Centre of Mass, Linear Momentum, Collision: Exercise Solutions
Centre of Mass, Linear Momentum, Collision: Exercise Solutions
Solution:
Here, mA = 1 kg, mB = 3 kg and mC = 2 kg
xA = 0, xB = 1/2 and xC = 1
yA = 0, yB = √3/2 and yC = 0
Question 2: The structure of a water molecule is shown in figure (below). Find the
distance of the center of mass of the molecule from the center of the oxygen atom.
Solution:
Solution:
Let the mass of each brick be ‘m’. Centre of mass of each brick will be at its length L/2 .
(Given)
Question 4: A uniform disc of radius R is put over another uniform disc of radius 2R of
the same thickness and density. The peripheries of the two discs’ touch each other.
Locate the center of mass of the system.
Solution:
Let the center of the bigger disc be the origin.
And density (mass/volume) of the both the discs be ‘ρ’ and thickness ‘t’.
Solution:
Let the center of the bigger disc be the origin.
Let the density of the both the discs be ‘ρ’ and thickness ‘t’.
Solution:
Given: Mass per unit area for the two plates is same.
Question 7: Calculate the velocity of the centre of mass of the system of particles shown
in figure (below).
Solution:
Velocity of centre of mass of the given system, v
Question 8: Two blocks of masses 10 kg and 20 kg are placed on the X-axis. The first
mass is moved on the axis by a distance of 2 cm. By what distance should the second
mass be moved to keep the position of the centre of mass unchanged?
Solution:
Let two masses are placed on the x-axis.
Centre of mass of the system be its origin,
Initial position of 10 kg mass = (-x1, 0)
Initial position of 20 kg mass = (x2, 0)
(20+20x)/30 = 0
=> x = -1
The 2nd mass must be moved 1 cm towards the centre of mass to keep the centre of
mass of the system unchanged.
Question 9: Two blocks of masses 10 kg and 30 kg are placed along a vertical line. The
first block is raised through a height of 7 cm. By what distance should the second mass
be moved to raise the centre of mass by 1 cm?
Solution:
Shift y-coordinate of the 10kg block = 7 cm
Shift in y-coordinate of the 20kg block = y cm
Shift in y-coordinate of centre of mass of the system = 1 cm
=> (10x7+30y)/(10=30) = 1
=> y = -1
The 30kg block should be displayed 1 cm downwards to raise the centre of mass
through 1cm.
Question 10: Consider a gravity-free hall in which a tray of mass M, carrying a cubical
block of ice of mass m and edge L, is at rest in the middle (figure below). If the ice melts,
by what distance does the centre of mass of “the tray plus the ice” system descend?
Solution:
As hall is gravity free and the block of ice is at rest. (Given)
Question 11: Find the centre of mass of a uniform plate having semicircular inner and
outer boundaries of radii R1 and R2 (figure below).
Solution:
Solution:
Mass of Mr. Mathur = m1 = 60 kg
Mass of Mr. Verma = m2 = 50 kg
Mass of the boat = m3 = 40 kg
Taking the origin of the 1-D coordinate system to be at one extreme end of the boat
where Mr. Verma and Mr. Mathur are sitting.
Final centre of mass of the system when both of them are sitting at the centre of the
boat = 2 m
Change in position of centre of mass of the boat = 2 – 1.87 = 0.13 m = 13 cm
Therefore, boat will move 13cm towards the side Mr. Verma was sitting.
But there is no external force in horizontal direction. So the cart displaces a distance
mL/(m+M) towards right.
Question 14: The balloon, the light rope and the monkey shown in figure (below) are at
rest in the air. If the monkey reaches the top of the rope, by what distance does the
balloon descend? Mass of the balloon = M, mass of the monkey = m and the length of
the rope ascended by the monkey = L.
Solution:
Initially, the balloon and monkey are at rest
And position of centre of mass of the system = -mL/m+M
Finally, when the monkey reaches the top, position of centre of mass of the system = 0
Question 15: Find the ratio of the linear momenta of two particles of masses 1.0 kg and
4.0 kg if their kinetic energies are equal.
Solution:
Let m1 and m2 masses of the particles and v1 and v2 are the velocities of the two
particles.
Here m1 = 1 kg and m2 = 4 kg
Or (v1/v2) = 2/1
Thus, Ratio of their linear momenta = 1:2
Question 16: A uranium-238 nucleus, initially at rest, emits an alpha particle with a
speed of 1.4 × 107 m/s. Calculate the recoil speed of the residual nucleus thorium-234.
Assume that the mass of a nucleus is proportional to the mass number.
