/2019 (Shift-II)
KVS-PRT-20/06/2017
nw ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Neutrality' (lešmLelee/efve<he#elee) nesieer~
DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) mathematics
satire - JÙebiÙe/Gheneme
(ieefCele) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Partisanship - he#eheele/YesoYeeJe
484. Select the correctly spelt word.
(a) Milennium (b) Millenium Augustan - meJe&ßes‰/(Deb«espeer meeefnlÙe keâe Skeâ keâeue)
(c) Millenniumm (d) Millennium 489. Select the most appropriate spelling that can
KVS-TGT-20/06/2014 substitute the underlined word in the given
SSC GD – 11/02/2019 (Shift-II) sentence.
We love to play with our neighboar's children
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) millennium (npeej
(a) neighbours (b) naighbour's
Je<e& ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (c) neighboars (d) neighbour's
SSC CHSL 30.05.2022 Shift-I
N Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'neighboars' keâer Jele&veer DeMegæ
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Neighbour's' (heÌ[esmeer kesâ) nesieer, peyeefkeâ
485. Select the INCORRCTLY spelt word in the DevÙe efJekeâuheeW ceW oer ieÙeer Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~
given sentence.
Educational technology has become a necesity 490. Four words are given, out of which only one
if one desires excellent output. word is spelt correctly. Choose the correctly
(a) Necesity (b) Technology spelt word.
(c) Excellent (d) Educational (a) NARCISISM (b) NARCICISSM
SSC CGL 17/09/2024 (Shift-III) (c) NARCISSISM (d) NARSICISM
DSSSB Junior Assistant 21/8/2021 Shift-II
Ans. (a) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW 'necesity' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'necessity' (DeeJeMÙekeâlee) nesieer~ peyeefkeâ DevÙe Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) 'Narcissism'
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (Deelceceesn) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
491. Select the wrongly spelt word.
486. Choose the incorrectly spelt word.
(a) Nervous (b) Never
(a) Neweset (b) Drape
(c) Nature (d) Nuetral
(c) Vibe (d) Surround
SSC Sel. Post Phase-VIII (M.L.) 09.11.2020 (Shift-III)
SSC MTS 04/05/2023 (Shift-II)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Nuetral' keâer
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Neweset' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Newest' (veJeervelece/Deveghetjkeâ) nesieer, peyeefkeâ Jele&veer DeMegæ nw, Dele: Fmekeâer Megæ Jele&veer 'neutral' (lešmLe)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Nervous- yesÛewve
Drape - šeBievee/{eBkeâvee
Never- keâYeer veneR
Vibe - DevegYetefle
Nature- mJeYeeJe
Surround - Iesjvee/heefjJe=òe keâjvee
492. Select the misspelt word.
487. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Niece (b) Father (a) ingenuity (b) committee
(c) Nefew (d) Uncle (c) jeopardy (d) neglegible
SSC CGL (Tier-I) 17/07/2023 (Shift-II) SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-II)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Nefew' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) neglegible keâerr
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'nephew' (Yeleerpee/Yeebpee) nesieer, peyeefkeâ DevÙe Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'negligible' (veieCÙe, yengle
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ keâce) nesieer, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Niece - Yeleerpeer/Yeebpeer ingenuity - mejuelee
Father - efhelee committee - keâcesšer/mebie"ve
Uncle - ÛeeÛee jeopardy - Keleje/mebosn
Direction (493-493): In each group of words Nerve- veme
given below only one word is spelt correctly. Choose Neglect- Ghes#ee
the one.
Negative- vekeâejelcekeâ
493. (a) Nutritous (b) Nutrishus
(c) Nutritius (d) Nutritious 499. Select the wrongly spelt word.
KVS TGT NER 2017 (a) Molestation (b) Combination
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Nutritious (c) Navigetion (d) Condonation
SSC CHSL (Tier-I) 19/03/2020 (Shift-I)
(heewef°keâ) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) navigetion keâerr
494. Select the wrongly spelt word.
(a) notification (b) necessity Jele& veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Navigation' (heLe ØeoMe&ve
(c) negociation (d) negligence nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CGL (Tier-I) – 07/06/2019 (Shift-I) Molestation - GlheerÌ[ve, Combination - cesue-efceueehe,
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) negociation keâerr Condonation - #eceeoeve
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Negotiation' (mecePeewlee) 500. Choose the correctly spelt word.
nesieer~ (a) Noticable (b) Nauticable
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Noticeable (d) Noteceable
Negligence - ueehejJeener SSC MTS – 06/08/2019 (Shift-III)
Necessity - DeeJeMÙekeâlee Ans. (c) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'noticeable'
Notification - DeefOemetÛevee (GuuesKeveerÙe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
495. Select the wrongly spelt word. 501. Select the correctly spelt word.
(a) negligible (b) nuisance (a) Newclear (b) Nuclere
(c) noticable (d) neighbouring (c) Neuclear (d) Nuclear
SSC CGL (Tier-I) – 07/06/2019 (Shift-II) SSC MTS – 22/08/2019 (Shift-III)
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) noticable keâerr Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'nuclear'
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'noticeable' (GuuesKeveerÙe) (veeefYekeâerÙe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
nesieer DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 502. Select the correctly spelt word.
Negligible - veieCÙe/legÛÚ (a) Ninetteen (b) Nineteen
Nuisance - hejsMeeveer/yeebOee (c) Ninteen (d) Ninneteen
SSC MTS – 21/08/2019 (Shift-II)
Neighbouring - heÌ[esmeer
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'nineteen' keâerr
496. Select the correctly spelt word.
(a) necassery (b) nesessary Jele& veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) necessary (d) necessery 503. Select the correctly spelt word.
SSC CHSL (Tier-I) –10/07/2019 (Shift-III) (a) Nocturenal (b) Nocturnal
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) necessary (c) Nocternal (d) Nocturnel
(DeeJeMÙekeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ SSC MTS – 20/08/2019 (Shift-II)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) nocturnal
497. Select the wrongly spelt word.
(a) Neither (b) Nibble (efveMeeÛej) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) Nightingale (d) Ninteenth 504. Select the correctly spelt word.
SSC CHSL (Tier-I) –04/07/2019 (Shift-I) (a) Priorety (b) Jelous
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) ninteenth keâerr (c) Disgise (d) Nourish
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'nineteenth' (GVeermeJeeb) SSC MTS – 14/08/2019 (Shift-I)
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) nourish (heeueve
Nightingale- yegueyegue hees<eCe keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
Neither- ve lees nw ~
Nibble- kegâlejvee DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer-
498. Select the wrongly spelt word. Priority - JejerÙelee~
(a) nerve (b) neglect Jealous - F&<Ùee&ueg, hejsMeeve Ùee ›egâæ~
(c) negative (d) nerveous Disguise - Ú©eJesMe, mJeeBie~
SSC CHSL (Tier-I) –03/07/2019 (Shift-III) 505. Choose the correctly spelt word.
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) nerveous keâerr (a) Peirce (b) Necessary
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'nervous' (yesÛewve) nesieer~ (c) Noticeing (d) Permmit
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC MTS – 07/08/2019 (Shift-III)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) necessary (a) Occasionally (b) Occassionally
(DeeJeMÙekeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ (c) Occassionaly (d) Occasionaly
nw~ DSSSB LDC Exam. 23-08-2019 Shift-II
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) Occasionally -
Pierce - ØeJesMe keâjvee (keâYeer
-keâYeer) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
Noticing - OÙeeve osvee nQ ~
Permit - ØeJesMe 511. (a) Obnoxiouse (b) Obnoxious
(c) Obnouxious (d) Obnoxeous
KVS LDC 2015
O Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Obnoxious
(efIeveewvee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
506. Identify the INCORRECTLY spelt word from
the given options. 512. Select the incorrectly spelt word.
(a) Sieve (b) Heave (a) Ascetic (b) Boasting
(c) Weave (d) Obssess (c) Overide (d) Evidence
SSC CGL (Tier-I) 24/07/2023 (Shift-III) SSC CGL (Tier-I) –24/08/2021 (Shift-I)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'obssess' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) overide keâer Jele&veer
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'obsess' (Demekeäle, efoceeie ceW Iej keâj uesvee/Jence DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'override' (kegâÛeue osvee/jö keâjvee)
yevee uesvee) nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Sieve - Ûeueveer/Úevevee Boasting - [eRie ceejvee, Evidence - ØeceeCe, Ascetic - lehemJeer
Heave - GYeeÌ[/Gòeesueve 513. Select the wrongly spelt word.
Weave - yegvevee/efnueevee (a) difficult (b) supporting
507. Select the INCORRECTLY spelt word. (c) optsion (d) easier
(a) Persistent (b) Repetition SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-I)
(c) Overwelming (d) Audacious Ans. (c) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes ef Jekeâuhe (c) optsion keâerr
SSC CHSL (Tier-I) 04/08/2023 (Shift-III) Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'option' (efJekeâuhe) nesieer,
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Overwelming' keâer Jele&veer DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Overwhelming' (DeheefjneÙe&/oyeeves difficult - keâef"ve, supporting - meneÙekeâ, easier - Deemeeve
Jeeuee) nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 514. Select the misspelled word.
Persistent - ÂÌ{/n"er (a) ommission (b) occurred
Repetition - DeeJe=efòe/ognjeJe (c) accommodate (d) oppressed
Audacious - meenmeer/{er" SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-II)
508. Four words are given, out of which only one Ans. (a) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) ommission keâerr
word is spelt correctly. Choose the correctly Jele& v eer DeMeg æ nw ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer omission (efJeueesheve) nesieer,
spelt word. DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(a) obstinate (b) obstanate occurred - Ieefšle ngDee, accommodate - meceeÙeesefpele,
(c) obstenate (d) obstanete
oppressed - oyee ngDee
DSSSB PRT 27/03/2022 (Shift-III)
515. Select the correctly spelt word.
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) obstinate
(a) omelette (b) omelete
(efpeöer/n"er) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
(c) omelate (d) omlate
nw~
SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-I)
509. In the given question, four words are given out
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'omelette' keâerr
of which one word is correctly spelt. Choose the
correctly spelt word. Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) Ocurrence (b) Occurrance 516. Select the INCORRECTLY spelt word.
(c) Occurence (d) Occurrence (a) violence (b) fierce
DSSSB LDC Exam 17-08-2019 Shift-III (c) resemblance (d) occassion
DSSSB Juior Assistant 28-08-2021 Shift-II SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-II)
Ans. (d) : efoS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (d) Occurrence - (Iešvee) Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) occassion keâerr
keâer Jele&veer mener nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nQ~ Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'occasion' (DeJemej) nesieer~
510. In the given question, four words are given out DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
of which one word is correctly spelt. Choose the
correctly spelt word. violence - efnbmee, fierce - G«e, Yeer<eCe, resemblance-meceevelee
517. Select the wrongly spelt word. 523. Select the correctly spelt word.
(a) Opulence (b) Oppression (a) Occation (b) Occassion
(c) Oppurtunity (d) Opposition (c) Occasion (d) Ocassion
SSC CHSL (Tier-I) –11/07/2019 (Shift-II) SSC GD – 14/02/2019 (Shift-II)
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) oppurtunity keâerr Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) occasion
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'opportunity' (DeJemej) (DeJemej) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Opulence- mece=efæ, Oppression- oceve, Opposition- efJehejerle
518. Select the correctly spelt word.
P
(a) oppertunity (b) opportunity 524. Select the correct spelling to fill in the blank.
(c) oppurtunity (d) oportunity When numerous ideas are presented in a
SSC CHSL (Tier-I) –08/07/2019 (Shift-I) historical context, more than mere ______ can
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) opportunity be seen.
(DeJemej) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) paralialism (b) parallelism
(c) parollelism (d) paralelism
519. Choose the correctly spelt word.
SSC CGL 18/09/2024 (Shift-II)
(a) obbstacle (b) Obctacle
(c) Obstacal (d) Obstacle Ans. (b) : Ghejesòeâ sentence kesâ YeeJe kesâ Devegmeej efjòeâ mLeeve ceW
SSC MTS – 08/08/2019 (Shift-I) Jekeâuhe (b) parallelism (meceevelee, Dece™helee) Yeje peeÙesiee~
ef
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) obstacle DevÙe efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~
(DeJejesOe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ 525. Select the INCORRECTLY spelt word.
