LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
Integration
1. [STPM 1970 Q2 ]
1
x
dx, give your answer correct to two decimal places.
4 x2
Z
x
1
(b) Using the substitution t = tan , or otherwise, find
dx
2
3 5 cos x
(a) Evaluate
1
2
[Answer : (a) 0.20 ; (b)
1
ln
4
x
2
x
2
2 tan
2 tan
1
+1
+ c]
2. [STPM 1972 Q2 ]
Z
(a) Find
tan3 d, giving your answer correct to two significant figures.
(b) Using the substitution u2 = 2t + 1, or otherwise, evaluate
t
dt.
2t + 1
[Answer : (a) 0.15 ; (b)
10
]
3
3. [STPM 1973 Q3 ]
Z
2a
(a) Find
a
x3
dx.
x4 + a4
1
Z
(b) Using the substitution x = cos 2, or otherwise, prove that
0
1x
dx = 1.
1+x
2
[Answer : (a)
1
ln
4
17
]
2
4. [STPM 1976 Q2 ]
Z
(a) Show that
0
x1
dx = ln
2x2 + 3x + 1
25
.
27
Z
(b) Using the substitution u = 2x 1, or otherwise, evaluate
x 2x 1 dx.
[Answer : (b)
428
]
15
5. [STPM 1979 Q5 ]
Z
(a) Find
(sin x + 3 cos x)2 dx.
Z
(b) Show that
1
(x 1)(5x + 2)
1
dx = ln
2
(2x 1)(x + 2)
2
8
.
3
[Answer : (a) 5x + 2 sin 2x
kkleemaths.com
3
cos 2x + c]
2
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
6. [STPM 1981 Q6 ]
1
x3
dx, leaving your answer in a form involving logarithms.
2
0 x +2
Z 1p
1
1
4 x2 dx = +
3.
(b) Show that
3
2
0
Z
(a) Evaluate
[Answer : (a)
1
+ ln
2
2
]
3
7. [STPM 1982 MT Q7 ]
Z
(a) Find
2 + cos x
dx.
sin2 x
Z
(b) Using the substitution x = 2 sin , or otherwise, evaluate
0
significant figures.
x2
dx, giving your answer correct to two
4 x2
[Answer : (a) 2 cot x cosec x + C ; (b) 0.118]
8. [STPM 1982 MT Q8 ]
Sketch the corresponding curves for the following equations in separate diagrams, showing the turning points
and any asymptotes parallel to the axes:
(a) y = (x 1)(x 3)
1
(b) y =
(x 6= 1, x 6= 3)
(x 1)(x 3)
4
intersects the graphs (b) at the points A and B.
3
Calculate the finite area bounded by the line AB and the portion of the graph between A and B, giving your
answer correct to three significant figures.
The line y =
[Answer : (a) (2,-1), minimum point ; (b) (2,-1), maximum point , asymptotes are x = 1, x = 3, y = 0 ; Area=0.235]
9. [STPM 1983 MT Q9 ]
Z
Find the exact value of
x x + 3 dx.
8
5
[Answer : ]
10. [STPM 1983 MT Q10 ]
Z
(a) Evaluate
tan2 x dx.
18 4x x2
A
B
C
+
+
, show that A = 2 and determine the values of B
2
(4 3x)(1 + x)
4 3x 1 + x (1 + x)2
and C.
Z 1
18 4x x2
7
3
Hence, show that
dx = ln 2 +
2
(4
3x)(1
+
x)
3
2
0
(b) Given that
[Answer : (a) 1
kkleemaths.com
; (b) B = 1, C = 3]
4
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
11. [STPM 1983 MT Q11 ]
A bowl in the shape of a hemisphere with a radius a and its rim horizontal, is filled with a liquid to a height of
h unit. Show, through integration, that the volume of the liquid in the bowl is
1 2
h (3a h).
3
12. [STPM 1984 MT Q12 ]
Z
(a) Show that
sin2 x cos2 x dx =
4 3 3
.