Solution:
Mass of the uranium-238 nucleus, m = 238 (Given)
Initial speed of the nucleus = u = 0 m/s
Final speed of the nucleus = v
Final speed of the alpha particle = v2 = 1.4 × 107 m/s
Mass of the nucleus after emission, m1 = 234
Mass of the alpha particle, m2 = 4
Question 17: A man of mass 50 kg starts moving on the earth and acquires a speed of
1.8 m/s. With what speed does the earth recoil? Mass of earth = 6 × 1024 kg.
Solution:
Let m1 and m2 be the mass of man and mass of earth respectively.
m1 = 50 kg
m2 = 6×1024 kg
v1 = 1.8 m/s
50 × 1.8 = 6×1024 × v2
Solution:
Given: Mass of the proton = 1.67 × X 10-27 kg.
Momentum of electron = 1.4 × 10-26 kg-m/s
Momentum of antineutrino = 6.4 × 10-27 kg-m/s
Let the velocity of proton be ‘v’ m/s
or v = –12.2 m/s
Again,
Initial momentum of neutron = momentum of electron + momentum of proton +
momentum of antineutrino
or
v = -9.2 m/s
Question 19: A man of mass M having a bag of mass m slips from the roof of a tall
building of height H and starts falling vertically (figure below). When at a height h from
the ground, he notices that the ground below him is pretty hard, but there is a pond at a
horizontal distance x from the line of fall. In order to save himself he throws the bag
horizontally (with respect to himself) in the direction opposite to the pond. Calculate the
minimum horizontal velocity imparted to the bag so that the man lands in the water. If
the man just succeeds to avoid the hard ground, where will the bag land?
Solution:
=>v1 = Mv2/m
and
Question 20: A ball of mass 50 g moving at a speed of 2.0 m/s strikes a plane surface at
an angle of incidence 45o. The ball is reflected by the plane at equal angle of reflection
with the same speed. Calculate (a) the magnitude of the change in momentum of the
ball (b) the change in the magnitude of the momentum of the ball.
Solution:
= 0.14 î
= 0.05×2
= 0.10 kg m/s
Magnitude of final momentum = m|v|
= 0.05 × 2
= 0.10 kg m/s
Question 21: Light in certain cases may be considered as a stream of particles called
photons. Each photon has a linear momentum h/λ where h is the Planck’s constant and
λ is the wavelength of the light. A beam of light of wavelength λ is incident on a plane
mirror at an angle of incidence θ. Calculate the change in the linear momentum of a
photon as the beam is reflected by the mirror.
Solution:
= -2(h/λ)cosθ î + 0 ĵ
Question 22: A block at rest explodes into three equal parts. Two parts start moving
along X and Y axes respectively with equal speeds of 10 m/s. Find the initial velocity of
the third part.
Solution:
As the block is exploded only due to its internal energy. So, the net external force during
this process is zero.
Pi = 0 kg m/s
Let the mass of each part be m kg and velocity of the third part be vxî + vyĵ
pi = pf
vx î + vy ĵ = -10 î -10 ĵ
Angle with the horizontal = tan-1 (-10/10) = 135° from positive x axis or 45° below the x
axis.
Question 23: Two fat astronauts each of mass 120 kg are travelling in a closed spaceship
moving at a speed of 15 km/s in the outer space far removed from all other material
objects. The total mass of the spaceship and its contents including the astronauts is 660
kg. If the astronauts do slimming exercise and thereby reduce their masses to 90 kg
each, with what velocity will the spaceship move?
Solution:
Two fat astronauts each of mass 120 kg are travelling in a closed spaceship moving at a
speed of 15 km/s in the outer space far removed from all other material objects.
The spaceship is moving in vacuum and there is absolutely no external force acting on it.
So, the total mass of the spaceship remain unaffecting and also its velocity.
Question 24: During a heavy rain, hailstones of average size 1.0 cm in diameter fall with
an average speed of 20 m/s. Suppose 2000 hailstones strike every square meter of a 10
m × 10 m roof perpendicularly in one second and assume that the hailstones
do not rebound. Calculate the average force exerted by the falling hailstones on the
roof. Density of a hailstone is 900 kg/m3.
Solution:
Here d = 1 cm, v = 20 m/s and u = 0 and density = 900 kg/m3
= 900×4/3× π×(0.5×10-2)3
= 0.471×10-3kg
= M× (20 – 0)
= 18.84 N or 19 N (approx.)
= 19 × 10 × 10 = 1900 N
Question 25: A ball of mass m is dropped onto a floor from a certain height. The
collision is perfectly elastic and the ball rebounds to the same height and again falls.
