Chapter 10
Chapter 10
TRUE/FALSE
2. Information that has a bearing on future events is relevant in the decision-making process.
3. In evaluating alternative courses of action, a manager should select the alternative that provides the
highest incremental benefit to the company.
5. A company may outsource some of its production in order to focus on core competencies.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
STA: AICPA-FN: Decision Modeling| ACBSP: APC 33-Incremental analysis| AACSB: Reflective
Thinking| IMA: Decision Analysis KEY: Bloom's: Knowledge
9. In an outsourcing decision, rent received from an outside party for facility use is a relevant cash
inflow.
10. When multiple products are produced and sold, a change in the sales price of one product may cause a
change in the sales mix of the firm.
11. In setting compensation structures, fixed salary expense is normally not considered.
12. In a special order decision, unavoidable current fixed costs are taken into consideration in setting a
sales price.
13. In a special order decision, the sales price should be sufficient to cover a job’s variable costs,
incremental fixed costs, and generate a profit.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
14. The Robinson-Patman Act prohibits companies from pricing products at different levels when there
are no significant differences in production costs.
15. When making a decision to discontinue an operating segment, allocated common costs are not
considered.
16. When making a decision to discontinue an operating segment, avoidable fixed costs are not
considered.
17. Segment margin measures a segment’s contribution to the coverage of indirect expenses.
18. Depreciation on factory equipment is normally a relevant cost in product line decisions.
COMPLETION
3. The benefits foregone when one course of action is chosen over another are referred to as
______________________________.
ANS: outsourcing
6. The relative product quantities composing a company’s total sales is referred to as a company’s
_________________________.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
7. The excess of revenues over direct variable expenses and avoidable fixed expenses is referred to as
______________________________.
MULTIPLE CHOICE
1. Costs forgone when an individual or organization chooses one option over another are
a. budgeted costs.
b. sunk costs.
c. historical costs.
d. opportunity costs.
2. Which of the following costs would not be accounted for in a company's recordkeeping system?
a. an unexpired cost
b. an expired cost
c. a product cost
d. an opportunity cost
6. Which of the following is the least likely to be a relevant item in deciding whether to replace an old
machine?
a. acquisition cost of the old machine
b. outlay to be made for the new machine
c. annual savings to be enjoyed on the new machine
d. life of the new machine
11. Most ____ are relevant to decisions to acquire capacity, but not to short-run decisions involving the
use of that capacity.
a. sunk costs
b. incremental costs
c. fixed costs
d. prime costs
a. yes yes no
b. yes no no
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
c. no no yes
d. yes yes yes
13. In deciding whether an organization will keep an old machine or purchase a new machine, a manager
would ignore the
a. estimated disposal value of the old machine.
b. acquisition cost of the old machine.
c. operating costs of the new machine.
d. estimated disposal value of the new machine.
14. The potential rental value of space used for production activities
a. is a variable cost of production.
b. represents an opportunity cost of production.
c. is an unavoidable cost.
d. is a sunk cost of production.
15. The opportunity cost of making a component part in a factory with excess capacity for which there is
no alternative use is
a. the total manufacturing cost of the component.
b. the total variable cost of the component.
c. the fixed manufacturing cost of the component.
d. zero.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
20. Which of the following qualitative factors favors the buy choice in a make or buy decision for a part?
a. maintaining a long-term relationship with suppliers
b. quality control is critical
c. utilization of idle capacity
d. part is critical to product
21. When a scarce resource, such as space, exists in an organization, the criterion that should be used to
determine production is
a. contribution margin per unit.
b. selling price per unit.
c. contribution margin per unit of scarce resource.
d. total variable costs of production.
22. Contracting with vendors outside the organization to obtain or acquire goods and/or services is called
a. target costing.
b. insourcing.
c. outsourcing.
d. product harvesting.
23. Which of the following activities within an organization would be least likely to be outsourced?
a. accounting
b. data processing
c. transportation
d. product design
26. The minimum selling price that should be acceptable in a special order situation is equal to total
a. production cost.
b. variable production cost.
c. variable costs and avoidable fixed costs.
d. production cost plus a normal profit margin.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
27. Which of the following costs is irrelevant in making a decision about a special order price if some of
the company facilities are currently idle?
a. direct labor
b. equipment depreciation
c. variable cost of utilities
d. opportunity cost of production
28. The ____ prohibits companies from pricing products at different amounts unless these differences
reflect differences in the cost to manufacture, sell, or distribute the products.
a. Internal Revenue Service
b. Governmental Accounting Office
c. Sherman Antitrust Act
d. Robinson-Patman Act
30. A manager is attempting to determine whether a segment of the business should be eliminated. The
focus of attention for this decision should be on
a. the net income shown on the segment's income statement.
b. sales minus total expenses of the segment.
c. sales minus total direct expenses of the segment.
d. sales minus total variable expenses and avoidable fixed expenses of the segment.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
31. Assume a company produces three products: A, B, and C. It can only sell up to 3,000 units of each
product. Production capacity is unlimited. The company should produce the product (or products) that
has (have) the highest
a. contribution margin per hour of machine time.
b. gross margin per unit.
c. contribution margin per unit.
d. sales price per unit.
