Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
2 views21 pages

C-Language (Set 1)

The document provides a comprehensive overview of the C programming language, covering topics such as variable declarations, data types, operators, and input/output operations. It includes multiple-choice questions with answers that test knowledge on valid variable names, data types, type conversions, and function scopes. Additionally, it addresses the use of standard library functions and the handling of variable arguments.

Uploaded by

ak69403910
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2 views21 pages

C-Language (Set 1)

The document provides a comprehensive overview of the C programming language, covering topics such as variable declarations, data types, operators, and input/output operations. It includes multiple-choice questions with answers that test knowledge on valid variable names, data types, type conversions, and function scopes. Additionally, it addresses the use of standard library functions and the handling of variable arguments.

Uploaded by

ak69403910
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 21

C Language

1 of 2 sets

Chapter: Introduction to C Language

1. Which of the following is not a valid variable name declaration?


A. int __a3;
B. int __3a;
C. int __A3;
D. None of the mentioned
Answer:D

o m
2. Which of the following is not a valid variable name declaration?
A. int _a3;
. c
B. int a_3;
te
C. int 3_a; a
D. int _3a
q M
Answer:C c
M
3. Why do variable names beginning with the underscore is not encouraged?
A. It is not standardized
B. To avoid conflicts since assemblers and loaders use such names
C. To avoid conflicts since library routines use such names
D. To avoid conflicts with environment variables of an operating system
Answer:C

4. All keywords in C are in ____________


A. LowerCase letters
B. UpperCase letters
C. CamelCase letters
D. None of the mentioned
Answer:A
5. Variable name resolution (number of significant characters for the uniqueness of
variable) depends on ___________
A. Compiler and linker implementations
B. Assemblers and loaders implementations
C. C language
D. None of the mentioned
Answer:A

6. Which of the following is not a valid C variable name?


A. int number;
B. float rate;
C. int variable_count;
D. int $main;
Answer:D

7. Which of the following is true for variable names in C?


A. They can contain alphanumeric characters as well as special characters
B. It is not an error to declare a variable to be one of the keywords(like goto, static)
C. Variable names cannot start with a digit
D. Variable can be of any length
Answer:C

8. What is short int in C programming?


A. The basic data type of C
B. Qualifier
C. Short is the qualifier and int is the basic data type
D. All of the mentioned
Answer:C

9. The format identifier ‘%i’ is also used for _____ data type.
A. char
B. int
C. float
D. double
Answer:B

View all MCQ's at McqMate.com


10. Which data type is most suitable for storing a number 65000 in a 32-bit system?
A. signed short
B. unsigned short
C. long
D. int
Answer:B

11. Which of the following is a User-defined data type?


A. typedef int Boolean;
B. typedef enum {Mon, Tue, Wed, Thu, Fri} Workdays;
C. struct {char name[10], int age};
D. all of the mentioned
Answer:D

12. What is the size of an int data type?


A. 4 Bytes
B. 8 Bytes
C. Depends on the system/compiler
D. Cannot be determined
Answer:C

13. enum types are processed by _________


A. Compiler
B. Preprocessor
C. Linker
D. Assembler
Answer:A

14. Which of the following statement is false?


A. Constant variables need not be defined as they are declared and can be defined later
B. Global constant variables are initialized to zero
C. const keyword is used to define constant values
D. You cannot reassign a value to a constant variable
Answer:A

View all MCQ's at McqMate.com


15. Which of the following declaration is not supported by C?
A. String str;
B. char *str;
C. float str = 3e2;
D. Both String str; & float str = 3e2;
Answer:A

16. Which of the following declaration is illegal?


A. char *str = “string Contents”;
B. char str[] = “string Contents””;
C. char str[20] = “string Contents””;
D. char[] str = “string Contents””;
Answer:D

17. Which keyword is used to prevent any changes in the variable within a C
program?
A. immutable
B. mutable
C. const
D. volatile
Answer:C

