Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
13 views5 pages

Paper Code 1

The document consists of a series of multiple-choice questions and answers related to materials, fire safety, aviation, and construction. Key topics include the thermal expansion of materials, types of bricks, properties of gases, and fire extinguishing methods. It also covers standards for fire safety equipment and the characteristics of various fire extinguishers.

Uploaded by

dcfo.pksm
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views5 pages

Paper Code 1

The document consists of a series of multiple-choice questions and answers related to materials, fire safety, aviation, and construction. Key topics include the thermal expansion of materials, types of bricks, properties of gases, and fire extinguishing methods. It also covers standards for fire safety equipment and the characteristics of various fire extinguishers.

Uploaded by

dcfo.pksm
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

1.

Which one of the following material do not expand significantly under the

influence of Heat ? [Ans: b]

a) Stone b) Timber c) Metal d) Brick

2. How many degrees of centigrade heat the granite will expand rapidly and

completely shattering the rock? [Ans: c]

a) 450° b) 800°C c) 575°C d) 625°C

4. Lime stone when decomposes into free lime and carbon dioxide at how many

degrees heat ? [Ans: a]

a) 800°C b) 600°C c) 1200°C d) 400 °C

5 How many types of bricks are used for building constructions?


[Ans: d]

a) 4 b) 6 c) 2 d) 3

6. Lime is made by burning of the following


[Ans: b]

a) Calcium chloride b) calcium carbonate

c) Calcium citrate d) Calcium nitrate

25. Acetylene is 2C2H2) preserved in the following color cylinder ?


[Ans: c]

a) Red b) Blue c) Maroon Red d) Navy Blue

26. Oxygen is preserved in the following color cylinder ?


[Ans: d]

a) Red b) Blue c) White d) Black

27. Chlorine is Cl2) preserved in the following color cylinder ?


[Ans: c]
a) Red b) Blue c) Yellow d) Black

28. The percentage of Oxygen O2) available in atmosphere ?


[Ans: a]

a) 20% b) 30% c)15% d) 10%

29. Which of the following is the suitable extinguishing media for LPG fires?
[Ans: a]

a) Fine Water Spray b) Solid Water jet

c) Co2 flooding d) Foam

30. Which of the following flammable gas is available in Earth & Crust?
[Ans: a]

a) Methane CH4) b)Ethane C2H4) c) Profane C3H8) d) Nitrogen N)

1) APRON IS A
[Ans: b]

a)landing place b) parking place of aeroplanes

c) takeoff place d) canteen

2) Role of Air traffic Control is


[Ans: c]

a) Ticket issuing b) ticket checking

c) regulating the aeroplance movements d) none


3) Which organisation sets standards and issues guidance on a world wide level

for Civil air ports.


[Ans: b]

a)WHO b)ICAO c) AAI d) BCCI

4) Air craft hangers may be used for


[Ans: a]

a) Aircraft maintenance and storage b) passengers

c) pilots d) None

5) The most common types of metal used in Aircraft Construction are


[Ans: a]

a) Aluminium and its alloys b) Coppor

c) Zinc d)Silver

6) Aviation fuels are


[Ans: b]

a)Heavier than water b) lighter than water

c)high viscous than water d) None

4) The end of the hose reel is fitted with


[Ans : b]

(a) Blank cap (b) light branch with shut off nozzle
(c) adaptor (d) hook.

5) The Indian Standard specification for code of practice for installation and maintenance
of internal fire hydrants and hose reels on premises is
[Ans : c]
(a) IS 2190 : 1992 (b) IS 2189 : 1999 (c) IS 3844: 1989 (d) IS 3808 : 1979

6) When installed in an open area, The inlet valve and Nozzle retainer of the Hose reel

should be at least _____ above floor level.


[Ans : d]

(a) 500 mm (b) 600 mm (c) 900 mm (d)700 mm


9) Wet Riser is a
[Ans : b]

(a) Horizontal pipe (b) Vertical pipe (c) Spiral pipe (d) ‘U’ shape pipe

10) Wet Riser is always charged with


[Ans : b]

(a) Oil (b) water (c) Air (d) Gas

13) The Wet Riser is provided with______ at every floor of the building
[Ans : c]

(a) Hook (b) Pump


(c) Hydrant landing valve (d) Branch pipe
21) Down comer is fitted with ______ at roof level
[Ans : d]

(a) Rotating valve (b) Drain valve (c) Landing valve (d) Air release
valve

22) Water is supplied to the down comer through


[Ans : c]

(a) Underground tank (b) Street line (c) Terrace tank (d) Yard hydrant

23) The pressure to the water in the down comer is given by


[Ans : d]

(a) Jockey pump (b) main pump


(c) Diesel pump (d) Terrace level booster pump

30) The simplest and most commonly used sprinkler system where the range pipes are
not exposed to temperature below freezing is
[Ans : a]

(a) wet pipe system (b) Dry pipe system (c) deluge system (d) tail end system

31) The maximum number of heads for one set of controlling valve in wet pipe system is
[Ans : d]

(a)1000 (b) 1500 (c) 750 (d) 1250

32) The dry pipe sprinkler system is used in


[Ans : c]
(a) flour mills (b) coal yards (c) cold storages (d) timber depots

51) The co2 fixed installations are useful on


[Ans : a]
(a) Electrical & Electronic equipment, flammable liquids
(b) Coal
(c) Wood
(d) Metals

53) Ionization Detector is a type of


[Ans : a]
(a) smoke detector (b) heat detector
(c) flame radiation detector (d) Gas detector

54) Catalytic oxidation type detector is a type of


[Ans : b]

(a) smoke detector (b) gas detector


(c) heat detector (d) flame radiation detector
24) To Extinguish the A-Class fires the following portable fire extinguisher is suitable?
[Ans : a]

(a) Water Gas Catridge type (b) DCP


(c) CO2 (d) Foam

25) To Extinguish the electronic equipment fires the following portable fire extinguisher is
suitable?
[Ans : a]

(a) CO2 (b) DCP


(c) Water Gas Catridge type (d) Foam

26) In which of the following portable fire extinguisher has no residue after using on fire?
[Ans : a]

(a) CO2 (b) DCP


(c) Water Gas Catridge type (d) Foam

27) Which is the expansion ratio of CO2 while using CO2 portable fire extinguisher.
[Ans : d]

(a) 1 : 100 (b) 1 : 200 (c) 1: 300 (d) 1: 450

You might also like