Subject: - Database Management System MCQ’s
Course Code:- 313302
Unit No 1 Introduction to Database System
1) How many codd’s rules are present?
a) 12 b) 8 c) 10 d) 5
Answer: - a
2) What is the full form of dbms?
a) Data Backup Management system b) Data Binary Management System c) Database
Management System d) Database Management Service.
Answer: - c
3) What is a database?
a) Organized collection of information that cannot be accessed, updated, and managed
b) Collection of data or information without organizing
c) Organized collection of data or information that can be accessed, updated, and managed
d) Organized collection of data that cannot be updated
Answer:- c
4) Who created the first DBMS?
a) Edgar Frank Codd
b) Charles Bachman
c) Charles Babbage
d) Sharon B. Codd
Answer:- b
5) Which of the following is not a type of database?
a) Hierarchical
b) Network
c) Distributed
d) Decentralized
Answer:- d
6) Which of the following is not an example of DBMS?
a) MySQL
b) Microsoft Access
c) IBM DB2
d) Google
Answer:- d
7) Which of the following is a feature of the database?
a) No-backup for the data stored
b) User interface provided
c) Lack of Authentication
d) Store data in multiple locations
Answer:- b
8) Which of the following is not a feature of DBMS?
a) Minimum Duplication and Redundancy of Data
b) High Level of Security
c) Single-user Access only
d) Support ACID Property
Answer: - c
9) Which of the following is not a function of the database?
a) Managing stored data
b) Manipulating data
c) Security for stored data
d) Analysing code
Answer:- d
10) Which of the following is a function of the DBMS?
a) Storing data
b) Providing multi-users access control
c) Data Integrity
d) All of the above
Answer:- d
11) Which of the following is a component of the DBMS?
a) Data
b) Data Languages
c) Data Manager
d) All of the above
Answer:- d
12) _____________ is a hardware component that is most important for the operation of a
database management system.
a) Microphone
b) High speed, large capacity disk to store data
c) High-resolution video display
d) Printer
Answer:- b
13) What is information about data called?
a) Hyper data
b) Tera data
c) Meta data
d) Relations
Answer:- c
14) Which model uses a tree structure to represent relationships among data?
a) Relational Model
b) Network Model
c) Hierarchical Model
d) Object - Oriented Model
Answer: c
15) Which of the following is a characteristic of the relational model?
a) Data is organized into table
b) Relationships are represented using pointers
c) Data is stored as objects
d) None of the above
Answer: d
16) The file organization which allows us to read records that would satisfy the join condition by
using one block read is
a) Heap file organization
b) Sequential file organization
c) Clustering file organization
d) Hash file organization
Answer:- c
17) The highest level in the hierarchy of data organization is called
a) Data bank
b) Data base
c) Data file
d) Data record
Answer:- b
18) What is the primary disadvantage of using a file system for data management compared
to a database system?
a) Improved data integrity
b) Increased data security
c) Limited data redundancy
d. Difficulty in ensuring data consistency
Answer:- d
19) In a file system, data redundancy is more likely to occur compared to a database system.
What does data redundancy refer to?
a. Storing data in multiple locations for improved security
b. The duplication of data in multiple files or records
c. Restricting access to data retrieval operations
d. Accelerating data retrieval
Answer: - b
20) Which type of users query and update the database by invoking some already written
application programs?
a) Naïve Users
b) Sophisticated Users
c) Special Users
d) System Analysts
Answers:- a
Unit No 2:- Relational Data Model
1) Student(ID, name, dept name, tot_cred)
In this query which attributes form the primary key?
a) Name
b) Dept
c) Tot_cred
d) ID
Answer:- d)
2) Which one of the following is a procedural language?
a) Domain relational calculus
b) Tuple relational calculus
c) Relational algebra
d) Query language
Answer:- c)
3) Choose the correct statement regarding superkeys
a) A superkey is an attribute or a group of multiple attributes that can uniquely identify a
tuple
b) A superkey is a tuple or a set of multiple tuples that can uniquely identify an attribute
c) Every superkey is a candidate key
d) A superkey is an attribute or a set of attributes that distinguish the relation from other
relations
Answer:- a)
4) What is a foreign key?
a) A foreign key is a primary key of a relation which is an attribute in another relation
b) A foreign key is a superkey of a relation which is an attribute in more than one other
relations
c) A foreign key is an attribute of a relation that is a primary key of another relation
d) A foreign key is the primary key of a relation that does not occur anywhere else in the
schema
Answer:- c)
5) An attribute is a __________ in a relation.
