Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
757 views17 pages

Ac Fundamentals

This document provides 120 multiple choice questions and answers on A.C. fundamentals, circuits and circuit theory. It covers topics such as sine waves, reactance, capacitors, inductors, power factor, resonance and more. The questions are designed to test understanding of core electrical engineering concepts relating to alternating current circuits.

Uploaded by

Rangpariya Amit
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
757 views17 pages

Ac Fundamentals

This document provides 120 multiple choice questions and answers on A.C. fundamentals, circuits and circuit theory. It covers topics such as sine waves, reactance, capacitors, inductors, power factor, resonance and more. The questions are designed to test understanding of core electrical engineering concepts relating to alternating current circuits.

Uploaded by

Rangpariya Amit
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C.

Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

EngineeringInterviewQuestions.com
Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetypequestions,seminortopics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffreedownloadforfreshers.

FindNanoPowderAZ
mtixtl.com

Oxide&metalnanopowderinstockorderonlineforsamedaydelivery

GoogleAppsForWork

HomeElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestions120TOPMOSTA.C.Fundamentals,CircuitsandCircuitTheoryMultipleChoiceQuestionsandAnswe

120TOPMOSTA.C.Fundamentals,CircuitsandCircuitTheoryMultipleChoiceQuestionsandAnswers

DieselEngineRepair
DieselGeneratorOverhauling,AMC,Repair
Serviceandspareparts

Adsby Google

QuestionsandAnswers

LatestA.C.Fundamentals,CircuitsandCircuitTheoryQuestionsandAnswers

InterviewQuestionsPDF
1.Asinewavehasafrequencyof50Hz.Itsangularfrequencyis_______radian/second.
MultipleChoiceQuestions

(a)100n

(b)50jt
(c)25JT
(d)5n
Ans:a
2.Thereactanceofferedbyacapacitortoalternatingcurrentoffrequency50Hzis20Q.Iffrequencyisincreasedto100Hz,reactance
becomes_____ohms.
(a)2.5
(b)5
(c)10
(d)15
Ans:c
3.Theperiodofawaveis
(a)thesameasfrequency
(6)timerequiredtocompleteonecycle
(c)expressedinamperes
(d)noneoftheabove
Ans:b
4.Theformfactoristheratioof
(a)peakvaluetor.m.s.value
(6)r.m.s.valuetoaveragevalue
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

1/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(c)averagevaluetor.m.s.value
(d)noneoftheabove
Ans:b
5.Theperiodofasinewaveis_____seconds.
Itsfrequencyis
(a)20Hz
(b)30Hz
(c)40Hz
(d)50Hz
Ans:d
6.Aheaterisratedas230V,10kW,A.C.Thevalue230Vrefersto
(a)averagevoltage
(b)r.m.s.voltage
(c)peakvoltage
(d)noneoftheabove
Ans:b
7.Iftwosinusoidsofthesamefrequencybutofdifferentamplitudesandphaseanglesaresubtracted,theresultantis
(a)asinusoidofthesamefrequency
(b)asinusoidofhalftheoriginalfrequency
(c)asinusoidofdoublethefrequency
(d)notasinusoid
Ans:a
8.Thepeakvalueofasinewaveis200V.Itsaveragevalueis
(a)127.4V
(b)141.4V
(c)282.8V
(d)200V
Ans:a
9.IftwosinewavesofthesamefrequencyhaveaphasedifferenceofJTradians,then
(a)bothwillreachtheirminimumvaluesatthesameinstant
(b)bothwillreachtheirmaximumvaluesatthesameinstant
(c)whenonewavereachesitsmaximumvalue,theotherwillreachitsminimumvalue
(d)noneoftheabove
Ans:c
10.Thevoltageofdomesticsupplyis220V.Thisfigurerepresents
(a)meanvalue
(b)r.m.s.value
(c)peakvalue
(d)averagevalue
Ans:a
11.Twowavesofthesamefrequencyhaveoppositephasewhenthephaseanglebetweenthemis
(a)360
(b)180
(c)90
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

