Chapter 3
Chapter 3
2. The coordinates of a moving particle at time t are given by x = ct2 and y = bt2. The speed of the particle is
given by (c and b are constants) :
(A) 2t c b (B) 2t c 2 b2 (C) t c 2 b2 (D) 2t c 2 b2
Ans. (D)
Sol. x = ct2 y = bt2
dx dy
2ct 2bt
dt dt
vx = 2ct vy = 2bt
v v x2 v 2y (2ct)2 (2bt)2
2t c 2 b2
3. A balloon is going upwards with a velocity 12 m s–1. It release a packet when it is at a height of 65 m from the
ground. How much time the packet will take to reach the ground if g = 10 m s–2 ?
(A) 1 s (B) 2 s (C) 4 s (D) 5 s
Ans. (D)
1
Sol. S = ut + at2 (+)
2
1
–65 = 12t – gt2 (–)
2
5t2 – 12t – 65 = 0
b b2 4ac 12 38
t 5 sec.
2a 10
The initial velocity of packet will be same as of balloon.
4. A particle initially at rest moves along x-axis. It is subjected to an acceleration which varies with time according
to the equation : a = 2t + 5. Its velocity after 2 second will be
(A) 9 m s–1 (B) 12 m s–1 (C) 14 m s–1 (D) 18 m s–1
Ans. (C)
E 1
JEE-Physics
dV
Sol. 2t 5
dt
v t
dV (2t 5)dt
0 0
v = t2 + 5t
at t = 2; v = 14 m/s
5. A, B, C and D are points in a vertical line such that AB = BC = CD. If a body falls from rest from A, then the
times of descend through AB, BC and CD are in the ratio :
(A) 1 : 2 : 3 (B) 2 : 3 :1
(C) 3 :1: 2 (D) 1 : ( 2 1) : ( 3 2)
Ans. (D)
1 h
Sol. h g t1 2 t1 2
2 g
1 4h A
2h g t 22 t 2
2 g h t1
4h 2h B
time taken, in BC
g g 3h h t2
1 6h C
3h g t 32 t 3
2 g h t3
6h 4h D
time taken in CD
g g
2h 4h 2h 6h 4h
tAB : tBC : tCD = : :
g g g g g
= 1 : ( 2 1) : ( 3 2)
6. A particle is projected vertically upward and it reaches the maximum height H in T seconds. The height of
the particle at any time t (t > T) will be :
1 g
(A) H g(t T)2 (B) g(t T)2 (C) H g(t T)2 (D) (t T)2
2 2
Ans. (C)
Sol. (t – T)
T 2
1/2 g(t–T)
t
H
1
H g(t T)2
2
7. With what speed should a body be thrown upwards so that the distances traversed in 5th second and 6th
second are equal ?
(A) 58.4 m/s (B) 49 m/s (C) 98 m/s (D) 98 m/s
Ans. (B)
2 E
Rectilinear Motion
Sol. When object reaches at maximum height in 5 sec.
5
4 6
3
2
1 u
8. A particle is projected vertically upwards from a point A on the ground. It takes t1 time to reach a point B but it
still continues to move up. If it takes further t2 time to reach the ground from point B then height of point B
from the ground is :
1 2 1 2 1
(A) g t1 t 2 (B) gt1t2 (C) g t1 t 2 (D) gt1 t 2
2 8 2
Ans. (D)
t1
t2
B
h1
Sol. A
1 2
h1 ut1 gt1
2
v = u – gt1
1 2
–h1 = (u – gt1)t2 – gt 2
2
1
h= gt1 t 2
2
9. The velocity – time graph of a linear motion is shown in figure. The displacement & distance after 8 sec. is :
E 3
JEE-Physics
10. Initially car A is 10.5 m ahead of car B. Both start moving at time t=0 in the same direction along a straight
line. The velocity time graph of two cars is shown in figure. The time when the car B will catch the car A, will
be :
2 2
11. The displacement x of a body varies with time t as x t 16t 2 In what time that body comes to rest ? (x
3
is measured in metre and t in second).
(A) 6 s (B) 12 s (C) 18 s (D) 20 s
Ans. (B)
2
Sol. x t 2 16t 2
3
dx 4
V t 16 0
dt 3
t = 12 sec.
12. Which of the following velocity–time graph shows a realistic situation for a body in motion :
Ans. (B)
Sol. Time can not repeat itself. At same time two different velocities can not be there.
13. Two balls are dropped to the ground from different heights. One ball is dropped 2 s after the other but they
both strike the ground at the same time, 5 s after the first was dropped. The difference in the heights at which
they were dropped is (Given : g = 10 m s-2)
(A) 10 m (B) 20 m (C) 40 m (D) 80 m
Ans. (D)
4 E
Rectilinear Motion
1
Sol. h1 g(5)2 ....(1)
2
1
h 2 g(3)2 ....(2)
2
h = h1 – h2
14. The acceleration–time graph of a particle moving along a straight line is as shown in figure. At what time the
particle acquires its initial velocity?
t(s)
O 4
1
v1 = 4 10 20m / sec .
2
1
v 2 20 (t 4) 10
2
t = 8 sec.
15. A man moves in x-y plane along the path shown. At what point is his average velocity vector is in the same
direction as his instantaneous velocity vector. The man starts from point P.
y
C
P D
B
A
x
(A) A (B) B (C) C (D) D
Ans. (C)
Sol. at 'C' average velocity in the direction of instantaneous velocity
Total displacement
Avg. velocity =
Time
E 5
JEE-Physics
16. The variation of velocity of a particle moving along a straight line is shown in figure. The distance travelled by
the particle in 12s is
v/ms–1
0 t/s
2 4 6 8 10 12 14
–2.5
–5
17. A particle starts from the origin and moves along the X-axis such that the velocity at any instant is given by
(4t3 – 2t), where t is in second and velocity is in ms–1. What is the acceleration of the particle when it is 2 m
from the origin?