a) Row
b) Column
c) Value
d) Tuple
Answer:- b)
6) What is the method of specifying a primary key in a schema description?
a) By writing it in bold letters
b) By underlining it using a dashed line
c) By writing it in capital letters
d) By underlining it using a bold line
Answer:- d)
7) The _________ of the entity set is an actual collection of entities belonging to that entity
set.
a) Extension
b) Intention
c) Description
d) Availability
Answer:- a)
8) State true or false: We cannot specify keys in the Entity-Relationship model
a) True
b) False
Answer:- b)
9) Which of the following is a good database management practice?
a) Adding redundant attributes
b) Removing redundant attributes
c) Not specifying primary keys
d) None of the mentioned
Answer:- b)
10) The ___________ normalization introduced by Chris Date, Hugh Darwen, and Nikos
Lorentzos.
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth
Answer:- d)
11) A table is in BCNF if it is in 3NF and if every determinant is a ___________ key.
a) Dependent
b) Normal
c) Candidate
d) Both Normal and Candidate
Answer:- c)
12) A table is in 3NF if it is in 2NF and if it has no ____________
a) Functional Dependencies
b) Transitive Dependencies
c) Trivial Functional Dependency
d) Multivalued Dependencies
Answer:- b)
13) A ___________ is an indirect functional dependency, one in which X->Z only by virtue of
X->Y and Y->Z.
a) Multivalued Dependencies
b) Join Dependency
c) Trivial Functional Dependency
d) Transitive Dependencies
Answer:- d)
14) In a given relationship R, if an attribute A uniquely defines all other attributes, then the
attribute A is a key attribute which is also known as the _________ key.
a) Candidate
b) Join
c) Functional
d) None of the Mentioned
Answer:- a)
15) When the values in one or more attributes being used as a foreign key must exist in
another set of one or more attributes in another table, we have created a(n):
a) Transitive Dependency
b) Insertion Anomaly
c) Referential Integrity Constraint
d) Normal Form
Answer:- c)
16) A relational database developer refers to a record as
a) A criteria
b) A relation
c) A tuple
d) An attribute
Answer:- c)
17) The relational model feature is that there
a) is no need for primary key data
b) is much more data independence than some other database models
c) are explicit relationships among records
d) are tables with many dimensions
Answer:- b)
18) E-R model uses this symbol to represent weak entity set ?
a) Dotted rectangle
b) Diamond
c) Doubly outlined rectangle
d) None of the Mentioned
Answer:- c)
19) Which of the following is record based logical model?
a) Network Model
b) Object oriented model
c) E-R Model
d) None of the Mentioned
Answer:- a)
20) A ___________ normal form normalization will be needed where all attributes in a
relation tuple are not functionally dependent only on the key attribute.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
Answer:- c)
Unit No 3:- Interactive SQL and Performance Testing
1) Which of the following is/are the DDL statements?
a) Create
b) Drop
c) Alter
d) All of the Mentioned.
Answer:- d)
2) Which is the subset of SQL commands used to manipulate Oracle Database structures,
including tables?
a) Data Definition Language(DDL)
b) Data Manipulation Language(DML)
c) DML and DDL
d) None of the Mentioned
Answer:- a)
3) In SQL, which command(s) is(are) used to change a table’s storage characteristics?
a) ALTER TABLE
b) MODIFY TABLE
c) CHANGE TABLE
d) All of the Mentioned
Answer:- a)
4) In SQL, which of the following is not a data definition language commands?
a) RENAME
b) REVOKE
c) GRANT
d) UPDATE
Answer:- a)
5) ________clause is an additional filter that is applied to the result.
a) Select
b) Group-by
c) Having
d) Order by
Answer:- c)
6) ___________ defines rules regarding the values allowed in columns and is the standard
mechanism for enforcing database integrity.
