Department of Mechanical & Industrial Engineering
Indian Institute of Technology, Roorkee
Heat and Mass Transfer (MIN-305)
Tutorial #1A (Introduction)
1. If 3 kW is conducted through a section of insulating material 0.6 m2 in cross section and 2.5 cm
thick and the thermal conductivity may be taken as 0.2W/m·◦C, compute the temperature
difference across the material. [Ans = 𝟔𝟐𝟓℃]
2. A temperature difference of 85◦C is impressed across a fiberglass layer of 13 cm thickness. The
thermal conductivity of the fiberglass is 0.035W/m. ◦C. Compute the heat transferred through the
material per hour per unit area. [Ans = 82.48 kJ/m2-hr]
3. A truncated cone 30 cm high is constructed of aluminum. The diameter at the top is 7.5 cm, and
the diameter at the bottom is 12.5 cm. The lower surface is maintained at 93◦C; the upper surface,
at 540◦C. The other surface is insulated. Assuming one dimensional heat flow, what is the rate of
heat transfer in watts? [Ans = 2.23 W]
4. Two perfectly black surfaces are constructed so that all the radiant energy leaving a surface at
800◦C reaches the other surface. The temperature of the other surface is maintained at 250 ◦C.
Calculate the heat transfer between the surfaces per hour and per unit area of the surface
maintained at 800◦C. [Ans = 255.43 MJ/m2-hr]
5. Water flows at the rate of 0.5 kg/s in a 2.5-cm-diameter tube having a length of 3 m. A constant
heat flux is imposed at the tube wall so that the tube wall temperature is 40 ◦C higher than the
water temperature. Calculate the heat transfer and estimate the temperature rise in the water.
The water is pressurized so that boiling cannot occur. [Take h = 3500 W/m2 .◦C and specific heat
of water = 4186 J/kg℃] [Ans =83.72kW;101.57 ℃ ]
6. A flat wall is exposed to an environmental temperature of 38◦C. The wall is covered with a layer of
insulation 2.5 cm thick whose thermal conductivity is 1.4 W/m.◦C, and the temperature of the wall
on the inside of the insulation is 315◦C. The wall loses heat to the environment by convection.
Compute the value of the convection heat-transfer coefficient that must be maintained on the
outer surface of the insulation to ensure that the outer-surface temperature does not exceed 41◦C.
[Ans = 5.114 kW/m2℃]
7. A solar radiant heat flux of 700 W/m2 is absorbed in a metal plate that is perfectly insulated on
the back side. The convection heat-transfer coefficient on the plate is 11 W/m2 .◦C, and the
ambient air temperature is 30◦C. Calculate the temperature of the plate under equilibrium
conditions. [Ans = 93.63℃]
8. A 5.0-cm-diameter cylinder is heated to a temperature of 200◦C, and air at 30◦C is forced across it
at a velocity of 50 m/s. If =0.7, calculate the total heat loss per unit length if the walls of the
enclosing room are at 10◦C. Comment on this calculation, h = 180 W/m2 .◦C. [Ans= 5.079 kW/m]
9. An ice-skating rink is located in an indoor shopping mall with an environmental air temperature
of 22◦C and radiation surrounding walls of about 25 ◦C. The convection heat-transfer coefficient
between the ice and air is about 10W/m2 .◦C because of air movement and the skaters’ motion.
The emissivity of the ice is about 0.95. Calculate the cooling required to maintain the ice at 0◦C for
an ice rink having dimensions of 12 by 40 m. Obtain a value for the heat of fusion of ice and
estimate how long it would take to melt 3 mm of ice from the surface of the rink if no cooling is
supplied and the surface is considered insulated on the back side. [Ans = 156.3 kW; 47.14 min]