2/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(d)0
Ans:b
12.Thepowerconsumedinacircuitelementwillbeleastwhenthephasedifferencebetweenthecurrentand
voltageis
(a)180
(b)90
(c)60
(d)0
Ans:b
13.Ther.m.s.valueandmeanvalueisthesameinthecaseof
(a)triangularwave
(6)sinewave
(c)squarewave
(d)halfwaverectifiedsinewave
Ans:c
14.Forthesamepeakvaluewhichofthefollowingwavewillhavethehighestr.m.s.value?
(a)squarewave
(b)halfwaverectifiedsinewave
(c)triangularwave
(d)sinewave
Ans:a
15.Forthesamepeakvalue,whichofthefollowingwavehastheleastmeanvalue?
(a)halfwaverectifiedsinewave
(b)triangularwave
(c)sinewave
(d)squarewave
Ans:a
16.ForasinewavewithpeakvalueImaxther.m.s.valueis
(a)0.5Imax
(b)0.707
(c)0.9
(d)1.414Lmax
Ans:b
17.FormFactoristheratioof
(a)averagevalue/r.m.s.value
(b)averagevalue/peakvalue
(e)r.m.s.value/averagevalue
(d)r.m.s.value/peakvalue
Ans:c
18.Formfactorforasinewaveis
(a)1.414
(b)0.707
(c)1.11
(d)0.637
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

3/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

Ans:c
19.ForasinewavewithpeakvalueEmax______8.30.theaveragevalueis
(a)0.636Emax
(b)0.707Emax
(c)0.434EWc
(d)lAUEmax
Ans:a
20.Forafrequencyof200Hz,thetimeperiodwillbe
(a)0.05s
(b)0.005s
(c)0.0005s
(d)0.5s
Ans:b
21.Thephasedifferencebetweenvoltageandcurrentwavethroughacircuitelementisgivenas30.Theessentialconditionisthat
(a)bothwavesmusthavesamefrequency
(b)bothwavesmusthaveidenticalpeakvalues
(c)bothwavesmusthavezerovalueatthesametime
(d)noneoftheabove
Ans:a
22.Ther.m.s.valueofasinusoidalA.C.currentisequaltoitsvalueatanangleof______degrees.
(a)90
(b)60
(c)45
(d)30
Ans:c
23.Capacitivereactanceismorewhen
(a)capacitanceislessandfrequencyofsupplyisless
(b)capacitanceislessandfrequencyofsupplyismore
(c)capacitanceismoreandfrequencyofsupplyisless
(d)capacitanceismoreandfrequencyofsupplyismore
Ans:a
24.Inaseriesresonantcircuit,theimpedanceofthecircuitis
(a)minimum
(b)maximum
(c)zero
(d)noneoftheabove
Ans:a
25.Powerfactorofanelectricalcircuitisequalto
(a)R/Z
(b)cosineofphaseangledifferencebetweencurrentandvoltage
(c)kW/kVA
(d)ratioofusefulcurrenttototalcurrentIw/I
(e)allabove
Ans:e
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

4/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

26.Thebestplacetoinstallacapacitoris
(a)veryneartoinductiveload
(b)acrosstheterminalsoftheinductiveload
(c)farawayfromtheinductiveload
(d)anywhere
Ans:b
27.Poorpowerfactor
(a)reducesloadhandlingcapabilityofelectricalsystem
(b)resultsinmorepowerlossesintheelectricalsystem
(c)overloadsalternators,transformersanddistributionlines
(d)resultsinmorevoltagedropintheline
(e)resultsinallabove
Ans:e
28.Capacitorsforpowerfactorcorrectionareratedin
(a)kW
(b)kVA
(c)kV
(d)kVAR
Ans:d
29.Inseriesresonantcircuit,increasinginductancetoitstwicevalueandreducingcapacitancetoitshalfvalue
(a)willchangethemaximumvalueofcurrentatresonance
(6)willchangetheresonancefrequency
(c)willchangetheimpedanceatresonancefrequency
(d)willincreasetheselectivityofthecircuit
Ans:d
30.Pureinductivecircuit
(a)consumessomepoweronaverage
(b)doesnottakepoweratallfromaline
(c)takespowerfromthelineduringsomepartofthecycleandthenreturnsbacktoitduringotherpartofthecycle
(d)noneoftheabove
Ans:c
31.Inductanceaffectsthedirectcurrentflow
(a)onlyatthetimeofturningoff
(b)onlyatthetimeofturningon
(c)atthetimeofturningonandoff
(d)atallthetimeofoperation
Ans:c
32.InductanceofacoilVaries
(a)directlyasthecrosssectionalareaofmagneticcore
(b)directlyassquareofnumberofturns
(c)directlyasthepermeabilityofthecore
(d)inverselyasthelengthoftheironpath
(e)as(a)to(d)
Ans:e

