D.A.V.
INTERNATIONAL SCHOOL, AHMEDABAD
QUESTION BANK – CLASS 10
CHAPTER 1: INTRODUCTION TO AI: FOUNDATIONAL CONCEPTS
Fill in the Blanks:
1. The basis of decision making depends upon the availability of ____________and
how we experience and understand it. (information/data/conditions/ past
experience/ knowledge/awareness.)
2. A machine can also become intelligent if it is trained with __________ which helps
them achieve their tasks (data)
True/False:
1. A machine is artificially intelligent when it can accomplish tasks by itself. (True)
2. Is a smart washing machine an example of an Artificially Intelligent devices?
(False)
3. Platforms like Netflix, Amazon, Spotify, YouTube etc. show us recommendations
on the basis of what we like. (True)
Direct Question:
1. What do you understand by linguistic Intelligence?
Answer: Linguistic intelligence means intelligence to understand and interpret
human natural language and try to extract meaning out of it.
2. What do you understand by Interpersonal Intelligence?
Answer: Understanding human emotions, feelings and influenced by them is
known as interpersonal intelligence.
3. Define Artificial Intelligence.
Answer: A machine is artificially intelligent when it can accomplish tasks by itself
- collect data, understand it, analyse it, learn from it, and improve it.
4. Mention two types of machines which have evolved with time.
Answer: Television/Mobile Phones/ Ceiling Fans/ Microwave ovens/
Headphones / Speakers/ Harvesters/ Refrigerators/Air Conditioners etc.
5. What do you understand by mathematical and logical reasoning?
Answer: A person's ability to regulate, measure, and understand numerical
symbols, abstraction and logic.
Brief Questions:
1. Mention four examples of artificially intelligent applications in our
smartphones.
Answer: Phone Smart Lock / Snapchat filter / Shopping websites / Netflix /
YouTube / Face Detection / Google Maps / Emotions recognition / Google assistant
/ Natural language recognition / image detection / beauty filters etc. (2 marks for
any four right examples)
2. How does a machine become Artificially Intelligent?
Answer: A machine becomes intelligent by training with data and algorithm. AI
machines keep updating their knowledge to optimize their output.
3. Mention four examples of machines that are not AI but confused with AI.
Or
Mention four examples of machines that are smart but not AI.
Answer: Automatic gates in shopping malls / remote control drones/ a fully
automatic washing machine/ Air Conditioner/ Refrigerator/ Robotic toy cars/
Television etc.
4. How does learning and adapting help an AI machine in improvising itself?
Answer: An artificially intelligent machine collects real time data and tries to figure
out new patterns in it. Machines learn in a similar way human being; by
supervision or by observation and respond according to past experiences in similar
scenarios. A machine learns from its mistakes. The more the machine gets trained
on data, the more accurate result it gives. For example: Any virtual assistant
initially trained with few basic instructions, but with time, the machine captures
the data fed by the user, may be the wake-up time of the user, sleeping time, dinner
time and so on. Later in time, the machine gives reminders of similar things on the
basis of data and adapts these new commands.
5. How has AI changed the gaming world?
Answer: AI has changed the world of gaming by making the game more intelligent
by providing them the ability to learn using machine learning algorithms. Games
these days try to understand human patterns and give responses on the basis of it
and also give new difficulty levels.
Long Questions:
1. What is Intelligence? Explain in brief any three types of intelligence that are
mainly perceived by human beings?
Answer?: Intelligence is the ‘ability to perceive or infer information, and to retain
it as knowledge to be applied towards adaptive behaviour within an environment
or context.’ OR Intelligence is the ability to interact with the world (speech, vision,
motion, manipulation), ability to model the world and to reason about it, ability to
learn, ability to make decisions and to adapt. OR Intelligence has been defined in
many ways: It involves abstract reasoning, mental representation, problem
solving, and decision making, the ability to learn, emotional knowledge, creativity,
and adaptation to meet the demands of the environment effectively. As per major
researches, there are mainly 9 types of Intelligence;
(i) Mathematical Logical Intelligence: A person's ability to regulate, measure,
and understand numerical symbols, abstraction and logic
(ii) Linguistic Intelligence: Language processing skills both in terms of
understanding or implementation in writing or speech.
(iii) Spatial Visual Intelligence: It is defined as the ability to perceive the visual
world and the relationship of one object to another.
(iv) Kinaesthetic Intelligence: Ability that is related to how a person uses his
limbs in a skilled manner.
(v) Musical Intelligence: As the name suggests, this intelligence is about a
person's ability to recognize and create sounds, rhythms, and sound
patterns
(vi) Intrapersonal Intelligence: Describes the level of self-awareness someone
has starting from realizing weakness, strength, to recognizing his own
feelings.
(vii) Existential Intelligence: An additional category of intelligence relating to
religious andspiritual awareness.
(viii) Naturalist Intelligence: An additional category of intelligence relating to the
ability to process information on the environment around us.
(ix) Interpersonal Intelligence: Interpersonal intelligence is the ability to
communicate with others by understanding other people's feelings and the
influence of the person.
