Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
21 views81 pages

Statistics

The document contains a series of statistics problems and their solutions, focusing on concepts like mean, median, mode, variance, and standard deviation. Each problem is presented with multiple-choice answers, and the correct answer is indicated for each question. The content appears to be educational material aimed at helping students understand statistical concepts and calculations.

Uploaded by

sushentakur
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
21 views81 pages

Statistics

The document contains a series of statistics problems and their solutions, focusing on concepts like mean, median, mode, variance, and standard deviation. Each problem is presented with multiple-choice answers, and the correct answer is indicated for each question. The content appears to be educational material aimed at helping students understand statistical concepts and calculations.

Uploaded by

sushentakur
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 81

MATHS

BOOKS - CENGAGE

STATISTICS

Examples

1. A variable X is expressed as a linear function of

two variables u and v in the form X = au +bv.

Then the mean X


¯
¯¯
of X is
A. aU
¯
¯¯ ¯
¯
− bV
¯

B. U
¯
¯¯ ¯
¯
+ V
¯

C. bU
¯
¯¯ ¯
¯
+ aV
¯

D. None of these

Answer: D

Watch Video Solution

2. If the mean of the numbers

27 + x, 31 + x, 89 + x, 107 + x, 156 + x is 82,

then the mean of

130 + x, 126 + x, 68 + x, 50 + x, 1 + x is
A. 75

B. 157

C. 82

D. 80

Answer: A

Watch Video Solution

3. If the arithmetic mean of the numbers

x 1 , x 2 , x 3 , ..., x n is x̄, then the arithmetic mean

of the numbers
ax 1 + b, ax 2 + b, ax 3 + b, .... , ax n + b, where a,

b are two constants, would be

A. x̄

B. nax̄ + nb

C. ax̄

D. ax̄ + b

Answer: D

Watch Video Solution


4. The weighted means of of first n natural

numbers whose weights are equal to the squares

of corresponding numbers is

n + 1
A.
2

3n(n + 1)
B.
2(2n + 1)

(n + 1)(2n + 1)
C.
6

n(n + 1)
D.
2

Answer: B

Watch Video Solution


5. A student obtain 75 % , 80 % and 85 % in

three subjects if the marks of another subject are

added. Then the average cannot be less than

A. 0.6

B. 0.65

C. 0.8

D. 0.9

Answer: A

Watch Video Solution


6. If ¯
¯¯ ¯
¯¯
X 1, X 2 are the means of two distributions

such that ¯
¯¯ ¯
¯¯ ¯
¯¯
X 1 < X 2 and X is mean of the

combined distribution , then

A. x̄ < ¯
¯
x¯¯
1

B. x̄ > ¯
¯
x¯¯
2

¯
¯
x¯¯ ¯
¯¯
1 + x2
¯
C. x̄ =
2

D. ¯x¯¯¯1
< x̄ < ¯
¯
x¯¯
2

Answer: D

Watch Video Solution


7. Mean of 100 items is 49. It was discovered that

three items which should have been 60, 70, 80

were wrongly read as 40, 20, 50 respectively. The


1
correct mean is. (a) 48 (b) 82 (c) 50 (d) 80
2

A. 48

B. 82.5

C. 50

D. 80

Answer: C

Watch Video Solution


8. The mean weight per student in a group of 7

students is 55 kg. The individual weights of 6 of

them (in kg) are 52, 54, 53, 56 and 54. Find the

weight of the seventh student.

