PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
Solutions
1. The sum of the interior angles of a polygon is equal to 56 right angles. Then the number of sides
of the polygon is
Sol. 30
(n – 2) × 180º = 56 × 90º
Þ n = 30
2. Let D be a point on side [BC] of DABC such that |AB| = |AC|, |BD| = 6 and |DC| = 10. If the
incircles of DABD and DADC touch side [AD] at E and F, respectively, what is |EF|?
Sol. 02
(AB + AD + 6)/2 – 6 = AE, (AC + AD + 10)/2 – 10 = AF
EF = AE – AF = 2.
3. The length of the common chord of two circles of radii 15 cm and 20 cm, whose centres are
25 cm apart, is (in cm)
Sol. 24
We know that common chord will be perpendicularly bisected by the line joining centres.
Now, (20 2 – x2) = 15 2 – (25 – x)2
Þ 400 – x2 = 225 – 625 + 50x – x2
Þ 50x = 800
Þ x = 16
Length of the chord = 2 (20 2 - 16 2 ) = 2*12 = 24 cm
4. If in a triangle, the radius of the circumcircle is double the radius of the inscribed circle, then one
of the angles in the triangle is
Sol. 60
So, R = 2r
Distance between circumcentre and incentre d 2 = R2 – 2Rr = 4r2 – 4r2 = 0
Þ Incentre and circumcentre is same.
Þ Triangle is equilateral.
\ one of the angles = 60º
5. On circle O, points C and D are on the same side of diameter AB , ÐAOC = 30º, and ÐDOB = 45º.
m
If the ratio of the area of the smaller sector COD to the area of the circle is then m + n is
n
D C
45º 30º
B A
O
Your Hard Work Leads to Strong Foundation 1/11
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
Sol. 31
180 - 45 - 30 105 7 m
= = =
360 360 24 n
6. Points B and C lie on AD . The length of AB is 4 times the length of BD , and the length of
The length of AD
AC is 9 times the length of CD . Then =
The length of BC
Sol. 10
Let BD = x and CD = y.
y
Thus, 9y
AB = 4x and AC = 9y A B C D
4x x
AD = AB + BD = 4x + x = 5x
AD = AC + CD = 10y
AD = 10y = 5x
x = 2y
BC = AC – AB = 9y – 4x = 9y – 8y = y
BC/AD = y(10y) = 1/10
7. Points A and B are on a circle of radius 5 and AB = 6. Point C is the midpoint of the minor arc
AB. What is the length of the line segment AC2 ?
Sol. 10
Because C is the midpoint fo the minor arc AB, C, M and O are collinear. In addition, OC and
AB are perpendicular.
AMO is a 3-4-5 right triangle so OM = 4. Subtracting segments MC = 1, then by Pythagorean
theorem on triangle AMC, AC = 10
8. Let D be a point on side [BC] of DABC such that |AB| = 3, |CD| = 1 and |AC| = |BD| = 5 . If
the B-altitude of DABC meets AD at E, what is 2|CE| ?
Sol. 03
AD is the altitude in DABC, since AC2 – CD2 = AB2 – BD2 = 4, hence AD = 2.
Let F be the foot of BE (i.e. F Î AC). Since DBDE ~ DBFC ~ DADC, we
ED CD 1 5
hence = = , thus ED = .
DB DA 2 2
F
E
B D C
So finally CE = CD2 + DE 2 = 3
2
3
2CE = × 2 = 3
2
2/11 Your Hard Work Leads to Strong Foundation
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
9. In the triangle ABC, AB = 6, BC = 5, CA = 4. AP bisects the angle A and P lies on BC. Then
BP equals
Sol. 03
A
6 4
B C
É
P 5
BP AB 6 3
= = =
PC AC 4 2
3
BP = 5 × = 3
5
10. Let ABCD be a convex quadrilateral such that ÐABD = 15°, ÐBCD = 90°. The diagonals of
quadrilateral are perpendicular at E. Let P be a point on |AE| such that |EC| = 4, |EA| = 8, |EP| = 2.
What is ÐPBD ?
Sol. 75
BE · DE = CE2 from DBCD. Since CE2 = PE · AE = 16,
BE AE
BE·DE = PE·AE Þ = and ÐPEB = ÐAED = 90º
PE DE
so DBEP ~ DAED, hence ÐPBE = ÐDAE = 75°.
11. Let D be a point on side [BC] of triangle ABC where |BC| = 11 and |BD| = 8. The circle passing
through the points C and D touches AB at E. Let P be a point on the line which is passing
through B and is perpendicular to DE. If |PE| = 7, then what is |DP| ?
Sol. 05
BE2 = BD · BC Þ BE2 = 88.
Since ED ^ BP,
BE2 – BD2 = EP 2 – PD2 Þ 88 – 64 = 49 – DP2 Þ DP = 5.
12. If the perimeter of a triangle is p, whose altitudes are 3,4, and 6 then 15 .p = ?
Sol. 72
As the area of the triangle calculated using each altitude must be constant, the sides of the triangle
above a ratio of 2 : 3 : 4. Setting the sides as 2t, 3t, and 4t and applying Heron's Formula shows
æ9öæ1 öæ 5 öæ3 ö
that ç 2 ÷ ç 2 t ÷ ç 2 t ÷ ç 2 t ÷ = 6t [where 6t = area of triangle]
è øè øè øè ø
8 72
so t = and the perimeter 9t of the triangle is .
15 15
13. DABC is given with |AB| = 7, |BC| = 12, and |CA| = 13. Let D be a point on [BC] such that
|BD| = 5. Let r1 and r2 be the inradii of DABD and DACD, respectively. What is r1/r2?
Sol. 01
From stewart's Theorem,
169 × 5 + 49 × 7 = 12(d2 + 35)
845 + 343 = 12 (d2 + 35)
99 = d2 + 35
64 = d2
8 = d = AD
Your Hard Work Leads to Strong Foundation 3/11
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
AD = 8. Using the formula for the inradius of a triangle, A = rs
we see that using heron's formula area DABD = 588 and Area DACD = 300
r1
300 = 10r1 Þ r1 = 3, 588 = 14r2 Þ r2 = 3 Therefore, r2 = 1
14. Let ABCD be a convex quadrilateral such that |AB| = 10, |CD| = 3 6 , ÐABD = 60º, ÐBDC = 45º,
and |BD| = 13 + 3 3 . What is |AC| ?
Sol. 16
By Cosine theorem in DBCD : BC = 14.
3 3 13
By Sine theorem in DBCD : sin DBC = , so cos ÐDBC = .
14 14
By Cosine theorem in DABC : AC 2 = AB 2 + BC2 – 2AB · BC cos (60 + ÐDBC) = 256
\ AC = 16.
ALTERNATIVE :
E, F be the feet of the perpendiculars from A, C onto BD.
Then: AE = 5 3 , BE = 5, CF = DF = 3 3 , consequently EF = 8. So, if A' is the foot of
perpendicular to A onto CF, then : CA' = 8 3 , hence AC 2 = A'C 2 + EF 2 = 256
area of triangle ABC
15. In the figure that follows, BD = CD, BE = DE, AP = PD and DG | | CF. Then
area of triangle DGB
is equal to
Sol. 06
P is mid-point of AD and PF | | DG.
Therefore, F is mid-point of AG.
In triangle BCF, GD | | CF and D is mid-point of BC.
Therefore, G is mid-point of BF.
Therefore, AF = FG = BG
Þ DDGB = DDGF = DDFA
Þ DDGB = (1/3)DABD = 1/6DABC
4/11 Your Hard Work Leads to Strong Foundation
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
16. ABC is a right-angled triangle with right angle at B. D is a point on AC such that Angle
ABD = 45. If AC = 6 cm and AD = 2 cm then 5 AB is
Sol. 06
A
2
D
4
45
B C
Now, in triangle ABD, 2/sin45 = AB/sin(ÐADB) = AB/sin(180 – ÐBDC) = AB/sin(ÐBDC)
In triangle BDC, 4/sin45 = BC/sin(ÐBDC)
Dividing both the eqution we get, 1/2 = AB/BC
Þ BC = 2AB
Now, AB2 + 4AB 2 = 62
Þ 5AB 2 = 62
Þ AB = 6 / 5
17. Let D be a point inside of equilateral DABC, and E be a point outside of equilateral DABC such
that ÐBAD = ÐABD = ÐCAE = ÐACE = 5°. What is ÐEDC ?