Find the average force exerted by the ball on the floor during a long time interval.
Solution:
Let a ball of mass m dropped onto a floor from a certain height “h”.
Velocity of the ball before the collision = √(2gh) and -√(2gh) after the collision.
Considering, v = √(2gh)
Average force exerted by the ball on the floor = Rate of change of momentum of the ball
Question 26: A railroad car of mass M is at rest on frictionless rails when a man of mass
in starts moving on the car towards the engine. If the car recoils with a speed v
backward on the rails, with what velocity is the man approaching the engine?
Solution:
Mass of the car = M and Mass of man = m
Initial velocity of the car, u2 = 0 and Initial velocity of man = u1
mu1 + 0 = (m+M)v
u1 = (m+M)v/m
Question 27: A gun is mounted on a railroad car. The mass of the car, the gun, the shells
and the operator is 50 m where m is the mass of one shell. If the velocity of the shell
with respect to the gun (in its state before firing) is 200 m/s, what is the recoil speed of
the car after the second shot? Neglect friction.
Solution:
By conservation of momentum,
=> v = –200/49
Question 28: Two persons each of mass m are standing at the two extremes of a
railroad car of mass M resting on a smooth track (figure below). The person on left
jumps to the left with a horizontal speed u with respect to the state of the car before
the jump. Thereafter, the other person jumps to the right, again with the same
horizontal speed u with respect to the state of the car before his jump. Find the velocity
of the car after both the persons have jumped off.
Solution:
Let v be the recoil velocity of the railroad car when the man on the right jumps to the
left.
⇒ 0 = –mu + (m+M)v
=> v = mu/(m+M)
Let v’ be the recoil velocity of the railroad car when the man on the left jumps to the
right
=> 0 = mu – Mv’
Now,
Which is the velocity of the car after both people have jumped toward left.
Question 29: Figure (below) shows a small block of mass m which is started with a
speed v on the horizontal part of the bigger block of mass M placed on a horizontal
floor. The curved part of the surface shown is semicircular. All the surfaces are
frictionless. Find the speed of the bigger block when the smaller block reaches the point
A of the surface.
Solution:
mv = (m+M)V
=> V = mv/(m+M), which is speed of the bigger box.
Question 30: In a typical Indian Bugghi (a luxury cart drawn by horses), a wooden plate
is fixed on the rear on which one person can sit. A bugghi of mass 200 kg is moving at a
speed of 10 km/h. As it overtakes a school boy walking at a speed of 4 km/h, the boy sits
on the wooden plate. If the mass of the boy is 25 kg, what will be the new velocity of the
bugghi?
Solution:
Initial momentum of the school boy before sitting = 4×25 = 100 kg km/h
Initial momentum of the bugghi before the boy sat on it = 10×200 = 2000 kg km/h
Total initial momentum of the bugghi and the school boy = 2000+100 = 2100 kg km/h
Final momentum of the bugghi after the school boy sat on it = v×(100+25) = 125v kg
km/h
Question 31: A ball of mass 0.50 kg moving at a speed of 5.0 m/s collides with another
ball of mass 1.0 kg. After the collision the balls stick together and remain motionless.
What was the velocity of the 1.0 kg block before the collision?
Solution:
Initial momentum of the ball before collision = 0.50×5 = 2.5 kg m/s
Initial momentum of the other ball before collision = 1.0×v = v kg m/s
Where, v be the velocity of the other ball before collision.
Total initial momentum of the two balls = (2.5+v) kg m/s and both the balls come to rest
after collision.
Question 32: A 60 kg man skating with a speed of 10 m/s collides with a 40 kg skater at
rest and they cling to each other. Find the loss of kinetic energy during the collision.
Solution:
Total linear momentum of both the skaters before the collision = 60×10 + 40× 0 = 600 kg
m/s
Total linear momentum of both skaters after the collision = v×(60+40) = 100v kg m/s
Where v be the velocity of both the skaters after they cling to each other.
Find v:
using conservation of total linear momentum,
100v = 600 or v = 6 m/s
Now,
Total KE of both skaters before the collision = (1/2) (60 x 102) + (1/2)(40-0) = 3000 Joule
And, Total KE of both skaters after the collision = (1/2) (60 x 40)(6)2 = 1800 Joule
Therefore, Total loss in kinetic energy during this collision = 3000 – 1800 = 1200 J
Question 33: Consider a head-on collision between two particles of masses m1 and m2.
The initial speeds of the particles are u1 and u2 in the same direction. The collision starts
at t = 0 and the particles interact for a time interval ∆t. During the collision, the speed of
the first particle vanes as
Find the speed of the second particle as a function of time during the collision.
