Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
20 views29 pages

Connectors Practice

The document presents a series of exercises for HSC board questions from various boards in Bangladesh for 2024 and 2023. Each exercise involves filling in blanks with appropriate sentence connectors to create coherent passages on topics such as teaching, mobile phones, time management, honesty, and the internet. The exercises aim to test students' understanding of sentence structure and the use of connectors in writing.

Uploaded by

20231557600
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
20 views29 pages

Connectors Practice

The document presents a series of exercises for HSC board questions from various boards in Bangladesh for 2024 and 2023. Each exercise involves filling in blanks with appropriate sentence connectors to create coherent passages on topics such as teaching, mobile phones, time management, honesty, and the internet. The exercises aim to test students' understanding of sentence structure and the use of connectors in writing.

Uploaded by

20231557600
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 29

1.

Connector board question exercise for HSC

2024 Board Questions:

1. [Dhaka Board -2024]

Teaching is a noble profession. (a) --- to be a teacher, one must possess some noble qualities too. (b) ---
he should be a student. (c) --- teaching is related to knowledge, he can't acquire knowledge (d) --- he is a
student. (e) --- a teacher thinks (f) --- he knows everything, he can't be a good teacher. (g) --- a thirst for
knowledge is the second best quality of a teacher. (h) --- a teacher should be a psychologist. Different
students have different ways of learning. (i) --- the teacher needs to teach his students by studying their
psychology. Fourthly a teacher should have good delivery power. (j) --- his voice should be clear (k) ---
artistic. (l) --- a teacher should be an actor (m) --- he needs to behave according to the classroom
situation. And (n) --- a teacher must be a good human being.

Answer: (a) In order: (b) Firstly; (c) Since; (d) unless; (e) If; (f) that; (g) Secondly; (h) Thirdly; (i) Therefore;
(j) Furthermore; (k) and; (l) Moreover; (m) because; (n) finally.

2. [Rajshahi Board-2024]

Mobile phone is a miracle of modern science. It has brought about a revolutionary development in the
arena of communication. (a) --- it has eliminated distance (b) --- promoted human relationship. (c) --- it
helps to promote business. (d) --- gearing the pace of business, it ensures the smooth growth of
economy. (e) --- it can solve many problems of mathematics. (f) --- it has become a daily necessity. (g) ---
it is not free from demerits. (h) --- becomes detrimental to the reckless users. (i) --- the use of mobile
phone by the teenagers has to be regulated. (j) --- they will go to ruin. (k) --- if we want to save our young
generation, we have to be more vigilant. (l) --- parents, teachers and neighbors can play positive role in
this regard. (m) --- the people who are addicted to wanton mobile phone have to be more cautious. (n)
--- they maintain abstinence, it will positively influence their offspring.

Answer: (a) Firstly; (b) and; (c) Secondly; (d) For/ With a view to / By; (e) Additionally; (f) Therefore; (g)
However; (h) For example; (i) Thus; (j) Otherwise; (k) And; (l) Furthermore/Moreover; (m) Moreover/
Besides; (n) If.
3. [Barishal Board -2024]

Time and tide wait for none. (a) --- no one can stop the march of time. (b) ---, it is very important to value
our time. (c) ---, if time once has gone, we cannot regain it. (d) ---, we should not waste a single moment
in vain. (e) --- we should make the proper use of very single moment of our life. (f) ---, the students
should understand the value of time. (g) ---, it is a matter of great regret that some of the students pass
away their valuable time in Facebook. (h) ---, they kill their time, (i) --- they cannot prepare their lessons
well. (j) ---, they always have a poor preparation for the examination. (k) --- they cannot do well in the
examination. (l) --- they don't stop wasting time. (m) ---, they continue to waste their time using different
social media sites (n) --- it is too late for them.

Answer: a) that is why/ truly/actually; b) Therefore; c) Indeed/ In fact; d) Hence; e) Moreover; f)


Especially/Mainly; g) However/But; h) When/As; i) then/so; j) As a result/As a
consequence/Consequently; k) Finally/At last/At the end; l) still/nevertheless; m) Instead/Rather; n)
until.

4. [Dinajpur Board-2024]

My name is Amerigo. I am 13 years old (a) --- live on the street alone. My mother does not live with me.
(b) ---, does not want me. (c) ---, she told me to go away. (d) ---, my mother is separated from my father.
(e) --- she is married to another man. Probably she is happy with him.(f) ---, my father lives very far away.
(g) ---, I cannot go there. (h) --- I want to go to him, he doesn't take me either. I begged him to send to
me some money (i) ---I could buy a bus ticket. I am still waiting (j) --- he hasn't answered. (k) --- the
streets are now my home. I used to do some works (l) ---, collecting trash, selling ice-cream of a owner
etc. I sold ice-cream of the owner but he gave me nothing in return. (m) ---, I had to starve sometimes.
(n) ---, my life is very hard without my parents.

Answer: (a) and; (b) Because/Besides (c) Moreover (d) Unfortunately/Actually; (e) Now; (f) On the other
hand; (g) That's why/ So; (h) Even if; (i) so that; (j) but; (k) For this reason/ As a result; (l) such as; (m) As
a result; (n) Thus/ So.
5. [Chattogram Board-2024]

Self-confidence is essential to attain success in life. (a) --- a person having self-confidence has won half of
the battle. Self- confidence enables a man to prosper by creating some other virtues requisite for
success. (b) --- when a self-confident man fails to attain success, he becomes determined to reach his
goal. This determination gives rise to some other virtues in him. (c) ---, he becomes diligent. He does not
yield to failure. (d) --- he endeavours more in the process. (e) --- he becomes more sincere in his work. (f)
--- he becomes successful. (g) --- a man devoid of self-confidence stumbles at every step, (h) --- he loses
vitality to go ahead. (i) --- he does not try once more. (j) --- he is heard to curse his fortune. (k) --- the
brave who have self-confidence can have their names enlisted in the list of the greatest men on earth. (l)
--- this process has been going on since prehistoric time. (m) --- we must follow the track of the greatest
people. (n) --- we have to be failure in life and lament.

Answer: (a) In fact / Actually; (b) Thus/ Hence; (c) Firstly; (d) Rather; (e) Secondly; (f) Finally; (g) On the
other hand / On the contrary; (h) Naturally / Usually; (i) Even; (j) As a result / Often; (k) Actually / In fact;
(l) And; (m) So / Hence; (n) Otherwise.

6. [Jashore Board-2024]

The internet has transformed the way we live. (a) ---, it has become an integral part of our life. On the
one hand, this technology has brought us many benefits. (b) ---, it has many negative sides. (c) --- the
internet, our communication systems have become much faster and more efficient. (d) ---, we can make
bank transactions and pay our bills from home now. (e) ---, the internet allows us to
access health information easily and, (f) ---, saves many lives. (g) ---, our learning opportunities have
greatly increased, thanks to digital technologies. (h) ---, the internet is not an unmixed blessing. (i) ----, its
harmful effects far outweigh its benefits. (j) ---, we should take precautions about using this technology.
(k) ---, we must be careful not to become addicted to internet browsing. Second, we should keep an eye
on our younger family members, (l) --- there are potential dangers in the virtual world. (m) ---, online
gambling and cyberbullying are very common on the internet nowadays. (n) ---, it can be said that the
internet technology is doing us more harm than good.

