(Effective Alternative Secondary Education)
MATHEMATICS II
Y
MODULE 4
Radical Expressions
BUREAU OF SECONDARY EDUCATION
Department of Education
DepEd Complex, Meralco Avenue, Pasig City
Module 4
Radical Expressions
What this module is about
This module is about addition and subtraction of radical expressions.
Adding and subtracting radical expressions is very much similar to adding and
subtracting similar terms of polynomials. Similar terms or like terms are those
with the same literal parts or literal factors. Radicals are similar if they have the
same index and the same radicands. For example: 3 x and 5 3 x are similar
radicals whose index is 2 and whose radicand is 3x.
What you are expected to learn
This module is designed for you to:
1. add and subtract radical expressions
2. solve simple problems involving radical operations.
How much do you know
Simplify and perform the necessary operations:
1. 5 5 +6 5
2. 5 3x + 12 x
1 1
3. 3 + 3
2 3
4. 2 2a 4 18a
5. 7 b 5 b
6. 7 5 -5 20
7. 16 2 - 3 32
2
8. 10 x 3 7 y 5 10 x 9 7y
9. 5 20 -8 5 +3 45
10. 72 x +2 8x -5 2x
What will you do
Lesson 1
Addition of Radical Expressions
Radicals may be combined into simple radical expression by adding
similar terms. The sum of two radicals cannot be simplified if the radicals have
different indices or different radicands.
3 + 3
3 cannot be simplified (indices are different
5 + 2 cannot be simplified (radicands are different
It is important that the radicals are written in simplest form before adding
and subtracting.
3 + 27 can further be simplified. 27 =3 3
= 3 + 3 3 add
= 4 3
Examples:
Find the sum of the following radical expressions:
1. 4 + 5 2 + 6 2
Solution: Add coefficients and annex their common radical factor
= (4 + 5 + 6) 2
3
= 15 2
2. 6 2 + 3 5 +2 2 +5 5
Solution:
= (6 2 + 2 2 ) + (3 5 +6 5 ) Group similar radicals.
=8 2 +9 5 Add the coefficients of similar radicals.
You cannot add the coefficients of different radicand.
3. 6 27 + 2 75
Solution:
=6 93 + 2 25 3 Factor each radicand
= 6(3 3 ) + 2(5 3 ) Simplify
= 18 3 + 10 3 Add the coefficients and annex
their common radical factor
= 28 3
4. 3
32 3
108
Solution:
= 3
84 3
27 4 Factor each radicand such that one
factor is a perfect cube.
= 2 3 4 33 4
= (2 + 3) 3 4
= 53 4
3 3
5. 4 3
25 25
Solution:
3 3
= 4 3 Split the numerator and denominator
25 25
4
4 3
= 3 3 Simplify and add the coefficients
5 5
7
= 3
5
2 3
6.
3 2
Solution:
2 3
3 2
2 3 3 2
= Split the numerator and denominator
3 3 2 2
and rationalize the denominator.
6 6
= Simplify
9 4
6 6
= Get the LCD. LCD = 6
3 2
2 6 3 6
= Add
6
5 6
=
6
7. 9a 7 a3
Solution:
= 9a 6 a a2 a Split a7 such that the exponent is exactly
divisible by the index, 2.
= 3a2 a a a Simplify
= (3a2 + a) a
5
Keep in mind that our basic approach to these problems has been to first
put each term into simplest radical form before adding and /or subtracting.
Try this out
Perform the indicated operations.
A. 1. 4 2 + 5 2
2. 5 3 +2 3 + 10 3
3. 16 7 + 8 7 + 7
4. 15 11 + 3 11 + 5 11 + 6 11
1 2
5. 13 13
2 3
B. 6. 2 27 +3 16
7. 180 + 125 + 10 45
8. 3 36a + 100a
9. 75 + 2 27 + 12
10. 5 b + 4b
C. 11. 80 +3 45 + 20
12. 12 x + 27 x + 48 x
3 3
13. +2
4 4
5x2 y 2
14. 5x2 y 2
4
2 3
15. 2 + 5
3 2
D. What’s the Message?
6
Simplify the expression and find the correct answer in the box, then fill in
the small box with the corresponding letter. Once you have filled in all the small
boxes with the appropriate letter, darken all the blank spaces to separate the
words in the secret message. What’s the message? Have fun!
1. E : 7 34 7 9. U: 2 12 48
2. N : 18 2 32 50 10. H: 2 28 y 3 63 y 3
5 5
3. T: 3 81 2 9 5 16 11. O: 3 5
16 16
4. S :6 10 10 12. L: 4 320a 3 2 180a 3
5. W: 3 25 x 2 4 x 3 9 x 13. R: 44 x 5 99 x 5
6. I: 100 144 25 14. C: 2 27 3 16
64
7. Q: 8 12 2 3 15. F:
49
8. Y: 2 12 16. V: 3 200 2 147 338
7
__ __ __ _ _ _ _ _
13 14 + 3 710 83 12 + 63 12+63 57+3
__ __ __ _ _ _ __ __
710 710 5 10 113+5 7 +11 27 710
__
12 _ _ _ _ __ _ _ __ _
5 82 +5 25 162 44a5a 2 +2 3 410+ 3
10
8 _ ___ _ __ _
7 25 5x211x 43 53 7y7y 25
__ _ _ _ _ _ __ _ _
710 57 + 3 66+52 28x 7y7y 25 2/35
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ___
153+25 2 + 3 162 57+3 432+143 57+3 5x211x
_ _ _ _ _
100+5 183 83 27 53 2/35 153
LESSON 2
Subtraction of Radicals
Subtraction of radicals follows the rule in addition of real numbers. The
operation just like in addition is only possible for similar radical expressions.
