Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
931 views6 pages

Cognizant Reasoning Questions and Answers

The document contains 14 reasoning questions with explanations. The questions cover topics like statements and conclusions, logical reasoning, odd one out, operations on numbers based on rules, analogy, and arrangements of letters and symbols. The explanations provide the step-by-step workings to arrive at the answers.

Uploaded by

Chinmay Nayak
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
931 views6 pages

Cognizant Reasoning Questions and Answers

The document contains 14 reasoning questions with explanations. The questions cover topics like statements and conclusions, logical reasoning, odd one out, operations on numbers based on rules, analogy, and arrangements of letters and symbols. The explanations provide the step-by-step workings to arrive at the answers.

Uploaded by

Chinmay Nayak
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation

1. ​Statements:
All pens are pins. No tag is a pin. All papers are pens
Conclusions:
I. ​No pin is a tag
II. ​All papers are pins
I​II. ​All pins are definitely not tag

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. All I, II and III follow

Answer –​ D. All I, II and III follow


Explanation:
I: from II => No tag is a pin => No pin is a tag
II: All+ All = All from I and III => true
III: From II => All pins are definitely not tag => true

2. ​Statements:
No plant is a tree. All trees are roots. Some branches are roots
Conclusions:
I. ​All roots being plants is a possibility
II.​ Some roots are definitely trees
III. ​At least some branches are definitely not trees

A. Only I follow
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. Only I and II follow

Answer –​ B. Only II follows


Explanation:
I: No+all => some not =>Possibility not exist because of negative statement
II: All trees are roots => Some roots are trees => true
III: From II and III => All+some => No conclusion => false

3. ​Statements:
Some halls are classes. No class in school.All schools are colleges
Conclusions:
I.​ Some halls are not schools
II.​ At least some schools are classes

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation

III.​ All colleges being the school is a possibility

A. Only I and III follow


B. Only II and III follow
C. Either I or II and III follow
D. All I, II and III follow

Answer –​ A. Only I and III follow


Explanation:
I: From I and II => Some + No => some not => true
II: No class is the school => False
III: All schools are colleges => possibility exists => true

4.​ Choose the odd one

A. Marigold
B. Grapes
C. Rose
D. Lotus

Answer –​ B. Grapes
Explanation:
Except grapes all are flowers

5. ​Choose the odd one

A. Lion
B. Crocodile
C. Deer
D. Bat

Answer –​ B. Crocodile
Explanation:
Except for crocodile, all are mammals

6. ​Choose the odd one

A. Keyboard
B. Mouse
C. Printer
D. Scanner

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation

Answer –​ C. Printer
Explanation:
Except for the printer, all are an input device

Directions (Q. 7 - 9):​ Below asked questions, two rows of numbers are given. The resultant
number in each row is to be worked out separately based on the following rules and the
questions below the rows of numbers are to be answered. The operations of numbers
progress from the left to the right.

Rules:
(i)​ If an odd number is followed by another composite odd number, they are to be added.
(ii)​ If an even number is followed by an odd number they are to be added.
(iii)​ If an even number is followed by a number which is the perfect square, the even number
is to be subtracted from the perfect square.
(iv)​ If an odd number is followed by a prime odd number, the first number is to be divided by
the second number.
(v)​ If an odd number is followed by an even number the second one is to be subtracted from
the first number.

7. ​I. 15 6 21
II. P 3 27

If ‘P’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row?

A. 27
B. 60
C. 58
D. 82

Answer -​ B. 60
Explanation:
15 – 6 = 9 [Rule v] 9 + 21= 30 [Rule i] P = 30
30 + 3 = 33 [Rule ii] 33 + 27 = 60 [Rule i]

8. ​I. 51 17 35
II. 14 15 R

If ‘R’ is the resultant of the first row, what will be the sum of the resultants of first and second
row?

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation

A. 31
B. - 3
C. 29
D. 3
Answer -​ C. 29
Explanation:
51 / 17 = 3 [Rule iv] 3 + 35 = 38 [Rule i] R = 38
14 + 15 = 29 [Rule ii] 29 – 38 = -9[Rule v] ; Sum of the resultants of first and second row =
38 – 9 = 29

9.​ I. 12 36 15
II. 18 Q 10

If ‘Q’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?
A. 85
B. 101
C. 69
D. None of the above

Answer -​ D. None of the above


Explanation:
36 – 12 = 24 [Rule iii] 24 + 15 = 39 [Rule ii] Q = 39
18 + 39 = 57 [Rule ii] 57 – 10 = 47 [Rule v]
Therefore, Answer is none of the above.

10. ​Thermometer: Temperature:: Barometer:?

A. Strain
B. Force
C. Stress
D. Pressure

Answer –​ D. Pressure
Explanation:
The thermometer is used to measure to Temperature similarly Barometer is used to measure
Pressure

11.​ Kitten: Cat:: Cub:?

A. Tiger

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation

B. Dear
C. Giraffe
D. Horse

Answer –​ A. Tiger
Explanation:
Kitten is the young one of Cat similarly Cub is the younger one of Tiger.

Directions(Q 12 -14)​ Study the following arrangement to answer the given questions

R6J#L@3EDTAC*G©UM2FIV$4Z5Y

12.​ Which of the following is the sixth to the left of the fifth to the left of “V”?

A. 3
B. D
C. T
D. A

Answer -​ C. T
Explanation:
If we observe the above-given sequence sixth to the left of the fifth to the left of “V” – 11th to
the left of V

13.​ If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following
will be the seventeenth from the right end?

A. E
B. I
C. @
D. C

Answer -​ C. @
Explanation:
Given Sequence R 6 J # L @ 3 E D T A C * G © U M 2 F I V $ 4 Z 5 Y
After removing the number from the sequence: R J # L @ E D T A C * G © U M F I V $ Z Y
Therefore, the seventeenth symbol from the right side is @

14. ​Which of the following is the eighth to the right of the fourteenth from the left end
of the above arrangement?

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation

A. $
B. E
C. V
D. 4

Answer -​ A. $
Explanation:
If you carefully observe the above-given sequence then
8th to the right of 14th from the left – 6th from the left end – $

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/

You might also like