Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
13 views8 pages

Mpass Trials 3c

The document contains a series of questions and answers from a science and math quiz competition, covering topics in physics, biology, mathematics, and chemistry across multiple rounds. Each section includes problems related to wave speed, plant biology, polynomial division, and chemical processes, along with true/false statements and riddles. The content is structured to test knowledge in fundamental concepts and applications in these subjects.

Uploaded by

emmanuel1235679
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views8 pages

Mpass Trials 3c

The document contains a series of questions and answers from a science and math quiz competition, covering topics in physics, biology, mathematics, and chemistry across multiple rounds. Each section includes problems related to wave speed, plant biology, polynomial division, and chemical processes, along with true/false statements and riddles. The content is structured to test knowledge in fundamental concepts and applications in these subjects.

Uploaded by

emmanuel1235679
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

TRIALS @ MPASS CONTEST 3

MPRAESO SENIOR HIGH SCHOOL


NATIONAL SCIENCE & MATH QUIZ TEAM

ROUND 1- FUNDAMENTALS
PHYSICS SET 1
1. A swan bobs up and down with a period of 7.00 s as a wave propagates on a water surface. Find the
wave speed if the distance between adjacent crests is 15.0 m.
Answer: 𝟐. 𝟏𝟒 𝐦 𝐬 −𝟏 [𝑣 = 𝜆/𝑇]
2. One end of a 2.50 m rope is repeatedly wiggled up and down with a frequency of 45.0 Hz. Find the
speed of the wave on the rope if 5.00 complete cycles just fit on the rope.
Answer: 𝟐𝟐. 𝟓 𝐦 𝐬 −𝟏 [𝑣 = 𝑓𝜆]
3. A water wave causes a submarine to bob up and down every 7.50 s. Find the distance between
adjacent wave crests if the water wave propagates at 4.00 m s−1 .
Answer: 𝟑𝟎. 𝟎 𝐦 [𝜆 = 𝑣𝑇]
4. Find the time it takes a duck to bob up and down as a wave propagates on a water surface at 45 m s −1
if the distance between adjacent crests are 10.5 m
Answer: 𝟎. 𝟐𝟑𝐬

BIOLOGY SET 1
1. What is the name given to the principal nutrient-conducting tissue in vascular plants?
Answer: Phloem
2. What name is given the large pores that are found in some areas of the sieve tube members?
Answer: Sieve Plate
3. Name the specialized parenchyma cells that occur regularly in association with sieve tube members.
Answer: Companion Cell
4. Name the specialized parenchyma cells that are located near the finest branches of the termination of
sieve tubes in leaf veinlets where they function in the transport of food
Answer: Transfer cells

MATHEMATICS SET 1.
PREAMBLE: Simplify the following.
(𝑛−1)!
1.
𝑛!
𝟏
Answer: 𝒏
(𝑛+1)!
2. 𝑛!
Answer: n+1
𝑛!
3. (𝑛+2)!
𝟏
Answer: (𝒏+𝟐)(𝒏+𝟏)
(𝑛−1)!
4. (𝑛−3)!
Answer: (n-1)(n-2)

TRIALS @ MPASS | mpassnsqteam


TRIALS @ MPASS CONTEST 3

CHEMISTRY SET 1.
Preamble: Classify the resulting solutions from the following combinations as acidic, basic or neutral;
1. 20ml of 1.5M H2SO4 plus 20ml of 1.5M NaOH
Answer: Basic
2. 15ml of 1M KOH plus 15ml of 1.5M HCl
Answer: Acidic
3. 10ml of 1M HCl plus 10ml of 1M NaOH
Answer: Neutral
4. 15ml of 1M KOH plus 15ml of 1M CH3COOH
Answer: Basic

PHYSICS SET 2.
PREAMBLE: A cylinder of mass 0.25 kg and moment of inertia 0.035 kg m2 slides and rolls on a horizontal
surface. Find the kinetic energy of the cylinder for the given translational speed 𝑣 and angular speed 𝜔
1. 𝑣 = 2.0 m s−1 and 𝜔 = 3.0 rad s −1 .
1 1
Answer: 𝟎. 𝟔𝟔 𝐉 [𝐾 = 2 𝑚𝑣 2 + 2 𝐼𝜔2 ]
2. 𝑣 = 4.0 m s−1 and 𝜔 = 2.0 rad s −1 .
1 1
Answer: 𝟐. 𝟏 𝐉 [𝐾 = 2 𝑚𝑣 2 + 2 𝐼𝜔2 ]
3. 𝑣 = 3.0 m s−1 and 𝜔 = 3.0 rad s −1 .
1 1
Answer: 𝟏. 𝟑 𝐉 [𝐾 = 2 𝑚𝑣 2 + 2 𝐼𝜔2 ]
4. 𝑣 = 1.0 m s−1 and 𝜔 = 4.0 rad s −1 .
1 1
Answer: 𝟎. 𝟒𝟏 𝐉 [𝐾 = 2 𝑚𝑣 2 + 2 𝐼𝜔2 ]