192
2
2
(b) Using the substitution u = x , or otherwise, evaluate
0
form.
x
dx, leaving your answer in logarithmic
1 x4
[Answer : (b)
1
ln 3]
4
13. [STPM 1985 MT Q14 ]
Z
2x + 1
dx.
x+1
Z 4
11x2 + 4x + 12
(b) Show that
dx = ln 675.
2
0 (2x + 1)(x + 4)
(a) Find
[Answer : (a)
3
1
4
(x + 1) 2 2(x + 1) 2 + c]
3
14. [STPM 1985 MT Q15 ]
Using integration, find te area of the finite region bounded by the curve
x+ y = a
and the coordinate axes, if a is a positive constant.
[Answer :
1 2
a ]
6
15. [STPM 1986 MT Q1 ]
Find the coordinates of the points P , Q where the curve 2y = x + 3 meets the parabola y 2 = 4x.
Find the area bounded by the arc P Q of this parabola and the line P Q.
[Answer : P (1, 2) , Q(9, 6) ;
8
]
3
16. [STPM 1986 MT Q2 ]
By using the substitution x = sin , or otherwise, evaluate
1
2
Z
1
3
x2
1
dx
1 x2
leaving your answer in the forms of surds.
[Answer : 2 2 3]
17. [STPM 1987 MT Q17 ]
kkleemaths.com
LEE KIAN KEONG
(a) Express
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
17 + x
in partial fractions. Hence or otherwise, show that
(4 3x)(1 + 2x)
Z
1
2
13
17 + x
1
dx = (19 ln 2 + 9 ln 3).
(4 3x)(1 + 2x)
6
Z
(b) Using the substitution x = sin , or otherwise, find
0
x2
1
dx.
2 (1 x2 ) 12
5
3
1
[Answer : (a)
+
; (b)
4 3x
1 + 2x
2
3
]
6
4
18. [STPM 1987 MT Q18 ]
8
4 that intersects the x-axis at the point A. The tangent
x
to the curve at the point P (1, 4) intersects the x-axis at the point Q. Find the coordinates of Q.
The diagram above shows a portion of the curve y =
Find the area of the shaded region bounded by the curve AP and the line segments P Q and QA.
[Answer : Q =
3
,0
2
; A=8 ln 2 5]
19. [STPM 1987 MT Q19 ]
The diagram shows a hemispherical bowl with radius a and its rim horizontal. Show that when the depth of
water in the bowl is y, the volume V of water in the bowl is given by
V =
1 2
y (3a y).
3
kkleemaths.com
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
Initially, the bowl is empty. Water is then poured into the bowl at a constant rate. The time taken to fill the
1
bowl is T . Find, in terms of T , the time taken for y to become a. Find, in terms of T and a, the rate at which
2
1
the water level rises when y = a.
2
[Answer :
8a
5
T ;
]
16
9T
20. [STPM 1988 MT Q20 ]
Determine the coordinates of the points of intersection between the graphs y 2 = x and y = x + 2. Find the
area bounded by the two graphs.
Find also the volume of the solid generated when this area is rotated through 2 about the y-axis.
[Answer : (1, 1) , (4, 2) ;
9 72
;
]
2 5
21. [STPM 1989 MT Q21 ]
(a) Using the substitution x = a tan , or otherwise, show that
a
x3
5
(a2 + x2 ) 2
85 2
dx =
,
12a
with a > 0.
Z 8
(x 1)2
(b) Evaluate
, dx, giving your answer correct to three significant figures.
x2 4
3
[Answer : (b) 3.89]
22. [STPM 1990 MT Q22 ]
(a) Find the values of the constants A and B such that cos x A(3 cos x+ 4 sin x) +B(3 sin x+ 4 cos x). Hence
Z 2
cos x
dx giving your answer correct to three decimal places.
or otherwise, find the value of
3 cos x + 4 sin x
0
Z 3r
5x
(b) By using the substitution x = 3 2 cos 2, or otherwise, find
dx giving your answer correct to
x1
2
three significant figures.
