Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
28 views7 pages

10 TH 2

The document provides a detailed lesson plan for 'Father's Help' by R.K. Narayan, including comprehension exercises, question and answer sections, and a letter writing activity for Class 10 students. It covers key themes and character interactions, particularly focusing on Swami's reluctance to go to school and his relationship with his father and teacher. Additionally, it includes various activities designed to enhance students' understanding of the text.

Uploaded by

dadapeer.9898
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
28 views7 pages

10 TH 2

The document provides a detailed lesson plan for 'Father's Help' by R.K. Narayan, including comprehension exercises, question and answer sections, and a letter writing activity for Class 10 students. It covers key themes and character interactions, particularly focusing on Swami's reluctance to go to school and his relationship with his father and teacher. Additionally, it includes various activities designed to enhance students' understanding of the text.

Uploaded by

dadapeer.9898
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 7

Father’s Help | R.K.

Narayan | Class 10 । Lesson 1 | Activity


Question Answer | WBBSE

ByKalyanmoy Dakua

February 8, 2024

ClassCLASS X

“Fathers Help” is a lesson of Textbook “Bliss” approved by West Bengal


Board of Secondary Education for Students of Class 10. Here all the
Activity Questions are done by teachers.

Unit 1 – Fathers Help

Comprehension Exercises:

1. Choose the correct alternative to complete the following


sentences:

(a) With a shudder Swami realized that it was

(i) Friday

(ii) Thursday

(iii) Wednesday

(iv) Monday

Answer: With a shudder Swami realized that it was –Monday.

(b) When Swami ought to have been in the school prayer hall, he
was lying on the

Best online courses

Best online courses

(i) bench

(ii) table

(iii) bed

(iv) desk

Answer: When Swami ought to have been in the school prayer hall, he
was lying on the – bench.

Best online courses


(c) According to swami, Samuel is especially angry with boys who
are

Answer: Swami was late to school by – half an hour.

(c) The headmaster was on a leave for one

(i) day

(ii) month

(iii) year

(iv) week

Answer: The headmaster was on a leave for one – week.

8. Complete the following sentences with information from the


text:

(a) As Swami entered the school gate,


________________________________

Best online courses

Answer: As Swami entered the school gate, an idea occurred to him.

(b) Swami stood at ___________________

Answer: Swami stood at – the entrance to his class.

(c) Father snatched the letter away from Swami and


_____________________

Answer: Father snatched the letter away from Swami and – tore it up.

9. Fill in the chart with information from the text:

Answer:

Cause
Effect
Best online courses

(a) Due to headache (a) Swami did not do his homew

(b) Swami never met anyone as good as Samuel. (b) Swami sat down, feeling s

(c)The head master had gone a week’s leave (c) Swami could not deliver the l

10. Choose to correct alternative to complete the following


sentences :

(a) Rina (take/takes/took) the bus to school everyday.


Answer: Rina – takes the bus to school everyday.

(b) Last Monday, while we (was watching / have been watching/


were watching ) the television, electricity went off.

Answer: Last Monday, while we – were watching the television , the


electricity went off.

16, Panchanantala Lane

Howrah – 711312

23rd May, 2015

12. Write a letter to the editor of a newspaper (within 100 words)


about the problems faced by commuters due to reckless driving
of public vehicles.

Answer:

The Editor

The Statesman

4, Chowringhee Square

Kolkata-700001

Sub: Reckless driving of public vehicles in our locality

Respected Sir,

Through the columns of your esteemed daily, I like to express my view on


the reckless driving in our locality. Reckless driving has become a major
problem in our area. The young generation children and also some
drunken people think that it is very cool to ride bikes and drive cars at full
speed, but this has caused a huge problem. Several accidents have
already took place because of this.

Therefore, I urge the concerned authority to take necessary steps to solve


this problem as early as possible.

Thanking you,

Yours faithfully

Suman Roy

Tufanganj Newtown, Ward No 2

Cooch Behar – 736160

30 January, 2024
Extract- Based Questions

A. Lying in bed, Swami realized with a shudder that it was Monday


morning. It looked as though only a moment ago it was Friday. Already
Monday was here. He hoped he didn’t have to go to school. At nine
o’clock, Swaminathan wailed, “I have a headache.” Mother generously
suggested that Swami might stay at home. At 9.30, when he ought to
have been in the school prayer hall, Swami was lying on the bench in
Mother’s room.

1. What does Swami realize with a shudder?


Ans. Swami realizes that it is Monday morning.

2. How does Swami perceive the passage of time from Friday to


Monday?
Ans. He feels that it has passed very quickly, as though it was just a
moment ago.