Examples:
Simplify the following:
1. 5 32 3
8
Solution:
5 32 3
= (5 – 2) 3 Group their coefficients and subtract.
= 3 3
2. 54 3 96
Solution:
54 3 96
= 9 6 3 16 6 Factor each radical in such a way that
one factor is a perfect square.
= 3 6 3 4 6 Simplify
= 3 6 12 6 Subtract
= 9 6
3. 25 x 2 9x2
Solution:
25 x 2 9x2
= 5x – 3x
= 2x
4. 27 x 3 y 2 12 x 3 y 2
Solution:
27 x 3 y 2 12 x 3 y 2
= 9 3 x2 x y2 4 3 x2 x y 2 Factor the radicals in such a way that
one factor is a perfect square.
= 3xy 3 x 2 xy 3x 9, 4, x2 and y2 are perfect
squares.
= (3 xy 2 xy ) 3 x Group the coefficients and subtract
9
= 1xy 3x or xy 3x
5. 2 3 16 5 3 54
Solution:
2 3 16 5 3 54 Factor the radicand in such a way
that
one factor is a perfect cube.
= 2 8 2 5 27 2
3 3
8 and 27 are perfect cubes hence, their
cube root is 2 and 3 respectively.
= 2 ( 2 3 2 ) 5 (33 2 ) Simplify
= 4 3 2 15 3 2
= -11 3 2
6. 2 3
x 2 y 3 8 x5 y 4
Rename the expression such that the radicand can be expressed as a
perfect cube and the exponents are exactly divisible by the index if
possible then simplify.
Solution:
2 3
x 2 y 3 8 x5 y 4
= 2 3
x2 y 3
8 x3 x 2 y 3 y 8, x3 and y3 are perfect cubes
= 2 3
x 2 y 2 xy 3
x2 y
= (2 - 2xy) 3 x2 y
Subtraction of radical expressions with fraction.
3a 2
7. 2a 3
9
Solution:
10
3a 2
2a 3
9
3a 2
= 2a 3 Split the numerator and denominator
9
and simplify.
a 3
= 2a 3 or
3
a
= 2a 3 3
3
a
= 2a 3 Group the coefficients and simplify.
3
6a a
= 3
3
5a
= 3
3
Addition and Subtraction of Radical Expressions
With the above knowledge, you can now perform a combination of operations.
1. 5 3 6 2 2 3 5 2
Solution:
5 3 6 2 2 3 5 2
= 5 3 2 3 6 2 5 2 Group similar terms and perform the
necessary operations.
= 3 3 11 2
Addition of dissimilar radicands is not allowed.
2. 18 x 2 y 8x2 y 50 x 2 y
Solution:
18 x 2 y 8x2 y 50 x 2 y
= 9 2x2 y 4 2x2 y 25 2 x 2 y Factor in such a way that one factor is a
11
perfect square.
= 3x 2 y 2x 2 y 5x 2y Simplify
= (3x – 2x + 5x) 2y Perform the necessary operations.
= 6x 2y
3. 9a 7 - a3
Solution:
9a 7 - a3
= 9a 6 a - a 2a
= 3a3 a -a a
= (3a3 – a) a
4. 8a 3b3 3 ab 3 8a 4b 4 4 4a 2b 2
In this problem, no two radicands are identical and the radical expressions
have indices 2, 3 and 4. The radical expression 4 4a 2b 2 can be converted into a
radical expression with index 2.
Solution:
4
4 a 2b 2 = 4
( 2ab) 2
2 1
Note that is the same as 2ab 4 or 2ab 2
4
(2ab) 2 = 2ab . You can
now complete the solution.
8a 3b3 3 ab 3 8a 4b 4 4 4a 2b 2
Since 4
4 a 2b 2 = 2ab then,
8a 3b 3 3 ab 3 8a 4b 4 2ab
= 4 2 a 2 a b 2 b 3 ab 3 8a 3 a b3 b 2ab Factor and simplify.
= 2ab 2ab 3 ab 2ab 3 ab 2ab
= 2ab 2ab 2ab 3 ab 2ab 3 ab Group similar radicands.
12
= (2ab 1) 2ab (1 2ab) 3 ab By addition
Try This Out
Perform the indicated operations.