(A) 10 m s–2 (B) 12 m s–1 (C) 22 m s–2 (D) 28 m s–2
Ans. (C)
dx
Sol. V 4t 3 2t
dt
x (4t 3 2t)dt
2 = x = t4 – t2 = t2 (t2 – 1)
t 2
18. A particle moves along a straight line OX. At a time t (in seconds) the distance X (in metres) of the particle
from O is given by X = 40 + 12t – t3. How long would the particle travel before coming to rest for a moment?
(A) 24 m (B) 40 m (C) 56 m (D) 16 m
Ans. (D)
Sol. x = 40 + 12t – t3
dx
12 3t 2 0
dt
t = 2sec
x = 56 m
19. The position of a particle moving in the xy-plane at any time t is given by x = (3t2 – 6t) metres, y = (t2 – 2t)
metres. Select the correct statement about the moving particle from the following
(A) The acceleration of the particle is zero at t = 0 second
(B) The velocity of the particle is zero at t = 0 second
(C) The velocity of the particle is zero at t = 1 second
(D) The velocity and acceleration of the particle are never zero
Ans. (C)
Sol. x = 3t2 – 6t
y = t2 – 2t
vx = 6t– 6 vy = 2t – 2
ax = 6 ay = 2
at t = 1, vx = 0, vy = 0 0
20. The acceleration 'a' in m/s2 of a particle is given by a = 3t2 + 2t + 2 where t is the time. If the particle starts
out with a velocity u = 2 m/s at t = 0, then the velocity at the end of 2 second is
(A) 12 m/s (B)18 m/s (C) 27 m/s (D) 36 m/s
Ans. (B)
6 E
Rectilinear Motion
Sol. a = 3t2 + 2t + 2
dv
3t 2 2t 2
dt
v 2
2
dv (3t 2t 2)dt
2 0
2
v 2 t 3 t 2 2t
0
= 8 + 4 + 4 = 16
v = 18
21. The displacement of a particle starting from rest (at t = 0) is given by s = 6t2 – t3. The time in seconds at which
the particle will attain zero velocity again, is
(A) 2 (B)4 (C) 6 (D) 8
Ans. (B)
Sol. S = 6t2 – t3
dS
v 12t 3t 2
dt
(3t 6)2
22. The relation x describes the position of a particle in one direction where x is in metres and t in sec.
3
The magnitude of displacement, when velocity is zero, is
(A) 24 metres (B) 12 metres (C) 5 metres (D) Zero
Ans. (D)
(3t 6)2
Sol. x
3
dx 2(3t 6)(3) 6t 6
v
dt 3
v0t2
(6 6)2
at t = 2 x 0
3
36
at t = 0 x 12
3
disp. = 12 m.
23. A stone is dropped into a well in which the level of water is h below the top of the well. If v is velocity of sound,
the time T after which the splash is heard is given by :
2h h 2h h h 2h
(A) T = 2h/v (B) T (C) T (D) T
g v g 2v 2g v
Ans. (B)
Sol.
t1 t2 h
T = t1 + t2
2u h
g v
E 7
JEE-Physics
24. A particle starts from rest with uniform acceleration a. Its velocity after n seconds is v. The displacement of the
body in the last two seconds is :
2v(n 1) v(n 1) v(n 1) 2v(2n 1)
(A) (B) (C) (D)
n n n n
Ans. (A)
Sol. v = u + at
v = 0 + a(n)
v
a
n
a
S n 1 u [2(n 1) 1]
2
v
0 (2n 2 1)
2n
v
S n 1 (2n 3)
2n
a
S n u (2n 1)
2
v
(2n 1)
2n
v
S 2 S n 1 S n (4n 4)
2n
2v
(n 1)
n
25. A particle moving with a constant acceleration from A to B in the straight line AB has velocities u and v at A
and B respectively. If C is the mid-point of AB then the velocity of particle while passing C will be :
1 1
v 2 u2 vu vu v u
(A) (B) (C) (D)
2 2 2 2
Ans. (A)
u v1 v
Sol.
A d C B
2d
v2 = u2 + 2cos
v 2 u2 v 2 u2
a a
2(2d) 4d
v12 u2 2cos
v 2 u2
u2 2 d
4d
v 2 u2
v12 u 2
2
v 2 u2
2
v 2 u2
v1
2
8 E
Rectilinear Motion
26. The acceleration of a particle is increasing linearly with time t as bt. The particle starts from the origin with an
initial velocity v0 The distance travelled by the particle in time t will be
1 1 1 1
(A) v 0 t bt 2 (B) v 0 t bt 3 (C) v 0 t bt 3 (d) v 0 t bt 3
3 3 6 2
Ans. (C)
Sol. a = bt
dv
bt
dt
v t
dv bt dt
0 0
2
bt
v v0
2
dx bt 2
v0
dt 2
x t 2
bt
dx 2 v 0 dt
d 0
bt 3
x v0 t
6
27. Velocity-time (v-t) graph for a moving object is shown in the figure. Total displacement of the object during the
time interval when there is non-zero acceleration and retardation is
4
v(m/s)
3
2
1
0
10 20 30 40 50 60
t(sec)
(A) 60 m (B) 50 m (C) 30 m (D) 40 m
Ans. (B)
Sol. Displacement
1
10 3 2 30
2
E 9
JEE-Physics
28. The figure shows a velocity-time graph of a particle moving along a straight line, The correct displacement-time
graph of the particle is shown as :
x x
(m) (m)
(A) (B)
0 0
2 4 6 8 t(s) 2 4 6 8 t(s)
x x
(m) (m)
(C) (D)
0 0
2 4 6 8 t(s) 2 4 6 8 t(s)
Ans. (C)
Sol. Area under v-t cure gives displacement
Since total net area is zero, Let displacement is zero.