[Answer : (a) A =
4
3
,B=
, 0.235; (b) 1.32]
25
25
23. [STPM 1991 MT Q23 ]
Evaluate
Z 6
(a)
tan 2 d,
0
Z
(b)
e
e2
1
dx,
x ln x
[Answer : (a)
24. [STPM 1991 MT Q24 ]
Find the area bounded by the curves y = 1 x2 and y = x 1.
kkleemaths.com
1
ln 2 ; (b) ln 2]
2
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
[Answer :
9
]
2
25. [STPM 1992 MT Q25 ]
Z
(a) By using a suitable substitution or otherwise, find the value of
1
to three significant figures.
(b) Show that
x1
dx, giving your answer correct
(2x 1)2
d
(tan3 ) = 3 tan4 + 3 sec2 3. Hence, determine the value of
dx
tan4 d.
[Answer : (a) 0.108 ; (b)
2
]
4
3
26. [STPM 1992 MT Q26 ]
Sketch the area R bounded by the y-axis, x-axis, line x = , and the curve y = 1 + sin x. Find the volume of
2
the solid formed when R is rotated through four right angles about the x-axis.
[Answer :
27. [STPM 1993 MT Q27 ]
Show that
( + 2)]
2
d
(tan3 x) = 3 sec4 x 3 sec2 x.
dx
Z
Hence, determine the value of
sec4 x dx.
[Answer :
4
]
3
28. [STPM 1994 MT Q1 ]
1
The shaded area shown in the diagram above is bounded by the curve y = ex + , the curve y = ex 1, and
2
the y-axis. Find the area of the shaded region.
[Answer :
kkleemaths.com
1
(3 ln 2 1)]
2
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
29. [STPM 1994 MS Q29 ]
ln x
dy
If y =
, where x > 0, determine the set of values for x such that
> 0 and the set of values for x such that
x
dx
dy
1
< 0. Hence, show that the maximum value of y is .
dx
e
ln x
x
Sketch the curve y =
, where x > 0. Hence sketch the curve y =
, x > 0. Show that the area bounded
x
ln x
1
ln x
ln x
, the x-axis, and the line x = is equal to the area bounded by the curve y =
, the
by the curve y =
x
e
x
x-axis, and the line x = e.
[Answer : {x : 0 < x < e} ; {x : x > e}]
30. [STPM 1994 MS Q31 ]
Z 1
x 1 + x dx.
Find the value of
0
[Answer :
4
(1 + 2)]
15
31. [STPM 1995 MT Q31 ]
1
Express 2
in the form of partial fractions. Hence, show that
x 1
Z
1
1 x1
dx = ln
+ c,
2
x 1
2 x+1
where c is the constant.
Using integration by parts, show that
Z
Deduce the value of
2
x
1
dx = 2
+
x2 1
x 1
2x2
dx.
(x2 1)2
x2
dx. Give your answer correct to three decimal places.
(x2 1)2
[Answer :
1
1
; 0.347]
2(x 1)
2(x + 1)
32. [STPM 1995 MT Q32 ]
Calculate the volume of the solid generated when the area bounded by the curves y = x2 and y 2 = 8x is rotated
completely about the x-axis.
[Answer :
48
]
5
33. [STPM 1995 MS Q1 ]
Sketch the curve y = x(x + 1)(2 x). Find the area bounded by the curve y = x(x + 1)(2 x) and the x-axis.
[Answer : 3
34. [STPM 1996 MT Q1 ]
Show that
x ln x dx =
1
Z
Hence, find the value of
1 2
e +1 .
4
x(ln x)2 dx correct to three decimal places.
kkleemaths.com
1
]
12
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
[Answer : 1.597]
35. [STPM
Z 1996 MT Q2 ]
e
Find
(2x + 1) ln x dx. Give your answer in terms of e.
1
1 2
(e + 3)]
2
[Answer :
36. [STPM 1996 MS Q3 ]
Sketch, on the same axes, the graphs of y 2 = x and y = 2 x. Show the coordinates of the points of intersection
between the graphs.