http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

5/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

33.AlltherulesandlawsofD.C.circuitalsoapplytoA.C.circuitcontaining
(a)capacitanceonly
(b)inductanceonly
(c)resistanceonly
(d)allabove
Ans:c
34.Timeconstantofaninductivecircuit
(a)increaseswithincreaseofinductanceanddecreaseofresistance
(b)increaseswiththeincreaseofinductanceandtheincreaseofresistance
(c)increaseswithdecreaseofinductanceanddecreaseofresistance
(d)increaseswithdecreaseofinductanceandincreaseofresistance
Ans:a
35.Powerfactorofaninductivecircuitisusuallyimprovedbyconnectingcapacitortoitin
(a)parallel
(b)series
(c)either(a)or(b)
(d)noneoftheabove
Ans:a
36.Inahighlycapacitivecircuitthe
(a)apparentpowerisequaltotheactualpower
(b)reactivepowerismorethantheapparentpower
(c)reactivepowerismorethantheactualpower
(d)actualpowerismorethanitsreactivepower
Ans:c
37.Powerfactorofthefollowingcircuitwillbezero
(a)resistance
(b)inductance
(c)capacitance
(d)both(b)and(c)
Ans:d
38.Powerfactorofthefollowingcircuitwillbeunity
(a)inductance
(b)capacitance
(c)resistance
(d)both(a)and(b)
Ans:c
39.Powerfactorofthesystemiskepthigh
(a)toreducelinelosses
(b)tomaximisetheutilizationofthecapacitiesofgenerators,linesandtransformers
(c)toreducevoltageregulationoftheline
(d)duetoallabovereasons
Ans:d
40.Thetimeconstantofthecapacitancecircuitisdefinedasthetimeduringwhichvoltage
(a)fallsto36.8%ofitsfinalsteadyvalue
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

6/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(b)risesto38.6%ofitsfinalsteadyvalue
(c)risesto63.2%ofitsfinalsteadyvalue
(d)noneoftheabove
Ans:c
41.InalossfreeRLCcircuitthetransientcurrentis
(a)oscillating
(b)squarewave
(c)sinusoidal
(d)nonoscillating
Ans:c

42.Ther.m.s.valueofalternatingcurrentisgivenbysteady(D.C.)currentwhichwhenflowingthroughagivencircuitforagiventimeprod
(a)themoreheatthanproducedbyA.C.whenflowingthroughthesamecircuit
(b)thesameheatasproducedbyA.C.whenflowingthroughthesamecircuit
(c)thelessheatthanproducedbyA.C.flowingthroughthesamecircuit
(d)noneoftheabove
Ans:b
43.Thesquarewaveformofcurrenthasfollowingrelationbetweenr.m.s.valueandaveragevalue.
(a)r.m.s.valueisequaltoaveragevalue
(b)r.m.s.valueofcurrentisgreaterthanaveragevalue
(c)r.m.s.valueofcurrentislessthanaveragevalue
(d)noneoftheabove
Ans:a
44.Thedoubleenergytransientoccurinthe
(a)purelyinductivecircuit
(b)RLcircuit
(c)RCcircuit
(d)RLCcircuit
Ans:d
45.Thetransientcurrentsareassociatedwiththe
(a)changesinthestoredenergyintheinductorsandcapacitors
(b)impedanceofthecircuit
(c)appliedvoltagetothecircuit
(d)resistanceofthecircuit
Ans:a
46.ThepowerfactoratresonanceinRLCparallelcircuitis
(a)zero
(b)0.08lagging
(c)0.8leading
(d)unity
Ans:d
47.Inthecaseofanunsymmetricalalternatingcurrenttheaveragevaluemustalwaysbetakenover
(a)unsymmetricalpartofthewaveform
(b)thequartercycle
(c)thehalfcycle
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

7/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(d)thewholecycle
Ans:d
48.Inapureresistivecircuit
(a)currentlagsbehindthevoltageby90
(b)currentleadsthevoltageby90
(c)currentcanleadorlagthevoltageby90
(d)currentisinphasewiththevoltage
Ans:d
49.Inapureinductivecircuit
(a)thecurrentisinphasewiththevoltage
(b)thecurrentlagsbehindthevoltageby90
(c)thecurrentleadsthevoltageby90
(d)thecurrentcanleadorlagby90
Ans:b
50.InacircuitcontainingR,LandC,powerlosscantakeplacein
(a)Conly
(b)Lonly
(c)Ronly
(d)allabove
Ans:c
51.Inductanceofcoil
(a)isunaffectedbythesupplyfrequency
(b)decreaseswiththeincreaseinsupplyfrequency
(c)increaseswiththeincreaseinsupplyfrequency
(d)becomeszerowiththeincreaseinsupplyfrequency
Ans:c
52.InanyA.C.circuitalways
(a)apparentpowerismorethanactualpower
(b)reactivepowerismorethanapparentpower
(c)actualpowerismorethanreactivepower
(d)reactivepowerismorethanactualpower
Ans:a
53.Whichofthefollowingcircuitcomponentopposesthechangeinthecircuitvoltage?
(a)Inductance
(b)Capacitance
(c)Conductance
(d)Resistance
Ans:
54.Inapurelyinductivecircuit
(a)actualpoweriszero
(b)reactivepoweriszero
(c)apparentpoweriszero
(d)noneofaboveiszero
Ans:a
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

8/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

55.Powerfactorofelectricbulbis
(a)zero
(b)lagging
(c)leading
(d)unity
Ans:d
56.PureinductivecircuittakespowerfromtheA.C.linewhen
(a)appliedvoltagedecreasesbutcurrentincreases
(b)appliedvoltageincreasesbutcurrentdecreases
(c)bothappliedvoltageandcurrentincrease
(d)bothappliedvoltageandcurrentdecrease
Ans:a
57.Timeconstantofacircuitisthetimeinsecondstakenaftertheapplicationofvoltagetoeach
(a)25%ofmaximumvalue
(b)50%ofmaximumvalue
(c)63%ofmaximumvalue
(d)90%ofthemaximumvalue
Ans:c
58.Timeconstantofaninductivecircuit
(a)increaseswithincreaseofinductanceanddecreaseofresistance
(b)increaseswiththeincreaseofinductanceandtheincreaseofresistance
(c)increaseswiththedecreaseofinductanceanddecreaseofresistance
(d)increaseswithdecreaseofinductanceandincreaseofresistance
Ans:a
59.Timeconstantofacapacitivecircuit
(a)increaseswiththedecreaseofcapacitanceanddecreaseofresistance
(b)increaseswiththedecreaseofcapacitanceandincreaseofresistance
(c)increaseswiththeincreaseofcapacitanceanddecreaseofresistance
(d)increasewithincreaseofcapacitanceandincreaseofresistance
Ans:d
60.MagnitudeofcurrentatresonanceinRLCcircuit
(a)dependsuponthemagnitudeofR
(b)dependsuponthemagnitudeofL
(c)dependsuponthemagnitudeofC
(d)dependsuponthemagnitudeofR,LandC
Ans:a
61.InaRLCcircuit
(a)powerisconsumedinresistanceandisequaltoIR
(b)exchangeofpowertakesplacebetweeninductorandsupplyline
(c)exchangeofpowertakesplacebetweencapacitorandsupplyline
(d)exchangeofpowerdoesnottakeplacebetweenresistanceandthesupplyline
(e)allabovearecorrect
Ans:e
62.InRLCseriesresonantcircuitmagnitudeofresonancefrequencycanbechangedbychangingthevalueof
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