29. A particle starts from rest and moves along a straight line with constant acceleration. The variation of velocity v
with displacement S is :
Ans. (B)
dv
Sol. av k
ds
v s
v dv kd s
0 0
2
v
ks
2
v 2k s
30. A ball is thrown vertically upwards. Which of the following plots represents the speed-time graph of the ball
during its height if the air resistance is not ignored. (Air resistance force is uniform and acts opposite to velocity).
Speed
Speed
Speed
Speed
10 E
Rectilinear Motion
(0,5)
(30,0)
1 1
Dist = (5 10) 15 5 10 10 10
2 2
= 112.5 + 50 + 50 = 212.5 m
0v v0
25 20 30 25
2v = 10; v = 5 m/sec.
2. A particle moving along a straight line with uniform acceleration has velocities 7m/s at A and 17m/s at C. B is
the mid point of AC. Then :
(A) The velocity at B is 12m/s
(B) The average velocity between A and B is 10m/s
(C) The ratio of the time to go from A to B to that from B to C is 3 : 2
(D) The average velocity between B and C is 15m/s
Ans. (B,C,D)
Sol. v2 – u2 = 2as
A B C
(17)2 – (7)2 = 2 × as
7m/s 17m/s
v2 – (7)2 = as
(17)2 (7)2
v2 – (7)2 =
2
2 2
(v – (7) ) = 24 × 10
v2 = 120 + 49 = 169
vB = 13
13 = 7 + at1 at1 = 6
17 = 13 + at2 at2 = 4
t1 : t2 = 3 : 2
Uniform acceleration
v v2
vavg. = 1
2
E 11
JEE-Physics
3. A particle moves along the X–axis as x = u(t – 2) + a(t – 2)2 :
(A) The initial velocity of the particle is u (B) The acceleration of the particle is a
(C) The acceleration of the particle is 2a (D) At t = 2s particle is at the origin.
Ans. (C,D)
Sol. X = u(t – 2s) + a(t – 2s)2
1
5 = ut' + a ' t '2
2
t' = (t – 2s) at t = 2s; x = 0 origin
a' = 2a
d 2x
(c) a 2 6t at t = 0 a 2
dt 2
(d) At t a 2 6 0
3 3
So not force B zero.
5. A bullet is fired vertically upwards. After 10 second, it returns to the point of firing. Which of the following
statements are correct ? (Take g = 10 ms–2)
(A) The net displacement of the bullet in 10 s is zero
(B) The total distance traveled by the bullet in 10 s is 250 m
(C) The rate of change of velocity with time is constant throughout the motion of the bullet
(D) The bullet is fired at an initial velocity of 50 ms–1 directed vertically upwards
Ans. (A,B, C & D)
Sol. Since the bullet returns to its point of projection, its net displacement is zero, which is choice (a). The bullet
take 5 sec to reach the maximum height. Therefore, initial speed (u) of the bullet is :
( final velocity = 0)
u = gt = 10 × 5 = 50 ms–1
directed upwards which is choice (d).
The maximum height (h) attained by the bullet is,
1 2 1
h= gt 10 (5)2 125 m
2 2
Therefore, the total distance traveled by the bullet in 10 s = 125 + 125 = 250 m, which is choice (b).
For height h < < radius of earth, the magnitude of g is constant, i.e., the rate of change of velocity is constant.
12 E
Rectilinear Motion
dv
6. The motion of a body is given by the equation = 6.0 –3v, where v is speed in m s–1 and t is in second. If
dt
body was at rest at t = 0, then
(A) the speed varies with the time as v = 2(1 – e–3t) m s–1
(B) speed is always increasing
(C) the magnitude of the initial acceleration is 2.0 m s–2
(D) the speed is 1 m s–1 when the acceleration is half the initial value.
Ans. (AD)
dV
Sol. a (6 3V)
dt
dV
6 3V dt
v
ln(6 3v)
t
3 0
1 (6 3v)
ln t
3 (6)
1 (2 v)
ln t
3 (2)
V = 2(1 – e–3t)
dV
a 6e3t
dt
3 = 6e–3t
1
e3t
2
1
V 2 1 1m / s
2
8. If velocity of the particle is given by v = x , where x denotes the position of the particle and initially particle
was at x = 4m, then which of the following are correct.
(A) At t = 2 s, the position of the particle is at x = 9m
(B) Particle acceleration at t = 2 s is 1 m/s2
(C) Particle acceleration is 1/2 m/s2 through out the motion
(D) Particle will never go in negative direction from its starting position
Ans. (A,C,D)
E 13
JEE-Physics
dx
Sol. x
dt
dx
x dt
2 x tc
At t = 0; c = 4
2 x t4
t
x 2
2
2
t
x 2
2
At t = 2, x = (3)2 = 9m
dx t
2 Particle will never go in negative direction.
dt 2
d 2x 1 1
acceleration = m / s2
2 2 2
dt
9. A particle moves with an initial velocity v0 and retardation v, where v is its velocity at any time t ( is a
positive constant).
(A) the particle will cover a total distance of v0/.
(B) the particle will continue to move for a very long time.
(C) the particle will stop shortly.
(D) the velocity of particle will become v0/2 after time 1/.
Ans. (A,B)
Sol. v = v0
dv
a = –v =
dt
v0 / 2 t
dv
v
dt
v0 0
1
ln t
2
ln 2
t
v t
dv
v dt
0 0
ln v t c
v = e–t + c
So particle will continue to move for long time
dx
e t c
dt
t c
dx e dt
et c
x {c = ln v0}
0
1 v
(0 v 0 ) x 0
14 E
Rectilinear Motion
SECTION - 2 : COMPREHENSION BASED QUESTIONS
Comprehension-1
Distance is a scalar quantity. Displacement is a vector quantity. The magnitude of displacement is always less
than or equal to distance. For a moving body displacement can be zero but distance cannot be zero. Same
concept is applicable regarding velocity and speed. Acceleration is the rate of change of velocity. If acceleration
is constant, then equations of kinematics are applicable for one dimensional motion. Motion under the gravity
in which air resistance is considered, then the value of acceleration depends on the density of medium. Each
motion is measured with respect of frame of reference.