32. For a particular product in high demand, a company decreases the sales price and increases the sales
commission. These changes will not increase
a. sales volume.
b. total selling expenses for the product.
c. the product contribution margin.
d. the total variable cost per unit.
33. An increase in direct fixed costs could reduce all of the following except
a. product line contribution margin.
b. product line segment margin.
c. product line operating income.
d. corporate net income.
34. When a company discontinues a segment, total corporate costs may decrease in all of the following
categories except
a. variable production costs.
b. allocated common costs.
c. direct fixed costs.
d. variable period costs.
36. Eichholtz Company uses 10,000 units of a part in its production process. The costs to make a part are:
direct material, $12; direct labor, $25; variable overhead, $13; and applied fixed overhead, $30.
Eichholtz has received a quote of $55 from a potential supplier for this part. If Eichholtz buys the part,
70 percent of the applied fixed overhead would continue. Eichholtz Company would be better off by
a. $50,000 to manufacture the part.
b. $150,000 to buy the part.
c. $40,000 to buy the part.
d. $160,000 to manufacture the part.
ANS: C
Cost to buy: $55/unit * 10,000 units = $550,000
Cost to manufacture: $(12+25+13+9)= $59/unit
Incremental difference in favor of buying: $4/unit * 10,000 units = $40,000
37. Collins Company uses 12,000 units of a part in its production process. The costs to make a part are:
direct material, $15; direct labor, $27; variable overhead, $15; and applied fixed overhead, $32.
Eichholtz has received a quote of $60 from a potential supplier for this part. If Collins buys the part, 75
percent of the applied fixed overhead would continue. Collins Company would be better off by
a. $30,000 to manufacture the part.
b. $348,000 to buy the part.
c. $60,000 to buy the part.
d. $216,000 to manufacture the part.
ANS: C
Cost to buy: $60/unit * 12,000 units = $720,000
Cost to manufacture: $(15+27+15+8)= $65/unit
Incremental difference in favor of buying: $5/unit * 12,000 units = $60,000
38. Lewis Company has only 25,000 hours of machine time each month to manufacture its two products.
Product X has a contribution margin of $50, and Product Y has a contribution margin of $64. Product
X requires 5 hours of machine time, and Product Y requires 8 hours of machine time. If Lewis
Company wants to dedicate 80 percent of its machine time to the product that will provide the most
income, the company will have a total contribution margin of
a. $250,000.
b. $240,000.
c. $210,000.
d. $200,000.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
ANS: B
Assume 80% of capacity applied to Product X
X: 20,000 hrs/5 hrs per unit 4,000 units * $50 CM/unit $200,000
Y: 5,000 hrs/8 hrs per unit 625 units * $64 CM/unit 40,000
Total $240,000
======
39. Marshall Company has only 30,000 hours of machine time each month to manufacture its two
products. Product X has a contribution margin of $60, and Product Y has a contribution margin of $72.
Product X requires 6 hours of machine time, and Product Y requires 10 hours of machine time. If
Marshall Company wants to dedicate 85 percent of its machine time to the product that will provide
the most income, the company will have a total contribution margin of
a. $216,000
b. $228,600.
c. $287,400
d. $300,000
ANS: C
Assume 85% of capacity applied to Product X
X: 25,500 hrs/6 hrs per unit 4,250 units * $60 CM/unit $255,000
Y: 4,500 hrs/10 hrs per unit 450 units * $72 CM/unit 32,400
Total $287,400
======
40. Phillips Company has 3 divisions: X, Y, and Z. Division X's income statement shows the following for
the year ended December 31:
Sales $1,000,000
Cost of goods sold (800,000)
Gross profit $ 200,000
Selling expenses $100,000
Administrative expenses 250,000 (350,000)
Net loss $ (150,000)
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
Cost of goods sold is 75 percent variable and 25 percent fixed. Of the fixed costs, 60 percent are
avoidable if the division is closed. All of the selling expenses relate to the division and would be
eliminated if Division X were eliminated. Of the administrative expenses, 90 percent are applied from
corporate costs. If Division X were eliminated, Phillips’s income would
a. increase by $150,000.
b. decrease by $ 75,000.
c. decrease by $155,000.
d. decrease by $215,000.
ANS: C
Sales foregone $(1,000,000)
COGS avoided
Variable $600,000
Fixed 120,000 720,000
Selling Expense Avoided 100,000
Administrative Expense Avoided 25,000
Decrease in income $( 155,000)
=========
41. Engel Company has 3 divisions: A, B, and C. Division A's income statement shows the following for
the year ended December 31:
Sales $1,500,000
Cost of goods sold (1,125,000)
Gross profit $ 375,000
Selling expenses $125,000
Administrative expenses 350,000 (475,000)
Net loss $ (100,000)
Cost of goods sold is 80 percent variable and 20 percent fixed. Of the fixed costs, 50 percent are
avoidable if the division is closed. All of the selling expenses relate to the division and would be
eliminated if Division A were eliminated. Of the administrative expenses, 85 percent are applied from
corporate costs. If Division A were eliminated, Engel’s income would
a. increase by $100,000.
b. decrease by $197,500.
c. decrease by $310,000.
d. decrease by $422,500.
