Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
3 views12 pages

Est Assignment 1

Uploaded by

kaif
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views12 pages

Est Assignment 1

Uploaded by

kaif
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 12

1.

Which one of the following is not a gaseous biogeochemical cycle

a. Nitrogen cycle

b. Carbon cycle

c. Sulphur cycle

d. Phosphorus cycle

Answer: Phosphorus cycle

2. Deserts, grasslands, forests and tundra regions are the examples


of

a. Biomes

b. Biogeographically regions

c. Ecosystems

d. Biospheres

Answer: Ecosystems

3. The upright pyramid of numbers is absent in

a. Lake

b. Pond

c. Grasslands

d. Forests

Answer: Forests

4. The final stable community in ecological succession is

a. Climax

b. Pioneer

c. Sere

d. Carnivores

Answer: Climax

5. Mass of living matter at a trophic level in an area at any given time


is called
a. Standing state

b. Standing crop

c. Humus

d. Detritus

Answer: Standing crop

6. Hydrarch succession takes place in

a. Dry areas

b. Bare area

c. Wetter areas

d. None of the above

Answer: Wetter areas

7. A herbivore is also known as a

a. Producer

b. First order consumer

c. Second order consumer.

d. Third order consumer

Answer: First order consumer

8. In an ecotone, the species which become abundant are called:

a. Edge species

b. Keystone species

c. Endemic species

d. Foster species

Answer: Edge species

9. The objective of Environment studies is

a. Raise consciousness about environment conditions

b. To teach environmentally appropriate behaviour


c. Create an environmental ethic sensitive society

d. All of the above

Answer: All of the above

10. Which of the following is not influenced by human activities?

a. Destruction of mangroves and wetlands

b. Depletion of ground water

c. Increased extinction rate of species

d. None of the above

Answer: None of the above

11. Atmosphere consists of 79 percent Nitrogen and 21 percent


Oxygen by

a. Volume

b. Weight

c. Density

d. All of these

Answer: Weight

12. The word ‘Environment’ is derived from

a. Greek

b. French

c. Spanish

d. English

Answer: French

13. Which among the following is a climatic factor?

a. pressure

b. humidity

c. temperature

d. all of the above


Answer: All of the above

14. World environment day is on:

a. 5th May

b. 5th June

c. 18th July

d. 16th August

Answer: 5th June

15. Which of the following are major environmental issues involved in


mining?

a. air pollution

b. water pollution

c. soil degradation

d. all of the above

Answer: all of the above

16. Sustainable development means

a. meeting present needs without compromising on future needs

b. progress of human beings

c. balance between human needs and the ability of earth to provide the resources

d. all of the above

Answer: balance between human needs and the ability of earth to provide the
resources

17. The most important remedy to avoid negative impact due to


industrialisation is

a. industry should be closed

b. don’t allow new industrial units

c. industry should treat all the wastes generated by it before disposal

d. industries should be shifted far away from human habitats


Answer: industry should treat all the wastes generated by it before disposal

18. Sustainable development will not aim at

a. Social economic development which optimizes the economic and social benefits
available in the present, without spoiling the likely potential for similar benefits in the
future

b. Reasonable and equally distributed level of economic well being that can be
perpetuated continually

c. Development that meets the needs of the present without compromising the needs of
future generations to meet their own needs

d. Maximising the present day benefits through increased resource consumption

Answer: Development that meets the needs of the present without compromising the
needs of future generations to meet their own needs

19. Which of the following is management option for air pollution?

a. Regulations and standards

b. Transport planning

c. Using CNG as fuel

d. All of these

Answer: All of these

20. Development activities on the hydrosphere cause

a. Air pollution

b. Soil pollution

c. Water pollution

d. Soil erosion

Answer: Soil erosion

21. The species restricted to be present in one region are called

a. Edge species

b. Endemic species

c. Endangered species

d. Keystone species
Answer: Endemic species

22. The basic requirements of human beings are provided by

a. Industrialisation

b. Agriculture

c. Nature

d. Urbanisation

Answer: Nature

23. Environment is the life support system that includes

a. Air

b. Water

c. Land

d. All of the above

Answer: All of the above

24. The term ‘Environment’ has been derived from the French word
which means to encircle or surround

a. Environ

b. Oikos

c. Geo

d. Aqua

Answer: Environ

25. Biosphere is

a. The solid shell of inorganic materials on the surface of the earth

b. The thin shell of organic matter on the surface of the earth comprising of all the living
things

