Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
42 views4 pages

Class-3 SST

The document is a lesson for Class 3 students about early humans, covering topics such as their lifestyle, inventions, and sources of knowledge. It includes multiple-choice questions, fill-in-the-blanks, true/false statements, and brief answer questions related to early human history. Key points include the significance of the wheel, the use of fire, and the importance of cave paintings in understanding early human life.

Uploaded by

ramakumarsah212
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
42 views4 pages

Class-3 SST

The document is a lesson for Class 3 students about early humans, covering topics such as their lifestyle, inventions, and sources of knowledge. It includes multiple-choice questions, fill-in-the-blanks, true/false statements, and brief answer questions related to early human history. Key points include the significance of the wheel, the use of fire, and the importance of cave paintings in understanding early human life.

Uploaded by

ramakumarsah212
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

CLASS-3 SST

LESSON-18
choose the correct answer.
1. Hominids are early:
b. Humans
2. Which of the following does not provide first hand
information about the early humans?
a. books
3. Early humans begin to lead a settled life when they
begin:
c. farming
4. Early humans ate:
d. All of these
5. Invention of wheel led to the invention of:
c. Potter's wheel

Fill in the blanks.


1.Earliest humans are also called hominids.
2. Early humans appeared about 40,000 years ago.
3. Early humans were afraid of thunder and lightning .
4. The Potter's wheel was used for making earthen
pots.
5. Early humans found that fire protected them from
the cold as well as wild animals.

Write true or false.


1. Early humans lived at one place at a time and did not
move for anything. False
2. Wheel is one of the greatest inventions of mankind.
True
True
3. Early humans became food gatherer from food
producer. False
4. Early humans used tools made of stones and bones.
True
5. The early humans appeared about 40,000 years ago.
True

Answer the following questions briefly

1.Name any two sources of our knowledge about early


humans.
Ans. Two sources of our knowledge about early
humans are cave paintings and remains of Shelters.

2. What did early humans notice floating on water?


Ans. The early humans noticed logs of wood floating
on water.
3. Where did early humans store their food?
Ans. The early humans stored their food in baskets
and wooden casks.

4. How did early humans roast the flesh of animals?


Ans. The early humans roasted animal flesh by placing
it on fire.

5. How did early humans get the idea of making rafts?


Ans. It is believed that the early humans got the idea of
making rafts when they saw logs of wood floating on
water.
Answer the following questions.
1. What is an archaeological excavation ?
Ans. Archaeological excavation is the process of
digging a particular area to find out the remains of
historical relevance.

2. How did the invention of wheel help the early


humans?
Ans. Invention of wheel brought about major changes
in the life of early humans travelling on roads became
easier and faster. With the invention of Potter's wheel
they began to make pots to store Grains. This lead to
advance in Constructions, organised settlements etc.

3. How did early humans make use of Fire?


Ans. The discovery of fire was one of the most
important events in human life. Early humans used
Fire to roast food, bake earthen pots, ward off wild
animals and to protect themselves against cold.

4. What did early humans wear as clothes?


Ans. The early humans used leaves an animal skin to
cover themselves against heat and cold.

5. What do cave paintings tell us?


Ans. Early humans liked to express themselves
through drawings of animals and hunting scenes
on the walls of caves where they lived. These cave
paintings give us an insight into their life.
Last modified: 17 Jan 2021

You might also like