Solide State
Solide State
−A
−B
−C
1 1
Answer: A = 8 = 1, B = 6 = 3, C = 1= 1
8 2
Formula of the compound in AB3C
34. Nickel crystallizes as FCC. How many unit cells are required to accommodate one mole of nickel atoms? (D)
Answer: 4 Ni atoms in one unit cell
6.023 1023
6.0231023 atoms in = = 1.5 1023 Unit cell
4
35. Define packing efficiency. (P)
Answer: Packing efficiency is the percentage of total space filled by the particles in a crystal.
36. Write the relationship between density and edge length of a unit cell. (P)
ZM
Answer: d =
a3 N A
37. What type of defect is exhibited by the solid solution of CdCl2 and AgCl ? (D)
Answer: Impurity defect
38. What are F-centres? (P)
Answer: In metal excess defect, the anionic site occupied by unpaired electrons are called F- centres
39. What is the colour imparted to/by KCl due to anionic vacancies? (D)
Answer: Violet (or Lilac)
40. ZnO turns yellow on heating. Name the type of defect created? (D)
Answer: Metal excess defect due to the presence of extra cations at interstitial sites.
41. What are non-stoichiometric defects? (D)
Answer: Which contain the constituent elements in non-stoichiometric ratio due to defects in crystal structures.
42. A sample of nickel oxide has the formula Ni0.98O . Name the type of non-stoichiometric defect itexhibits. (D)
Answer: Non-stoichiometric defect (metal deficiency defect).
43. What are intrinsic semiconductors? (D)
Answer: Electrical conductivity of semiconductors increase with rise in temperature since more electrons can Jump
to the conduction Band. Ex: Si and Ge (Show this type of behaviour)
44. How does electrical conductivity of an electrolyte vary with temperature? (D)
Answer: Increases with increase in temperature.
45. Name the type of semiconductor obtained when Ge is doped with indium. (P)
Answer: p − type semiconductors.
46. How are the domains arranged in MnO if it is a anti-ferromagnetic material? (D)
Answer: Oppositely oriented and cancel out each other’s magnetic moment
47. Give an example for the substance that exhibits ferrimagnetism. (D)
Answer: Ex: Fe3O4 (Magnetite), Ferrites like MgFe2O4 and ZnFe2O4
48. A metal has bcc system. What is the relationship between length of the body diagonal and radius of the metal
atom? (P)
4r
Answer: a =
3
temperature
Definite and characteristic (ii) do not have definite heat of (1 mark)
(ii) heat of fusion fusion
50. What type of attractive force exists between constituent particles in: (D)
(i) Solid CO2 (ii) SiO2
1
(ii) (1 mark)
4
58. How many lattice points are there in unit cell of ( i) FCC (ii) end centred (D)
Answer: (i) 14 (1 mark)
(ii) 10 (1 mark)
59. Write one similarity and one difference between hcp and ccp? (D)
Answer:
HCP CCP
(i) Third layer is the repetition of first layer (i) Fourth layer is the repetition of first layer
(ii) ABAB………………type (ii) ABCABC type…………..
(iii) Co-ordination number -12 (iii) Co-ordination number is 12
(Any 2 point 1 mark each)
60. Calculate the number of atoms in face centred cubic unit cell. (P)
1 1
Answer: 8 corner atoms atom + 6 face centered atoms atom (1 mark)
8 2
=1+ 3 = 4 (1 mark)
61. Calculate the number of atoms in body centred cubic unit cell. (P)
Answer: Body centered units cell has 8 atoms at the corners and 1 atom at the body center.
