Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
24 views4 pages

MCQS

The document contains a series of questions and answers related to various topics, including current political figures in Pakistan, historical events, and cultural references. Key highlights include the current Minister of Specialized Healthcare in Punjab, the approved budget for Punjab, and notable achievements of Pakistani individuals. Additionally, it covers significant historical and geographical facts about Pakistan and its relations with other countries.

Uploaded by

zahiddua2006
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
24 views4 pages

MCQS

The document contains a series of questions and answers related to various topics, including current political figures in Pakistan, historical events, and cultural references. Key highlights include the current Minister of Specialized Healthcare in Punjab, the approved budget for Punjab, and notable achievements of Pakistani individuals. Additionally, it covers significant historical and geographical facts about Pakistan and its relations with other countries.

Uploaded by

zahiddua2006
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

1

Questions/Answers
1. Who is serving as the current Minister of Specialized Healthcare & Medical Education in
Punjab, Pakistan?
Answer: Khawaja Salman Rafique.
2. How much is the approved budget for Punjab for fiscal year 2025-26?
Answer: Rs. 5.335 Trillion
3. What is the title given to Punjab’s budget by the government?
Answer: “Tax-Free Budget”
4. António Guterres, the current Secretary-General of the United Nations, belongs to which
country?
Answer: Portugal.
5. How many seats are reserved for Non-Muslims in Punjab Assembly?
Answer: 8 seats.
6. Which Pakistani novelist won the award for “Young woman of the year” at Women
Changing the World Awards 2025?
Answer: Alishba Khan Barech
7. What is the official name of Pakistan’s parliament?
Answer: Majlis-e-Shoora.
8. Who is the sitting Minister for Law and Parliamentary Affairs in Punjab, Pakistan?
Answer: Malik Shoaib Ahmed Bareth.
9. What was the name of the operation launched by Pakistan against India in may, 2025?
Answer: Operation Bunyan-un-Marsoos,
10. From which Surah did the name of this operation derive?
Answer: Surah As-Saff
11. Who invited COAS, Field Marshal Syed Asim Munir, for a formal lunch at The White
House in June 2025?
Answer: President Donald J. Trump (USA)
12. What is the name of that one Surah in the Quran that contains the word "Allah" in every
single verse?
2

Answer: Surah Al-Mujadilah.


13. Which Surah contains the longest verse in the Holy Quran
Answer: Verse 282 of Surah Al-Baqarah, also known as the "Verse of Debt."
14. Who was the first woman martyr in Islam?
Answer: The first female martyr in Islam was Sumayyah bint Khayyat.
15. Who was the commander of Yazid’s Army in the Karbala incident?
Answer: Umar ibn Sa'ad.
16. Which is the world’s oldest degree-awarding university & where is it located?
Answer: University of Al Quaraouiyine, located in Fez, Morocco.
17. Which treaty has recently been suspended one sided by India towards Pakistan?
Answer: Indus Water Treaty (IWT).
18. What is the longest tunnel in Pakistan for road traffic?
Answer: Kohat Tunnel (also known as Pak-Japan Friendship Tunnel).
19. What is the name of the oldest public park in Lahore?
Answer: Bagh-e-Jinnah (also knows as Lawrence Gardens)
20. In which city was the first Punjab Safe City Project under PSCA implemented?
Answer: Lahore.
21. What is the name of that one woman safety application that operates under PSCA?
Answer: The Punjab Police Women Safety App
22. What is the name of world’s second largest salt mine?
Answer: Khewra Salt Mine (Pakistan).
23. The China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) was officially launched on which date?
Answer: 20th April, 2015.
24. Which is the world’s highest paved international border crossing?
Answer: Khunjerab Pass (China-Pakistan Border)
25. Which Pakistani athelete secured two bronze medals in the recently held World Police &
Fire Games 2025 in USA?
Answer: Furqan Khan (Punjab Police) in Wrestling.
3

26. Which two countries directly share borders with the narrowest part of the Strait of
Hormuz?
Answer: Iran (to the North) & Oman (to the South)
27. Which is the deepest nuclear facility in Iran?
Answer: Fordow Uranium Enrichment Plant.
28. When was a ceasefire announced between Pakistan and India in the recent conflict?
Answer: 10 May 2025.
29. What was the code name for the United States’ strikes on June 22, 2025, specifically
targeting Iranian nuclear facilities?
Answer: Operation Midnight Hammer.
30. Which poetic work did Allama Iqbal write in response to the work of the famous German
poet, Johann Wolfgang?
Answer: Payam-e-Mashriq
31. Before adopting his pen name “Ghalib,” what was Mirza Asadullah Khan's initial pen
name (takhallus)?
Answer: Asad.
32. Which Urdu poet wrote the first full-fledged Urdu travelogue (Safar nama), "Musafirān-
e-Landan" (Travelers of London)?
Answer: Sir Syed Ahmad Khan
33. Under which constitution, the Federal Court of Pakistan was renamed as Supreme Court
of Pakistan?
Answer: The 1956 Constitution of Pakistan.
34. First Chief Justice of Pakistan?
Answer: Sir Mian Abdul Rashid.
35. What is the motto of Supreme Court of Pakistan?
Answer: “So judge between the people in truth.”
36. Current Chief Justice of Pakistan?
Answer: Mr. Yahya Afridi.
37. Current Foreign Minister of Pakistan is?
4

Answer: Ishaq Dar.


38. In 1986, two Pakistani brother, Amjad Farooq Alvi and Basit Farooq Alvi, created a
computer virus. What was its name?
Answer: Brain.
39. Benazir Bhutto was the first female Prime Minister of Pakistan. In which year was she
first elected?
Answer: 1988.
40. Mohenjo Daro is located in which province of Pakistan?
Answer: Sindh province.

You might also like