Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
59 views15 pages

Safety Interview Question

The document is a comprehensive questionnaire for safety officers covering key concepts related to safety, hazards, risks, accidents, and emergency procedures. It includes definitions, types of accidents, responsibilities of safety officers, and safety measures for various situations such as confined spaces and lifting operations. Additionally, it addresses the importance of safety equipment, training, and regulatory compliance in maintaining a safe work environment.

Uploaded by

walkenonly
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
59 views15 pages

Safety Interview Question

The document is a comprehensive questionnaire for safety officers covering key concepts related to safety, hazards, risks, accidents, and emergency procedures. It includes definitions, types of accidents, responsibilities of safety officers, and safety measures for various situations such as confined spaces and lifting operations. Additionally, it addresses the importance of safety equipment, training, and regulatory compliance in maintaining a safe work environment.

Uploaded by

walkenonly
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 15

SAFETY OFFICER QUESTIONAIR

1.What is safety?
Ans: Free from danger of hazard, freedom from accident and no risk,
no illness, no damage or loss. Can be also define as a control of hazard
up to the acceptable level of risk

2.What is hazards?
Ans: Anything with potential to cause harm or injured to personnel or
property.

3.What is risk?
Ans. Combination of likelihood and consequences of specified
hazardous event occurring a chance of something wrong.

4.What is accident?
Ans: Untended, unplanned, undesired event or occurrence which
causes harm or damage to personnel or property.

5. Differentiate accident and incident?


Ans: Accident is untended, unplanned, undesired event or occurrence
which cause or harm or injury to personnel or property while Incident is an
event which has a potential to cause harm or injured to personnel or
property.

6. What is near miss?


Ans: Incident which took place but it could not harm or loss anybody,
materials and environments.
7. What is unsafe act and unsafe condition?
Ans: Unsafe act is any action of anybody which is dangerous and
against safety procedure and Unsafe conditions is any working conditions
of job site machine tools and environment which may lead to accident.

8.What are the different types of accident?


Ans: A) Fall from heights
B) Caught in between
C) Slip, trip and fall
D) Struck by (flying, moving and sliding object)
E) Contact with hot surface
F) Burns
G) Poisoning

9.What are the 5 types of accident which cause fatality?


Ans: A) Fall from heights
B) Falling objects
C) Electrocution
D) Vehicular accident
E) Gas inhalation/poisoning

10.What is the leadership quality?


Ans: Must have the power to command and stand with his own
decision.

11.What you will do if emergency happened in the confined space?


Ans: A) Call for help and evacuate employees from the area
B) Remove the victim using the rescue equipment, rather than
entering the confined space
C) Get medical attention as soon as possible
D) Isolate the area until the cause of accident is identified and
corrected
12.What is emergency? Explain emergency preparedness?
Ans: Emergency can be define as an accident that has a potential to
cause injury and loss of life

13.How you will handle an injured person at site?


Ans: A) Immediate call medical assistance on site
B) Never move any injured employee from site
C) Apply first aid treatment if you are qualified and certified first
aider

14.What are the duties and responsibilities of safety officer?


Ans: A) Inspect work site daily
B) Report unsafe act or unsafe condition to foreman, job
supervisor or senior management
C) Keep record of all safety meeting
D) Investigate accident/incident and finding report
E) Keep record of injuries, MVSAS property damage, fires, and
crane/heavy equipment accident
F) Inter act with company representative on health and safety
issues
G) Proper monitoring of workers

15.What is a confined space? Explained confined space requirements?


Ans: Any space large enough to enter and performed works and has
limited entry and exits and not designed for workers to continuous
occupancy
Requirements:
A) Approved safe work permit
B) Gas and oxygen testing
C) Ventilation
D) Confined space entry training personnel
E) Log or record book
F) Hole watch’s and entry attendant
G) Interval gas monitoring of atmosphere
H) Air horn

16.What are the PPE’s required in confined space?


Ans: A) Dispossable coverall
B) Self contain breathing apparatus
C) Full body harness with retrieval lifeline 2,268 kg or 5,000 lbs. tensile
strength
D) Hand gloves
E) Spectacles
17.What are the hazards associated with confined space?
Ans: A) Oxygen Deficiency
B) Combustibility and flammability
C) Presence of gas, vapors, toxic air contaminants
D) Poor lightning
E) Atmosphere may be flammable
18.What is log in and log out?
Ans: Confined space entry attendant having a log book and the person who
are going inside confined space must signed (log In) and when they come out
they need to sign out (log out)
19.What is the minimum and maximum oxygen level required inside the
confined space?
Ans: Minimum of 19.5% and maximum of 23.5%

20.Point out unsafe act and unsafe condition of confined space?