520. Select the correctly spelt word. (a) Exceed (b) Proceed
(a) Occassion (b) Ommision (c) Succeed (d) Preceed
(c) Occurrence (d) Occupasion SSC CGL 12/09/2024 (Shift-I)
SSC MTS – 19/08/2019 (Shift-II) Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Preceed keâer Jele&veer
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'occurrence' DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer Precede (yesnlej nesvee, Deeies nesvee)
(Iešvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW kesâ MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw–
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- Exceed – yeÌ{vee, DeefOekeâ nesvee
Occasion - DeJemej~ Succeed – meHeâue nesvee
Omission - ueeshe, efceševee~ Proceed – Deeies yeÌ{vee
Occupation - JÙeJemeeÙe~
526. Select the wrongly spelt word.
521. Select the correctly spelt word. (a) Activity (b) Protesion
(a) Godess (b) Villian (c) Inactivity (d) Unshielded
(c) Obedient (d) Truely
SSC MTS 19/05/2023 (Shift-III)
SSC MTS – 16/08/2019 (Shift-II)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes ‘protesion’keâer Jele&veer DeMegæ
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'obedient'
(Dee%eekeâejer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'protection' (megj#ee/mebj#eCe) nesieer, peyeefkeâ
nw~ efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Goddess - osJeer Activity – ieefleefJeefOe/meef›eâÙelee
Villain - KeueveeÙekeâ Inactivity – efveef<›eâÙelee
Truly - meÛecegÛe Unshielded – j#eenerve
522. Choose the correctly spelt word. 527. Choose the INCORRECTLY Spelt word.
(a) Knoledge (b) Jealusy (a) Falcon (b) Tailor
(c) Odour (d) Langauge (c) Talon (d) Palour
SSC MTS – 07/08/2019 (Shift-III) SSC GD 31/01/2023 (Shift-II)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'odour' (iebOe) keâerr Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Palour' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'parlor' (oMe&ve-ie=n) nesieer~ peyeefkeâ DevÙe
DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer- efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
knowledge - %eeve Falcon - yee]pe
Jealousy - F&<Ùee&/peueve Tailor - opeea/efmeueeF& keâjvee
language - Yee<ee~ Talon - veeKetve/efškeâš
528. Select the correctly spelt word. 533. Choose the incorrectly spelt word.
(a) Permeate (b) Pention (a) Prepaer (b) Mushy
(c) Persuacion (d) Permision (c) Busiest (d) Matter
DSSSB TGT (Computer Science) Exam. 25/06/2023 Shift-II SSC CHSL (Tier-I) 17/03/2023 (Shift-IV)
Ans.(a): efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) ‘Permeate’ (Ûetvee, Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Prepaer' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
efjmevee) keâer spelling mener nw, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer mener Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Prepare' (lewÙeej keâjvee/lewÙeej) nesieer, peyeefkeâ
spelling nw– DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Pension – heWMeve Mushy - YeeJegkeâ/efheueefheuee
Persuasion – DevegveÙe/Øeeslmeenve Busiest - meyemes DeefOekeâ JÙemle (Busy keâe Superlative degree)
Permission – Devegceefle Matter - ceeceuee/heoeLe&
529. Select the INCORRECTLY spelt word. 534. In the given question, four words are given out
(a) Passage (b) Pancake of which one word is correctly spelt. Choose the
(c) Pasion (d) Modern correctly spelt word.
SSC GD 12/01/2023 (Shift-II) (a) Pictureasque (b) Picturesque
(c) Pictureske (d) Picturesck
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Pasion' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ DSSSB PRT 25/03/2022 (Shift-I)
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Passion' (pegvetve/Glmeen) nesieer, peyeefkeâ DevÙe Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Picturesque
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (Øeke=âefleceveesnj) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Passage - ceeie&/DeJelejCe,
535. Four words are given, out of which only one
Pancake - efšefkeâÙee/hetjer word is spelt incorrectly. Choose the
Modern - DeeOegefvekeâ/veJeerve incorrectly spelt word.
530. Select the INCORRECTLY spelt word. (a) phenomena (b) plausible
(a) Maladjusted (b) Stakeholder (c) pragmatic (d) perasive
(c) Permenent (d) Longitude DSSSB PRT 29/03/2022 (Shift-II)
SSC GD 10/01/2023 (Shift-I) Ans. (d) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) "Perasive" keâer
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'permenent' keâer Jele&veer DeMegæ Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Perceive (mecePeevee) nw~ DevÙe
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Permanent' (mLeeÙeer) nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Phenomena - ØelÙe#e Jemleg
Plausible - melÙeeYeemeer/meÛÛee/ØeMebmeveerÙe
Maladjusted - Demeceeve
Pragmatic - JÙeJeneefjkeâ
Stakeholder - efnleOeejkeâ/oeJesoejer
Longitude - osMeevlej 536. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. Choose the
531. Identity the correct spelling of the underlined correctly spelt word.
word. (a) Pscychology (b) Psycollogy
It is considered a great phenamina in the field (c) Pcychollogy (d) Psychology
of economics. DSSSB PRT 20/03/2022 (Shift-I)
(a) phynamena (b) fenomena Ans. (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Psychology
(c) phinomina (d) phenomena
(ceveesefJe%eeve) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) 03/08/2023 (Shift-II)
537. Four words are given, out of which only one
Ans. (d) : Ghejesòeâ JeekeäÙe kesâ underlined word 'phenamena' word is spelt correctly. Choose the correctly
keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'phenomena' spelt word.
(ØeefleYeeme/ØelÙe#e Jemleg) nesieer, peesefkeâ efJekeâuhe (d) ceW oer ieÙeer nw~ (a) prevericate (b) prevariscate
532. Choose the correctly spelt word. (c) prevaricate (d) pervaricate
(a) TEMPORERY (b) CAMOFLAGUE DSSSB PRT 29/03/2022 (Shift-III)
(c) PSEUDONYM (d) TABBOO Ans. (c) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) prevaricate
SSC CHSL (Tier-I) 20/03/2023 (Shift-I) (Úuekeâheš keâjvee) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes "Pseudonym" (Úodce veece) DeMegæ nw~
keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ efJekeâuhe ceW efoÙes ieÙes DevÙe MeyoeW keâer 538. Four words are given, out of which only one
Jele&veer DeMegæ nw~ Fvekeâer Megæ Jele&veer efvecve nw- word is spelt correctly. Choose the correctly
spelt word.
Temporary - DemLeeÙeer
(a) prescient (b) precient
Camouflage - ÚueeJejCe (c) presciant (d) presient
Taboo - efve<esOe/cevee keâjvee DSSSB PRT 29/03/2022 (Shift-I)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) prescient (YeefJe<Ùe Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'prominent' (Øeefmeæ/cenòJehetCe&)
%eeveer/hetJe& %eeve jKeves Jeeuee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ
Jele&veer DeMegæ nw~ nw~ Dele: efJekeâuhe (b) mener Gòej nw~
539. Four words are given, out of which only one 545. Select the correctly spelt word.
word is spelt correctly. Choose the correctly (a) Envisaige (b) Psychologist
spelt word. (c) Emergense (d) Trancition
(a) propriety (b) propreity SSC MTS-13/07/2022 Shift-I
(c) proprety (d) propariety
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Psychologist' (ceveesefJe%eeveer)
KVS PRT 13/02/2011
DSSB PRT-29/03/2022 keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DSSB PRT-21/03/2022 (shift-II) Fvekeâer Megæ Jele&veer efvecve nw-
DSSSB PRT 30/03/2022 (Shift-I) Envisage - heefjkeâuhevee keâjvee
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) propriety Emergence - GodYeJe/yeefnie&ceve
(DeewefÛelÙe) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Transition - meb›eâceCe/heefjJele&ve keâeue
540. In the given question, four words are given out 546. Select the INCORRECTLY spelt word.
of which one word is correctly spelt. Choose the (a) Perterb (b) Perceive
correctly spelt word. (c) Pigeon (d) Passive
(a) Prescious (b) Precious SSC MTS-05/07/2022 Shift-I
(c) Pressous (d) Presious
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'perterb' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DSSSB PRT 24/03/2022 (Shift-III)
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'perturb' (yesÛewve keâjvee) nesieer, peyeefkeâ DevÙe
Ans. (b) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Precious
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(keâerceleer/Deveceesue) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Perceive - mecePevee/cenmetme keâjvee
DeMegæ nw~
Pigeon - keâyetlej/Yeesuee Deeoceer/keâvÙee
541. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. Choose the Passive - efveef<›eâÙe
correctly spelt word. 547. Select the correctly spelt word.
(a) Privilege (b) Priviledge (a) Bezarre (b) Infatuaition
(c) Privilage (d) Privelege (c) Fortiunate (d) Perfection
DSSSB PRT 07/03/2022 (Shift-III) SSC MTS-05/07/2022 Shift-III
SSC CGL - Tier-I 11/06/2019 (shift-I) Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'perfection' (hetCe&lee/ØeJeerCelee)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Privilege keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(efJeMes<eeefOekeâej) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Fvekeâer Megæ Jele&veer efvecve nw-
542. In the given question, four words are given out Bizarre - efJeefÛe$e
of which one word is correctly spelt. Choose the Infatuation - Deemeefòeâ/cegiOelee
correctly spelt word.
(a) Phoenix (b) Phinix Fortunate - YeeiÙeMeeueer/MegYe
(c) Pheenix (d) Feenix 548. Select the incorrectly spelt word.
DSSSB PRT 07/03/2022 (Shift-III) (a) Believe (b) Conscious
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Phoenix (c) Previlege (d) Discipline
(DeÛebYee/DehetJe& JÙeefòeâ) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer SSC CHSL 27.05.2022 Shift-III
DeMegæ nw~ Ans. (c) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes 'Previlege' keâer Jele& v eer DeMegæ
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'privilege' (efJeMes<eeefOekeâej/megefJeOee) nesieer,
543. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. Choose peyeef keâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
the correctly spelt word. Believe - efJeÕeeme keâjvee
(a) Pinnecle (b) Pinacle Conscious - meÛesle/peeie™keâ
(c) Pinnacle (d) Pinnacel Discipline - DevegMeemeve/DeelcemebÙece
DSSSB PRT 24/03/2022 (Shift-I)
549. From among the words given in bold, select the
Ans. (c) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Pinnacle' INCORRECTLY spelt word in the following
(efMeKej) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ sentence.
544. Select the correctly spelt word. Almost all the governors of Bengal strongly
(a) Promenant (b) Prominent resented the special privileges enjoyed by
(c) Promneant (d) Prominant English company as it meant a huge loss to the
SSC MTS-05/07/2022 Shift-II provinciel exchequer.
(a) provinciel (b) privileges Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Plagierist' keâerr
(c) exchequer (d) resented Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'plagiorist' (meeefneflÙekeâ Ûeesjer)
SSC CHSL 26.05.2022 Shift-III nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nQ~
Ans. (a) : Ghejesòeâ JeekeäÙe kesâ underlined word ceW mes Centenarian – meew Je<e& keâer DeJemLee keâe ceveg<Ùe, Allergy – Suepeea
'provinciel' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer (ØelÙetpe&lee), Declaration – Iees<eCee~
'provincial' (ØeeosefMekeâ/mLeeveerÙe) nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer 555. In the given question, four words are given out
Jele&veer Megæ nw~ of which one word is correctly spelt. Choose the
Privileges - efJeMes<eeefOekeâej/megefJeOee correctly spelt word.
Exchequer - jepekeâes<e/Kepeevee (a) Personel (b) Parsonel
(c) Personnel (d) Persnal
Resented - efJejesOe/›eâesOe keâjvee
DSSSB LDC Exam. 23-08-2019 Shift-II
550. Select the wrongly spelt word. Ans. (c) : ØeMve ceW efoS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) Personnel -
(a) Plantain (b) Platinum
(c) Plataue (d) Plaque
(keâce& Ûeejer Jeie&) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
SSC CGL (Tier-II) 08.08.2022 Shift-II 556. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. Choose the
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes ' Plataue' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ correctly spelt word.
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'plateau' (he"ej/GÛÛeYetefce) nesieer, peyeefkeâ DevÙe (a) Preacede (b) Preceade
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Precede (d) Preceede
Plantain - kesâuee (hesÌ[)], Platinum - huewefšvece (Oeeleg) DSSSB LDC Exam. 23-08-2019 Shift-II
Plaque - heóer/Heâuekeâ Ans. (c) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) precede - (Deeies
551. Four words are given, out of which only three keâjvee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
words are spelt correctly. Choose the one spelt 557. Four words are given, out of which only one
incorrectly. word is spelt correctly. Choose the correctly
(a) propriety (b) synthesize spelt word.
(c) timorous (d) supplant (a) Plenipotentiary (b) Plenpoteniary
DSSSB PRT 26/03/2022 (Shift-II) (c) Plentpoteniary (d) Plenpotentiary
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Propriety keâer DSSSB Junior Assistant 31/8/2021 Shift-II
Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer property (mecheefòe) nesieer DevÙe Ans. (a) : ØeMve ceW efoS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a)
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Plenipotentiary' (meeefOekeâej) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe
Synthesize – mebMues<eCe Demebiele nQ~
Timorous – [jheeskeâ 558. Four words are given, out of which only one
word is spelt correctly. Choose the correctly
Supplant – GKeeÌ[vee/nševee
spelt word.
552. Select the correct spelling : (a) playwrite (b) playwright
(a) Pulvarise (b) Diegnostic (c) playwhrite (d) playright
(c) Systemetic (d) Pronunciation DSSSB Junior Assistant 25/8/2021 Shift-II
DSSSB- TGT/PGT keâchÙetšj meeFbme hejer#ee (21-06-2017) Ans. (b) : ØeMve ceW efoS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) 'playwright'
Ans : (d) The correct spelt word is option (d) (veeškeâkeâej) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
pronunciation (GÛÛeejCe)~ efJekeâuhe (a) (b) Je (c) kesâ correct 559. Four words are given, out of which only one
spelt word – word is spelt correctly. Choose the correctly
Pulvarise – Pulverise (heermevee, ÛetCe& keâjvee) spelt word.