c. The sphere which occupies the maximum volume of all the spheres

d. All the above

Answer: The thin shell of organic matter on the surface of the earth comprising of all the
living things
26. The adverse effect of modern agriculture is

a. Water pollution

b. Soil degradation

c. Water logging

d. All of the above

Answer: Soil degradation

27. Soil erosion removes surface soil which contains

a. Organic matter

b. Plant nutrients

c. Both a and b

d. none of the above

Answer: Organic matter

28. Water logging is a phenomenon in which

a. Crop patterns are rotated

b. Soil root zone becomes saturated due to over irrigation

c. Erosion of soil

d. None of the above

Answer: Soil root zone becomes saturated due to over irrigation

29. The impact of construction of dams

a. Submerged forest

b. Loss of wild life habitat

c. Damages downstream ecosystem

d. All of the above

Answer: All of the above

30. What would you do to prevent environmental damage

a. Plant trees
b. Halt deforestation

c. Control pollution

d. All of the above

Answer: All of the above

31. Environmental impact assessment

a. is the study of feasibility of a project

b. is a study of bio-physical characteristics of the environment that may result from a


human action

c. Both a and b

d. None of the above

Answer: is a study of bio-physical characteristics of the environment that may result


from a human action

32. Which of the following is the most environmental friendly


agricultural practice?

a. Using chemical fertilizers

b. Using insecticides

c. Organic farming

d. None of the above

Answer: Organic farming

33. A herbivore is also known as a

a. Producer

b. First order consumer

c. Second order consumer.

d. Third order consumer

Answer: First order consumer

34. A product of photosynthesis is

a. Carbon dioxide

b. Water
c. Oxygen

d. Chlorophyll

Answer: Oxygen

35. Primary source of energy in a food web is/are

a. Green plants

b. Sun

c. Inorganic nutrients

d. Animals

Answer: Sun

36. A group of living organisms of the same kind living in the same
place and at the same time refers to a

a. Community

b. Species

c. Population

d. Consumers

Answer: Population

37. If in a population, natality is balanced by mortality, then there will


be

a. Decrease in population growth

b. Increase in population growth

c. Zero population growth

d. Over population

Answer: Zero population growth

38. In a pyramid of numbers in grassland ecosystems, the largest


population is that of

a. Herbivores

b. Primary consumers
c. Secondary consumer

d. Producers

Answer: Herbivores

39. Which of these belong to the category of primary consumers in


grazing food chain

a. snakes and frogs

b. Insects and cattle

c. Eagle and snakes

d. Cow and rabbit

Answer: Cow and rabbit

40. The pyramid of energy is always upright for any ecosystem, this
situation indicates that

a. Herbivores have better energy conversion efficiency than carnivores

b. Producers have the lowest energy conversion efficiency

c. Carnivores have a better energy conversion efficacy than herbivores

d. Energy conversion efficiency is same at all trophic levels

Answer: Energy conversion efficiency is same at all trophic levels

41. Which of the ecological pyramid is always upright

a. Pyramid of numbers

b. Pyramid of biomass

c. Pyramid of energy

d. All of the above

Answer: Pyramid of energy

42. Which one of the following is not a gaseous biogeochemical cycle

a. Nitrogen cycle

b. Carbon cycle

c. Sulphur cycle
d. Phosphorus cycle

Answer: Phosphorus cycle

43. Deserts, grasslands, forests and tundra regions are the examples
of

a. Biomes

b. Biogeographically regions

c. Ecosystems

d. Biospheres

Answer: Ecosystems

44. The upright pyramid of numbers is absent in

a. Lake

b. Pond

c. Grasslands

d. Forests

Answer: Forests

45. The final stable community in ecological succession is

a. Climax

b. Pioneer

c. Sere

d. Carnivores

Answer: Climax

46. Mass of living matter at a trophic level in an area at any given time
is called

a. Standing state

b. Standing crop

c. Humus

d. Detritus
Answer: Standing crop

47. Hydrarch succession takes place in

a. Dry areas

b. Bare area

c. Wetter areas

d. None of the above

Answer: Wetter areas

48. A herbivore is also known as a

a. Producer

b. First order consumer

c. Second order consumer

d. Third order consumer

Answer: First order consumer

49. A product of photosynthesis is

a. Carbon dioxide

b. Water

c. Oxygen

d. Chlorophyll

Answer: Oxygen

50. Primary source of energy in a food web is/are

a. Green plants

b. Sun

c. Inorganic nutrients

d. Animals

Answer: Sun

You might also like