Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
6 views10 pages

Represtation of Data Questions

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views10 pages

Represtation of Data Questions

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

1. Which number system uses base 2?

- A) Binary
- B)Octal
-c)Decimal
- D)Hexadecimal

**Answer: A)Binary**

2.What is the base of the octal number system?


- A) 2
-8) 8
-C) 10

- D) 16
**Answer: B) 8**

3. How many bits are required to represent a single hexadecimal digit?


- A) 4 bits

-B) 6 bits

-C) 8bits
- D) 16bits
-**Answer: A)4 bits**

4.Which code is commonly used for representing characters in computers and communication
equipment?

-A) BCD

-B) EBCDIC
-C) ASCII
-D)Hexadecimal
-**Answer: C) ASCIj*

5. Which of the following is NOT a feature of the BCD numbersystem?


-A)Each decimal digit is represented by a 4-bit binary number
-B) It is a weighted code
-c)It isused to encode decimal numbers in binary form
- D)It uses base 16
**Answer: D) It uses base 16**

**Numerical Examples:**

1. Convert the binary number 101101 to octal.

**Solution:"* Group the binary digits into groups of three, starting from the right: 1 011011.
Now, convert each group to its octal equivalent: 13 3. So, the octal equivalent is 133.

2. Convert the octal number 345 to binary.


**Solution:** Convert each octal digit toits binaryequivalent: 3 (011), 4 (100), 5 (101). So, the
binary equivalent is 011100101.

3. Convert the hexadecimal number 2F7A to binary.


- **Solution:** Convert each hexadecimal digit to its4-bit binary equivalent:2 (0010), F
(1111), 7
(0111), A(1010). So, the binary equivalent is 0010111101111010.

4. Convert the decimal number 123 to BCD.

**Solution:** Represent each decimal digit by its 4-bit binary equivalent: 1(0001), 2 (0010), 3
(0011). So, the BCD equivalent is 0001 0010 0011.

5. Convert the ASCIlcharacter 'A' to its binary


representation.
**Solution:** The ASCIl code for 'A' is 65 in decimal, which is equivalent to 01000001 in
binary.

1,Which of the folowing number systems uses


digits 0-7?
-A) Binary
-B) Octal
-C) Hexadecimal
-D) Decimal
**Answer: B) Octal**

2.What is the base of the hexadecimal number system?


-A)2
-B) 8
-c) 10
- D) 16
**Answer: D) 16**

3. How many bits are required to represent asingle hexadecimal digit?


- A) 2 bits
- 8)4 bits
-C)6 bits
-D) 8 bits
-**Answer: B) 4 bits**

4. Which of the following is an example of a BCD number?


-A) 1010
-B) 1101
-C) 1011
-D) 1111
**Answer: C) 1011**

5. What does ASCIlstand for?


-A)American Standard Code for Information
Interchange
-B) AdvancedStandard Code for International
Interchange
-C) Automated Standard Code for Interchange of
Information
-D) AllStandard Codes for Interchange
-**Answer: A) American Standard Code for
Information Interchange**

6. Convert the binary number


101011 to octal.
- A) 53

-B) 55
- C)57
-D) 61
.**Answer: B) 55**

7.Convert the octal number 64 to binary.


- A) 110100

- B) 110110

-C) 110111

- D) 110101

**Answer: A) 110100**

8. Convert the hexadecimal number 3E to binary.


- A) 00101100
- B) 00111110

-c)00111100
- D)00111010
- **Answer: C)00111110**

9. Convert the decimal number 85 to BCD.

-A) 10001011
-B) 10010101

-C) 10101010
- D) 10010100
- **Answer: B) 10010101**

10.Which of the following is an EBCDIC code?


