Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
168 views8 pages

Movement and Locomotion

The document contains a question bank about human movement and locomotion. It includes questions and answers about the skeleton, cranium, vertebrae, ribs, joints, and other bones. Key points addressed include: - The skeleton provides support, protection, and allows for locomotion and movement. Bones such as the femur, enamel, and mandible are highlighted. - Differences between true ribs, floating ribs, and various joints like ball-and-socket and hinge joints are defined. - The structure of a typical vertebrae and the axial skeleton including the skull, vertebral column, ribs, and sternum are described along with labeled diagrams.

Uploaded by

Ronnith Nandy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
168 views8 pages

Movement and Locomotion

The document contains a question bank about human movement and locomotion. It includes questions and answers about the skeleton, cranium, vertebrae, ribs, joints, and other bones. Key points addressed include: - The skeleton provides support, protection, and allows for locomotion and movement. Bones such as the femur, enamel, and mandible are highlighted. - Differences between true ribs, floating ribs, and various joints like ball-and-socket and hinge joints are defined. - The structure of a typical vertebrae and the axial skeleton including the skull, vertebral column, ribs, and sternum are described along with labeled diagrams.

Uploaded by

Ronnith Nandy
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

Question Bank

Movement and Locomotion


1. What is skeleton? How is it useful to us?
Ans. Skeleton is the bony frame which gives shape to the body. It
gives protection to internal organs, helps in locomotion,
produces red blood cells and stores calcium and phosphorus
for future use.
2. What is cranium? Why is it made up of small bones joined
together instead of single big bone?
Ans. It is the brain box which encloses the brain, small bones with
sutures help in taking the shocks easily and repairing of the
broken part becomes easy.
3. Name the parts of a typical vertebra.
Ans. A typical vertebra has — centrum, vertebral arch, notches and
processes, i.e., neural process, superior and inferior articular
process and transverse process and vertebral foramen.
4. Why our backbone is slightly movable?
Ans. There is fibrocartilaginous disc in between the vertebrae of
backbone which allows only slight movement.
5. Why some ribs are called true ribs and some are false ribs?
What is the difference between them?
Ans. True ribs attach to the sternum directly, whereas false ribs
attach to the previous ribs.
6. How many floating ribs do we have? What is their significance
in our body?
Ans. We have two floating ribs which help in expansion of rib
cavity during respiration.
7. Name the following in human skeleton —
(a) Smallest bone (b) Longest bone (c) Strongest bone
(d) Movable skull bone.
Ans. (a) Ear ossicles (b) Femur (c) Enamel of tooth
(d) Mandible (lower jaw)

Biology Class-IX 1 Question Bank


8. What is the difference between metacarpals and metatarsals?
Ans. Metacarpals are the bones of palm and metatarsals are foot
bones.
9. Name the following :
(i) Parts of the axial skeleton.
(ii) Parts of the appendicular skeleton.
(iii) Type of joint present in the skull.
(iv) Type of joint present between the fore arm and the wrist.
(v) Bones comprising the backbone.
(vi) Bones of pectoral girdle.
(vii) Bones of pelvic girdle.
Ans. (i) Skull, backbone, ribs and sternum.
(ii) Bones of limbs and limb girdles.
(iii) Immovable joint.
(iv) Hinge joint.
(v) Vertebrae
(vi) Collar bone and scapula.
(vii) Ilium, ischium and pubis.
10. Distinguish between the following :
(i) Movement and Locomotion
(ii) True ribs and floating ribs
(iii) Pectoral girdle and Pelvic girdle
(iv) Ball and socket joint and Hinge joint
Ans. (i) Differences between movement and locomotion.
Movement Locomotion
1. It is a change in position of any 1. It refers to the movement of an
part of an organisms body. organism from place to place.
2. It involves the movement of a part 2 It involves the movement of the
or organ of body. whole body.
3. Examples : Chewing, breathing, 3. Examples : Walking, running,
blinking, etc. swimming, etc.

Biology Class-IX 2 Question Bank


(ii) Differences between true ribs and floating ribs.
True Ribs Floating Ribs
1. The first seven pairs of ribs which 1. The last two pairs (eleventh and
are directly attached to the twelfth) which are not attached to
sternum are called true ribs. the sternum are called floating
ribs.
(iii) Differences between pectoral girdle and pelvic girdle.
Pectoral Girdle Pelvic Girdle
1. It consists of clavicle or collar 1. It consists of ilium, ischium and
bone and shoulder bone or pubis bones.
scapula.
2. It is attached by muscles and 2. It is firmly connected to the
tendons to the thoracic vertebrae. sacrum by strong ligaments.
3. The connection is a loose one 3. The connection is strong enough to
acting as a shock absorber to absorb the thrust transmitted up the
dissipate the upthrust received by legs in walking.
the forelimbs.
(iv) Differences between ball and socket joint and hinge joint.
Ball and Socket Joint Hinge Joint
1. In this joint the rounded head of 1. In this joint a pad of flexible
one bone fits into a cup-shaped cartilage is present between the
cavity of other bone. bones.
2. This allows the movement in all 2. It allows the movement in one
directions. direction only, like those of a door.
3. It is found in shoulder and hip 3. It is found in between the fore arm
joint. and the wrist and between thigh
and lower leg.

Biology Class-IX 3 Question Bank


11. Observe the figure given below
and answer the following questions :
(i) Name the type of joint shown in
the figure.
(ii) Name the parts 1, 2, 3 and 4.
Ans. (i) Movable joint.
(ii) 1. Joint capsule
2. Cartilage
3. Synovial membrane
4. Synovial fluid
12. State the functions of skeleton.
Ans. Functions of Skeleton
The general functions of a skeleton are as follows :
1. Support : The skeleton provides a rigid framework for the
body and helps to maintain the shape of the body. Within
the body, organs are attached to, and suspended from the
skeleton.
2. Protection : The skeleton protects the delicate internal
organs of the body. For example, in human the cranium
protects the brain and the sense organs of sight, smell and
hearing; the vertebral column protects the spinal cord, and
the ribs and sternum protect the heart, lungs and large
blood vessels.
3. Locomotion : The skeleton serves as the basis for the
attachment of muscles. Parts of the skeleton act as levers
on which the muscles can pull.
4. Storage : The skeleton serves as a storehouse of minerals
such as calcium and phosphorus.
5. Formation of Blood Cells : The bone marrow of long
bones forms red blood cells and white blood cells.

Biology Class-IX 4 Question Bank


13. Describe the structure of a typical vertebra.
Ans. Typical Vertebra
(i) The main body of the vertebra is called as centrum.
(ii) Over the centrum is the neural arch that provides
protection to the spinal cord.
(iii) The neural arch bears a median spinous process or the
neural spine to which muscles are attached.
(iv) Two transverse processes project laterally from the base of
the neural arch.
(v) The transverse processes provide additional surface for the
attachment of muscles.
(vi) The articular facets provide surfaces for articulation with
the adjacent vertebrae.

Structure of typical vertebra

Biology Class-IX 5 Question Bank


14. Write about the human axial skeleton, giving suitable labelled
diagrams.
Ans. Human Axial Skeleton
The axial skeleton of human consists of the
skull, the vertebral column, the ribs and
the sternum.

Human Skull
(a) The Skull : The skull consisting
of 22 bones is a bony box
consisting of the cranium and
the face. The upper jaw is fused
with the cranium and the lower
jaw articulates with it. Muscles
connect the lower jaw to the skull
and the cranium.
(b) The Vertebral Column : The vertebral
column, commonly known as the
backbone, is the main axis of the body.
It is made up of a linear series of bones
called vertebrae, placed end to end,
and separated by intervertebral discs
which are cushioning pads of fibrous
cartilage. The vertebrae are held together
by ligaments. The vertebral column gives
protection to the spinal cord.
In humans, there are 33 vertebrae in all.

Biology Class-IX 6 Question Bank


(c) Sternum and the Ribs : Sternum
(breast bone) : Sternum is a flat
narrow bone located in the middle
of the front part of chest. The first
ten pairs of ribs are directly, indirectly
attached to the sternum.
Ribs : There are twelve pairs of
ribs which are long, flat and curved.
The first seven pairs are called true ribs,` Bony thorax showing sternum
they are directly attached to the sternum. ribs and thoracic vertebrae
The next three pairs indirectly connected to the sternum
are called false ribs and the last two pairs not attached to
the sternum are called floating ribs.
15. Fill in the blanks.
(i) Movement of an organism from place to place is called
____________ .
(ii) ____________ refers to a change in position of any part of
an organism's body.
(iii) A structure which provides a rigid framework to the body
is called ___________ .
(iv) The axial skeleton in humans consists of ___________,
___________, __________ and ____________ .
(v) The appendicular skeleton in humans consists of
__________ and ___________ .
(vi) The place where two bones meet is termed a __________ .
(vii) Immovable joint is found in ___________ .
(viii) Presence of a pad of flexible cartilage allows
___________ .
Ans. (i) Locomotion, (ii) Movement, (iii) Skeleton, (iv) The skull,
vertebral column, sternum and ribs, (v) Pectoral girdle, Pelvic
girdle, (vi) Joint, (vii) Skull, (viii) Slight movement.

Biology Class-IX 7 Question Bank


16. Indicate whether the following statements are True (T) or
False (F).
(i) Skull in humans consists of 22 bones. ()
(ii) There are 30 vertebrae in the human backbone. ( )
(iii) There are 12 pairs of ribs in human body. ()
(iv) Pelvic girdle is a part of axial skeleton. ()
(v) Hinge joint is a slightly movable joint. ()
Ans. (i) T, (ii) F, (iii) T, (iv) F, (v) T

Biology Class-IX 8 Question Bank

You might also like