A. 55 kg

B. 60 kg

C. 57 kg

D. 50 kg

Answer: C

Watch Video Solution


9. If a variable takes the discrete values α − 4,
7 5 1 1
α − , α − , α − 2, α + , α − , α + 5(α > 0)
2 2 2 2

, then the median is

5
A. α −
4

1
B. α −
2

C. α − 2

5
D. α +
4

Answer: A

Watch Video Solution


10. The median of a set of a set of 9 distinct

observations is 20.5 . If each of the largest 4

observations of the set increased by 2, then the

median of the new set

A. Is increased by 2

B. In decreased by 2

C. Is two times the original median

D. Remains the same as that of the original set

Answer: D

Watch Video Solution


11. If in a moderately asymmetrical distribution the

mode and the mean of the data are 6λ and9λ ,

respectively, then the median is

A. 8λ

B. 7λ

C. 6λ

D. 5λ

Answer: A

Watch Video Solution


12. The mean deviation about the mean of the

following distribution is
Size 20 21 22 23 24

Frequency 6 4 5 1 4

A. 1

B. 1.25

C. 1.5

D. 1.75

Answer: B

Watch Video Solution


13. The mean deviation about the median of the

following distribution is
Marks obtained 10 11 12 14 15

Number of students 2 3 8 3 4

Watch Video Solution

14. The variance of first n natural number is:

2
n − 1
A.
12

2
n − 1
B.
6

2
n + 1
C.
6

2
n + 1
D.
12
Answer: A

Watch Video Solution

15. The mean of five observations is 4 and their

variance is 5.2. If three of these observations are 1,2

and 6, then the other two are

A. 2 and 9

B. 3 and 8

C. 4 and 7

D. 5 and 6
Answer: C

Watch Video Solution

16. The standard deviation of data 6,5,9,13,12,8 and

10 is

52
A. √
7

52
B.
7

C. √6

D. 6

Answer: A
Watch Video Solution

17. Consider the frequency distribution, where A is

a positive interger :
x A 2A 3A 4A 5A 6A

f 2 1 1 1 1 1

Watch Video Solution

18. The standard deviation of the following

frequency distribution is
X 2 3 4 5 6 7

f 4 9 16 14 11 6

A. 1.38
B. 1.42

C. 1.45

D. 1.60

Answer: A

Watch Video Solution

19. Let a, b, c, d, e, be the observations with m and

standard deviation s. The standard deviation of the

observations a+k, b+k, c+k, d+k, e+k is s (b) ks (c)


s
s + k (d)
k
A. s

B. ks

C. s+k

s
D.
k

Answer: A

Watch Video Solution

Exercise 11 1
1. In a class of 100 students there are 70 boys

whose average marks in a subject are 75. If the

average marks of the complete class is 72, then

what is the average of the girls?

A. 73

B. 65

C. 68

D. 74

Answer: B

Watch Video Solution


2. The median of a set of a set of 9 distinct

observations is 20.5 . If each of the largest 4

observations of the set increased by 2, then the

median of the new set

A. Is increased by 2

B. In decreased by 2

C. Is two times the original median

D. Remains the same as that of the original set

Answer: D

Watch Video Solution


3. In a frequency distribution , the mean and

median are 21 and 22 respectively , then its mode is

approximately

A. 22.0

B. 20.5

C. 25.5

D. 24.0

Answer: D

Watch Video Solution


4. The average marks of boys in a class is 52 and

that of girls is 42. .The average marks of boys and

girls combined is 50 . The percentage of boys in

the class is

A. 40

B. 20

C. 80

D. 60

Answer: C

Watch Video Solution


5. Compute the median from the following table

A. 36.55

B. 35.55

C. 40.05

D. None of these

Answer: A

Watch Video Solution


Exercise 11 2

1. In an experiment with 15 observation on x, the

following results were available.

∑x
2
= 2830, ∑ x = 170 One observation 20

was found to be wrong and was replaced by the

correct value 30. Then the corrected variance is

A. 78.00

B. 188.66

C. 177.33

D. 8.33
Answer: A

Watch Video Solution

2. In a series of 2n observations , half of them equal

a and remaining half equal - a . If the standard

deviation of the observations is 2, then |a| equals

1
A.
n

B. √2

C. 2

√2
D.
n
Answer: C

Watch Video Solution

3. Suppose a population A has 100 observations

101,102,….,200, and another population B has 100

observations 151,152,…..,250. If VA and VB

represent the variances of the populations


VA
respectively , then is
VB

A. 1

B. 9 / 4

C. 4 / 9
D. 2 / 3

Answer: A

Watch Video Solution

4. The mean of the numbers a,b,8,5,10 is 6 and the

variance is 6.80 .Then which one of the following

gives possible values of a and b?