a) Column
b) Constraint
c) Index
d) Trigger
Answer:- b)
7) SQL has how many main commands for DDL:
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer:- c)
8) Which command defines its columns, integrity constraint in create table:
a) Create command
b) Drop table command
c) Alter table command
d) All of the Mentioned
Answer:- a)
9) Which command is used for removing a table and all its data from the database:
a) Create command
b) Drop table command
c) Alter table command
d) All of the Mentioned
Answer:- b)
10) Which command allows the removal of all rows from a table but flushes a table more
efficiently since no rollback information is retained:
a) TRUNCATE command
b) Create command
c) Drop table command
d) Alter table command
Answer:- a)
11) The language used application programs to request data from the DBMS is referred to as
__________
a) DML
b) DDL
c) Query language
d) All of the Mentioned
Answer:- a)
12) In SQL, which of the following is not a data Manipulation Language Commands?
a) Delete
b) Truncate
c) Update
d) Create
Answer:- b)
13) Which of the following is not a type of SQL statement?
a) Data Manipulation Language (DML)
b) Data Definition Language (DDL)
c) Data Control Language (DCL)
d) Data Communication Language (DCL)
Answer:- d)
14) TRUNCATE statement in SQL is a –
a) DML statement
b) DDL statement
c) DCL statement
d) TCL statement
Answer:- b)
15) In SQL, which command is used to add new rows to a table?
a) Alter Table
b) Add row
c) Insert
d) Append
Answer:- c)
16) Stack is also called __________
a) First In First Out (LIFO)
b) Last In First Out (FIFO)
c) First In Last Out (FILO)
d) First Come First Served (FCFS)
Answer:- c)
17) A type of query that is placed within a WHERE or HAVING clause of another query is
called
a) Master query
b) Sub query
c) Super query
d) Multi-query
Answer:- b)
18) The three language components of a database management system (DBMS) like DDL,
DCL, DML.
Two different types of people (users and practitioners) are concerned with them. Which
of them do users of a DBMS usually deal with?
a) DDL
b) DML
c) DDL and DCL
d) DCL and DML
Answer:- b)
19) A table that displays data redundancies yields ____________ anomalies.
a) Update
b) Insertion
c) Deletion
d) All of the Mentioned
Answer:- d)
20) What do the schema objects comprise of?
a) Table
b) Index
c) Cluster
d) All of the Mentioned
Answer:- d)
Unit No 4:- PL/SQL Programming
1) What is the full form of PL in PL/SQL?
a) Programming Language
b) Procedural Language
c) Programming Logic
d) Procedural Logic
Answer:- b)
2) PL/SQL can execute a number of queries in one single block using a single command.
a) True
b) False
Answer:- a)
3) Which of the following feature is provided by PL/SQL to handle the exceptions occurred in
the PL/SQL block?
a) Error Handling Block
b) Error Removing Block
c) Exception Handling Block
d) Exception Removing Block
Answer:- c)
4) PL/SQL cannot contain SQL code inside it.
a) True
b) False
Answer:- b)
5) Which of the following pair of block structures is mandatory to include in a PL/SQL block?
a) BEGIN, END
b) DECLARE, END
c) EXCEPTIONS, BEGIN
d) EXCEPTIONS, END
Answer:- a)
6) Which of the following operator is used to assign values to a variable in PL/SQL?
a) =
b) ==
c) :=
d) =:
Answer:- c)
7) Which of the following command is used to direct the PL/SQL output to a screen?
a) dbms_output.line
b) dbms_output.put
c) dbms_output.put_line
d) utl_file.put_line
Answer:- c)
8) “PL/SQL procedure successfully completed” is printed when the code is compiled and
executed successfully.
a) True
b) False
Answer:- a)
9) How many ELSE clauses can an IF statement have?
a) 0 or 1
b) Always 1
c) 1 or 2
d) 1 to 10
Answer:- a)
10) Which of the following is equivalent to multiple IF-ELSIF statements?
a) LOOP statement
b) FOR statement
c) WHILE statement
d) CASE statement
Answer:- c)
11) Which of the following statements can be used to terminate a PL/SQL loop?
a) GOTO
b) EXIT WHEN
c) CONTINUE WHEN
d) KILL
Answer:- b)
12) Which of the following is not a PL/SQL unit?
a) Table
b) Type
c) Trigger
d) Package
Answer:- a)
13) Which keyword is used instead of the assignment operator to initialize variables?
A) NOT NULL
B) DEFAULT
C) %TYPE
D) %ROWTYPE
Answer:- A)
14) Which of the following is not true about PL/SQL decision making structures?
a) The IF statement associates a condition with a sequence of statements enclosed by THEN
and END IF.
b) The IF statement also adds the keyword ELSE followed by an alternative sequence of
statement.
c) The IF-THEN-ELSIF statement allows you to choose between several alternatives.
d) PL/SQL does not have a CASE statement
Answer:- d)
15) What value will be assigned to the variable declared as − counter binary integer;
a) 0
b) 1
c) NULL
d) None of the above.