9/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(a)Ronly
(b)Lonly
(c)Conly
(d)LorC
(e)R,LorC
Ans:d
63.InaseriesLCcircuitattheresonantfrequencythe
(a)currentismaximum
(b)currentisminimum
(c)impedanceismaximum
(d)voltageacrossCisminimum
Ans:a
64.ThetimeconstantofaseriesRCcircuitisgivenby
(a)R/C
(b)RC2
(c)RC
(d)R2C
Ans:c
65.Ifresistanceis20Q.andinductanceis27inaRLseriescircuit,thentimeconstantofthiscircuitwillbe
(a)0.001s
(b)0.1s
(c)10s
(d)100s
Ans:b
66.Whichofthefollowingcoilwillhavelargeresonantfrequency?
(a)Acoilwithlargeresistance
(b)Acoilwithlowresistance
(c)Acoilwithlargedistributedcapacitance
(d)Acoilwithlowdistributedcapacitance
Ans:c
67.Ifasinusoidalwavehasfrequencyof50Hzwith30Ar.m.s.currentwhichofthefollowingequationrepresentsthiswave?
(a)42.42sin3141
(b)60sin25t
(c)30sin50t
(d)84.84sin25t
Ans:a
68.Thesafestvalueofcurrentthehumanbodycancarryformorethan3secondis
(a)4mA
(b)9mA
(c)15mA
(d)25mA
Ans:b
69.Apureinductanceconnectedacross250V,50Hzsupplyconsumes100W.
Thisconsumptioncanbeattributedto
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

10/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(a)thebigsizeoftheinductor
(b)thereactanceoftheinductor
(c)thecurrentflowingintheinductor
(d)thestatementgivenisfalse
Ans:d
70.TheinputofanA.C.circuithavingpowerfactorof0.8laggingis40kVA
Thepowerdrawnbythecircuitis
(a)12kW
(b)22kW
(c)32kW
(d)64kW
Ans:c
71.Theeffectiveresistanceofanironcoredchokeworkingonordinarysupplyfrequencyismorethanitstrueresistancebecauseof
(a)ironlossincore
(b)skineffect
(c)increaseintemperature
(d)capacitiveeffectbetweenadjacentcoilturns
Ans:a
72.InanAC.circuit,alowvalueofkVARcomparedwithkWindicates
(a)lowefficiency
(b)highpowerfactor
(c)unitypowerfactor
(d)maximumloadcurrent
Ans:b
73.InAC.circuits,laminatedironisinvariablyusedinorderto
(a)reduceeddycurrentloss
(b)increaseheatradiation
(c)makeassemblycheapandeasier
(d)reducecircuitpermeability
Ans:a
74.Theratioofactivepowertoapparentpowerisknownasfactor.
(a)demand
(b)load
(c)power
(d)form
Ans:c
75.AlldefinitionsofpowerfactorofaseriesRLCcircuitarecorrectexcept
(a)ratioofnetreactanceandimpedance
(b)ratioofkWandkVA
(c)ratioofJandZ
(d)ratioofWandVA
Ans:a
76.TheapparentpowerdrawnbyanA.C.circuitis10kVAandactivepoweris8kW.Thereactivepowerinthecircuitis
(a)4kVAR
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

11/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(b)6kVAR
(c)8kVAR
(d)16kVAR
Ans:b

77.Whatwillbethephaseanglebetweentwoalternatingwavesofequalfrequency,whenonewaveattainsmaximumvaluetheotherisatze
value?
(a)0
(b)45
(c)90
(d)180
Ans:c
78.Thepurposeofaparallelcircuitresonanceistomagnify
(a)current
(b)voltage
(c)power
(d)frequency
Ans:b
79.InanA.C.circuitpowerisdissipatedin
(a)resistanceonly
(b)inductanceonly
(c)capacitanceonly
(d)noneoftheabove
Ans:a
80.InaparallelRCcircuit,thecurrentalways______theappliedvoltage
(a)lags
(b)leads
(c)remainsinphasewith
(d)noneoftheabove
Ans:b
81.AtverylowfrequenciesaseriesRCcircuitbehavesasalmostpurely
(a)resistive
(b)inductive
(c)capacitive
(d)noneoftheabove
Ans:c
82.Skineffectoccurswhenaconductorcarriescurrentat_____frequencies.
(a)verylow
(b)low
(c)medium
(d)high
Ans:d
83.At______frequenciestheparallelRLcircuitbehavesaspurelyresistive.
(a)low
(b)verylow
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