Solution:
The collision starts at t = 0 and the particles interact for a time interval ∆t.
During the collision the speed of the two particles of masses m1 and m2 are u(t) and u’
respectively.
since,
Which is the speed of the second particle as a function of time during the collision.
Question 34: A bullet of mass m moving at a speed u hits a ball of mass M kept at rest. A
small part having mass m’ breaks from the ball and sticks to the bullet. The remaining
ball is found to move at a speed u1 in the direction of the bullet. Find the velocity of the
bullet after the collision.
Solution:
From law of conservation of momentum
or
Question 35: A ball of mass m moving at a speed u makes a head-on collision with an
identical ball at rest. The kinetic energy of the balls after the collision is three fourths of
the original. Find the coefficient of restitution.
Solution:
Here mv1 + mv2 = mv + 0
Where v1 and v2 are the final velocities of the first ball and second ball and m is the mass
of the second ball and v is the velocity of the first ball.
v1 + v2 = v and v1 - v2 = ev
Question 36: A block of mass 2.0 kg moving at 2.0 m/s collides head on with another
block of equal mass kept at rest. (a) Find the maximum possible loss in kinetic energy
due to the collision. (b) If the actual loss in kinetic energy is half of this maximum, find
the coefficient of restitution.
Solution:
Where m = mass of 1st block = 2kg, u = Initial speed before collision = 2 m/s and m' =
ass of the second block = 2kg
(1)=> v = 1 m/s
(a) Loss in kinetic energy in elastic collision = (1/2) mu2 + 0 - (1/2)(m' + m)v2
=2J
Let v1 and v2 are the final velocities of the blocks of masses 2kg
Solution:
= (1/2) x 0.1 x u2
= 0.05 u2
Where v1 and v2 are the final speed of first block and final speed of second block
respectively.
v1 + v2 = u.....(1)
Again,
(v1 – v2) + L (a1-u2) =0
As u1 = u and u2 = 0
and v2 = [u(1+L)/2]
u2 = 8/(1+L2)
Question 38: Two friends A and B (each weighing 40 kg) are sitting on a frictionless
platform some distance d apart. A rolls a ball of mass 4 kg on the platform towards B
which B catches. Then B rolls the ball towards A and A catches it. The ball keeps on
moving back and forth between A and B. The ball has a fixed speed of 5 m/s on the
platform. (a) Find the speed of A after he rolls the ball for the first time, (b) Find the
speed of A after he catches the ball for the first time. (c) Find the speeds of A and B after
the ball has made 5 round trips and is held by A. (d) how many times can A roll the ball?
(e) Where is the center of mass of the system “A + B + ball” at the end of the nth trip?
Solution:
Two friends A & B (each weighing 40kg) are sitting on a frictionless platform some
distance d apart A rolls a ball of mass 4kg on the platform towards B, which B catches.
Then B rolls the ball towards A and A catches it. The ball keeps on moving back & forth
between A and B.
(a) Total momentum of man A and the ball will remain constant.
mu = (m+m)v1
0 = 20 - 40v
(b) When the man at B catches the ball, momentum between B and the ball will
remain constant.
20 = 44v
when B throws ball, then applying LCLM (Law of Conservation of Linear Momentum)
(c) speeds of A and B after the ball has made 5 round trips and is held by A
44 x (10/11) = 4 x 5 - 40 x v4
Mv2 + mu = (M+m)v5
40 x 1 + 4 x 5 = 44 x v5
44 x (66/44) = -4 x 5 + 40 x v6
Velocity of A = (60/11) m/s > 5 m/s, can't reach the ball. So only can roll the ball six.
(e) Let the ball and body A at the initial position be at origin
= [Mv+mu+Md]/[M+M+m]
= [40x0 + 4x0+40xd]/[40+40+4]
= 10d/11
Question 39: A ball falls on the ground from a height of 2.0 m and rebounds up to a
height of 1.5 m. Find the coefficient of restitution.
Solution:
we know, Velocity = u = √(2gh)
Where, g is the acceleration due to gravity and h is the height.
=> v = √(2x9.8x1.5)
Now, v + lu = 0
Where, l is the coefficient of restitution.
or l = -v/u
or l = √3/2
Question 40: In a gamma decay process, the internal energy of a nucleus of mass M
decreases, a gamma photon of energy E and linear momentum E/c is emitted and the
nucleus recoils. Find the decrease in internal energy.