Answer: a) In fact/actually; b) On the other hand; c) Because of; d) Firstly; e) Secondly; f) thus; g) Thirdly;
h) However; i) Unfortunately/ Sometimes; j) so; k) Firstly; l) because/as/ since; m) Thirdly; n) So/To
conclude/In conclusion.
7. [Mymensingh Board-2024]

Honesty is a noble virtue. The man (a) --- possesses this uncommon quality is the happiest man in the
world. Truly speaking a man should have trustworthiness (b) ---- nobody believes a liar. A liar may
prosper for the time being, (c) --- ultimately he goes to the dogs. (d) --- we should be honest in our life. It
is believed that honesty is the best policy. (e) --- dishonesty is the sign of down fall. God helps those who
are honest. (f) --- dishonest people are cursed. Childhood is the best time (g) --- children should be
taught honesty. It is seen that children follow their parents. (h) ---, parents should be honest (i) --- they
should be allowed to mix with those friends who are really honest. (j) --- parents should tell stories of
honest people to children. (k) ---, they can tell the story of honest people from history. (l) --- parents
should teach children how to distinguish between the right and the wrong. (m) ---children build up their
character. (n) --- parents can show the path of honesty to children.

Answer: (a) who; (b) because/since/as; (c) but; (d) That's why/So; (e) On the other hand (f)
But/However; (g) when; (h) For this reason/That's why; (i) and; (j) Besides /Additionally; (k) For
example/For instance/To illustrate; (l) Also; (m) Accordingly; (n) Thus.

8. [Cumilla Board-2024]

Junk food is very popular nowadays. (a) --- the children are very much fond of junk food. (b) --- the
children are do we know what junk food actually is? Junk food is such kind of processed food (c) --- has
been produced for its pungent taste rather than for its health value. (d) --- it contains high calories, salt,
added sugar, saturated fat etc. (e) --- its nutritional value is very low. (f) ---- its appearance is very
appealing and mouth watering. (g) ---- it can attract anybody. (h) --- it is harmful for health. (i) --- it
consists of harmful substances, it may lead to a higher risk of obesity, cardiovascular diseases and other
chronic health problems. (j) --- , it can also affect brain. (k) ---- addiction to it may even result in the
rejection of healthier foods such as fruits, vegetables, salads etc. (l) --- , the sugar used in junk food can
damage our teeth and skin. (m) --- , we should avoid having junk food. (n) --- we should remember
that health is the root of all happiness.

Answer: (a) Especially; (b) But; (c) that/ which; (d) In one hand; (e) On the other hand; (f) But; (g) Thus;
(h) However; (i) Since; (j) Furthermore; (k) Additionally; (l) Moreover; (m) Therefore; (n) Ultimately
HSC Connectors Board Question 2023

1. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Dhaka Board-
2023]

Happiness is a relative term. (a) ----, it depends upon some factors. (b) ---, contentment is the key to
happiness. (c) --- contentment varies from person to person. (d) ---, a beggar may be contented with only
ten taka. (e) ---, a wealthy person may be dissatisfied even after getting one million taka. (f) ---, it is said
that contentment brings happiness. (g) ---, we must learn to be contented with what we have. (h) ---, this
learning is the simplest way to remain happy. (i) ---, we must remember that our life is short. (j) ---, in this
short life we cannot get everything (k) --- we want. (l) --- we want everything, we will not get happiness.
(m) ---, we will get frustrated and we will plunge into the world of sadness. (n) ---, it is always better to be
contented with what we have than to live in eternal sadness.

Answer: (a) As; b) Moreover/Furthermore/Also; (c) However; Answer (e) On the other hand; (f)
Consequently/As a result; (g) Therefore; (h) Actually/ In fact; ; (i) Additionally (j) However; (k) even if; (l)
If; (m) Rather; (n) Therefore

2. [Rajshahi Board-2023]

The greatness of a book (a) --- depends on the acceptability of readers. (b) --- we read a book (c ) —
once, we can discover many things in it. (d) --- basing on one reading, we cannot judge the standard of a
book. (e) --- a book is praised (f) ---, we have no doubt about the greatness of the book. (g) --- the first
reading, we may not understand the book. But if it is read more than once, we will see (h) --- it is read (i)
--- praised. So, the great books are those (j) — have passed the test of time. (k) --- the appeal of a great
book does not decrease. (l) --- the greatness of a book is newly felt (m) --- time passes. (n)---, a great
book is widely read and reread by people all over the world.

Answer: (a) mainly/generally/greatly; (b) If; (c) for; (d) But; (e) If/When; (f) highly; (g) During/ Through;
(h) why; (i) and; (j) which; (k) In fact/Actually; (l) Rather; (m) when; (n) So/Therefore;
3. Sylhet Board -2023

Bangladesh is a free and sovereign country. (a) --- it was a part of Pakistan from 1947 to 1971. In 1971 it
became independent (b) --- started its journey as a free nation. (c) --- the journey was not smooth at all.
On 7 March, 1971 (d) --- Bangabandhu delivered his speech, the common mass got united (e) --- started
their preparation for a war. The Pakistani forces started mass killing (f) --- killed about 30 lakh innocent
people. They thought (g) --- they could suppress the Bangalees within a few days. (h) --- the brave sons of
our land proved them wrong. (i) --- the freedom fighters didn't have modem weapons in their hand, they
were the real patriots and courageous. (j) ---, after few months they became successful in their mission.
(k) --- the long waited date came (l) --- the Bangalees got their victory on 16 December, 1971. (m) --- we
are the citizens of a free land (n) --- marching forward to the way of lasting development very quickly.

Answer: (a) Previously; (b) and; (c) But; (d) when; (e) and; (f) and; (g) that; (h) But/ Fortunately; (i)
Though/Although; (j) As a result; (k) At last/Finally/Eventually; (1) and; (m) At present/Now; (n) and.

4. Jashore Board -2023

Leisure is the moment (a) --- a man is totally free from his work. In leisure, a man is (b) --- free from work
but also from worries and tension. (c) --- it is a time, (d) --- a man is his own master and the mind is
relaxed (e) --- the body is at rest. (f) --- life is full of duties. By performing our duties one after another, it
our seems (g) --- our life is an exhausting business. This is the tragedy of our life that we cannot avoid our
work and worries. (h) --- leisure helps us to break this chain and enable us to refresh ourselves and revive
our spirit. Leisure breaks the monotony of existence with a touch of variety. (i) ---;into developed
countries, we will see that people love to spend we look their leisure in different ways. (j) --- , they never
idle away their leisure time. (k) --- it is seen that some people love to go for travelling, some enjoy sight-
seeing in different places. (l) --- some people spend their free time playing different types of games. (m)
--- leisure is always a source of joy. (n) --- everybody should try to find leisure to enjoy it to make the life
happy and peaceful.

Answer: (a) when; (b) not only; (c) Basically; (d) when; (e) as well as; (f) However; (g) that; (h) Hence/In
this regard; (i) If; (j) Moreover/ In fact; (k) For example/Often; (l) Besides; (m) Undoubtedly; (n) So

5. Dinajpur Board -2023

A cyclone is a devastating storm in Bangladesh that moves at a high speed. (a) --- it causes immense
harm to people and property. (b) --- the inhabitants of coastal regions are the main victims of cyclone. (c)
--- the cyclone of Bangladesh originates from the Bay of Bengal. (d) --- it is accompanied by thunders and
heavy showers. (e) --- unbearable heat is felt for a few days. (f) --- one day the sky becomes terribly dark
and strong winds begin to blow. (g) --- a terrible situation is created that lasts for hours. (h) --- it causes a
great havoc causing death to people and other animals. (i) --- dwelling houses are blown away. (j) --- the
cyclone is followed by scarcity of food and outbreak of various diseases. (k) --- the great loss caused by
cyclone can be reduced. (l) --- prior warning can be given to people using modern technology of weather
forecast. (m) --- people and domestic animals of the cyclone-prone areas can be shifted to cyclone
shelters. (n) --- a quick relief work and medical facilities should be ensured.

