Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
42 views3 pages

Current Affairs Questions Practice Test 8

This document contains a practice test with 10 multiple choice current affairs questions. It provides the questions, possible answer options, and the identified correct answers. The questions cover topics like the Prime Minister of Britain at the time of Indian independence, Indian scholars who received Nobel Prizes, important figures and events in early Indian history like the founders of the Servants of India Society and the Battle of Buxar. It directs the reader to other resources for more study materials and practice tests.

Uploaded by

Deepak Kumar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
42 views3 pages

Current Affairs Questions Practice Test 8

This document contains a practice test with 10 multiple choice current affairs questions. It provides the questions, possible answer options, and the identified correct answers. The questions cover topics like the Prime Minister of Britain at the time of Indian independence, Indian scholars who received Nobel Prizes, important figures and events in early Indian history like the founders of the Servants of India Society and the Battle of Buxar. It directs the reader to other resources for more study materials and practice tests.

Uploaded by

Deepak Kumar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

4/13/2020----Competitive Exams: Current Affairs Questions (Practice_Test 8 of 17)- Translation in Hindi, Kannada, Malayalam, Marathi, Punjabi,

Sindhi, Sindhi, Tamil, Telgu - Examrace----Downloaded from examrace.com'

Visit examrace.com for free study material, doorsteptutor.com for questions with detailed explanations, and "Examrace" YouTube channel for free
videos lectures

Examrace
Competitive Exams: Current Affairs Questions (Practice_Test 8
of 17)
Doorsteptutor material for UGC is prepared by world's top subject experts: Get full length
tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience,
detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

1. Who was the Prime Minister of Britain when India got Independence?

a. Harold Wilson

b. Lloyd George

c. Chamberlain

d. Clement Atlee

Answer: d

2. The Acharya who established matths in all the four corners of India

a. Ramanuja

b. Sankara

c. Madhava

d. Vallabha

Answer: b

3. Sir CV Raman was the first Nobel Laureate in Physics from the Indian Sub-continent. Who
was the second?

a. Dr. APJ Abdul Kalam

b. Dr. SS Bhatnagar

c. Dr. Hargovind Khorana

d. Prof. Abdus Salam of Pakistan

Answer: d

4. Free India's First Education Minister was

a. MC Chagla

1 of 3
4/13/2020----Competitive Exams: Current Affairs Questions (Practice_Test 8 of 17)- Translation in Hindi, Kannada, Malayalam, Marathi, Punjabi,
Sindhi, Sindhi, Tamil, Telgu - Examrace----Downloaded from examrace.com'

Visit examrace.com for free study material, doorsteptutor.com for questions with detailed explanations, and "Examrace" YouTube channel for free
videos lectures
b. Maulana Kalam Azad

c. Rafi Ahmed Kidwai

d. NG Ayyangar

Answer: b

5. Who was the first Viceroy of India?

a. Lord Clive

b. Lord Warren Hastings

c. Lord Canning

d. Lord Cornwallis

Answer: c

6. The servants of India society was founded by

a. Blavatsky & Olcott, 1866

b. Gopalkrishna Gokhale, 1905

c. MG Ranade, 1867

d. Sir SA Khan, 1920

Answer: b

7. Under whose Vice Royalty was Tipu Sultan Defeated

a. Lord Cornwallis

b. Lord Wellesley

c. Lord Hastings

d. Lord Canning

Answer: b

8. The famous? Al-Berauni? is associated in Indian history with

a. Mohd. Tughlaq

b. Mohd. Ghori

c. Mahmood of Ghazni

d. Allau-ud-din Khilji.
2 of 3
4/13/2020----Competitive Exams: Current Affairs Questions (Practice_Test 8 of 17)- Translation in Hindi, Kannada, Malayalam, Marathi, Punjabi,
Sindhi, Sindhi, Tamil, Telgu - Examrace----Downloaded from examrace.com'

Visit examrace.com for free study material, doorsteptutor.com for questions with detailed explanations, and "Examrace" YouTube channel for free
videos lectures
Answer: c

9. Battle of Buxar was fought in the year

a. 1757

b. 1764

c. 1576

d. 1565

Answer: b

10. Kalidas was the court poet of

a. Chandragupta-II

b. Chandragupta Maurya

c. Harshavardhan

d. Kharavela

Answer: a

Developed by: Mindsprite Solutions

3 of 3

You might also like