Solution:
kinetic energy of nucleus = (1/2) mv2
Given that, internal energy of a nucleus of mass M decreases, and Linear momentum is
E/c and the nucleus recoils.
=> KE = (1/2) m (E/mc) 2
KE = E/2mc2
[As, decrease in internal energy will be equal to sum of energy limited by gamma photon
and kinetic energy of nucleus]
Question 41: A block of mass 2.0 kg is moving on a frictionless horizontal surface with a
velocity of 1.0 m/s (figure below) towards another block of equal mass kept at rest. The
spring constant of the spring fixed at one end is 100 N/m. Find the maximum
compression of the spring.
Solution:
After collision velocity starts to decrease continuously and block 1 and block 2 starts
moving together with common velocity.
2x1 + 0 = 4xv
Question 42: A bullet of mass 20 g travelling horizontally with a speed of 500 m/s passes
through a wooden block of mass 10.0 kg initially at rest on a level surface. The bullet
emerges with a speed of 100 m/s and the block slides 20 cm on the surface before
coming to rest. Find the friction coefficient between the block and the surface (figure
below)
Solution:
Here m = Mass of bullet = 20 g or 0.02 kg and M = Mass of block = 10 kg
Initial velocity of bullet = v1 = 500 m/s and Initial velocity of block = v2 = 0 m/s and Final
velocity of bullet = v= 100 m/s
let v' be the final velocity of block when bullet comes out
=> mv1 + Mv2 = mv + Mv'
Now,
let μ friction coefficient between the block and the surface
Find μ:
=> μ = 0.16
Question 43: A projectile is fired with a speed u at an angle θ above a horizontal field.
The coefficient of restitution of collision between the projectile and the field is e. How
far from the starting point, does the projectile makes its second collision with the field?
Solution: A projectile is fired with a speed u at an angle θ above a horizontal field. The
coefficient of restitution of collision between the projectile and the field is e.
g = 10 m/s
e = (u sinθ)/v x v = eu sinθ
(2)=>
Now,
From starting point O the projectile makes its second collision with the field at a
distance x’
Question 44: A ball falls on an inclined plane of inclination θ from a height h above the
point of impact and makes a perfectly elastic Collision. Where will it hit the plane again?
Solution:
Let the striking velocity of the projectile with the inclined plane = v = √(2gh)
Let AB = l
Solution:
Let v be the striking velocity of the projectile with the inclined plane = v = √(2gh)
= √(2x10x5) = 10 m/s
After collision, let it make an angle θ with horizontal. Its horizontal component remain
unchanged and velocity in perpendicular direction to the plane after collision is
vy = ev cosθ
= (3.75)√2 m/s
= √(50+28.125)
= 8.83 m/s
α = 90 o - (45 o + 37 o) = 8 o
x = l cosθ , y = -l sinθ
From equation of trajectory:
l = 18.5 m
Solution:
u = √(2gh)
= √(2x10x0.45
= 3 m/s
After the collision the velocity of the particle and the block:
v = mu/(m+M)
δ = 6.1 cm
Question 47: A bullet of mass 25 g is fired horizontally into a ballistic pendulum of mass
5.0 kg and gets embedded in it (figure below). If the center of the pendulum rises by a
distance of 10 cm, find the speed of the bullet.
Solution:
Now, mu = (M+m)v
=> v = u/201
v2 = 2gh
Using value of v,
u = 280 m/s
Solution:
Let the velocity of block is v’ and bullet emerges out with velocity is v.
mu + Mu' = mv + Mv'
or mu = Mv' + mv ...(1)
[here h = 0.2 m and u’ = 0 m/sec, M = 500gm = 0.5kg, and m = 20gm = 0.02kg and u =
300 m/sec.]
v' = 2 m/s
Therefore, speed of the bullet as it emerges from the block is v= 250 m/s.
Question 49: Two masses m1 and m2 are connected by a spring of spring constant k and
are placed on a frictionless horizontal surface. Initially the spring is stretched through a
distance x0 when the system is released from rest. Find the distance moved by the two
masses before they again come to rest.
Solution:
For the blocks to come to rest again, let the distance travelled by two blocks of mass m1
and m2 is x1 and x2 respectively.
Thus, x0 = x1 + x2 - x0
or x1 = 2x0 - x2
x2 = 2m1x0/(m1 + m2)
x1 = 2m2x0/(m1 + m2)
Question 50: Two blocks of masses m1 and m2 are connected by a spring of spring
constant k (figure below). The block of mass m2 is given a sharp impulse so that it
acquires a velocity u0 towards right. Find (a) the velocity of the center of mass, (b) the
maximum elongation that the spring will suffer.
Solution: