Class 10 Social Science
Chapter - 1 Dev Library
Partition of Bengal and Swadeshi Movement
MCQ
PART - I (HISTORY)
1. Who is the writer of the play "Bandini Bharat"?
(a) Amar Nath.
y
(b) Girish Kumar.
ar
(c) Amrit Prabha.
(d) Ambikagiri Ray Choudhury.
br
Ans: (d) Ambikagiri Ray Choudhury.
2. On which date of 1905, the Partition of Bengal was implemented—
Li
(a) 26th January.
(b) 16th October.
(c) 15th August.
ev
(d) 14th March.
Ans: (b) 16th October.
D
3. The capital of "East Bengal and Assam" was established at—
(a) Shillong.
(b) Pakistan.
(c) Bengal.
(d) Dhaka.
Ans: (d) Dhaka.
4. During which Viceroy rule did the partition of Bengal happen?
(a) Lord Minto.
(b) Lord Hamilton.
(c) Lord Curzon.
(d) Lord Ripon.
Ans: (c) Lord Curzon.
5. Which place in India was known as the heart of Indian nationalism?
y
(a) Delhi.
ar
(b) Bangladesh.
(c) Bengal.
(d) Dhaka.
Ans: (c) Bengal.
br
Li
6. Who was the editor of the Jugantor Pattrika?
(a) Amritlal.
ev
(b) Bhupendra Nath Dutta.
(c) Aurobindo Ghosh.
D
(d) Mahi Ram Bose.
Ans: (b) Bhupendra Nath Dutta.
7. When did the unification of Bengal take place?
(a) 22nd December of 1910.
(b) 12th December of 1911.
(c) 2nd December of 1912.
(d) 22nd December of 1913.
Ans: (b) 12th December of 1911.
8. When was the National Council of Bengal for formed?
(a) 5th August of 1902.
(b) 26th August of 1903.
(c) 15th August of 1904.
(d) 5th March of 1902.
y
Ans: (d) 5th March of 1902.
ar
9. Bengal Chemical was established by
(a) Acharya Prafulla Ray.
(b) Amrit Lal Bose.
(c) Girish Ghosh.
br
Li
(d) Khirod Prasad.
Ans: (a) Acharya Prafulla Ray.
10. Who was founder of Banga Lakshmi cotton mill?
ev
(a) Ambikagiri Ray Choudhury.
(b) Nil Ratan Sarkar.
D
(c) Bhupendra Nath.
(d) Lord Minto.
Ans: (b) Nil Ratan Sarkar.
11. The province of Assam was formed on
(a) 7th February of 1874.
(b) 7th February of 1884.
(c) 7th February of 1885.
(d) 7th February of 1887.
Ans: (a) 7th February of 1874.
12. The population of the proposed provinces of East Bengal and Assam with
Dhaka as its Capital was
(a) 5 Crore 10 Lacs.
(b) 4 Crore 10 Lacs.
y
(c) 3 Crore 10 Lacs.
ar
(d) 6 Crore 10 Lacs.
Ans: (c) 3 Crore 10 Lacs.
br
13. Who was the editor of the newspaper "Bande Mataram"?
(a) Surendra Nath Bandyopadhyay.
Li
(b) Bankim Chandra Chattopadhyay.
(c) Rabindra Nath Thakur.
(d) Aurobindo Ghosh.
ev
Ans: (d) Aurobindo Ghosh.
14. Who led the formation of the Student's Parliament?
D
(a) Rabindra Nath Tagore.
(b) Amit Lal Bose.
(c) Amarendra Nath.
(d) Surendra Nath Bandyopadhyay.
Ans: (d) Surendra Nath Bandyopadhyay.
15. Which book was written by Pramatha Nath Choudhury during Swadeshi
movement?
(a) Jay Sangeet.
(b) Japani beach.
(c) Keshari.
(d) Jugantor.
Ans: (a) Jay Sangeet.
16. The no of songs written by Rabindo Nath Tagore on the Swadeshi
movement are
y
(a) 36.
ar
(b) 18.
(c) 23.
(d) 22.
Ans: (c) 23.
br
Li
17. The person who led the establishment of Muslim League was
(a) Mohammad Ali Jinnah.
ev
(b) Nawab Salimullah.