Ans: Unsafe act: A) No approved
B) Using improper tool
C) Absence of entry attendant
D) PPE none compliance
Unsafe condition:
A) Poor ventilation
B) Insufficient oxygen
C) Poor lightning
D) Atmosphere may be flammable
E) Limited access and egresses

21.When an excavation becomes a confined space?


Ans: 4ft. below/1.2 meters depth

22.If H2S is seen inside a confined space how you will remove it?
Ans: H2S is a colorless gas, however it can be remove by continuous air
blowing

23.What are the hazards of H2S gas and its safety measures?
Ans: A) It can be one of the most vicious and deadly hazards as it is highly
toxic, colorless and combustible gas
B) Exposure to concentration of the gas will cause of consciousness

SAFETY MEASURE:
A) If H2s is suspected the concentration must be determined before
personnel are allowed in the area. The work must equipped with fixed
electronics H2S monitors, along with audible and visual alarms
B) At least two(2) wind direction indicators must be installed in location
visible to all working personnel
C) At least one blower must be located in the work vicinity
D) H2S warning signs must be located no more than ¼ mile from the
working area
E) Provision of two(2) sets of self-contain breathing apparatus(SCBA)
must be available in the work
F) All personnel working in the location must have completed an
approved H2S training program
G) In the areas where high concentrations are likely employees should
work in pairs with breathing units readily available

24.What is SCBA? is it component?


Ans: SCBA means self-contain breathing apparatus
Components: A) Regulator gauge
A) Face mask
B) Hose connected to a cylinder valve
C) Cylinder oxygen

25.What are the different types of crane?


Ans: A) Rough terrain crane
B) Crawler lattice boom crane
C) Mobile crane
D) Gantry crane
E) Tower crane
F) Overhead crane

26.What is LMI?
Ans: LMI means load moment indicators, it is the capacity of the crane to
lift the load

27.What is an anti two block device?


Ans: It is a warning and damage prevention device (thus control the main
hook block and the level head ball to reach accidentally at the tip of the crane
boom)

28.What is load chart?


Ans: Load chart is a load table calculated diagram indicating the crane
boom radius angle, length and the specific weight of the object to be lifted
29. What is mouse hook?
Ans: A main hook block having two hooks (the main purpose of it is to
avoid overcrowded of slings in the crane hook)

30. Which part of the crane ensures its stability?


Ans: Outrigger

31. What is the safest angle of the crane?


Ans: Maximum 80 degree

32. Point out unsafe act and unsafe conditions of lifting?


Ans: Unsafe act: A) Walking underneath the load
B) Riding on loads
C) PPE non compliance
D) No tag lines
Unsafe conditions:
A) Failure to use outrigger pads
B) Chassis is not level
C) Soft ground condition
D) Crane boom to high
E) None provision of barricades on the lifting area
F) Use of sub-standard and damage slings
G) Outrigger not fully extended

33. During heavy lifting operations what should be your responsibility?


Ans: A) Check the Lifting checklist, JSA and approved lifting plan
B) Ensure that the crane swing area is fully barricaded
provided with safety signs board
C) Do not allow unauthorized person in demarking area
D) Ensure that the operator license and rigger certificates
are still valid
E) Maintain no obstruction between signal man and the
operator
F) Physically check ground condition

34. Name the different types of scaffolding components?


Ans: A) Scaffolding planks (post, ledger and ladder)
B) Base plate
C) Screw jack
D) Pipes
E) Fittings

35. Explain scaffolding tag system?


Ans: The 3 kinds of tag system are:
A) Red tag means scaffold it is incomplete or under construction.
Should not in used
B) Green tag means scaffold is built to standard and it is safe to
used
C) Yellow tag means that the scaffold is not built to standard, it
required safety harness and must be used at all times

36.What are the different kinds of scaffold?


Ans: A) Tower scaffold
B) Mobile scaffold
C) Suspended scaffold
D) Cantilever scaffold
E) Standard scaffold

37.What are the hazard at scaffold?


Ans: A) Fall hazard
B) Falling object
C) Slip hazard
D) Caught in between
E) Collapse

38.What is toe board and base plate?


Ans: Toe boards is install around the platform to prevent of falling object
from the platform (23 kg strength capacity)
Base plate is intended for the support of the weigth of scaffolding (93
kg capacity)

39. What is scaffolding collapse?


Ans: It is cause by unstable ground and over loading

40. How you will inspect scaffolding?


Ans: A) Check the condition of the scaffolding materials
B) Check the ground stability
C) Check the plumpness and level of scaffolding erected
D) Check its component and parts

41. What is excavation? What are the hazards associated with


excavation?
Ans: Excavation is a manmade cut, cavity, trench or depression formed by
earth surface removal
HAZARDS: A) Oxygen deficiency
B) Toxic fumes
C) Falling hazards
D) Side wall collapse

42. What is cave in hazards?


Ans: It is the possible erosion of soil at the base portion due to inadequate
protective equipment