3. What excuse does Swami use to avoid going to school?


Ans. He claims to have a headache.

4. How does Swami’s mother respond to his excuse?


Ans. She generously suggests that he might stay at home.

5. Where is Swami supposed to be at 9.30, and where is he


actually?
Ans. Swami is supposed to be in the school prayer hall, but he is lying on
the bench in his mother’s room.

B. Father asked him, “Have you no school today?” “Headache,” Swami


replied. “Nonsense! Dress up and go.” “Headache!” “Loaf about less on
Sundays and you will be without a headache on Monday.” Swami knew
how strict his father could be. So he changed his tactics. “I can’t go so
late to the class.” “You’ll have to. It is your own fault.” “What will the
teacher think if I go so late?” “Tell him you had a headache and so are
late.”
1. What is Swami’s father’s initial reaction to Swami’s excuse?
Ans. Swami’s father dismisses it as nonsense and tells Swami to dress up
and go to school.

2. What advice does Swami’s father give regarding avoiding


headaches on Mondays?
Ans. Swami’s father advises Swami to loaf about less on Sundays.

3. How does Swami attempt to change his father’s mind?


Ans. Swami tries a new excuse, saying he can’t go so late to the class.

4. What does Swami fear the teacher will think if he arrives late?
Ans. He fears the teacher will scold him.

5. What does Swami’s father suggest Swami tell the teacher


about being late?
Ans. Swami’s father suggests that Swami tell the teacher that he had a
headache and that’s why he is late.

C. “If he is so angry, why not tell your headmaster about it?” “They say
that even the headmaster is afraid of him.” Swami hoped that with this
his father would be made to see why he must avoid school for the day.
But Father’s behavior took an unexpected turn. He proposed to send a
letter with Swami to the headmaster. No amount of protest from Swami
would make him change his mind. By the time Swami was ready to leave
for school, Father had composed a long letter to the headmaster. He put it
in an envelope and sealed it.

1. What reason does Swami give for not wanting to tell the
headmaster about Samuel?
Ans. Swami says that even the headmaster is afraid of Samuel.

2. What does Swami hope his father will understand from his
explanation?
Ans. Swami hopes his father will understand why he must avoid school for
the day.

3. What unexpected action does Swami’s father take?


Ans. Swami’s father decides to send a letter with Swami to the
headmaster.

4. How does Swami react to his father’s decision to write a letter?


Ans. Swami protests, but his father does not change his mind.

5. What does Swami’s father do with the letter before Swami


leaves for school?
Ans. Swami’s father puts it in an envelope and seals it.
D. Swami went to school feeling that he was the worst boy on earth. His
conscience bothered him. He wasn’t at all sure if his description of Samuel
had been accurate. He felt he had mixed up the real and the imagined.
Swami stopped on the roadside to make up his mind about Samuel.
Samuel was not such a bad man after all. Personally he was much more
friendly than the other teachers. Swami also felt Samuel had a special
regard for him.

1. How does Swami feel about himself as he goes to school?


Ans. Swami feels like the worst boy on earth.

2. What is bothering Swami’s conscience?


Ans. Swami is unsure if his description of Samuel was accurate.

3. What does Swami feel he might have mixed up in his


description of Samuel?
Ans. Swami feels he might have mixed up the real and the imagined.

4. What realization does Swami come to about Samuel when he


stops on the roadside?
Ans. He realizes that Samuel is not such a bad man after all.

5. How does Swami compare Samuel to other teachers?


Ans. Swami finds Samuel much more friendly than the other teachers.

E. As he entered the school gate, an idea occurred to him. He would


deliver the letter to the headmaster at the end of the day. There was a
chance Samuel might do something during the course of the day to justify
the letter. Swami stood at the entrance to his class. Samuel was teaching
arithmetic. He looked at Swami. Swami hoped Samuel would scold him
severely. “You are half an hour late,” Samuel said. “I have a headache,
sir,” Swami said. “Then why did you come at all?” This was an unexpected
question from Samuel. Swami said, “My father said I shouldn’t miss
school, sir.” Samuel looked impressed. “Your father is quite right. We want
more parents like him.”

1. What idea occurs to Swami as he enters the school gate?


Ans. The idea to deliver the letter to the headmaster at the end of the
day.

2. What does Swami hope Samuel will do when he enters the


class late?
Ans. Swami hopes Samuel will scold him severely.

3. How late is Swami to class?


Ans. He is half an hour late.
4. What unexpected question does Samuel ask Swami?
Ans. He asks why Swami came at all if he had a headache.

5. How does Samuel react to Swami’s explanation that his father


insisted he come to school?
Ans. Samuel looks impressed and agrees that Swami’s father is right.

You might also like