Calculate the area bounded by y 2 = x and y = 2 x.
If V1 is the volume of the solid formed when the area above the x-axis bounded by y 2 = x, y = 2 x, and the
x-axis is rotated completely about the y-axis, and V2 is the volume of the solid formed when the area under the
x-axis bounded by y 2 = x, y = 2 x, and the x-axis is rotated completely about the y-axis, find V1 : V2 .
[Answer : Area=
9
; V1 : V2 = 4 : 23]
2
37. [STPM 1997 MT Q1 ]
Z
By using a suitable substitution, find the value of
x 1 + x dx.
[Answer : 7
11
]
15
38. [STPM 1997 MT Q2 ]
Find the coordinates of all the points of intersection between the line y = 12 4x and the curve y = 12 x3 .
Show that there is a point of inflection on the curve y = 12 x3 at x = 0.
Sketch, in the same diagram, the line y = 12 4x and the curve y = 12 x3 .
The area bounded by the line y = 12 4x and the curve y = 12 x3 is rotated through four right angles about
the x-axis. Calculate the volume of the solid of revolution formed.
[Answer : (0, 12), (2, 20), (2, 4) ; Volume=192]
39. [STPM
Z 1997 MS Q3 ]
x
Find
dx.
2x 1
1
[Answer :
(2x 1) 2 (x + 1)
+ C]
3
40. [STPM 1998 MT Q1 ]
Find
Z
x
(a)
dx,
4 x2
Z
3
(b)
x2 ex dx
p
1
3
[Answer : (a) 4 x2 + C ; (b) ex + C]
41. [STPM 1998 MT Q2 ]
The gradient of the tangent to a curve at the point (x, y) where x > 3, varies inversely with (x 3), and the
curve passes through the points (4, 0) and (6, ln 9). Show that the equation of the curve is y = 2 ln(x 3).
Sketch the curve.
Find the finite area bounded by the curve, the x-axis and the line x = 6.
kkleemaths.com
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
[Answer : 2(3 ln 3 2)]
42. [STPM 1999 MT P1 Q8 ]
Show that
Z
x2
11
dx =
+ ln 2.
(x 1)3
8
[6 marks]
43. [STPM 1999 MT P1 Q13 ]
Function f is defined as
(
x(x ),
0 x < 2,
f (x) =
2
sin(x ), 2 x 3.
(a) Sketch the graph of f .
[4 marks]
(b) Find the range of f .
[3 marks]
(c) Determine whether f is a one-to-one function. Give reasons for your answer.
[2 marks]
(d) Find the area of the region bounded by graph f and the x-axis.
[6 marks]
[Answer : (b) R={y : 2 y < 2 2 } ; (d) 3 + 2 2 ]
44. [STPM 1999 MS P1 Q8 ]
x2
, find f 0 (x). Hence, evaluate
If f (x) =
2x 5
2
Z
1
x(x 5)
dx.
(2x 5)2
[5 marks]
[Answer : f 0 (x) =
45. [STPM 2000 MT P1 Q8 ]
Sketch the curve y = x(x 3)(x + 2).
2x(x 5)
11
; ]
(2x 5)2
6
[2 marks]
If A1 and A2 respectively denote the area of the regions bounded by the curve and the x-axis above and below
the x-axis, find A1 : A2 .
[5 marks]
[Answer :
64
]
189
46. [STPM 2000 MS P1 Q8 ]
1
.
[2 marks]
x
Calculate the volume of the solid of revolution when the region bounded by the above graphs is rotated through
360 about the y-axis.
[5 marks]
Sketch the graphs y = 4, y = 8x2 and y =
[Answer :
1
]
2
47. [STPM 2000 MS P1 Q13 ]
The function f is defined by
(
f (x) =
2 |x 1|,
x2 9x + 18,
(a) Sketch the graph of f .
x < 3,
x 3.