A. 1. 3 -2 3
2. 5 7x -4 7x
3. 3 6a -7 6a
4. 4 x -3 x -2 x
5. 12 -5 8 -7 20
B. 6. 36 - 100
7. 6 18 - 32 +2 50
8. -2 63 +2 28 +2 7
9. 5 8 + 3 72 -3 50
10. - 27 +2 48 - 75
C. 11. 3 72m 2 - 5 32m 2 + 3 18m 2
12. - 3 54 2 3 16
13. 2 3 27 x 2 3 8 x
14. 5 4 32 3 4 162 184 2
15. 3 4 x5 y 2x 4 xy
D. Mental Math
Why
13
are
Oysters greedy?
Perform and Simplify the following radicals. Write the letter in the box above its
correct answer. Keep working and you will discover the answer the questions.
H. 5 - 18 5 +4 5 -5 5 E. 4 7 + 7
R. 35 -6 5 I. 7 10 + 90
1
T. 27 - 3 3 F. 3 2 - 2 32
3
1
S. 2 27 - 3 48 + 75 Y. 4 27 + 5 7 -2 48
5
20 5
L. 3 16 3 3 54 A.
2 4
35
-23 -185 57 43+57 2 335 - 65 57
_ _ _
-53 -185 57 1132 1132 -52 1010 -53 -185
Let ‘s Summarize
When working with radicals, remember the following:
14
1. Put each radical into simplest form.
Sums and difference of radical expressions can be simplified by applying the
basic properties of real numbers.
The sum and difference of two radical expressions cannot be simplified if the
radicals have different indices and different radicands.
2. Perform any indicated operations, if possible.
3. Make sure the final answer is also in simplest radical
form.
What have you learned
A. Simplify each radical and perform the indicated operations.
1. 2 3 +4 3
2. 5 5 - 5
3. 6 3 +2 3 -3 3
4. 2 7 -5 7 -8 7
5. x 2 – 3x 2 + 5 2
6. 5 3a +5 3a -9 3a
7. 3 2 - 2 32
8. 12 + 5 8 -7 20
9. 6 2 - 5 8 +2 32
10. 7 72 +3 20 -4 5
1
11. 3 + 2
3
1 2
12. 6 + 2
2 3
15
49
13. 10 - 50
2
3a 2
14. 20 3 -
9
15. 2ab 4
4a 2b 2
16
Answer Key
How much do you know
1. 11 5
2. 7 3x
5
3. 3
6
4. 14 2a
5. 2 b
6. -3 5
7. 4 2
8. 6 10 x -6 7y
9. 11 5
10. 5 2x
Lesson 1
Try this out
A. 1. 9 2
2. 17 3
3. 25 7
4. 29 11
7
5. 13
6
B. 6. 12 + 6 3
7. 41 5
8. 28 a
17
9. 13 3
10. 7 b
11. 15 5
12. 9 3x
3 3
13.
2
3xy 5
14.
2
19 6
15.
6
C. What’s the Message?
1. E: 5 7 + 3 9. U: 8 3
2. N: 16 2 10. H: 7y 7y
3. T: 53 11. O: 2 5
4. S: 7 10 12. L: 44a 5a
5. W: 28 x 13. R: 5x2 11 x
6. I: 27 14. C: 12 + 6 3
8
7. Q: 18 15. F:
7
8. Y: 2 +2 3 16. V: 43 2 + 14 3
18
S U C C E
__ _ _ _ _ _
710 83 12 + 63 12+63 57+3
+3
S S I S
__ __ __
710 710 27 710
O N L Y
_ _ __ _ _
25 162 44a5a 2 +2 3
F O R T H O
8 _ ___ __ _
7 25 5x211x 53 7y7y 25
S E W H O
__ _ _ _ __ _
710 57 + 3 28x 7y7y 25
N E V E R
_ _ _ _ _ _ _ ___
432+ 143 2
162 57+3 57+3 5x 11x
Q U I T
_ _
183 83 27 53
The Message: SUCCESS IS ONLY FOR THOSE WHO NEVER QUIT
Lesson 2
Try this out
A.
1. - 3
2. 7x
3. -4 6a
19
4. - x
5. 2 3 - 10 2 - 14 5
B.
6. -4
7. 24 2
8. 0
9. 13 2
10. 0
C.
11. 7m 2
11. -7 3 2
12. 2 3 x
13. 19 4
2
15. x 4 xy
D. Mental Health
H. -18 5 E. 5 7
R. 35 -6 5 I. 10 10
T. -2 3 F. -5 3 2
S. -5 3 Y. 4 3 +5 7
3 5
L. 11 3 2 A.
2
20
Why are Oysters greedy?
T H E Y A R E
_ _ _ _ _ 35 __ _ _
-23 -185 57 43+57 2 335 - 65 57
S H E L L F I S H
_ _ _ _ _ _ _ _ _
-53 -185 57 11 2
3
11 23
-52 1010 -53 -185
What have you learned
1. 6 3
2. 4 5
3. 5 3
4. -11 7
5. -2x + 5 2
6. 3a
7. -5 2
8. 2 3 + 10 2 - 14 5
9. 4 2
10. 42 2 + 2 5
5 3
11.
3
11 2
12.
3
13. 30 2
21
a 3 60 a 3
14. 20 - or
3 3
15. 2 2ab
22