Answer: (a) Moreover; (b) Specifically/ Specially; (c) Actually / Mainly; (d) Moreover / Also; (e)
Beforehand; (f) Suddenly / Later; (g) Then / Ultimately; (h) Eventually; (i) As a result; (j) Subsequently; (k)
However; (l) Firstly / For example; (m) Secondly / Besides / additionally; (n) Finally / Moreover

6. Barishal Board -2023

Scientists have always wondered (a) --- there is life anywhere out in the space. They have joined
together in a major project called the communication with Extra Terrestrial Intelligence (b) --- seeks to
establish contact with any other living beings in the universe. (c) ---, they are beaming out radio signals
into the space. It was thought (d) --- there exists life on Mars. (e) --- two viking spacecrafts (f) --- landed
on Mars in 1976 did not provide much evidence of life there. The pictures sent by them showed (g) ---
the Mars has a sky; (h) --- , the sky is red instead of a blue one like ours. Its gravity is about half (i) ---
strong (j) --- that of Earth. (k) ---, the atmosphere is also much thinner than our planet. It has deserts,
high mountains, canals, volcanoes, craters etc. as well as summer (l) --- winter. (m) ---, there are no trees,
(n) --- life forms.

Answer: (a) whether/if; (b) which; (c) so; (d) that; (e) But; (f) that/which; (g) that; (h) however; (i) as; (j)
as; (k) Besides; (l) and; (m) Moreover; (n) let alone

7. Mymensingh Board-2023

Time, by its very nature, is fleeting. (a) --- , time once gone is gone forever. (b) --- the sincere people
realize the value of time. (c) --- not everyone is aware of the value of time. (d) --- it is seen that many of
us waste time. (e) --- we realize the significance of lost time when it is too late. (f) --- we suffer in life. (g)
--- all of us should make the best use of time. (h) ---- proper time management is the key to success in
student life. (i) --- we find that an ideal student is the one who makes the best use of time. (j) --- ,a lazy
student fails to make the grade as he kills time. (k) --- the teachers advise their students not to waste
time. (l) --- they warn the students against their addiction to social networking sites and gaming. (m)
--- students should follow the advice of their teachers. (n) --- ,they will suffer in the long run.
Answer: (a) That's why; (b) Only; (c) But/However; (d) Sometimes/Often; (e) Unfortunately; (f) As a
result/Therefore; (g) So; (h) In fact/ Undoubtedly; (i) For example/For instance; (j) On the other
hand/Meanwhile; (k) So/As a result/That's why; (l) Besides/ Moreover; (m) Therefore/Hence; (n)
Otherwise

8. [Cumilla Board -2023]

Health (a) --- is the root of all happiness, can be enjoyed taking adequate care of body and mind. People
(b) --- are always under mental stress and suffer from anxieties can not enjoy a good health. (c) --- to
enjoy good health, it is also necessary to keep our mind sound. They are doctors (d) --- say that simple
and carefree life is more conducive to health. Many people, (e) --- are not aware of health rules. They (f)
--- take physical exercise (g) --- take proper food. (h) --- , a huge number of people of our country live
below poverty line. (i) --- they can not afford to eat good food. (j) --- they can not enjoy good health. (k)
--- , awareness about health rules (l) --- following them are very important in maintaining good health.
(m) --- only healthy people can contribute to the national development. (n) --- we must be careful of our
health.

Answer: (a) which; (b) who; (c) So; (d) who; (e) however; (f) neither; (g) nor; (h) In fact / Moreover; (i)
Therefore / Hence / So; (j) As a result / So; (k) Indeed / For this reason; (l) and; (m) Because; (n) So /
Therefore / Hence

9. [Chattogram Board-2023]

Early rising is one of the best habits (a) --- a man can posses. b) --- the benefits of early rising are many.
(c) ---, if we get up Early, we get enough time to work (d)---, we can enjoy the fresh air of the morning
which refreshes our body and mind. (e) --- we can take some exercises or a walk. (), in the morning
nature smiles with colourful flowers and chirping of birds. (g)---, Early rising takes us to close contact
with wonderful world of nature (h) --- we will suffer a lot. (i) ----, if we do not get up early in the morning,
-, we do not have enough time to do our work. (j) ---, we can not finish our work in time. (k) --- late rising
from bed tells upon our health. (l) --- we can never enjoy the freshness of nature. (m) ---, Early rising
keeps us safe and sound both physically and mentally (n) ---, we should make a habit of early rising.

Answer: (a) that; (b) In fact/Actually; (c) Firstly; (d) Thus/Then; (e) Secondly; (f) More importantly; (g)
Thus; (h) However/On the other; (i) First of all/ Firstly; (j) As a result; (k) Secondly; (l) In
addition/Moreover; (m) As a whole; (n) So/ Therefore
HSC Connectors all board question 2022

1. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Dhaka Board -
2022]

Once there lived a grasshopper and an ant. The ant was hard- working. (a)---, the grasshopper was lazy.
(b) ---, he idled away his time dancing and sleeping. (c) --- he sometimes advised the ant not to work so
hard. (d) ---, the ant paid no heed to the grasshopper. (e) ---, he continued to work hard gathering food
for the coming winter. (f) ---, winter came, covering everything with snow. The surface of the earth went
under the snow-cover. (g) --- the grasshopper could not find any food. (h) ---, he had nothing in stock. (i)
---, he went to the ant for help. The ant gave him some food for the day. (j) ---, the long winter was
ahead, and the grasshopper was really worried about his survival.

Answer: a) But/On the other hand/On the contrary/Conversely; b) That's why/ So /Therefore/ Hence; c)
Moreover /Besides / Furthermore; d) But/However/ Anyway; e) Rather/Instead /This; f) Then/As
usual/Eventually/ Meanwhile/At last; g) That is why/As a result/ Consequently/As a consequence/So; h)
Moreover/ Besides/ Unfortunately; i) So; j) Eventually/This/ Finally

2. [Rajshahi Board -2022]

Air is an important element of our environment. (a) ---, clean air is essential for our life. (b) ---, air is
polluted in many ways. (c) ---, one thing that pollutes air is smoke. Smoke is produced from different
sources. (d) ---, we make fire to cook food and it creates smoke. (e) ---, buses and trucks plying in the
roads emit smoke. (f) ---, the burning of coal in the railway engine also produces smoke. (g) ---, the mills
and factories also produce a huge amount of smoke. (h)- - melt tar for road constructions which
produces black smoke (i) --- all these smokes mix with the air and pollute it. (j) ---, smoke from different
sources is causing serious harm to our environment.

Answer: a) Indeed /Actually/In fact /Undoubtedly /Certainly; b) However; c) For example/As a matter
fact/ Certainly; d) First/Firstly; e) Second/ Secondly; f) Besides/Likewise; g) Third/ Thirdly /Moreover; h)
In addition/ Moreover /Furthermore; i) As a result/ Consequently/ Ultimately /Then; j) Thus/So/In short

3. [Cumilla Board -2022]


Mobile phones are one of the most commonly used gadgets in today's world. (a) ---, mobile
phones have made our life easy and convenient. (b) --- they are a blessing till we use them judiciously. (c)
---, they are very beneficial; they have some disadvantages. (d) ---, excessive use of the device acts as a
barrier to quality communication. (e) ---, mobile phones waste a lot of time. (f) ---, they are the causes of
many ailments such as weak eyesight, strain on brain, headaches, dry eyes, sleeplessness and more. (g)
---, they have created a lack of privacy in people's lives. (h) ---, we see how the device is both a boon and
a bane. (i) --- ,we must not let mobile phones control our lives. (j) --- we must know when to draw the
line.

4. [Jashore Board -2022]


Drug addiction is a great curse of the present world. (a) --- a few things were used as drugs. (b) --- the
number of drugs has increased. (c) ---, cocaine, marijuana, opium, heroine, morphine, etc. (d) --- drugs
offer another world to the addicted ones. (e) --- they do not know that this addiction destroys the inner
part of the body of addicted persons. (f) ---, why do many people take drugs? The reasons are many.
(g)---, some people are tempted by their so-called friends to have a taste of a drug. (h) ---, they are
trapped forever. (i) --- some people take drugs to forget the frustration of their life. (j) --- , those who
become drug addicts cannot live a normal life.

