Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

100% found this document useful (2 votes)
14K views2 pages

Postal Assistant Exam Model Questions and Answers

The document contains 20 questions and answers related to the Indian postal system. It provides details such as when the PIN system and speed post service started, the location of the first post office in India and Antarctica, important dates like Indian and World Postal Days, and background information on the founders of postal and communication systems in India. The questions cover topics on postal history, services, and leadership as well as general knowledge questions.

Uploaded by

rajesh kannan
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (2 votes)
14K views2 pages

Postal Assistant Exam Model Questions and Answers

The document contains 20 questions and answers related to the Indian postal system. It provides details such as when the PIN system and speed post service started, the location of the first post office in India and Antarctica, important dates like Indian and World Postal Days, and background information on the founders of postal and communication systems in India. The questions cover topics on postal history, services, and leadership as well as general knowledge questions.

Uploaded by

rajesh kannan
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

Postal Assistant Exam Model Questions and

Answers
1. What is the Full form of PIN?
Answer. Postal Index Number
2. When did the Pin system Started in India?
Answer. 1972
3. Which is the first Indian post office outside Indian Territory?
Answer. Post office at Dakshin Gangotri in Antarctica (1983)
4. When did the speed post service started in India?
Answer. 1986
5. Which Governor General found Telegraph and Postal systems?
Answer. Lord Dalhousie
6. When did the first General Post Office opened in India?
Answer. 1774 (Kolkata)
7. Which is the first postage stamp of India?
Answer. Sinde Dawk (1852)
8. World Postal Day is observed in:
Answer. October 9
9. Indian Postal Day is observed in:
Answer. October 10
10. Where is the highest post office in the world situated?
Answer. Hikkim (Himachal Pradesh)
11. When did Universal Postal Union founded?

Answer. 1874
12. In which year Money Order system introduced in India?
Answer. 1880
13. In which year Postal Life Insurance started in India?
Answer. 1884
14. Where is postal staff college situated?
Answer. Ghaziabad (UP)
15. Who was the first Minister of Communication of India?
Answer. C.R.K Kidwai
16. Who is the author of Meghdootam?
Answer. Kalidasa
17. How many electrons does hydrogen have?
Answer. One
18. What is the international standard unit for measurement of
Temperature?
Answer. Kelvin
19. What is the currency of Bangladesh?
Answer. Taka
20. Amartya Sen was awarded Nobel Prize for his contribution in:
Answer. Economics

You might also like