ANS: C
Sales foregone $(1,500,000)
COGS avoided
Variable $900,000
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
Fixed 112,500 1,012,500
Selling Expense Avoided 125,000
Administrative Expense Avoided 52,500
Decrease in income $( 310,000)
=========
42. Buxton Company is currently operating at a loss of $15,000. The sales manager has received a special
order for 5,000 units of product, which normally sells for $35 per unit. Costs associated with the
product are: direct material, $6; direct labor, $10; variable overhead, $3; applied fixed overhead, $4;
and variable selling expenses, $2. The special order would allow the use of a slightly lower grade of
direct material, thereby lowering the price per unit by $1.50 and selling expenses would be decreased
by $1. If Buxton wants this special order to increase the total net income for the firm to $10,000, what
sales price must be quoted for each of the 5,000 units?
a. $23.50
b. $24.50
c. $27.50
d. $34.00
ANS: A
In order to increase income to $10,000, there must be an increase of $25,000 or $5 per unit.
43. Gallagher Company produces a part that has the following costs per unit:
Direct material $ 8
Direct labor 3
Variable overhead 1
Fixed overhead 5
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
Total $17
Homeland Corporation can provide the part to Gallagher for $19 per unit. Gallagher Company has
determined that 60 percent of its fixed overhead would continue if it purchased the part. However, if
Gallagher no longer produces the part, it can rent that portion of the plant facilities for $60,000 per
year. Gallagher Company currently produces 10,000 parts per year. Which alternative is preferable and
by what margin?
a. Make-$20,000
b. Make-$50,000
c. Buy-$10,000
d. Buy-$40,000
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
ANS: C
Purchase price from Crest $(190,000)
Rent Revenue Received 60,000
Variable Costs Avoided 120,000
Fixed Overhead Avoided 20,000
Difference in Favor of Buying $ 10,000
=======
44. Glover Company produces a part that has the following costs per unit:
Direct material $ 9
Direct labor 4
Variable overhead 2
Fixed overhead 6
Total $21
London Corporation can provide the part to Glover for $23 per unit. Glover Company has determined
that 50 percent of its fixed overhead would continue if it purchased the part. However, if Glover no
longer produces the part, it can rent that portion of the plant facilities for $70,000 per year. Glover
Company currently produces 12,000 parts per year. Which alternative is preferable and by what
margin?
a. Make-$24,000
b. Make-$60,000
c. Buy-$10,000
d. Buy-$46,000
ANS: C
Purchase price from Homeland $(276,000)
Rent Revenue Received 70,000
Variable Costs Avoided 180,000
Fixed Overhead Avoided 36,000
Difference in Favor of Buying $ 10,000
=======
45. Graham Company has 15,000 units in inventory that had a production cost of $3 per unit. These units
cannot be sold through normal channels due to a significant technology change. These units could be
reworked at a total cost of $23,000 and sold for $28,000. Another alternative is to sell the units to a
junk dealer for $8,500. The relevant cost for Graham to consider in making its decision is
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
a. $45,000 of original product costs.
b. $23,000 for reworking the units.
c. $68,000 for reworking the units.
d. $28,000 for selling the units to the junk dealer.
ANS: B
Only the actual reworking costs are relevant. Original purchase costs are irrelevant.
46. Kelly Company has 20,000 units in inventory that had a production cost of $4 per unit. These units
cannot be sold through normal channels due to a significant technology change. These units could be
reworked at a total cost of $30,000 and sold for $35,000. Another alternative is to sell the units to a
junk dealer for $10,500. The relevant cost for Kelly to consider in making its decision is
a. $80,000 of original product costs.
b. $30,000 for reworking the units.
c. $110,000 for reworking the units.
d. $35,000 for selling the units to the junk dealer.
ANS: B
Only the actual reworking costs are relevant. Original purchase costs are irrelevant.
Athmer Corporation
Athmer Corporation sells a product for $18 per unit, and the standard cost card for the product shows
the following costs:
Direct material $ 1
Direct labor 2
Overhead (80% fixed) 7
Total $10
47. Refer to Athmer Corporation. Athmer received a special order for 1,000 units of the product. The only
additional cost to Athmer would be foreign import taxes of $1 per unit. If Athmer is able to sell all of
the current production domestically, what would be the minimum sales price that Athmer would
consider for this special order?
a. $18.00
b. $11.00
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
c. $5.40
d. $19.00
ANS: D
The company would increase its minimum sales price to reflect the foreign import tax of $1
per unit.
48. Refer to Athmer Corporation. Assume that Athmer has sufficient idle capacity to produce the 1,000
units. If Athmer wants to increase its operating profit by $5,600, what would it charge as a per-unit
selling price?
a. $18.00
b. $10.00
c. $11.00
d. $16.60
ANS: C
The company would want to charge a price equal to a per unit profit of $5.60 plus variable
costs per unit of $4.40 and the import tax per unit of $1.00. The total price is $11.00.
