Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
70 views8 pages

Mock 01 08-09 Basic Key

This document is a mock exam for LL.B entrance coaching, dated September 7, 2024, containing various types of questions including prepositions, idioms, antonyms, spelling, and general knowledge related to law and Indian history. It consists of multiple-choice questions that test the understanding of language, legal terms, and significant historical facts. The exam aims to prepare students for their entrance assessments in law.

Uploaded by

badarinath808
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
70 views8 pages

Mock 01 08-09 Basic Key

This document is a mock exam for LL.B entrance coaching, dated September 7, 2024, containing various types of questions including prepositions, idioms, antonyms, spelling, and general knowledge related to law and Indian history. It consists of multiple-choice questions that test the understanding of language, legal terms, and significant historical facts. The exam aims to prepare students for their entrance assessments in law.

Uploaded by

badarinath808
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

LL.

B ENTRENCE COACHING-KOTTAKKAL

MOCK EXAM : 001 DATE: 07/09/2024

Find out the correct preposition in Question Nos. 1 to 5


1. The poor should be exempt…………... the payment of fees.
a) for b) from c) with d) to

2. The officer gave the information …………….the telephone


a) at b) through c) over d) to

3. Adverse criticism can at times be detrimental …………success


a) To b) With c) at d) about

4. The accused was deprived ……………..the courage to defend himself.


a) With b) by c) from d) of

5. The home environment of children must be conducive ……………learning


a) Upon b) To c) With d) In

Direction: In Question Nos. 6 to 10 identify the meaning of the idiom from the choice given
there under.
6. THE RANK and FILE
a) Officers b)Clerks c) Ordinary people d)Rich people .

7. A CLOSE SHAVE
a) Elegant appearance b) Sudden escape
c) Failure to escape d) Narrow escape

8. ONCE AND FOR ALL


a). Temporarily b) Permanently c)Successfully d)Amicably

9. GIVE IN
a). Abandon b) Distribute c) Compete d) Surrender

10. BOND OF CONTENTION


a) Subject of dispute b) Subject of discussion
c) Subject of agreement d) Subject of relevant

Direction: In Question Nos. 11 to 15, there certain relation between two given words on one
side and another word is given on the other side. Choose the suitable word to put on the
other side from the given the alternatives
11. Harmony: Disharmony. Amateur: …………………….
a) Mature b) Artist c) Professional d) Expert
12. Darkness: Light. Ignorance :……………….
a) Literate b) Education c) Scholar d) Knowledge

13. Pinch : Salt. Morsel:……………….


a) Water b) Food c) Mutton d) Soup

14. Bone: Orthopedist . Skin:……………..


a) Dermatologist b) Ophthalmologist c) Obstetrician d) Pediatrician

15. Ins:Outs . Pros: …………………..


a) Cons b)Poetry c) Preposterous d) Prosaic

Direction : In Question Nos. 16 to 20 find out key word which is nearest meaning to the key
word given in bold capitals.
16. BRIEF
a)Limited b).Small c).Little d).Short

17 . ALERT
a).Energeti b).Observant c).Intelligent d).Watchful

18 . ATTEMPT
a).Serve b).Explore c).Try d).Explain

19 . CONSEQUENCES
a).Results b).Conclusions c).Difficulties d).Applications

20 . IMPROVEMENT
a).Advancement b).Betterment c).Promotion d).Preference

Direction : In Question Nos. 21 to 25 find out key word which is nearest to opposite meaning
to the key word given in bold capitals.
21. Antonym of AMIABLE :
a) .Crabby b).Cheerful c). Affable d).Amicable

22 . Antonym of EXTORTION :
a). Fraud b). Wholesomeness c). Rapacity d).Stealing

23. Antonym of DREADFUL :


a). Atrocious b). Beastly c). Pleasant d). Awful

24 . Antonym of ACCEPT :
a). Refuse b). Worst c). Wet d).Aid

25 . Antonym of ADMIT :
a). Wealth b). Deny c).Appear d). Without
Direction: In Question Nos. 26 to 30 , each has the set of four words is spelt four different
ways. Choose the words correctly spelt.
26. a). Accomodaton b). Acomodation c). Acommodation d).Accommodation

27. a). Efficieant b). Effecient c). Efficent d).Efficient

28. a). Foreign b). Foreigne c)Forign d).Foreine

29. a). Pessenger b). Passenger c).Pasenger d).Passengar

30. a) Schadule b). Schedule c)Schedulle d).Schedole

Direction: In Question Nos. 31 to 35, each has the set of four words is spelt four different
ways. Choose the words incorrectly spelt.
31. a) Omission b) Oppressed c) Itinerary d).Occassion

32. a). Correspondent b). Envalop c). Humorous d). Intelligence

33 a). Eroneous b). Jeopardy c). Leisurely d). Environment

34. a). Anticipatory b). Appropriation c).Possesion d). Coercion

35 a). Afidavit b). Constituency c). Confiscation d). Commission

Direction: In Question Nos.35 to 98, find out the correct answer from among the four
alternatives given.
36.Who was the first Indian physicist who received Nobel prize?
a). James Frank b). C.V.Raman c). Amarthya Sen d). Ernest Lawrence

