Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
493 views8 pages

300+ TOP PAY FIXATION Rules MCQs and Answers 2024

The document contains a collection of multiple-choice questions (MCQs) and answers related to pay fixation rules for central government employees, specifically focusing on railway employees. It includes questions about pay commissions, promotion procedures, and increments based on various criteria such as performance and appointment scales. The content is intended for engineering interview preparation and offers free downloadable resources for various engineering disciplines.

Uploaded by

Prasanth P
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
493 views8 pages

300+ TOP PAY FIXATION Rules MCQs and Answers 2024

The document contains a collection of multiple-choice questions (MCQs) and answers related to pay fixation rules for central government employees, specifically focusing on railway employees. It includes questions about pay commissions, promotion procedures, and increments based on various criteria such as performance and appointment scales. The content is intended for engineering interview preparation and offers free downloadable resources for various engineering disciplines.

Uploaded by

Prasanth P
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

MCQs and Answers

Engineering interview questions, Mcqs, Objective Questions,Class Notes,Seminor topics,Lab Viva Pdf
free download. CIVIL | Mechanical | CSE | EEE | ECE | IT | Chemical Online Quiz Tests for Freshers.

300+ TOP PAY FIXATION Rules MCQs


and answers

Pay fixation Rules Multiple Choice Questions

1. How many pay commission have been getting to Central Govt. employee.
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
Ans: d

2. When a staff is appointed in as clerk in scale Rs.3050-4590 which rate of pay


will be given as general case?
a) Rs.3050/-
b) Rs.3200/-
c) Rs.3350/-
d) Rs.3875/-
Ans: a

3. A Rly. Employee is working in scale Rs.3050-4590 and drawing pay @


Rs.4430/- subsequently he promoted in scale Rs.4500-7000/- what pay will be
fixed in normal procedure.
a) Rs.4625/-
b) Rs.4500/-
c) Rs.5000/-
d) Rs.4825/-

Ans: a
4. For fixation of pay on promotion how many days are required for completion
of service?
a) 30 days
b) 20 days
c) 22 days
d)15 days

Ans: c

5. What % of pay will be added to the basic pay of a running staff parentally
posted in a Non- running post?
a) 30%
b) 40%
c) 20%
d) None of these

Ans: a

6. How many Rs.(minimum) to be added to pay in the lower grade before fixing
the pay in the higher post on promotion :
a) Rs.75/-
b) Rs.100/-
c) Rs.80/-
d) None of these

Ans. b

7. A Rly. Employee submitted an option for fixation of pay on promotion from


the date of increment in the lower grade. This will be applicable w.e.f.
a) 1.2.81
b) 1.5.81
c) 1.1.82
d) None of these

Ans: b
8. Senior employee will get stepping up of pay vis-a-vis junior so promoted if
the junior: –
a) Promoted on regular post on regular measure
b) Promoted on ad-hoc basis
c) Promoted in an ex-cadre post
d) None of these

Ans: a

9. If a junior employee promoted to higher post and submitted an option for


fixation of pay w.e.f the date of increment, senior employee will be given
a) Stepping up of pay
b) Antedate
c) Neither stepping up nor antedate

Ans: c

10. Stagnation increment should be taken into account for purpose of fixation of
pay on promotion w.e.f.
a) 30.9.92
b) 30.9.93
c) 30.9.94
d) 30.9.95

Ans: b

11. A employee is working in a cadre post; subsequently he is transferred on


promotion against Ex-cadre post. Thereafter he has been promoted further in
higher grade against ex-cadre Post his pay will be fixed on the basis of :
a) From ex-cadre to ex-cadre
b) From cadre to ex-cadre
c) None of these

Ans: b (Estt.Srl.No. 14/86)

12. Senior was promoted without Spl. pay of Rs.70/- but junior was promoted
with Spl. pay of Rs.70/- senior will given
a) Stepping of pay
b) Same pay at per with junior
c) None of these

Ans: c (Estt.Srl.No. 274/88,158/90)

13. The stagnation increment for an employee will count for


a) DA,HRA & CCA
b) Pensionery benefits
c) Fixation of pay on promotion
d) All of the above

Ans: d (Estt.Srl.No. 26/91)