2. How can AI be integrated with non-AI technologies? Explain with the help of
an example.
Answer: Today’s world is changing with the adoption of IOT (Internet of Things).
IOT is helping in prominently capturing a tremendous amount of data from
multiple sources. The convergence of AI (Artificial Intelligence) and IOT can
redefine the way industries, business, and economies function. AI enabled IoT
creates intelligent machines that simulate smart behavior and supports decision
making with little or no human interference.
While IOT provides data, artificial intelligence acquires the power to unlock
responses, offering both creativity and context to drive smart actions. Here are
some examples:
Ex. 1: Self-driving Cars: Tesla’s self-driving cars are the best example of IoT and AI
working together. With the power of AI, self-driving cars predict the behavior of
pedestrians and cards in various circumstances. For example, they can determine
road conditions, optimal speed, weather and getting smarter with each trip.
Ex. 2: Robots in Manufacturing: Manufacturing is one of the industries that already
embraced new technologies like IoT, artificial intelligence, facial recognition, deep
learning, Robots and many more. Robots employed in factories are turning smarter
with the support of implanted sensors, which facilitates data transmission.
Moreover, as the robots are provisioned with artificial intelligence algorithms, they
can learn from newer data. This approach not only saves time and cost but also
makes the manufacturing process better over time.
Ex.3: Weather forecasting System: In a weather forecasting system, where IOT
temperature sensor and humidity sensors collect data from the physical world, AI
tries to figure out patterns from previous data collected and tries to interpret and
give accurate predictions of upcoming day weather.
Ex.4: Smart Drones: Initially drones were only able to capture photographs, these
were not AI drones. As the scientist used to analyse the data captured through
drones. Now the drones are incorporated with AI, which helps them to make
decisions also on the basis of the picture they capture.
3. Read the given scenario and answer the questions that follow: A farmer keeps
rabbits in three large hutches that stand in a row in his backyard. Each of the
hutches is painted different colours – red, yellow and green. Until recently, the
number of rabbits in the green hutch was twice as large as the number of rabbits
in the yellow hutch. Then, one day, the farmer took five rabbits out of the left-
side hutch and gave them away to the local school’s pet corner. He also took half
of the rabbits that remained in the left-side hutch and moved them to the red
hutch.
a. What was the colour of the left-side hutch? Justify your answer with
explanation.
The answer is yellow.
Explanation: As we already know at the outset the number of rabbits in the green
hutch was twice as large as the number of rabbits in the yellow hutch. This means
that the number of rabbits in the green hutch was an even number. After the farmer
removed five rabbits from the left side hutch, then the number of rabbits that
remained there also became an even number. This is proven by the fact that it was
divisible by 2. Therefore, before those five were removed, the left side hutch
contained an uneven number of rabbits hence the left side hutch cannot be the
green one, but based on the given information, it cannot be the red one. Hence it is
yellow.
4. A scenario is given to you below. Read it and answer the questions that follow:
Late one night, a car ran over a pedestrian in a narrow by street and drove away
without stopping. A policeman who saw the vehicle leave the scene of the
accident reported it moving at very high speed. The accident itself was
witnessed by six bystanders. They provided the following conflicting accounts
of what had happened: - It was a blue car driven by a man; - The car was moving
at high speed and its headlights were turned off; - The car did have license
plates; it wasn’t going very fast; - It was a Toyota and its headlights were turned
off; - The car didn’t have license plates; the driver was a woman; - It was a grey
Ford. When the car and its driver were finally apprehended, it turned out that
only one of the six eyewitnesses gave a fully correct description. Each of the
other five provided one true and one false piece of information. Keeping that in
mind, can you determine the following:
a. What was the car’s brand? Ans: FORD
b. What was the colour of the car? Ans: BLUE
c. Was the car going fast or slow? Ans: FAST
d. Did it have license plates? Ans: NO
e. Were its headlights turned on? Ans: NO
f. Was the driver a man or a woman? Ans: WOMAN
5. How AI helps in giving you personalized experience online?
Answer: AI based recommendations: AI uses advanced machine learning
algorithms to analyze browser history, page clicks, social interactions (likes,
shares), past purchases, the duration for which a page was viewed, location, etc. to
gauge customer interests and preferences. AI can help deliver product
recommendations based on frequently bought items, or related products. It can
even help customize web pages and elements to suit a customer’s needs. For
instance, Netflix does intense behavior analysis based on behavior and
demographic data to determine the content that will resonate with their customers.
Chatbots and Automated Messaging: AI-powered chatbots and messaging agents
can enhance the customer experience across channels. They can answer simple
queries, engage customers, efficiently handle multiple interactions, Automated
Service Interactions: AI-driven programs can send automated messages to
customers regarding a pending service, a part replacement, or a regular order.
Curating Select Products: Amazon has come up with the concept of the Amazon
4-star retail store. Products that have received a multitude of 4-star ratings will be
offered in this physical store. Amazon will use its product recommendation engine
to identify trending products and customers’ favorites and bring them to a brick
and mortar setting