Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
8 views13 pages

Pic Model Answer

The document contains various C programming tasks including matrix addition, structure declaration, string handling functions, and pointer usage. It provides code examples for each task and explanations of concepts like arrays, recursion, and math functions. Additionally, it differentiates between programming statements like break and continue, and includes outputs for specific code snippets.

Uploaded by

tf.omkar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views13 pages

Pic Model Answer

The document contains various C programming tasks including matrix addition, structure declaration, string handling functions, and pointer usage. It provides code examples for each task and explanations of concepts like arrays, recursion, and math functions. Additionally, it differentiates between programming statements like break and continue, and includes outputs for specific code snippets.

Uploaded by

tf.omkar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 13

1.Write a C program for addition of two 3 x 3 matrices.

(4 marks)

ans:

#include <stdio.h>

#include <conio.h>

int main()

int a[3][3], b[3][3], sum[3][3], i, j;

clrscr();

printf("Enter elements of first matrix:\n");

for(i = 0; i < 3; i++)

for(j = 0; j < 3; j++)

scanf("%d", &a[i][j]);

printf("Enter elements of second matrix:\n");

for(i = 0; i < 3; i++)

for(j = 0; j < 3; j++)

scanf("%d", &b[i][j]);

printf("Sum of matrices:\n");
for(i = 0; i < 3; i++)

for(j = 0; j < 3; j++)

sum[i][j] = a[i][j] + b[i][j];

printf("%d ", sum[i][j]);

printf("\n");

getch();

return 0;

2.Differentiate between character array and integer array with respect to size and initialization.

Ans:

Character Array Integer Array

Store individual characters, Store individual characters, each occupying one


each occupying one byte of memory. byte of memory.
The size of a character array Is determined The size of a character array Is determined by
by the number of characters it can hold. the number of characters it can hold. For
For example a character array of size can example a character size of integer array is also
accommodate five characters. determined by the number of integer values it
can accommodate.

Initialization can be done like: Initialization can be done like:


char message[10]=”Hello”; int arr|4]={10,20,30,40};
3.Write a 'C' program to declare a structure employee having data members name,age,street and
city. Accept data for two employees and display it.

ans:

#include <stdio.h>

#include <conio.h>

struct employee

char name[20];

int age;

char street[30];

char city[20];

};

int main()

struct employee e[2];

int i;

clrscr();

for(i = 0; i < 2; i++)

printf("Enter details for employee %d:\n", i+1);

printf("Name: ");

scanf("%s", e[i].name);

printf("Age: ");
scanf("%d", &e[i].age);

printf("Street: ");

scanf("%s", e[i].street);

printf("City: ");

scanf("%s", e[i].city);

for(i = 0; i < 2; i++)

printf("\nEmployee %d:\n", i+1);

printf("Name: %s\n", e[i].name);

printf("Age: %d\n", e[i].age);

printf("Street: %s\n", e[i].street);

printf("City: %s\n", e[i].city);

getch();

return 0;

4.Explain any Four string handling functions with syntax. (2 marks)

Ans:

1,strlen() – it gives the length of the given string.

Syntax: strlen(stringname);

2. strcat() – it concatenates(joins)two strings.

Syntax: strcat(destination string,source string);

3. strcpy() – it copies contents of one string into another string.

Syntax: strcpy(destination string,source string);

4. strcmp() – it compares the strings and returns an integer value.


Syntax: strcmp(str1, str2);

5.Explain how to initialize and define structure in 'C'. (4 marks)

ans:

Structure is a user defined data type. It is a collection of different types combined together to
create a new type.

struct keyword can be used to declare a structure.

