The document provides over 100 general knowledge (GK) questions and answers tailored for Class 10 students, covering a wide range of topics including history, geography, and science. It emphasizes the importance of GK in enhancing awareness, confidence, and preparation for competitive exams. Additionally, it promotes Vedantu's educational resources and courses for further learning and improvement.
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF or read online on Scribd
0 ratings0% found this document useful (0 votes)
39 views12 pages
GK Questions For Class 10
The document provides over 100 general knowledge (GK) questions and answers tailored for Class 10 students, covering a wide range of topics including history, geography, and science. It emphasizes the importance of GK in enhancing awareness, confidence, and preparation for competitive exams. Additionally, it promotes Vedantu's educational resources and courses for further learning and improvement.
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF or read online on Scribd
You are on page 1/ 12
Lear UNE Online
GK Questions for Class 10
Top GK Questions with Answers for Class 10 Students with Answers
Search your topic here.
Ho, von : e
much effort is needed? General Knowledge (GK) plays a key role in this. It helps
individuals stay informed, boost confidence, and remember important events and
developments. By learning GK, you can enhance your awareness across various
fields. Vedantu has prepared GK Questions for Class 10 to help you build your
knowledge base. Solve them to test and improve your general awareness!
100+ GK Questions with Answers for Class 10
Here 1 to 100 gk questions for class 10 are given. Try to answer each question by
yourself first. If you fail, then check the answer and learn it.
Question 1. You must have used the UPI facility. What does this mean?
Answer 1. Unified Payment Interface
Question 2. Portuguese were the first Europeans to come to India. When did the
Portuguese leave India?
Answer 2. 1961
Question 3. Who was said to be the last viceroy of India?
Answer 3. Lord Louis Mountbatten
Question 4. Where is the headquarters of the World Economic Forum?
Answer 4. Switzerland
Question 5. What is the currency of Iraq?
Answer 5. Iraqi Dinar
Question 6. Lake Tanganyika is the world’s longest freshwater lake located in?Lear UNE Online
Answer 6.
Africa
Question 7. Where is the Keshopur Ramsar Site situated?
Answer 7. Punjab
Question 8. What is the total number of members in BIMSTEC?
Answer 8. Seven
Question 9. When was the State Bank of India founded?
Answer 9. July 1, 1955
Question 10. Name any two examples of cryptocurrency.
Answer 10. Bitcoin, Litecoin & Dash
Question 11. How many schedules were there in the original Constitution of India?
Answer Il. Eight Schedules
Question 12. If there was Monday on Jan 1, 1992, then which day was there on Jan 1,
1993?
Answer 12. Wednesday
Question 13. Where is City Birds Wildlife Sanctuary?
Answer 13. Chandigarh
Question 14. Which mountains serve as the boundary between Europe and Asia?
Answer 14. Ural Mountains
Question 15. Where is Bandhavgarh & Panna National Park located?
Answer 15. Madhya Pradesh
Question 16. What are the official languages of Mizoram?
Answer 16. Mizo and English
Question 17. How many landlocked states are there in South America?
Answer 17. Two - Bolivia & Paraguay
Question 18. Who is Raghuram Rajan?
Answer 18. Famous Indian Economist & Former RBI GovernorLear UNE Online
Question 19. "Home and the World" is written by?
Answer 19. Rabindra Nath Tagore
Question 20. Angami Tribe found in?
Answer 20. Nagaland
Question 21. How many times does concerning, the clock’s hands coincide in a
day?
Answer 21. 22 Times
Question 22. Where is Luxembourg?
Answer 22. Europe
Question 23. Who was the founder of the MDH Spice company?
Answer 23. Dharampal Gulati
Question 24. Who are said to be the founders of the World's famous Video site "
YouTube?
Answer 24. Steve Chen, Jawed Karim & Chad Hurley
Question 25. When was the first meeting of the constituent assembly of India held?
Answer 25. December 9, 1946
Question 26. Which strait lies between the Andaman Sea and the South China Sea?
Answer 26. The Malacca Strait
Question 27. Which team won the first Indian Premier League in 2008?
Answer 27. Rajasthan Royals
Question 28. Stanley Cup is related to which sport?
Answer 28. Hockey
Question 29. Krishna Parijatha Dance is a folk dance of which state?
Answer 29. KarnatakaLear UNE Online
Question 30. Which was the only session of Congress presided by M.K. Gandhi?
Answer 30. Belgaum Session, 1924
Question 31. What does shortcut key Shift + Home do?
Answer 31. Highlighting the current position up to the beginning of the line
Question 32. Samudra Shakti is a naval exercise between which two countries?
Answer 32. India and Indonesia
Question 33. What is the capital of El Salvador?
Answer 33. San Salvador
Question 34. “The Story of My Deportation" is authored by?
Answer 34. Lala Lajpat Rai
Question 35. Where is the headquarters of the Animal Welfare Board of India
situated?
Answer 35. Ballabhgarh (Faridabad, Haryana)
Question 36: What is Japan's currency?
Answer 36: Yen
Question 37: Which is the largest continent by area?
Answer 37: Asia
Question 38: What is the chemical symbol for gold?Lear UNE Online
Answer 38:
Au
Question 39: Where is the Taj Mahal located?
Answer 39: Agra, Uttar Pradesh, India
Question 40: What is the capital of Canada?
Answer 40: Ottawa
Question 41: Who discovered gravity?
Answer 41: Sir Isaac Newton
Question 42: What is the o}
Answer 42: Portuguese
jal language of Brazil?
Question 43: Which country is famous for the Eiffel Tower?