BIOLOGY SET 2
PREAMBLE: In plants, meristems are variously classified on the basis of different characters. Give one of the
four main characters that are used to classify meristems.
Answer:
 Their Origin,
 Stage of development,
 Position in plant
 Function

MATHEMATICS SET 2
PREAMBLE: Find the remainder when the following polynomials are divided by (𝑥 + 1)
1. 𝑓(𝑥) = 𝑥 3 − 2𝑥 + 4
Answer: 5
2. 𝑓(𝑥) = 𝑥 3 + 3𝑥 2 − 6𝑥 + 2
Answer: 10
3. 𝑓(𝑥) = 𝑥 3 − 𝑥 2 + 𝑥 + 2
Answer: -1
4. 𝑓(𝑥) = 𝑥 3 − 3𝑥 2 + 𝑥 − 5
Answer: -10

TRIALS @ MPASS | mpassnsqteam


TRIALS @ MPASS CONTEST 3

CHEMISTRY SET 2.
PREAMBLE: Name the process to which the following descriptions refers;
1. A process by which nitric acid is produced.
Answer: Ostwald process
2. A process for recovering elemental sulphur from gaseous hydrogen sulphide
Answer: Claus process
3. A process for extracting and purifying nickel
Answer: Mond process
4. A process for making soda from common salt
Answer: Solvay process

TRIALS @ MPASS | mpassnsqteam


TRIALS @ MPASS CONTEST 3

ROUND 2- SPEED RACE.


PHYSICS SET.
1. The galvanometer of a potentiometer with a 0.75V standard cell displays zero current when the jockey
is on the 50.0 cm mark against the potentiometer wire. The galvanometer again displays zero current
with the jockey on the 80.0 cm mark when the standard cell is replaced with another cell. Find the emf
of the cell.
Answer: 𝟏. 𝟐 𝐕 [ℰ2 = ℰ1 𝑙2 /𝑙1]
2. Find the total mechanical energy of a 10.0 kg object moved vertically upwards from the ground at a
velocity of 5.00 m s −1 when the object is 1.50 m above ground,
Answer: 𝟐𝟕𝟓 𝐉 [𝐸 = 𝑚𝑣 2 /2 + 𝑚𝑔ℎ]
3. A spiral spring oscillates with a period of 5.0 𝑠 when loaded with a 30.0 𝑘g mass. Determine the spring
constant of the spiral spring?
Answer: 𝟒𝟕 𝐍 𝐦−𝟏 [𝑘 = 4𝜋 2 𝑚/𝑇 2]

BIOLOGY SET
1. Which product of glycolysis will enter the citric acid cycle?
Answer: Pyruvate / pyruvic acid
2. What name is given to the visible difference between males and females of the same species?
Answer: Sexual dimorphism
3. What is the first step of citric acid cycle?
Answer: Conversion of pyruvate to acetyl Co-A

MATHEMATICS SET.
1. Find the first derivative of 4𝑥 3 − 6𝑥 2 − 𝑦 3 = 0 in its simplest form.
𝟒𝒙𝟐 −𝟒𝒙
Answer: 𝒚𝟐
2. Find the remainder when 𝑓(𝑥) = 2𝑥 3 − 𝑥 2 + 3𝑥 + 4 is divided by (x-1).
Answer: 8
5
3. Find the surface area of a sphere of radius 2cm. Leave your answer in π.
Answer: 𝟐𝟓 π

CHEMISTRY SET.
1. What is the collective name for group six members of the periodic table?
Answer: Chalcogens
2. What products are formed when aldehydes reacts with alcohols in the presence of a dry hydrogen gas?
Answer: Hemiacetals
3. If a reaction is known to follow 2nd order kinetics, how would the initial rate be affected if the reactant
concentration is tripled?
Answer: The rate will increase by a factor of 9

TRIALS @ MPASS | mpassnsqteam


TRIALS @ MPASS CONTEST 3

ROUND 3- TRUE / FALSE.


