Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
21 views10 pages

2022-23 Revision - Computer 3 - Answer Key

This document is a revision worksheet for Grade 3 Computer Science at Al Jouf International School for the first trimester of the 2022-23 academic year. It covers topics such as the introduction to computers, operating systems, and using paint, with various exercises including questions, fill-in-the-blanks, true/false statements, and multiple-choice questions. The worksheet is prepared by Mohammad Shakeel and checked by Nagla Badr, the Head of Department.

Uploaded by

Rizwan Javid
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
21 views10 pages

2022-23 Revision - Computer 3 - Answer Key

This document is a revision worksheet for Grade 3 Computer Science at Al Jouf International School for the first trimester of the 2022-23 academic year. It covers topics such as the introduction to computers, operating systems, and using paint, with various exercises including questions, fill-in-the-blanks, true/false statements, and multiple-choice questions. The worksheet is prepared by Mohammad Shakeel and checked by Nagla Badr, the Head of Department.

Uploaded by

Rizwan Javid
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

‫مدرسه الجوف العالمية‬

AL JOUF INTERNATIONAL SCHOOL


UNDER THE GUIDANCE OF THE MINISTRY OF EDUCATION
MIN
DEPARTMENT OF FOREIGN EDUCATION

FIRST TRIMESTER .2022-23


REVISION WORKSHEET
NAME: ………………….
SUBJECT: COMPUTER SCIENCE
GRADE: 3
SYLLABUS FOR THE FIRST TRIMESTER EXAM
TOPICS:
1 . INTRODUCTION TO COMPUTER
2. OPERATING SYSTEM
3. MORE ABOUT PAINT
REVISION SCHEDULE:
Date Day Topic

Introduction to
Computer
Operating System

More about paint

1
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )
AL JOUF INTERNATIONAL SCHOOL
UNDER THE GUIDANCE OF THE MINISTRY OF EDUCATION
DEPARTMENT OF FOREIGN EDUCATION

First Trimester 2022-23


Grade: 3 Subject: Computer Science
Name of the student; Topic: Chapter-1 Introduction of Computer

A-Answer the following questions

Q1. Give three examples of output devices?

Ans: Printer, Monitor and Speaker.

Q2. Name the parts of a CPU?

Ans: ALU, CU and register.

Q3. Name the two types of memory in a computer?

Ans: Primary memory of secondary memory.

Q4. Differentiate between hardware and software?


Ans: Hardware: The parts of the computer that can be touched.
Software: A set of instruction given to a computer.
Q5. Give the full form of the following.
(a) ALU Arithemtic logic unit
(b) CU Control Unit
2
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )
B-Fill in the blanks with the correct answers.

CPU display mouse register processing

1. A mouse can have two or three buttons.

2. A register is a small memory unit in the CPU where the data to be

processed is store.

3. The CPU is called brain of the computer.

4. Performing calculations on data is called processing.

5. A monitor is also known as Visual display unit.

C-Write T for the true statement and F for the false one.
1) Data and instructions given to a computer are known as input. ( T)

2) The output can only be seen on a monitor. (F )

3) Output seen on a computer monitor is called the soft copy. (T )

4) A printer is an input device. (F )

5) You can also save your work in devices such as floppy disks, CDs or

pen drives. (T )

3
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )
D-Choose the Correct Option.

1. The result displayed on a computer screen is called the__________


a. Hard copy b. Soft copy
b. c.printout d. none of these

2. The device which helps you take a printout is the ____________


a. Printer b. Monitor
c. hardware d. none of these

3. The ALU does all the arithmetic calculations.


a.keyboard b.CU
c. ALU d.None of these

4. Data entered into a computer is called the input.


a. output b. input
c.processing d. none of these

5. The result given by a computer after processing the data is called the
____________
a. Output b. Input
c. Processing d. None of these

4
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )
‫مدرسه الجوف العالمية‬
AL JOUF INTERNATIONAL SCHOOL
UNDER THE GUIDANCE OF THE MINISTRY OF EDUCATION
DEPARTMENT OF FOREIGN EDUCATION

Grade: III Subject: Computer Science


Name of the Student:…………… Topic: OPERATING SYSTEM

A. Answer the following questions

1.What is a folder?

Ans. A container is used to store a group of files.