10. A particle moves from A to B. Then the ratio of distance to displacement is :
A O B
2
(A) (B) (C) (D) 1 : 1
2 4
Ans. (A)
Sol. From A to B :
Distance = R
Displacement = 2R
distance
So,
displacement 2
11. A person is going 40m north, 30 m east and then 30 2 m southwest. The net displacement will be :
(A) 10 m towards east (B) 10 m towards west (C) 10 m towards south (D) 10 m towards north
Ans. (D)
Sol. As shown in figure displacement of particle is = 10 m North.
N
30m
45°
30m
40m F 30 2
W I 30m E
E 15
JEE-Physics
Comprehension-2
A car is moving on a straight road. The velocity of the car varies with time as shown in the figure. Initially (at t
= 0), the car was at x = 0, where, x is the position of the car at any time 't'.
v
(m/s)
8
4
60 70
0 t
10 20 30 50 (second)
–4
12. The variation of acceleration (a) with time (t) will be best represented by :
a
a
(A) (B)
50 60 70 t
10 20 30
t
10 20 30 60 70
a a
(C) 70
(D)
t t
10 20 30 10 20 30 60 70
Ans. (D)
Sol. As shown in v-t graph we have,
from t = 0 to t = 10 sec.
Velocity is increasing at uniform rate i.e. acceleration is constant
40
a = slope of v-t graph = = 0.4 m/s2
10
From t = 10 sec. to t = 20 sec.
Velocity is constant so acceleration is zero.
From t = 20 sec to t = 30 sec
Velocity is increasing at uniform rate i.e. acceleration is constant
84
a = slope of v-t graph = = 0.4 m/s2
10
From t = 30 to t = 60 sec.
Velocity is changing at uniform rate i.e. acceleration is constant
4 8 12
a = slope of v-t graph = 0.4 m/s2
30 30
From t = 60 to t = 70 sec.
Magnitude of velocity is increasing at uniform rate i.e. acceleration is constant
0 (4)
a 0.4 m/s2
10
So, a - t graph will be as shown in option (D).
16 E
Rectilinear Motion
13. The displacement time graph will be best represented by :
x(m)
t(s)
(A) 10 20 30 60 70 (B)
x(m)
x(m)
(s) t(s)
(C) 10 20 30 60 70 (D) 10 20 30 60 70
Ans. (B)
Sol. As we know slope of disp-time graph gives velocity so by looking at v – t graph given we have,
from t =0 to t = 10 sec.
velocity is positive and increasing so slope of displacement-time graph should also increase
from t = 10 sec to t = 20 sec
velocity is +ve and constant so slope of displacement-time graph should be +ve constant
from t = 20 sec to t = 30sec
velocity is positive and increasing so slope of displacement-time graph should also increase
from t = 30 sec to t = 50 sec
velocity is +ve and decreasing so slope of displacement-time graph should be +ve and decrease in
magnitude
from t = 50 sec to t = 60 sec
velocity is –ve and its magnitude is increasing so slope fo displacement-time graph should be –ve
and increase in magnitude
from t = 60 sec to t = 70 sec
velocity is –ve and its magnitude is decreasing so slope of displacement-time graph should be –ve and
decrease in magnitude
so its x –t graph should be as shown in option (B).
E 17
JEE-Physics
2. Two trains, which are moving along different tracks in opposite directions, are put on the same track due to a
mistake. Their drivers, on noticing the mistake, start slowing down the trains when the trains are 300 m apart.
Given graphs show their velocities as function of time as the trains slow down. The separation between the
trains when both have stopped, is
v(m/s)
v(m/s)
40 8
t(s)
20
Train II
t(s) –20
Train I 10
Ans. (20 m)
Sol.
300 m
v(m/s)
v(m/s)
40 8
t(s)
20
Train II
t(s) –20
Train I 10
1
A travels 10 40 200 m
2
1
B travels 20 8 80 m
2
Total dist. = 200 + 80 = 280 m
Separation = 300 – 280 = 20 m
18 E
Rectilinear Motion
3. The graph shows the variation of velocity of a rocket with time. Then, the maximum height attained by the
rocket is
v ms–1
1000
120
0 10 t(s)
110
4. A body starts with an initial velocity of 10 m/s and moves along a straight line with a constant acceleration.
When the velocity of the particle is 50 m/s the acceleration is reversed in direction. Find the velocity of the
particle when it reaches the starting point.
Ans. 70 m/s
Sol. A B :
VA=10ms–1 VB=50ms–1
v2 = u2 + 2as
502 = 102 + 2ax
2ax = 502 – 102 ....(1)
BCA:
v2 = u2 + 2as
v2 = 502 + 2(–a) (–x)
v2 = 502 + 2ax
v2 = 502 + 502 – 102
v2 = 4900
v = 70 ms–1
5. The acceleration of a cart started at t = 0, varies with time as shown in figure. Find the distance travelled in 30
seconds .
v = u + at :
E 19
JEE-Physics
AB:
vB = 0 + 5 × 10 ....(1)
vB = 50 ft/s
BC:
VC = VB = 50 ft/s ....(2)
CD:
vD = 50 – 5 × 10
vD = 0 ....(3)
1 2
S = ut + at
2
AB:
1
x 5 10 2 250 ft
2
x = 250 ft ....(4)
BC:
y = 10 × 50 = 500 ft
y = 500 ft ....(5)
CD:
1
z = 50 × 10 – × 5 × 102
2
z = 500 – 250 = 250 ft. ....(6)
Total distance travelled = x + y + z = 1000 ft
Velocity-time graph :
v(ft/s)
50
0 10 20 30 t(sec.)