PHYSICS SET 1.
1. The Kelvin scale is also called the ideal gas scale.
Answer: True
2. According to quantum mechanics particles can have zero energy.
Answer: False
3. Absolute zero is the lowest theoretically possible temperature
Answer: True
4. Temperature is a measure of the total heat energy in a substance.
Answer: False

BIOLOGY SET 1.
State whether the following statements are true or false with respect to respiration.
1. Oxygen reacts with an inorganic compound to produce carbon dioxide, water, and energy.
Answer: False
2. It is an Intermediate process
Answer: False
3. It is an anabolic process
Answer: False
4. It is not catalyzed by enzymes
Answer: False

MATHEMATICS SET 1.
PREAMBLE: Indicate whether the following are true or false about scalar and vector quantities.
1. Displacement is a scalar quantity.
Answer: False
2. Velocity is a vector quantity.
Answer: True
3. Time is a scalar quantity.
Answer: True
4. Distance is a vector quantity
Answer: False

CHEMISTRY SET 1.
1. Cycloalkenes and alkynes can be functional group isomers.
Answer: True
2. The functional group in alkanoic acids is the carbonyl group.
Answer: False
3. Cis alkenes are less stable than trans isomers.
Answer: True
4. Alkanals and alkanones have the same functional group.
Answer: False

PHYSICS SET 2.
1. Lunar eclipse occurs when the moon passes between the sun and the earth and all three are in a
straight line.

TRIALS @ MPASS | mpassnsqteam


TRIALS @ MPASS CONTEST 3

Answer: False
2. Solar eclipse occurs when the earth is between the sun and the moon and all the three are in a straight
line.
Answer: False
3. Unlike solar eclipse which lasts for only a short time at any given place, lunar eclipse lasts for a longer
time.
Answer: True
4. Unlike solar eclipses, lunar eclipses are safe to view without any eye protection or special precaution.
Answer: True (they are dimmer than the full moon)

BIOLOGY SET 2.
State whether the following are true or false with respect to the functions of hormones
1. Plays a role in reproduction and sexual differentiation
Answer: True
2. Maintenance of internal environment of animals
Answer: True
3. Maintenance of body temperature of mammals
Answer: True
4. Play a role in digestion of food
Answer: True

MATHEMATICS SET 2.
PREAMBLE: Indicate whether the following is true or false about a kite.
1. It has one line of symmetry.
Answer: True
2. The diagonals bisect each other.
Answer: False
3. The diagonals intersect at right angles.
Answer: True
4. Adjacent sides are parallel.
Answer: False

CHEMISTRY SET 2.
1. The oxide ion has a larger ionic radius than the chloride ion.
Answer: True
2. The nitride ion has a smaller ionic radius than the fluoride ion.
Answer: False
3. Rubidium is more electronegative than potassium.
Answer: False
4. Potassium is a better reducing agent than sodium.
Answer: True

TRIALS @ MPASS | mpassnsqteam


TRIALS @ MPASS CONTEST 3

ROUND 4- RIDDLES.
PHYSICS SET.
1. In metals I let electrons flow, in insulators I say “NO” and in a semiconductor I play a trick, with just a push I let
some electrons slip.
2. A bridge unseen yet key to tech, cross it well and circuits connect, too far apart and no charge can pass.
3. Electrons climb when heat is high, jumping bands to reach the sky. A gap too wide, they stay in place, but in
silicon they join the race.
4. Metals don’t fear me, I let them be free but in rubber and glass no movement will you see. Between two bands, I
stand so tall.
5. I split energy into zones, one holds tight and the other roams. When electrons bridge my empty space,
electricity begins its race.
Who am I?

Ans: Band theory.

BIOLOGY SET.
1. I was originally a concept in genetics
2. My understanding has changed considerably through the history of genetics
3. I am now used in biochemistry, computational biology and evolutionary biology
4. I have great influence on the shape of evolutionary landscapes which leads to profound consequences
for evolution and for the evolvability (the capacity of a system for adaptive evolution.) of phenotypic
traits
5. I am the phenomenon where a gene or genes mask or amplify the effects of another gene or genes
Who am I?
Answer: Epistasis

MATHEMATICS SET.
1. I am a non descript object
2. Frankly, I am not defined
3. I am the least in the kingdom of Pythagoras, yet I am the starting point
4. Without me, there are no geometrical objects
5. I am the ultimate building block
6. You still do not get the point
Who am I?
Answer: The point

CHEMISTRY SET.
1. In the Bronsted-Lowry kingdom, I belong to the two antagonistic groups
2. This is not a secret and yet one accuses me of a being a traitor.
3. In my pure state, I am a white solid
4. I am a hydroxide of the metal found in the alloy of choice for the manufacture of wind instruments.
5. In addition to dissolving in acids, I dissolve in both aqueous NaOH and aqueous ammonia.
Who am I?
Ans: Zinc Hydroxide

TRIALS @ MPASS | mpassnsqteam


TRIALS @ MPASS CONTEST 3

TRIALS @ MPASS | mpassnsqteam

You might also like