Answer: a) Earlier/In the past/ Previously; b) Nowadays/ Recently/ However/ On the


contrary/Gradually/At present; c) For example/For instance; d) All these; e) But/ Unfortunately; f)
Then/However Yet/Still Any way; g) Firstly/Often; h) Secondly/But; i) Thirdly /Moreover; j)
Consequently /Eventually /At last/ Finally.

5. [Chattogram Board -2022]

We want success (a) --- prosperity in life. (b) --- we do not do what are needed in achieving these. (c) ---
we want to make our life glorious, we must follow some rules. (d)--- we have to be industrious. (e) ---
without hard work. success in life is impossible. (f) --- we should be sincere in our activities. Some people
think that good luck is at the root of all achievements in life. (g) --- to them nothing is further from truth
than it. (h) --- every success in life depends totally on our activities. (i) --- we spend time in idleness, we
must suffer. (j) --- we should be honest in life because this virtue helps us greatly to gain our goal.

6. [Mymensingh Board -2022]


The old sailor spoke so strangely (a)-- the guest stood still. The feast began (b) --- the guest could hear
the music and laughter, (c) --- for some reasons he could not join the others. The old man told him about
his last journey on the sea. They had sailed away to the south (d)---- they had arrived in the cold grey
sea. (e) --- the sea was frozen. (f) --- the ice was all around them. The big sails opened wide (g) --- the
strong wind blew them quickly through the icy waters. The weather was very cold. (h) ---, there were no
birds and animals in that snow covered country. But one day the sailors saw an albatross flying towards
the ship. All men were very pleased to see it and they gave it food and water. It came to the ship
everyday (i) --- they called it. (j) --- one day, the old sailor killed the bird and after that everyone had to
undergo terrible sufferings.
Answer: a) that; b) and; c) but; d) until; e) Moreover/ Naturally/Even; f) Again/And/, Besides; g) as/and;
h) Therefore/So/And/Hence; i) when/whenever; j) But/Unfortunately.

HSC Connectors all board question 2019

1. Complete the passage using suitable connectors.[Dhaka Board-2019; Sylhet Board-2022]

Trees are a vital part of our environment. (a) ---, they bear a great impact on the climate. (b) --- we are
not careful about them. (c) ---, we destroy trees at random. (d) ---, one day the country will bear the
consequence of greenhouse effect. (e) --- ours is an agricultural country, our economy depends upon
it. (f) --- trees play a vital role on our climate, (g) ---, trees keep the soil strong. (h) ---, trees save us from
flood. (i)--- tress provide us timber. (j)---- trees are our best friend.

Answer: (a) In fact/Actually; (b) But; (c) Rather; (d) As a result; (e) Since (f) Besides (g) Firstly (h) Secondly
(i) Moreover (j) So/Therefore

2. [Rajshahi Board-2019;Jashore Board-2017]

Unemployment is a great problem in our country. a) ---, it is the burning question of the day. b) --- almost
all the countries of the world suffer from the curse of unemployment problem. c)--- Bangladesh is the
worst sufferer of this so-called problem. d) ---, nowhere in the world this problem is so acute as in our
country. e) ---, there are many reasons behind it. f) ---, our country is industrially backward. g) ---, our
system of education fails to give the student an independent start of life. h) ---, it has little provision for
vocational training. i) ---, our students and youths have a false sense of dignity. j) ---, they run after jobs
blindly.

Answer: (a) In fact/Actually/Also/indeed/Really (b) Now/At present (c) But/However (d) But/Truly (e)
However (f) Firstly / For example (g) Besides/ Secondly (h) Actually / Thirdly (i) Again / In addition (j)
Therefore/ So/Hence/Finally/ Lastly/ Eventually
3. [Cumilla Board-2019]

Unemployment is a great curse. (a) --- all the countries of the world suffer from the curse. (b) ---
nowhere in the world, this problem is so acute as in our country. (c) --- there are many reasons behind it.
(d) ---, our country is industrially backward. (e) --- our traditional education system is not service-
oriented. (f) ---, our students and youths have a false sense of dignity. (g) ---, they run after jobs only. (h)
---, unemployment problem should be removed at any cost. (i) --- our education system should be
changed (j) --- more mills and factories should be established.

Answer: (a) Intact/Nowadays/Nearly/Almost; b) but/However; c) Actually/ Therefore/ Really; d) For


example/Firstly/At first; e) Besides/Secondly; f) Moreover/Thirdly; g) So/As a result/For that /For this; h)
However /Anyway/Of course/ Nevertheless; I) Moreover/Besides/For that/For this; j) In addition/Above
all/Finally/Al last.

4. [Jashore Board-2019]

Honesty is a noble virtue. The man (a) --- possesses this rare quality is the happiest man on earth. To be
honest, a man should have trustworthiness (b) --- nobody trusts a liar. A liar may prosper for the time
being, (c) --- ultimately he goes to the dogs. (d) --- we should be honest. It is said that honesty is the best
policy (e) --- dishonesty is the sign of downfall. God helps those who are honest. (f) --- dishonest people
are cursed; Childhood is the best time (g) --- children should be taught honesty. It is said (h)--- children
should be allowed to mix with those friends (i) ---are honest. (j) --- they can mould their characters.

Answer: (a) who; (b) because; (c) but; (d) So; (e) whereas; (f) Moreover; (g) therefore; (h) hence /that; (i)
in addition; (j) Thus

5. [Sylhet Board-2019]

Education is essential in our life. a) --- we are not properly educated, we cannot live an honourable life in
society. It teaches us b) --- how to earn but also how to spend. c) ---, it teaches d) --- to live in amity with
others in society. e) ---, we must get the proper education. f) --- we should bear in mind g) --- education is
not only what we learn at educational institutions but also h) --- we learn outside these institutions. i) ---,
education is a lifelong process. It begins just after our birth j) --- ends only in death.

Answer: a) If; b) not only; c) In fact/Indeed; d) how; e) Therefore/So; f) On the other hand; g) that; h)
what; I) In fact/In brief; j) and
6. [Barishal Board-2019]

We should always keep in mind a) --- all kinds of physical exercise are not suitable for all. b) --- different
people have different capacities. c) ---, harder exercise (d) --- wrestling and gymnastics are suitable for
young people e) --- they have the energy to perform them. Weaker and old people should take the
milder exercise f)--- walking, jogging and freehand exercise. Over exercise never does good, g) --- it
breaks down the health. h) ---, we should always take those exercises i) --- would suit us. Physical
exercise is important for the preservation of good health. It j) --- builds our character.

Answer: a) that; b) For/Because; c) For example/ for instance; d) like/such as; e) as/since/ because; f)
like/such as; g) rather/ instead; h) So/As a result/Therefore; i) which/ that; j) also

7. [Chattogram Board-2019]

We must be aware of the dangers of smoking. It is harmful to us in various ways. It causes various
diseases a) --- blood pressure, heart attack, bronchitis, cancer, etc. b) --- it pollutes air. c) -- smoking
causes harm to d) ---the smokers e)--- the non-smokers who remain by them. f) --- we should give up
smoking. g) ---it is h) --- great an addiction to get rid of. i) --- nothing is impossible for us. j) --- we are
determined to give up, we can certainly do it

Answer: a) such as/like; b) firstly/moreover/ besides/also; c) Secondly/ Moreover/Besides/ Furthermore;


d) not only/both; e) but also/and; f) So/Therefore/Hence/For this; g) but; h) so/such; I) but/however; j) If

8. Complete the passage using suitable connectors.[Dinajpur Board-2019]

We cannot walk on a road in the darkness without light. a) ---, we cannot step forward in our life without
education. b) ---, throughout the ages, education has always been compared to light and c) --- ignorance
has been compared to darkness. d) --- the light of education enlightens us. e) ---, it broadens our mind
and widens our outlook. f) ---, it is education which helps us to become a good citizen. g) ---, education
creates good citizens and ensures the smooth development of country. h) --- ignorance stands on the
way of development of an individual. i)--- ignorance has a detrimental effect on the overall development
of a nation. j) ---, we should come forward to educate every single person of our country and thereby,
ensure the development of our country.

