Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
308 views4 pages

The Painting of Automobiles Is Done To: Automobile Engineering

This document contains 15 multiple choice questions about automobile engineering. The questions cover topics like the purpose of painting automobiles, calorific values of fuels, coefficients of friction for clutches, air resistance forces on vehicles, definitions of engine strokes, functions of engine components like piston rings, and the components and workings of systems like suspensions, batteries, engines, and air intake paths. Each question is followed by the correct answer. The questions test fundamental knowledge of automotive engineering systems and concepts.

Uploaded by

Deekshith Dileep
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
308 views4 pages

The Painting of Automobiles Is Done To: Automobile Engineering

This document contains 15 multiple choice questions about automobile engineering. The questions cover topics like the purpose of painting automobiles, calorific values of fuels, coefficients of friction for clutches, air resistance forces on vehicles, definitions of engine strokes, functions of engine components like piston rings, and the components and workings of systems like suspensions, batteries, engines, and air intake paths. Each question is followed by the correct answer. The questions test fundamental knowledge of automotive engineering systems and concepts.

Uploaded by

Deekshith Dileep
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

1

SET-1
1. The painting of automobiles is done to

(A) Prevent rust from growing on the body


(B) Improve its external appearance
(C) Retain the characteristics of steel for long
(D) All of these

Correct answer: D

2. The calorific value of petrol is about

(A) 36.5-38.5 MJ/kg


(B) 39.4-42.5 MJ/kg
(C) 42.7-43.5 MJ/kg
(D) 45.5-47 MJ/kg

Correct answer: C

3. The coefficient of friction for the clutch facing is approximately

(A) 0.1
(B) 0.4
(C) 0.8
(D) 1.2

Correct answer: B

4. The air resistance to a car at 20 kmph is R. The air resistance at 40 kmph will be

(A) R
(B) 2R
(C) 4R
(D) 4R²

Correct answer: C

AUTOMOBILE ENGINEERING
2

5. The stroke of an engine is the

(A) Volume of the cylinder


(B) Length of the connecting rod
(C) Internal diameter of the cylinder
(D) Distance between T.D.C. and B.D.C.

Correct answer: D

6. The braking control type traction control system (TCS) generally operates in the speed range of

(A) Less than 20 kmph


(B) Less than 40 kmph
(C) Less than 60 kmph
(D) More than 60 kmph

Correct answer: B

7. The function of a first compression ring (top ring) is that it

(A) Increases the combustion temperature


(B) Creates swirl
(C) Maintains a seal and prevents the fuel leakage
(D) Maintains a seal and prevents escape of burned gases and loss of pressure in the combustion
chamber

Correct answer: D

8. The component that connects the steering rack to the knuckles is

(A) Tie rod


(B) Sector gear
(C) Pivot
(D) Spline

AUTOMOBILE ENGINEERING
3

Correct answer: A

9. The cetane number of a Diesel fuel is a measure of

(A) Volatility
(B) Viscosity
(C) Ignition quality
(D) Delay period

Correct answer: C

10. In petrol engines, during suction stroke, _________ is drawn in the cylinder

(A) Air and fuel


(B) Only fuel
(C) Only air
(D) None of these

Correct answer: A

11. The main feature of Macpherson strut suspension is that

(A) The vertical size of the suspension can be made more compact
(B) Non vertical external forces are supported by the suspension arms
(C) The unsprung mass in lighter
(D) The assembly is slightly more complicated in design

Correct answer: B

12. The capacity of a battery is usually expressed in terms of

(A) Volts
(B) Amperes

AUTOMOBILE ENGINEERING
4

(C) Weight
(D) Ampere hours

Correct answer: D

13. The most commonly used power plant in automobiles is

(A) Gas turbine


(B) I.C. engine
(C) Battery
(D) None of these

Correct answer: B

14. In a square type engine

(A) Geometrical shape is square


(B) Diameter and length of piston are same
(C) Two cylinders are placed horizontal and two vertical
(D) Stroke length and cylinder bore are same

Correct answer: D

15. The path taken by intake air is

(A) Carburettor (or throttle body) air cleaner intake manifold intake ports cylinders
(B) Air cleaner carburettor (or throttle body) intake ports intake manifold cylinders
(C) Air cleaner intake manifold carburettor (or throttle body) intake ports cylinders
(D) Air cleaner carburettor (or throttle body) intake manifold intake ports cylinders

Correct answer: D

AUTOMOBILE ENGINEERING

You might also like