McCoy Corporation
McCoy Corporation sells a product for $21 per unit, and the standard cost card for the product shows
the following costs:
Direct material $ 2
Direct labor 3
Overhead (70% fixed) 10
Total $15
49. Refer to McCoy Corporation. McCoy received a special order for 1,200 units of the product. The only
additional cost to McCoy would be foreign import taxes of $2 per unit. If McCoy is able to sell all of
the current production domestically, what would be the minimum sales price that McCoy would
consider for this special order?
a. $10.00
b. $15.00
c. $21.00
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
d. $23.00
ANS: D
The company would increase its minimum sales price to reflect the foreign import tax of $2
per unit.
50. Refer to McCoy Corporation. Assume that McCoy has sufficient idle capacity to produce the 1,200
units. If McCoy wants to increase its operating profit by $6,000, what would it charge as a per-unit
selling price?
a. $15.00
b. $17.00
c. $21.00
d. $23.00
ANS: A
The company would want to charge a price equal to a per unit profit of $5.00 plus variable
costs per unit of $8.00 and the import tax per unit of $2.00. The total price is $15.00.
51. Beauty Tools Corporation makes and sells brushes and combs. It can sell all of either product it can
make. The following data are pertinent to each respective product:
Brushes Combs
Units of output per machine hour 8 20
Selling price per unit $12.00 $4.00
Product cost per unit
Direct material $1.00 $1.20
Direct labor 2.00 0.10
Variable overhead 0.50 0.05
The company has 40,000 machine hours available for production. What sales mix will maximize
profits?
a. 320,000 brushes and 0 combs
b. 0 brushes and 800,000 combs
c. 160,000 brushes and 600,000 combs
d. 252,630 brushes and 252,630 combs
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
ANS: A
Brushes have a contribution margin of $8.50 per unit; combs have a contribution margin of
$2.65 per unit.
The combination of 320,000 brushes and 0 combs provides a net profit of $2,720,000 and
does not violate the machine hours constraint.
52. Denver Boot Corporation has been asked to submit a bid on supplying 1,000 pairs of military combat
boots to the Armed Forces Training Center. The company's costs per pair of boots are as follows:
Direct material $8
Direct labor 6
Variable overhead 3
Variable selling cost (commission) 3
Fixed overhead (allocated) 2
Fixed selling and administrative cost 1
Assuming that there would be no commission on this potential sale, the lowest price the firm can bid is
some price greater than
a. $23.
b. $20.
c. $17.
d. $14.
ANS: C
The lowest price would have to be greater than the sum of all variable manufacturing costs.
Variable manufacturing costs total $17; therefore the price would have to be greater than $17
per pair.
53. Wightman Industries has two sales territories-East and West. Financial information for the two
territories is presented below:
East West
Sales $980,000 $750,000
Direct costs:
Variable (343,000) (225,000)
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
Fixed (450,000) (325,000)
Allocated common costs (275,000) (175,000)
Net income (loss) $(88,000) $ 25,000
Because the company is in a start-up stage, corporate management feels that the East sales territory is
creating too much of a cash drain on the company and it should be eliminated. If the East territory is
discontinued, one sales manager (whose salary is $40,000 per year) will be relocated to the West
territory. By how much would Wightman's income change if the East territory is eliminated?
a. increase by $88,000
b. increase by $48,000
c. decrease by $267,000
d. decrease by $227,000
ANS: D
Sales foregone in East $(980,000)
Variable costs avoided 343,000
Fixed costs avoided 410,000
Decrease in income from $(227,000)
eliminating East territory ========
Savannah Motors
Savannah Motors is trying to decide whether it should keep its existing car washing machine or
purchase a new one that has technological advantages (which translate into cost savings) over the
existing machine. Information on each machine follows:
54. Refer to Savannah Motors. The $4,000 of annual operating costs that are common to both the old and
the new machine are an example of a(n)
a. sunk cost.
b. irrelevant cost.
c. future avoidable cost.
d. opportunity cost.
55. Refer to Savannah Motors. The $20,000 cost of the new machine represents a(n)
a. sunk cost.
b. future relevant cost.
c. future irrelevant cost.
d. opportunity cost.
56. Refer to Savannah Motors. The estimated $500 salvage value of the existing machine in 10 years
represents a(n)
a. sunk cost.
b. opportunity cost of selling the existing machine now.
c. opportunity cost of keeping the existing machine for 10 years.
d. opportunity cost of keeping the existing machine and buying the new machine.
57. Refer to Savannah Motors. The incremental cost to purchase the new machine is
a. $11,000
b. $13,000.
c. $18,000.
d. $20,000.