37.The currency of Japan is


a). Euro b).Dirham c). Dollar d).Yen

38.Seismology deals with the study of


a) Sound waves b) Earth quakes c) Rivers d) Mountains

39.What is Indira Awas Yojana associated with ?


a) Rural Sanitation b) Rural Drinking water c) Rural Housing d) Rural Health

40. Which state in India has the largest area under forest?
a) Rajasthan b) Madhya Pradesh c) Karnataka d) Uttar Pradesh

41. The number of language contained in the 8th schedule of the constitution of India .
a) 25 b) 22 c) 24 d)23

42. Who is the first Governor General of independent India?


a) Lord Curzon b) Lord Mountbatten c) Lord Cornwallis d) Lord Canning

43. Who was the first winner of the Men’s Twenty-20 World cup?
a) Sri Lanka b) India c) Pakistan d) England
44. The Lokpal is a bill drafted:
a) Against Child labour b) Against child marriage
c) Against Corruption d) Against cruelty to women

45. Who is the present Central Law and Justice Minister in India.
a) Sadanantha Gowda b) Arjun Ram Meghwal c) Kamal Nath d) Dr.C.P Joshi

46. Mandamus is a :
a) transfer order of a district collector
b) transfer order of a Judge of High court
c) judicial remedy in the form of an order form a high court to a lower court
d) writ petition filed in High Court

47.The term Decree means


a) stay order by the Court b). permission granted by the Court
c) a judgment or order of the court d). an appeal allow by the court

48. In Camera’ refers to a case heard.


a) not in a court, but in a public place b) in open court
c) in the residence of accused d) not in open court, closed court

49. Intra vires means.


a) within its power b) beyond its limit
c) extraordinary power d) unquestionable .

50. Mala fides refers to.


a) In faith b) Good faith
c) Bad faith d) Trust

51. Void contract is:


a) a contract of no legal effect b) a contract executed for short period
c) a contract between two-person d) both A & B

52. Vakalat means :


a) a list of witnesses to be examined in a court
b) a list of lawyers representing respondent
c) a list of lawyers representing petitioners
d) an authority given to a lawyer by his client to represent him in a court

53. Arrest warrant means:


a). The judge’s order to law enforcement officer to arrest a person changed with a crime
b). Collector’s order to police to arrest a person charged with a crime
c). Police officer’s order to his subordinate to arrest a person charged with a crime
d). Law minister’s order to police to arrest a person charged with a crime

54. Borstal school meant for :


a) Housing adolescent offenders between the age of 18-21 in Kerala
b) Housing the life convicts in Kerala
c) Housing hardcore criminals in Kerala
d) Housing the prisoners in Kerala affected by contagious diseases

55.The chief information commissioner as per RTI Act shall hold office for a term of:
a) Maximum of 5 years b) Maximum of 4 years
c) Maximum of 6 years d) Maximum of 3 years

56. The Constitution First Amendment Act was enacted the year.
a) 1950 b) 1952 c) 1955 d) 1951

57. The head of the Indian Parliament system is the


a). Prime Minister b). President
c). Speaker of Lok Sabha d). Speaker of Rajya Sabha

58. Number of schedules in Indian constitution


a). 7 b). 8 c). 9 d). 12

59. Who was the temporary Chairman of the constituent assembly?


a). Dr. Ambedkar b) Jawaharlal Nehru
c). Dr. Rajendra Prasad d). Dr. Sachchidananda Sinha

60. Who was India’s first President?


a). Radha Krishnan b). Zakir Hussain c).V.V. Giri d).Rajendra Prasad

61. Who was the first chairman of the planning commission?


a).Guljari Lal Nanda b). Jawaharlal Nehru c). Narayanan d). Malaviya

62. Who is the sovereign in India?


a). President b).Prime minister c).Parliament d).Constitution

63. Which is the first country in the world guarnteed right to information?
a) America b) France c) England d).Sweeden

64. Who is the Governor of Reserve Bank of India at present?


a). Shaktikanta Das b). Ranjan Gogoi c). Raghuram Rajan d). Urjit Patel

65. The enquiry of Centre State relation is conducted by


a). Santhanam committee b). Sarkaria committee
c). Ashok Mehta committee d).None of these

66. The constitution of India is


a). Flexible b). Rigid c). Partly rigid and partly flexible d). None of these

67. The members of the Rajya Sabha are elected by


a). The people
b). Lok Sabha
c). Elected members of the legislative assembly
d). Elected members of the legislative council
68. The members of Lok Sabha hold office for a term of
a).4 years b).5 years c).6 years d). Both B&C

69. Preamble enshrines the ideals of liberty, equality and fraternity - ideals inspired by the
a). Russian Revolution b).Irish Revolution
c).French Revolution d).US Constitution