Position-time graph
From t = 0 10 :
Acceleration is uniform and increases speed x-t graph is parabolic with increasing slope.
From t = 0 20 :
Acceleration is zero. Hence x-t graph is straight line.
From t = 20 30 :
Retardation occurs, so graph is parabolic with decreasing slope.
x(ft)
1000
Parabolic
750
Straight line
250
Parabolic
0 10 20 30 t(sec.)
20 E
Rectilinear Motion
SECTION - 2 : MATRIX - MATCH QUESTIONS
7. A particle is rotating in a circle of radius 1m with constant speed 4 m/s. In time 1 s, match the following
(in SI units)
Column I Column II
(A) Displacement (p) 8sin2
(B) Distance (q) 4
(C) Average velocity (r) 2sin2
(D) Average speed (s) 4sin2
Ans. A–r, B–q, C–r D–q
Sol. (A) As we know,
v
= t t t=t
R
u×t
R
So, displacement 2R sin
2 R t=0
4
2 1sin 1
1
2
R sin
2
= 2 sin 2 m R /2
R sin
/2 2
R
(B) Distance= v × t = 4 × 1 = 4m
total displacement 2 sin 2
(C) Average velocity 2 sin 2 m/s
time t
vv
(D) Average acceleration
t
| v || u| = 4 m/s
v
v 2 u 2 2vu cos
average acceleration v
t
v
4 2 4 2 2(4)(4)cos 4
t t4
8 sin 2 m/s2 R
1
E 21
JEE-Physics
8. A balloon rises up with constant net acceleration of 10m/s2 at t = 0. After 2 s a particle drops from the balloon.
After further 2 s match the following : (Take g = 10 m/s2)
Column I Column II
(A) Height of particle from ground (p) Zero
(B) Speed of particle (q) 10 SI units
(C) Displacement of Particle (r) 40 SI units
(from t = 2 sec. to t = 4 sec.)
(D) Acceleration of particle (s) 20 SI units
Ans. A–r, B–p, C–s, D–q
Sol. Vballoon = 0
22 E
Rectilinear Motion
1. From a tower of height H, a particle is thrown vertically upwards with a speed u. The time taken by the particle,
to hit the ground, is n times that taken by it to reach the highest point of its path. The relation between H, u and n
is : [JEE(Main) 2014]
2 2 2 2 2
(1) 2g H = n u (2) g H = (n – 2) u (3) 2g H = nu (n – 2) (4) g H = (n – 2)u2
Ans. (3)
u
Sol. Time to reach top = t1
g
u
Time to reach back = t 2
g
time to reach groun from
point of projection = t3
1 2
for t3 , H ut 3 gt 3 ....(1)
2
Now t1 + t2 + t3 = nt1
2u nu
t3
g g
u
t3 = (n 2)
g
putting (1) we have
2
u 1 u
H= u (n 2) g (n 2)
g 2 g
Which gives 2gH = nu2 (n–2)
2. All the graphs below are intended to represent the same motion. One of them does it incorrectly. Pick it up.
[JEE (Main) 2018]
velocity distance
position velocity
Ans. (2)
Sol. In option (1), (3) and (4) first velocity positive and decreasing after that velocity negative and increasing in
magnitude.
So (2) in correct
E 23
JEE-Physics
3. A particle starts from the origin at time t = 0 and moves along the positive x-axis. The graph of velocity with
respect to time is shown in figure. What is the position of the particle at time t = 5s ?
[JEE (Main) 2019 - Online]
v
(m/s)
3
2
1
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 t (s)
(1) 6 m (2) 9 m (3) 3 m (4) 10 m
Ans. (2)
Sol. S = Area under graph
1
×2×2+2×2+3×1=9m
2
5. A particle is moving with speed b x along positive x-axis. Calculate the speed of the particle at time t =
(assume that the particle is at origin at t = 0). [JEE (Main) 2019 - Online]
2
b b 2
b2
(1) (2) (3) b2 (4)
4 2 2
Ans. (2)
dv
Sol. v b x v 2 b 2 x 2v b2
dx
b2
a=
2
v u at
b2
= 0 t
2
24 E
Rectilinear Motion
6. A helicopter reises from rest on the ground vertically upwards with a constant acceleration g. A food packet is
dropped from the helicopter when it is a height h. The time taken by the packet to reach the ground is close to
[g is the acceleration due to gravity] : [JEE (Main) 2020 - Online]
2h h h 2 h
(1) t (2) t 1.8 (3) t 3.4 (4) t
3g g g 3 g
Ans. (3)
Sol. u2 =0 + 2gh
u = 2gh
h
u
2gh
h
v
2 2
v = u + 2as
v2 = 2gh + 2gh
v = 4 gh
4gh 2gh gt
4h 2h h
t= 3.4
g g g
7. A balloon is moving up in air vertically above a point A on the ground. When it is at a height h1, a girl standing at
a distance d (point B) from A (see figure) sees it at an angle 45° with respect to the vertical. When the balloon
climbs up a further height h2, it is seen at an angle 60° with respect to the vertical if the girl moves further by a
distance 2.464 d (point C). Then the height h2 is (given tan 30° = 0.5774) : [JEE (Main) 2020 - Online]
h2
h1 45° 60°
A d B 2.464d C
(1) d (2) 0.732d (3) 1.464d (4) 0.464d
Ans. (1)
Sol.