- A)0110
-B) 0100
-C) 1101
- D)1010

**Answer: C) 1101**

11. Convert the binary number 11001101 to hexadecimal.

- A) 6D
- B)CD
-c) EC
- D) DE
**Answer: B) CD**

12. Convert the octal number 47 to binary.


-A) 100111

- B)101111
- C)110111

- D) 111111
- **Answer: A) 100111**

13. Convert the hexadecimal number A5 to binary.


- A)10100101
- B) 11001010
-C)10010101
- D) 11101010
- **Answer: A) 10100101**

14. Convert the decimal number 49 to BCD.

-A) 01001001
-B) 00011001
- )10010001
D) 00010010

**Answer: B) 00011001**
code?
15. Which of the following is an ASCIl
- A)0100
- B) 1001

-C)1100
-D) 0011
*"Answer: D) 0011**

16.Convert the binary number 101110 to octal.


- A) 56

-B) 66
-C) 76
- D) 46
- **Answer: A) 56**

17. Convert the octal number 77 to binary.


-A) 111110

B) 111111
-C) 101111
-D) 101110
-**Answer: B) 111111**

18.Convert the hexadecimal number FA to binary.


-A) 11111001
-B) 11111010
-C) 11111100
D) 11111101
**Answer: B)11111010**

19.Convert the decimal number 72 to BCD.


-A) 01101000
- B) 01010000
-C) 01110010
- D)01001000
.**Answer: A) 01101000**

20. Which of the following is an EBCDIC code?


-A) 0100

B)1001
-C) 1100

-D) 0011
**Answer: C) 1100**

21. Convert the binarynumber 11010111 to hexadecimal.


-A) D7

- B) E7
-C) F7
- D) A7
-**Answer: A) D7**

22. Convert the octal number 23 to bìnary.


-A)100011
B)110011
-C) 100110
-D) 110110
-**Answer: B) 110011**

23. Convert the hexadecimal number 3A to binary.


-A) 111001
B) 110010
-C) 111010
-D) 110011
-**Answer: B) 110010**
24. Convert the decimal number 93 to BCD.
A)10011101
B)01001011
- )10011011
D)01011001
**Answer: A) 10011101**

25. Which of the following is an ASCII code?


- A) 0100

- B) 1001

- C) 1100

-D) 0011
-**Answer: C) 1100**

26.Convert the binary number 111010 to octal.


-A)72
- B) 74
-C) 76

-D) 66
-**Answer: C) 76**

27. Convert the octal number 67 to binary.


- A) 110011
-B) 110110
- )111010
-D)111011
-**Answer: D) 111011**

28.Convert the hexadecirnal number D8 to binary.


-A) 11011000
- B) 11011010

-C) 11011100

- D) 11011101
**Answer: C) 11011100**

29. Convert the decimal number 84 to BCD.

A)01010100
-B) 01011000
-C) 10101000
-D) 10101010

**Answer: B) 01011000**

30. Which of the following is an EBCDIC code?

-A)0100
B)1001

-C) 1100
-D) 0011
**Answer: A) 0100**

1. What is the result of the addition Octal 27 + Octal 36?


" A) 53g
B) 63
" )73s
" D) 838
"Answer: B) 6:38
2. VWhat is the resuitof the subtraction Octal 45 Octal 12?
" A) 338
" B) 43
" C) 53,
" D) 63
" Answer: A) 33
3.What is theresu't of the multiplication Octal 17 × Octal 24?
" A) 140.
" B) 170,
C) 210,
D) 240,
Answer: B) 170,
4 What is the resultof thedivision Octal 56 : 0ctal 7?
" A)6
" 8)75

D) 20%
. Ânswer: C) 10,
5. What isthe result of the addition Hex 1A+ Hex 2/?
A) 39;
. 8) 4916
O3916
D) 6916
Answer: B) 49 6

6. What is the result of thesubtraction Hex 3C- Hex 19?


A) 1D6
B)2Di6
O3Din
D)4Di6
Answer: A) 1D6
7.What is the result ofthe multiplication Hex 5 × Hex A?
" A) 2816
B) 3216
- 3A6
D) 4216
Answer: B) 32 ie
8. What is the result of the division Hex B4 ÷ Hex 2?
" A) 5416

" D) 6Aj6
Answer: B) 5A6

You might also like