14. No Rly. Servant will become eligible for the 1st stagnation increment in the
revised scale (RSRPR’97) of pay before:
a) 1.1.96
b) 1.1.97
c) 1.1.98
d) 1.1.99

Ans: c

15. A person is appointed in sports quota in scale Rs.2550-55-3200/-in


maximum pay. His pay will be fixed in:
a) Rs.3200/-
b) Rs.3145/-
c) Rs.3090/-
d) Rs.2960/-

Ans: d (Estt.Srl.No.128/2000)

16. A person is appointed against sports quota in scale Rs.3050-75-3890-80-


4590/-in maximum pay. His pay will be fixed in:
a) Rs.4590/-
b) Rs.4430/-
c) Rs.4270/-
d) Rs.3875/-

Ans: d Estt.Srl.No.128/2000)

17. Benefits of 2nd pay commission of Central Govt Employee were implemented
from:

a)1.1.58
b)1.7.59
c)1.7.58
d)1.1.59

Ans: b

18. Initial yearly increment in the grade of Rs.2550-3200/- is:

a) Rs.45/-
b) Rs.50/-
c) Rs.55/-
d) Rs.60/-
Ans: c (RSRPR’97)

19. What is the initial yearly increment in the grade Rs.2610-3540/- ?

a) Rs.50/-
b) Rs.60/-
c) Rs.65/-
d) Rs.70/-

Ans. b (RSRPR’97)

20. Which of the following amount is the initial yearly increment in the grade
2650-4000?

a) Rs.65/-
b) Rs.70/-
c) Rs.75/-
d) Rs.80/-

Ans: a (RSRPR’97)

21. In the grade of Rs.2750-4400/- initial yearly increment is:

a) Rs.65/-
b) Rs.70/-
c) Rs.80/-
d) Rs.75/-

Ans: b (RSRPR’97)

22. RSRPR’97 took effect from:

a) 1.1.97
b) 1.7.97
c) 1.1.96
d) 1.7.96

Ans c

23. Which is the highest basic pay emphasized in RSRPR’97?

a) Rs.30,000/-
b) Rs.28,800/-
c) Rs.28,000/-
d) Rs.26,000/-

Ans: d (RSRPR’97)

24. What is the initial increment in scale Rs.3050-4590/- ?

a) Rs.55/-
b) Rs.65/-
c) Rs.75/-
d) Rs.80/-

Ans: c (RSRPR’97)

25. A person appointed in Sports Quota having gold medal winning performance
in Senior National Level in scale Rs.3050-4590/-. His pay will be fixed in: –

a) Rs.4590/-
b) Rs.5000/-
c) Rs.3875/-
d) Rs.4350/-

Ans: c (Estt. Srl. No.128/2000)

26. What will be the fixation of pay of a person having medal winning
performance in Olympic games and appointed in scale Rs.6500-10500/-?

a) Rs.6500/-
b) Rs.8100/-
c) Rs.9500/-
d) Rs.10500/-

Ans: b (Estt. Srl. No.128/2000)

27. In Scale Rs.4500-7000/- in Talent Scouting recruitment for outstanding


performance, fixation of pay permitted upto maximum of:

a) Rs.4625/-
b) Rs.4750/-
c) Rs.4875/-
d) Rs.5000/-

Ans: c (Estt. Srl. No.128/2000)

28. How many increment(s) will be given to an employee for gold medal winning
performance during the National Championship?
a) 7
b) 5
c) 4
d) 2

Ans: d (Estt. Srl. No.128/2000)

29. Who is the advising authority for granting increment for Excellence at
National Level?

a) GM
b) Finance Commissioner
c) Railway Board
d) None of the above

Ans: c (Estt. Srl. No.128/2000)

30. What will be the fixation of pay at initial recruitment in scale Rs.5500-
9000/- of a person having consistent gold medal winning performance in Senior
International meets on more than two occasions and also consistent gold medal
winning performance at Senior National Level?

a) Rs.9000/-
b) Rs.8125/-
c) Rs.7075/-
d) Rs.6375/-

Ans: d (Estt. Srl. No.128/2000)

Pay Fixation Questions and Answers Pdf Download

engineer / May 26, 2024 / Pay Fixation Objective Questions


MCQs and Answers / Privacy Policy / Proudly powered by WordPress

You might also like