1
8 corner atoms atom share + 1 body centered atom (1 mark)
8
= 1+1 = 2 (1 mark)
62. In a compound, atoms A form ccp, atoms of B occupy all the tetrahedral voids and atom C occupy all the octahedral
voids. What is the formula of the compound? (P)
Answer: Number of atoms of A in CCP = 4
Number of tetrahedral voids = 8 Number of octahedral voids = 4
So, number of atoms of B = 8 Number of atoms of C = 4 (1 mark)
A;B;C
4;8; 4
1; 2 ; 1
So the formula of the compound is AB2C (1 mark)
63. A metal oxide crystallises in hcp arrangement for its oxide ions. 2/3rds of octahedral voids are occupied by metal
ions. What is the formula of the metal oxide? (D)
2−
Answer: Number of O ions = Number of octahedral voids = N
2
Number of ions of metal (M) = N (1 mark)
3
2
Ratio of metal ions and O 2− ions is :1 or 2:3
3
Formula of the compound is M 2O3 (1 mark)
64. Aluminium crystallizes in ccp structure. Its metallic radius is 125 pm. Calculate the length of the face diagonal of the
unit cell (D)
Answer: In FCC = CCP , a = 2 2 r = 2 2 125pm (1 mark)
a = 2 1.414 125pm
a = 353.5pm (1 mark)
65. A metal crystallizes in bcc structure. Edge length of the unit cell is 300 pm. How many unit cells are in 5cm3 of the
metal? (D)
5
No of unit cell in 5cm3 = = 1.8 1023 (1 mark)
−23
2.7 10
66. What are point defects and line defects? (D)
Answer:
(i) Point defect are the irregularities (or) deviations from ideal arrangement around a point (or) an atom in a
crystalline substance. (1 mark)
(ii) Line defects are the irregularities (or) deviation from ideal arrangement in entire rows of lattice point. (1 mark)
67. Distinguish between Frenkel and Schottky defects. (P)
Answer:
Schottky Defect Frenkel Defect
(1) Equal number of cations and anions (1) Here, the smaller ion (usually cation) is
are missing from lattice points. dislocated from its normal site to an (1 mark)
interstitial site.
(2) It decreases the density of the solid. (2) It does not change the density of the solid.
(1 mark)
68. Explain metal excess defect due to anionic vacancy. (P)
Answer: Metal excess defect due to anionic vacancies: In this case, anions are missing from their lattice site leaving
a hole behind and thus causing an increase in the cation (metal) concentration. The hole formed are occupied by
electrons, thus the system remains electrically neutral. (1 mark)
The non- metal atoms may leave the surface in the form of gas. The electrons trapped in anion vacancies are called
F- centres, because they impart colour to the crystal. This defect is shown by the compounds which have schottky
defects like NaCl , KCl etc.. (1 mark)
69. Explain metal deficiency defect using ZnO as an example. (D)
Answer: When ZnO is heated, it loses oxygen and turns yellow due to decomposition of some of the ZnO .
1
ZnO ⎯⎯ → Zn2+ + O2 + 2e−1 (1 mark)
2
The Zn 2+ ion formed gets trapped into the vacant interstitial sites and electrons in the neighbouring interstitial
sites.
The yellow colour of ZnO when hot, is due to these trapped electrons. (1 mark)
70. Electrical conductivity of a semiconductor (i) Increases with temperature (ii) Increases on doping with a suitable
material. Give reasons (D)
Answer: (i) Electrical conductivity of semiconductors increase with rise in temperature. Since more electrons can
jump to the conduction band (1 mark)
(ii) On doping, impurities introduce electronic defects in them and create holes and electrons in the
semiconductor which are carriers of current (1 mark)
71. Write the differences between n-type and p-type semiconductors (P)
Answer:
n − type semiconductor p − type semiconductor
(1) Electrons contribute to conduction. (1) Holes contribute to conduction. (1 mark)
(2) Here the semiconductor is doped with a (2) Here the semiconductor is doped
(1 mark)
Copyright © Ace Creative Learning Pvt Ltd.,| www.deekshalearning.com
PU–Question Bank Solid State
78. What type of unit cells are A and B? How many particles per unit cell in B? (P)
A B
Answer: A- Simple cubic unit cell (1 mark)
B- Body centred cubic unit cell (1 mark)
Number of particle per unit cell in B = 2 (1 mark)
79. Calculate the packing efficiency in cubic close packing (ccp) structure or FCC. (P)
Answer:
In ABC ,
AC 2 = b 2 = BC 2 + AB 2
b2 = a 2 + a 2 = 2a 2
b = 2a [ a = unit cell edge length and face diagonal AC = b ]
If r is the radius of the sphere, then b = 2a = 4r
4r
or a = = 2 2r G B (1 mark)
2
H A
Each unit cell in hcp has effectively 4 spheres
b
4
Total volume of 4 spheres = 4 r 3
3 F
C
( )
3 3
And volume of cube = a = 2 2r E D (1 mark)
Volume occupied by 4 spheres in the unit cell
Packing efficiency = 100%
Total volumeof unit cell
4
4 r 3
= 3 100%
( )
3
2 2r
16 3
r 100
3 = 100 = 74% (1 mark)
16 2r 3 3 2
80. Calculate the packing efficiency in bcc structure. (P)
Answer:
In BCC, the atom at the centre will be in touch with the other two atoms diagonally A
arranged. c
a
In EFD, F
b 2 = a 2 + a 2 = 2a 2 a b
b = 2a E a D
Now in AFD
c 2 = a 2 + b 2 = a 2 + 2a 2 = 3a 2
c = 3a (1 mark)
The length of the body diagonal C = 4r
Where, r is the radius of the sphere. 3a = 4 r
4r
a=
3
3
4r 64 r 3
Volume of the unit cell = a3 = = (1 mark)
3 3 3
volume occupied by 2 spheresin the unit cell
Packing efficiency = 100%
total volumeof unit cell
4
2 r
= 3 100% = 3 100
64 r 3 8
3 3
= 68%
(1 mark)
81. Calculate the packing efficiency in simple cubic lattice (P)
Answer: Packing efficiency is the percentage of total space filled by the particles in a crystal. (1 mark)
In a simple cubic lattice, the atoms are located only on the corners of the cube.