h2
h1
45° 30°
d
h1
= tan 45° h1 = d ... (1)
d
h1 h2
= tan 30°
d 2.464 d
(h1 + h2) × 3 = 3.46 d
3.46 d
(h1 + h2) =
3
3.46 d
d + h2 =
3
h2 = d
E 25
JEE-Physics
8. Starting from the origin at time t = 0, with initial velocity 5jˆ ms 1 , a particle moves in the x-y plane with a
constant acceleration of (10iˆ 4ˆj)ms 2 . At time t, its coordinates are (20 m, y0 m). The values of t and y0, are
respectively : [JEE (Main) 2020 - Online]
(1) 4s and 52 m (2) 2s and 24 m (3) 2s and 18 m (4) 5s and 25 m
Ans. (3)
Sol. Given u 5ˆj m / s, a 10iˆ 4ˆj , final coordinate (20, y0) in time t
1 2
Sx = 4xt + axt
2
1
20 – 0 = 0 + × 10 × t2
2
t = 2sec
1
Sy = uy × t + a y t 2
2
1
y0 = 5 × 2 + 4 × 22 =18m
2
2 sec and 18 m
9. A Tennis ball is released from a height h and after freely falling on a wooden floor it rebounds and reaches
h
height . The velocity versus height of the ball during its motion may be represented graphically by :
2
(graph are drawn schematically and on not to scale) [JEE (Main) 2020 - Online]
h/2 h/2
h
(1) h h() (4) h()
h() (2) h() (3) h/2 h
h/2
h
Ans. (3)
Sol. Velocity at ground (means zero height) is non-zero therefore one is incorrect and velocity versus height is non-
linear therefore two is also incorrect.
v2 = 2gh
dv
v = 2g = const.
dh
dv constant
=
dh v
Here we can see slope is very high when velocity is low therefore at Maximum height the slope should be very
large which is in option 3 and as velocity increases slope must decrease there for option 3 is correct.
10. An engine of a train, moving with uniform acceleration, passes the signal-post with velocity u and the last
compartment with velocity v. The velocity with which middle point of the train passes the signal post is:
[JEE (Main) 2021 - Online]
v 2 u2 vu uv v 2 u2
(1) (2) (3) (4)
2 2 2 2
Ans. (1)
Sol. u a v' v
A C B
d d
(v')2 = u2 + 2ad
v2 = (v')2 + 2ad
solving, we get
v 2 u2
v' =
2
26 E
Rectilinear Motion
11. A stone is dropped from the top of a building. When it crosses a point 5 m below the top, another stone starts
to fall from a point 25 m below the top. Both stones reach the bottom of building simultaneously. The height of
the building is : [JEE (Main) 2021 - Online]
(1) 35 m (2) 45m (3) 50 m (4) 25m
Ans. (2)
Sol.
5m
25m st
I particle
H 10 m/s
st
II particle
u=0
Srel 20
Time for particle to meet = t' = = = 2sec
Srel 10
Time taken by Ist particle to reach ground = 3sec
1
H = g(3)2 = 45 m
2
12. A scooter accelerates from rest for time t1 at constant rate a1 and then retards at constant rate a2 for time t2 and
t1
comes to rest. The correct value of will be :- [JEE (Main) 2021 - Online]
t2
a1 a 2 a2 a1 a1 a 2
(1) (2) (3) (4)
a2 a1 a2 a1
Ans. (2)
Sol. Draw vt curve
vmax
1 2
v max
tan 1 a1
t1
v max
& tan 2 a 2
t2
÷ above
t1 a 2
t 2 a1
E 27
JEE-Physics
13. The position, velocity and acceleration of a particle moving with a constant acceleration can be represented
by: [JEE (Main) 2021 - Online]
acceleration
x(t) v(t)
a(t)
position
velocity
(1)
t t t
acceleration
v(t) a(t)
position
velocity
x(t)
(2)
t t t
acceleration a(t)
x(t) v(t)
position
velocity
(3)
t t t
acceleration
v(t) a(t)
position
velocity
x(t)
(4)
t t t
Ans. (2)
Sol. Option (2) represent correct graph for particle moving with constant acceleration, as for constant acceleration
velocity time graph is straight line with positive slope and x-t graph should be an opening upward parabola.
O x0 x
The acceleration-displacement graph of the same particle is represented by :
[JEE (Main) ONLINE - 2021]
a a a a
O x
(1) (2) (3) (4)
O x O x x
O
Ans. (3)
28 E
Rectilinear Motion
v
Sol. v 0 x v0
x0
vdv
a
dx
v v
a 0 x v 0 0
x 0 x 0
2
v v2
a 0 x 0
x0 x0
15. A person moved from A to B on a circular path as shown in figure. If the distance travelled by him is 60 m,
then the magnitude of displacement would be : (Given cos135° = - 0.7) [JEE (Main) 2022 - Online]
16. Two balls A and B are placed at the top of 180 m tall tower. Ball A is released from the top at t = 0 s. Ball B is
thrown vertically down with an initial velocity ‘u’ at t = 2 s. After a certain time, both balls meet 100 m above
the ground. Find the value of ‘u’ in ms-1. [use g = 10 ms-2] : [JEE (Main) 2022 - Online]
(1) 10 (2) 15 (3) 20 (4) 30
Ans. (4)
Sol. Let they meet at time t.
2h 2 80
t = 4 sec
g 10
Time taken by ball B to meet A = 2 sec
1
using S = ut + at 2
2
1
–80 = –u × 2 + (10)(2)2
2
u = 30
E 29
JEE-Physics
17. A ball is thrown up vertically with a certain velocity so that, it reaches a maximum height h. Find the ratio of
h
the times in which it is at height while going up and coming down respectively.