Sol. 35
We have AD = BD(ÐBAD = ÐABD) and AE = EC for similar reasons.
Thus DADB @ DAEC.
Thus AD = AE. Thus ÐADE = 60º. Now, DACB @ DCDA. So,
ÐDCB = 30º Þ ÐBDC = 95º Þ ÐADC = 95º Þ ÐEDC = 35º.
18. ABC be a triangle with AB = 13; BC = 14 and CA = 15. AD and BE are the altitudes from A
and B to BC and AC respectiely. H is the point of intersection of AD and BE. Then the ratio
HD p
= q , then p + q is
HB
Sol. 08
A
E
13 15
H
B D C
14
Angle HBD = B – (90 – A) = A + B – 90
sin(HBD) = sin(A + B – 90) = sin(180 – C – 90) = sin(90 – C) = cos C = (a2 + b 2 – c 2)/2ab
= (142 + 152 – 132)/(2*14*15) = (196 + 225 – 169)/(2*14*15) = 252/(2*14*15) = 3/5
Þ HD/HB = 3/5 (from triangle HBD)
Your Hard Work Leads to Strong Foundation 5/11
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
19. In a triangle ABC, the internal bisector of the angle A meets BC at D. If AB = 4, AC = 3 and
a
A = 60, then length of AD is 3 then a + b is
b
Sol. 19
A
30 30
3
4
B D C
4 2 + 32 - BC 2
cos 60º = Þ BC = 13
2´ 4´3
BD 4 4 3
Also by angle bisector theorem = \ BD = 13 ´ ; DC = × 13
DC 3 7 7
We have from stewart's theorem
48 36 æ 12 ´13 ö
Þ 6 13 + 13 = 13 ç AD2 +
7 7 è 49 ÷ø
12
\ AD = 3
7
20. Rectangle ABCD has AB = 6 and BC = 3. Point M is chosen on side AB so that
ÐAMD = ÐCMD. What is the degree measure of ÐAMD ?
Sol. 75
6
D 30 C
75
60
6
75
30 75
A M 6 B
m ÐCDM = mÐDMA (alternte interior angles)
Triangle CDM is isosceles with MC = CD = 6
Triangle BMC is a 30-60-90 right triangle with mÐBMC = 30.
180 - 30
mÐAMD = = 75
2
21. The circle C 1 with radius 6 and the circle C 2 with radius 8 are externally tangent to each other at
A. The circle C 3 which is externally tangent to C 1 and C 2 has a radius with length 21. The
common tangent of C 1 and C2 which passes through A meets C 3 at B and C. What is 3 .BC = ?
Sol. 72
Let O1, O2, O3 be the centers of C 1, C2, C3 circles and D is the foot of O3 on O1O2, ADO3E is a
rectangle. We have O 1O2 = 14, O1O3 = 27, O2O3 = 29
O1O32 – O1D2 = O2O32 – (O1O2 – O1D)2, O1D = 3, AD = O3E = 3
BC = 2 O3 B2 - O3 E 2 = 24 3 .
6/11 Your Hard Work Leads to Strong Foundation
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
22. Let E be the midpoint of side [AB] of square ABCD. Let the circle through B with center A and
m
segment [EC] meet at F. If |EF| / |FC| = then m + n =
n
Sol. 05
D
CB2 a2 a 5 C
CF.CG = CB 2
Þ CF = = =
CG a 5 5 F
A B
CG a 5 a 5 3a 5 E
FE = CE – CF = – CF = - =
2 2 5 10
[As DAEG @ DBEC] G
3 1
Hence EF : FC = : = 3 : 2
10 5
23. Let ABCD be a trapezoid such that side [AB] and side [CD] are perpendicular to side [BC]. Let
E be a point on side [BC] such that DAED is equilateral. If |AB| = 7 and |CD| = 5, the area of
trapezoid ABCD = m 3 then m = ?