[5 marks]
kkleemaths.com
LEE KIAN KEONG
Z
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
(b) Evaluate
f (x)dx.
[5 marks]
[Answer : (b) 8 ]
48. [STPM 2001 MT P1 Q14 ]
A curve has equation y 2 = x2 (4 x2 ).
Show that for any point (x, y) lying on the curve, then 2 x 2 and 2 y 2.
[3 marks]
Sketch the curve.
[3 marks]
Calculate the area of the region bounded by this curve.
[4 marks]
Calculate the volume of the solid of revolution when the region bounded by this curve and y = x in the first
quadrant is rotated through 360 about the x-axis.
[5 marks]
[Answer : Area=
6 3
32
; Volume=
]
3
5
49. [STPM 2001 MS P1 Q8 ]
Z 4
x
Find the value of
1 .
2
0 (5x + 1) 2
[6 marks]
[Answer :
8
]
5
50. [STPM 2001 MS P1 Q14 ]
4
Sketch on the same coordinate system the curve y = , and y 2 = 4(x 1). Find the coordinates of the points
x
of intersection of the two curves.
[6 marks]
4
20
Show that the area of the region bounded by y = , y 2 = 4(x 1) and y = 4 is
4 ln 2 .
[4 marks]
x
3
Calculate the volume of the solid of revolution when this region is rotated through 360 about the y-axis.[5 marks]
[Answer : Point of intersection=(2,2) ; Volume=
51. [STPM 2002 MT Specimen P1 Q5 ]
Z 2
Evaluate the definite integral
x2 sin x dx.
296
]
15
[6 marks]
[Answer : 2]
52. [STPM 2002 MT Specimen P1 Q11 ]
1
ln x
Show that the curve y =
has a stationary point at e,
and determine whether this point is a local
x
e
minimum point or a local maximum point.
[6 marks]
Sketch the curve.
[3 marks]
ln x
1
Show that the area of the region bounded by the curve y =
, the x-axis, and the line x = is equal to the
x
e
ln x
, the x-axis, and the line x = e.
[5 marks]
area of the region bounded by the curve y =
x
53. [STPM 2002 MT P1 Q4 ]
Z
By using suitable substitution, find
3x 1
dx.
x+1
[5 marks]
[Answer : 2(x + 1) 2 8(x + 1) 2 + C]
kkleemaths.com
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
54. [STPM 2002 MT P1 Q9 ]
Find the point of intersection of the curves y = x2 + 3x and y = 2x3 x2 5x. Sketch on the same coordinate
system these two curves.
[5 marks]
Calculate the area of the region bounded by the curves y = x2 + 3x and y = 2x3 x2 5x.
[6 marks]
[Answer : Point of intersection=(0,0), (2,2), (-2,-10) ; Area=16 units2 .]
55. [STPM 2003 MT P1 Q3 ]
Z
Using the substitution u = 3 + 2 sin , evaluate
0
cos
d.
(3 + 2 sin )2
[5 marks]
[Answer :
1
]
24
56. [STPM 2003 MT P1 Q10 ]
a
The curve y = x(b x), where a 6= 0, has a turning point at point (2, 1). Determine the values of a and b.
2
[4 marks]
Calculate the area of the region bounded bt the x-axis and the curve.
[4 marks]
Calculate the volume of the solid formed by revolving the region about the x-axis.
[4 marks]
[Answer : a =
8 32
1
,b=4; ;
]
2
3 15
57. [STPM 2004Z MT P1 Q1 ]
e
Show that
ln x dx = 1.
[4 marks]
58. [STPM 2004 MT P1 Q11 ]
1
Sketch on the same coordinates axis y = x and the curve y 2 = x. Find the coordinate of the
2
intersection.
1
Find the area of region bounded by the line y = x and the curve y 2 = x.
2
Find the volume of the solid formed when the region is rotated through 2 radians about the y-axis.
points of
[Answer : (0, 0) , (4, 2) ;
[5 marks]
[4 marks]
[4 marks]
4 64
;
]
3 15
59. [STPM 2005 MT P1 Q7 ]
Sketch, on the same coordinate axes, the curves y = ex and y = 2 + 3ex .