3
[JEE (Main) 2022 - Online]
2 1 3 2 3 1 1
(1) (2) (3) (4)
2 1 3 2 3 1 3
Ans. (2)
u2
Sol. Max. Height = h =
2g
u 2gh
1 2
S = ut + at
2
h 1
2ght (g)t 2
3 2
gt 2 h
2ght 0 (Roots are t1 & t2)
2 3
g h 4gh
2gh 2gh 4 2gh
t2 2 3 3 3 2
t1 g h 4gh 3 2
2gh 2gh 4 2gh
2 3 3
18. A car travels a distance of ‘x’ with speed V1 and then same distance ‘x’ with speed V2 in the same direction.
The average speed of the car is: [JEE (Main) 2023 - Online]
v1 v 2 v v2 2x 2v1 v 2
(1) (2) 1 (3) (4)
2 v1 v 2 2 v1 v 2 v1 v 2
Ans. (4)
x x
Sol.
A v1 v2 C
B
Total displacement
Average velocity
Total time
xx 2v1 v 2
x x v1 v 2
v1 v 2
19. The velocity time graph of a body moving in a straight line is shown in figure.
8
6
4
–1
2
v(ms ) 0 2 4 6 8 10
–2
–4
–6
time (s)
The ratio of displacement to distance travelled by the body in time 0 to 10s is
[JEE (Main) 2023 - Online]
(1) 1:1 (2) 1:4 (3) 1:2 (4) 1:3
Ans. (4)
30 E
Rectilinear Motion
Sol. Displacement area 16 8 16 8 =16 m
Distance= area = 48 m
displacement 1
Dis tan ce 3
20. As shown in the figure, a particle is moving with constant speed m/s. Considering its motion from A to B, the
magnitude of the average velocity is: [JEE (Main) 2023 - Online]
B
V
0
V 120
A
21. The speed verses time graph for a particle is shown in the figure. The distance travelled (in m) by the particle
during the time interval t = 0 to t = 5s will be ______ : [JEE (Main) 2020 - Online]
10
8
u
–1 6
(ms )
4
2
1 2 3 4 5
time (s)
Ans. (20)
Sol. u
t
5
Distance = v dt
1
Area under graph = 5 8 = 20
2
E 31
JEE-Physics
22. A particle is moving with constant acceleration ‘a’. Following graph shows 2 versus x(displacement) plot. The
acceleration of the particle is___m/s2. [JEE (Main) 2021 - Online]
80 C
2
(m/s)
60
B
40
2
A
20
0 10 20 30
x (m)
Ans. (1)
Sol. y = mx + C
20
v2 = x + 20
10
v2 = 2x + 20
2v
a=v
23. A car covers AB distance with first one–third at velocity v1 ms–1, second one–third at v2 ms–1 and last one–third
at v3 ms–1. If v3 = 3v1, v2 = 2v1 and v1 = 11 ms–1 then the average velocity of the car is _______ ms–1.
[JEE (Main) 2022 - Online]
Ans. (18)
Displacement
Sol. v
time
(Let displacement be l)
1
V V V 3
3 2 1
3 3
1 1 1 1 1 1
V1 V2 V3 11 22 33
= 18 m/s
32 E
Rectilinear Motion
Velocity
(1) Velocity (2) Velocity (3) (4) Velocity
2. A body is thrown vertically upwards. Which one of the following graphs correctly represent the velocity vs
time? [JEE (Main) 2017]
v
v v v
(1) (2) (3) t
(4)
t t
t
Ans. (2)
Sol. Conceptual.
3. The velocity (v) and time (t) graph of a body in a straight line motion is shown in the figure. The point S is at
4.333 seconds. The total distance covered by the body in 6s is : [JEE (Main) 2020 - Online]
v(m/s) 4 A B
2 S D t(in s)
0
1 2 3 4 5 6
–2
C
49 37
(1) 12m (2) m (3) 11 m (4) m
4 3
Ans. (4)
4 A B
Sol. v(m/s) 2
0 S D t (in s)
1 2 3 4 5 6
–2
C
1 13
OS = 4
3 3
1 5
SD = 2
3 3
Area of OABS is A1
Area of SCD is A2
E 33
JEE-Physics
Distance = |A1| + |A2|
1 13 32
A1 = 1 4
2 3 3
1 5 5
A2 = 2
2 3 3
Distance = |A1| + |A2|
32 5 37
= =
3 3 3
4. The velocity-displacement graph describing the motion of a bicycle is shown in the figure.
–1
v (ms )
50
10
0 200 400 x(m)
The acceleration-displacement graph of the bicycle's motion is best described by :
[JEE (Main) 2021 - Online]
–2 –1
a (ms ) a (ms )
(1) (2)
18 18
2 2
0 200 400 x(m) 0 200 400 x(m)
–2
–2
a (ms ) a (ms )
(3) (4)
18 18
2 2
0 200 400 x(m) 0 200 400 x(m)
Ans. (1)
Sol. For 0 x 200
v = mx + C
1
v = x + 10
5
vdv x
a= = 10
dx 5 5
x
a= 2 Straight line till x = 200
25
for x > 200
v = constant
a=0
–2
a (ms )
18
2
0 200 400 x(m)
Hence most appropriate option will be (1), otherwise it would be BONUS.