ANS: C
Incremental cost = Purchase price of new machine - Current salvage value
Incremental cost = $(20,000 - 2,000)
Incremental cost = $18,000
Boston Bakers
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
Boston Bakers is trying to decide whether it should keep its existing bread-making machine or
purchase a new one that has technological advantages (which translate into cost savings) over the
existing machine. Information on each machine follows:
58. Refer to Boston Bakers. The $5,000 of annual operating costs that are common to both the old and the
new machine are an example of a(n)
a. sunk cost.
b. irrelevant cost.
c. future avoidable cost.
d. opportunity cost.
59. Refer to Boston Bakers. The $10,000 cost of the original machine represents a(n)
a. sunk cost.
b. future relevant cost.
c. historical relevant cost.
d. opportunity cost.
60. Refer to Boston Bakers. The estimated $650 salvage value of the existing machine in 10 years
represents a(n)
a. sunk cost.
b. opportunity cost of selling the existing machine now.
c. opportunity cost of keeping the existing machine for 10 years.
d. opportunity cost of keeping the existing machine and buying the new machine.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
61. Refer to Boston Bakers. The incremental cost to purchase the new machine is
a. $15,000.
b. $17,500.
c. $22,500.
d. $25,000.
ANS: C
Incremental cost = Purchase price of new machine - Current salvage value
Incremental cost = $(25,000 - 2,500)
Incremental cost = $22,500
Ultralinear Electronics Corporation manufactures and sells FM radios. Information on the prior year's
operations (sales and production Model A1) is presented below:
62. Refer to Ultralinear Electronics Corporation. The Model B2 radio is currently in production and it
renders the Model A1 radio obsolete. If the remaining 500 units of the Model A1 radio are to be sold
through regular channels, what is the minimum price the company would accept for the radios?
a. $30
b. $27
c. $18
d. $4
ANS: D
$4 would cover the variable selling expenses.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
63. Refer to Ultralinear Electronics Corporation. Assume that the remaining Model A1 radios can be sold
through normal channels or to a foreign buyer for $6 per unit. If sold through regular channels, the
minimum acceptable price will be
a. $30.
b. $33.
c. $10.
d. $4.
ANS: C
$10 will cover the price to the foreign buyer plus the $4 in variable selling expenses.
The Southern Digital, Inc. produces a high-quality computer chip. Unit production costs (based on
capacity production of 100,000 units per year) follow:
64. Refer to Southern Digital, Inc. Assume, for this question only, that the Memory Division is producing
and selling at capacity. What is the minimum selling price that the division would consider on a
"special order" of 1,000 chips on which no variable period costs would be incurred?
a. $100
b. $72
c. $81
d. $94
ANS: D
Variable period costs are $6 ($15 * 40% variable)
The minimum selling price would have to be greater than the current sales price less the
avoidable SG&A costs.
$(100 - 6) = $94 per unit
ANS: A
The price would have to cover all variable costs.
$(50 + 20 + 2 + 6) = $78 per unit
66. Refer to Southern Digital, Inc. Assume, for this question only, that the Memory Division is presently
operating at a level of 80,000 chips per year. Accepting a "special order" on 2,000 chips at $88 will
a. increase total corporate profits by $4,000.
b. increase total corporate profits by $20,000.
c. decrease total corporate profits by $14,000.
d. decrease total corporate profits by $24,000.
ANS: B
$(88 - 78) = $10 profit per unit * 2,000 units = $20,000 profit increase
The capital budgeting committee of the Brazosport Pipe Corporation is evaluating the possibility of
replacing its old pipe-bending machine with a more advanced model. Information on the existing
machine and the new model follows:
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
67. Refer to Brazosport Pipe Corporation. The major opportunity cost associated with the continued use of
the existing machine is
a. $30,000 of annual savings in operating costs.
b. $20,000 of salvage in 5 years on the new machine.
c. lost sales resulting from the inefficient existing machine.
d. $400,000 cost of the new machine.
68. Refer to Brazosport Pipe Corporation. The $80,000 market value of the existing machine is
a. a sunk cost.
b. an opportunity cost of selling the old machine.
c. irrelevant to the equipment replacement decision.
d. a historical cost.
69. Refer to Brazosport Pipe Corporation. If the company buys the new machine and disposes of the
existing machine, corporate profit over the five-year life of the new machine will be ____ than the
profit that would have been generated had the existing machine been retained for five years.
a. $150,000 lower
b. $170,000 lower
c. $230,000 lower
d. $150,000 higher
ANS: A
Annual savings in operating costs $ 150,000
Purchase of new machine (400,000)
Disposal of existing machine 80,000
Disposal of new machine in 5 years 20,000
Difference in profit $(150,000)
========
70. Seminole Corporation has been manufacturing 5,000 units of Part 10541, which is used in the
manufacture of one of its products. At this level of production, the cost per unit of manufacturing Part
10541 is as follows:
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
Direct material $ 2
Direct labor 8
Variable overhead 4
Fixed overhead applied 6
Total $20
Luther Company has offered to sell Seminole 5,000 units of Part 10541 for $19 a unit. Seminole has
determined that it could use the facilities currently used to manufacture Part 10541 to manufacture Part
RAC and generate an operating profit of $4,000. Seminole has also determined that two-thirds of the
fixed overhead applied will continue even if Part 10541 is purchased from Luther. To determine
whether to accept Luther’s offer, the net relevant costs to make are
a. $70,000.
b. $84,000.
c. $90,000.
d. $95,000.