Systemetic – systematic (JÙeJeefmLele) (a) Potpourri (b) Poutpourri
(c) Potpouri (d) Poutporri
Diegnostic – Diagnostic (vewoeefvekeâ)
DSSSB Junior Assistant 25/8/2021 Shift-III
553. Choose the word which is not spelt correctly.
Ans. (a) : ØeMve ceW efoS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) 'Potpourri'
(a) atmosphere (b) rectangular
(c) procidure (d) knowledge (Meg<keâ Delej) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
DSSSB- ueesJej ef[Jeerpeve keäueke&â (16-11-2014) 560. Four words are given, out of which only one
word is spelt correctly. Choose the correctly
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW Procidure (Øeef›eâÙee) keâerr Jele&veer spelt word.
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Procedure' nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW (a) Prospecience (b) Prospicience
keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Prospicence (d) Prospisience
DSSSB Junior Assistant 21/8/2021 Shift-III
554. (a) Centenarian (b) Allergy
(c) Plagierist (d) Declaration Ans. (b) : ØeMve ceW efoS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) 'Prospicience'
DSSSB- «es[- III hejer#ee (24-09-2017) (mece=efæ) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nQ~
In each of the following groups of words only one 567. Select the INCORRECTLY spelt word.
word has been correctly spelt. Identify the correct (a) Palace (b) Peddle
one. (c) Pecket (d) Paint
561. (a) Pathetic (b) Pethatic SSC Constable GD-01/12/2021 Shift-I
(c) Pathatic (d) Pathtic Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW 'Pecket' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
KVS PRT (Music) 2016 Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Packet' (heesšueer) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW ceW efoÙes
Ans. (a) : GheÙeg&keäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Pathetic ieÙes MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(oÙeveerÙe) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Palace - cenue/jepeYeJeve
562. Choose the word which is not spelt correctly. Peddle - lebie keâjvee/Hesâjer ueieevee
(a) atmosphere (b) rectangular
Paint - jbie/ueshe
(c) procidure (d) knowledge
DSSSB- ueesJej ef[Jeerpeve keäueke&â (16-11-2014) 568. Select the incorrectly spelt word.
(a) Possesions (b) Irritation
Ans. (c) : GheÙeg&keäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Procidure' keâer (c) Invitation (d) Protection
Jele&veer DeMegæ nQ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Procedure (Øeef›eâÙee) nw~ SSC CHSL (Tier-I) –05/08/2021 (Shift-I)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nQ~ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Possesions keâer
Atmosphere – JeeÙegceb[ue, Jele&veer DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Possessions' (DeefOekeâej)
rectangular – DeeÙeleekeâej, nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
knowledge – %eeve, Invitation - efveceb$eCe, Protection - megj#ee, Irritation - efÛeÌ{~
Directions (Question 563): In each of these questions, 569. Select the incorrectly spelt word.
choose the correctly spelt word. (a) Endurance (b) Tolerance
563. (a) Provocateur (b) Provacator (c) Insistence (d) Persistance
(c) Provacautor (d) Provacateur SSC CHSL (Tier-I) –09/08/2021 (Shift-I)
KVS LDC 2015
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Persistance keâer
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Provocateur (Keeme Jele&veer DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Persistence' (ueieeleej/n")
Deeoceer) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
564. Select the correctly spelt word : Endurance - OewÙe&, Tolerance - menveMeeruelee, Insistence -
(a) Preferrable (b) Priferable DevegjesOe
(c) Preferable (d) Prefarable
NVS PGT 18/09/2019 (Shift-I) 570. Select the incorrectly spelt word.
(a) Concrete (b) Elite
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Preferable (ßes‰/
(c) Petete (d) Secrete
yesnlej) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ SSC CGL (Tier-I) –23/08/2021 (Shift-I)
565. Select the incorrectly spelt word. Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Petete keâer Jele&veer
(a) Presceint (b) Diminutive DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Petite' (Ketyemetjle) nw~ DevÙe
(c) Tectonic (d) Spectacular
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
ACIO (Tier-II) 19/02/2021 (Shift-II)
Concrete - "esme, Elite - DeefYepeele Jeie&, Secrete -
Ans. (a) : GheÙeg&keäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Presceint' keâer
efÚheevee/m$eeefJele keâjvee~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Prescient' (hetJe&%eeve jKeves
Jeeuee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 571. Select the incorrectly spelt word.
(a) Specified (b) Decrease
Diminutive -DeuheeLe&keâ
(c) Creature (d) Pieceful
Tectonic -efJeJele&efvekeâ SSC CGL (Tier-I) –13/08/2021 (Shift-I)
Spectacular -oMe&veerÙe Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) pieceful keâer
566. Select the incorrectly spelt word. Jele&veer DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Peaceful' (MeeefvlehetCe&) nw~
(a) Congratulations (b) Antecedent DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Hibernation (d) Precautionery Specified - efveefo&°, Decrease - keâceer, Creature - peerJe pevleg~
ACIO (Tier-II) 20/02/2021 (Shift-II)
572. Select the word with the correct spelling.
Ans. (d) : GheÙeg&keäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Precautionery' (a) permmited (b) plesent
keâer Jele&veer DeMegæ nQ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Precautionary' (c) pungant (d) punctuation
(efveJeejkeâ) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC CPO-SI (Tier-II) 27/09/2019 (3 pm - 5 pm)
Congratulations - (yeOeeF& osvee) Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) punctuation keâer
Antecedent - (hetJe&heo) Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Hibernation - (Meerleefveõe) DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
pungent- keâšg Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) profeslonal keâerr
permitted- Devegceefle Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'professional' (hesMesJej)
pleasant- megneveer nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
573. In the following question, four words have been Presidential- DeOÙe#eerÙe/meYeeheefle keâe
given out of which one word is incorrectly Preferential- yesnlej/lejpeerner
spelt. Select the incorrectly spelt word. Proverbial- ueewefkeâkeâ/keâneJeleer/meJe&efJeefole
(a) Declension (b) Labyrinth 579. Select the correctly spelt word.
(c) Quintessence (d) Pandemonious (a) persue (b) persoue
SSC CGL (Phase-II) 17/02/2018 (c) pursue (d) purseue
Ans. (d) efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW 'Pandemonious' keâer spelling SSC CHSL (Tier-I) –08/07/2019 (Shift-II)
incorrect nw, Fmekeâer correct spelling, 'Pandemonium' (vejkeâ Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) pursue (heerÚe
Ùee efJehueJe) nesieer~ peyeefkeâ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~ keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Declension – DeJeveefle, Üeme~ 580. Select the wrongly spelt word.
Labyrinth – GuePeve/Yetue YeguewÙee (a) Migrant (b) Precedent
Quintessence – meej/cece& (c) Permanant (d) Adamant
SSC CHSL (Tier-I) 26/10/2020 (Shift-II)
574. Select the wrongly spelt word.
(a) central (b) electric Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) permanant keâerr
(c) presure (d) irrigation Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'permanent' (mLeeÙeer) nesieer~
SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-I) DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) presure keâerr migrant - ØeJeemeer
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'pressure' (oyeeJe) nesieer, precedent - efcemeeue/vepeerj
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ adamant - Dešue/meKle
Central - kesâvõerÙe, electric - efyepeueer keâe , irrigation - efmebÛeeF& 581. Select the INCORRECTLY spelt word.
575. Select the correct spelt word. (a) Alligator (b) Privilage
(a) propotion (b) proportion (c) Alimony (d) Judicious
(c) preportion (d) proporsion SSC CHSL (Tier-I) 16/10/2020 (Shift-III)
SSC CGL (Tier-I) – 12/06/2019 (Shift-I) Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) privilage keâerr
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) proportion Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer privilege (efJeMes<eeefOekeâej)
(Devegheele/meceevegheele) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DeMegæ nw~ Alligator - ceiej, IeefÌ[Ùeeue, Alimony - iegpeeje-Yeòee,
576. Select the correct spelt word. Judicious - efJeJeskeâ meccele
(a) perticular (b) particuler 582. Select the INCORRECTLY spelt word.
(c) particular (d) perticuler (a) Preamble (b) Miscellaneous
SSC CGL (Tier-I) – 10/06/2019 (Shift-III) (c) Deviation (d) Pnemonia
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Particular' SSC CHSL (Tier-I) 21/10/2020 (Shift-II)
(efJeefMe°) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) pnemonia keâerr
577. Select the INCORRECTLY spelt word. Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'pneumonia' (HesâHeâÌ[s keâer
(a) puddel (b) pigeon yeerceejer) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) pillion (d) pioneer Preamble – ØemleeJevee/Yetefcekeâe
SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-I) Miscellaneous – efJeefJeOe
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) puddel keâerr Jele&veer Deviation – efJeÛeueve/PegkeâeJe
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'puddle' (leeueeye) nesieer~ DevÙe 583. Select the word with the correct spelling.
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Vizibility (b) Certanity
Pillion - heerÚs keâer meerš (c) Piety (d) Notoreity
pigeon - keâyetlej SSC CHSL (Tier-I) 17/03/2020 (Shift-II)
pioneer - ØeLece DevJesMekeâ Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) piety (Oece&efve‰lee)
578. Select the wrongly spelt word keâer r Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) presidential (b) preferential DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer-
(c) profeslonal (d) proverbial Visibility – ÂMÙelee; Certainty–efveefMÛelelee; Notoriety :
SSC CHSL (Tier-I) –09/07/2019 (Shift-II) kegâKÙeeefle, yeoveeceer~
584. Select the wrongly spelt word. (a) Parllel (b) Paralell
(a) Profuse (b) Protrude (c) Parallel (d) Parralel
(c) Profesional (d) Professor SSC MTS 11-10-2017 (Shift-I)
SSC CHSL (Tier-I) 26/10/2020 (Shift-I) Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) parallel (meceeblej)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) profesional keâerr keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'professional' (hesMesJej) 590. In the following question, a word has been
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ written in four different ways out of which only
Profuse - ØeÛegj/efJehegue~ one is correctly spelt. Select the correctly spelt
word.
Protrude - hewâueevee/yeÌ{evee~
(a) Proceed (b) Proced
Professor - ØeeOÙeehekeâ~ (c) Prroceed (d) Procede
585. Select the wrongly spelt word. SSC MTS 11-10-2017 (Shift-I)
(a) Privilige (b) Mileage Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) proceed (Deeies
(c) Gait (d) Truism peevee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) 21/10/2020 (Shift-III)
591. Choose the correctly spelt word.
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) privilige keâerr (a) Passengger (b) Pasenger
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer privilege (efJeMes<e DeefOekeâej) (c) Passenger (d) Passinger
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC MTS – 06/08/2019 (Shift-III)
Mileage - ceerue otjer, Gait - Ûeeue, Ûeueves keâe lejerkeâe, Truism - Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) passenger
meeceevÙe melÙe (Ùee$eerr) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
586. Select the INCORRECTLY spelt word. 592. Choose the correctly spelt word.
(a) Boutique (b) Lacquer (a) Philosophy (b) Phelosophy
(c) Placque (d) Rouge (c) Philosophie (d) Filosophy
SSC CHSL (Tier-I) 13/10/2020 (Shift-II) SSC MTS – 08/08/2019 (Shift-I)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) placque keâerr Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) philosophy
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'plaque' (heefókeâe) nesieer~ (oMe& veMeeŒe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 593. Select the wrongly spelt word.
Boutique - JeŒeeueÙe (a) Vessel (b) Kettle
(c) Brittle (d) Parellel
Lacquer - jesieve ueieevee/ueeKe ueieevee
SSC MTS – 19/08/2019 (Shift-III)
Rouge - DeeJeeje/Mejejleer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) parellel keâerr
587. Select the wrongly spelt word. Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'parallel' (meceeblej) nesieer~
(a) Consequence (b) Fixation DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Musician (d) Providance
Vessel - yele&ve, penepe
SSC CHSL (Tier-I) 12/10/2020 (Shift-III)
Kettle - kesâleueer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) providance keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'providence' (efJeefOe) nesieer~ Brittle - Yebiegj, keâcepeesj
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 594. Select the correctly spelt word.
(a) posibilty (b) pompus
Consequence - heefjCeece/veleerpee (c) potantial (d) possession
Fixation - «emelee/ÙeewefiekeâerkeâjCe SSC MTS – 19/08/2019 (Shift-II)
Musician - mebieerlekeâej Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'possession'
588. In the following question, a word has been (DeefOekeâej) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
written in four different ways out of which only nw~
one is correctly spelt. Select the correctly spelt Possibility - mebYeeJevee~
word.
Pompous - Dee[cyejhetCe&~
(a) Procedger (b) Procedure
(c) Proceadure (d) Proceger Potential - meeceLÙe&, JÙeeÙeeceer~
SSC MTS 9-10-2017 (Shift-II) 595. Select the wrongly spelt word.