The particles touch each other along the edge. Edge length or side of a cube = a , radius of a particle = r a = 2 r
(1 mark)
Volume of the cubic unit cell = a3 = ( 2r ) = 8r 3
3
(1 mark)
Since a simple cubic unit cell contains only 1 atom
4
Volume of the occupied space = r
3
volumeof oneatom
Packing efficiency = 100%
volumeof cubicunit cell
4 3
r
= 3 100 = 100 = 52.36% (1 mark)
3 6
8r
82. An element crystallises in fcc and has edge length 0.56 nm. Calculate the density of the element. Molar mass of
the element is 40g mol −1 (P)
ZM
Answer: d = (1 mark)
N A .a3
4 40
d= (1 mark)
6.02310 23
(0.5610−7 cm3 )
160
d=
1.057 1023 10−21
160
d= = 1.51gm / cm3 (1 mark)
105.7
83. An element X has a density of 6.23g/cm 3 . If the edge length of the unit cell is 4 10−8 cm , identify the type of
cubic unit cell. (D)
Given: Molar mass of the element = 60g mol−1 (1 mark)
zm
Answer: Density =
3
a NA
( )
3
a3 N A 6.23g/cm3 400 10−10 cm 6.022 1023 mol−1
z= = (1 mark)
M 60g/mol
z=4 (1 mark)
Since z = 4 type of unit cell is FCC (face centred cubic unit cell)
84. A metal crystallizes in bcc unit cell. The atomic mass of the metal is 55.8g mol−1 , density = 7.9g cm −3 . Calculate the
edge length of the unit cell. (P)
ZM
Answer: d = (1 mark)
N A .a3
2 55.8
7.9 = (1 mark)
6.023 1023 a3
2 55.8
a3 = = 2.345 10−23 = 23.45 10−24
6.023 7.9 1023
a = 2.857 10−8 m = 28.57 nm (1 mark)
85. (i) What type of defect is introduced when molten NaCl is crystallised with SrCl2 ? (P)
−3 +2
(ii) How many moles of these vacancies are created, if the crystal obtained has 10 mole of Sr ions? (D)
Answer: (i) Impurity defect (1 mark)
+2
(ii) 1 mole of Sr creates 1 mole of cation vacancies. (1 mark)
−3 +2 −3 −3
10 mole of Sr creates 10 moles of cation vacancies so no of cation vacancies = 10 moles
(1 mark)
86. Account for the following: (D)
(a) Silicon doped with Al is p type semiconductor
(b) Frenkel defect does not change the density of ionic crystals
(c) Non-polar molecular solids have very low melting and boiling points.
Answer:
(a) Because Aluminium has less number of electrons which creates holes (positively charged) (1 mark)
(b) Because, the smaller ion (usually cation) is dislocated from its normal site to an interstitial site. So there is no
loss of ions and no change in density. (1 mark)
(c) Due to weak force of attractions between constituent particles (dispersion (or) London forces) (1 mark)
87. Differentiate metals, insulators and semiconductors in terms of band theory. (D)
Answer:
• In a metallic conductor, energy difference between valence band and vacant conduction band is
negligible. Therefore electron easily flows to the conduction band. (1 mark)
• In insulators the energy difference between two bands is very large. (1 mark)
• In semiconductors the valence band and the conduction band do not overlap on each other. There is an energy
gap between the two bands which is known as forbidden gap. (1 mark)
88. Arrangement of magnetic domains are as given: (i) (ii)
What type of magnetic property is in (i) and (ii) ? Which one of this becomes paramagnetic on heating? (D)
Answer: (i) Anti ferromagnetism (1 mark)
(ii) Ferrimagnetism (1 mark)
Ferrimagnetic substances becomes paramagnetic on heating. (1 mark)