A. a=0, b=7

B. a=5, b=2

C. a=1, b =6
D. a=3, b=4

Answer: D

Watch Video Solution

5. Let x1 , x2 , x3 , x4 , x5 be the observations with

mean m and standard deviation s. The standard

deviation of the observations

kx 1 , kx 2 , kx 3 , kx 4 , kx 5 is

A. k+s

s
B.
k
C. ks

D. s

Answer: C

Watch Video Solution

6. Let 1x 1
, x 2 …. x n be n obervations .Let

wi = lx i + k for i = 1, 2…. n, where l and k

are constants. If the mean of xi is 48 and their

standard deviation is 12 the mean of w 's is 55 and


i

standard deviation of wi is 15 then the value of l

and k should be
A. l=2.5, k=5

B. l=-1.25, k=5

C. l=2.5, k=-5

D. l=1.25, k=-5

Answer: D

Watch Video Solution

Exercise Single
1. Coefficients of variation of two distributions are

50 and 60, and their arithmetic means are 30 and

25, respectively. Difference of their standard

deviations is

A. 0

B. 1

C. 1.5

D. 2.5

Answer: A

Watch Video Solution


2. The mean of a set of numbers is ¯
¯¯
X . If each

number is divided by 3, then the new mean is

A. X
¯
¯¯

B. X
¯
¯¯
+ 3

C. 3X
¯
¯¯

¯
¯¯
X
D.
3

Answer: D

Watch Video Solution


3. The A.M. of the series 1, 2, 4, 8, 16, .... . , 2 is -
n

n
2 − 1
A.
n

n+1
2 − 1
B.
n + 1

n
2 + 1
C.
n

n
2 − 1
D.
n + 1

Answer: B

Watch Video Solution


4. The mean of n observation is x̄ , if first term is

increased by 1 second term is increased by 2 and so

no. What will be the new mean?

A. X
¯
¯¯
+ n

n
B. X
¯
¯¯
+
2

n + 1
C. X
¯
¯¯
+
2

D. None of these

Answer: C

Watch Video Solution


5. In a moderately skewed distribution, the values

of mean and median are 5 and 6, respectively. The

value of mode in such a situation is approximately

equal to

A. 8

B. 11

C. 6

D. None of these

Answer: A

Watch Video Solution


6. For a normal distribution if the mean is M, mode

is M and median is M , then


0 d

A. M > Md > M0

B. M < Md < M0

C. M = Md M0

D. M = Md = M0

Answer: D

Watch Video Solution


7. The following data give the distribution of

heights of students :
Height 160 150 152 161 156 154 155
( in cm )

Numbers of 12 8 4 4 3 3 7
students

The median of the distribution is

A. 154

B. 155

C. 160

D. 161

Answer: B

Watch Video Solution


8. An automobile driver travels from a plain to a hil

station 120 km away at an average speed of 30 km

per hour. He then makes the return trip at an

average speed 25 km per hour. He covers another

120 km on the plain at an average speed of 50 km

per hour. His average speed (in km/hr) over the

entire distance of 360 km will be

30 + 25 + 50
A.
3

a 1 1
+ +
B.
30 25 50

3
C. 1 1 1
+ +
30 25 50
D. None of these

Answer: C

Watch Video Solution

9. The mean deviation of the data 3,10,10,4,7,10,5

from the mean is

A. 2

B. 2.57

C. 3

D. 3.75
Answer: B

Watch Video Solution

10. when tested the lives (in hours) of 5 bulbs were

noted as follows 1357,1090,1666,1494,1623

The mean deviations (in hours ) from their mean is

A. 178

B. 179

C. 220

D. 356
Answer: A

Watch Video Solution

11. Following are the marks obtained by 9 student

in a mathematics test

50,69,20,33,53,39,40,65,59,

The mean deviation from the median is

A. 9

B. 10.5

C. 12.67

D. 14.76
Answer: C

Watch Video Solution

12. If the mean of the distribution is 2.6, then the

value of y is
Variate x 1 2 3 4 5

Frequency f of x 4 5 y 1 2

A. 24

B. 13

C. 8

D. 3
Answer: C

Watch Video Solution

13. If the mean of the set of numbers

x 1 , x 2 , x 3 , ..., x n is x̄, then the mean of the

numbers x i
+ 2i, 1 ≤ i ≤ n is

A. x̄ + 2n

B. x̄ + n + 1

C. x̄ + 2

D. x̄ + n
Answer: B

Watch Video Solution

14. The harmonic mean of 4,8,16 is

A. 6.4

B. 6.7

C. 6.85

D. 7.8

Answer: C

Watch Video Solution


15. The AM of the nnumbers x 1 , x 2 ......x n is M. If

x1 is replaced by x then the new AM is

A. M − x n + x'

nM − x n + x'
B.
n

(n − 1)M + x'
C.
n

M − x n + x'
D.
n

Answer: B

Watch Video Solution


16. The following data give the distribution of

heights of students :
Height 160 150 152 161 156 154 155
( in cm )

Numbers of 12 8 4 4 3 3 7
students

The median of the distribution is

A. 154

B. 155

C. 160

D. 161

Answer: B

Watch Video Solution


17. For a slightly asymmetric distribution, mean and

medain are 5 and 6, respectively. What is its mode ?