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) procedure (a) Perseverence (b) Probable
(c) Politician (d) possession
(Øeef›eâÙee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC GD – 08/03/2019 (Shift-III)
589. In the following question, a word has been
Ans. (a) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) 'Perseverence'
written in four different ways out of which only
one is correctly spelt. Select the correctly spelt
keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Perseverance' (ÂÌ{lee)
word. nes ieer~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) questionnaire
Probable - mebYeeJeveerÙe (ØeMveeJeueer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Politician - jepeveweflekeâ/veslee DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer
Possession - DeefOekeâej/mJeeefcelJe Quatrain- Ûeleg<heoer
596. Select the correctly spelt word. Qualification- ÙeesiÙelee
(a) Permanant (b) Permanent Quantify- ceehevee
(c) Pirmenent (d) Perminent 601. Select the word with the incorrect spelling.
SSC GD – 14/02/2019 (Shift-I) (a) Quantity (b) Argumet
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) permanent (c) Aisle (d) Quarrell
(mLeeÙeer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ SSC CHSL (Tier-I) 17/03/2020 (Shift-I)
Ans. (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) quarrell keâerr Jele&veer
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'quarrel' (PeieÌ[e) nesieer~ DevÙe
Q efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Quantity – heefjCeece, Argumet – leke&â , Aisle – ieefueÙeeje
597. In the following sentence, four words are
underlined out of which one word is misspelt. 602. Select the incorrectly spelt word.
Identify the INCORRECTLY spelt word. (a) Pious (b) Reckless
I took out a water tumbler (A) for a drink, but (c) Quary (d) Nibble
found the water in the metal container (B) had SSC CHSL (Tier-I) –11/07/2019 (Shift-II)
frozen so I couldn't quanch (C) my thirst. I ate Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Quary keâer Jele&veer
some biscuits and offered (D) some to Hillary DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Query' (meJeeue) nesieer~ DevÙe
(a) D (b) A efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) B (d) C Pious - Oeeefce&keâ
SSC CGL 11/09/2024 (Shift-III) Reckless - ueehejJeen
Ans. (d) : efoÙes ieÙes Sentence kesâ Underline word ceW efJekeâuhe Nibble - mebosn keâjvee~
(d) ceW (c) 'quanch' incorrect spelt word nw Fmekeâer mener 603. Select the incorrectly spelt word.
Spelling 'Quench' ( yegPeevee) nesiee~ (a) Vague (b) Qoutidian
peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW kesâ DeLe& nQ - (c) Doubt (d) Identical
Tumbler - efieueeme SSC MTS – 22/08/2019 (Shift-I)
Container - hee$e Ùee Yeepeve Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Qoutidian' keâer
Offered - keâer hesMekeâMe keâer
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Quotidian' (meeOeejCe/owefvekeâ)
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
598. Select the incorrectly spelt word.
Vague - Demhe°
(a) Rascal (b) Antibodies
(c) Brag (d) Quear Doubt - mebosn
SSC CHSL 31.05.2022 Shift-III Identical - meceeve~
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Quear' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Queer' (efJeefÛe$e) nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW R
keâer Jele&veer Megæ nw~
Rascal - og°/heeheer 604. Select the INCORRECTLY spelt word in the
given sentence.
Antibodies - Sbšeryee@[er
Economics began with growth and removel of
Brag - [eRie ceejvee poverty as its grand theme.
599. Select the correctly spelt word. (a) Economics (b) Removel
(a) Qiete (b) Queit (c) Poverty (d) Grand
(c) Quiet (d) Quiete SSC CGL 18/09/2024 (Shift-III)
SSC CGL (Tier-I) – 12/06/2019 (Shift-II) Ans. (b) : Ghejesòeâ sentence ceW 'Removel' keâer Jele&veer DeMegæ
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Quiet (Meevle) keâerr nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Removal' nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Megæ nw-
Economics – DeLe&MeeŒe
600. Select the correctly spelt word.
(a) queiten (b) questionnaire Removal – efve<keâemeve
(c) quallification (d) quantify Poverty – oefjõlee, iejeryeer
SSC CHSL (Tier-I) –10/07/2019 (Shift-I) Grand – Meeveoej, efJeješ
605. Select the INCORRECTLY spelt word from Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Revange' keâer Jele&veer DeMegæ
the given sentence . nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Revenge' (ØeefleMeesOe/yeouee) nesieer, peyeefkeâ
She recieved an award for her outstanding
performance. DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(a) performance (b) recieved Retrieve - Yetue-megOeejvee/hegve: Øeefle‰eheve keâjvee
(c) award (d) outstanding Return - Jeehemeer/ØeefleHeâue
SSC CGL 11/09/2024 (Shift-II) Retort - ØelÙegòej/cegBnleesÌ[ peJeeye osvee
Ans. (b) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe mes (b) 'Recieved' 611. From among the words given in bold, select the
Incorrect spelt word nw~ peyeefkeâ Fmekeâer mener Spelling INCORRECTLY spelt word in the following
'Received' (Øeehle efkeâÙee) nesiee~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW kesâ sentence.
Spelling SJeb DeLe&- The popular ridikule of Puritanism in
Performance- ØeoMe&ve burlesque and doggerel is best exemplified in
Butler’s Hudibras.
Award- hegjmkeâej
(a) burlesque (b) doggerel
Outstanding- DelÙeble FÛÚe, Glke=â° (c) exemplified (d) ridikule
606. Select the correctly spelt word. SSC CHSL 25.05.2022 Shift-I
(a) resind (b) rescind Ans. (d) : Ghejesòeâ JeekeäÙe kesâ underlined word ceW mes
(c) recsind (d) recind
'Ridikule' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Ridicule'
SSC MTS 12/05/2023 (Shift-III)
(Gheneme/nemÙeemheo) nesieer~ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) ceW ØeÙegòeâ
'Rescind' (jö keâj osvee/jeskeâvee) keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ Mes<e Burlesque - nemÙe
efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer DeMegæ nw~ Doggerel - yesntoe/DeveLe&keâ
Dele: efJekeâuhe (b) mener Gòej nw~ Exemplified - GoenjCe osvee
607. Select the correctly spelt word. 612. In the given question, four words are given out
(a) Ricipit (b) Reicipit of which one word is correctly spelt. Choose the
(c) Reciept (d) Receipt correctly spelt word.
SSC GD 23/01/2023 (Shift-IV) (a) Rythem (b) Rythim
(c) Rhithym (d) Rhythm
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) ceW 'Receipt'
DSSSB PRT 07/03/2022 (Shift-I)
(jmeero/Øeeefhle) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW ceW Fmekeâer Jele&veer
DeMegæ nw~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Rhythm
Dele: efJekeâuhe (d) mener Gòej nw~ (ueÙe/leeue) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
608. Select the correctly spelt word. 613. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. Choose the
(a) Recemmend (b) Reccommend
correctly spelt word.
(c) Reccomend (d) Recommend
(a) Riccoshet (b) Ricochet
SSC CHSL (Tier-I) 10/08/2023 (Shift-I)
(c) Riccoset (d) Rikochet
SSC CPO-SI, 24/11/2020- (shift-II)
DSSSB PRT 20/03/2022 (Shift-I)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) ceW 'Recommend'
Ans. (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Ricochet (ieesueer
(efmeHeâeefjMe keâjvee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW ceW Fmekeâer
Jele&veer DeMegæ nw~ keâe škeâje keâj ueewšvee) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Dele: efJekeâuhe (d) mener Gòej nw~ DeMegæ nw~
614. In the given question, four words are given out
609. Select the correctly spelt word.
of which one word is correctly spelt. Choose the
(a) Rudimentory (b) Concious
correctly spelt word.
(c) Coalece (d) Reliant
(a) Reseusitete (b) Resussitate
SSC MTS-14/07/2022 Shift-III
(c) Resusitate (d) Resuscitate
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) ceW ØeÙegòeâ 'Reliant' DSSSB PRT 24/03/2022 (Shift-I)
(efveYe&j) keâer Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW ceW ØeÙegòeâ MeyoeW Ans. (d) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Resuscitate'
keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer efvecve nw- (hegvepeeaefJele keâjvee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Rudimentary - ceewefuekeâ/cetue
DeMegæ nw~
Conscious - meÛesle/peeie™keâ
615. Four words are given, out of which only one
Coalesce - meefcceefuele/mebÙegòeâ nesvee word is spelt incorrectly. Choose the
610. Select the INCORRECTLY spelt word. incorrectly spelt word.
(a) Retrieve (b) Return (a) repudiate (b) relavent
(c) Retort (d) Revange (c) prevail (d) rescind
SSC CGL (Tier-I) 11/04/2022 Shift-II DSSSB PRT 27/03/2022 (Shift-II)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ces mes efJekeâuhe (b) 'Relavent" keâer 621. Select the correctly spelt word.
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Relevant- (mebiele/Deveg™he) (a) richeous (b) riteous
nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) righteous (d) rightious
SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-II)
Repudiate – heefjlÙeeie keâjvee
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'righteous'
Prevail – Øeyeue/yenkeâevee
(iegCeer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Rescind – jö keâj osvee
622. Select the wrongly spelt word.
616. Choose the correctly spelt word from the
options : (a) rendezvous (b) renassaince
(a) Reconnoiter (b) Flourescent (c) remuneration (d) remonstrate
(c) Harrassment (d) Millenium SSC CGL (Tier-I) – 06/06/2019 (Shift-II)
High Court RO 11/12/2022 (Shift-II) Ans : (b) Ghejes òeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) renassaince keâerr
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuhe ceW efJekeâuhe (a) 'Reconnoiter' (helee Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'renaissance' (hegvepee&iejCe)
ueieevee) keâer spelling mener nQ, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuhe keâer spelling nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
ieuele nQ~ Remuneration - heeefjßeefcekeâ
DevÙe efJekeâuhe keâer mener spelling nQ – Remonstrate - efJejesOe keâjvee
Fluorescent –– ØeefleefohleerMeerue~ Rendezvous - hetJe&efveef§ele meceÙe Deewj mLeeve hej efceuevee
Harassment –– GlheerÌ[ve~ 623. Select the wrongly spelt word.
Millennium –– npeej Je<e&~ (a) remembrance (b) reminascant
617. Which of the following is correctly spelt? (c) remnant (d) remittance
(a) Reciprocity (b) Reciprrosity SSC CGL (Tier-I) – 06/06/2019 (Shift-III)
(c) Reciprosity (d) Riceprocity Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) reminascant
ACIO (Tier-II) 19/02/2021 (Shift-II) keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'reminiscent' (Ùeeo
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) Reciprocity efoueeves Jeeuee) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
(heejmheefjkeâ) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~ Remittance- Yespeer ngF& jkeâce
618. Select the INCORRECTLY spelt word. Remembrance- efveMeeveer, mcejCe
(a) Rifel (b) Ride Remnant- yeÛee ngDee, DeJeMes<e
(c) Right (d) Ridge
624. Select the INCORRECTLY spelt word.
SSC CHSL (Tier-I) –16/04/2021 (Shift-I)
(a) reliable (b) realm
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) rifel keâer Jele&veer (c) resemble (d) redius
DeMegæ nw~ Dele: Fmekeâer Megæ Jele&veer 'refill' (efHeâj mes Yejvee) nesieer~ SSC CPO-SI – 09/12/2019 (Shift-I)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) redius keâerr Jele&veer
Ridge - Ûeesšer, Right - meerOee, Ride - meJeejer~ DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'radius' (ef$epÙee) nesieer~ DevÙe
619. Select the wrongly spelt word. efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw
(a) solution (b) beaker reliable - efJeÕeveerÙe
(c) brakes (d) refrence
resemble - cesue Keevee
SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-I)
realm - #es$e
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) refrence keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'reference' (meboYe&) nesieer, 625. Select the wrongly spelt word.
(a) Relagate (b) Residue
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) Refurbish (d) Retrospect
solution - GheeÙe, beaker - keâebÛe keâe hee$e, brakes - yeÇskeâ
SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-I)
620. Select the misspelled word. Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) relagate keâerr
(a) pierce (b) riegn
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'relegate' (nše osvee) nesieer~
(c) relieve (d) deceive
SSC CPO-SI – 25/11/2020 (Shift-II)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Residue - DeJeefMe°, DeJeMes<e, Refurbish - mepeeJeš keâjvee,
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) riegn keâerr Jele&veer
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'reign' (jepÙe keâeue/Meemeve keâeue) veJeerveerkeâjCe, Retrospect - hegvejeJeueeskeâve, peeBÛe
nesieer, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 626. Select the correctly spelt word.
(a) Tantative (b) Substentive
pierce - Iegmeevee/Yesovee, relieve - meneÙelee keâjvee, deceive -
(c) Remunerative (d) Speculetive
OeesKee osvee~ SSC CHSL (Tier-I) –11/07/2019 (Shift-II)
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) remunerative 632. Select the correctly spelt word.