Answer 43: France
Question 44: What is the speed of light ina vacuum?
Answer 44: 299,792 kilometres per second
Question 45: Who is the author of the famous book "1984"?
Answer 45: George Orwell
Question 46: What is the smallest country in the world?
Answer 46: Vatican CityLear UNE Online
Question 47: In which year did the first man land on the moon?
Answer 47: 1969
Question 48: What is the capital of Italy?
Answer 48: Rome
Question 49: Whatis the national animal of India?
Answer 49: Lion
Question 50: Who is the first man to climb Mount Everest?
Answer 50: Sir Edmund Hillary
Question 51: What is the formula for the area of a circle?
Answer 51: A = nr?
Question 52: What is the longest mountain range in the world?
Answer 52: The Andes
Question 53: Who is known as the "Missile Man of India"?
Answer 53: Dr. APJ Abdul Kalam
Question 54: What is the capital of Spain?
Answer 54: Madrid
Question 55: What is the full form of NATO?
Answer 55: North Atlantic Treaty OrganizationLear UNE Online
Question 56: Which is the largest ocean in the world?
Answer 56: Pacific Ocean
Question 57: Who was the first President of India?
Answer 87: Dr. Rajendra Prasad
Question 58: Where is the Great Barrier Reef located?
Answer 58: Australia
Question 59: Who discovered penicillin?
Answer 59: Alexander Fleming
Question 60: What is the chemical formula for water?
Answer 60: H20
Question 61: What is the capital of France?
Answer 61: Paris
Question 62: Who is known as the "Father of Modern Physics"?
Answer 62: Albert Einstein
Question 63: Which planet is known as the "Red Planet"?
Answer 63: Mars
Question 64: What is the currency of the United Kingdom?
Answer 64: Pound SterlingLear UNE Online
Question 65: Who invented the lightbulb?
Answer 65: Thomas Edison
Question 66: What is the tallest mountain in the world?
Answer 66: Mount Everest
Question 67: In which year did World War Il end?
Answer 67: 1945,
Question 68: What is the chemical symbol for water?
Answer 68: H20
Question 69: Who was the first woman to fly solo across the Atlantic Ocean?
Answer 69: Amelia Earhart
Question 70: What is the largest desert in the world?
Answer 70: Sahara Desert
Question 71: Who is the author of "Pride and Prejudice"?
Answer 71: Jane Austen
Question 72: What is Japan's national flower?
Answer 72: Cherry Blossom (Sakura)
Question 73: Which ocean is the largest?
Answer 73: Pacific OceanLear UNE Online
Question 74: In which year was the first iPhone released?
Answer 74: 2007
Question 75: Who is the first female astronaut in space?
Answer 75: Valentina Tereshkova
Question 76: What is the capital of Germany?
Answer 76: Berlin
Question 77: What is the chemical symbol for oxygen?
Answer 77:0
Question 78: Which country is the largest by land area?
Answer 78: Russia
Question 79: Who painted the "Mona Lisa"?
Answer 79: Leonardo da Vinci
Question 80: What is the currency of the United States?
Answer 80: US Dollar
Question 81: Who discovered the theory of evolution?
Answer 81: Charles Darwin
Question 82: What is the main ingredient in guacamole?
Answer 82: AvocadoLear UNE Online
Question 83: What is the capital of Brazil?
Answer 83: Brasilia
Question 84: Who invented the first successful aeroplane?
Answer 84: Wright brothers (Orville and Wilbur Wright)
Question 85: What is the longest river in Asia?
Answer 85: Yangtze River
Question 86: Which country is known as the "Land of the Pharaohs"?
Answer 86: Egypt
Question 87: What is the chemical symbol for carbon?
Answer 87: C
Question 88: Which city is known as the "!
Answer 88: New York City
Apple"?
Question 89: Who was the first person to walk on the moon?
Answer 89: Neil Armstrong
Question 90: What is the national animal of the United States?
Answer 90: Bald Eagle
Question 91: What is the capital of China?
Answer 91: BeijingLear UNE Online
Question 92: Who wrote the play "Romeo and Juliet"?
Answer 92: William Shakespeare
Question 93: What is the chemical symbol for iron?
Answer 93: Fe
Question 94: Who was the first emperor of China?
Answer 94: Qin Shi Huang
Question 95: What is the capital of Russia?
Answer 95: Moscow
Question 96: Who invented the airplane?
Answer 96: The Wright brothers
Question 97: What is the main ingredient in sushi?
Answer 97: Rice
Question 98: Who wrote the "Harry Potter" series?
Answer 98: J.K. Rowling
Question 99: What is the deepest part of the ocean?
Answer 99: Mariana Trench
Question 100: Which country is known as the “Land of the Midnight Sun"?
Answer 100: NorwayVedaniti,
Lear UNE Online
Conclusion
Here we've provided 100 gk questions for class 10 in English. These questions are
framed by the Vedantu experts from a wide range of topics like History, Sports,
Computers, Mathematics, Geography, Constitution, etc. so that students can gain
knowledge from diversified topics. General Knowledge helps the students to acquire
more knowledge concerning different fields. It helps them to remain updated with
the developments and happenings of the surroundings as well. It helps to
participate in quiz competitions and also in cracking the various competitive exams.
Keep Updating yourself with Gk.
Hiuzma,
Best courses for you
Full syllabus LIVE
courses
Starting from 285,000
Book your Free Demo session
Get a flavour of LIVE classes here at Vedantu
Cee ek Car)
Vedantu Improvement Promise
We promise improvement in marks or get your fees back. I&C Apply*