HARVEST TIME COMMUNITY SCHOOL
UPPER PRIMARY MOCK EXAMINATION (GRADE 5) – 2025
MATHEMATICS
Name: ……………………………………………………………………………………………………………….
1. Write the number 8 as a Roman numeral.
(A) IV (B) X (C) VIII (D) VI
1
2. Convert 3 to an improper fraction.
3
7 10 31 33
( A) (B) (C) (D)
3 3 3 3
3. Find the sum 27544 + 6981 + 9000
(A) 34525 (B) 43525 (C) 43255 (D) 34255
4. Calculate 43789 – 12666
(A) 23311 (B) 33211 (C) 11332 (D) 31123
5. Write the number sentence for the addition shown on the number line below:
(A) 13 + 7 = 20 (B) -13 - 20 = -33 (C) 14 + 20 =34 (D) 0 + 13 =20
6. The highest common factor of 8, 12 and 20 is
(A) 1 (B) 10 (C) 4 (D) 2
5 5 5
7. Add the following fraction: + +
8 8 8
5 8 8 15
(A). (B). (C.) (D).
8 5 15 8
8. 75675 – 23123 =
(A) 55355 (B) 52552 (C) 33433 (D). 42442
9. Use BODMAS to calculate 16 – 3 x 4 ÷ 2 + (16 – 12)
(A). 4 (B) 10 + 4 (C). 4 X 7 D. 13
3 3
10. - =
12 24
24 3 1 1
(A). (B). (C). (D).
8 12 6 8
11. Write as a decimal seven and half
2
A) 7 (B) 7.5 (C) 7.20 (D). 7.02
10
4 3
12. 7 -2 =
5 5
1 1 1 3
(A). 5 (B). 7 (C). 9 (D). 5
5 5 5 5
13. Which of the following is a set of even numbers?
(A). {2,3,4,5,6} (B). {1,3,5,7,9,11} (C). {2,4, 6,8 10,12} (D). {21,23,25,27,29}
14. Which of the following are four multiples of 7?
(A). 1, 3, 5, 7 (B). 7, 14, 21, 28 C. 6, 15, 24, 3 D. 28, 35, 42, 48
17
15. Change into a mixed fraction.
10
1 1 10 7
(A). 7 (B).10 (C).1 (D).1
10 7 7 10
16. There are 487 pupils in a school in chilanga. In one particular week, many pupils were
sick. So in total 155 pupils were absent that week. How many pupils were not sick that
week?
(A). 350 (B). 332 (C). 442 D. 642
17. In Roman numerals, 55 is same as ______
( A ) LV (B) VV (C) DC (D) CV
18. 2 X 6 – 7 + 9 ÷ 3 [remember BODMAS]
(A). 2 (B). 4 (C). 5 (D). 8
1
19. 0.5+ = (A) 1 (B)2 (C) 4 (D) 0.5
2
20. What is the name of the following set? [Lusaka, Mongu, Kasama]
(A)A set of capital cities (B) A set of countries (C) set of towns (D) A set of provinces
3
21. Change 2 to an improper fraction.
8
19 8 13 3
(A). (B). (C). (D).
8 3 8 8
22. Which of the following symbols below represent the intersection?
(A) ∩ (B) ∁ (C) ∪ (D) { }
23. If 97500 bags of sugar were stored in a warehouse and 38500 were sold. How many
bags were not sold?
(A). 60000 (B). 59000 (C). 6000 (D). 5900
24. What are the prime factors of 15?
(A). 2 and 3 (B). 2 and 5 (C). 3 and 5 (D). 1 and 15
25. Given that A = {1,2,3,4} and B = {1,3,5,7,9}, list A∩B.
(A). {1,2} (B). {1,3,5} (C). {1,2,3} (D). {1,2,3,4}
26. Find the sum of43609∧9085 .
(A) 44622 (B) 42594 (C) 34622 (D) 52694
27. Arrange the Roman numerals below from the smallest to the biggest. DCV, LXV, CDV
(A) CDV,DCV,LXV (B). DCV,CDV,LXV (C). LXV,CDV,DCV (D). LXV,DCV,CDV
28. 10−5=5 , the answer is called ______.
(A) Product (B) Sum (C) Quotient (D) Different
29.175.081+6.53=¿ ¿
(A)181.611 (B) 181.511 (C) 171.611 (D) 171.511
3 1
30. + =¿ ¿
5 5
4 4 3 5
( A) (B) (C) (D)
10 5 25 5
1 1
31. 2 + =¿ ¿
3 2
5 3 1 1
(A) 2 (B) 1 (C) 1 (D) 1
6 5 3 6
32. Find the product of 24 and 2.
(A)26 (B) 48 (C) 22 (D) 88
33.
( A ) 14+5=19 (B) 5+14=19 (C) 15+5=20 (D) 5+15=20
34. Solve the equation using BODMAS , 16 ÷ 2+2× 5−7
(A) 10 (B) 43 (C) 11 (D) 12
35. Multiply 15.12 × 8
(A)12096 (B) 120.96 (C) 23.12 (D) 1520
36. The perimeter of the trapezium below is
5cm (A). 84 cm
(B). 21 cm
3cm 4cm (C). 19 cm
7cm (D). 12 cm
37. Which symbol should be indicated in the box to make statement true, ∈∨∈
Chicken domestic bird.
3
38. Multiply by 3
4
9 1
(A). 1 (B). 17 (C). (D).
4 4
5 7
39. ÷ =
4 2
6 5 6 7
(A). (B). (C). (D).
4 14 13 14
40. Divide 175 by 25 =
(A). 5 (B) 7 (C). 150 (D). 8
END OF MOCK EXAMINATION
PLEASE CHECK ALL YOUR WORK CAREFULLY