18. Which of the following is not a pointer declaration?


A. char a[10];
B. char a[] = {‘1’, ‘2’, ‘3’, ‘4’};
C. char *str;
D. char a;
Answer:D

19. Which of the following statement is false?


A. A variable defined once can be defined again with different scope
B. A single variable cannot be defined with two different types in the same scope
C. A variable must be declared and defined at the same time
D. A variable refers to a location in memory
Answer:C

View all MCQ's at McqMate.com


20. A variable declared in a function can be used in main().
A. True
B. False
C. True if it is declared static
D. None of the mentioned
Answer:B

21. What is the precedence of arithmetic operators (from highest to lowest)?


A. %, *, /, +, –
B. %, +, /, *, –
C. +, -, %, *, /
D. %, +, -, *, /
Answer:A

22. Which of the following is not an arithmetic operation?


A. a * = 10;
B. a / = 10;
C. a ! = 10;
D. a % = 10;
Answer:C

23. Which of the following data type will throw an error on modulus
operation(%)?
A. char
B. short
C. int
D. float
Answer:D

24. Which among the following are the fundamental arithmetic operators, i.e,
performing the desired operation can be done using that operator only?
A. +, –
B. +, -, %
C. +, -, *, /
D. +, -, *, /, %

View all MCQ's at McqMate.com


Answer:A

25. Are logical operator sequence points?


A. True
B. False
C. Depends on the compiler
D. Depends on the standard
Answer:A

26. Do logical operators in the C language are evaluated with the short circuit?
A. True
B. False
C. Depends on the compiler
D. Depends on the standard
Answer:A

27. What is the result of logical or relational expression in C?


A. True or False
B. 0 or 1
C. 0 if an expression is false and any positive number if an expression is true
D. None of the mentioned
Answer:B

28. Relational operators cannot be used on ____________


A. structure
B. long
C. strings
D. float
Answer:A

29. Which among the following is NOT a logical or relational operator?


A. !=
B. ==
D. =
Answer:D

View all MCQ's at McqMate.com


30. What is the type of the following assignment expression if x is of type float and
y is of type int? y = x + y;
A. int
B. float
C. there is no type for an assignment expression
D. double
Answer:A

31. What will be the value of the following assignment expression? (x = foo())!= 1
considering foo() returns 2
A. 2
B. True
C. 1
D. 0
Answer:A

32. Operation “a = a * b + a” can also be written as ___________


A. a *= b + 1;
B. (c = a * b)!=(a = c + a);
C. a = (b + 1)* a;
D. All of the mentioned
Answer:D

33. What will be the final value of c in the following C statement? (Initial value: c =
2) c <<= 1;
A. c = 1;
B. c = 2;
C. c = 3;
D. c = 4;
Answer:D

34. In expression i = g() + f(), first function called depends on __________


A. Compiler
B. Associativiy of () operator
C. Precedence of () and + operator
D. Left to write of the expression

View all MCQ's at McqMate.com


Answer:A

35. Which operators of the following have same precedence? P. "!=", Q. "+=", R.
"<<="
A. P and Q
B. Q and R
C. P and R
D. P, Q and R
Answer:B

36. Comment on the following statement n = 1; printf("%d, %dn", 3*n, n++);


A. Output will be 3, 2
B. Output will be 3, 1
C. Output will be 6, 1
D. Output is compiler dependent
Answer:D

37. Which is correct representation of C statement? e = a * b + c / d * f;


A. e = (a * (b +(c /(d * f))));
B. e = ((a * b) + (c / (d * f)));
C. e = ((a * b) + ((c / d)* f));
D. Both e = ((a * b) + (c / (d * f))); and e = ((a * b) + ((c / d)* f));
Answer:D

38. While swapping 2 no’ what at precautions to be taken care? b = (b / a); a = a *


b; b = a / b;
A. Data type should be either of short, int and long
B. Data type should be either of float and double
C. All data types are accepted except for (char *)
D. This code doesn’t swap 2 numbers
Answer:B