Answer: (a) Similarly/In the same way (b) Traditionally/So/Therefore (c) reversely/ on the other hand (d)
Certainly / Of course/Actually (e) Moreover/Truly/In fact/ Besides (f) Surely/Again (g) Therefore/
Thus/Hence (h) On the other hand/ But (i) Hence/ Moreover/However (j) So/Therefore/That’s way.

HSC Connectors all board question 2018

1. Complete the passage using suitable connectors.[HSC Kh Set-2018]

Many people think that money can do everything in life. (a) ---, it is a must for our life, it is not the thing
that necessarily brings happiness. (b)---, it is absolutely a psychological matter. The person who is
contented with what he gets and (c) --- he is really happy. Money can do something with happiness (d)---
it cannot give us happiness. (e) ---, we can see that the richest men of our society are not the happiest
men. (f) ---, they lead a life burdened with cares and anxieties (g) --- pass sleepless nights. (h) --- there
are a large number of poor men (i) --- are happy and enjoy a sound sleep. (j)---, money cannot ensure
happiness.

Answer: (a) Although/Though; b) actually; c) what; d) but; e) That is why/for this reason/so/ therefore: f)
virtually; g) and; h) on the other hand; I) who; j) This way/Thus

2. Complete the passage using suitable connectors.[HSC Kha Set-2018; Jashore Board-2016]

Time and tide wait for none. (a) ---, no one can stop the onward march of time. (b)---, we should not
waste a single moment in vain. (c) ---, we should make proper use of every single moment of our life.
(d)---, the students should understand the value of time. It is a matter of great regret that some of the
students pass away their valuable time in Facebook. (e) ---, they kill their time. (f)---, they cannot prepare
their lesson well. (g) --- they always have poor preparation for the examination. (h) ---, they cannot do
well in the examination. (i)---, they do not stop wasting time. (j) ---, they continue to waste their time
using Facebook till it is too late for them.

Answer: (a) As a matter of fact/In fact; (b) So/Therefore/hence/for this reason; (c) Rather/Instead; (d)
Especially/Particularly/ However; (e) Thus/In this way; (f) As a result/ Consequently/ For this reason; (g)
So/Eventually/ hence/as such/and; (h) As a result/ Finally/ consequence/Consequently/for this; (i)
Yet/But/ nevertheless/nonetheless/notwithstanding that; (j) Rather/On the contrary/On the other hand/
Even

HSC Connectors all board questions 2017

1. Complete the passage using suitable connectors. [Dhaka Board-2017; Barisal Board-2022]

Mobile phone has added a new dimension into our communication system. It has made the world closer
to us. (a) ---, it has made worldwide communication easier. We use it for our day-to-day communication.
(b) ---, it has been a part and parcel in our life as we cannot go for a single day without using it. We use it
for rapid communication. (c) --- mobile phone is not free from defect. It has some negative sides as well.
(d) --, excessive use of mobile phone may cause our hearing problem. (e) ---, it is a means of money
wastage. (f) ---, it is seen that many underground crimes are being done with the use of mobile
networks. (g) ---, the radiation from mobile phone may cause cancer to the users. (h) ---, we are aware of
these harmful effects. (i) ---, we are not aware of using the mobile phone. (j)---, we must have to be
conscious about the negative impact of mobile phone and accordingly, we should use it carefully.

Answer: (a) Besides/Moreover; (b) So/In fact; (c) But/However; (d) Firstly/At first; (e) Secondly; (f) Thirdly
(g) Finally (h) However/ Unusually/ Generally (i) But; (j) So/Therefore

2. Complete the passage using suitable connectors. [Rajshahi Board-2017]

Man is a social being. (a) ---, man cannot live alone. (b) ---, man has been living together from time
immemorial. Living in society is not an easy task. If we want to live in a society, we have to follow certain
rules and regulations of that society. (c) ---, we have to be cooperative. (d) ----, we must help others
when they need it. (e) ---, we have to be careful not to hurt others by our words or activities. (f) ----, we
must control our emotions and behave well with others. (g) ---, we should not think and live only for us.
(h) ---, we should always work for the betterment of the society. (i) ---, we should sacrifice our lives for
others. (j)---, sacrificing our lives for others can make us immortal.

Answer: (a) so (b) in fact (c) firstly (d) therefore/ in other words (e) secondly (f) that is why (g) thirdly (h)
rather (i) so (j) in fact.
3. Complete the passage using suitable connectors. [Cumilla Board-2017]

Trees are a vital part of our environment, (a) ---, they bear a great impact on the climate. (b) --- we are
not careful about them. (c) ---, we destroy trees at random. (d) ---, one day the country will bear the
consequence of greenhouse effect. (e) --- ours is an agricultural country, our economy depends upon it.
(f) ---, our agriculture is dependent on rain, (g) --- trees play a vital role on our climate, (h) ---, trees keep
the soil strong. (i) ---, trees save us from flood (j) --- many other natural calamities.

Answer: (a) In fact/Actually (b) Yet/But (c) Rather (d) As a result /This is why / Consequently /besides (e)
As/Since/then;(f) Besides/Moreover/In addition/consequently (g) Again/ Besides /however (h) Next/In
addition; (i) Furthermore/at the same time; (j) Thus/moreover

4. Complete the passage using suitable connectors.[Barishal Board-2017]

Water is a vital element of the environment (a)--- this element is polluted in many ways. (b)--- farmers
use chemical fertilizers and insecticides in their field. (c) --- rain and flood wash away these chemicals,
they get mixed with water in rivers, canals and ponds (d) --- pollute it. (e)--- mills and factories throw
their poisonous chemicals and waste product into water. (f) --- water vehicles also pollute water by
dumping food waste and human waste into it. (g) --- insanitary latrines and unsafe drains also contribute
to water pollution. Water is called life. (h) --- we cannot allow this pollution to continue. We have to raise
an awareness about it. (i) ---, laws should be enforced strictly. (j) --- we fail to check water pollution, we
will suffer.

Answer: a) but; b) Firstly/At first; c) When/As; d) and; e) Secondly/Second/Moreover/Besides; f)


Moreover/Besides/Furthermore/Thirdly: g) Finally/Ultimately/Again; h) So/For this/ Therefore; I) in this
respect/Therefore/Moreover; j) If

4. Complete the passage using suitable connectors. [Sylhet Board-2017;Dinajpur Board-2016]

Honesty is a noble virtue. The man possessing this invaluable quality is the happiest man on earth, (a)---.
To be honest, a man should have trustworthiness. (b)---, nobody trusts a liar. A liar may prosper for the
time being. (c)---, he goes to the dogs. (d)---. we should be honest. It is said that honesty is the best
policy. (e)--- dishonesty is the sign of downfall. God helps those who are honest. (f)---, dishonest people
are cursed. (g)--- children should be taught honesty from childhood. It is widely observed that children
follow their parents. (h)--- business of life. (i)---, children should be allowed to mix with those friends
who are honest. (j)--- they can mould their characters.