[2 marks]
Calculate the area of the region bounded by the y-axis and the curves.
[6 marks]
[Answer : 2 ln 3]
60. [STPM 2006 MT P1 Q6 ]
2x + 1
Ax + B
C
Express 2
in the form 2
+
where A, B and C are constants.
(x + 1)(2 x)
x +1
2x
Z 1
2x + 1
Hence, evaluate
dx.
2 + 1)(2 x)
(x
0
[Answer :
61. [STPM 2007 MT P1 Q6 ]
Find
Z 2
x +x+2
(a)
dx,
x2 + 2
[3 marks]
[4 marks]
x
1
3
+
; ln 2]
x2 + 1
2x 2
[3 marks]
kkleemaths.com
LEE KIAN KEONG
Z
(b)
x
ex+1
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
dx.
[4 marks]
[Answer : (a) x +
1
x
1
ln(x2 + 2) + C ; (b) x+1 x+1 + C]
2
e
e
62. [STPM 2007 MT P1 Q10 ]
The gradient of the tangent to a curve at any point (x, y) is given by
dy
3x 5
= , where x > 0. If the curve
dx
2 x
passes through the point (1, 4),
(a) find the equation of the curve,
[4 marks]
(b) sketch the curve,
[2 marks]
(c) calculate the area of the region bounded by the curve and the x-axis.
[5 marks]
3
[Answer : (a) y = x 2 5x 2 ; (c)
63. [STPM 2007 FMT P1 Q2 ]
Z 4
Show that
sec x(sec x + tan x)2 dx = 1 + 2.
20
5]
3
[4 marks]
64. [STPM 2008 MT P1 Q2 ]
Z 3
5
2
(x 2)2
dx = + 4 ln
.
Show that
2
x
3
3
2
[4 marks]
65. [STPM 2008 MT P1 Q11 ]
Sketch, on the same coordinate axes, the curves y = 6 ex and y = 5ex , and find the coordinates of the points
of intersection.
[7 marks]
Calculate the area of the region bounded by the curves.
[4 marks]
Calculate the volume of the solid formed when the region is rotated through 2 radians about the x-axis.[5 marks]
[Answer : (ln 5, 1) ; 6 ln 5 8 ; (36 ln 5 48)]
66. [STPM 2009 MT P1 Q6 ]
Z
Using an appropriate substitution, evaluate
x2 (1 x) 3 dx.
[7 marks]
[Answer :
27
]
140
67. [STPM 2009 MT P1 Q11 ]
Given a curve y = x2 4 and straight line y = x 2,
(a) sketch, on the same coordinates axes, the curve and the straight line,
[2 marks]
(b) determine the coordinate of their points of intersection,
[2 marks]
(c) calculate the area of the region R bounded by the curve and the straight line,
[4 marks]
(d) find the volume of the solid formed when R is rotated through 360 about the x-axis.
[5 marks]
[Answer : (b) (1, 3) , (2, 0) ; (c)
108
9
; (d)
]
2
5
68. [STPM 2010 MT P1 Q4 ]
Given that f (x) = x ln x, where x > 0. Find f 0 (x), and hence, determine the value of
2e
ln x dx.
[6 marks]
[Answer : 2e ln(2)]
kkleemaths.com
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
69. [STPM 2011 MT P1 Q3 ]
Z
9: Integration
(x + 1) ln x
dx.
x2
Use the substitution u = ln x, evaluate
1
[6 marks]
[Answer :
3
2
]
2
e
70. [STPM 2011 MT P1 Q8 ]
2
Differentiate ex with respect to x.
Hence, determine integers a, b and c for which
Z
x3 ex dx =
a c
e .
b
[9 marks]
2
[Answer : 2xex , a = 3, b = 2, c = 4]
71. [STPM 2012 MT P1 Q3 ]
Differentiate tan x with respect to x, and hence, show that
x sec2 xdx = ln 2.