39. function tolower(c) defined in library <ctype.h> works for ___________


A. Ascii character set
B. Unicode character set
C. Ascii and utf-8 but not EBCDIC character set

View all MCQ's at McqMate.com


D. Any character set
Answer:D

40. Which type of conversion is NOT accepted?


A. From char to int
B. From float to char pointer
C. From negative int to char
D. From double to char
Answer:B

41. Which of the following type-casting have chances for wrap around?
A. From int to float
B. From int to char
C. From char to short
D. From char to int
Answer:B

42. Which of the following typecasting is accepted by C?


A. Widening conversions
B. Narrowing conversions
C. Widening & Narrowing conversions
D. None of the mentioned
Answer:C

43. When do you need to use type-conversions?


A. The value to be stored is beyond the max limit
B. The value to be stored is in a form not supported by that data type
C. To reduce the memory in use, relevant to the value
D. All of the mentioned
Answer:D

44. What is the scope of an external variable?


A. Whole source file in which it is defined
B. From the point of declaration to the end of the file in which it is defined
C. Any source file in a program

View all MCQ's at McqMate.com


D. From the point of declaration to the end of the file being compiled
Answer:D

45. What is the scope of a function?


A. Whole source file in which it is defined
B. From the point of declaration to the end of the file in which it is defined
C. Any source file in a program
D. From the point of declaration to the end of the file being compiled
Answer:D

46. In the standard library of C programming language, which of the following


header file is designed for basic mathematical operations?
A. math.h
B. conio.h
C. dos.h
D. stdio.h
Answer:A

47. Which of the following statements should be used to obtain a remainder after
dividing 3.14 by 2.1 ?
A. rem = 3.14 % 2.1;
B. rem = modf(3.14, 2.1);
C. rem = fmod(3.14, 2.1);
D. Remainder cannot be obtain in floating point division.
Answer:C

48. By default a real number is treated as a


A. A.float
B. B.double
C. C.long double
D. D. far double
Answer:B

Chapter: Managing IO Operations

49. Which among the following is the odd one out?

View all MCQ's at McqMate.com


A. printf
B. fprintf
C. putchar
D. scanf
Answer:D

50. For a typical program, the input is taken using _________


A. scanf
B. Files
C. Command-line
D. All of the mentioned
Answer:D

51. What does the following command line signify? prog1 prog2
A. It runs prog1 first, prog2 second
B. It runs prog2 first, prog1 second
C. It runs both the programs, pipes output of prog1 to input of prog2
D. It runs both the programs, pipes output of prog2 to input of prog1
Answer:C

52. What is the default return-type of getchar()?


A. char
B. int
C. char *
D. reading character doesn’t require a return-type
Answer:B

53. What is the value of EOF?


A. -1
B. 0
C. 1
D. 10
Answer:A

54. What is the use of getchar()?

View all MCQ's at McqMate.com


A. The next input character each time it is called
B. EOF when it encounters end of file
C. The next input character each time it is called EOF when it encounters end of file
D. None of the mentioned
Answer:C

55. Which of the following statement is true?


A. The symbolic constant EOF is defined in <stdio.h>
B. The value is -1
C. The symbolic constant EOF is defined in <stdio.h> & value is -1
D. Only value is -1
Answer:C

56. What is the return value of putchar()?


A. The character written
B. EOF if an error occurs
C. Nothing
D. Both character written & EOF if an error occurs
Answer:D

57. Escape sequences are prefixed with ________


A. %
B. /
C. ”
D. None of the mentioned
Answer:D

58. What is the purpose of sprintf?


A. It prints the data into stdout
B. It writes the formatted data into a string
C. It writes the formatted data into a file
D. None of the mentioned
Answer:B

59. The syntax to print a % using printf statement can be done by ________

View all MCQ's at McqMate.com


A. %
B. \%
C. ‘%’
D. %%
Answer:D

60. What are the Properties of the first argument of a printf() functions?
A. It is defined by a user
B. It keeps the record of the types of arguments that will follow
C. There may no be first argument
D. None of the mentioned
Answer:B