ANS: B
The relevant costs are the variable costs per unit as well as the portion of fixed overhead that
will be avoided for Part 10541.
Variable costs = $14 per unit
Fixed overhead = $ 2 per unit
5,000 units * $16 per unit = $80,000 + Profit from RAC = $ 4,000
Total Relevant Costs $84,000
71. Birmingham Corporation manufactures batons. Birmingham can manufacture 300,000 batons a year at
a variable cost of $750,000 and a fixed cost of $450,000. Based on Birmingham's predictions, 240,000
batons will be sold at the regular price of $5.00 each. In addition, a special order was placed for 60,000
batons to be sold at a 40 percent discount off the regular price. The unit relevant cost per unit for
Birmingham's decision is
a. $1.50.
b. $2.50.
c. $3.00.
d. $4.00.
ANS: B
The relevant costs will be the variable costs per unit.
$750,000/300,000 units = $2.50/unit
SHORT ANSWER
ANS:
An opportunity cost is not a "cost" in the traditional out-of-pocket sense. Opportunity costs are benefits
that are sacrificed to pursue one alternative rather than another. Once an alternative is selected, the
opportunity costs associated with that alternative will not appear directly in the accounting records of
the firm as other costs of that alternative will. These costs are, however, relevant because the company
is giving up one set of benefits to accept a second set. Rational decision making assumes that the
chosen alternative provides the greater benefit.
ANS:
Relevant information must be: (1) associated with the decision under consideration; (2) be important to
the decision maker; and (3) have a connection to or bearing on some future endeavor.
3. Why are fixed costs generally more relevant in long-run decisions than short-run decisions?
ANS:
In the long run, all costs are relevant. In the short run, many costs that apply to the existing production
technology are sunk. In particular, depreciation charges and lease payments on long-term assets are
unavoidable. In the long run, these assets are replaced and, thus their associated costs are relevant in
the replacement decision.
4. Why is depreciation expense irrelevant to most managerial decisions, even when it is a future cost?
ANS:
Depreciation expense is simply the systematic write-off of a sunk cost (the cost of a long-lived asset).
Depreciation expense is therefore always irrelevant unless it pertains to an asset that is not yet
acquired.
ANS:
Outsourcing occurs when an organization "farms out" some of its normal business activities or
processes. Several areas that are most frequently outsourced by an organization include payroll,
accounting, transportation, and possibly legal. When a company outsources some of its functions, it is
able to divert more energy to those areas that produce a firm's core competencies or have the ability to
create revenues for the firm.
6. What is the relationship between scarce resources and an organization's production capacity?
ANS:
In the long run, capacity is likely to be constrained by two fundamental resources: labor and
machinery. However, in the short run, additional constraints can push capacity to levels below labor
and machine capacity. Constraints can be induced by raw material shortages, interruptions in
distribution channels, labor strikes in the plants of suppliers of important components, or governmental
restrictions on markets (gas rationing, quotas).
7. What are some factors that a company must consider when deciding to raise or lower sales prices on
products?
ANS:
Quantitative factors include the new contribution margin per unit of the product, short-term and long-
term changes in demand and production volume because of the price change, and the best use of a
company’s scarce resources.
Qualitative factors include the impact of changes on customer goodwill toward the company, customer
loyalty toward company products, and competitors’ responses to the firm’s new pricing structure.
8. Under what circumstances is the sum of variable production and selling costs the appropriate
minimum price for special orders?
ANS:
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
Variable costs would serve as the bottom price for a special order only if the special order could be
produced on production capacity that would otherwise be idle. Whenever presently employed capacity
is partially or wholly surrendered to produce a special order, the special order price would be based on
both variable costs and the profit sacrificed on the best alternative use of the capacity.
9. Define segment margin and explain why it is a relevant measure of a segment's contribution to overall
organizational profitability.
ANS:
Segment margin is the amount of income that remains after deducting all avoidable (both variable and
fixed) costs from sales. This measure is the appropriate gauge of a segment's viability because it is a
direct measure of how total organizational profits would change if the segment was discontinued.
PROBLEM
Wholesome Wheat Corporation grows grain in rural areas of the South. The corporation’s costs per
bushel of grain (based on an average yield of 130 bushels per acre) follow:
Wholesome Wheat Corporation defines direct material costs as seed, fertilizer, water, and other
chemicals. The variable overhead costs represent maintenance and repair costs of machinery. The
fixed overhead costs are completely comprised of depreciation expense on machinery and real estate
taxes.
1. Refer to Wholesome Wheat Corporation. Assume that the current date is March 15. On this date, the
corporation must make a decision as to whether it is financially better off to plant a certain farm with
grain or leave the land idle (no income is derived from idle land). Grain prices have been severely
depressed in recent years and Wholesome Wheat’s best guess is that grain prices will be around $2.00
per bushel at the time the crop is ready for harvest. Should the company plant grain or leave the land
idle? Explain.