SYntax:

struct<name of structure>

//struct members

} variables;

Example:

struct car

char name[100];

int price;

}car1;

Initializing structure:

a)

Initialization the structure members directly like

below : struct car car1 ={"xyz", 987432};

b) To initialize or access a structure, dot. operator can be used as struct car car1

car1.name="xyz";

car1.price-"987432";
6.Write a C program to find the largest and smallest in an given array. (4 marks)

ans:

#include <stdio.h>

#include <conio.h>

int main()

int a[10], i, large, small;

clrscr();

printf("Enter 10 elements:\n");

for(i = 0; i < 10; i++)

scanf("%d", &a[i]);

large = small = a[0];

for(i = 1; i < 10; i++)

if(a[i] > large)

large = a[i];

if(a[i] < small)

small = a[i];

printf("Largest = %d\n", large);


printf("Smallest = %d\n", small);

getch();

return 0;

7.Write a C program to find a factorial of a number using recursion. (4 marks)

ans:

#include <stdio.h>

#include <conio.h>

int factorial(int n)

if(n == 0)

return 1;

Else

return n * factorial(n - 1);

int main()

int n;

clrscr();
printf("Enter a number: ");

scanf("%d", &n);

printf("Factorial of %d is %d\n", n, factorial(n));

getch();

return 0;

8.Differentiate between break and continue statements with examples. (2 marks)

Ans:

Break Continue
Exits loop or switch statement immediately Skips the current iteration and continues with
next iteration
For(int i=0;i<10;i++) For(int i=0;i<10;i++)
{ {
If(i==5) If(i==5)
Break; continue;
} }

9.Explain any two math function with syntax and give example of each. (2 marks)

ans:

Math Functions in C:

1.sqrt()

sqrt() is used to find square root of a number.

Syntax:

sqrt(no);

Example: printf("%f", sqrt(16)):

2.ceil()
ceil() function rounds a number upwards to its nearest integer.

Syntax:

ceil(no);

Example: printf("%f", ceil(1.4));

3.floor()

floor() method rounds a number downwards to its nearest integer, and returns the result,

Syntax: floor(no);

Example: printf("%f", floor(1.4));

10.Write a C program to sort elements of an array in ascending order. (4 marks)

ans:

#include <stdio.h>

#include <conio.h>

int main()

int a[5], i, j, temp;

clrscr();

printf("Enter 5 elements:\n");

for(i = 0; i < 5; i++)

scanf("%d", &a[i]);

for(i = 0; i < 5; i++)

{
for(j = i + 1; j < 5; j++)

if(a[i] > a[j])

temp = a[i];

a[i] = a[j];

a[j] = temp;

printf("Sorted array: ");

for(i = 0; i < 5; i++)

printf("%d ", a[i]);

getch();

return 0;

11.Write a C program to demonstrate concept of pointer to functions. (2 marks)

ans:

#include <stdio.h>

#include <conio.h>

void show()

printf("This is a function call via pointer\n");


}

int main()

void (*fptr);

clrscr();

fptr = show;

fptr();

getch();

return 0;

12.Define pointer. write syntax for pointer declaration. (2 marks)

ans: Pointer is a variable that stores address of another variable of similar data type.

Syntax:

datatype *pointer_variable_name;

ex: int *ptr;

13.Write a C program to compute the sum of all elements stored in an array using pointer. (4
marks)

ans:

#include <stdio.h>

#include <conio.h>
int main()

int a[5], i, sum = 0;

int *ptr;

clrscr();

printf("Enter 5 elements:\n");

for(i = 0; i < 5; i++)

scanf("%d", &a[i]);

ptr = a;

for(i = 0; i < 5; i++)

sum += *(ptr + i);

printf("Sum = %d\n", sum);

getch();

return 0;

14.Write output of the following programming code: (2 marks)

#include<stdio.h>
void main()

int x,y,a,b,*p1,*p2;

x=10;

y=20;

P1=&x;

P2=&y;

a=*p1**p2+20;

a=*p1**p2-20;

printf("x=%d,y=%d",x,y);

printf("a=%d,b=%d",a,b);

ans:

Output: x = 10, y = 20

a = 180, b = 0(garbage value)

You might also like