Answer: (a) indeed/undoubtedly; (b) Because; (c) But; (d) So/Therefore; (e) Whereas/But; (f) On the
other hand/On the contrary; (g) So/Therefore/For this reason; (h) That is why/Hence; (i) In
addition/Besides; (j) Thus/In this way

HSC Connectors all board question 2016

1. Complete the passage using suitable connectors.[Dhaka Board-2016]

A lion was drinking water from a brook. (a) --- a lamb was also drinking water from the downstream of
the same brook. The lion saw the lamb and decided to devour it. (b) -- he was thinking about how to
accomplish his evil design. (c)--- he hit upon a plan. (d) --- the lion complained that the lamb was
disturbing him by muddying water. But the lamb said that he was drinking water from downstream. (e)
--- the questions of muddying water on his part did not arise. (f)--- the lamb argued that it was the lion
that was muddying the water for him as he was drinking water upstream. (g) --- the lion retorted that the
lamb spoke oil of him a year ago. (h)--- the lamb said that he was not born a year ago. The lion grew into
a rage. (i)--- he said that perhaps his father spokes ill of him last year. (j)--- the lion had the right to take
revenge and kill the lamb.

Answer: (a) as; (b) so; (c) that; (d) while; (e) in fact; (f) if; (g) which; (h) who; (i) and; (j) therefore/so

2. Complete the passage using suitable connectors. [Rajshahi Board-2016]

(a) --- I was walking along the road the other day, I happened to notice a small brown leather purse lying
on the pavement. I picked it up and opened it to see (b) ---- I could find out the owner’s name. There was
nothing inside. It (c) --- some small change and a rather old photograph a picture of a woman and a
young girl about twelve years old who looked like the woman’s daughter. I put the photograph back (d)
--- took the purse to the police station. (e) --- I handed it to the sergeant-in-charge. Before I left, the
sergeant made a note of my name and address In case the owner of the purse wanted to write and
thank me. That evening I went to have dinner with an uncle and aunt of mine. They had also invited
another person, a young woman, (f) ---- there would be four people at the table. The young woman’s
face was familiar, (g) --- I could not remember where I had seen it. I was quite sure, (h) --- we had not
met before. (i) --- Conversation, however, the young woman happened to mark that she had lost her
purse that afternoon. I at once remembered where I had seen her face. She was the young woman in the
photograph (j) --- she was now much older.

Answer: (a) while; (b) whether/if; (c) had ; (d) and; (e) then/there; (f) and ; (g) but ; (h) that; (i) during; (j)
but

3. Complete the passage using suitable connectors. [Cumilla Board-2016]

Mobile phone has become an essential gadget for everybody. (a) — it has become very popular. (b) — it
has created a number of problems. It has (c) — advantages (d) — disadvantages. (e) — it helps to
connect people. (f) — it helps to exchange information (g) — it can be used for various purpose. (h) — it
has a few disadvantages. (i) — it can cause a lot of troubles. (j) — its advantages are more than its
disadvantages.

Answer: (a) As/Because/And; (b) But/However; (c) both/not only; (d) and/but also; (e) Firstly/First of
all/At first; (f) Secondly/Again; (g) Furthermore/ Thirdly/Then again/Moreover/Beside; (h) However; (i)
which/that; (j) However/ Nevertheless/Above all/In fact

4. Complete the passage using suitable connectors. [Sylhet Board-2016]

The gifts of science are uncountable. (a) --- we cast our eyes, we see the wonders of science. Satellite TV
channels are means through (b) --- we can see and hear the events (c) --- are happening all over the
world. (d) ---, today we have specialized satellite channels on almost every interest. (e) ---, people now
have more choices and more freedom about television programmes. Satellite channels help us a lot by
reporting on climatic conditions of different parts of the world. (f) ---, we can be aware of storms,
cyclones and tidal bores, (g) --- satellite channels are helping us to a great extent to enrich our own
culture and tradition. (h) --- satellite channels are playing a favourable role, it is (i) --- doing harm to our
young and new generation. (j) --- still we cannot deny the immense benefits we are getting from satellite
channels.

Answer: (a) wherever; (b) which; (c) that; (d) in fact/really; (e) therefore; (f) thus; (g) in addition/
moreover/besides; (h) though/although; (i) also; (j) but

5. Complete the passage using suitable connectors.[Chattogram Board-2016]


Bangladesh is mainly an agricultural country. (a)---, her economy and prosperity depend on agriculture.
(b)---, our agriculture depends on the mercy of nature. (c)---, if there is sufficient rain, people can plough
their lands and sow seeds in time. (d)---, they can reap a good harvest. (e)--- if it does not rain in time,
the farmers cannot grow the crops easily and they do not have a good harvest. (f)---, without water our
agriculture is lifeless. The rain is not always beneficial to our agriculture (g) ---, sometimes it rains so
much that it causes floods. (h) ---, our crops go underwater and most often, they are totally destroyed.
(i)---, the farmers who constitute the most part of our professional people, lose everything. (j)---, we can
safely conclude that our economy depends on rain.

Answer: (a) So/Thus/In fact; (b) Again/but; (c) Hence/So/Therefore; (d) As a result/That is why; (e) /On
the contrary/but/ on the other hand; (f) Therefore/ true that/ in fact; (g) for example/for instance; (h)
That is why/ As a result/When/ Then/Consequently; (i) Consequently/Thus/So/As a result/For this; (j)
Finally/ At last/So/In fine/In short

Connectors / Linkers HSC Board Questions

All Board Questions 2024 Answer

1.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Dhaka Board
2024]

Teaching is a noble profession. (a) --- to be a teacher, one must possess some noble qualities too. (b) ---
he should be a student. (c) --- teaching is related to knowledge, he can't acquire knowledge (d) --- he is
a student. (e) --- a teacher thinks (f) --- he knows everything, he can't be a good teacher. (g) --- a thirst
for knowledge is the second best quality of a teacher. (h) --- a teacher should be a psychologist.
Different students have different ways of learning. (i) --- the teacher needs to teach his students by
studying their psychology. Fourthly a teacher should have good delivery power. (j) --- his voice should
be clear (k) --- artistic. (l) --- a teacher should be an actor (m) --- he needs to behave according to the
classroom situation. And (n) --- a teacher must be a good human being.

Answer: (a) In order: (b) Firstly; (c) Since; (d) unless; (e) If; (f) that; (g) Secondly; (h) Thirdly; (i)
Therefore; (j) Furthermore; (k) and; (l) Moreover; (m) because; (n) finally.

2.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Rajshahi
Board2024]

Mobile phone is a miracle of modern science. It has brought about a revolutionary development in
the arena of communication. (a) --- it has eliminated distance (b) --- promoted human relationship. (c)
--- it helps to promote business. (d) --- gearing the pace of business, it ensures the smooth growth of
economy. (e) --- it can solve many problems of mathematics. (f) --- it has become a daily necessity. (g)
-- it is not free from demerits. (h) --- becomes detrimental to the reckless users. (i) --- the use of mobile
phone by the teenagers has to be regulated. (j) --- they will go to ruin. (k) --- if we want to save our
young generation, we have to be more vigilant. (l) --- parents, teachers and neighbors can play positive
role in this regard. (m) --- the people who are addicted to wanton mobile phone have to be more
cautious. (n) --- they maintain abstinence, it will positively influence their offspring.

Answer: (a) Firstly; (b) and; (c) Secondly; (d) For/ With a view to / By; (e) Additionally; (f) Therefore; (g)
However; (h) For example; (i) Thus; (j) Otherwise; (k) And; (l) Furthermore/Moreover; (m) Moreover/
Besides; (n) If.

3. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Barishal
Board 2024]

Time and tide wait for none. (a) --- no one can stop the march of time. (b) ---, it is very important to
value our time. (c) ---, if time once has gone, we cannot regain it. (d) ---, we should not waste a single
moment in vain. (e) --- we should make the proper use of very single moment of our life. (f) ---, the
students should understand the value of time. (g) ---, it is a matter of great regret that some of the
students pass away their valuable time in Facebook. (h) ---, they kill their time, (i) --- they cannot
prepare their lessons well. (j) ---, they always have a poor preparation for the examination. (k) --- they
cannot do well in the examination. (l) --- they don't stop wasting time. (m) ---, they continue to waste
their time using different social media sites (n) --- it is too late for them.
Answer: a) that is why/ truly/actually; b) Therefore; c) Indeed/ In fact; d) Hence; e) Moreover; f)
Especially/Mainly; g) However/But; h) When/As; i) then/so; j) As a result/As a
consequence/Consequently; k) Finally/At last/At the end; l) still/nevertheless; m) Instead/Rather; n)
until.

4. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Dinajpur
Board2024]

My name is Amerigo. I am 13 years old (a) --- live on the street alone. My mother does not live with
me. (b) ---, does not want me. (c) ---, she told me to go away. (d) ---, my mother is separated from my
father. (e) --- she is married to another man. Probably she is happy with him.(f) ---, my father lives very
far away. (g) ---, I cannot go there. (h) --- I want to go to him, he doesn't take me either. I begged him to
send to me some money (i) ---I could buy a bus ticket. I am still waiting (j) --- he hasn't answered. (k) ---
the streets are now my home. I used to do some works (l) ---, collecting trash, selling ice-cream of a
owner etc. I sold ice-cream of the owner but he gave me nothing in return. (m) ---, I had to starve
sometimes. (n) ---, my life is very hard without my parents.

Answer: (a) and; (b) Because/Besides (c) Moreover (d) Unfortunately/Actually; (e) Now; (f) On the
other hand; (g) That's why/ So; (h) Even if; (i) so that; (j) but; (k) For this reason/ As a result; (l) such as;
(m) As a result; (n) Thus/ So.

5. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:
[Chattogram Board-2024]

Self-confidence is essential to attain success in life. (a) --- a person having self-confidence has won half
of the battle. Self- confidence enables a man to prosper by creating some other virtues requisite for
success. (b) --- when a self-confident man fails to attain success, he becomes determined to reach his
goal. This determination gives rise to some other virtues in him. (c) ---, he becomes diligent. He does
not yield to failure. (d) --- he endeavours more in the process. (e) --- he becomes more sincere in his
work. (f) --- he becomes successful. (g) --- a man devoid of self-confidence stumbles at every step, (h) --
he loses vitality to go ahead. (i) --- he does not try once more. (j) --- he is heard to curse his fortune. (k)
--- the brave who have self-confidence can have their names enlisted in the list of the greatest men on
earth. (l) --- this process has been going on since prehistoric time. (m) --- we must follow the track of
the greatest people. (n) --- we have to be failure in life and lament.
Answer: (a) In fact / Actually; (b) Thus/ Hence; (c) Firstly; (d) Rather; (e) Secondly; (f) Finally; (g) On the
other hand / On the contrary; (h) Naturally / Usually; (i) Even; (j) As a result / Often; (k) Actually / In
fact; (l) And; (m) So / Hence; (n) Otherwise.

6.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Jashore
Board2024]

The internet has transformed the way we live. (a) ---, it has become an integral part of our life. On the
one hand, this technology has brought us many benefits. (b) ---, it has many negative sides. (c) --- the
internet, our communication systems have become much faster and more efficient. (d) ---, we can
make bank transactions and pay our bills from home now. (e) ---, the internet allows us to access
health information easily and, (f) ---, saves many lives. (g) ---, our learning opportunities have greatly
increased, thanks to digital technologies. (h) ---, the internet is not an unmixed blessing. (i) ----, its
harmful effects far outweigh its benefits. (j) ---, we should take precautions about using this
technology. (k) ---, we must be careful not to become addicted to internet browsing. Second, we
should keep an eye on our younger family members, (l) --- there are potential dangers in the virtual
world. (m) ---, online gambling and cyberbullying are very common on the internet nowadays. (n) ---, it
can be said that the internet technology is doing us more harm than good.

Answer: a) In fact/actually; b) On the other hand; c) Because of; d) Firstly; e) Secondly; f) thus; g)
Thirdly; h) However; i) Unfortunately/ Sometimes; j) so; k) Firstly; l) because/as/ since; m) Thirdly; n)
So/To conclude/In conclusion.

7.Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Mymensingh
Board-2024]

Honesty is a noble virtue. The man (a) --- possesses this uncommon quality is the happiest man in the
world. Truely speaking a man should have trustworthiness (b) ---- nobody believes a liar. A liar may
prosper for the time being, (c) --- ultimately he goes to the dogs. (d) --- we should be honest in our life.
It is believed that honesty is the best policy. (e) --- dishonesty is the sign of down fall. God helps those
who are honest. (f) --- dishonest people are cursed. Childhood is the best time (g) --- children should
be taught honesty. It is seen that children follow their parents. (h) ---, parents should be honest (i) ---
they should be allowed to mix with those friends who are really honest. (j) --- parents should tell
stories of honest people to children. (k) ---, they can tell the story of honest people from history. (l) ---
parents should teach children how to distinguish between the right and the wrong. (m) ---children
build up their character. (n) --- parents can show the path of honesty to children.
Answer: (a) who; (b) because/since/as; (c) but; (d) That's why/So; (e) On the other hand (f)
But/However; (g) when; (h) For this reason/That's why; (i) and; (j) Besides /Additionally; (k) For
example/For instance/To illustrate; (l) Also; (m) Accordingly; (n) Thus.

All Board Questions 2023 Answer

1. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage: [Dhaka
Board2023]

Happiness is a relative term. (a) ----, it depends upon some factors. (b) ---, contentment is the key to
happiness. (c) --- contentment varies from person to person. (d) ---, a beggar may be contented with
only ten taka. (e) ---, a wealthy person may be dissatisfied even after getting one million taka. (f) ---, it
is said that contentment brings happiness. (g) ---, we must learn to be contented with what we have.
(h) ---, this learning is the simplest way to remain happy. (i) ---, we must remember that our life is
short. (j) ---, in this short life we cannot get everything (k) --- we want. (l) --- we want everything, we
will not get happiness. (m) ---, we will get frustrated and we will plunge into the world of sadness. (n)
--, it is always better to be contented with what we have than to live in eternal sadness.

Answer: (a) As; b) Moreover/Furthermore/Also; (c) However; Answer (e) On the other hand; (f)
Consequently/As a result; (g) Therefore; (h) Actually/ In fact; ; (i) Additionally (j) However; (k) even if;
(l) If; (m) Rather; (n) Therefore

2. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Rajshahi
Board2023]

The greatness of a book (a) --- depends on the acceptability of readers. (b) --- we read a book (c ) —
once, we can discover many things in it. (d) --- basing on one reading, we cannot judge the standard of
a book. (e) --- a book is praised (f) ---, we have no doubt about the greatness of the book. (g) --- the
first reading, we may not understand the book. But if it is read more than once, we will see (h) --- it is
read (i) --- praised. So, the great books are those (j) — have passed the test of time. (k) --- the appeal
of a great book does not decrease. (l) --- the greatness of a book is newly felt (m) --- time passes. (n)---,
a great book is widely read and reread by people all over the world.
Answer: (a) mainly/generally/greatly; (b) If; (c) for; (d) But; (e) If/When; (f) highly; (g) During/
Through; (h) why; (i) and; (j) which; (k) In fact/Actually; (l) Rather; (m) when; (n) So/Therefore;

3. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Sylhet
Board 2023

Bangladesh is a free and sovereign country. (a) --- it was a part of Pakistan from 1947 to 1971. In 1971
it became independent (b) --- started its journey as a free nation. (c) --- the journey was not smooth at
all. On 7 March, 1971 (d) --- Bangabandhu delivered his speech, the common mass got united (e) ---
started their preparation for a war. The Pakistani forces started mass killing (f) --- killed about 30 lakh
innocent people. They thought (g) --- they could suppress the Bangalees within a few days. (h) --- the
brave sons of our land proved them wrong. (i) --- the freedom fighters didn't have modem weapons in
their hand, they were the real patriots and courageous. (j) ---, after few months they became
successful in their mission. (k) --- the long waited date came (l) --- the Bangalees got their victory on 16
December, 1971. (m) --- we are the citizens of a free land (n) --- marching forward to the way of lasting
development very quickly.