61. Which of the following function with ellipsis are illegal?


A. void func(…);
B. void func(int, …);
C. void func(int, int, …);
D. none of the mentioned
Answer:A

62. Which of the following data-types are promoted when used as a parameter for
an ellipsis?
A. char
B. short
C. int
D. none of the mentioned
Answer:A

63. Which header file includes a function for variable number of arguments?
A. stdlib.h
B. stdarg.h
C. ctype.h
D. both stdlib.h and stdarg.h
Answer:A

View all MCQ's at McqMate.com


64. Which of the following macro extracts an argument from the variable
argument list (ie ellipsis) and advance the pointer to the next argument?
A. va_list
B. va_arg
C. va_end
D. va_start
Answer:B

65. The type va_list in an argument list is used ________


A. To declare a variable that will refer to each argument in turn;
B. For cleanup
C. To create a list
D. There is no such type
Answer:A

66. In a variable length argument function, the declaration “…” can _______
A. Appear anywhere in the function declaration
B. Only appear at the end of an argument list
C. Nothing
D. None of the mentioned
Answer:B

67. Each call of va_arg _______


A. Returns one argument
B. Steps va_list variable to the next
C. Returns one argument & Steps va_list variable to the next
D. None of the mentioned
Answer:C

68. The standard header _______ is used for variable list arguments (…) in C.
A. <stdio.h >
B. <stdlib.h>
C. <math.h>
D. <stdarg.h>
Answer:D

View all MCQ's at McqMate.com


69. What is the purpose of va_end?
A. Cleanup is necessary
B. Must be called before the program returns
C. Cleanup is necessary & Must be called before the program returns
D. None of the mentioned
Answer:C

70. Which of the following is NOT a delimiter for an input in scanf?


A. Enter
B. Space
C. Tab
D. None of the mentioned
Answer:D

71. If the conversion characters of int d, i, o, u and x are preceded by h, it


indicates?
A. A pointer to int
B. A pointer to short
C. A pointer to long
D. A pointer to char
Answer:B

72. Which of the following doesn’t require an & for the input in scanf()?
A. char name[10];
B. int name[10];
C. float name[10];
D. all of the mentioned
Answer:A

73. Which of the following is an invalid method for input?


A. scanf(“%d%d%d”,&a, &b, &c);
B. scanf(“%d %d %d”, &a, &b, &c);
C. scanf(“Three values are %d %d %d”,&a,&b,&c);
D. none of the mentioned
Answer:D

View all MCQ's at McqMate.com


74. Which of the following represents the function for scanf()?
A. void scanf(char *format, …)
B. int scanf(char *format, …)
C. char scanf(int format, …)
D. char *scanf(char *format, …)
Answer:B

75. What does scanf() function return?


A. Number of successfully matched and assigned input items
B. Nothing
C. Number of characters properly printed
D. Error
Answer:A

76. The conversion characters d, i, o, u, and x may be preceded by h in scanf() to


indicate?
A. A pointer to short
B. A pointer to long
C. Nothing
D. Error
Answer:A

77. The syntax of printf() function is printf(“control string”, variable list) ;what is
the prototype of the control string?
A. %[flags][.precision][width][length]specifier
B. %[flags][length][width][.precision]specifier
C. %[flags][width][.precision][length]specifier
D. %[flags][.precision][length][width]specifier
Answer:C

78. The parameter control string in the printf () is a C String that contains text to
be __________
A. taken from a standard output device
B. written on to the standard output device
C. received from the standard output device
D. nothing can be said

View all MCQ's at McqMate.com


Answer:B

79. Output justification such as decimal point, numerical sign, trailing zeros or
octal are specified.
A. specifier
B. flags
C. precision
D. decimal
Answer:B

80. What symbol is used to Left-justify within the data given field width?
A. -(minus sign)
B. +(plus sign)
C. #
D. 0
Answer:A

81. What specifies the minimum number of characters to print after being padded
with zeros or blank spaces?
A. flags
B. length
C. width
D. precision
Answer:C

82. The maximum number of characters to be printed is specified by __________


A. precision
B. width
C. length
D. flags
Answer:A

83. ________is used to define the type and the interpretation of the value of the
corresponding argument.
A. precision
B. specifiers

