Mathematics Straight lines
Straight lines
Matrix-Match Type
1. Match the following Column-I with Column-II
Column I Column II
A. The distance between the P. 2
lines ( x + 7 y ) + 4 2( x + 7 y ) − 42 = 0 is
2
B. If the sum of the distance of a point from two Q. 7
perpendicular lines in a plane is 1, then its locus is |x| +
|y| = k, where k is equal to
C. If 6x + 6y + m = 0 is acute angle bisector of line x + 2y + 4 = R. 3
0 and4x + 2y – 1 = 0, then m is equal to
D. Area of the triangle formed by the lines S. 1
y 2 − 9 xy + 18x2 = 0 and y = 6 is
Key. A-P; B-S; C-Q; D-R;
Sol. A) ( x + 7 y ) 2 + 7 2( x + 7 y ) − 42 = 0
( x + y )[ x + 7 y + 7 2] − 3 2( x + y ) − 42 = 0
( x + y )[ x + 7 y + 7 2] − 3 2( x − 7 y + 7 2) = 0
( x + 7 y + 7 2)( x + 7 y − 3 2) = 0
x + 7 y + 7 2 = 0 and x + 7 y − 3 2 = 0
7 2 + 3 2 10 2
d =| |= =2
1 + 49 50
B)
Let two perpendicular lines are coordinate axes.
Then, PM + PN = 1
1
Mathematics Straight lines
h + k =1
Hence, the locus is x + y =1
But if the point lies in other quadrants also, then | x | + | y |= 1 . Hence, value of k is 1.
C) Angle bisector between the lines x + 2y +4 = 0 and 4x + 2y – 1 = 0
x + 2y + 4 (−4 x + 2 y + 1)
=
1+ 4 16 + 4
(−4 x + 2 y + 1)
x + 2y + 4 =
2
2( x + 2 y + 4) = (−4 x − 2 y + 1)
Since AA' + BB' 0 , so +ve sign gives acute angle bisector. Hence,
2 x + 4 y + 8 = −4 x − 2 y + 1
6x + 6 y + 7 = 0
m=7
D) We have,
y 2 − 9 xy + 18x2 = 0
Or y 2 − 16 xy − 3xy + 18x2 = 0
y( y − 6 x) − 3x( y − 6 x) = 0
( y − 3x) = 0 and y − 6 x = 0
The third line is y = 6. Therefore, area of the triangle formed by these lines,
0 0 1
1
= 1 6 1
2
2 6 1
1
= | 6 − 12 | = 3units 2
2
2. Column – I Column – II
2
Mathematics Straight lines
A) The value of k for which P) 3
4 x 2 + 8 xy + ky 2 = 9 is the equation
of a pair of straight lines,is
B) If the sum of the slopes of the lines Q) -3
2 2
given by x − 2Cxy − 7 y = 0 is four
times their product, then the value of C is
C) If the gradient of one of the lines R) 2
x 2 + hxy + 2 y 2 = 0 is twice that of
the other, then h =
2
D) If the lines ax + 2hxy + by = 0
2 S) 4
are equally inclined to the lines
ax 2 + 2hxy + by 2 + ( x 2 + y 2 ) = 0
then the value of can be
Key. A – s; B – r,s; C – q; D - q
Sol. A) The equation represents pair of lines if (4)( k )( −9) − ( −9)(4) = 0
2
k =4
−2h 4a −2(−c) 4 1
B) m1 + m2 = 4m1m2 = = C =2
b b −7 −7
2
−h 1 −h 1
C) 2m2 + m2 =
2
, 2m2 = 2 = h2 = 9 h = 3
2 2 6 2
2 2 2 2
D) The angular bisectors of ax + 2hxy + by + ( x + y ) = 0 is
h( x 2 − y 2 ) − (a − b) xy = 0
2
Which are angular bisectors of ax + 2hxy + by
2 = 0 . The two pairs are equally inclined for any
3. Match the following:
Let ABC be a isosceles triangle with AB = AC. If AB lies along x + y = 10 and AC lies
along 7 x − y = 30 and area of triangle be 20 sq. units.
Column -I Column -II
(A) Coordinate of point B cannot be (p) (10,0 )
(B) Coordinate of point C cannot be (q) ( 4, − 2 )
(C) Centroid of ABC cannot be (r) −5 5
,
2 2
(D) Circumcentre of ABC cannot be (s) 13
3,
3
(t) ( 0,10 )
Key. A q,r, s; B p,r,s,t; C p,q,r,t; D p,q,s,t
3
Mathematics Straight lines
Sol.
