PAPER I‐GENERAL ENGLISH NEW PAPER PATTERN
1. Comprehension 2 paragraphs of 5 Question each 10 Marks
2. Spotting errors in sentences 10 Question of 1 mark each 10 Marks
3. Ordering of words 10 Question of 1 mark each 10 marks
4. Spellings 10 Question of 1 mark each 10 Marks
5. Closet Test 1 Set of 5 Questions of 1 mark each 5 Marks
6. Completing Statements 5 Questions of 1 mark each 5 Marks
7. One Word Substitute 10 Questions of 1 mark each 10 Marks
8. Idioms and Phrases 10 Questions of 1 mark each 10 Marks
9. Sentence Formation 5 Questions of 1 mark each 5 Marks
10. Synonyms 5 Questions of 1 mark each 5 Marks
11. Antonyms 5 Questions of 1 mark each 5 Marks
12. Analogy 5 Questions of 1 mark each 5 Marks
13. Mail writing 5 Questions of 1 mark each 5 Marks
14. Paragraph formation 5 Questions of 1 mark each 5 Marks
TOTAL 100 Marks
1. Comprehension
What needs to be set right is our approach to work. It is a common sight in our
country of employees reporting for duty on time and at the same time doing little
work. If an assessment is made of time they spent in gossiping, drinking tea, eating
"pan" and smoking cigarettes, it will be shocking to know that the time devoted to
actual work is negligible. The problem is the standard which the leadership in
administration sets for the staff. Forgot the ministers because they mix politics and
administration. What do top bureaucrats do? What do the below down officials do?
The administration set up remains week mainly because the employees do not have
the right example to follow and they are more concerned about being in the good
books of the bosses than doing work.
1.The employees in our country
a. are quite punctual but not duty conscious
b. are not punctual, but somehow manage to complete their work
c. are somewhat lazy but good natured
d. are not very highly qualified
Ans: a
2. According to the writer, the administration in India
a.is by and large effective
b.is very strict and firm
c.is affected by red tape
d.is more or less ineffective
Ans : d
3. The word “assessment” means
a. enquiry
b. report
c. evaluation
d. summary
Ans : c
4.The leadership in administration
a.sets a fine example to the employees
b.is of a reasonably high standard
c.is composed of idealists
d.is of a very poor standard
Ans : d
5. The central idea of passage could be best expressed by the following
a.The employee outlook towards work is justified
b. The employee must change their outlook towards work
c.The employees would never change their work culture
d. The employer – employee relationship is far from healthy
Ans : b
2. Spotting Errors
Q) Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The
error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If
there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any)
a. If I had known
b. this yesterday
c. I will have helped him.
d. No error
Ans : C
I would have helped him.
3 Ordering of words
Q) In the question below, there is a sentence of which some parts have been
jumbled up. Rearrange these parts which are labelled W,X,Y and Z to produce the
correct sentence. Choose the proper sequence.
When he
W: did not know
X: he was nervous and
Y: heard the hue and cry at midnight
Z: what to do.
The proper sequence should be;
a.YXWZ
b. XZWY
c. ZXWY
d. WXYZ
Ans : a
4. Spellings
Q) Find correctly spelt word
a. Treachrous
b. Trecherous
c.Trechearous
d. Treacherous
Ans : d
5. Closet Test
Q) Today most businessmen are very worried. To begin with, they are not used to
competition. In the past they sold whatever ...(1)... produced at whatever prices they
chose. But ...(2)... increasing competition, customers began to ...(3)... and choose.
Imports suddenly became ...(4)... available and that too at cheaper ...(5)...
1.
a. it
b. he
c. they
d. we
Ans : c
2.
a. with
b. by
c. after
d. from
Ans : a
3.
a. buy
b. take
c. pick
d. want
Ans : c
4.
A. hardly
b. easily
c. frequently
d. conveniently
Ans : b
5.
a. costs
b. returns
c. dividend
d. prices
Ans : d
6. Completing Statements
Q) In the question, an incomplete statement followed by fillers is given. Pick out the
best one which can complete incomplete statement correctly and meaningfully.
I felt somewhat more relaxed……………………………
a. but tense as compared to earlier
b. and tense as compared to earlier
c. as there was already no tension at all
d. and tension free as compared to earlier
Ans : d
7. One word substitutes
Q) In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be
substituted for the given word/sentence.
That which cannot be seen
a.Insensible
b.Intangible
c.Invisible
d.Unseen
Ans : c
8. Idioms and phrases
Q) Proverb / idiom is given below together with it’s meaning. Choose the correct
meaning of proverb/idiom.
A black sheep
a.an unlucky person
b.a member of a group who is regarded as a disgrace to it
c. an ugly person
d. a partner who takes no share of the profits
Ans : b
9. Sentence Formation
Q) In the question below a sentence broken into five parts. Join these parts to make
a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.
1. I 2. Immediately 3. Salary 4. My 5.
Want
a.43152
b.15432
c.42351
d.45132
Ans : b
10 Antonyms
Q) Artificial
a. Red
b. Natural
c. Truthful
d. Solid
Ans : b
11.Synonyms
In the following question choose the word which best expresses the meaning of the
given word.
Q) August
a. Common
b. Ridiculous
c. Dignified
d. Petty
Ans : c
12 ANALOGY( Choose the most appropriate )
Education: Development
a).Man: Speech
b) Nutrition : Health
c) Game: Play
d) Child: Growth
Ans: b
Sculptor: Chisel
a) Pathology : Disease
b) Tailor: Needle
c) Engineer: Site
d) Time : Seconds
ANS: b
13.Email Reponses ( 5 questions of 1mark each)
A. Reply to Manager (P&IR) of Division by Branch officials on Nominating Two
Branch Employees on HRD/OD Training:
A) Dear Sir
B) Dear Madam
C) Madam/Sir
D) Respected Sir/Madam
Ans : C
B. Sending Mail to any person
A) name@ website.com
B) Website@ name.com
C) Name.com@website
D) Name.website@com
Ans: A
14. Paragraph formation ( 5 questions of 1mark each)
Read the following five sentences and rearrange them to make a coherent and
logical paragraph. After deciding the sequence, answer the questions given below.
1. In his literacy work he spoke of that province of human life which mere intellect
does not speak.
2. He has also given innocent joy to many children by his stories like ‘Kabuliwalah’.
3. These songs are sung not only in Bengal but all over the country.
4. Rabindranath’s great works sprang from intensity of vision and feelings.
5. He sang beauty and herois, nobility and charm.
Question:
1. Which sentence should come fourth in the paragraph?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 5
Answer D