(heeefjßeefcekeâ mebyebOeer) (ueeYekeâejer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW (a) Rupangence (b) Repugnance
keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (c) Repungance (d) Repungence
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer SSC MTS – 22/08/2019 (Shift-I)
Tentative- peebÛe keâj, hejKe keâj, Substantive- JeemleefJekeâ, Ans. (b) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes ef Jekeâuhe (b) 'repugnance'
mLeeÙeer, Speculative- ØelÙeeefMele, GlmegkeâleehetCe&, keâeuheefvekeâ (Ie=Cee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
627. Select the correctly spelt word 633. Select the correctly spelt word.
(a) reeciet (b) reciept (a) Restaurant (b) Restorant
(c) receipt (d) reiceit (c) Restaurent (d) Restorent
SSC CHSL (Tier-I) –09/07/2019 (Shift-I) SSC MTS – 22/08/2019 (Shift-I)
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) receipt Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'restaurant'
(jmeero/Øeeefhle) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ (YeespeveeueÙe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
nw~ nw~
628. Select the correctly spelt word. 634. Select the correctly spelt word.
(a) compitition (b) distruction (a) Reverence (b) Reverense
(c) contruction (d) repetition (c) Revernce (d) Revernece
SSC CHSL (Tier-I) –04/07/2019 (Shift-III) SSC MTS – 21/08/2019 (Shift-II)
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) repetition Ans. (a): Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) reverence
(oesnjeJe/hegvejeJe=efle) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer (ßeæe/mecceeve) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
DeMegæ nw DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- 635. Select the correctly spelt word.
Competition- ØeeflemheOee&, Destruction- efJeveeMe, (a) Revenue (b) Ravanue
Construction- efvecee&Ce (c) Ravenue (d) Reveanu
629. Select the wrongly spelt word. SSC MTS – 19/08/2019 (Shift-III)
(a) reproduce (b) reverse Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) revenue
(c) require (d) resembel (jepemJe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) –03/07/2019 (Shift-III)
636. Select the correctly spelt word.
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) resembel keâerr (a) Recommend (b) Repitition
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'resemble' (cesue Keevee) (c) Referance (d) Reciept
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC MTS – 14/08/2019 (Shift-I)
Reproduce- GlheVe keâjvee/lewÙeej keâjvee Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) recommend
Reverse- Guše/Øeefleueesce (efmeHeâeefjMe keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Require- Ûeenvee/Dehes#ee keâjvee DeMegæ nw~
630. Select the INCORRECTLY spelt word. DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer-
(a) Advantageous (b) Tedious Repetition - oesnjevee~
(c) Victorious (d) Rebelleous
Reference - Øemebie~
SSC CHSL (Tier-I) 19/10/2020 (Shift-II)
Receipt - Øeeefhle, jmeero~
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) rebelleous keâerr
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'rebellious' (efJeõesnerr) nesieer~ 637. Select the wrongly spelt word.
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Resistence (b) Independent
Advantageous– ueeYeoeÙekeâ, Tedious– LekeâeT, (c) Characteristic (d) Beneficial
Victorious– efJepeslee, efJepeÙeer~ SSC GD – 08/03/2019 (Shift-III)
631. Select the wrongly spelt word. Ans. (a) : ef o Ùes ieÙes ef Jekeâuhe (a) Resistence keâer Jele&veer DeMegæ
(a) Esteem (b) Respectfull nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Resistance' (ØeeflejesOe) nw~ DevÙe efJekeâuheeW
(c) Subtle (d) Mimic keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) 12/10/2020 (Shift-III) Independent - mJeleb$e/Deepeeo
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) respectfull keâerr Characteristic - efJeMes<elee
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'respectful' (DeeojhetCe&) Beneficial - ueeYekeâejer
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
638. Select the wrongly spelt word.
Esteem - mecceeve keâjvee
(a) Reception (b) Recommend
Subtle - peefšue/met#ce (c) Ridicullous (d) Representative
Mimic - vekeâue keâjvee SSC GD – 08/03/2019 (Shift-II)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Ridicullous keâer Ans. (b) : Ghejesòeâ underlined word 'significently' keâer Jele&veer
Jele&veer DeMegæ nw~ Dele: Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Ridiculous' DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Significantly' (cenlJe kesâ
(nemÙeeheo) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ meeLe/DeLe&hetCe&lee mes) nesieer~ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Reception - DeefYevevove, mJeeiele, Recommend - megPeeJe, Issue - cegöe/efJeJeeo
Representative - ØeefleefveefOe Geospatial - Yeewieesefuekeâ ™he mes
Regions - #es$e
643. Select the INCORRECTLY spelt word.
S (a) Nutrient (b) Suitable
639. Select the INCORRECTLY spelt word in the (c) Seperate (d) Permanent
given sentence. SSC GD 12/01/2023 (Shift-II)
One must be confident of winning and gaining Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'seperate' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
one’s goals and must face situations, disasters, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'separate' (Deueie/Deueie keâjvee) nesieer~
trials and setbecks of life with confidence. DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw-
(a) Trials (b) Disasters
Nutrient - hegef°keâj/hees<ekeâ
(c) Confident (d) Setbecks
SSC CGL 12/09/2024 (Shift-II) Suitable - GheÙegòeâ/megefJeOeepevekeâ
Permanent - mLeeÙeer/efmLej
Ans. (d) : Ghejesòeâ Sentence kesâ Meyo 'Setbecks' keâer Jele&veer
DeMegæ nw; Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Setbacks' (DemeHeâuelee, ®keâeJeš) 644. Identify and correct the INCORRECTLY spelt
word in the given sentence.
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Sometimes failure is the steping stone to
Disasters – Deeheoe success.
Trials – hejer#eCeeW (a) Success (b) Steping
Confident – efJeÕeeme, DeeÕemle (c) Failuire (d) Stone
SSC GD 08/02/2023 (Shift-IV)
640. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Sufficiant (b) Syrup Ans. (b) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW ØeÙegòeâ 'Steping' keâer Jele&veer DeMegæ
(c) Superior (d) Shubbery nw ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Stepping' (keâoce yeÌ{evee) nesieer~ JeekeäÙe ceW
SSC CGL (Tier-I) 27/07/2023 (Shift-III) ØeÙegòeâ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Sufficiant' keâer Jele&veer DeMegæ Dele: efJekeâuhe (B) mener Gòej nw~
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Sufficient' (heÙee&hle/ÙeesiÙe) nesieer~ peyeefkeâ 645. Select the INCORRECTLY spelt word in the
given sentence.
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
To achieve somthing gigantic, you have to
Syrup - Mejyele/Meerje grind for a considerable amount of time.
Superior - yesnlej/Jeefj‰ (a) considerable (b) gigantic
Shubbery - Pegjcegš/PeeefÌ[ÙeeB (c) achieve (d) somthing
SSC CGL (Tier-I) 26/07/2023 (Shift-II)
641. Choose the incorrectly spelt word.
(a) Structurere (b) Havoc Ans. (d) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW ØeÙegòeâ 'Somthing' keâer Jele&veer DeMegæ
(c) Recently (d) Brush nw ~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'something' (kegâÚ/keâesF& Ûeerpe) nesieer~ JeekeäÙe
SSC MTS 16/05/2023 (Shift-II) ceW ØeÙegòeâ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Structrure' keâer Jele&veer DeMegæ Dele: efJekeâuhe (d) mener Gòej nw~
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'structure' (mebjÛevee/yeveeJeš) nesieer~ DevÙe 646. Select the INCORRECTLY spelt word.
MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Anxiety (b) Stetionery
(c) Preparation (d) Voluntary
Havoc - veeMe/leyeener
SSC CGL (Tier-I) 25/07/2023 (Shift-IV)
Recently - neue ner ceW/DeYeer-DeYeer
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Stetionery' keâer Jele&veer DeMegæ
Brush - ketbâÛee/yeÇMe keâjvee nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'stationary' (DeheefjJeefle&le/efmLej) nesieer~
642. Identify the MISSPELT word in the following peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
sentence. Anxiety - efÛeblee/JÙe«elee
In some regions of the world, child poverty
Preparation - lewÙeejer/Ghe›eâce
remains a serious issue, significently in relation
of the geospatial and living standards in which Voluntary - mJewefÛÚkeâ
children grow up. 647. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Issue (b) Significently (a) Souvenir (b) Suseptible
(c) Geospatial (d) Regions (c) Symbolise (d) Sympathetic
SSC GD 27/01/2023 (Shift-I) SSC CHSL (Tier-I) 17/08/2023 (Shift-II)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Suseptible' keâer Jele&veer DeMegæ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'symtoms' keâer Jele&veer DeMegæ
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'susceptible' (DeeflemebJesoveMeerue/YeeJegkeâ) nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'symptoms' [ue#eCe (jesie)] nesieer, peyeefkeâ
nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Souvenir – Ùeeoieej/efveMeeveer Pilgrim - leerLe&Ùee$eer
Symbolise – Øeleerkeâ nesiee Progress - Øeieefle/Je=efæ
Sympathetic – menevegYeteflehetCe& Mystery - jnmÙe/cece&
648. Parts of the following sentence have been given 653. Select the INCORRECTLY spelt word.
as options. Select the option that contains an (a) Stationery (b) Stratagy
error. (c) Statutory (d) Stationary
The lack of mutual bonding was conspicuous SSC CGL (Tier-I) 12/04/2022 Shift-III
from their shody body language in the Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'stratagy' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
marriage party. Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Strategy' (jCeveerefle/Ùegækeâuee) nesieer, peyeefkeâ
(a) marriage (b) conspicuous
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(c) shody (d) mutual
SSC CHSL (Tier-I) 09/08/2023 (Shift-III) Stationery - uesKeve-meece«eer
Statutory - JewOeeefvekeâ/keâevetveer
Ans. (c) : Ghejesòeâ JeekeäÙe ceW ØeÙegòeâ Meyo 'shody' keâer Jele&veer DeMegæ
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Shoddy' (legÛÚ/vekeâueer) nesieer, peyeefkeâ Stationary - mLeeÙeer/efmLej
JeekeäÙe ceW ØeÙegòeâ DevÙe MeyoeW keâer Jele&veer Megæ nw~ 654. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Tongue (b) Heartbeat
Dele: efJekeâuhe (c) mener Gòej nw~ (c) Secratariat (d) Performance
649. Select the INCORRECTLY spelt word. SSC CGL (Tier-I) 21/04/2022 Shift-III
(a) Drastic (b) Surrugocy Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Secratariat' keâer Jele&veer DeMegæ
(c) Cryptic (d) Obdurate
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Secretariat' (meefÛeJeeueÙe) nesieer, peyeefkeâ
SSC CHSL (Tier-I) 08/08/2023 (Shift-II)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'surrugocy' keâer Jele&veer DeMegæ
Performance – ØeoMe&ve/keâeÙe& efve<heeove
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'surrogacy' (efkeâjeÙes keâer keâesKe) nessieer, Heartbeat – ùoÙe keâer OeÌ[keâve
peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Tongue – peerYe/Yee<ee
Drastic - Yeer<eCe/leer#Ce
655. Select the INCORRECTLY spelt word.
Cryptic - ieghle/DeØekeâš (a) Chauffeur (b) Specielist
Obdurate - n"er/keâ"esj (c) Anchor (d) Compere
650. Choose the incorrectly spelt word. SSC MTS-18/07/2022 Shift-I
(a) Cream (b) Sleam Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Specielist' keâer Jele&veer DeMegæ
(c) Beam (d) Steam nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'specialist' (efJeMes<e%e) nesieer, peyeefkeâ DevÙe
SSC CHSL (Tier-I) 21/03/2023 (Shift-II) efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'sleam' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Chauffeur - ceesšj Ûeeuekeâ
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'slim' (heleuee/Oetle&) nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW Anchor - meneje/uebiej
keâer Jele&veer Megæ nw~ Compere - heefjÛeeÙekeâ
Cream - ceueeF&, Beam - efkeâjCe, Steam - Yeehe/Glmeen 656. Select the incorrectly spelt word.
651. Select the correctly spelt word. (a) Autopsy (b) Anonymous
(a) Magestic (b) Flexibal (c) Indefatigable (d) Supercede
(c) Stringent (d) Faltering SSC CHSL 30.05.2022 Shift-I
SSC MTS-07/07/2022 Shift-I Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Supercede' keâer Jele&veer DeMegæ
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'stringent' (keâ"esj/ÂÌ{) keâer nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'supersede' (efJe<eÙe-Jemleg/Deueie keâjvee)
Jele&veer Megæ nw, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fvekeâer nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Megæ Jele&veer efvecve nw- Autopsy - MeJe-hejer#eCe
Majestic - Meeveoej Anonymous - iegceveece/De%eele
Flexible - ueÛeeruee Indefatigable - DeLekeâ
Faltering - nervelee/ogye&uelee 657. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. Choose the
652. Select the INCORRECTLY spelt word. correctly spelt word.
(a) Symtoms (b) Pilgrim (a) Solemn (b) Sollemnn
(c) Progress (d) Mystery (c) Sollemn (d) Solem
SSC CGL (Tier-I) 12/04/2022 Shift-I DSSSB PRT 24/03/2022 (Shift-II)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) solemn (heefJe$e) Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) 'Superviser' keâer
keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Jele&veer ieuele nQ~ Fmekeâer mener Jele&veer 'Supervisor' (heÙe&Jes#ekeâ)
658. Select the correctly spelt word. nes ieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer mener nQ~
(a) Suddenly (b) Sudenly Congregation – mecetn, Bachelor – mveelekeâ, Carnivorous –
(c) Sudenlly (d) Suddenlly ceebmeenejer
SSC MTS-07/07/2022 Shift-II In each of the following groups of words, one word
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'suddenly' (DeÛeevekeâ/SkeâeSkeâ) has been written in four different ways out of which
keâer Jele&veer Megæ nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ only one is correctly spelt. Choose the correctly spelt
Dele: efJekeâuhe (a) mener Gòej nw~ word.
664. (a) Sovereiginity (b) Sovereignity
659. Choose the correctly spelt word from the (c) Soveriegnity (d) Sovereignty
following options:
KVS TGT Work Experience 2017
(a) Sacrilegious (b) niavete
(c) pointsetia (d) manoeuvere Ans. (d) : GheÙeg & k eäle ef JekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'Sovereignty'
High Court RO 07/01/2022 (mebØeYeglee) keâer Jele&veer Megæ nw peyekeâer DevÙe efJekeâuhe Demebiele nw~
Ans. (a) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (a) keâer 'sacrilegious' 665. Solve as per direction given above
(heefJe$e Jemleg) keâer spelling correct nw~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer (a) Faithfuly (b) Sincerely
spelling ieuele nw~ Fmekeâer mener spelling- (c) Truely (d) Affectionatly
UPSSSC JE Exam 27/12/2015
Niavety- Yeesueeheve
Ans: (b) efoÙes ngÙes ÛeejeW Jele&efveÙeeW ceW efJekeâuhe (b) ceW efoÙes ieÙes
Poinseltia-hetâue osves Jeeueer PeeÌ[er
Jele&veer Sincerely - (efve‰ehetCe& {bie mes) mener efJekeâuhe nw~
Manoeuver- hewlejs yeepeer
666. Select the incorrectly spelt word.
Dele: efJekeâuhe (a) mener nw~ (a) superior (b) superstition
660. Choose the correctly spelt word: (c) superflous (d) supreme
(a) ZENNITH (b) VALLIANT SSC CHSL (Tier-I) –04/08/2021 (Shift-I)
(c) SYCOPHANT (d) TEACHEROUS Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) superflous keâer
High Court RO 11/12/2022 (Shift-II) Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer Superfluous (Deefleefjòeâ)
Ans. (c) : GheÙeg&keäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Sycophant' nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(Ûeeheuetme) keâer Jele&veer Megæ nQ~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer – Superstition - DebOeefJeÕeeme, Supreme - GÛÛelece, Superior -
Zenith – Apex, (Ûeesšer) yesnlej
Valiant – Brave, (yeneogj) 667. Select the incorrectly spelt word.
Treacherous – Faithless, Disloyal (DeefJeMJeemeer) (a) Suspicion (b) Saspence
661. Four words are given, out of which only one (c) Suppress (d) Secrecy
word is spelt correctly. Choose the correctly SSC CHSL (Tier-I) –19/04/2021 (Shift-I)
spelt word. Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) saspence keâer
(a) simulteneous (b) simultanous Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'suspense' (Glmegkeâlee) nesieer~
(c) simultaneous (d) simultenaous DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DSSSB PRT 30/03/2022 (Shift-II)
Suspicion - mebosn, Suppress - oyeevee, Secrecy - ieesheveerÙelee
Ans. (c) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) simultaneous
668. Select the incorrectly spelt word.
(mecekeâeefuekeâ) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) Chameleon (b) Caterpillar
662. (a) Abbreviate (b) Surrander (c) Lizard (d) Scorpeon
(c) Courteous (d) Palliation SSC CGL (Tier-I) –18/08/2021 (Shift-I)
DSSSB- «es[- II (Tier-I) hejer#ee (25-06-2017)
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Scorpeon keâer
Ans : (b) efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (b) surrander keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Scorpion' (efyeÛÚt) nesieer~
spelling ieuele nw Fmekeâer mener spelling 'surrender' (Deelcemecehe&Ce DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
keâjvee) neslee nw~ Chameleon - efiejefieš, Caterpillar - Fuueer (pevleg) Lizard -
Abbreviate – mebef#ehle keâjvee, Courteous – efJeveÙehetCe&, efMe<š, efÚhekeâueer~
Palliation – mentefueÙele~ 669. Select the misspelt word.
663. (a) Congregation (b) Superviser (a) strech (b) swallow
(c) Bachelor (d) Carnivorous (c) sense (d) survey
DSSSB- «es[- III hejer#ee (24-09-2017) SSC CGL (Tier-II) 16/11/2020 (3 pm - 5 pm)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) strech keâer Jele&veer Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'scramble' (Úervee
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'stretch' (eEKeÛeeJe) nesieer~ DevÙe Pehešer keâjvee, mebIe<e& keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Jele&veer DeMegæ nw~
Swallow - efveieuevee DevÙe efJekeâuheeWs keâer Megæ Jele&veer-
Sense- YeeJevee/yeesOe Jewellery- pesJej/DeeYet<eCe
Survey - meJex#eCe Definition- heefjYee<ee
670. Select the misspelled word. Acceptance- mJeerkeâej
(a) lustrous (b) succint 675. Select the wrongly spelt word.
(c) dilemma (d) enigmatic (a) Sacrelegious (b) Millennium
SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-II) (c) Connoisseur (d) Manoeuvre
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) succint keâerr SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-II)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'succinct' (mebef#ehle) nesieer, Ans : (a) Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes ef J ekeâuhe (a) sacrelegious keâerr
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Jele& v eer DeMeg æ nw~ Fmekeâer Meg æ Jele& v eer Sacrilegious (DeheefJe$e)
lustrous - (Ûecekeâeruee/jesMeve)
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Millennium - menm$eeyoer, Connoisseur- heejKeer, Manoeuvre
dilemma - ogefJeOee
- kegâMeueleehetJe&keâ mebÛeeefuele keâjvee~
enigmatic - hensueervegcee, hesÛeeroe~
676. Select the wrongly spelt word.
671. Select the misspelled word. (a) whimsical (b) contiguous
(a) acquaint (b) spectacles (c) spectaculer (d) adjacent
(c) superceed (d) restaurant SSC CHSL (Tier-I) –10/07/2019 (Shift-I)
SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-II) Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) spectaculer keâerr
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) superceed keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'spectacular' (Meeveoej)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'supercedes' (DeefOejsefKele) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
nesieer, DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Whimsical- mevekeâer
acquaint - (efkeâmeer Jemleg Ùee yeele mes heefjefÛele nesvee Ùee keâjJeevee) Contiguous- meefVeefnle/efceuee ngDee
spectacles (ÛeMcee) Adjacent- DeemeVe/meše ngDee
restaurant- (peueheeve ie=n) 677. Select the correctly spelt word.
672. Select the correctly spelt word. (a) saprate (b) separete
(a) taelant (b) cleaver (c) saperate (d) separate
(c) centiment (d) serenity SSC CHSL (Tier-I) –05/07/2019 (Shift-II)
SSC CGL (Tier-I) – 13/06/2019 (Shift-I) Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) separate (Deueie)
Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) serenity keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(iebYeerjlee/Meebefle) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer 678. Select the wrongly spelt word.
DeMegæ nw~ (a) Scenary (b) Scarce
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- (c) Scheme (d) Scanty
SSC CHSL (Tier-I) –04/07/2019 (Shift-I)
(a) Talent – ØeefleYee/ÙeeesiÙelee
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) scenary keâerr Jele&veer
(b) Clever–Ûelegj/Ûeeueekeâ
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'scenery' (ÂMÙe) nesieer~ DevÙe
(c) Sentiment – YeeJe/efJeÛeej
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
673. Select the correctly spelt word. Scheme- Ùeespevee/GheeÙe
(a) scissors (b) sweatter
Scanty- Deuhe/keâce
(c) clattering (d) teribble
SSC CGL (Tier-I) – 13/06/2019 (Shift-II) Scarce- ogue&Ye
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'scissors' 679. Select the wrongly spelt word.
(keQâÛeer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) settle (b) satallite
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- (c) satiate (d) session
SSC CHSL (Tier-I) –02/07/2019 (Shift-II)
Sweater- mJesšj, pemeea
Ans : (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) satallite keâerr Jele&veer
Cluttering- Skeâ JeeCeer oes<e efpemeceW yeesueles ngS De#ej ueghle nes peeles nQ
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'satellite' (Ghe«en) nesieer~ DevÙe
Terrible- YeÙe
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
674. Select the correctly spelt word. Settle- mLeeefhele keâjvee
(a) jewlry (b) defnition
Satiate- meble=hle keâjvee
(c) scramble (d) acceptence
SSC CGL (Tier-I) – 13/06/2019 (Shift-III) Session- DeefOeJesMeve, yew"keâ
680. Select the wrongly spelt word. Ans : (d) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'secretary'
(a) Simulation (b) Synthetic (meefÛeJe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) Simultaneoues (d) Stylistics
SSC CHSL (Tier-I) 19/03/2020 (Shift-I) 686. In the following Question, a word has been
written in four different ways out of which only
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) simultaneoues
one is correctly spelled. Select the correct
keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'simultaneous' (Skeâ spelled word
meeLe/mecekeâeefuekeâ) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Sicondary (b) Secondiry
simulation - DevegkeâjCe, vekeâue, Synthetic - peeueer, Stylistics (c) Secondary (d) Secondory
- Mewueerieerle~ SSC MTS 9-10-2017 (Shift-III)
681. Select the INCORRECTLY spelt word. Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'secondary'
(a) Excess (b) Supportors (ceeOÙeefcekeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) Inclusion (d) Discriminatory
687. In the following Question, a word has been
SSC CHSL (Tier-I) 13/10/2020 (Shift-III)
written in four different ways out of which only
Ans. (b) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'supportors' keâerr one is correctly spelled. Select the correct
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'supporters' (meceLe&keâ) spelled word
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (a) Strength (b) Strenth
Excess – DelÙeefOekeâ (c) Stringth (d) Strentgh
Discriminatory – Yeso–YeeJe hetCe& SSC MTS 9-10-2017 (Shift-III)
Inclusion – meceeJesMe Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'strength'
682. Select the INCORRECTLY spelt word. (cepeyet leer) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) Succumb (b) Success 688. In the following question, a word has been
(c) Surender (d) Succulent written in four different ways out of which only
SSC CHSL (Tier-I) 14/10/2020 (Shift-III) one is correctly spelt. Select the correctly spelt
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) surender keâerr word.
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'surrender' (Deelcemecehe&Ce) (a) Sukceed (b) Succed
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Sucede (d) Succeed
SSC MTS 10-10-2017 (Shift-III)
Succumb– oyeevee, Success– meheâuelee, succulent– jmeoej~
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) succeed (meHeâue
683. Select the wrongly spelt word.
(a) Popularly (b) Sincearly nesvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(c) Beggarly (d) Jocularly 689. In the following question, a word has been
SSC CHSL (Tier-I) 12/10/2020 (Shift-I) written in four different ways out of which only
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) sincearly keâerr one is correctly spelt. Select the correctly spelt
word.
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'sincerely' (F&ceeveoejer) (a) Sponsor (b) Esponsor
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Sponser (d) Sponcer
Popularly - Øepeeleebef$ekeâ ™he mes/meeceevÙele:/Deeceleewj hej SSC MTS 10-10-2017 (Shift-II)
Beggarly - YeerKe keâer lejn Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) sponsor (DeeefLe&keâ
Jocularly - nBmeer cepeekeâ ceW mebj#eCe osvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
684. Select the word with the incorrect spelling 690. In the following question, a word has been
(a) Ascertain (b) Denounce written in four different ways out of which only
(c) Systemetic (d) Combination one is correctly spelt. Select the correctly spelt
SSC CHSL (Tier-I) 17/03/2020 (Shift-III) word.
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) systemetic keâerr (a) Satelite (b) Sattelite
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'systematic' (JÙeJeefmLele) (c) Satellite (d) Sattellite
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ SSC MTS 10-10-2017 (Shift-II)
Ascertain - megefveef§ele keâjvee, Denounce - efveboe keâjvee, Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) satellite (ke=âef$ece
Combination - cesue, Ùeesie~ Ghe«en) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
685. In the following question, a word has been 691. Select the correctly spelt word.
written in four different ways out of which only (a) Separate (b) Succesful
one is correctly spelt. Select the correctly spelt (c) Seige (d) Superfisial
word. SSC MTS – 16/08/2019 (Shift-I)
(a) Secratary (b) Secretery
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) separate (he=Lekeâ
(c) Secratery (d) Secretary
SSC MTS 9-10-2017 (Shift-I) keâjvee) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- 697. Select the INCORRECTLY spelt word.
Successful - keâeceÙeeye, meHeâue~ (a) Sentence (b) Artificial
Siege - Iesje, DeJejesOe~ (c) Tendancy (d) Matrimony
SSC GD 01/02/2023 (Shift-II)
Superficial - yeenjer, melener~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Tendancy' keâer Jele&veer DeMegæ
692. Select the correctly spelt word.
(a) Scienctific (b) scientific nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Tendency' (ØeJe=efòe/™Peeve) nesieer, peyeefkeâ
(c) Scientefic (d) Sceintific DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC MTS – 13/08/2019 (Shift-I) Sentence : JeekeäÙe/mepee
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) scientific Artificial : ke=âef$ece
(efJe%eeve mebyebefOele) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Matrimony : efJeJeen-mebmkeâej
DeMegæ nw~ 698.
Select the INCORRECTLY spelt word.
693. Select the correctly spelt word. (a) Tution (b) Manners
(a) Supplimantry (b) Supplimentry (c) Circuit (d) Genuine
(c) Supplementary (d) Supplemantry SSC CGL (Tier-I) 11/04/2022 Shift-I
SSC MTS – 09/08/2019 (Shift-II) Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Tution' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) supplementary Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Tuition' nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
(Deveghetjkeâ) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Megæ nw~
694. Select the wrongly spelt word. Manners - efMe°eÛeej/efjJeepe
(a) Secretary (b) Suspicous
(c) Sustain (d) Schedule Circuit - heefjheLe/heefjefOe
SSC GD – 08/03/2019 (Shift-II) Genuine - JeemleefJekeâ/meÛÛee
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) 'Suspicous' keâer 699. Select the INCORRECTLY spelt word.
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer Suspicious (mebosnpevekeâ) (a) Longitude (b) Manners
nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ (c) Contrary (d) Terribal
Sustain - yeveeS jKevee, Secretary - meefÛeJe, Schedule - SSC CGL (Tier-I) 13/04/2022 Shift-II
metÛeer, keâeÙe&›eâce~ Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Terribal' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Terrible' (YeÙeevekeâ/[jeJevee) nesieer, peyeefkeâ
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
T Longitude - osMeevlej
695. Choose the incorrectly spelt word. Manners - efMe°eÛeej/Deeole
(a) Locker (b) Rift Contrary - efJejesOe/efJehejerle
(c) Tihgt (d) Stock 700. Select the INCORRECTLY spelt work.
SSC MTS 02/05/2023 (Shift-I) (a) Temprate (b) Cooperate
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Tihgt' keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (c) Syndicate (d) Contemplate
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Tight' (lebie/keâef"ve/Ieefve‰) nesieer, peyeefkeâ DevÙe SSC CGL (Tier-I) 20/04/2022 Shift-III
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Temprate' keâer Jele&veer DeMegæ
Locker - Úesše Deeueceejer (leeueeÙegòeâ) nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Temperate' (mebÙeceer/mebkeâesÛeer) nesieer, peyeefkeâ
Rift - ojej/cevecegšeJe DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Stock - YeC[ej/hetBpeer Cooperate - menÙeesie/menÙeesie osvee
Syndicate - mebIe/meYee
696. Choose the incorrectly spelt word.
(a) Molest (b) Called Contemplate - efJeÛeej keâjvee
(c) Reflect (d) Temparory 701. In the given question, four words are given out
SSC MTS 15/05/2023 (Shift-I) of which one word is correctly spelt. Choose
the correctly spelt word.
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'Temparory' keâer Jele&veer DeMegæ
(a) Tempestuous (b) Tempastus
nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Temporary' (DemLeeÙeer/Deuhekeâeefuekeâ) (c) Tempestous (d) Tempestious
nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DSSSB PRT 07/03/2022 (Shift-II)
Molest - ÚsÌ[ÚeÌ[ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Tempestuous'
Called - yegueeÙee (legHeâeveer/ØeÛeC[) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Reflect - Øeefleefyebefyele/Øeefleefyebye [euevee DeMegæ nw~
702. In the given question, four words are given out 709. Select the misspelt word.
of which one word is correctly spelt. Choose the (a) tyrrany (b) vicious
correctly spelt word. (c) resistance (d) pursue
(a) Trrigered (b) Triggered SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-I)
(c) Triggred (d) Tregard
Ans. (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) tyrrany keâerr Jele&veer
DSSSB PRT 23/03/2022 (Shift-II)
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'tyranny' (DelÙeeÛeej) nesieer, DevÙe
Ans. (b) Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Triggered (jeskeâe
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
ieÙee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
vicious - Meeeflej Yeü°, oes<eer
703. In the given question, four words are given out
of which one word is correctly spelt. resistance - ØeeflejesOe, yeeOee
Choose the correctly spelt word. pursue - Deeies jKevee, heerÚe keâjvee, ue#Ùe jKevee
(a) Turquoise (b) Tarquise 710. Select the correctly spelt word.
(c) Turqoise (d) Turquois (a) tuetion (b) tuttion
DSSSB PRT 25/03/2022 (Shift-II) (c) tuition (d) tution
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) "Turquoise" SSC CGL (Tier-I) – 11/06/2019 (Shift-I)
(efHeâjespee) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ SSC MTS-22/08/2019 (shift-II)
704. Four words are given, out of which only one Ans. (c) : Ghejes ò eâ ef JekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) tuition
word is spelt correctly. Choose the correctly (DeOÙeeheve) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ
spelt word. nw~
(a) Tomorrow (b) Tommorrow
711. Select the INCORRECTLY spelt word.
(c) Tomorow (d) Tommorow
(a) trenquility (b) schedule
DSSSB Junior Assistant 25/8/2021 Shift-I
(c) acceleration (d) vacuum
Ans. (a) : GheÙeg&keäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Tomorrow'
SSC CPO-SI – 12/12/2019 (Shift-I)
(Deeves Jeeuee keâue) keâer Jele&veer mener nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) trenquility keâerr
Demebiele nw~
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'tranquility' (Meebefle) nesieer~
705. (a) Teetotaler (b) Tedious
(c) Teething (d) Teaser
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DSSSB- mšsvees«eeheâj hejer#ee (27-07-2014) Schedule - DevegmetÛeer/meceÙe-meejCeer
Acceleration - lJejCe/ieefleJeOe&ve
Ans : (a) Ghejesòeâ efJekeâuhe ceW 'Teetotaler' keâer mener spelling
'Teetotaller' neslee nw, efpemekeâe DeLe& nw, ceÅelÙeeieer~ Tedious – Vacuum - efveJee&le
LekeâeT, Teething – oeBleeW keâe efvekeâuevee, Teaser – PeieÌ[euet, 712. Select the correctly spelt word.
hejsMeeve keâjves Jeeuee~ (a) turbulance (b) 'turbulense'
(c) turbulence (d) terbulence
706. (a) Tintinabbulation (b) Tintinabulation
(c) Tintinabullation (d) Tintinnabulation SSC CHSL (Tier-I) –09/07/2019 (Shift-III)
KVS LDC 2015 Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'turbulence'
Ans. (d): Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) (DeMeebefle) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Tintinnabulation (IebefšÙeeW keâer švešveenš) keâer Jele&veer Megæ nw~ 713. Select the wrongly spelt word.
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) trivial (b) tution
707. Select the incorrectly spelt word. (c) tyranny (d) typical
(a) disappear (b) until SSC CHSL (Tier-I) –05/07/2019 (Shift-II)
(c) twelth (d) temperature Ans : (b) Ghejes òeâ ef J ekeâuheeW ceW mes ef J ekeâuhe (b) tution keâerr Jele&veer
SSC CHSL (Tier-I) –04/08/2021 (Shift-I) DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'tuition' (DeOÙeeheve) nesieer~ DevÙe
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) twelth keâer Jele&veer efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DeMegæ nw efpemekeâer Megæ Jele&veer 'twelfth' (yeejnJeeB) nesieer~ DevÙe Trivial- legÛÚ
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Tyranny- GlheerÌ[ve, DelÙeeÛeej
708. Select the incorrectly spelt word. Typical- vecetves keâe
(a) aggravate (b) titilate 714. Select the INCORRECTLY spelt word.
(c) mediate (d) initiate (a) Tumulttous (b) Trousseau
SSC CHSL (Tier-I) –06/08/2021 (Shift-I) (c) Belligerent (d) Pharmaceutical
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) titilate keâer Jele&veer SSC CHSL (Tier-I) 14/10/2020 (Shift-I)
DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer titillate (menueevee) nesieer~ DevÙe Ans. (a) : Ghejes òeâ ef J ekeâuheeW ceW mes ef Jekeâuhe (a) Tumulttous keâerr
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'tumultuous'
Mediate - ceOÙemLe, initiate - DeejbYe, aggravate - YeÌ[keâevee~ (keâesueenuehetCe&) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Trousseau– ogunve keâe meepe meeceeve, onspe, Belligerent– 720. Select the INCORRECTLY spelt word.
ueÌ[eketâ, Me$egleehetCe&, Dee›eâecekeâ, Pharmaceutical – Deew<eefOeÙeeW (a) Unison (b) Unpredictable
Deewj oJeeFÙeeW kesâ efvecee&Ce mes mecyeefvOele~ (c) Univercity (d) Universal
DSSSB TGT (Computer Science) Exam. 25/06/2023 Shift-II
715. Select the correctly spelt word. Ans.(c): efoS ieS efJekeâuheeW ceW efJekeâuhe (c) ‘Univercity’ keâer
(a) Tendency (b) Tyeranny spelling incorrect nw, Fmekeâer mener spelling ‘University’
(c) Twelth (d) Tommorow
(efJeMJeefJeÅeeueÙe) nesiee~ DevÙe efJekeâuheeW kesâ Spelling SJeb DeLe& nw–
SSC MTS – 16/08/2019 (Shift-III)
Unison – meecebpemÙe
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) tendency
(ØeJe=efòe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Unpredictable – DeØelÙeeefMele
Universal – meeJe&Yeewefcekeâ
716. Select the correctly spelt word.
(a) Temparary (b) Threshold Dele: efJekeâuhe (c) mener nw~
(c) Temparature (d) Tachnique 721. Four words are given, out of which only one
SSC MTS – 14/08/2019 (Shift-II) word is spelt correctly. Choose the correctly
spelt word.
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) threshold
(a) ubquitous (b) ubiqoitous
(ÛeewKeš) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (c) ubiquitous (d) ubiqitous
DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer- DSSSB PRT 30/03/2022 (Shift-III)
Temporary– DemLeeÙeer~ Ans. (c) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Ubiquitous
Temperature– leeheceeve~ (osMeJÙeeheer) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Technique– lekeâveerkeâ, ØeefJeefOe~ 722. In the given question, four words are given out
717. Select the wrongly spelt word. of which one word is correctly spelt. Choose the
(a) Rogue (b) Argue correctly spelt word.
(c) Toungue (d) Vague (a) Unposesed (b) Unposessed
SSC MTS – 08/08/2019 (Shift-II) (c) Unpossesed (d) Unpossessed
DSSSB PRT 16/03/2022 (Shift-II)
Ans. (c) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Toungue keâer
Jele&veer ieuele nw, Fmekeâer mener Jele&veer, 'Tongue' (peerYe) nw~ Ans. (d) : Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Unpossessed
Rogue - yeoceeMe/Oetle&
(DeveefOeke=âle) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Argue - efJeJeeo/yenme keâjvee 723. Select the incorrectly spelt word.
(a) Incriminating (b) Embodiment
Vague - OegbOeuee, Demhe° (c) Unpretensious (d) Cancellation
718. Choose the correctly spelt word. SSC CGL (Tier-I) –17/08/2021 (Shift-I)
(a) lgnorence (b) Interupt Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Unpretensious
(c) Thriller (d) Colaborate
keâer Jele&veer DeMegæ nw Fmeer Megæ Jele&veer 'Unpretentious' (mejue) nw~
SSC MTS – 06/08/2019 (Shift-II)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) 'Thriller'
Incriminating - yejeceo/oes<eer "njevee, Embodiment - DeJeleej,
(mevemeveerKespe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ Cancellation - jö keâjvee~
nw~
724. Select the misspelled word.
DevÙe efJekeâuheesW keâer Megæ Jele&veer- (a) userp (b) unique
Ignorance- De%eevelee, Interrupt- yeeOee, Collaborate- (c) impeach (d) implore
menÙeesie~ SSC CPO-SI – 23/11/2020 (Shift-II)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) userp keâerr Jele&veer
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'usurp' (nÌ[hevee) nesieer, DevÙe
U efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
719. The following sentence contains a word with a unique - DeefÉleerÙe
spelling error. Rectify the sentence by selecting impeach - ceneefYeÙeesie ueieevee
the correct spelling of the identified word from implore - ÙeeÛevee keâjvee
the given options.
I was upstaires when somebody rang the 725. Select the INCORRECTLY spelt word.
doorbell. (a) Recurrent (b) Unpretensious
(a) Upstairs (b) Upstares (c) Dilemma (d) Excellence
(c) Upstaire (d) upsatires SSC CHSL (Tier-I) 20/10/2020 (Shift-II)
SSC CGL 11/09/2024 (Shift-I) Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) unpretensious
Ans. (a) : efoÙes ieÙes sentence ceW 'Upstairs' (Thej keâes) keâer keâerr Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'unpretentious' (mejue)
spelling incorrect nw~ nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Recurrent – DeeJele&keâ 731. Four words are given, out of which only one
word is spelt incorrectly. Choose the
Dilemma – ogefJeOee/Demecebpeme incorrectly spelt word.
