1
SET-1
1. The painting of automobiles is done to
(A) Prevent rust from growing on the body
(B) Improve its external appearance
(C) Retain the characteristics of steel for long
(D) All of these
Correct answer: D
2. The calorific value of petrol is about
(A) 36.5-38.5 MJ/kg
(B) 39.4-42.5 MJ/kg
(C) 42.7-43.5 MJ/kg
(D) 45.5-47 MJ/kg
Correct answer: C
3. The coefficient of friction for the clutch facing is approximately
(A) 0.1
(B) 0.4
(C) 0.8
(D) 1.2
Correct answer: B
4. The air resistance to a car at 20 kmph is R. The air resistance at 40 kmph will be
(A) R
(B) 2R
(C) 4R
(D) 4R²
Correct answer: C
AUTOMOBILE ENGINEERING
2
5. The stroke of an engine is the
(A) Volume of the cylinder
(B) Length of the connecting rod
(C) Internal diameter of the cylinder
(D) Distance between T.D.C. and B.D.C.
Correct answer: D
6. The braking control type traction control system (TCS) generally operates in the speed range of
(A) Less than 20 kmph
(B) Less than 40 kmph
(C) Less than 60 kmph
(D) More than 60 kmph
Correct answer: B
7. The function of a first compression ring (top ring) is that it
(A) Increases the combustion temperature
(B) Creates swirl
(C) Maintains a seal and prevents the fuel leakage
(D) Maintains a seal and prevents escape of burned gases and loss of pressure in the combustion
chamber
Correct answer: D
8. The component that connects the steering rack to the knuckles is
(A) Tie rod
(B) Sector gear
(C) Pivot
(D) Spline
AUTOMOBILE ENGINEERING
3
Correct answer: A
9. The cetane number of a Diesel fuel is a measure of
(A) Volatility
(B) Viscosity
(C) Ignition quality
(D) Delay period
Correct answer: C
10. In petrol engines, during suction stroke, _________ is drawn in the cylinder
(A) Air and fuel
(B) Only fuel
(C) Only air
(D) None of these
Correct answer: A
11. The main feature of Macpherson strut suspension is that
(A) The vertical size of the suspension can be made more compact
(B) Non vertical external forces are supported by the suspension arms
(C) The unsprung mass in lighter
(D) The assembly is slightly more complicated in design
Correct answer: B
12. The capacity of a battery is usually expressed in terms of
(A) Volts
(B) Amperes
AUTOMOBILE ENGINEERING
4
(C) Weight
(D) Ampere hours
Correct answer: D
13. The most commonly used power plant in automobiles is
(A) Gas turbine
(B) I.C. engine
(C) Battery
(D) None of these
Correct answer: B
14. In a square type engine
(A) Geometrical shape is square
(B) Diameter and length of piston are same
(C) Two cylinders are placed horizontal and two vertical
(D) Stroke length and cylinder bore are same
Correct answer: D
15. The path taken by intake air is
(A) Carburettor (or throttle body) air cleaner intake manifold intake ports cylinders
(B) Air cleaner carburettor (or throttle body) intake ports intake manifold cylinders
(C) Air cleaner intake manifold carburettor (or throttle body) intake ports cylinders
(D) Air cleaner carburettor (or throttle body) intake manifold intake ports cylinders
Correct answer: D
AUTOMOBILE ENGINEERING