Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
7 views4 pages

Class XII Mathematics Matrices

The document contains multiple-choice questions and practice problems related to matrices for Class XII Mathematics. Each question includes a matrix operation or property, with provided answers. The practice problems require students to demonstrate their understanding of matrix concepts and operations.

Uploaded by

shin35107
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views4 pages

Class XII Mathematics Matrices

The document contains multiple-choice questions and practice problems related to matrices for Class XII Mathematics. Each question includes a matrix operation or property, with provided answers. The practice problems require students to demonstrate their understanding of matrix concepts and operations.

Uploaded by

shin35107
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

SREE GOKULAM PUBLIC SCHOOL – CHENGALPET

CLASS XII – MATHEMATICS


CHAPTER 3 – MATRICES
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
2 −1
1. If A = * + then, AA| is equal to
3 1
5 5 1 1 1 1
a) * + b) 5 * + c) 5I2 d) * +
10 5 1 2 1 2
1 1
Answer: b) 5 * +
1 2

0 1
2. If A = * + , then 𝐴4 is
1 0
1 0 1 1 0 0 0 1
a) * + b) * + c) * + d) * +
0 1 0 0 1 1 1 0
1 0
Answer: a) * +
0 1

3. If A and B are two matrices such that A + B and AB are both defined then
a) A and B can be any matrices
b) A and B are square matrices not necessarily of same order
c) Number of columns in A = Number of rows in B
d) A and B are square matrices of same order
Answer: d) A and B are square matrices of same order

4. If order of A, B and C are 4 x 3, 5 x 4 and 3 x 7 respectively then order of 𝐶 ′ (𝐴′ × 𝐵 ′ ) is


a) 7 x 5 b) 4 x 5 c) 4 x 3 d) 5 x 7
Answer: a) 7 x 5
𝑎 𝑕 𝑔 𝑚
5. The order of [𝑥 𝑦 𝑧] [𝑕 𝑏 𝑓 ] [ 𝑛 ] is
𝑔 𝑓 𝑐 𝑝
a) 3 x 1 b) 1 x 1 c) 1 x 3 d) 3 x 3
Answer: b) 1 x 1

6. The number of non-zero symmetric matrix of order 3, with elements 1, 0, -1 is


a) 729 b) 243 c) 728 d) 81
Answer: a) 729

1 2 2 3
7. If A = ( ),B = ( ) and 4A − 3B + C = O, then C is
3 4 4 5
2 −1 2 1 −2 1 2 1
a) ( ) b) ( ) c) ( ) d) ( )
0 1 0 −1 0 −1 −1 0
2 1
Answer: b) ( )
0 −1
1
8. If A is 3 x 4 matrix and B is any matrix such that 𝐴| 𝐵 and 𝐵𝐴| are both defined, then B is of order
a) 3 x 4 b) 3 x 3 c) 4 x 4 d) 4 x 3
Answer: a) 3 x 4
1 2
9. The matrix product (−2) (4 5 2) (−3) equals
2 5
3 3 3 3
a) (−6) b) (6) c) ( 6 ) d) ( 6 )
6 9 −9 −6
3
Answer: a) (−6)
6
2 0 7 −𝜆 14𝜆 7𝜆
10. The value of 𝜆 for which the matrix product (0 1 0) ( 0 1 0 ) is an identity matrix
1 −2 1 𝜆 −4𝜆 −2𝜆
1 1 1 1
a) 2 b) 3 c) 4 d) 5
1
Answer: d) 5

0 3 0 4a
11. If A = ( ) and kA = ( ) , then the values of k and a are
2 −5 −8 5b
a) a = -4, k = -3 b) k = -4, a = -3 c) k = 4, a = -3 d) k = 4, a = 3
Answer: b) k = -4, a = -3
−1 0 𝑦−𝑥
12. For what value(s) of x, the matrix ( 0 0 0 ) is a diagonal matrix?
0 𝑥+𝑦−6 5
a) 6 b) 0 c) 3 d) 2
Answer: c) 3
3 4
−1 2 1
13. For two matrices 𝑃 = [−1 2] and 𝑄 | = * + , P – Q is
1 2 3
0 1
2 3 4 3 4 3 2 3
a) [−3 0] b) [−3 0] c) [−0 −3] d) [0 −3]
0 −3 −1 −2 −1 −2 0 −3
4 3
Answer: b) [−3 0]
−1 −2

