Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
9 views6 pages

Assignment W8

The document contains an assignment for an NPTEL online certification course on the Internet of Things, consisting of 15 multiple-choice questions related to mobile networks, cloud computing, and data security. Each question includes the correct answer and a detailed solution referencing specific lectures. The assignment aims to assess the understanding of key concepts in the field.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
9 views6 pages

Assignment W8

The document contains an assignment for an NPTEL online certification course on the Internet of Things, consisting of 15 multiple-choice questions related to mobile networks, cloud computing, and data security. Each question includes the correct answer and a detailed solution referencing specific lectures. The assignment aims to assess the understanding of key concepts in the field.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

NPTEL Online Certification Courses

Indian Institute of Technology Kharagpur

Introduction to
Internet of Things
Assignment-Week 8
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 15 Total marks: 15 X 1= 15

QUESTION 1:

Which among the following are core challenges of traditional mobile networks?

a. Scalability
b. Flexibility
c. Manageability
d. All of the given

Correct Answer: d. All of the given

Detailed Solution: Traditional mobile networks suffer from a lot of problems, few of which are as given in
the options. Refer lecture 36, Traditional (Wireless) Mobile Network

QUESTION 2:

Network virtualization enables ______________ of physical resources

a. Movement
b. Abstraction
c. Removal
d. Creation

Correct Answer: b. Abstraction

Detailed Solution: Abstraction of physical resources from network services is one of the core functionality
of virtualization. Refer lecture 36, ppt No. 5

QUESTION 3:
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

In comparison to Software-Defined Networks, traditional networks are cost expensive with respect to which
of the following?
a. Both capex and opex
b. Capex but not opex
c. Opex but not capex
d. Neither capex nor opex

Correct Answer: a. Both capex and opex.

Detailed Answer: Traditional networks are cost expensive with respect to both capex and opex in
comparison to SDN. (Please refer Lecture 36@2:46)

QUESTION 4:

General OpenFlow supports both wireless and wired connections.


a. True
b. False

Correct Answer: b. False

Detailed Answer: A modified OpenFlow is necessary for supporting wireless connections. (Please refer
Lecture 36@8:18)

QUESTION 5:

With respect to Software Defined Data Centre Networking (SD-DCN), ____________ can use wild cards
and _________________ uses exact match rules.

a. Mice flows, Elephant flows


b. Elephant flows, Mice flows
c. Mice flows, traditional flows
d. Traditional flows, Elephant flows

Correct Answer: a. Mice flows, Elephant flows

Detailed Solution: Refer to ppt No. 19 of lecture 36 on Data Centre Networking

QUESTION 6:
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

In cloud computing model, which among the following are characteristics of computing
resources?

a. On-demand
b. Shared
c. Configurable
d. All of these
Correct Answer: d. All of these
Detailed Solution: “Cloud computing is a model for enabling convenient, on-demand network
access to a shared pool of configurable computing resources (e.g., network infrastructures, servers,
storage, applications, etc.)” – NIST. Refer Lecture 37, Introduction to Cloud Computing.

QUESTION 7:

Iaas, PaaS and SaaS are examples of what type of cloud models?

a. Cloud deployment model


b. Cloud service model
c. Cloud access model
d. Cloud virtualization model

Correct Answer: b. Cloud service model


Detailed Solution: Iaas, PaaS and SaaS are three major types of cloud service models. Refer lecture
37, Introduction to Cloud Computing

QUESTION 8:

An organization A wants to deploy a cloud infrastructure, whereby it wants to push majority of


the data to a cloud whose servers can be situated anywhere within the globe, but it wants certain
private data to be pushed only to cloud servers that are present on-premise and are accessible by
only authenticated members of the organization. In this context which among the following
deployment model should be used?

a. Private Cloud
b. Public Cloud
c. Hybrid Cloud
d. Any of these

Correct Answer: c. Hybrid Cloud

Detailed Solution: Hybrid cloud deployment model supports both the features of public and private
cloud. Refer lecture 37, ppt No. 18.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

QUESTION 9:

Which of the following type of client requires constant communication/connection with the cloud server?

a. Thin client
b. Thick client
c. Both thin and thick clients
d. None of these

Correct Answer: a. Thin client

Detailed Answer: A thin client is a network computer without a hard disk drive and high configurations.
They act as simple terminals and require constant communication with the servers. (Please refer Lecture
37@20:00)

QUESTION 10:

Fill in the blank: Typically, cloud computing have _____ components?


a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

Correct Answer: c. 6

Detailed Answer: Cloud computing has 6 components. They are clients, services, applications, platforms,
storage, and infrastructure. (Please refer Lecture 37@23:31)

QUESTION 11:

What does ‘CIA’ in cloud data security stand for?

a. Confidentiality, Integrity, Availability


b. Confidentiality, Inheritance, Automation
c. Congestion, Integrity, Authentication
d. Criticality, Integrity, Accountability

Correct Answer: a. Confidentiality, Integrity, Availability

Detailed Solution: ‘CIA’ stands for ‘Confidentiality, Integrity and Availability’. (Please refer Lecture
39@21:01)
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

QUESTION 12:

In SaaS model of cloud computing, which of the following acts as the thin-client?

a. Cloud gateway
b. Web monitor
c. Web browser
d. Local firewall

Correct Answer: c. Web browser

Detailed Solution: Web browsers at the client side act as thin-clients which makes connection to the cloud
to receive the services provided by the SaaS model. Refer lecture 38 on SaaS, ppt No. 21.

QUESTION 13:

Data in __________ and Data at _______________ are two important aspects of data security

a. past, present
b. time, place
c. transit, rest
d. None of these

Correct Answer: c. transit, rest

Detailed Solution: Data in transit and Data at rest are two important aspects of data security within cloud
computing framework. Refer lecture 39 on Data Security, ppt No. 18

QUESTION 14:

Which among the following is a metric for Service Level Agreement (SLA) in Cloud Computing?

a. Availability
b. Portability
c. Response Time
d. All of these

Correct Answer: d. All of these

Detailed Solution: Availability, Portability, Response Time, Problem Reporting and Penalty are various
SLA metrics for Cloud Computing. Refer Chapter 10 (Page 245) of “Introduction to IoT” by Sudip Misra,
Anandarup Mukherjee, Arijit Roy, Cambridge University Press.

QUESTION 15:
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

Which of the following cloud computing models does AWS EC2 belong to?

a. IaaS
b. PaaS
c. SaaS
d. None of these

Correct Answer: a. IaaS.

Detailed Solution: AWS EC2 is a popular example of IaaS.

************END***********

You might also like