34 E
Rectilinear Motion
5. A car accelerates from rest at a constant rate for some time after which it decelerates at a constant rate to
come to rest. If the total time elapsed is t seconds, the total distance travelled is :
[JEE (Main) ONLINE - 2021]
4 2 2 2 2 2
(1) t (2) t (3) t (4) t
( ) ( ) 2( ) 4( )
Ans. (3)
Sol. v0 = t1 and 0 = v0 – t2 v0 = t2
t1 + t 2 = t
v
1 1
v 0 t v0
time
t
t
v0
Distance = area of v-t graph
1 1 t t 2
= × t × v0 = ×t×
2 2 2
6. The velocity of a particle is v = v0 + gt + Ft2. Its position is x = 0 at t = 0 ; then its displacement after time
(t = 1) is : [JEE (Main) ONLINE - 2021]
g F g
(1) v0 + g + F (2) v0 + + (3) v0 + +F (4) v0 + 2g + 3F
2 3 2
Ans. (2)
Sol. (2) v = v0 + gt + Ft2
ds
= v0 + gt + Ft2
dt
1
ds = (v 0 + gt + Ft 2 )dt
0
1
gt 2 Ft 3
s = v0 t
2 3
0
g F
s = v0
2 3
7. A small toy starts moving from the position of rest under a constant acceleration. If it travels a distance of 10m
in t s,. the distance travelled by the toy in the next t s will be : [JEE (Main) 2022 - Online]
(1) 10m (2) 20m (3) 30m (4) 40m
Ans. (3)
Sol. u = 0, Say acceleration is a
1
For t s 10 = at 2
2
1
For 2t s 10 + x = a(2t)2
2
10 x 4
10 1
x = 30 m
E 35
JEE-Physics
8. When a ball is dropped into a lake from a height 4.9 m above the water level, it hits the water with a velocity v
and then sinks to the bottom with the constant velocity v. It reaches the bottom of the lake 4.0 s after it is
dropped. The approximate depth of the lake is : [JEE (Main) 2022 - Online]
(1) 19.6 m (2) 29.4 m (3) 39.2 m (4) 73.5 m
Ans. (2)
Sol. V2 = 2 × 9.8 × 4.9
V = 9.8 m/s
Depth = distance travelled in 3 seconds
= 9.8 × 3 = 29.4 m
9. An object of mass 5 kg is thrown vertically upwards from the ground. The air resistance produces a constant
retarding force of 10 N throughout the motion. The ratio of time of ascent to the time of descent will be equal
to : [Use g = 10 ms–2] [JEE (Main) 2022 - Online]
(1) 1 : 1 (2) 2 : 3 (3) 3 : 2 (4) 2 : 3
Ans. (2)
V
Sol.
12 t1
12
t2
t
t1
8 8 t2
6t12 4t 22
10. The distance travelled by a particle is related to time t as x = 4t2. The velocity of the particle at t = 5s is
[JEE (Main) 2022 - Online]
–1 –1 –1
(1) 40 ms (2) 25 ms (3) 20 ms (4) 8 ms–1
Ans. (1)
Sol. x = 4t2
dx
v= 8t
dt
At t = 5 sec
v = 8 × 5 = 40 m/s.
11. A vehicle travels 4 km with speed of 3 km/h and another 4 km with speed of 5 km/h, then its average speed is :
[JEE (Main) 2023 - Online]
(1) 4.25 km/h (2) 3.50 km/h (3) 4.00 km/h (4) 3.75 km/h
Ans. (4)
2 1 1 8
Sol.
Vav 3 5 15
15
Vav 3.75 km/h
4
36 E
Rectilinear Motion
Sol. Area under velocity time graph gives displacement of body in given time.
Area under acceleration time graph gives change in velocity in the given time.
So Statement I false
Statement II True
13. A ball is thrown vertically upward with an initial velocity of 150 m/s. The ratio of velocity after 3 s and 5s is
x + 1x. The value of x is _______. Take (g = 10 m/s2). [JEE (Main) 2023 - Online]
(1) 6 (2) 5 (3) –5 (4) 10
Ans. (2)
Sol. v u a t
V 150 10t
V(3) = 150 – 30 = 120
V(5) = 150 – 50 = 100
120 x 1 6
x5
100 x 5
Ans. (2)
E 37
JEE-Physics
15. If the velocity of a body related to displacement x is given by 5000 24x m / s , then the acceleration of
the body is ...... m/s2. [JEE (Main) 2021 - Online]
Ans. (12)
Sol. V 5000 24x
dV 1 12
24
dx 2 5000 24x 5000 24x
dV
now a = V
dx
12
5000 24x
5000 24x
2
a 12m/s
16. A ball is thrown vertically upwards with a velocity of 19.6 ms–1 from the top of a tower. The ball strikes the
k
ground after 6 s. The height from the ground up to which the ball can rise will be m. The value of k is …..
5
(use g = 9.8 m/s2) [JEE (Main) 2022 - Online]
Ans. (392)
u 19.6
Sol. t a 2s
g 9.8
2h max
t d 6 2s
g
16 9.8 392
h max
2 5
17. A horse rider covers half the distance with 5 m/s speed. The remaining part of the distance was travelled with
speed 10 m/s for half the time and with speed 15 m/s for other half of the time. The mean speed of the rider
averaged over the whole time of motion is x/7 m/s. The value of x is [JEE (Main) 2023 - Online]
Ans. (50)
Sol.
x
t AB
5m / s
In motion BC
x = d 1 + d2
't'
where d1 & d2 we the distance travelled with 10 m/s and 15 m/s respectively in equal time intervals each
2
10t 15t
d1 , d2
2 2
t 25t
d1 d 2 x (10 15)
2 2
2x 2 25 50
v m/s
x 2x 52 7
5 25
Ans. : 50
38 E
Rectilinear Motion
1. A person of height 1.6 m is walking away from a lamp post of height 4 m along a straight path on the flat
ground. The lamp post and the person are always perpendicular to the ground. If the speed of the person is
60 cm s–1, the speed of the tip of the person’s shadow on the ground with respect to the person is ___ cm s–1.
[JEE (Adv.) 2023 - Online]
Ans. (40)
Sol.
4m
1.6m
60cm/s
x
y
4 1.6
y yx
4y – 4x = 1.6y
2.4 y = 4x
X = 0.6y
dx dy
0.6
dt dt
dy
60 0.6
dt
dy
100cm / s
dt
Speed of tip of person’s
Shadow w.r.t person = 100 – 60 = 40 cm/s
*****
E 39