View all MCQ's at McqMate.com


C. flags
D. decimal
Answer:B

84. A conversion specification %7.4f means ____________


A. print a floating point value of maximum 7 digits where 4 digits are allotted for the digits after the
decimal point
B. print a floating point value of maximum 4 digits where 7digits are allotted for the digits after the
decimal point
C. print a floating point value of maximum 7 digits
D. print a floating point value of minimum 7 digits where 4 digits are allotted for the digits after the
decimal point
Answer:A

85. Choose the correct description for control string %-+7.2f.


A. – means display the sign, + means left justify, 7 specifies the width and 2 specifies the
precision
B. – means left justify, + means display the sign, 7 specifies the width and 2 specifies the
precision
C. – means display the sign, + means left justify, 7 specifies the precision and 2 specifies the
width
D. – means left justify, + means display the sign, 7 specifies the precision and 2 specifies the
width
Answer:B

86. What error is generated on placing an address operator with a variable in the
printf statement?
A. compile error
B. run-time error
C. logical error
D. no error
Answer:B

87. If by mistake you specify more number of arguments, the excess arguments will
____________
A. be ignored

View all MCQ's at McqMate.com


B. produce compile error
C. produce run-time error
D. produce logical error
Answer:A

88. What happens when zero flag is used with left justification?
A. data is padded with zeros
B. zero flag is ignored
C. data is padded with blank spaces
D. will give error
Answer:B

89. For floating point numbers, the precision flag specifies the number of decimal
places to be printed. When no precision modifier is specified, printf() prints
_______
A. six decimal positions
B. five decimal positions
C. four decimal positions
D. three decimal positions
Answer:A

90. What will the given code result in printf(“\n you are\”awesome \" ");?
A. compile error
B. run-time error
C. you are "awesome"
D. you are awesome
Answer:C

91. What will be the output for the given code printf(“\n The number is
%07d”,1212);
A. The number is 0001212
B. The number is 1212
C. The number is 1212
D. The number is 1212000
Answer:A

View all MCQ's at McqMate.com


92. The syntax of the scanf() is scanf(“control string “, arg1,arg2,arg3,….,argn);
the prototype of control string is ____________
A. [=%[width][modifiers]type=]
B. [=%[modifiers][width]type=]
C. [=%[width] [modifiers]]
D. [width][modifiers]
Answer:A

93. What is the use of symbol * in the control string as shown [=%[*][width]
[modifiers] type=]?
A. * is optional and used when the data should be read from the stream but ignored
B. * is not optional, used to read data from the stream but it is not ignored
C. * is not optional, it is used to read data stream but ignored
D. * is optional and used to read data from stream but it is not ignored
Answer:A

94. What action is carried out by scanf if a user enters any blank spaces, tabs, and
newlines?
A. consider as input
B. ignores it
C. produces error
D. nothing can be said
Answer:B

95. What error will generate if the read and write parameters are not separated by
commas?
A. run-time error
B. compile error
C. logical error
D. no error
Answer:B

96. _____ is an optional argument that gives the maximum number of characters to
be read.
A. modifiers
B. width

View all MCQ's at McqMate.com


C. precision
D. length
Answer:B

97. Explain the format string "%5d%s %c"


A. five characters as a decimal integer, then reads the remaining as a string and then scans the
first non-whitespace character
B. compile error
C. run-time error
D. read first five characters as a decimal and ignore the rest
Answer:A

98. Select the correct value of i from given options i=scanf("%d %d", &a, &b);
A. 1
B. 2
C. 3
D. No value assigned
Answer:B

99. If the user enters 1 3.2 s, what value will be returned by the scanf()?scanf("%d
%f %c", &s1, &s2, &s3);
A. 1
B. 2
C. 3
D. No return value
Answer:C

100. If the user enters 1 s 3.2, what value will be returned by the
scanf()?scanf("%d %f %c", &a, &b, &c);
A. 1
B. 2
C. 3
D. no return value
Answer:A

View all MCQ's at McqMate.com

You might also like