WEEK 1 ASSIGNMENT 1
1) By waste heat recovery one can generate
i) Electric Power
ii) Mechanical Power
iii) Heating
iv) Cooling
a) Only i b) i & iii c) i, ii & iii d) i, ii, iii & iv
Ans: (d)
2) Which one is correct:
a) Thermodynamic limitation is the only cause of generation of waste heat
b) Both thermodynamic & heat transfer limitations are the causes of generation
of waste heat.
c) Apart from thermodynamics & heat transfer, there are other causes of
generation of waste heat.
d) Limitation in heat transfer is the only cause of generation of waste heat.
Ans: (c)
3) Which one is correct:
a) WHR can save running cost of the plant.
b) WHR can save capital cost of the plant.
c) No cost saving can be done by WHR.
d) Both running and capital cost can be saved by WHR.
Ans: (d)
4) Which one is correct:
a) For recovery, quantity of waste heat is important.
b) For recovery quality of waste heat is important.
c) For recovery apart from quality and quantity of waste heat, there may be
other constraints related to plant.
d) Quality of waste heat is not relevant for its recovery.
Ans: (c)
5) From the point of view of thermodynamics
a) There is no categorization of energy.
b) There are only two categories of energy- stored energy and energy in transit
c) There are many forms of energy like surface energy, electric energy,
potential energy, light energy, etc.
d) There is no difference between energy stored and energy in transit
Ans: (b)
6) First Law of Thermodynamics for a process is represented by
a) Q W
b) Q W
c) 1 Q2 U 2 U1 1W2
d) 1 Q2 U 2 U1 1W2
Ans: (c), (d)
7. For an open system (control volume) with a single inlet and a single outlet, steady
flow energy equation per unit mass is (symbols have their usual meanings)
a) Vi 2 Ve2
hi gzi q he gze w
2 2
Vi 2 Ve2
b) hi gzi he gze w
2 2
Vi 2 Ve2
c)
hi gzi q he gze
2 2
d) h Vi gz q h Ve gz w d u 2 V
2 2 2
i i e e gz
2 2 dt
2 CV
Ans: (a)
8. Select the correct option
Q2
a) COP
Q1Q2
Re f
Q1
b) COPRe f
Q1Q2
Q2
c) COPRe f
Q1 Q2
Q1
d) COPRe f
Q1 Q2
Ans: (c)
9. The flow of heat from a low temperature body to a high temperature body violates
a) Violates First Law of Thermodynamics
b) Does not violate Second Law of Thermodynamics
c) Violates Second Law of Thermodynamics
d)Does not violate any law
Ans: (c)
10. Efficiency of a reversible heat engine (t, temperature in ºC; T, temperature in K)
a) 1 Q2
Q1
b) W
Q1
c) 1 t2
t1
T2
d) 1
T1
Ans: (a), (b), (d)
11. A cyclic heat engine operates between a source temperature of 927 ºC and a
sink temperature of 27 ºC. What is the least rate of heat rejection per kW net output
of the engine?
(a) 0.99 kW, (b) 0.33 kW, (c) 2.5 kW, (d) 3.6 kW
Sol:
T1=1200 K
Q1
HE W=Q1-Q2= 1kW
Q2
T2=300 K
For a reversible engine ,the heat rejection rate will be minimum
T2 27 273
max rev 1 1 0.75
T1 973 273
Wnet
max 0.75
Q1
1
Q1 1.33 kW
0.75
Q2 Q1 Wnet 1.33 1 0.33 kW
(b) 0.33 kW
12. A domestic food freezer maintains a temperature of - 23 ºC. The ambient air
temperature is 27 ºC. If heat leaks into the freezer at the continuous rate of 1.5 kJ/s
what is the least power necessary to pump this heat out continuously?
(a) 0.3 kW, (b) 1.5 kW, (c) 0.05 kW, (d) 2.4 kW
Sol: ( a)
Freezer temperature, T2= -23+ 273= 250 K
T1=27+ 273= 300 K
T1=300 K
Q1
R W
Q2
T2=250 K
The refrigerator cycle removes heat from the freezer at the same rate at which heat
leaks into it.
For minimum power requirement
Q2 T2
Q1 T1
300
Q1 1.5 1.8 kJ / s
250
W Q1 Q2 1.8 1.5 0.3 kW
13. Net heat transfer during a cycle is 50 kW. Work done during the same cycle is:
(a) 50 kW, (b) less than 50 kW, (c) 50 kW only for a reversible cycle, (d) data is not
sufficient to find out the work done.
Ans:
Q W
(a) Work done is 50 kW
14. In a WHR system for a furnace, flue gas heats the fresh incoming air. Flue
gas mass flow rate is 1.5 times the mass flow rate of fresh air. Specific heat of
flue gas is 1.2 times that of air. Flue gas is cooled by 150 ºC. The temperature
rise ( ºC) of the incoming air is:
(a) 270, (b) 190, (c) 85, (d) 225
Ans: By energy balance, the air is heated by
= 1.5 × 1.2 ×150 = 270 ºC
(a) 270 ºC
15. A heat exchanger is used to recover 2 kW heat from a vapor condensing
at 80 ºC. Water available at 30 ºC, is used as the coolant. The terminal
temperature difference of the heat exchanger is 20 ºC. How much water (kg/s)
can be heated? Specific heat of water is 4.18 kJ/kg K.
(a) 0.055, (b) 0.125, (c) 0.0159, (d) 1.525
Ans:
T
80 ºC 80 ºC
80 ºC- 20 ºC= 60 ºC
30 ºC
Length
By energy balance, the water flow rate is
2 m 4.18 (60 30)
m 0.0159 kg / s
(c) 0.0159 kg/s