(c) Hemoprobha Majumdar.
D
(d) Nawab Iqbal.
Ans: (b) Nawab Salimullah.
18. “Adminis- tration and exploitation will go hand in hand."— who said this
(a) Robertson.
(b) Lord Carzan.
(c) Lord Hamilton.
(d) David Scott.
Ans: (b) Lord Carzan.
19. Who was the President of the 12th session of Indian National Congress
which was held at Calcutta?
(a) Dadabhai Naoroji.
(b) Shawkat Ali.
(c) Gopal Krishna Gokhle.
(d) Lala Lajpat Rai.
y
Ans: (a) Dadabhai Naoroji.
ar
20. In which year Khudiram Bose was hanged?
(a) 1911.
(b) 1910.
(c) 1908.
br
Li
(d) 1909.
Ans: (c) 1908.
ev
21. Bengal partition was implemented in
(a) 1903.
D
(b) 1906.
(c) 1904.
(d) 1905.
Ans: (d) 1905.
22. Which Viceroy helped the leaders of Muslim League in its formation in
1906?
(a) Lord Minto.
(b) Lord Curzon.
(c) Lord Cornwallis.
(d) Lord Ripon.
Ans: (a) Lord Minto.
23. When was the partition of Bengal annulled?
(a) 2nd December 1911.
(b) 16th December 1911.
y
(c) 18th December 1911.
ar
(d) 20th December 1911.
Ans: (a) 2nd December 1911.
br
24. During which Viceroy rule, the partition of Bengal was implemented?
(a) Lord Mountbatten.
Li
(b) Lord William Bentinck.
(c) Lord Dalhousie.
ev
(d) Lord Curzon.
Ans: (d) Lord Curzon.
D
25. Who was Hebert Risley?
(a) Viceroy.
(b) Governor General of India.
(c) The Secretary of State.
(d) Chief Commissioner of Assam.
Ans: (c) The Secretary of State.
26. The protest meeting was held on the next day of the official declaration of
the partition of Bengal at—
(a) Dinazpur.
(b) Khulna.
(c) Pabna.
(d) Kishorganj.
Ans: (a) Dinazpur.
27. The person who presided over the protest meeting held at Dinazpur was—
y
(a) Rabindra nath Tagore.
ar
(b) Maharaja Manindra ch. Nandi.
(c) Maharaja of Dinazpur.
(d) Abdul Rasul.
br
Ans: (c) Maharaja of Dinazpur.
Li
28. The person who trnsformed 'Banga Mata' to 'Bharat Mata' was—
(a) Abanindra Nath thakur.
ev
(b) Sister Nibedita.
(c) Sarojini Naidu.
D
(d) Ani Besant.
Ans: (b) Sister Nibedita.
29. The article 'Bhai Bhai Ek Thai was written by—
(a) Kumudini Mitra.
(b) Rabindra Nath Tagore.
(c) Satish ch. Mukhopadhyay.
(d) Arabinda Ghose.
Ans: (b) Rabindra Nath Tagore.
30. The magazine which named the University of Calcutta as the 'house of
slaves' was—
(a) Bengali.
(b) Hitabadi.
(c) The dawn.
(d) Sandhya.
y
Ans: (c) The dawn.
ar
31. 'United Bengal stores' was established by—
(a) Abdul Halim Gajnabi.
(b) Sarala Devi.
br
(c) Jogesh Chandra Basu.
Li
(d) Krishna Bihari Sen.
Ans: (a) Abdul Halim Gajnabi.
ev
32. Bengal was unified by British on—
(a) 1912.
D
(b) 1906.
(c) 1911.
(d) 1920.
Ans: (c) 1911.
33. Duration of Swadeshi Andolon is—
(a) 8 years.
(b) 10 years.
(c) 5 years.
(d) 7 years.
Answer: (d) 7 years.
34. The person who returned the 'Knighthood' title to the British by responding
to 'Swadeshi Movement' was—
(a) Rabindra Nath Tagore.
(b) Gopal Krishna Gokhle.
y
(c) Dada Bhai Naoraji.
ar
(d) Acharya Prafulla Chandra Rai.
Ans: (b) Gopal Krishna Gokhle.
br
Li
ev
D