3
[6 marks]
[Answer : sec2 x]
72. [STPM 2013 MT Specimen P2 Q3 ]
Using the substitution x = 4 sin2 u, evaluate
Z
0
x
dx.
4x
[6 marks]
[Answer :
73. [STPM 2013 MM Specimen P1 Q5 ]
Show that
x ln x dx =
1
2
3]
3
1 2
e +1 .
4
[4 marks]
Z
Hence, find the value of
x(ln x)2 dx.
[3 marks]
1
4
1
4
[Answer : + e2 ]
74. [STPM 2013 MM Specimen P1 Q8 ]
Sketch, on the same axes, the curve y 2 = x and the straight line y = 2 x, showing the coordinates of the points
of intersection.
[4 marks]
(a) State whether the curve y 2 = x has a turning point. Justify your answer.
[2 marks]
(b) Calculate the area of the region bounded by the curve y = x and the straight line y = 2 x.
[4 marks]
(c) Calculate the volume of the solid formed by revolving the region bounded by the curve y = x and the
straight line y = 2 x completely about the y-axis.
[5 marks]
[Answer : (b) 4.5 ; (c) 14.4]
kkleemaths.com
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
75. [STPM 2013 MT P2 Q3 ]
The equations of two curves are given by y = x2 1 and y =
6
.
x2
(a) Sketch the two curves on the same coordinate axes.
[3 marks]
(b) Find the coordinates of the points of intersection of the two curves.
[3 marks]
(c) Calculate the volume of the solid formed when the region bounded by the two curves and the line x = 1 is
revolved completely about the y-axis.
[6 marks]
[Answer : (b) ( 3, 2), ( 3, 2) ; (c) 2(1 + 3 ln 3)]
76. [STPM 2013 MT P2 U2 Q3 ]
Using the substitution u = x 2, show that
Z 4
x2
x1
1
dx = ln 2 + .
4x + 8
2
8
[8 marks]
77. [STPM 2013 MM P1 Q5 ]
Show that
Z
1
1
ln x
dx =
5
x
16
1
5
e4
.
[6 marks]
78. [STPM 2014 MT P2 Q3 ]
Z 1
Find the value of
(1 + 2x) ln(1 + x)dx.
[5 marks]
1
2
[Answer : 2 ln 2 ]
79. [STPM 2014 MT P2 Q7 ]
The curve y = ln(4x) is shown in the diagram below.
The tangent to the curve at the point P passes through the origin O.
e
(a) Show that the coordinates of the point P is
, 1 , and find the equation of the tangent to the curve.
4
[5 marks]
(b) Calculate the area of the shaded region bounded by the curve, the tangent and the x-axis.
kkleemaths.com
[5 marks]
LEE KIAN KEONG
STPM MATHEMATICS (T)
9: Integration
(c) Calculate the volume of the solid formed when the shaded region is revolved completely about the y-axis.
[5 marks]
4
e
[Answer : (a) y = x ; (b)
1
1
1
e ; (c)
(e2 3)]
8
4
96
80. [STPM 2014 MT P2 U2 Q3 ]
d
Show that
(cosec x) = cosec x cot x.
dx
Using the substitution x = 2 tan , find
[2 marks]
Z
x2
dx
.
4 + x2
[6 marks]
[Answer :
1 p
4 + x2 + C]
4x
81. [STPM 2014 MM P1 Q5 ]
Evaluate the definite integrals
Z
ln 2
(a)
0
Z
(b)
0
ex
dx,
1 + ex
[3 marks]
x
dx.
1+x
[6 marks]
[Answer : (a) ln
82. [STPM 2015 MM P1 Q5 ]
Z 3
Show that
ln x dx = 3 ln 3 2.
1
Z
Hence, evaluate
3
8
; (b) ]
2
3
[5 marks]
x ln(1 + x2 ) dx.
[4 marks]
[Answer :
kkleemaths.com
3
ln 3 1]
2