Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
9 views2 pages

EMX Tutorial II

The document contains a tutorial on electric fields, detailing various calculations involving electric forces, field intensities, charge densities, and potentials due to different charge distributions. It includes specific problems and their solutions, such as calculating electric field intensity at given points and evaluating divergence theorem for defined regions. The tutorial is prepared by Asst. Prof. Kobid Karkee from IOE Thapathali Campus.

Uploaded by

dashcamkp
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
9 views2 pages

EMX Tutorial II

The document contains a tutorial on electric fields, detailing various calculations involving electric forces, field intensities, charge densities, and potentials due to different charge distributions. It includes specific problems and their solutions, such as calculating electric field intensity at given points and evaluating divergence theorem for defined regions. The tutorial is prepared by Asst. Prof. Kobid Karkee from IOE Thapathali Campus.

Uploaded by

dashcamkp
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

Electromagnetics

Tutorial II
Chapter 2. Electric Fields

1. Two point charges 1 nC and −2 nC are located at (3, 2, − 1) and (−1, − 1, 4) respectively.
Calculate the electric force on a 10 nC charge located at (0, 3, 1) and electric >ield intensity at
that point.
Ans: $−6.509a% x − 3.711a% y + 7.506a% z ' nN, $−4.471 − 4.42a% y + 1.480a% z ' N/C
2. Find electric >ield intensity at the origin if the following charge distributions are present in
free space: point charge 12 nC at P(2, 0, 6) uniform line charge density 3 nC/m at x = 2, y =
3, uniform surface charge density 0.2 nC/m2 at x = 2.
Ans: $−18.74a% x − 12.456a% y − 2.561a% z ' V/m
3. Find ++⃗
D at the point (-3, 4, 2) if the following charge distributions are present in free space:
point charge 12nC at P (2, 0, 6); uniform line charge density, 3nC/m at x=-2, y=3; uniform
surface charge density 0.2nC/m2 at x=2.
Ans: −0.350a%! + 0.247a%" − 0.0089a%# nC/𝑚%
4. A point charge of 6 µC is located at the origin, a uniform line charge density of 180 nC/m lies
along the x–axis and a uniform sheet charge equal to 25 nC/m2 lies in the plane z = 5. Find +D⃗
at B(1, 2, 4).
Ans: $4.96a% x + 12.786a% y + 13.07a% z ' nC/m2
5. Calculate the total charge within each of the indicated volumes:
1
a. 0.1 ≤ |x|, |y|, |z| ≤ 0.2; ρv = x3 y3 z3
b. 0 ≤ ρ ≤ 0.1; 0 ≤ ϕ ≤ π; 2 ≤ z ≤ 4; ρv = ρ2 z2 sin 0.6ϕ
e!2r
c. Universe: ρv = r2
Ans: a) 987.5 C, b) 1.018 mC, c) 6.28 C
6. Determine an expression for the volume charge density ρv associated with each +D⃗ >ield:
2 2
a. D++⃗ = 4xy a% x + 4x a% y − 2x2 y a% z
z z z
++⃗ = z sin ϕ a% & + z cos ϕ a% ' + ρz sin ϕ a% z
b. D
++⃗ = sin θ sin ϕ a% r + cos θ sin ϕ a% ( + cos ϕ a% '
c. D
4y
Ans: a) z3 (x2 + z2 ), b) 0, c) 0
7. Given >lux density +D⃗ = 4xya% x + 2x2 a% y + 4y3 a% z c/m2 . Evaluate both sides of divergence
theorem for the region of rectangular parallelopiped formed by planes x = 0 and x = 1, y = 0
and y = 2, z = 0 and z = 3.
Ans: 24 C
1 1
8. Given the >ield D ++⃗ = 6ρ sin ϕ a% & + 1.5ρ cos ϕ a% ' C/m , evaluate both sides of the divergence
2
2 2
theorem for the region bounded by ρ = 2, ϕ = 0, ϕ = π, z = 0, and z = 5.
Ans: 225 C
9. Find potential at a point P(2, 3, 3) due to a 1 nC charge located at Q(3, 4, 4), 1 nC/m uniform
line charge located at x = 2, y = 1, if potential at (3, 4, 5) is 0 V.
Ans: 10.673 V
2
10. Let a uniform surface charge density of 5 nC/m be present at the z = 0 plane, a point charge
of 2 µC be present at P(2, 0, 0) and a uniform line charge density of 8 nC/m be located at x =
0, z = 4. If the potential V = 0 at M(0, 0, 5), >ind potential V at N(1, 2, 3).

Prepared by: Asst. Prof. Kobid Karkee


IOE Thapathali Campus
Electromagnetics
Tutorial II
Chapter 2. Electric Fields

Ans: 1.98 KV
2 (y 2 (z 2
11. Potential is given by V = 2(x + 1) + 2) + 3) V in free space. Calculate (i) potential, (ii)
+E⃗, (iii) +D⃗, (iv) ρv at a point A(1, 2, 3).
Ans: (i) 4608 V, (ii) −4608 a% x − 2304 a% y − 1536 a% z V/m, (iii)
$−40.799 a% x − 20.399 a% y − 13.599 a% z ' nC/m2 , (iv)
27.766 nC/m3
100
12. Given the potential >ield in cylindrical co–ordinates, V = z2 ) 1 ρ cos ϕ V, and point P at ρ =
3 m, ϕ = 60°, z = 2 m, >ind values at P for;
dV
a) V b) E+⃗ c) E d) dN e) a% N f) ρv in free space
Ans: a) 30 V, b) −10a% & + 17.32a% ' + 24a% z V/m, c) 31.24 V/m, d) 31.24 V/m, e) 0.32a% & −
0.554a% ' − 0.768a% z , f) −233.64 pC/m3
13. Given the vector current density ⃗J = 10ρ2 za% & − 4ρ cos2 ϕ a% ' mA/m2 .
a) Find the current density at P(ρ = 3, ϕ = 30°, z = 2).
b) Determine the total current density outward through the circular band ρ < 3, 0 < 𝜙 <
2π, 2 < z < 2.8.
Ans: a) 180a% & − 9a% ' mA/m2 , b) 3.26 A
14. The region x < 0 is composed of a uniform dielectric material for which εr1 = 3.2 while the
region x > 0 is characterized by εr2 = 2. If the electric >lux density at region x < 0 is +D⃗1 =
−30a% x + 50a% y + 70a% z nC/m2 then >ind polarization $P +⃗' and electric >ield intensity $E +⃗' in both
regions.
+⃗1 = $−20.625a% x + 34.375a% y + 48.125a% z ' nC/m2 , +P⃗2 = $−15a% x + 15.625a% y +
Ans: P
24.0625a% z ' nC/m2 , +E⃗1 = $−1059.32a% x + 1765.54a% y + 2471.75a% z ' V/m, +E⃗2 =
$−1694.92a% x + 1765.54a% y + 2471.75a% z ' V/m
15. Let the region z<0 be composed of a uniform dielectric material for which ε*+ =2.3, while the
region z>0 is characterized by ε*% =3. Let D ++⃗=-15a% x +25a% y +35a% z nC/m2 and >ind:
a) ++⃗
D,+ b) polarization vector (P +⃗+ ) c) E
+⃗-% d) E+⃗,%

Prepared by: Asst. Prof. Kobid Karkee


IOE Thapathali Campus

You might also like