A. 5

B. 6

C. 7

D. 8

Answer: D

Watch Video Solution


18. Runs scored by a batsman in 10 innings are : 38,

70,48,34,42,55,63,46,54,44

The mean deviation is

A. 8.6

B. 6.4

C. 10.6

D. 9.6

Answer: A

Watch Video Solution


19. If μ us the mean of distribution , then
{y1 , f1 }

∑ f1 (i1 − μ) is equal to

A. M.D.

B. S.D.

C. 0

D. Relative frequency

Answer: C

Watch Video Solution


20. The range of the following set of observations

2, 3, 5, 9, 8, 7, 6, 5, 7, 4, 3 is

A. 11

B. 7

C. 5.5

D. 6

Answer: B

Watch Video Solution


21. If each observation of a raw data whose

variance is σ is multiplied by h, then the variance of

the new set is

A. σ 2

B. h 2
σ
2

C. hσ 2

D. h + σ
2

Answer: B

Watch Video Solution


22. If a variable x takes values 0,1,2,..,n with

frequencies proportional to the binomial

coefficients .
n
C0 , .
n
C1 , .
n
C2 , . . , .
n
Cn , then var

(X) is

2
n − 1
A.
12

n
B.
2

n
C.
4

D. None of these

Answer: C

Watch Video Solution


23. Variance of the data 2,4,6,8,10 is

A. 6

B. 7

C. 8

D. None of these

Answer: C

Watch Video Solution

24. If the standard deviation of 0, 1, 2, 3...9 is K ,

then the standard deviation of 10, 11, 12, 13....19


is

A. K

B. K+10

C. K + √10

D. 10 K

Answer: A

Watch Video Solution

25. For a given distribution of marks, the mean is

35.16 and its standard deviation is 19.76. The


coefficient of variation is

35.16
A.
19.76

19.76
B.
35.16

35.16
C. × 100
19.76

19.76
D. × 100
35.16

Answer: D

Watch Video Solution

26. The mean and S.D of 1, 2, 3, 4, 5, 6 is

7 35
A. , √
2 2
B. 3, 3

7
C. , √3
2

35
D. 3,
12

Answer: A

Watch Video Solution

27. The standard deviation of 25 numbers is 40. If

each of the numbers in increased by 5, then the

new standerd deviation will be -

A. 40
B. 45

21
C. 40 +
25

D. None of these

Answer: A

Watch Video Solution

28. Consider any set of observations

x 1 , x 2 , x 3 , . . , x 101 . It is given that

x 1 < x 2 < x 3 < . . Ltx 100 < x 101 , then the mean

deviation of this set of observations about a point

k is minimum when k equals


A. x 1

B. x 51

x1 + x2 + . . + x 101
C.
101

D. x 50

Answer: B

Watch Video Solution

29. For (2n+1) observations

x1 , x2 , − x2 , . . , xn , − xn and 0, where all x's are

distinct, let SD and MD denote the standard


deviation and median, respectively. Then which of

the following is always true ?

A. SD < MD

B. SD > MD

C. SD=MD

D. Nothing can be said in general about the

relationship between SD and MD

Answer: B

Watch Video Solution


30. Let r be the range and
n
1
S
2
= ∑ (x i − x̄)
2
be the SD of a set of
n − 1
i=1

observations x 1
, x2 , . . , xn , then

n
A. S ≤ r√
n − 1

n
B. S = r√
n − 1

n
C. S ≥ r√
n − 1

D. None of these

Answer: A

Watch Video Solution


31. The standard deviation of variate xi is σ. Then
ax i + b
standard deviation of the variate where
c

a ∣ a ∣
a, b, c are constants is- (a) ( )σ (b) ∣ c ∣
σ (c)
c

(a^2/c^2)sigma` (d) Non of these

a
A. ( )σ
c

a ∣
B. ∣∣ σ
c ∣

2
a
C. ( 2

c

D. None of these

Answer: B

Watch Video Solution


32. The standard deviation of the data

6,5,9,13,12,8,10 is

52
A. √
7

52
B.
7

C. √6

D. 6

Answer: A

Watch Video Solution


33. If the mean of 100 observations is 50 and their

standard deviations is 5,than the sum of all

squares of all the observations is

A. 50000

B. 250000

C. 252500

D. 255000

Answer: C

Watch Video Solution


34. The standard deviation of first 10 natural

numbers is 8.25 (b) 6.5 (c) 3.87 (d) 2.87

A. 5.5

B. 3.87

C. 2.97

D. 2.87

Answer: D

Watch Video Solution


35. Consider the numbers 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10. If 1 is

added to each number, the variance of the

numbers so obtained is 6.5 (b) 2.87 (c) 3.87 (d) 2.87

A. 6.5

B. 2.87

C. 3.87

D. 8.25

Answer: D

Watch Video Solution


36. Consider the first 10 positve integers .If we

multiply each number by -1 and then add 1 to each

number,the variance of the number so obtained

A. 8.25

B. 6.5

C. 3.87

D. 2.87

Answer: A

Watch Video Solution


37. If for a sample of size 60, we have the following

information ∑ ξ2 = 18000and ∑ ξ = 960 , then

the variance is 6.63 (b) 16 (c) 22 (d) 44

A. 6.63

B. 16

C. 22

D. 44

Answer: D

Watch Video Solution


38. The standard deviation of some temperature

data in degree celsius (



C) is 5. If the data were

converted into degree Fahrenhelt (



F) then what

is the variance ?