So, point will be and point will be
Centroid will be
Circumcentre will be
4. Match the following :
Column I Column II
(A) The equation of the straight lines passing through the (p) x2 − y2 − 24xy = 0
point (2,1) and parallel to the lines represented by
2x2 − y2 − xy + 9x − 3y + 10 = 0
(B) The equation of the pair of straight lines joining the origin (q) xy y 2 7x 5
x2 − − − + 2y + = 0
to the points of intersection of the line 3x + 4y − 5 = 0 2 2 2 2
and the curve 2x2 + 3y2 = 5 is
(C) The equation of the ellipse whose one focus is ( 2,1) , the (r) x2 + 4xy + y2 − 32x − 32y + 154 = 0
corresponding directrix is 2x − y + 3 = 0 and the
1
eccentricity is is
2
(D) The equation of the hyperbola for which the eccentricity is (s) 6x2 + 4xy + 9y2 − 52x − 14y + 41 = 0
the square of the eccentricity of a rectangular hyperbola,
one focus is (2,2) and the corresponding directrix is
x + y = 9 is
Key. (A – q ),
(B – p ),
(C – s ),
(D – r )
(D – p )
(A) Since 2x − xy − y = ( 2x + y )( x − y )
2 2
Sol.
So the lines parallel to 2x + y = 0 and x − y = 0 passing through ( 2,1) is
2x + y − 5 = 0 and x − y − 1 = 0
Their combined equation is ( 2x + y − 5 )( x − y − 1) = 0
i.e. 2x2 − y2 − xy − 7x + 4y + 5 = 0
4
Mathematics Straight lines
y 2 xy 7 5
i.e. x 2 − − − x + 2y + = 0
2 2 2 2
(B) Using the concept of homogenisation we can find the required pair of lines as
2
3x + 4y
2x 2 + 3y 2 = 5
5
i.e 10x2 + 15y2 = 9x2 + 16y2 + 24xy
i.e x2 − y2 − 24xy = 0
(C) PS2 = e2.PM2 (using focus-directrix property)
1 ( 2x − y + 3 )
2
( x − 2 ) + ( y − 1) =
2 2
2 5
6x2 + 9y2 + 4xy − 52x − 14y + 41 = 0
(D) PS2 = e2.PM2 (Using focus-directrix property )
( x + y − 9)
2
( x − 2) + ( y − 2) e=
( 2) = 2
2 2 2
= 4
2
x + y + 4xy − 32x − 32y + 154 = 0
2 2
5. Let ABC be a isosceles triangle with AB = AC. If AB lies along x + y = 10 and AC lies along
7x - y = 30 and area of triangle be 20 sq. unit
Column I Column II
(A) Coordinate of point B (p) (10, 0)
(B) Coordinate of point C (q) (4, -2)
(C) Centroid of ABC (r) −5 5
,
2 2
(D) Circumcentre of ABC (s) 13
3,
3
Key: (A-p), (B-q), (C-s), (D-r)
Hint:
1
6. If y = mi x + ( i = 1, 2,3) represent three straight lines whose slopes are the roots of the
mi
equation 2m3 – 3m2 – 3m + 2 = 0, then
Column I Column II
(A) Algebraic sum of the intercepts made by the lines on x-axis (P)
(4 )
2 +9 5 /4
(B) Algebraic sum of the intercepts made by the lines on y-axis (Q) 3/2
(C) Sum of the distances of the lines from the origin (R) −21/ 4
5
Mathematics Straight lines
(D) Sum of the lengths of the lines intercepted between the (S)
(5 )
2 + 9 5 /10
coordinate axes
Key: A-R, B-Q, C- S, D-P
Hint: A-R, B-Q, C- S, D-P
Solving the equation 2m3 – 3m2 – 3m + 2 = 0 we get, 2(m3 + 1) – 3m(m + 1) = 0
(m + 1)(2m2 – 5m + 2) = 0
(m + 1)(2m – 1)(m – 2) = 0 m = −1, 1/2 or 2.
Equation of the given lines can be written as m i2 x − m i y = −1 .
(A) Algebraic sum of the intercepts made by the lines on x-axis
1 1 21
= − = − 1 + + 4 = −
4
2
mi 4
(B) Algebraic sum of the intercepts made by the lines on y-axis
1 1 3
== m = −1 + 2 + =
2 2
i
(C) Let pi denote the perpendicular distance of the line from the origin
−1/ mi 1 2 1/ 2
then pi = pi = + +
1+ m 2
i
1+1 1 + (1/ 4 ) 1+ 4
=
1
2
+
4
+
1
=
1
5 2 5 10
5 2 +9 5 ( )
(D) li = length of the line intercepted between the coordinates are
2 2
1 1
= 2 +
mi mi
l i = 1 + 1 + 16 + 4 +
1 1
+ =
16 4
2+2 5+
4
5
(
= 4 2 +9 5 /4 )
7. Column I Column II
(A) The area bounded by the curve max. {|x|, |y|} = ½ is (P) 0
(B) If the point (a, a) lies between the lines |x + y| = 6, then (Q) 1
[|a|] is (where [.] denotes the greatest integer function)
(C) Number of non–zero integral values of b for which the (R) 2
origin and the point (1, 1) lies on the same side of the st.
line a2x + aby + 1 = 0 for all a R {0} is
(D) If (, 2) lies inside triangle formed by the lines 2x + 3y – 1 (S) –2
6
Mathematics Straight lines
= 0, x + 2y – 3 = 0, 5x – 6y – 1 = 0, then [] is (where [.]
denotes the greatest integer function)
Key : A→ Q, B→ P, Q, R; C→ R, D→ P, S
Sol : (A) max | x |,| y | = 1/ 2
| x |= 1/ 2 if | y | 1/ 2
| y |= 1/ 2 if | x | 1/ 2
y
y = 1/2
x x
x = –1/2 x = 1/2
y = –1/2
y
Required area = 1 × 1 = 1 sq unit
(B) The line y = x cuts the lines |x + y| = 6 i.e,
x+y=+6
at x = + 3, y =
or (–3, –3) and (3, 3)
then –3<a<3
0 < | a| < 3
[|a|] = 0, 1, 2
(C) Since (0, 0) and (1, 1) lie on the same side.