ANS:
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
The company should make their decision by comparing the incremental income from planting the
grain crop to the incremental expenses that would be incurred to grow, harvest, and market the crop.
The incremental revenue is simply the $2.00 per bushel and the incremental costs are all variable costs
($1.10 + $0.40 + $0.30 + $0.10 = $1.90). Based on this comparison, the company would be $13 per
acre better off to plant than to let the land remain idle.
2. Refer to Wholesome Wheat Corporation. Assume for this question only that the company decided to
plant the grain. A local oil refiner has approached the company about converting the crop to grain
alcohol (used to make gasohol) rather than selling the grain to the local grain elevator. If Wholesome
Wheat converts the grain to alcohol, it will incur additional costs of $0.60 per bushel, and the company
will be able to sell the crop to the oil refiner for the equivalent of $2.60 per bushel. Otherwise, the
company can sell the grain crop to the local grain elevator for $1.85 per bushel. If Wholesome Wheat
elects to sell the grain to the refinery, the company will not incur the variable selling costs. What
should the company do? Support your answer with calculations.
ANS:
The company’s alternatives are to sell the harvest as a grain or as alcohol. This decision can be made
by comparing the incremental costs to convert the grain to alcohol to the increase in price he can
receive for marketing the crop as alcohol rather than grain. By converting the crop to alcohol, the
company increases total revenue by $0.75 per bushel ($2.60 - $1.85) and it incurs additional costs of
$0.50 ($0.60 for the additional processing, less the $0.10 savings on the variable grain marketing
costs). Thus, by converting the grain to alcohol, the company could increase net income by $0.25 per
bushel.
3. Refer to Wholesome Wheat Corporation. Assume that the current date is March 15. On this date,
Wholesome Wheat Corporation must make a decision as to whether it is financially better off to plant
a certain farm to grain, leave the land idle (no income is derived from idle land), or rent the land to
another farmer for $50 per acre. Grain prices have been severely depressed in recent years and
Wholesome Wheat Corporation's best guess is that grain prices will be around $2.00 per bushel at the
time the crop is ready for harvest. What should the company do? Show calculations.
ANS:
It has already been determined (answer to Problem #1) that planting grain is preferred to leaving the
land idle (by $13 per acre). By renting the land, Wholesome Wheat Corporation is even better off.
Under the rental alternative, Wholesome Wheat Corporation is $37 per acre better off than if it plants
grain ($50 - $13). By renting the land, the company avoids all costs except the fixed production costs
($0.60 per bushel or $78 per acre).
Albuquerque Corporation has been approached by a Utah company about purchasing 2,500 Desert
Icons. The company is currently making and selling 15,000 per year. The Utah company wants to
attach its own state label, which increases costs by $.50 each. No selling expenses would be incurred
on this order. The corporation believes that it must make an additional $1 on each Desert Icon to
accept this offer.
a. What is the opportunity cost per unit of selling to the Utah company?
b. What is the minimum selling price that should be set?
ANS:
a. Opportunity cost = Selling price minus total variable costs $50 - ($5 + $6 + $8 + $2.50) =
$28.50
5. Terrell and Associates, CPA’s provides two types of services: audit and tax. All company personnel
can perform either service. In efforts to market its services, the company relies on radio and billboards
for advertising. Information on the company’s projected operations for the coming year follows:
Audit Taxes
Revenue per billable hour $35 $30
Variable cost of professional labor 25 20
Material cost per billable hour 2 3
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
Allocated fixed costs per year 100,000 200,000
Projected billable hours 14,000 10,000
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
ANS:
a. Audit Tax Total
Revenue:
14,000 × $35 $490,000 $ 490,000
10,000 × $30 $ 300,000 300,000
Variable Costs:
Labor:
14,000 × $25 (350,000) (350,000)
10,000 × $20 (200,000) (200,000)
Material:
14,000 × $2 (28,000) (28,000)
10,000 × $3 __________ (30,000) (30,000)
Contribution margin $112,000 $ 70,000 $ 182,000
Fixed costs (100,000) (200,000) (300,000)
Profit (loss) $ 12,000 $(130,000) $(118,000)
6. The management of Freeman Industries has been evaluating whether the company should continue
manufacturing a component or buy it from an outside supplier. A $100 cost per component was
determined as follows:
Direct material $ 15
Direct labor 40
Variable manufacturing overhead 10
Fixed manufacturing overhead 35
$100
Freeman Industries uses 4,000 components per year. After Noel Corporation submitted a bid of $80
per component, some members of management felt they could reduce costs by buying from outside
and discontinuing production of the component. If the component is obtained from Noel Corporation,
Freeman Industries' unused production facilities could be leased to another company for $50,000 per
year.
Required:
a. Determine the maximum amount per unit Freeman Industries could pay an outside
supplier.
b. Indicate if the company should make or buy the component and the total dollar
difference in favor of that alternative.
c. Assume the company could eliminate one production supervisor with a salary of
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
$30,000 if the component is purchased from an outside supplier. Indicate if the
company should make or buy the component and the total dollar difference in favor
of that alternative.