12/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(c)high
(d)veryhigh
Ans:d
84.Inasinewavetheslopeisconstant
(a)between0and90
(b)between90and180
(c)between180and270
(d)nowhere
Ans:d
85.Thepowerismeasuredintermsofdeciblesincaseof
(a)electronicequipment
(b)transformers
(c)currenttransformers
(d)autotransformers
Ans:a
86.Capacitivesusceptanceisameasureof
(a)reactivepowerinacircuit
(b)theextentofneutralisationofreactivepowerinacircuit
(c)apurelycapacitivecircuitsabilitytopasscurrent
(d)apurelycapacitivecircuitsabilitytoresisttheflowofcurrent
Ans:c
87.Whichofthefollowingstatementspertainstoresistorsonly?
(a)candissipateconsiderableamountofpower
(6)canactasenergystoragedevices
(c)connectingtheminparallelincreasesthetotalvalue
(d)opposesuddenchangesinvoltage
Ans:a
88.Whichofthefollowingreferstoaparallelcircuit?
(a)Thecurrentthrougheachelementissame
(b)Thevoltageacrosselementisinproportiontoitsresistancevalue
(c)Theequivalentresistanceisgreaterthananyoneoftheresistors
(d)Thecurrentthroughanyoneelementislessthanthesourcecurrent
Ans:d
89.Aphasoris
(a)alinewhichrepresentsthemagnitudeandphaseofanalternatingquantity
(b)alinerepresentingthemagnitudeanddirectionofanalternatingquantity
(c)acolouredtagorbandfordistinctionbetweendifferentphasesofa3phasesupply
(d)aninstrumentusedformeasuringphasesofanunbalanced3phaseload
Ans:a
89.AparallelAC.circuitinresonancewill
(a)haveahighvoltagedevelopedacrosseachinductiveandcapacitivesection
(b)haveahighimpedance
(c)actlikearesistoroflowvalue
(d)havecurrentineachsectionequaltothelinecurrent
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

13/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

Ans:b
90.Wirewoundresistorsareunsuitableforuseathighfrequenciesbecausethey
(a)createmoreelectricalnoise
(b)arelikelytomeltunderexcessiveeddycurrentheat
(c)consumemorepower
(d)exhibitunwantedinductiveandcapacitiveeffects
Ans:d
91.Theinductanceofacoilcanbeincreasedby
(a)increasingcorelength
(b)decreasingthenumberofturns
(c)decreasingthediameteroftheformer
(d)choosingcorematerialhavinghighrelativepermeability
Ans:d
92.Inathreephasesupplyfloatingneutralisundesirablebecauseitwaygiveriseto
(a)highvoltageacrosstheload
(b)lowvoltageacrosstheload
(c)unequallinevoltagesacrosstheload
Ans:c
93.Whichofthefollowingwaveshasthehighestvalueofpeakfactor?
(a)Squarewave
(b)Sinewave
(c)Halfwaverectifiedsinewave
(d)Triangularwave
Ans:c
94.ThefrequencyofdomesticpowersupplyinIndiais
(a)200Hz
(b)100Hz
(c)60Hz
(d)50Hz
Ans:d
95.Ther.m.s.valueofhalfwaverectifiedsinewaveis200V.Ther.m.s.valueoffullwaverectifiedAC.willbe
(a)282.8V
(b)141.4V
(c)111V
(d)100V
Ans:a
96.Ther.m.s.valueofpurecosinefunctionis
(a)0.5ofpeakvalue
(b)0.707ofpeakvalue
(c)sameaspeakvalue
(d)zero
Ans:b
97.Ohmisunitofallofthefollowingexcept
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