2. Name any two single-user operating systems?

Ans. Windows 7 and 8

3.What is the taskbar?

Ans. Taskbar is the long, horizontal bar at the bottom of the screen.

4.Name any two icons you can see on the desktop of your computer?

Ans. File and folder icon.

5
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )
5.Which menu would you open to shut down your computer?

Ans. Start Menu.

B. Write ( true ) Or ( false ):

1. The first program loaded into memory is the operating system. ( T )

2. The start button is present at the lower right corner of the taskbar. ( F )

3. A folder cannot contain another folder. ( F )

4. The start menu is divided into two panes. ( T )

5. The shutdown button is seen when you click the start button. ( T )

C. Fill in the blanks:

(File, icons, folder, Hardware, software)

1. Hardware refers to the parts of a computer that can you touch or feel.

2 An operating system is a software that help the user to work with the computer.

3. The small picture you can see on the desktop are called icons.

4 Any piece of information is stored in the form of a file in a computer.

5. A folder is used to store a group of files.

6
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )
D. Choose the correct answer:

1. Which one of the following is an operating system?

a. K turtle b. Paint

c. Notepad d. Windows7

2. It is a long , horizontal bar at the bottom of the screen.

a. File b. Folder

c. Start menu d. Taskbar

3. Which one is not a shutdown option?

a. Restart b. Sleep

c. Reset d. Hibernate

4. A type of booting is …………………………..

a. Warm Boot b. Cool Boot

c. Cold Boot d. both a. and c.

5. When you press Ctrl+Alt+Del which of the following is not available?

a. Search program b. Switch User

c. Shut down d. Change your password

7
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )
‫مدرسه الجوف العالمية‬
AL JOUF INTERNATIONAL SCHOOL
UNDER THE GUIDANCE OF THE MINISTRY OF EDUCATION
DEPARTMENT OF FOREIGN EDUCATION

SUBJECT: Computer Science Grade-3


NAME: ………………… TOPIC: Chapter-3 More about
paint

A. Fill in the blanks with the correct answers.

Skew Flip Zoom in Redo Home

1. The paste option is available on the Home tab.

2. The skew option helps you change the angle of the drawing.

3. The Redo command is used to reverse the effect of the undo.

4. The Flip option is used to get a mirror image of a drawing.

5. The Zoom in allows you to increase the zoom level of a drawing

B. WRITE (TRUE) OR ( FALSE):-

1. You cannot set a drawing as a desktop background. ( F )


2. The image group is a part of the Home tab. ( T )
3. The resize tool twists the drawing in the horizontal or in the vertical
direction.
( F )
4. The keyboard shortcut for the paste command is ctrl+x ( F )
8
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )
5. You can use the zoom out option to see a smaller view of an image( T )

C.ANSWER THE FOLLOWING:-

1. Differentiate between the Undo and the Redo Commands?

Ans:- Undo A command to reverse the


last action performed. Redo used
to reverse the effect of the Undo
command.

2. Which keyboard shortcut would you use to get Resize and skew dialogue
box?
Ans:- Ctrl+W

3. What is the use of the skew command?

Ans:- Skew command is used to twist a drawing in either the


horizontal or the vertical direction.

4. How can we exit the Full screen view?

Ans: To exit full screen view click the drawing.

5-Define the Zoom in and Zoom out.

Ans:Zoom in: Shows a larger view of the image.

9
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )
Zoom out: Shows a smaller view of the image.

D-CHOOSE THE CORRECT ANSWER FROM THE OPTIONS GIVEN


BELOW:-

1. Which of the following commands belong to


the Clipboard group?
a- Cut b- Paste
c- Copy d- All of these

2. The selected part is pasted at____________corner of the drawing area

a- Top-right b-Bottom-left

c- Bottom – right d- Top left


3- The select option is available on the ______________
a- Home tab b- Paint button menu
c- none of these d- View tab
4. Which of the following is not an option for setting an image as a

desktop background?

a- Full b- Center

c- Tile d- Fill
5. The keyboard shortcut for the copy command is ____________

a- Ctrl+ X b- Ctrl+ V
c- Ctrl+C d- None of these

10
Prepared By: Mohammad Shakeel Checked By: Nagla Badr (H O D )

You might also like