ANS:
a. Cost to make = incremental manufacturing cost and opportunity cost
= DM + DL + VOH - FOH + OP COST
$77.50 = $15 + $40 + $10 + ($50,000/4,000 units)
7. Goodall Corporation is working at full production capacity producing 10,000 units of a unique
product, RST. Manufacturing costs per unit for RST follow:
Direct material $ 2
Direct manufacturing labor 3
Manufacturing overhead 5
$10
The unit manufacturing overhead cost is based on a variable cost per unit of $2 and fixed costs of
$30,000 (at full capacity of 10,000 units). The non-manufacturing costs, all variable, are $4 per unit,
and the selling price is $20 per unit. A customer, Hendricks Company, has asked Goodall to produce
2,000 units of a modification of RST to be called XYZ. XYZ would require the same manufacturing
processes as RST. Hendricks Company has offered to share equally the non-manufacturing costs with
Goodall. XYZ will sell at $15 per unit.
Required:
a. What is the opportunity cost to Goodall of producing the 2,000 units of XYZ
(assume that no overtime is worked)?
b. The Winters Company has offered to produce 2,000 units of RST for Goodall, so
Goodall can accept the Hendricks offer. Winters Company would charge Goodall
$14 per unit for the RST. Should Goodall accept the Winters Company offer?
c. Suppose Goodall had been working at less than full capacity producing 8,000 units
of RST at the time the XYZ offer was made. What is the minimum price Goodall
should accept for XYZ under these conditions (ignoring the $15 price mentioned
previously)?
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
ANS:
a. RST
SP $20
- VC (11) ($2 + $3 + $2 + $4)
= CM $ 9 × 2,000 units = $18,000
RST
SP $15
- VC (9) ($2 + $3 + $2 + $2)
= CM $ 6 x 2,000 units = 12,000
Opportunity cost $ 6,000
b. Make ($15 - $14) = $1 × 2,000 units = $2,000 without giving up any current
production = DO IT.
c. The variable cost to make and sell = $11 ($2 + $3 + $2 + $4) would be the minimum.
Any price over $11 would increase the contribution margin.
8. The Hanks Company normally produces 150,000 units of Product AB per year. Due to an economic
downturn, the company has some idle capacity. Product AB sells for $15 per unit.
The firm's production, marketing, and administration costs at its normal capacity are:
Per Unit
Direct material $1.00
Direct labor 2.00
Variable overhead 1.50
Fixed overhead
($450,000/150,000 units) 3.00
Variable marketing costs 1.05
Fixed marketing and administrative costs
($210,000/150,000 units) 1.40
Total $9.95
Required:
a. Compute the firm's operating income before income taxes if the firm produced and
sold 110,000 units.
b. For the current year, the firm expects to sell the same number of units as it sold in the
prior year. However, in a trade newspaper, the firm noticed an invitation to bid on
selling Product AB to a state government. There are no marketing costs associated
with the order if Hanks is awarded the contract. The company wishes to prepare a bid
for 40,000 units at its full manufacturing cost plus $ 0.25 per unit. How much should
it bid? If Hanks is successful at getting the contract, what would be its effect on
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
operating income?
c. Assume that the company is awarded the contract on January 2, and in addition it
also receives an order from a foreign vendor for 40,000 units at the regular price of
$15 per unit. The foreign shipment will require the firm to incur its normal marketing
costs. The government contract contains a 10-day escape clause (i.e., the firm can
reject the contract within 10 days without any penalty). If the firm accepts the
government contract, overtime pay at 1 1/2 times the straight time rate will be paid
on the 40,000 units. In addition, fixed overhead will increase by $60,000 and
variable overhead will behave in its normal pattern. The company has the capacity to
produce both orders. Decide the following:
1. Should the firm accept the foreign offer? Show the effect on operating income of
accepting the order.
2. Assuming the foreign order is accepted, should the firm accept the government order?
Show the effect on operating income of accepting the government order.
ANS:
a. Sales (110,000 × $15) $1,650,000
- VC (110,000 × $5.55) (610,500)
= CM $1,039,500
- FC ($450,000 + $210,000) (660,000)
= Operating Income $ 379,500
SP $7.75
- VC (4.50)
CM $3.25 × 40,000 units = $130,000 increase in
operating income.
c. 1. SP $15.00
- VC (6.55) ($1 + $3 + $1.50 + $1.05)
CM $ 8.45 × 40,000 = $338,000
- FC (60,000)
Increase in
Operating $278,000
Income
2. Both orders can be accepted even if the increased costs of $40,000 for labor and
$60,000 for fixed overhead are assigned to the government order.
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.
Thinking| IMA: Decision Analysis KEY: Bloom's: Comprehension
© 2013 Cengage Learning. All Rights Reserved. This edition is intended for use outside of the U.S. only, with content that may be different
from the U.S. Edition. May not be scanned, copied, duplicated, or posted to a publicly accessible website, in whole or in part.