Sol. 24
Suppose that ÐEAB = a then due to parallelity, we have ÐEDC = 60° – a.
7 7 5 5
So, cos a = = and cos(60° – a) = = . [As AE = AD = DE]
AE AD DE AD
cos a 7
Hence =
cos(60° - a) 5
7 7 3
5 cos a = cos a + sin a
2 2
3
Computing, we easily get tan a =
7
Finally, we are now able to compute the value of the length BE = AB tan a = 3.
This means, the side of equilateral DADE is 52 .
So, EC = DE 2 - DC 2 = 27 = 3 3 .
We get the height now, BC = 4 3 .
1
Thus, area of trapezoid ABCD is (7 + 5) · 4 3 · = 24 3 .
2
Your Hard Work Leads to Strong Foundation 7/11
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
24. Let ABC be a triangle such that |AB| = 13, |BC| = 12 and |CA| = 5. Let the angle bisectors of A
and B intersect at I and meet the opposing sides at D and E, respectively. The line passing
through I and the midpoint of [DE] meets [AB] at F. What is |AF|?
Sol. 03
Let Z be the midpoint of DE. Let BE Ç DF = {Y} and AD Ç EF = {X}.
BD DY
In DDBF, angle bisector theorem gives =
BF YF
AF XF
In DAEF, angle bisector theorem gives =
AE XE
In DDEF, Ceva Theorem for points X, Y, Z gives
DY XF EZ BD AF AF AE
1 = · · Þ · = 1 Þ = (1)
YF XE ZD BF AE BF BD
ac 26
In DABC, a = 12, b = 5, c = 13. Angle bisector theorem gives BD = =
b+c 3
bc 13 AF 3
and AE = = . If we write these values in (1), = . Since AB = 13, AF = 3.
a+c 5 BF 10
25. The chord [CD] of the circle with diameter [AB] is perpendicular to [AB]. Let M and N be the
midpoints of [BC] and [AD], respectively. If |BC| = 6 and |AD| = 2 3 , then |MN|2 = ?
Sol. 21
Let p be mid point of BD join NP and MP
A
3 M
2 3
C 3 D
E
3 6
N P
3 q
B
DAED @ DAEC
AD = AC = 2 3
DBEC @ DBED Þ BD = BC = 6
\ AB = 36 + 12 = 48
AB = 4 3
2 3 1
tan q = =
6 3
q = 30º \ ÐCBD = 60º
\ DBCD is eqilateral triangle Þ CD = 6
MP || AB \ ÐMPN = 90º
AB CD
By the Midpoint Theorem, MP = = 2 3 and NP = = 3
2 2
Therefore, MN = MP 2 + NP 2 = 21
8/11 Your Hard Work Leads to Strong Foundation
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
26. The anlge bisector of vertex A of DABC cuts [BC] at D. The circle passing through A and
touching to BC at D meets [AB] and [AC] at P and Q, respectively. AD and PQ meet at T. If
| AT |
|AB| = 5, |BC| = 6, |CA| = 7, then = ?
| TD |
Sol. 03
A
qq 21
4
7
Q
5 7
T 4
P q
q C
D
B
6
BD = 6
ÐBDP = ÐPAD [alternate segement]
ÐPAD = ÐDAC [AD angle bisector]
ÐDAC = ÐDPQ (Angle made by same chord DQ)
\ ÐBDP = ÐDPQ and BC || PQ
AT/AD = 3/4 so AT/TD = 3/1
Since PQ || BC.
AT/TD = AQ/QC
BC 7
Angle bisector theorem says DC = · AC = .