Answer:- c)
16) Which of the following is true about comments in PL/SQL?
a) Comments are explanatory statements.
b) The PL/SQL single-line comments start with the delimiter — (double hyphen)
c) Multi-line comments are enclosed by /* and */.
d) All of the above.
Answer:- d)
17) Which of the following is not true about labeling PL/SQL loops?
a) PL/SQL loops can be labeled.
b) The label should be enclosed by angle brackets (< and >).
c) The label name appears at the beginning of the LOOP statement.
d) The label name can also appear at the end of the LOOP statement or with an EXIT
statement.
Answer:- b)
18) Which is a simple or compound symbol that has a special meaning to PL/SQL?
A) Delimiters
B) Identifiers
C) Literals
D) Comments
Answer:- A)
19) PL/SQL is a procedural language that has which of the following advantages?
A) Integration with database
B) Better Performance
C) Portability
D) All mentioned above
Answer: D)
20) Which data type supports only sequential access of objects?
A) LONG
B) LOB
C) Both A & B
D) None of the above
Answer:- A)
Unit No 5:- Database Administration
1)Who is responsible for managing the overall database system?
A) Database User
B) Database Administrator (DBA)
C) Application Programmer
D) System Analyst
Answer: B)
2. Which of the following is not a responsibility of a DBA?
A) Data security
B) Backup and recovery
C) Writing application code
D) Performance tuning
Answer: C)
3. What is the primary goal of database tuning?
A) Reduce number of users
B) Increase complexity
C) Improve performance
D) Secure the application
Answer: C)
4. A DBA uses ______ to control access to data.
A) Views
B) SQL
C) Authorization
D) Normalization
Answer: C)
5. Which SQL command is used by a DBA to provide a user with access to a database?
A) ALLOW
B) PERMIT
C) GRANT
D) PROVIDE
Answer: C)
6. Which of the following is used to remove user privileges?
A) DELETE
B) REMOVE
C) REVOKE
D) TRUNCATE
Answer: C)
7. Backing up the database at regular intervals is done to prevent ______.
A) Slow performance
B) Unauthorized access
C) Data loss
D) Redundancy
Answer: C)
8. What is the full form of DBA?
A) Database Application
B) Data Backup Assistant
C) Database Administrator
D) Data Business Analyst
Answer: C) Database Administrator
9. Which of the following helps in database recovery after a crash?
A) Deadlock
B) Log file
C) Index
D) Schema
Answer: B)
10. Which technique is used to prevent data inconsistency in databases?
A) Backup
B) Integrity constraints
C) Recovery
D) Indexing
Answer: B)
11. Which type of backup only saves data that has changed since the last backup?
A) Full backup
B) Incremental backup
C) Temporary backup
D) Redundant backup
Answer: B)
12. A user who interacts with the database only through application programs is called a
______.
A) End user
B) DBA
C) Designer
D) Developer
Answer: A)
13. Which of the following is not a type of database user?
A) Naive user
B) Sophisticated user
C) External user
D) System Analyst
Answer: D)
14. What is meant by data integrity?
A) Data is hidden
B) Data is duplicated
C) Data is accurate and consistent
D) Data is corrupted
Answer: C)
15. Which of the following is a database security feature?
A) Normalization
B) Locking
C) Authorization
D) Redundancy
Answer: C)
16. A database administrator uses a ______ to define the structure of the database.
A) Query
B) DDL (Data Definition Language)
C) DML (Data Manipulation Language)
D) Report
Answer: B)
17. Which of the following is used to prevent unauthorized access to the database?
A) Indexes
B) Triggers
C) Authentication
D) Views
Answer: C)
18. Which process ensures only authorized users can access certain data?
A) Normalization
B) Authorization
C) Backup
D) Logging
Answer: B)
19. Which tool is commonly used by DBAs to interact with the database?
A) Microsoft Word
B) SQL
C) Paint
D) Excel
Answer: B) SQL
20. In case of system failure, which recovery method is preferred?
A) Manual correction
B) Rewriting the data
C) Backup and restore
D) Deletion of tables
Answer: C)