Answer: (a) Previously; (b) and; (c) But; (d) when; (e) and; (f) and; (g) that; (h) But/ Fortunately; (i)
Though/Although; (j) As a result; (k) At last/Finally/Eventually; (1) and; (m) At present/Now; (n) and.
-
4. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Jashore
Board 2023

Leisure is the moment (a) --- a man is totally free from his work. In leisure, a man is (b) --- free from
work but also from worries and tension. (c) --- it is a time, (d) --- a man is his own master and the mind
is relaxed (e) --- the body is at rest. (f) --- life is full of duties. By performing our duties one after
another, it our seems (g) --- our life is an exhausting business. This is the tragedy of our life that we
cannot avoid our work and worries. (h) --- leisure helps us to break this chain and enable us to refresh
ourselves and revive our spirit. Leisure breaks the monotony of existence with a touch of variety. (i)
--;into developed countries, we will see that people love to spend we look their leisure in different
ways. (j) --- , they never idle away their leisure time. (k) --- it is seen that some people love to go for
travelling, some enjoy sight-seeing in different places. (l) --- some people spend their free time playing
different types of games. (m) --- leisure is always a source of joy. (n) --- everybody should try to find
leisure to enjoy it to make the life happy and peaceful.

Answer: (a) when; (b) not only; (c) Basically; (d) when; (e) as well as; (f) However; (g) that; (h)
Hence/In this regard; (i) If; (j) Moreover/ In fact; (k) For example/Often; (l) Besides; (m) Undoubtedly;
(n) So

5. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Dinajpur
Board 2023

A cyclone is a devastating storm in Bangladesh that moves at a high speed. (a) --- it causes immense
harm to people and property. (b) --- the inhabitants of coastal regions are the main victims of cyclone.
(c) --- the cyclone of Bangladesh originates from the Bay of Bengal. (d) --- it is accompanied by
thunders and heavy showers. (e) --- unbearable heat is felt for a few days. (f) --- one day the sky
becomes terribly dark and strong winds begin to blow. (g) --- a terrible situation is created that lasts
for hours. (h) --- it causes a great havoc causing death to people and other animals. (i) --- dwelling
houses are blown away. (j) --- the cyclone is followed by scarcity of food and outbreak of various
diseases. (k) --- the great loss caused by cyclone can be reduced. (l) --- prior warning can be given to
people using modern technology of weather forecast. (m) --- people and domestic animals of the
cyclone-prone areas can be shifted to cyclone shelters. (n) --- a quick relief work and medical facilities
should be ensured.

Answer: (a) Moreover; (b) Specifically/ Specially; (c) Actually / Mainly; (d) Moreover / Also; (e)
Beforehand; (f) Suddenly / Later; (g) Then / Ultimately; (h) Eventually; (i) As a result; (j) Subsequently;
(k) However; (l) Firstly / For example; (m) Secondly / Besides / additionally; (n) Finally / Moreover
-

6. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:Barishal Board
2023

Scientists have always wondered (a) --- there is life anywhere out in the space. They have joined
together in a major project called the communication with Extra Terrestrial Intelligence (b) --- seeks to
establish contact with any other living beings in the universe. (c) ---, they are beaming out radio signals
into the space. It was thought (d) --- there exists life on Mars. (e) --- two viking spacecrafts (f) ---
landed on Mars in 1976 did not provide much evidence of life there. The pictures sent by them
showed (g) --- the Mars has a sky; (h) --- , the sky is red instead of a blue one like ours. Its gravity is
about half (i) --- strong (j) --- that of Earth. (k) ---, the atmosphere is also much thinner than our planet.
It has deserts, high mountains, canals, volcanoes, craters etc. as well as summer (l) --- winter. (m) ---,
there are no trees, (n) --- life forms.

Answer: (a) whether/if; (b) which; (c) so; (d) that; (e) But; (f) that/which; (g) that; (h) however; (i) as;
(j) as; (k) Besides; (l) and; (m) Moreover; (n) let alone

7. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following


passage:Mymensingh Board-2023

Time, by its very nature, is fleeting. (a) --- , time once gone is gone forever. (b) --- the sincere people
realize the value of time. (c) --- not everyone is aware of the value of time. (d) --- it is seen that many
of us waste time. (e) --- we realize the significance of lost time when it is too late. (f) --- we suffer in
life. (g) --- all of us should make the best use of time. (h) ---- proper time management is the key to
success in student life. (i) --- we find that an ideal student is the one who makes the best use of time.
(j) --- ,a lazy student fails to make the grade as he kills time. (k) --- the teachers advise their students
not to waste time. (l) --- they warn the students against their addiction to social networking sites and
gaming. (m) --- students should follow the advice of their teachers. (n) --- ,they will suffer in the long
run.

Answer: (a) That's why; (b) Only; (c) But/However; (d) Sometimes/Often; (e) Unfortunately; (f) As a
result/Therefore; (g) So; (h) In fact/ Undoubtedly; (i) For example/For instance; (j) On the other
hand/Meanwhile; (k) So/As a result/That's why; (l) Besides/ Moreover; (m) Therefore/Hence; (n)
Otherwise
-

8. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Cumilla
Board 2023]

Health (a) --- is the root of all happiness, can be enjoyed taking adequate care of body and mind.
People (b) --- are always under mental stress and suffer from anxieties can not enjoy a good health. (c)
--- to enjoy good health, it is also necessary to keep our mind sound. They are doctors (d) --- say that
simple and carefree life is more conducive to health. Many people, (e) --- are not aware of health
rules. They (f) --- take physical exercise (g) --- take proper food. (h) --- , a huge number of people of our
country live below poverty line. (i) --- they can not afford to eat good food. (j) --- they can not enjoy
good health. (k) --- , awareness about health rules (l) --- following them are very important in
maintaining good health. (m) --- only healthy people can contribute to the national development. (n) --
we must be careful of our health.

Answer: (a) which; (b) who; (c) So; (d) who; (e) however; (f) neither; (g) nor; (h) In fact / Moreover; (i)
Therefore / Hence / So; (j) As a result / So; (k) Indeed / For this reason; (l) and; (m) Because; (n) So /
Therefore / Hence

9. Use appropriate sentence connectors in the blank spaces of the following passage:[Chattogram
Board-2023]

Early rising is one of the best habits (a) --- a man can posses. b) --- the benefits of early rising are many.
(c) ---, if we get up carly, we get enough time to work (d)---, we can enjoy the fresh air of the morning
which refreshes our body and mind. (e) --- we can take some exercises or a walk. (), in the morning
nature smiles with colourful flowers and chirping of birds. (g)---, carly rising takes us to close contact
with wonderful world of nature (h) --- we will suffer a lot. (i) ----, if we do not get up early in the
morning, -, we do not have enough time to do our work. (j) ---, we can not finish our work in time. (k)
-- late rising from bed tells upon our health. (l) --- we can never enjoy the freshness of nature. (m) ---,
carly rising keeps us safe and sound both physically and mentally (n) ---, we should make a habit of
early rising.
-
Answer: (a) that; (b) In fact/Actually; (c) Firstly; (d) Thus/Then; (e) Secondly; (f) More importantly; (g)
Thus; (h) However/On the other; (i) First of all/ Firstly; (j) As a result; (k) Secondly; (l) In
addition/Moreover; (m) As a whole; (n) So/ Therefore

You might also like