Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
55 views2 pages

Electrical Measurement Online Test

This document contains an electrical measurement online test with 20 multiple choice questions covering topics like wattmeters, active power, reactive power, apparent power, power factor, transformer ratios, and clamp on meters. The test evaluates understanding of basic electrical measurement concepts and calculations.

Uploaded by

sanjay
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
55 views2 pages

Electrical Measurement Online Test

This document contains an electrical measurement online test with 20 multiple choice questions covering topics like wattmeters, active power, reactive power, apparent power, power factor, transformer ratios, and clamp on meters. The test evaluates understanding of basic electrical measurement concepts and calculations.

Uploaded by

sanjay
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

Electrical measurement online test

IInd Year, EE,UNIT 2


1) How many wattmeter required for n conductor network with common point is not
on line
a) n b) n-1 c) n-2 d) n+1
ans: a
2) How many wattmeter required for n conductor network with common point is on
line
a) n b) n-1 c) n-2 d) n+1
ans: b
3) Measurement in 3 phase can be done by using
a) 2 wattmeter b) 3 wattmeter c) 1 wattmeter d) all
ans: d
4) Active power is donated by
a) R b) P c) S d) Q
ans: b
5) Reactive power is donated by
a) R b) P c) S d) Q
ans: d
6) Apparent power is donated by
a) R b) P c) S d) Q
ans: c
7) Active power is equal to
a) VI sin b) VI cos c) VI d) VI tan
ans: b
8) Reactive power is equal to
a) VI sin b) VI cos c) VI d) VI tan
ans: a
9) Apparent power is equal to
a) VI sin b) VI cos c) VI d) VI tan
ans: c
10) For a given load tan=
a) Q/P b) Q*P c) Q+P d) Q-P
ans: a
11) If p1 & p2 reading of wattmeter in 2wattmeter method then tan=
a) 3 (p1-p2)/(p1*p2) b) 3 (p1+p2)/(p1*p2)
c) 3 (p1*p2)/(p1-p2)d) 3 (p1-p2)/(p1+p2)
ans: d
12) Auto transformer is used in polyphase Varmeter for
a) current shift b) voltage shift
c) voltage amplification d) current amplification
ans: b
13) In 3 phase wattmeter torque is proportional to

a) p1-p2 b) p1+p2 c) p1/p2 d) p1*p2


ans: b
14) Transformation ratio is donated by
a) R b) Kn c) n d) RCF
ans: a
15) Nominal ratio is donated by
a) R b) Kn c) n d) RCF
ans: b
16) Turn ratio is donated by
a) R b) Kn c) n d) RCF
ans: c
17) Ratio correction factor is
a) R*Kn b) R/Kn c) R+Kn d) R-Kn
ans: b
18) Disadvantage of shunt at high currents
a) bad accuracy b) high power consumption
c) isolation d) all
ans: d
19) Disadvantage of multiplier at high voltages
a) high power consumption b) shielding
c) a & b d) none
ans: c
20) Clamp on meter are used
a) to measure current b) for accuracy c) a & b d) none
ans: a

You might also like