14. If A is a square matrix such that A2 = A, then (I – A)3 + A is equal to:


a) I b) 0 c) I – A d) I + A
Answer: a) I

1 0
15. If [𝑥 1] * + = 0, then 𝑥 equals:
−2 0
a) 0 b) -2 c) -1 d) 2
Answer: d) 2
2
PROBLEMS FOR PRACTICE

−2 2 0 2 0 −2
1. Find a matrix A, such that 2A – 3B + 5C = O, where 𝐵 = * + and 𝐶 = * +.
3 1 4 7 1 6

−8 3 5
Answer: 𝐴 = * +
−13 −1 −9

2 0 1
2. If 𝐴 = [2 1 3] , then find (𝐴2 − 5𝐴).
1 −1 0

−5 −1 −3
Answer: [ 4 −7 −10]
−5 4 −2

4 2
3. If 𝐴 = * + , show that (𝐴 − 2𝐼)(𝐴 − 3𝐼) = 0.
−1 1

1 2 x
4. If [2x 3] * + * + = O, find x.
−3 0 3
−3
Answer: x = 0, .
2

1 −2 −2 5 5 2
5. If 𝐴 = * +,𝐵 = * +,𝐶 = * +, find matrix such that BX – AC = O.
3 4 6 1 7 4
29
7 8
Answer: X = [ 1 ]
1 4

2 0 1
6. If 𝐴 = [2 1 3] , find 𝐴2 − 5𝐴 + 4𝐼 and hence find a matrix X such that
1 −1 0
𝐴2 − 5𝐴 + 4𝐼 + 𝑋 = 0.
1 1 3
Answer: [1 3 10 ]
5 −4 −2

2 −1 −1 −8
7. Find matrix 𝐴, if [ 1 0 ] 𝐴 = [ 1 −2].
−3 4 9 22
1 −2
Answer: * +
3 4

0 𝑎 −3
8. If the matrix A = [2 0 −1] is skew-symmetric. Find the values of a and b.
𝑏 1 0
Answer: a = – 2, b = 3.

3
3 −2 −4
9. Express the following matrix [3 −2 − 5] as a sum of a symmetric and skew-symmetric
−1 1 2
matrices and verify your result.
2 1 −3 2 1 0
10. Find the matrix A satisfying the matrix equation: * +A* +=* +.
3 2 5 −3 0 1
1 1
Answer: 𝐴 = * +
1 0

2𝑥 + 𝑦 3𝑦 6 0 ′
11. If ( )=( ) , then find x.
0 4 6 4
Answer: x = 2.

1 2 3 1 7 11
12. If * +* +=* +, then find the value of k.
3 4 2 5 𝑘 23

Answer: k = 39.
𝑖𝑗 − 𝑗 if 𝑖 < 𝑗
𝑖
13. Construct a 2 × 2 matrix whose elements 𝑎𝑖𝑗 are given by 𝑎𝑖𝑗 = { if 𝑖 = 𝑗
𝑗
𝑖𝑗 − 𝑖 if 𝑖 > 𝑗
1 0
Answer: * +
1 1

−7 0 9 13
14. Find matrices 𝑋 and 𝑌 if 2𝑋 − 3𝑌 = * + and 3𝑋 + 2𝑌 = * +.
7 −13 4 13
1 3 3 2
Answer: 𝑋 = * +,𝑌 = * +.
2 1 −1 5

1 2 2 1 −3 1
15. If 𝐴 = * +,𝐵 = * + and 𝐶 = * +, verify that (i) (𝐴𝐵)𝐶 = 𝐴(𝐵𝐶)
−2 3 2 3 2 0

(ii) 𝐴(𝐵 + 𝐶) = 𝐴𝐵 + 𝐴𝐶.

1 2 3 3 1 0
16. If 𝐴 = [1 0 1] and 𝐵 = [0 1 0] , show that (𝐴 + 𝐵)2 = 𝐴2 + 𝐴𝐵 + 𝐵𝐴 + 𝐵 2.
0 1 2 1 0 2

1
17. If 𝐴 = [3] , 𝐵 = [2 4 5], verify that (𝐴𝐵)′ = 𝐵 ′ 𝐴′ .
6
3 1 −1
18. If 𝐴 = * + , then show that 𝐴𝐴′ and 𝐴′ 𝐴 are both symmetric.
0 1 2

2 −2
19. If matrix A = * + and 𝐴2 = 𝑝𝐴, then find the value of p.
−2 2
Answer: p = 4

4 2 −2 1 𝑥 −4
20. Find 𝑥, 𝑦 if 3 * + − 2* ++[ ] = 0.
1 3 3 2 3 𝑦
Answer: x = –16 and y = –5.
4

You might also like