14/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(a)inductivereactance
(b)capacitivereactance
(c)resistance
(d)capacitance
Ans:d
98.TheseriesandparallelresonanceonLCcircuitdiffersinthat
(a)seriesresistanceneedsalowresistancesourceforsharpriseincurrent
(b)seriesresonanceneedsahighresistancesourceforsharpincreaseincurrent
(c)parallelresonanceneedsalowresistancesourceforasharpincreaseinimpedance
(d)parallelresonanceneedsalowresistancesourceforasharpriseinlinecurrent
Ans:a
99.Thephosphorsforwhichofthefollowingpairare180outofphaseforVL,VCandVR?
(a)VcandVR
(b)VLandVR
(c)VcandVL
(d)noneoftheabove
Ans:c
100.Thefrequencyofanalternatingcurrentis
(a)thespeedwithwhichthealternatorruns
(b)thenumberofcyclesgeneratedinoneminute
(c)thenumberofwavespassingthroughapointinonesecond
(d)thenumberofelectronspassingthroughapointinonesecond
Ans:c
101.ApurecapacitorconnectedacrossanA.C.voltageconsumed50W.Thisisdueto
(a)thecapacitivereactanceinohms
(b)thecurrentflowingincapacitor
(c)thesizeofthecapacitorbeingquitebig
(d)thestatementisincorrect
Ans:d
102.ThepowerfactorofaD.C.circuitisalways
(a)lessthanunity
(b)unity
(c)greaterthanunity
(d)zero
Ans:b
103.Theproductofapparentpowerandcosineofthephaseanglebetweencircuitvoltageandcurrentis
(a)truepower
(b)reactivepower
(c)voltamperes
(d)instantaneouspower
Ans:a
104.Theequationof50Hzcurrentsinewavehavingr.m.s.valueof60Ais
(a)60sin25t
(b)60sin50t
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

15/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

(c)84.84sin3141
(d)42.42sin314t
Ans:c
105.AnA.C.voltageisimpressedacrossapureresistanceof3.5ohmsinparallelwithapureinductanceofimpedanceof3.5ohms,
(a)thecurrentthroughtheresistanceismore
(b)thecurrentthroughtheresistanceisless
(c)bothresistanceandinductancecarryequalcurrents
(d)noneoftheabove
Ans:c
106.Inapureinductivecircuitifthesupplyfrequencyisreducedto1/2,thecurrentwill
(a)bereducedbyhalf
(b)bedoubled
(c)befourtimesashigh
(d)bereducedtoonefourth
Ans:b
118.Inapurecapacitivecircuitifthesupplyfrequencyisreducedto1/2,thecurrentwill
(a)bereducedbyhalf
(b)bedoubled
(c)befourtimesathigh
(d)bereducedtoonefourth
Ans:a
119.Whenanalternatingcurrentpassesthroughanohmicresistancetheelectricalpowerconvertedintoheatis
(a)apparentpower
(b)truepower
(c)reactivepower
(d)noneoftheabove
Ans:b

120.Ineachofthethreecoilsofathreephasegenerator,analternatingvoltagehavinganr.m.s.valueof220Visinduced.Whichofthefollo
valuesisindicatedbythevoltmeters?
(a)220V
(b)220V3V
(c)220/V3V
(d)noneoftheabove
Ans:a

DieselEngineRepair
DieselGeneratorOverhauling,AMC,Repair
Serviceandspareparts

ThisentrywaspostedinElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandtaggedInterviewQuestionsandAnswerspdffreeDownloadmcqsobjectivetypeEngineering.Bookmarkthepermalink.

2Responsesto120TOPMOSTA.C.Fundamentals,CircuitsandCircuitTheoryMultipleChoiceQuestionsandAnswers
http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

16/17

6/20/2016 120 TOP MOST A.C. Fundamentals, Circuits and Circuit Theory Multiple Choice Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questi

BrijendraPandeysays:
May27,2016at1:00pm

SirpleasesendmeallelectricalquestionsinPDFformat@[email protected]
Reply

vipinnanhesays:
March25,2016at10:24am

Q.53answerisB.capacitance
Q.78.RightanswerisA.Current..magnifiescurrent
Reply

EngineeringInterviewQuestions.com[LABVIVAMANUALSMCQsSEMINARTOPICSGATECATSYLLABUSONLINEQUIZTESTOBJECTIVETYPEQUESTIONSANDANSWERSPDFDOWNLOAD]

Terms&Conditions|PrivacyPolicy|Contactus|Aboutus

http://engineeringinterviewquestions.com/ac-fundamentals-circuits-and-circuit-theory-multiple-choice-questions-and-answers/

17/17

You might also like