Excellence – ßes‰lee/Glke=â°lee (a) secular (b) venarate
726. Select the correctly spelt word. (c) solicitous (d) volatile
(a) Undoutedly (b) Uniique DSSSB PRT 29/03/2022 (Shift-I)
(c) Unforgatable (d) Unfortunately Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe venarate keâer Jele&veer
SSC MTS – 16/08/2019 (Shift-I) DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer Venerate (mecceeefvele keâjvee) nesieer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) unfortunately DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(ogYee&iÙe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ secular – Oece& efvejhes#e
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- solicitous – efÛebleeMeerue
undoubtedly - efvemebosn, yesMekeâ volatile – heefjJele&veMeerue
unique - Skeâcee$e, Devet"e 732. Four words are given, out of which only one
word is spelt correctly. Choose the correctly
unforgettable - DeefJemcejCeerÙe~ spelt word.
727. (a) Unprecidented (b) Unanimously (a) vacallate (b) vicillate
(c) Assignment (d) All are correct (c) vacillate (d) vacalate
DSSSB- «es[- IV hejer#ee (17-09-2017) DSSSB PRT 25/03/2022 (Shift-III)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) "Vacillate" (mebosn
Ans : (a) Unprecidented keâer mener spelling
keâjvee/efnÛekeâvee) keâer Jele&veer Megæ nw~ efJekeâuheeW ceW efoÙes ieÙes DevÙe
'Unprecedented' – (DeYetlehetJe&, yesefcemeeue) nesiee~ Unanimously MeyoeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
– meJe&mecceefle mes, Skeâcele mes, Assignment – keâeÙe&Yeej, keâece~
733. Four words are given, out of which only one
word is spelt incorrectly. Choose the
incorrectly spelt word.
V (a) tractable (b) spurious
728. Select the INCORRECTLY spelt word. (c) vebrose (d) sycophant
(a) Consonant (b) Similar DSSSB PRT 27/03/2022 (Shift-III)
(c) Treasure (d) Vaccenation Ans. (c) : GheÙeg & òeâ ef JekeâuheeW ceW mes ef Jekeâuhe (c) vebrose keâer Jele&veer
SSC GD 13/02/2023 (Shift-I) DeMeg æ nw ~ Dele: Fmekeâer Meg æ Jele& v eer verbose (JeeÛeeue) nesieer
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'vaccenation' keâer Jele&veer DevÙe efJekeâuhees keâer Jele&veer Megæ nw–
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer ‘vaccination’ (šerkeâekeâjCe/mebjesheCe) Tractable – yeele ceeve uesves Jeeuee/efJeveÙeMeerue
nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Spurious – peeueer/vekeâueer
Consonant :- JÙebpeve/Deveg™he Sycophant – Ûeeheuetme
Similar :- meceeve/meÂMe 734. Four words are given, out of which only three
words are spelt correctly. Choose the one spelt
Treasure :- Kepeevee/efveefOe incorrectly.
729. In the given question, four words are given out (a) tortuous (b) torpor
of which one word is correctly spelt. Choose (c) volitile (d) whimsical
the correctly spelt word. DSSSB PRT 26/03/2022 (Shift-III)
(a) Ventriloquist (b) Vantrilloquist Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Volitile keâer Jele&veer
(c) Ventrilloquist (d) Vantriloquist DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer Volatile (heefjJele&veMeerue) nesieer~ DevÙe
DSSSB PRT 24/03/2022 (Shift-II) efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) ventriloquist tortuous– keâhešhetCe&
(lejn-lejn keâer DeeJeepe efvekeâeue mekeâves Jeeuee) keâer Jele&veer Megæ nw torpor – megmleer/Goemeervelee
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Whimsical – mevekeâer
730. In the given question, four words are given out 735. Four words are given, out of which only one
of which one word is correctly spelt. Choose the word is spelt correctly. Choose the correctly
correctly spelt word. spelt word.
(a) Velladictorian (b) Valedictorian (a) Viviparous (b) Vivipareous
(c) Valeydiktorian (d) Vaelledictorien (c) Viviporous (d) Viviporeous
DSSSB PRT 23/03/2022 (Shift-II) DSSSB Junior Assistant 31/8/2021 Shift-II
Ans. (b) Ghejeskeäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Valedictorian Ans. (a) : GheÙeg&keäle efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Viviparous'
(efJeoeF& keâe JeÛeve) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer (peerefJele yeÛÛee peveves Jeeueer) keâer Jele&veer Megæ nw DevÙe efJekeâuheeW keâer
DeMegæ nw~ Jele&veer DeMegæ nw~
736. Select the incorrectly spelt word. It is wierd to overreact on the consequences
(a) Anxious (b) Moisture like this, it didn’t even matter at the end of the
(c) Mimic (d) Vishious day.
SSC CGL (Tier-I) –16/08/2021 (Shift-I) (a) Matter (b) Wierd
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) Vishious keâer (c) Consequences (d) Overreact
Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Vicious' - (Meeeflej/Yeü°) nw~ SSC CGL (Tier-I) 18/07/2023 (Shift-III)
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Ans. (b) : Ghejesòeâ JeekeäÙe kesâ underlined word ceW mes 'Wierd'.
Anxious - efÛebeflele, Mimic - vekeâue Gleejvee, Moisture - veceer~ keâer Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'weird' (efJeefÛe$e) nesieer,
737. Select the correctly spelt word. peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(a) wengence (b) vengance Matter - ceeceuee/heoeLe&
(c) wengeance (d) vengeance Consequences - heefjCeece/cenlJe
SSC CPO-SI – 24/11/2020 (Shift-I) Overreact - DeefOekeâ Øeefleef›eâÙee keâjvee
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'vengeance' 743. Select the INCORRECTLY spelt word.
(ØeefleMeesOe) keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~ (a) Cradle (b) Fruitful
738. Select the wrongly spelt word. (c) Wilfull (d) Unction
(a) eager (b) beggar SSC CGL (Tier-I) 17/07/2023 (Shift-II)
(c) vehical (d) value Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'wilfull' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
SSC CHSL (Tier-I) –08/07/2019 (Shift-III)
Fmekeâer Megæ Jele&veer 'willful' (peeve-yetPekeâj) nesieer, peyeefkeâ DevÙe
Ans : (c) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) vehical keâerr Jele&veer efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'vehicle' (Jeenve) nesieer~ DevÙe Cradle - heeuevee
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Fruitful - ueeYeoeÙekeâ
Eager- Glmegkeâ, Beggar- efYeKeejer, Value- keâercele
Unction - iece&peesMeer/cejnce
739. Select the wrongly spelt word.
(a) video (b) voluntary 744. Choose the incorrently spelt word.
(c) voracous (d) valour (a) WAISE (b) FITTER
SSC CHSL (Tier-I) 20/10/2020 (Shift-III) (c) COURIER (d) COURSE
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) voracous keâerr SSC CHSL (Tier-I) 20/03/2023 (Shift-I)
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'voracious' (ueeueÛeer) nesieer~ Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes 'WAISE' keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'wise' (yegefæceeve) nesieer, peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW
video - Jeeref[Ùees, ÛeueefÛe$e, 'voluntary' - mJewefÛÚkeâ, valour - keâer Jele&veer Megæ nw~
yeneogjer, Jeerjlee Fitter - efceŒeer, Courier - mebosMeJeenkeâ, Course - keâeÙe&ØeCeeueer
740. Select the incorrectly spelt word. 745. Select the INCORRECTLY spelt word.
(a) Exterminated (b) Voilence (a) governor (b) conductor
(c) Unmangeable (d) wildernesses (c) inspector (d) waitor
SSC CGL (Tier-I) –13/08/2021 (Shift-I) SSC CHSL (Tier-I) –15/04/2021 (Shift-I)
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) voilence keâer Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) waitor keâer Jele&veer
Jele&veer DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'violence' (efnbmee) nw~ DevÙe DeMegæ nw~ Dele: Gmekeâer Megæ Jele&veer waiter (hejesmeves Jeeuee) nesieer~
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Exterminated - efJeveeMe keâjvee, Unmangeable - ve JÙeJeefmLele Inspector-efvejer#ekeâ, Governor-jepÙeheeue,
keâjves ÙeesiÙe, Wildernesses - efvepe&ve ØeosMe Conductor-heefjÛeeuekeâ
746. Select the incorrectly spelt word.
W (a) Cerebral (b) Scrutinize
(c) Withdrawl (d) Arbitrary
741. Choose the correctly spelt word from the SSC CGL (Tier-I) –16/08/2021 (Shift-I)
options :
(a) Weird (b) Wierd Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Withdrawl keâer
(c) Weared (d) Wered Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'withdrawal' (Jeehemeer) nw~
High Court RO 12/12/2023 (Shift-I) DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Ans. (a) : efoÙes ieÙes efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'weird' (efJeefÛe$e Arbitrary - ceveceevee, Scrutinize - peebÛevee, Cerebral - efoceeieer~
Deewj DemeeceevÙe) keâer Jele&veer Megæ nQ~ peyeefkeâ DevÙe efJekeâuheeW keâer 747. Select the correctly spelt word.
Jele&veer DeMegæ nQ~ (a) Witness (b) Wisdum
742. Select the INCORRECTLY spelt word in the (c) Wimper (d) Welth
given sentence. SSC CHSL (Tier-I) 14/10/2020 (Shift-I)
Ans. (a) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) witness (mee#eer)
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Y
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer Fme Øekeâej nw- 753. Select the INCORRECTLY spelt word.
Wisdom–yegefæceeveer, Whimper–ef"veef"veenš, Wealth– Oeve (a) ceiling (b) grief
748. In the following question, a word has been written (c) yeild (d) niece
in four different ways out of which only one is SSC CPO-SI – 13/12/2019 (Shift-II)
correctly spelt. Select the correctly spelt word. Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) yeild keâerr Jele&veer
(a) Woolen (b) Woollen DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'yield' (cegveeHeâe) nesieer~ DevÙe
(c) Wollen (d) Wolen efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
SSC MTS 10-10-2017 (Shift-III)
ceiling - TBÛeeF&, grief - og:Ke, niece - Yeleerpeer
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) woollen (Tveer
754. Select the incorrectly spelt word.
keâheÌ[s) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
(a) Victimize (b) Veteran
749. Select the correctly spelt word. (c) Commotion (d) Yern
(a) Welfare (b) Wellfare SSC CPO-SI – 11/12/2019 (Shift-II)
(c) Wellfair (d) Welfair Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) yern keâer Jele&veer
SSC MTS – 21/08/2019 (Shift-I)
DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'yearn' (leer›e FÛÚe) nesieer~ DevÙe
Ans. : (a) Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (a) 'Welfare' efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
(keâuÙeeCe) keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
Victimize - meleevee, Veteran - DevegYeJeer, Commotion -
750. Select the correctly spelt word.
Meesjiegue
(a) Wadnesday (b) Worthwile
(c) Wayther (d) Weird 755. Select the incorrectly spelt word.
SSC MTS – 19/08/2019 (Shift-I) (a) Arena (b) Journal
(c) Yall (d) Visual
Ans. (d) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (d) 'weird' (efJeefÛe$e)
SSC GD – 18/02/2019 (Shift-II)
keâerr Jele&veer Megæ nw~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer DeMegæ nw~
DevÙe efJekeâuheeW keâer Megæ Jele&veer- Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) yall keâer Jele&veer
Wednesday – yegOeJeej~
DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer 'yell' (efÛeuueevee) nesieer~ DevÙe
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Worthwhile – GheÙegòeâ, ueeYeØeo~
Arena - DeKeeÌ[e, Journal - heef$ekeâe, Visual - ÂMÙe
Weather – ceewmece~
X Z
751. Select the incorrectly spelt word.
756. Select the incorrectly spelt word.
(a) Climax (b) Vicious
(a) Clutch (b) Zelot
(c) Xanophobia (d) Adorn
(c) Precise (d) Cause
SSC CHSL (Tier-I) –04/08/2021 (Shift-I)
SSC CGL (Tier-I) – 04/06/2019 (Shift-II)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Xanophobia keâer
Ans. (b) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Zelot keâer Jele&veer
Jele&veer DeMegæ nw~ Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Xenophobia' (efJeosefMeÙeeW mes
DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Zealot' (Deefle Glmeener) nesieer~ DevÙe
[j) nesieer~ DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Climax - Ûejceefyevog, Vicious - og°, Adorn - mepeevee~
Clutch - keâypee keâjvee, Precise - mešerkeâ, Cause - keâejCe~
752. Select the incorrectly spelt word. 757. Select the incorrectly spelt word.
(a) Wan (b) Veteran (a) Kudos (b) Zeast
(c) Xanial (d) Vie (c) Acute (d) Rare
SSC MTS – 16/08/2019 (Shift-III) SSC MTS – 09/08/2019 (Shift-I)
Ans. (c) : Ghejesòeâ efJekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (c) Xanial keâer Jele&veer Ans. (b) : Ghejes òeâ ef JekeâuheeW ceW mes efJekeâuhe (b) Zeast keâer Jele&veer
DeMegæ nw Fmekeâer Megæ Jele&veer 'Xenial' (DeeefleLÙe) nesieer~ DeMegæ nw, Fmekeâer Megæ Jele&veer Zest (efoueÛemheer) nesieer~ DevÙe
DevÙe efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~ efJekeâuheeW keâer Jele&veer Megæ nw~
Veteran - DevegYeJeer, Wan - keâcepeesj, Vie - ØeeflemheOee& keâjvee~ Kudos - ØeMebmee, Acute - leer›e, Rare - ogue&Ye~