A. 81

B. 57

C. 36

D. 25

Answer: A

Watch Video Solution


39. What is the standard deviation of the following

data ?
Measurement 0 − 10 10 − 20 20 − 30 30 − 40

Frequency 1 3 4 2

A. 81

B. 7.6

C. 9

D. 2.26

Answer: C

Watch Video Solution


Jee Previous Year

1. If the mean deviation of number 1,1+d, 1+2d,….,

1+100d from their mean is 255, then d is equal to

A. 10.0

B. 20.0

C. 10.1

D. 20.2

Answer: C

Watch Video Solution


1
2. In a binomial distribution B(n, p = ) , if the
4

probability of at least one success is greater than


9
or equal to , then n is greater than (1)
10

1 1
(2) (3)
4 3 4 3
(log) − (log) (log) + (log)
10 10 10 10

9 4

4
(4) 4
3 3
(log) − (log) (log) − (log)
10 10 10 10

1
A.
log10 4 − log10 3

1
B.
log10 4 + log10 3

9
C.
log10 4 − log10 3

4
D.
log10 4 − log10 3

Answer: A
Watch Video Solution

3. For two data sets , each of size 5, the variances

are given to be 4 and 5 and the correcponding

means are given to be 2 and 4, respectively . The

variance of the combined data set is

13
A.
2

5
B.
2

11
C.
2

D. 6

Answer: C
Watch Video Solution

4. If the mean deviation about the median of the

numbers a, 2a,……., 50a is 50, then |a| equals

A. 5

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: D

Watch Video Solution


5. Let x 1
, x2 , . . , xn be n observations, and let x be

their arithmetic mean and σ be the variance


2

Statement 1 : Variance of 2x 1
, 2x 2 , . . , 2x n is4σ
2
.

Statement 2: Arithmetic mean 2x 1 , 2x 2 , . . , 2x n is

4x.

A. Statement 1 is false, statement 2 is true.

B. Statement 1 is true, statement 2 is true,

statement 2 is a correct explanation for

statement 1.

C. Statement 1 is true, statement 2 is true ,

statement 2 is not a correct explanation for


statement 1.

D. Statement 1 is true, statement 2 is false.

Answer: D

Watch Video Solution

6. All the students of a class performed poorly in

Mathematics. The teacher decided to give grace

marks of 10 to each of the students. Which of the

following statistical measures will not change even

after the grace marks were given ? (1) median (2)

mode (3) variance (4) mean


A. mean

B. median

C. mode

D. variance

Answer: D

Watch Video Solution

7. The variance of first 50 even natural numbers is


833 437
(1) (2) 833 (3) 437 (4)
4 4

833
A.
4
B. 833

C. 437

437
D.
4

Answer: B

Watch Video Solution

8. The mean of the data set comprising of 16

observations is 16. If one of the observation valued

16 is deleted and three new observations valued 3,

4 and 5 are added to the data, then the mean of


the resultant data, is : (1) 16.8 (2) 16.0 (3) 15.8 (4)

14.0

A. 16.8

B. 16.0

C. 15.8

D. 14.0

Answer: D

Watch Video Solution


9. If the standard deviation of the numbers 2, 3, a

and 11 is 3.5, then which of the following is true ?

(1) 3a 2
− 26a + 55 = 0 (2) 3a
2
− 32a + 84 = 0 (3)

3a
2
− 34a + 91 = 0 (4) 3a 2
− 23a + 44 = 0

A. 3a 2
− 32a + 84 = 0

B. 3a 2
− 34a + 91 = 0

C. 3a 2
− 23a + 44 = 0

D. 3a 2
− 26a + 55 = 0

Answer: A

Watch Video Solution


9 9

10. If ∑ (x i − 5) = 9 and ∑ (x i − 5)
2
,
= 45

i=1 i=1

then the standard deviation of the 9 items

x 1 , x 2 , ......, x 9 is

A. 3

B. 9

C. 4

D. 2

Answer: D

Watch Video Solution

You might also like