Python quiz : https://pynative.
com/basic-python-quiz-for-beginners/
https://www.sanfoundry.com/1000-python-questions-answers/
https://onlineexammaker.com/kb/30-scratch-programming-quiz-questions-and-answers/
https://nabinsharmasite.wordpress.com/wp-content/uploads/2015/10/compnetwork.pdf
https://www.du.edu.eg/upFilesCenter/eng/1553956439.pdf
Marking Scheme
Section A
Instructions: Answer the following questions by selecting the correct option.
1. What is Python?
a) A high-level programming language
b) A type of snake
c) An operating system
d) A web browser
2. Which of the following statements is true about Python?
a) Python is a compiled language.
b) Python is not suitable for web development.
c) Python is dynamically typed.
d) Python cannot be used for scientific computing.
3. What is the output of the following code?
a)6
b)33
c)123
d) Error. Mixing operators between numbers and strings are not supported
b
4. Which of the following is the correct extension of the Python file?
a) .python
b) .pl
c) .py
d) .p
5. All keywords in Python are in _________
a) Capitalized
b) lower case
c) UPPER CASE
d) None of the mentioned
6. Which keyword is used for function in Python language?
a) Function
b) def
c) Fun
d) Define
7. Which of the following character is used to give single-line comments in Python?
a) //
b) #
c) !
d) /*
8. What is the order of precedence in python?
a) Exponential, Parentheses, Multiplication, Division, Addition, Subtraction
b) Exponential, Parentheses, Division, Multiplication, Addition, Subtraction
c) Parentheses, Exponential, Multiplication, Addition, Division, Subtraction
d) Parentheses, Exponential, Multiplication, Division, Addition, Subtraction
9. Which of the following is true for variable names in Python?
a) underscore and ampersand are the only two special characters allowed
b) unlimited length
c) all private members must have leading and trailing underscores
d) none of the mentioned
B
10. What is Scratch?
a) A programming language for professionals
b) A drag-and-drop visual programming language for beginners
c) A hardware device for advanced coders
d) A word processing software
Answer: b) A drag-and-drop visual programming language for beginners
11. In Scratch, what are characters or objects called?
a) Blocks
b) Sprites
c) Scripts
d) Backdrops
Answer: b) Sprites
12. What type of programming model does Scratch use?
a) Object-oriented programming
b) Functional programming
c) Procedural programming
d) Event-driven programming
Answer: d) Event-driven programming
13. Which block is used to make a sprite say something in Scratch?
a) Show
b) Speak
c) Tell
d) Say
Answer: d) Say
14. How do you delete a block from a script in Scratch?
a) Drag it to the trash bin
b) Right-click and select “Delete”
c) Press the Delete key on the keyboard
d) All of the above
Answer: d) All of the above
15. What is the purpose of a “variable” in Scratch?
a) To display messages on the screen
b) To change the appearance of a sprite
c) To store and manipulate data in a project
d) To repeat a set of actions indefinitely
Answer: c) To store and manipulate data in a project
16. Which block is used to wait for a specific amount of time in Scratch?
a) Wait For
b) Sleep
c) Wait Until
d) Wait Seconds
Answer: d) Wait Seconds
17. What is the name of the Scratch block used to play a sound?
a) Play Sound
b) Start Sound
c) Sound On
d) Sound Play
Answer: a) Play Sound
18. What is the Scratch block used to stop all scripts in a sprite?
a) End
b) Stop
c) Terminate
d) Halt
Answer: b) Stop
19. The computer network is
A) Network computer with cable
B) Network computer without cable
C) Both of the above
D) None of the above
20 What is a Firewall in Computer Network?
A. The physical boundary of Network
B. An operating System of Computer Network
C. A system designed to prevent unauthorized access
D. A web browsing Software
21 DNS is the abbreviation of
A. Dynamic Name System
B. Dynamic Network System
C. Domain Name System
D. Domain Network Service
d
22. Which of the following is not the Networking Devices?
A. Gateways
B. Linux
C. Routers
D. Firewalls
23.Which of the following is correct IPv4 address?
a) 124.201.3.1.52
b) 01.200.128.123
c) 300.142.210.64
d) 128.64.0.0
24.MAC address is also called ______.
a) Physical address
b) Logical address
c) Source address
d) Destination address
25. How can the internet be best described?
a) A collection of connected local area networks (LANs)
b) A random collection of computers
c) A network of connected wide-area networks (WANs)
d) A single isolated network
a.
Section B
1. Draw a flowchart to add two numbers entered by user.
2. Draw a flowchart to read a variable num1 = 7 and store the negative value of num1 in
another variable num2.
3.Draw a flowchart to read a number and identify either the number is positive or negative.
4.Draw a flowchart to read the two sides of a rectangle and calculate its area.
Section C
Define the following keywords
1. Data type - the different ways in which data can be stored
2. Debugging - the process of identifying abd removing errors from a computer progran
3. Comparison operators - symbols used to compare values
4. System software - software that runs hardware and software
5. Interface - a visual way of interacting with the software
6. Algorithm - a sequence of steps to solve a problem
7. Syntax - the structure of the code used in a programming language
8. Domain name system - a system used to translo\ate a URL to an IP address
9. Bandwidth -the amount of data that can be transmitted within a certain amount of
time
10. Encryption - a process that scrambles data so that it cannot be read by authorised
users
11. Hackers- people who may try to access data that they are not allowed to access
12. Virus -software designed to cause damage to computer systems
13. Cipher text- a message once it has been encrypted
14. Search engine - a website designed to search for information
15. Simulator - software to simulate a real world application