43. Explain soil classification and safe angle of excavation?


Ans: Type A soil----clay, rock and cohesive (80 to 90 degree)
Type B soil----mix sand, and clay (60 degree)
Type C soil----sandy and loose soil (30 degree)

44. What are the safety precautions to be taken against excavation


hazard?
Ans: A) Provide warning signboard
B) Provide hard barricade or barrier
C) Provide blinker light

45. How many ladders are required in a 60 ft. long excavation?


Ans: Two (2) ladders
Hazard Ladder: A) Shoes should be rubber not grease oil
B) Slip hazard
C) Not using 3 point contact
D) Not holding in the rang
E) Carrying tools and materials

46. What is GFCI?


Ans: GFCI means ground fault circuit interrupter, it is a element that
monitors current, both hot and neutral lines

47. What is IR and SR? How it can be calculated?


Ans: IR----Incident report (total recordable times 200,000/man hours
worked)
SR----Severity rate (total days lost times 200,000/man hours worked)
48. How the occupational injuries are classified according to OSHA?
Ans: A) First aid
B) Medical treatment
C) Lost work days

d) Fatal

49. What is 100% tie off?


Ans: It means of using double lanyard with shock absorber and removing
one hook at a time while you are transferring to one location to another

50-51.What is fire? What are the types of fire extinguisher and explain?
Ans: Fire is a chemical reaction it consist of heat, fuel and oxygen

Types of fire extinguisher:


A) Air Pressurized Water(APW) used in class A fire like combustible
materials that leave ashes including woods and papers
B) Carbon Dioxide(CO2) used in class B@C fire like liquids
including gasoline, oil, grease, electrical fire and all flammable
gas
C) Dry Chemical(DC)used in all types of fire A,B@C fire like
reactive metal including sodium, potassium, magnesium and
aluminum

52. What type of fire extinguisher is used to extinguish class C fire? And
why water extinguisher is not to be used?
Ans: Class C fire must use CO2 or Dry chemical powder, and water
extinguisher is not allowed to use because it is a good conductor of electricity
and can cause electrocution

53. What is the safety precaution to be taken for work at height?


Ans: A) It must have a safest working platform
B) Used of lifeline
C) Used of bauble lanyard with shock absorbing device
D) Provision of safety net if applicable
E) Provision of barricades underneath the working area

54. What is JSA?


Ans: JSA means job safety analysis identifies potential health and safety
hazards associates with specific tasks

55. Make a JSA for painting work?


Ans: Categorized as follows:
A) Work/task description
B) Hazard mitigations
C) Corrective actions/recommendation

56. What are the different types of permit?


Ans: A) Hot work permit /red color of paper
B) Cold work permit / blue
C) Confined space permit / green
D) Gas release permit / yellow

57. What is MSDS?


Ans: MSDS means material safety data sheet

58. What are the physical and chemical properties of a substance?


Ans: 1. Chemical properties and 2. Physical properties

59. What IDS the safety shoe standard?


Ans: ANSI 41.1
60. What is fire triangle?
Ans: Fire triangle is consist of oxygen, heat and fuel

61. What is first aid?


Ans: It is a temporary medical attention to personnel who got injured

62. What are the items to be kept in the first aid box?
Ans: A) Gauze bandage
B) Benocyn ointment
C) Refresh eye drop
D) Tenute iodine

63. What is CPR?


Ans: CPR means cardio pulmonary resuscitation

64. For how many people a male nurse is required at site?


Ans: 50 people per male nurse

65. Can we keep tablets or antibiotics in a first aid box?


Ans: No, because tablets and antibiotics is prescribed by doctor and it
needs constant temperature

66. What is the ladder angle and what is the standard length of a ladder?
Ans: 75 degree/6 meter maximum and 3 meter minimum

67. What do you meant by 3 point contact?


Ans: Use of 2 hands and feet on the ladder while ascending and
descending

68. Define TLV,PEL,OSHA,PPM,STEL,LFL,UFL,RPM and HAZOP,HAZCOM?


Ans: TLV----Threshold Limit Valve
PEL----Permissible Exposure Limit
OSHA----Occupational Safety & Health Administration
PPM----Parts Per Million
STEL----Short Term Exposure Limit
LFL---- Lower Flammable Limit
UFL----Upper Flammable Limit
RPM----Revolution Per Minute
HAZOP----Hazardous Operation

69. What is the tensile strength of scaffolding hand rails?


Asn: 200 lbs

70. What is the maximum force full of body harness can with stand?
Ans: 2,268 kg or 5,000 lbs.

80. What is the overall mission for safety officer?


Ans. 1. To look out the safety and welfare of every body, on the incident
And to recognized potentially hazardous situation and informed
Others of those hazard
2. To developed the safety action plan

81. What is JHD


Ans. JHD means job hazard analysis is the number one tools available
to
To help supervisor for protect the safety and health of their
employee

You might also like