So, a2 + ab + 1 > 0
Coefficient of a2 is > 0
D<0
b2 – 4 < 0
or –2<b<2
b = – 1, 0, 1
Number of non-zero values of b are 2 (b = –1 & b = 1)
(D) Let P (, 2) first draw the exact diagram of ABC.
The point P (, 2) move on the curve y = x2 for all .
Now intersection of y = x2 and 2x + 3y – 1 = 0
or 2x + 3x2 – 1 = 0
1
x = −1, x =
3
1 1
Let intersection points D (–1, 1) and E ,
3 9
intersection of y = x2 and x + 2y – 3 = 0
or x + 2x2 – 3 = 0
7
Mathematics Straight lines
x = 1, x = – 3 / 2
Let intersection points F (1, 1)
3 9
and G − , and intersection of y = x2
2 4
2
y=x
B G
F
A
D
I
C
x x
O
y
and 5x – 6y – 1 = 0
or 5x – 6x2 – 1 = 0
1 1
x = ,x =
3 2
Let intersection points
1 1 1 1
H , and I ,
3 9 2 4
Thus , the points on the curve y = x2 whose x-coordinates lies between – 3/2 and – 1 and
1
and 1 lies within the triangle ABC.
2
3 1
Hence, − α −1 and α 1
2 2
3 1
i.e α − , −1 ,1
2 2
[] = – 2, 0
1
8. If y = mi x + , ( i = 1, 2,3) represent three Straight lines whose slopes roots of the
mi
equation 2m3 − 3m2 − 3m + 2 = 0 , then
Column I Column II
8
Mathematics Straight lines
(A) Algebraic sum of the intercepts made by the lines p) 4 2 +9 5
on x-axis is, 4
(B) Algebraic sum of the intercepts made by the lines on (q) 3
y-axis is, 2
(C) Sum of the distances of the lines from origin is (r) −21
4
(D) Sum of the lengths of the lines intercepted between (s) 5 2 +9 5
the coordinate axes is
10
(t) 0
A−r
B−q
Key.
C−s
D− p
Sol. M = -1, ½, 2
−1 −21
a) M 2
=
4
i
1 3
b) M =
2
i
−1/ M i 5 2 +9 5
c) =
1 + M i2 10
2 2
1 1 4 2 +9 5
d) 2 + = 40. B- p,q,r,s
Mi Mi 10
C-p,q,r
D- q,r,s,t
(
The other vertices of the triangle are (5,2 5 ) and 5, −2 5 )
10
Therefore , the centroid is ,0;
3
9
the circumcenter is , 0
2
and the incenter is (3,0).
9
Mathematics Straight lines
9. Consider the following linear equations in x and y
ax + by + c = 0
bx + cy + a = 0
cx + ay + b = 0
Match the condition in column I with statement in column II
Column – I Column – II
2 2 2
(A) a + b + c = 0 and a + b + c = ab + bc + ca (P) Lines are identical
a + b + c = 0 and a2 + b2 + c2 ab + bc + ca Lines represent the whole of the xy
(B) (Q)
plane
a + b + c 0 and a2 + b2 + c2 = ab + bc + ca Lines are different and passing
(C) (R)
through a fixed point
(D) a + b + c 0 and a2 + b2 + c2 ab + bc + ca (S) Lines are sides of a triangle
Key. A – q, B – r, C – p, D – s
Sol. Conceptual
10. The given consistent second degree equation (a1x + b1y + c1) (a2x + b2y + c2) = k where
a1b1c1a2b2c2k 0 represents some member given in column–II under the condition given in
column–I. Match them accordingly
Column – I Column – II
(A) a1 b1 c1 (p) a parabola
= =
a 2 b2 c2
(B) a1 b1 c1 (q) a hyperbola
=
a 2 b2 c2
(C) a1 b1 (r) a pair of lines
a 2 b2
(D) a1 a2 + b1b2 = 0 (s) a circle
Key. (A – r); (B – r); (C – q); (D – q)
Sol. (a1x + b1y + c1) (a2x + b2y + c2) = 0 represents a pair of lines,
its = 0. Now for (a1x + b1y + c1) (a2 x + b2y + c2) – k = 0,
= – abk + kh2 = k(h2 – ab)
a1 b1
If = then h2 = ab, so = 0
a2 b 2
a1 b1
If then h2 > ab, so, 0.
a 2 b2
(A) a pair of parallel lines as = 0, h2 = ab
(B) a pair of parallel lines as = 0, h2 = ab
(C) a hyperbola as 0, h2 > ab
(D) a rectangular hyperbola as 0, a + b = 0.
10