70. The oath of office is administered to the members of state council of ministers by
a). The governor b) The chief minister
c). Chief justice of the state high court d).Speaker of legislative assembly

71. The preamble to our constitution provided that India is


a) a sovereign, socialist and democratic republic
b) a sovereign, socialist, secular and democratic republic
c). a sovereign republic with a socialist pattern of society
d). a socialist, secular and democratic republic

72. The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is


a).21 years b).25 years c).30 years d).35 years

73. Who wrote the book-"The Story of the Integration of the Indian States"?
a). BN Rau b). C Rajagopalchari
c). Krishna Menon d). V P Menon

74. Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian
Constitution?
a). British Constitution b).US Constitution
c) .Irish Constitution d).The Government of India Act, 1935

75. India borrowed the idea of Directive Principles of State from the Constitution of
a). The Weimar Republic of Germany b). Ireland
c). South Africa d). Australia

76. Who founded Arya Samaj?


a). Dayanand Saraswathi b).Ramakrishnan
c) .Vivekanandha d).Raja Ram Mohan Rai

77. The Battle of Plassey was fought in


a).1781 b).1757 c).1764 d).1748

78. The title ‘Punjab Kesari’ was conferred on


a). Ranjit Singh b). Bhagat Singh
c).Lala Lajpat Rai d).Sardar Baldev Singh

79. Who among the following was called as ‘Father of Indian Renaissance’?
a). B. G. Tilak b). Gopal Krishna Gokhale
c) Lala Lajpat Rai d). Raja Ram Mohan Roy
80. Who founded the Indian National Congress?
a). A. O. Hume b).Sardar Patel
c).Subhash Chandra Bose d).W.C. Bannerjee

81. Who was known as ‘The Grand Old Man of India’?


a). B.G. Tilak b). G.K. Gokhale
c). Mahatma Gandhi d). Dadabhai Naoroji

82.Which country is not a member of SAARC?


a). Pakistan b). Myanmar c).India d).Bangladesh

83. Who is the Chairman of the Planning Commission in India?


a). President b). Vice President c).Prime Minister d).Finance Minister

84. VAT is imposed—


a). Directly on consumer b). On final stage of production
c). On first stage of production d). On all stages between production and final sale

85. Who authored the 'Gitanjali' an anthology of poems?


a). Sumitranandan Pant b).Makhanlal Chaturvedi
c). Rabindranath Tagore d).Maithili Sharan Gupt

86. In India the National Voter’s Day is celebrated on?


a) December 17 b) March 08 c) January 17 d) January 25

87. Which among the following was the Newspaper started by Mahatma Gandhi.?
a) Bengal Gazette b) Bande Matharam
c) Young India d) Indian Socialist

88. The boundary line between India and Pakistan is called?


a) Radcliff Line b) Mc Mahone Line
c)Marginal Linen d) Durand Line

89 Which of the following is not programming language in computer?


a). COBOL b) BASIC c) RAM d) BETA

90. Which is the largest planet in the Solar System?


a) Mercury b) Jupiter c) Earth d) Venus

91. Name the first women advocate in India?


a) Cornelia Sorabji b) Mrs. Anna Chandy
c) Mrs. Monica David d) None of the above

92. Who was the first Chief justice of India ?


a) Justice Kania b) Justice Shelat
c) Justice Muthuswamy Iyer d) None of the above

93. Which Union territory has its own High Court?


a) Lakshadweep b) Pondicherry c) Delhi d) Andaman & Nicobar
94. What is Exparte Order?
a) One – sided order b) An executive order
c) An administrative order d) None of the above

95. One-rupee currency note in India bears the signature of


a) The President of India b) Finance Minister of India
c) Governor, Of RBI d) Finance Secretary of Government

96. Which of the following is not a Fundamental Right ?


a) Right to equality b) Right to property
c) Right to freedom d) Right to constitutional remedies

97. Who presented the first Union Budget of Independent India ?


a) Morarji Desai b) John Mathai
c) TT Krishnamachari d) RK Shanmukam Chetty

98.English in the official language of which of the following states ?


a) Nagaland b) Manipur
c) Andhra Pradesh d) Goa

99. LEGAL PRINCIPLE


No child below the age of 14 years, shall be employed to work in any factory or engaged in any
other hazardous employment.
FACTUAL SITUATION
Three student A, B, C aged 12, 13, 15 years respectively, are studying in a school. A used to help
his parents in doing some domestic work. B does a part time job in a nearby factory and
earns Rs. 10 daily. C help others in writing letters.
a).A and C can be tried by law
b).B’s work is prohibited by law
c).C’s work is prohibited by law
d).A’s work is prohibited by law

100. LEGAL PRINCIPLE


No person shall be prosecuted and punished for the same offence more than once.
FACTUAL SITUATION
X manhandles Y after a heated argument over than issue. After 2 years X encroaches the
property of Z illegally Y extends his support to Z
a).X is punishable only once
b) X can file a suit against
c) X can be punishable twice
d)X and Y are punishable by law

You might also like