AC + AB 2
7 7
Power fo C according to the circle, DC2 = CQ.AC Þ · = CQ · 7
2 2
7 21 AQ AT
Þ CQ = Þ AQ = Þ = 3 =
4 4 QC TD
27. Let ABC be a triangle with ÐABC = 90°. The circle with diameter AB intersects the side [AC] at D.
The tangent to the circle at D. The tangent to the circle at D meets BC at E. If |EC| = 2, then what is
|AC|2 – |AE|2 ?
Sol. 12
A
q
D
q
O 90º–q
q
2
º–
90
q 90º–q
C
B E
ÐBDC = 90º, BE = ED Þ BE = EC = ED = 2
(tangents from 'E')
we have AB 2 + BC2 = AC2
AB2 + BE2 = AE2
Þ BC – BE2 = AC2 – AE2 = 42 – 22 = 16
2
\ AC2 – AE2 = BC2 – BE2 = 12
Your Hard Work Leads to Strong Foundation 9/11
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
28. A circle passing through B and C meets the side [AB] of DABC at D, and [AC] at E. The
circumcircle of DACD intersects with BE at a point F outside [BE]. If |AD| = 4, |BD| = 8, Then
what is |AF|2 ?
Sol. 48
By cyclic exterior angle
AE AF
ÐBDC = ÐBEC = ÐAFC = ÐAEF Þ DAEF ~ DAFC =
AF AC
By tangent-secant theorem
\ AD.AB = AE.AC = AF 2 = 48
29. Triangle ABC has side-lengths AB = 12, BC = 24 and AC = 18. The line through the incenter of
DABC parallel to BC intersects AB at M and AC at N. What is the perimeter of DAMN ?
Sol. 30
18
M I N
B C
We first find the area of the triangle, which by herons is :
= 27 15
Now we no that :
A = rs.
27 15 = 27 * r
r= 15
We also know that the height from that side is just :
54sqrt (15)/24 = 9sqrt(15)/4
This tells us that the height of AMN is just: 5sqrt(15)/4.
Then we have similar traingles since AMN is similar to ABC.
The ratio is clearly 5 : 9 by the heights and the perimeters are also scaled
So the perimeter is just : 54(perimeter of bigger triangle)*5/9 = 30
10/11 Your Hard Work Leads to Strong Foundation
PRE REGIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD MINOR TEST-3
30. In the picture, PQRS is a parallelogram. PS is parallel to ZX and PZ/ZQ equals 2/3. Then XY/SQ
a
equals to then a + b =
b
Sol. 49
Triangles QXZ and QSP are similar.
Therefore, QX/SQ = ZX/PS = ZQ/PQ
Now, in triangles XYZ and YRQ, ÐXYZ = ÐRYQ (opposite angle)
ÐYXZ = ÐYQR and ÐYZX = ÐYRQ (ZX ||RQ)
Triangles XYZ and YRQ are similar.
Therefore, XY/YQ = ZX/QR = ZX/PS = ZQ/PQ
Let XY/SQ = a.
Now, YQ/XY = PQ/ZQ
Þ (YQ + XY)/XY = PQ/ZQ + 1
Þ QX/XY = PQ/ZQ + 1
Þ (SQ/XY)(QX/SQ) = PQ/ZQ + 1
Þ QX/SQ = a(PQ/ZQ + 1)
Þ ZQ/PQ = a(PQ/ZQ + 1)
Now, PZ/ZQ = 2/3
Þ (PZ + ZQ)/ZQ = (2 + 3)/3
Þ ZQ/PQ = 3/5
Therefore, the above equation becomes, 3/5 = a(5/3 + 1)
Þ 3/5 = 8a/3
Þ a = 9/40
Your Hard Work Leads to Strong Foundation 11/11
TEST 3
ANSWER KEY
7 30 16 06
2 02 17 35
3 24 18 08
Y 60 It 19
5 31 20 75
6 10 21 72
7 10 22 05
8 03 23 24
9 03 24 03
10 75 25 21
11 05 26 03
12 72 27 12
13 01 28 48
14 16 29 30
15 06 30 49